2025-02-13 75 views
今日去大角咀同表哥拜年, 依往年一樣, 他會請我吃晚飯, 今年比較特別, 請我食日本餐.   到他屋企樓下的飯堂, 吉勝吉列串揚專門店,  原來表哥愛上居酒屋的食物和氣氛.  隔天也會到此開餐. 居酒屋門面闊, 提供壽司, 刺身, 卷物, 丼飯, 燒物, 鍋物......看來吸引.裝修用上特式木, 木質台椅.   餐廳座位寬敞舒適.  店長見表哥帶親戚到訪, 立即替我們安排食物, 又介紹優惠飲品. 買一送一. Asahi  樽裝啤酒  330ml, 另叫了玉泉忌廉.    Asahi  帶麥芽味, 氣泡多, 飲得好爽. 蟹籽沙律  蟹籽晶瑩通透,  蟹柳, 混合青瓜絲, 調上蛋黃醬,  好醒胃.芥辣八爪魚拌青瓜,   八爪魚帶爽脆感, 加上芥辣味道更開胃, 唐揚小池魚, 理想送酒小食,  烤得香脆 , 沾上沙律醬同吃, 令人食不停口. 火炙左口魚邊壽司 / 火炙三文魚壽司 / 火炙三文魚加州卷, 一同送上, 賣相吸引. 火炙左口魚邊壽司, 魚肉鮮美,  越吃越滋味.火炙三文魚壽司,    火炙厚切三文魚 燒得香口細膩, 入口柔膩甘美. 火炙三文魚加州卷,  外皮圍上火炙三文魚加上大大粒
裝修用上特式木, 木質台椅.   餐廳座位寬敞舒適.
蟹籽沙律  蟹籽晶瑩通透,
蟹籽沙律
蟹柳, 混合青瓜絲, 調上蛋黃醬,  好醒胃.
芥辣八爪魚拌青瓜
唐揚小池魚
火炙左口魚邊壽司 / 火炙三文魚壽司火炙三文魚加州卷,
火炙左口魚邊壽司/火炙三文魚壽司/火炙三文魚加州卷
一同送上, 賣相吸引.
火炙左口魚邊壽司, 魚肉鮮美,  越吃越滋味.
火炙三文魚加州卷,  外皮圍上火炙三文魚加上大大粒魚籽,  内餡玉子, 紫菜和青瓜絲,   口感有層次.   火炙三文鱼嘅鲜味更突出.  好食.
接著是燒物:   串燒厚燒牛舌心 / 串燒雞軟骨.  熱熱的送上.
串燒厚燒牛舌心/串燒雞軟骨
串燒雞軟骨:  爽口又脆口, 食得夠滋味.
串燒厚燒牛舌心,  燒得剛好, 牛舌偏厚身, 牛味夠香, 肉質較稔和有質感, 甘而不膩, 很滋味.
串燒鷄肉軟骨棒
自家制的雞肉棒, 燒得外脆內軟, 沾著雞蛋黃醬油吃, 很是惹味.
隨機串揚拼盤 x 10本, 有齊海, 陸及蔬果:  多春魚, 日本冬菇, 大蝦, 芥茉牛柳, 豚肉露筍卷, 極黑豬柳串脆, 日本青椒仔, 秋葵, 日本茄子, 迷你甜薯.  好豐富.
我愛多春魚,  表哥喜歡日本冬菇,  各取所好.
大蝦, 肉質結實鮮甜.  吃得出色.
芥茉牛:  較稔又有質感, 點上芥茉很好味.
豚肉露筍卷:  豚肉很多汁, 露筍清爽, 外層肉燒得香, 很夾.
極黑豬柳串:  燒得焦香微脆, 肉味濃厚, 加點辣汁,  口感一流.
日本青椒仔, 秋葵:  健康之選.
日本茄子 燒得香,  吃得回味.  最後吃 迷你甜薯, 外脆內軟香甜濃郁.
室外天氣仍冷, 表哥叫了牛肉烏冬,   牛肉片肉質柔軟, 牛肉味濃郁,
烏冬夠滑又彈牙,  很好吃, 湯頭甜美更暖胃.  好滿意.
食材選料非常好,   食物有質素,  廚師廚藝有水準.  服務同環境都理想, 食得開心.
$320 (Dinner)
蟹籽沙律
芥辣八爪魚拌青瓜
唐揚小池魚
火炙左口魚邊壽司/火炙三文魚壽司/火炙三文魚加州卷
串燒厚燒牛舌心/串燒雞軟骨
想介紹下呢間「日式居酒屋餐廳」,上星期喺朋友介紹下,去咗大角咀一間頗有名氣嘅日式居酒屋餐廳【吉勝吉列串揚專門店 】。呢間餐廳位於一條較為靜謐嘅街道上,門面低調但內裏別有洞天。入到去即刻感受到一種地道日式居酒屋嘅親切感,木製傢俬、暖黃燈光再加上牆上手寫嘅每日推介菜單,整個氣氛既溫馨又放鬆。坐低之後就隨心所欲咁點咗一堆燒烤同刺身,打算好好感受一晚嘅美食盛宴!✨和風刺身沙律 & 赤海蝦刺身開場點咗和風刺身沙律,賣相清新而誘人,刺身嘅鮮甜味道同爽口嘅沙律菜互相平衡,再配埋帶點酸甜嘅和風醬,清新又開胃。赤海蝦刺身亦係驚喜之作,蝦肉非常鮮甜,質感軟嫩但又帶點彈牙,每啖都可以感受到大海嘅鮮味,簡單而直接!赤海蝦刺身亦係驚喜之作,蝦肉非常鮮甜,質感軟嫩但又帶點彈牙,每啖都可以感受到大海嘅鮮味,簡單而直接!✨鐵板燒牛舌 & 串燒厚燒牛舌心牛舌係「吉勝」嘅招牌之一,自己落手喺鐵板燒切好咗嘅厚切牛舌,表面微焦而內裏嫩滑,口感層次豐富!再嚟係串燒版嘅厚燒牛舌心,每一口都係濃厚嘅肉香,配上輕輕嘅鹽調味,突顯咗牛舌嘅鮮美,絕對係喜歡燒烤朋友嘅必試之選!✨吉列日本黑豚定食主菜揀咗吉列日本黑豚定食,豬扒外層炸得酥脆而

和風刺身沙律 & 赤海蝦刺身

鐵板燒牛舌 & 串燒厚燒牛舌心

吉列日本黑豚定食
主菜揀咗吉列日本黑豚定食,豬扒外層炸得酥脆而唔油膩,內裏嘅肉質鮮嫩多汁,另外仲有碗芝麻俾你配枱邊醬汁自製蘸醬,配埋一碗熱辣辣嘅白飯同味噌湯,呢個定食可以話係非常滿足!

壽司 & 卷物
壽司同卷物方面,火炙左口魚邊壽司係今晚嘅亮點之一,左口魚邊脂香濃郁,加上火炙後嘅輕輕焦香,入口即溶,回味無窮。火炙三文魚加州卷則係輕鬆啖啖好,三文魚嘅油脂同醋飯配搭得天衣無縫,每一口都係滿滿幸福感。

串炸拼盤
串炸系列亦係居酒屋嘅經典選擇,每一串都炸得金黃酥脆,完全唔覺得油膩。

特別推薦紫蘇雞肉炸串,紫蘇嘅清香滲入雞肉之中,咬落去好香口又唔覺得膩。

多春魚炸串同煙熏豚肉炸串亦非常出色,魚肉鮮甜,豚肉則帶有一陣輕煙燻味,層次分明!另外,車厘茄炸串嘅酸甜口感係一道清新嘅驚喜,適合食到中段時清一清味蕾!

特飲:信州蘋果梳打 & 完熟桃子梳打
飲品方面,信州蘋果梳打帶有自然蘋果香,清甜而唔膩,氣泡感恰到好處,幾適合作為解膩嘅飲品。而完熟桃子梳打則係甜度更高,帶有濃郁嘅果香,飲完之後有一種清新嘅感覺,令人精神一振。

【吉勝吉列串揚專門店 】係一間無論氣氛、菜式質素都非常值得推薦嘅日式居酒屋。

從前菜刺身到燒烤、串炸再到特飲,每一道菜都可以感受到廚師嘅用心。呢度嘅選擇多樣化,無論係輕鬆傾計定係想享受一場地道日式美食,都可以滿足到。下一次再來,必定會再試其他推介菜式!
Type of Meal
Dinner
  • 火炙左口魚邊壽司
  • 鐵板燒牛舌 & 串燒厚燒牛舌心
  • 赤海蝦刺身
2024-10-24 659 views
朋友邀約來到這間位於大角咀的日式料理。🍹 信州蘋果朋友最喜歡的飲料,濃烈的蘋果香氣,加上微酸味道,可口。🍸 燒酎梳打燒酎的酒精濃度高,加入梳打就是輕鬆易飲的酒款。一口美食再搭配一口燒酎,真是享受!✨ 和風刺身沙律採用日本直送海產,高質味美 新鮮刺身加上爽脆青瓜片和沙律菜,添上一點酸酸味道的黑醋,非常開胃。✨ 特上刺身拼盤五品刺身拼盤五品是三文魚、油甘魚、赤海蝦、帆立貝和八爪魚。厚切三文魚和油甘魚新鮮味甜,油脂豐腴,甘香不膩口。赤海蝦肉質結實飽滿,鮮嫩口感帶彈性,甜味濃郁。帆立貝肉質細嫩,清甜爽滑。八爪魚爽中帶脆。✨ 串揚拼盤 - 6本日本茄子、芥末牛柳 、日本南瓜 、秋葵、豚肉蘆筍卷和豚肉韭菜卷。串揚炸皮薄脆,色澤金黃,入口酥脆不油膩。沾上特別調製醬汁,風味倍增。✨ 鰻魚炒飯鰻魚炒飯以熱鍋盛上,保持熱度。炒飯香氣滿溢,飯粒分明有嚼感,啖啖夾雜着鰻魚粒,配上甜甜的鰻魚汁,口感豐富,香濃美味。✨ 壽喜牛肉鍋日本旺菜、豆腐、大葱和不同的菇類,非常豐富。牛肉薄片放入香甜醬汁烹調,令牛肉散發出特別的香甜氣息。再沾上蛋汁食用,質感更嫩滑,滋味😋✨ 鐵板燒牛舌牛舌燒得爽脆又彈牙,牛味香濃。店舖以木
朋友邀約來到這間位於大角咀的日式料理。
🍹 信州蘋果
信州蘋果
朋友最喜歡的飲料,濃烈的蘋果香氣,加上微酸味道,可口。

🍸 燒酎梳打
燒酎梳打

✨ 和風刺身沙律
和風刺身沙律
採用日本直送海產,高質味美
✨ 特上刺身拼盤五品
特上刺身拼盤五品
刺身拼盤五品是三文魚、油甘魚、赤海蝦、帆立貝和八爪魚。
厚切三文魚和油甘魚新鮮味甜,油脂豐腴,甘香不膩口。

✨ 串揚拼盤 - 6本
串揚拼盤 - 6本
✨ 鰻魚炒飯
鰻魚炒飯
✨ 壽喜牛肉鍋
壽喜牛肉鍋
日本旺菜、豆腐、大葱和不同的菇類,非常豐富。
✨ 鐵板燒牛舌
鐵板燒牛舌
牛舌燒得爽脆又彈牙,牛味香濃。
店舖以木元素打造的日本氛圍,感覺舒適自在,真是適合跟朋友相聚的好地方。
2024-10-17
鰻魚炒飯
壽喜牛肉鍋
鐵板燒牛舌
2025-01-21 91 views
朋友帶我食好野,係大角咀食日本菜。一來就前菜「芥辣八爪魚伴青瓜」加「蟹子沙律」份量夠體面再來一盤「時令刺身拼盤」三文魚、虎蝦、帶子肥美多汁,每款兩件。之後「吉列炸魚柳」非常香脆,肉質結實加多個「牛肉壽喜燒」配烏冬。壽喜燒湯汁非常香甜,加入娃娃菜同肥牛,滲滿湯汁,加隻溫泉蛋。一人份量相當足夠。最後追加個串燒拼盤。多款特式串燒,市面非常少見的燒南瓜、串燒鵪鶉蛋。還有芥末牛柳。雖然每款一件。但款式多心理都恢復平行。
朋友帶我食好野,係大角咀食日本菜。

一來就前菜「芥辣八爪魚伴青瓜」加「蟹子沙律」份量夠體面

之後「吉列炸魚柳」非常香脆,肉質結實

還有芥末牛柳。雖然每款一件。但款式多心理都恢復平行。
2025-01-13
2025-01-07 115 views
The scallion tuna belly paired with cod fish flakes surprises with its fragrant taste. The seasonal fresh fish is a delight, incredibly tender. The Japanese-style sashimi salad is colorful and refreshing, showcasing fresh seafood with a light dressing. 🫠The fire-seared salmon California roll provides an exceptional texture, allowing you to savor its smoky flavor in every bite. Dishes like Japanese eggplant, mini sweet potatoes, and sandfish are equally commendable. ♥️The skewers of thick beef to
The skewers of thick beef tongue and chicken cartilage offer unique sensations, while the cold soba noodles provide a light and refreshing finish to the meal.🌟🌟
2024-11-07
$250 (Dinner)
2025-01-01 100 views
喺大角咀諗住求其搵間嘢食,點知誤打誤撞搵到呢間日本餐廳,午餐平民價,包埋沙律同麵豉湯。沙律菜新鮮,麵豉湯熱辣辣。魚生便當🍱$108,幾豐富。個角切魚生飯好開胃,有三文魚同油甘魚,切粒細細粒,配埋青瓜蛋粒,味道清新。刺身嗰度有三文魚、油甘魚同赤海蝦。三文魚肥美,油甘魚肉質幼嫩,赤海蝦爽甜。仲有炸物,蝦及魚都炸得香脆。吉列黑豚定食$88,份量多。黑豚肉炸到金黃香脆,連埋啲醬汁都調味得啱啱好,配飯一流!

2024-12-14 171 views
大角咀出名多小店,最近好鍾意去大角咀睇吓有咩好食!但係原來發現有一間餐廳係我成日都skip咗😂可能舖頭唔算大,冇乜點留意,但係食完之後我覺得我一定會再去幫襯!因為呢一間日式隱世小店質素都幾高質同埋性價比都幾高!-蟹子沙律🥗蟹子同青瓜都好新鮮,口感滑嫩,份量都幾多下!欣賞佢沙律醬比得啱啱好,因為出邊有好多舖頭用沙律醬嚟冚過咗啲味-壽喜牛肉鍋🫕好少居酒屋會有埋壽喜燒可以食~我揀咗配烏冬牛肉質地鮮嫩,配菜份量都幾多,仲要有隻蛋配送,冬天食就啱啱好-特上刺身拼盤五品🍣五品刺身只係$118!性價比超級高😶仲要全部都係厚切~個人認為油甘魚好出色!-醬燒帶子👍🏽好細心地,將粒帶子切成網狀令到醬汁同帶子融為一體~再加埋紫菜,口感好豐富!-火炙三文魚腩+ 左口魚邊壽司🍣依個有驚喜🔥左口魚,不嬲都係我最愛就唔使多講。想講三文魚腩,我平時好少叫火炙既壽司,但係依度真心燒得啱啱好,外焦內嫩,仲要燒到啲油脂啱啱好🥹仲好食過刺身款,佢成為咗我哋今餐嘅MVP!-串揚🍢我哋叫咗八款(秋葵,日本茄子,日本青椒仔,日本南瓜,紫蘇雞肉,豚肉蘆筍卷,多春魚,豚肉韭菜卷)出邊啲串揚成日都好厚粉,但係依度每一件都係薄薄的!仲要配

-蟹子沙律🥗

-壽喜牛肉鍋🫕
好少居酒屋會有埋壽喜燒可以食~我揀咗配烏冬

-特上刺身拼盤五品🍣

-醬燒帶子👍🏽

-火炙三文魚腩+ 左口魚邊壽司🍣

-串揚🍢
出邊啲串揚成日都好厚粉,但係依度每一件都係薄薄的!仲要配埋佢個底盤,然後醬汁自己加覺得好得意!特別鍾意紫蘇雞肉,濃郁的紫蘇香氣搭配雞肉,味道獨特~

-ASAHI罐裝啤酒+ Suntory Highball 🍻
完美搭配,帶來清新的口感,居酒屋一定要飲酒🍺

2024-12-08 107 views
好吃,推荐,性价比高,刺身很新鲜,味道也好,服务态度很好,坐的也舒服,很多街坊回头客,适合收工后带家人朋友小酌,三文鱼分量扎实,油脂丰富,凉菜也美味,适合搭配啤酒
2024-10-25 200 views
好有heart嘅小店炸串、炸豬扒、刺身都好味 用料好新鮮 每樣都好食午市套餐選擇多 有海鮮丼、拉麵、咖哩飯、雜錦便當推介~~~!🔸胡麻豆腐沙律($58)蔬菜好爽口新鮮、豆腐滑得嚟豆味濃郁,好味😋。🔸秋刀($168)原條秋刀!魚脂豐富,肉質肥美富彈性,仲帶有甘香濃郁嘅魚鮮味。🔸吉列豬扒定食($88) 🔹附飯、沙律、麵豉湯炸得好靚!一d都唔油炸漿好薄好脆、肉味濃中間非常嫩滑、juicy 加點酸甜嘅豬扒汁一齊食好好味!🔸雜錦魚生飯($78)🔹附沙律、麵豉湯一共9款:蝦、帶子、蟹籽、劍魚、油甘魚、三文魚、八爪魚、玉子,豐富又新鮮,完全冇腥味,d飯麵煮得好食,會忍唔住食哂。

好有heart嘅小店
炸串、炸豬扒、刺身都好味
用料好新鮮 每樣都好食
午市套餐選擇多
有海鮮丼、拉麵、咖哩飯、雜錦便當
推介~~~!

🔸胡麻豆腐沙律($58)
蔬菜好爽口新鮮、豆腐滑得嚟豆味濃郁,好味😋。

🔸秋刀($168)

🔸吉列豬扒定食($88) 🔹附飯、沙律、麵豉湯
炸得好靚!一d都唔油
炸漿好薄好脆、肉味濃
中間非常嫩滑、juicy
加點酸甜嘅豬扒汁一齊食好好味!

🔸雜錦魚生飯($78)🔹附沙律、麵豉湯

2024-10-23 171 views
「吉勝吉列串揚專門店」位於大角咀,舖面乾淨企理,裝修簡約明亮,座位雖然唔算多,但勝在夠晒舒適,set lunch 價錢仲非常親民,包主菜、飯、沙律同麵豉湯。沙律:沙律係豆腐麻醬沙律,呢個沙律真係好開胃,豆腐切到細細粒,入口滑溜溜,配上麻醬嘅香濃,口感豐富。沙律菜亦新鮮爽脆,食落去好清新。麵豉湯:麵豉湯嘅味道都幾濃郁,飲落去暖笠笠。刺身定食:刺身定食嘅刺身有三文魚、牡丹蝦、北寄貝、八爪魚、油甘魚同帶子,刺身色澤鮮艷,擺盤非常精美,每一舊都切得好靚,睇落去新鮮又吸引,食落去口感鮮甜,入口即溶,完全冇雪藏味。三文魚油脂豐富,入口即溶;牡丹蝦爽口彈牙,鮮味十足;北寄貝肉質鮮甜,口感爽脆;八爪魚Q彈有咬口;油甘魚油脂適中,味道濃郁;帶子肥美鮮嫩,每一啖都係享受!Set lunch 以$118 黎講性價比真係非常高。吉列日本黑豚定食:黑豚肉大大塊,炸粉漿調得好好,賣相呈金黃色,睇落去已經好吸引,食落去外脆內軟,好 juicy 又唔會韌,每一啖都充滿住黑豚肉嘅香味,真係一流,唔需要配任何醬汁!配碟仲有沙律,一口炸物一口沙律食,非常解膩。set lunch 可以以優惠價配飲品,我地分別加左$5同$8要

沙律:

麵豉湯:
麵豉湯嘅味道都幾濃郁,飲落去暖笠笠。

刺身定食:

吉列日本黑豚定食:

set lunch 可以以優惠價配飲品,我地分別加左$5同$8要柑桔青檸梳打同日本橙味汽水。

柑桔青檸梳打係餐廳自家調製,味道非常清新,飲落去酸酸甜甜,好解膩,日本橙味汽水橙味香濃。

2024-09-18 1370 views
有次去大角咀個邊突然間好想食日本野,係咁多間餐廳之間呢間鬧市中的小店份外醒目。而且外面亦有很多泊車位,非常方便駕駛私家車既人士黎光顧。店舖環境都和日式居酒屋差不多,有幾幅日本藝術作品,店裡面放住幾chill既日本歌,未點餐之前個人放鬆曬。坐位都幾舒服,好快就點菜喇~我和另一半點左飲品先,日本的麒麟一番搾啤酒,待應非常快拎埋一個酒杯給我。細心個點個酒杯仲凍的,能夠確保啤酒倒入杯個下杯酒仲係凍的。另外我地仲叫左一支完熟桃子果汁,酸酸甜甜容易入口。第一道前菜上左一份和風刺身沙律,真心抵食。裡面除外沙律菜之外,仲有三文魚、油甘魚、真鯛、八爪魚腳仲有厚厚的帶子刺身,份量超級多先要68元,每一片刺身都係厚切。賣相整得好靚色彩繽紛。火灸三文魚加州卷味道都算幾清新,刺身部位魚脂味好香,配埋餡料的玉子蛋、青瓜味都幾清新唔油膩。特上刺身拼盤刺身份量十足,師傅都好捨得,油甘魚和帶子都是厚切的,食材質素高好新鮮。牡丹蝦刺身味道鮮甜,個頭比拇指還要粗,肉質彈牙爽口。擺盤都好優雅,好似藝術品一樣。角切雜錦魚生丼刺身份量頗多,壽司飯用的米是日本珍珠米,質感良好。壽司飯醋調味唔會太濃蓋過本身的米香,平衡恰到好處。跟飯

角切雜錦魚生丼刺身份量頗多,壽司飯用的米是日本珍珠米,質感良好。壽司飯醋調味唔會太濃蓋過本身的米香,平衡恰到好處。跟飯仲有一碗用木碗裝的麵豉湯,如果覺得單食飯會口渴,碗湯就岩岩好,又唔會令人覺得太飽。
芝麻雞翼上菜個陣都係岩岩炸好,外脆內嫩,雞翼表面灑左好多芝麻,份外惹味。
吉列廣島蠔炸得好香,外皮沒有出油,蠔肉尺寸都大,咬開個下都有啲蠔汁滲出黎,配埋沾汁酸酸甜甜很夾。
串揚拼盤有好多內容,有多春魚、茄子、蓮藕片、紫蘇葉豚肉、秋葵、蘆筍豚肉,真係花多眼亂,紫蘇葉豚肉和蘆荀豚肉都好多肉汁,一邊食一邉流出黎,熱辣辣真係好味道。蓮藕片和茄子都唔油膩甜甜的很易入口,這道菜非常推薦,真係食出驚喜!
總括而言,餐廳環境真係唔錯,侍應哥哥都幾細心會偶然問下我地有冇需要,係細節位度都考慮到客人的需要。食物質素都算唔錯,炸物類菜式都是現做的,啲炸物表皮起碼無甩皮甩骨或者放涼的情況。刺身油甘魚同三文魚色澤都非常新鮮,其他刺身份量都足夠,值得會再黎多一次~
$300 (Dinner)
  • 吉列廣島蠔
  • 特上刺身拼盤五品
  • 隨機串揚拼盤
  • 角切雜錦魚生丼
2024-08-18 248 views
大角咀真係一個美食天堂🤤各種唔同風味小店都有😍但朋友推介呢間急勝吉列串揚專門店👍中午時段、見圖片便當🍱都好吸引🤩叫咗個魚生便當(啖啖都係新鮮魚生飯,好鮮甜)京蔥和牛舌便當🤤牛舌份量都好多😆唔會太韌,再配有京蔥洋蔥點綴😘肉質好嫩、便當🍱好豐富、多元化添又有炸蝦🍤又有魚生、前菜、炸雞仲送埋麵豉湯滿足晒我想食咁多樣嘢😘見今日咁熱🔥加個蟹籽沙律🥗(新鮮青瓜絲同蟹柳加入日本BB沙律醬、仲有好多蟹籽😚爽口、即時消暑開胃)芥末八爪魚拌青瓜😍(點綴咗芥末,所以唔係好辣,混合埋啲八爪魚🐙、青瓜🥒好彈牙、食落好特別)飲品超抵呀加$5已有一杯蜂蜜柚子梳打、當然唔蝕底再嗌多杯桔梗青檸梳打啦🤭涼浸浸好冰凍😘消暑解渴😛今日十分滿足😌
2024-08-13 223 views
來到大角咀,就很想念這間日式居酒屋,平民價錢吃到新鮮美味魚生,午市時間有定食,有湯,有前菜沙律,沙律有好多蟹柳絲和蟹籽,好正!另外主食和飲品,性價比高!🔸必點刺身定食:刺身都有六款,好新鮮👍🏻,刺身size大件,還有碗珍珠飯!這個我當成魚生飯,好飽肚!🔸蔥吞拿魚蓉丼飯:個人好喜歡吞拿魚蓉,份量好多,軟綿綿好滑的口感,吞拿魚蓉又新鮮,食到吞拿魚的味道,其實簡簡單單撈埋豉油Wasabi已經好好味!
2024-07-29 196 views
在大角咀發現這間小店居酒屋,入面以深木色為主,十分日系刺身沙律 $68有幾款魚生包括墨魚、油甘魚、三文魚,加上沙律菜好豐富,十分美味芝麻雞翼2隻 $28炸得很香、惹味吱上檸檬汁增添鮮味特上刺身拼盤5品 $118三文魚、油甘魚、八爪魚、赤海蝦、帆立貝刺身每款都十分新鮮,色澤鮮艷,厚切肥美,滿足感十足吉列日本黑豚定食 $100定食配白飯、前菜、麵豉湯,吉列豬扒肉質又結實又嫩滑,建議豬扒醬汁倒在芝麻碗內拌勻之後與豬扒一起食用,更添美味京蔥和牛舌 $62京蔥燒烤後仍保有甜味,加上有洋蔥、芝麻等配料,厚切彈牙,油脂香串揚蓮藕 $12蓮藕切成薄片更脆身、夾脆可口芥末牛柳 $22牛柳燒至香脆,入口酥軟,芥末醬汁跟牛柳很配搭,不膩,十分醒胃鵪鶉蛋 $14初嘗鵪鶉蛋天掃羅,感覺很特別,脆面的外層內裡是軟軟的蛋白和蛋黃日本免治雞肉 $18雞肉和雞軟骨的比例恰好,製成肉丸,香氣十足多春魚 $12燒得金黃色,魚皮焦香微脆,咬下去流出魚汁,好美味煙燻豚肉 $22煙燻香氣濃郁,肉質嫩滑,有油香味,味道不會過鹹
在大角咀發現這間小店居酒屋,入面以深木色為主,十分日系

刺身沙律 $68

芝麻雞翼2隻 $28
炸得很香、惹味吱上檸檬汁增添鮮味

特上刺身拼盤5品 $118
三文魚、油甘魚、八爪魚、赤海蝦、帆立貝
刺身每款都十分新鮮,色澤鮮艷,厚切肥美,滿足感十足

吉列日本黑豚定食 $100

京蔥和牛舌 $62

串揚

蓮藕 $12
蓮藕切成薄片更脆身、夾脆可口

芥末牛柳 $22

鵪鶉蛋 $14

日本免治雞肉 $18
雞肉和雞軟骨的比例恰好,製成肉丸,香氣十足

多春魚 $12
燒得金黃色,魚皮焦香微脆,咬下去流出魚汁,好美味

煙燻豚肉 $22
煙燻香氣濃郁,肉質嫩滑,有油香味,味道不會過鹹
2024-07-05 196 views
大角咀好多小店,而且價錢經濟,吉勝吉列就是其中之一,日式便當也是$108,另外吉列系列都好吸引。柑桔青檸梳打柑桔香味中帶點清新清檸,甜度適中,消暑解渴。和風牛肉便當 $108賣相很吸引!便當配前菜、白飯、麵豉湯,前菜是沙律,有豆腐、生菜、青瓜配芝麻醬,感覺清新。刺身有厚切三文魚腩、油甘魚、赤海蝦,爽口鮮味。有炸雞2件、炸蝦及炸魚塊,咬開炸雞香脆內嫩滑有肉汁,擠上檸檬汁帶點清新,炸蝦及魚塊乾身不油膩。有牛肉及牛舌,濃厚牛味,份量又多。魚生便當 $108大部份食物跟前者一樣魚生飯賣相吸引,顏色繽紛,有玉子、三文魚、八爪魚、油甘魚等等,材料豐富。

柑桔青檸梳打
柑桔香味中帶點清新清檸,甜度適中,消暑解渴。

和風牛肉便當 $108

刺身有厚切三文魚腩、油甘魚、赤海蝦,爽口鮮味。

有牛肉及牛舌,濃厚牛味,份量又多。

魚生便當 $108
大部份食物跟前者一樣