晚上我來到了灣仔的黑龍拉麵吃晚餐。這是一家自2014年開業的正宗日本拉麵店,由日本人經營,讓人對其料理的正宗性充滿期待。😆在店外的海報上,我注意到每個月都有不同的優惠活動。這個11月的優惠是,只要追蹤他們的社交平台,就可以免費獲得一隻吉列蝦。 😍menu長這樣 ☺黑龍豚骨拉麵湯底是由豚骨熬製而成,散發著濃郁的香氣。湯底的味道非常鮮美,喝上一口,感受到豚骨的濃厚與滋補。😚裡面配有新鮮的葱、洋蔥、叉燒和荀,葱的清香與叉燒的肉質相得益彰,麵條的口感也很彈牙,很讚!! 雞皮餃子外皮金黃色,內餡鮮嫩多汁,搭配上檸檬汁的清香,讓整體口感更加清新。餃子皮薄餡多,搭配醬油,餃子的風味更加突出。炸雞外皮金黃酥脆,內裡的肉質鮮嫩多汁,搭配沙律醬,增添了一絲清新的口感,減少炸雞的油膩感。章魚燒 燒汁味道濃郁,章魚的鮮味十足,搭配上特製的醬汁和柴魚片,味道更加豐富。牡蠣山椒辛味噌拉麵很少見到有拉麵配上牡蠣,牡蠣的鮮味與辛味噌的濃郁相得益彰,讓整碗拉麵的風味更加豐富。叉燒的肉質柔軟,溏心蛋的蛋黃流心,搭配葱的清香,簡直是絕配!!
晚上我來到了灣仔的黑龍拉麵吃晚餐。

menu長這樣 ☺

雞皮餃子

餃子
皮薄餡多,搭配醬油,餃子的風味更加突出。

章魚燒

2024-11-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 章魚燒
  • 炸雞
  • 山椒辛味噌拉麵
灣仔 📌 黑龍拉麵🍜 猛龍過江📍灣仔 • 日本人主理拉麵店 🍜黑龍拉麵 🍜 於灣仔 2014年開業 🥢 日本人開設正宗拉麵店,門口經常都有人等枱,今日收工特登過來已經晚上八點幾,門口仍然有人等緊,好彩等一陣就入到枱啦 ✌🏻🐽黑龍豚骨拉麵 $90黑龍豚骨拉麵係人氣之選。湯底豬骨味濃郁,但不鹹不膩,湯底真係好出色。配料有荀、蔥、洋蔥、紫菜同叉燒,麵質是幼身一條條,可以因應個人喜好,選擇軟口感軟硬。🐔白雞鹽味拉麵 $90白雞湯雞味濃郁,相對豚骨拉麵湯底會無咁“ 杰 ”身,呢款拉麵微曲,口感似幼版公仔麵,而且非常掛湯,慢煮雞叉燒肉質嫩滑,溏心蛋蛋白口感滑嫩,蛋黃呈流心,食一粒真係唔夠喉。🍺 SUNTORY 生啤 + 餃子 $90神泡啤酒醇香,配上外層薄脆餃子,肉汁juice 又香口,佐酒一流的小食。🧆 章魚燒 $30章魚燒外層輕脆內軟,唔太多粉,內裏章魚粒爽彈,近乎大阪風味,只係相對細粒少少,但對我嚟講細細粒容易食 😝可以一口一粒。🐙 燒魷魚一夜干 $50見到隔離枱 order,為食嘅我又點一份🤭 魷魚有鮮味,有嚼勁,有越食越鮮甜的味道。📲每月都有限定優惠10優惠: Follow 社交平台 即
灣仔 📌 黑龍拉麵

🧆 章魚燒 $30
🐙 燒魷魚一夜干 $50
📲每月都有限定優惠
10優惠: Follow 社交平台 即送1客雞軟骨餃子 🥢
雖然係店員送嘅,但我想講呢個係我私心推介 🖤 餃子內的粒粒雞軟骨好有口感。
⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊰⁠⊹
餐廳 🥢【 黑龍拉麵 】
店址📍 灣仔汕頭街29號地舖
均消 💰 $190@
⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊰⁠

2024-10-09
$180 (Dinner)
  • 雞軟骨餃子
2024-09-07 2802 views
灣仔依間「黑龍拉麵」由日本人開設及打理🇯🇵日本拉麵師傅都識講少少廣東話㗎💬由2014開店至今,原來已經係10年老店🎏Menu除咗拉麵、沾麵選擇多之外,更加意想唔到嘅係小食都有好多款😉每一款都好吸引🤩本來菜式已經好高CP值,仲要店內有提供免費凍水🧊同埋職員上菜、收碟嘅速度都好及時⏰加上無收取加一服務費❌所以我都幾鍾意依間餐廳💯.櫻海老沾麵(小份)🍜凍麵麵條口感粗身、煙韌😆櫻海老湯底表面鋪滿櫻花蝦🦐香蔥,採用櫻花蝦湯底、豚骨湯底製作🥣飲落帶有蝦膏味道😋配料有溏心蛋、辣木耳、酸筍、辣木耳😍.黑龍豚骨拉麵🥢採用直身幼麵製作硬麵,容易掛湯,叉燒肉質肥瘦均勻🐖豚骨湯底味道濃郁、不會太鹹😌配以秘製辣椒醬食用,飲落好惹味🤤配料包括有酸筍、青蔥、紫菜、洋蔥🧅.胡椒鹽味叉燒🥩表面鋪滿胡椒鹽,兩塊叉燒都好大塊,媲美厚切豬扒🐷油脂部份食落入口即化,瘦肉部份雖然肉質厚身🥲但因為採用炙燒形式烹製🔥肉質食落一點都不乾柴,反而好Juicy😱.雞皮餃子🥟表面鋪有胡椒鹽,採用高溫炸雞皮🐓將雞皮油份全部迫出,令到雞皮口感香脆😝但食落不油膩,雞肉餡料肉質紮實,肉味濃香💯配以檸檬汁食用🍋味道清爽💦章魚燒🐙表面鋪滿木魚花🐟香草🌿

章魚燒🐙表面鋪滿木魚花🐟香草🌿燒汁、美乃滋😍口感外脆內軟,章魚彈牙,好飽滿😛
炸雞🍗即叫即炸,好大件👍🏻雞件口感外酥,薄脆內嫩滑,內有肉汁😛雞肉醃得味道鹹香,配以蛋黃醬食用,味道更佳🥚
明太子飯🍚珍珠米口感軟硬適中,配以明太子、紫菜食用,味道鹹鮮😬
麻油味炒筍🤎竹筍口感爽脆😙配以香蔥、黑椒🧂麻油、辣椒油食用🌶️香口、麻香帶辣
玉子🍳原隻半生熟玉子,略嫌流心度稍遜🥺食落蛋香味濃😗
  • 炸雞
  • 叉燒
  • 章魚燒
  • 櫻海老沾麵
  • 玉子
  • 黑龍豚肉拉麵
  • 沾麵
  • 半熟玉子
  • 櫻海老沾麵(小)
2K
今晚約好朋友一齊食拉麵~📍屹立灣仔十年嘅正宗拉麵店🍜@kokuryuramen_wanchai 呢間由日本人🇯🇵主理已經開業𝟏𝟎年主打濃湯拉麵、沾麵 仲會有期間限定款式貫徹日本拉麵店嘅作風有飯類供應架👻👻 餐廳每月會有不同限定優惠,8月只要follow餐廳社交平台即可贈送雞軟骨餃子1隻⋄湯底絕對是拉麵的精華以豚骨熬製,加上適量的背脂,令湯底更加濃厚,味道香而不油,拉麵採用了幼身拉麵,麵條同樣選了硬度適中,掛湯力高😋😋⋄⋄====—====—====—====—✦ 拉麵 ✦🐷黒龍豚骨拉麵($90)配料:叉燒|筍|紫菜|蔥|洋蔥辣醬:激辛|2倍|基本|無湯底絕對是拉麵的精華以豚骨熬製,加上適量的背脂,令湯底更加濃厚,味道香而不油,採用了幼身拉麵,麵條同樣選了硬,掛湯力高,配上黑木耳、香蔥、紫菜、叉燒,大大塊叉燒,可自選辣度,辣醬放在拉麵正中間,重辣香但食不會太辣,令拉麵更加惹味🤤🤤⋄✦ 沾麵 ✦🐄牛筋𝑩𝒍𝒂𝒄𝒌沾麵($100/小;$110/大)沾麵湯底加入牛筋熬製,令湯頭非常濃稠,還帶點黑椒香,有三至四塊牛筋,入口軟腍入味!沾麵麵底可選擇凍或熱一麵條選了硬度適中,食落彈牙,亦非常掛汁,配上
今晚約好朋友一齊食拉麵~
📍屹立灣仔十年嘅正宗拉麵店🍜

====—====—====—====—
✦ 拉麵 ✦
🐷黒龍豚骨拉麵($90)
配料:叉燒|筍|紫菜|蔥|洋蔥
辣醬:激辛|2倍|基本|無

✦ 沾麵 ✦
🐄牛筋𝑩𝒍𝒂𝒄𝒌沾麵($100/小;$110/大)

沾麵湯底加入牛筋熬製,令湯頭非常濃稠,還帶點黑椒香,有三至四塊牛筋,入口軟腍入味!沾麵麵底可選擇凍或熱一麵條選了硬度適中,食落彈牙,亦非常掛汁,配上幾片大大塊的薄叉燒、木耳及溏心蛋,蛋黃流心度一流,豐富又滿足😌

🦐桜海老沾麵($100/小;$110/大)

沾麵湯底加入 量櫻花蝦,使用豬骨湯加入蝦,湯底非常濃厚,麵條粗身掛湯,滿滿嘅櫻花蝦、蔥、木耳絲、溏心蛋非常大碗兼滿足😝😝

✦ 小食 ✦
🎋麻油炒味筍($20)

麻油香味炒香,份量非常多,鹹鹹的口感讓人開胃🤤

🐥雞皮餃子($30)

雞皮都燒得香脆可ロ,入面夾住豬肉餡,夠曬特別😋

🐟明太子飯($30)

滿滿的明太子,入口咸香鮮味,小小一碗可以同朋友𝒔𝒉𝒂𝒓𝒆非常滿足🥳

✦ 飲品 ✦
🥤Zero可樂($15)
吃拉麵來一罐可樂,爽呀😎
====—====—====—====—
📌店名:黑龍 (灣仔)’
📍地址:灣仔汕頭街29號地舖
2024-08-08
$100 (Dinner)
  • 牛筋black沾麵
  • 雞皮餃子
  • 櫻海老沾麵(小)
2024-08-07 2326 views
人均$100起|灣仔|日本拉麵|黑龍拉麵來到位於灣仔的黑龍拉麵!原來是一間超級人氣的日本拉麵店,朋友推薦這裏的拉麵非常彈牙,湯汁都是日本師傅自己熬煮的,肯定有品質保證❤️辣三枚肉沾麵用錢加了糖心蛋,絕對值得!沾麵的叉燒比較肥,可是肥膏入口即化,超吸引人的說。麵條很有咬勁,還可以選擇不同的硬度,滿足不同人的需求。黑龍豚骨拉麵🍜如果不喜歡沾麵鹹香的口感,我也推薦這個黑龍豚骨拉麵!麵條比較幼細,配合豚骨湯底十分相答!裏面還有竹筍,很好吃的說明太子飯🍚滿滿碳水化合物才稱得上快樂的一餐飯拉麵怎能夠不點米飯呢?上面還鋪滿明太子,拌勻配上湯汁來吃,真的最好吃雞皮餃子🥟現在只要follow黑龍拉麵的社交平台,可以獲得雞皮餃子一份!還不趕快follow起來?——————為食分界線——————📍 黑龍 (灣仔)灣仔汕頭街29號地舖人均消費: $100#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店 #ramen #hkramen
人均$100起|灣仔|日本拉麵|黑龍拉麵

來到位於灣仔的黑龍拉麵!

辣三枚肉沾麵
用錢加了糖心蛋,絕對值得!
沾麵的叉燒比較肥,可是肥膏入口即化,超吸引人的說。
麵條很有咬勁,還可以選擇不同的硬度,滿足不同人的需求。

黑龍豚骨拉麵🍜
如果不喜歡沾麵鹹香的口感,我也推薦這個黑龍豚骨拉麵!
麵條比較幼細,配合豚骨湯底十分相答!
裏面還有竹筍,很好吃的說

明太子飯🍚
滿滿碳水化合物才稱得上快樂的一餐飯
拉麵怎能夠不點米飯呢?
上面還鋪滿明太子,拌勻配上湯汁來吃,真的最好吃

雞皮餃子🥟

——————為食分界線——————
📍 黑龍 (灣仔)
灣仔汕頭街29號地舖

人均消費: $100
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店 #ramen #hkramen #ramenhk #灣仔美食 #香港拉麵 #拉麵@kokuryuramen_wanchai
呢晚喺灣仔嘅「黑龍」試咗兩款野食同飲品真係有驚喜😍日本人開設嘅正宗拉麵店🍜可能因為開嘅位置實在比較隱蔽(內街)都係朋友介紹先知有間拉麵店臥虎藏龍20:00去到仲要繼續排隊😱店舖細細只能容納10幾位客人 好有傳統日本feel🤭🤭枱枱櫈櫈都係深木色 有吧枱位置睇住廚師煮食🧑‍🍳拉麵選擇唔算好多 貴精不貴多 專心做好幾款1️⃣ 牡蠣山椒辛味噌拉麵 ($160)🌶 濃郁味噌湯底配麻辣山椒呢碗拉麵一上枱已經香氣撲鼻,味噌湯底濃郁得嚟帶啲微辣,山椒嘅麻香提升咗整體層次感。湯底飲落有深度,唔會太鹹,仲有啖啖鮮甜嘅牡蠣,肥美又鮮嫩,完全冇腥味😌😋麵條煙韌有彈性,吸晒湯汁,配埋啲蔬菜同配料,真係暖胃又滿足~🔥2️⃣ 牛筋BLACK味啫拉麵 (大) ($110)🍜 濃郁炭燒香氣,牛筋激正😎呢碗拉麵係當晚嘅另類亮點,湯底有濃厚嘅牛骨香,再加少少炭燒嘅焦香味,飲落好有層次感!牛筋炆得勁腍,入口即化,完全係湯底嘅靈魂~麵條粗身啱啱好,份量仲夠晒大,食到最後都唔會覺得膩,適合重口味愛好者‼️🤩3️⃣ SUNTORY生啤 ($59)🍺 清爽解辣之選食得咁重口味,嚟返杯SUNTORY生啤就啱晒啦!冰凍嘅啤酒入口清爽,有啲啤酒花嘅微
呢晚喺灣仔嘅「黑龍」試咗兩款野食同飲品
真係有驚喜😍

日本人開設嘅正宗拉麵店🍜
可能因為開嘅位置實在比較隱蔽(內街)
都係朋友介紹先知有間拉麵店臥虎藏龍
20:00去到仲要繼續排隊😱
店舖細細只能容納10幾位客人 好有傳統日本feel🤭🤭
枱枱櫈櫈都係深木色 有吧枱位置睇住廚師煮食🧑‍🍳
拉麵選擇唔算好多 貴精不貴多 專心做好幾款

1️⃣ 牡蠣山椒辛味噌拉麵 ($160)
🌶 濃郁味噌湯底配麻辣山椒

2️⃣ 牛筋BLACK味啫拉麵 (大) ($110)
🍜 濃郁炭燒香氣,牛筋激正😎

3️⃣ SUNTORY生啤 ($59)
🍺 清爽解辣之選
食得咁重口味,嚟返杯SUNTORY生啤就啱晒啦!冰凍嘅啤酒入口清爽,有啲啤酒花嘅微苦香味,完美平衡辣味同濃郁湯底,食拉麵點可以無佢呀🔥🍻

4️⃣ Whiskey High Ball ($58)
🥃 簡單又驚喜
呢杯High Ball威士忌比例調得啱啱好,氣泡感十足,入口清新順滑,又唔會太甜,飲落好醒胃,食完重口味拉麵後飲一杯,真係舒舒服服😌

整體評價 🏅
氣氛:4.5/5🎎
居酒屋風情滿滿,燈光微暗,適合約會或朋友聚餐,氣氛加分💁🏻‍♀️

食物:4.5/5🍽
味道出色,湯底同配料都非常用心,特別推介山椒辛味噌拉麵,絕對值得一試😉🩷

2024-12-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
4 day(s) ago 0 views
被感染成為拉麵控的我今天到訪位於灣仔,2014 年開業的拉麵店「黑龍」,小店由日本人開設及主理,提供正宗日本拉麵、沾麵、飯類及小食等;設有席前座位可一睹師傅的烹煮過程,店內一直播放著輕快日文歌;店員皆懂日語,態度殷勤且動作利落,令食客有如置身於日本當地般的用餐體驗-🔹牡蠣山椒辛味噌拉麵 $160玉子 +$15,紫菜 +$15呈上時飄來陣陣山椒香;三大隻牡蠣飽滿厚肉,鮮香濃郁富海水味道;叉燒肥瘦各半,肉質嫩滑且充滿豚肉脂香;玉子煮至溏心狀態,質感細緻,蛋香豐富;紫菜香脆帶獨特鹹香;附粟米芯、芽菜等配料;湯底熱度高偏稠,濃香的山椒味道,麻辣平衡且散發著柑橘清香,掛在幼滑的拉麵上夠滋味-🔹黑龍豚骨拉麵 $90玉子 +$15,紫菜 +$15加入蔥、洋蔥及筍絲等;兩片豚肉厚薄適中,軟嫩甘香;湯底熱度充足,質感濃稠,豚骨味獨特濃厚,同時富層次感,嚥下後尾韻猶長,齒頰留香,油膩感不重-🔹餃子 $40煎至微燶金黃底的餃子外皮細滑,內裡肉鮮汁多-🔹燒汁章魚燒 $30章魚燒面灑上木魚及海苔,再擠上沙律醬;外皮酥軟,內裡軟嫩,吃到彈牙的章魚粒,調味剛好且口感豐富
🔹牡蠣山椒辛味噌拉麵 $160
玉子 +$15,紫菜 +$15
🔹黑龍豚骨拉麵 $90
玉子 +$15,紫菜 +$15
🔹餃子 $40
煎至微燶金黃底的餃子外皮細滑,內裡肉鮮汁多
🔹燒汁章魚燒 $30
5 day(s) ago
Type of Meal
Lunch
2024-12-13 0 views
應該唔少人都知灣仔有幾間拉麵店都好食,黑龍係其中一間,平時要排一陣,但都係大約15分鐘就排到。.用返香港人mindset:排隊=好吃真係不能不試.日本人開嘅拉麵特別正宗好似已經開咗10年😮拉麵整得好彈牙 湯底濃郁而不膩拉麵掛到湯 食得好滿足🤤.炸雞有驚喜,新鮮炸起香脆惹味,keep到入面juicy。$30@2舊嚟講絕對係值得一試!.另外佢哋仲有枝豆,都叫傳統嘅日本小食。上菜嗰陣用咗個蓋吸住,打開果陣有煙出。枝豆上面加咗少少鹽調味,令到食落冇咁寡。.餃子偏向軟身質感,同拉麵一齊食,唔會話搶咗拉麵嘅光環。
用返香港人mindset:排隊=好吃
真係不能不試
日本人開嘅拉麵特別正宗
好似已經開咗10年😮
拉麵整得好彈牙 湯底濃郁而不膩
拉麵掛到湯 食得好滿足🤤
餃子偏向軟身質感,同拉麵一齊食,唔會話搶咗拉麵嘅光環。
灣仔搵食艱難😩,黑龍永遠有龍,排到黑面,排咗半個鐘食西北風食飽,日本🇯🇵店員處理帶位,因為兩個人排,俾後面一個人先,店舖細,兩個人坐bar枱,背囊🎒冇位擺,放地下用腳夾住。QR code落單,叫咗新出既山椒辛辣🌶️蠔🦪拉面🍜($160)同300g牛沾面($110),牛沾面上先,朋友叫咗熱面俾錯冷面🍜,湯頭唔夠熱,300g面朋友覺得太多,面🍜唔掛湯,一般。到我嗰碗山椒辛辣🌶️蠔🦪拉麵🍜,睇落辣🌶️,食落唔算辣,山椒味重,啱我,湯頭正,面我揀咗正常,但應該硬d皓食d,蠔🦪貨不對辦,喺圖既1/2 size,冇鮮味。社交平台 like送天婦羅🍤炸蝦🍤一隻。冇加一,可收AlipayHK。蠔🦪拉面🍜Next皓食皓多
山椒蠔🦪拉麵🍜
山椒蠔🦪拉面🍜
天婦羅🍤炸蝦🍤
2024-12-12
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$135 (Lunch)
山椒蠔🦪拉麵🍜
山椒蠔🦪拉面🍜
天婦羅🍤炸蝦🍤
2024-12-11 0 views
人均$100起|灣仔|日本拉麵|黑龍拉麵灣仔長期爆火的拉麵店沒想過晚上九點來到還是要排隊!2014年開業至今的黑龍拉麵是日本人開設正宗拉麵店!我就說他們家的拉麵都好吃黑龍豚骨拉麵太讚了吧叉燒口感豐富熬煮的味增味湯頭好香!推薦牛筋BLACK沾麵麵條好彈牙的說裡面的牛筋好軟綿溏心蛋是要把誰給饞死啦如果還有空間嚐一下明太子飯吧超滿足的說這次也嚐了好多新品喔燒魷魚一夜干讚!魷魚燒得好香特別適合搭配可樂啦淋上特製的醬汁和美乃滋外脆內軟的章魚燒還有肉質多汁的炸雞都是不能不叫的小吃!趕快把這裡Bookmark起來吧!——————為食分界線——————📍 黑龍 (灣仔)灣仔汕頭街29號地舖人均消費: $100#mariofatfat #foodie #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店 @kokuryuramen_wanchai @bestkolmarketinghk @黑龍灣仔 #ramen #hkramen #ramenhk #灣仔美食 #香港拉麵 #拉麵
人均$100起|灣仔|日本拉麵|黑龍拉麵

灣仔長期爆火的拉麵店
沒想過晚上九點來到還是要排隊!
2014年開業至今的黑龍拉麵
是日本人開設正宗拉麵店!

我就說他們家的拉麵都好吃
黑龍豚骨拉麵太讚了吧
叉燒口感豐富
熬煮的味增味湯頭好香!

推薦牛筋BLACK沾麵
麵條好彈牙的說
裡面的牛筋好軟綿
溏心蛋是要把誰給饞死啦

如果還有空間
嚐一下明太子飯吧
超滿足的說

這次也嚐了好多新品喔
燒魷魚一夜干讚!
魷魚燒得好香
特別適合搭配可樂啦

淋上特製的醬汁和美乃滋
外脆內軟的章魚燒
還有肉質多汁的炸雞
都是不能不叫的小吃!

趕快把這裡Bookmark起來吧!

——————為食分界線——————
📍 黑龍 (灣仔)
灣仔汕頭街29號地舖

人均消費: $100

2024-12-10 0 views
《白雞🐓鹽拉麵🍜》個中文名改得少少怪,不過睇返個日文名,其實譯作“鹽味雞白湯拉麵”會更易理解。香味 (3/5) - 淡淡雞味,唔係話好搶湯 (3.5/5) - 個湯同一般响街會遇到嘅雞白湯有少少唔同。第一,冇打泡,第二,無論係湯嘅色澤,質感,同味道,都稍稍令我懷疑係買現成濃湯返來加工,而唔係由零開始熬煮。不過咁,現成唔現成,同好味唔好味都可以兩回事,我覺得個湯缺乏心機,但味道同風味其實算幾好。麵條 (3/5) - 中細麵與中太麵之間,小曲,算煙韌,就唔多爽口,小麥味算中等,配個湯幾夾。配料 (3/5) - 叉燒方面,睇個款就似雞腿肉,不過食落就似豬肉味,我都唔肯定佢係雞定豬。肉味係好鮮,不過一夾就散。荀乾正常,荀味夠,脆口。溏心蛋雖然口感幾好,有流心,但近乎冇加味,都頗淡,好彩蛋香夠,所以算ok。整體 - 不推薦 但一試無妨。
《白雞🐓鹽拉麵🍜》
白雞🐓鹽拉麵🍜

香味 (3/5) - 淡淡雞味,唔係話好搶

荀乾正常,荀味夠,脆口。
整體 - 不推薦 但一試無妨。
2024-12-07
黑龍拉麵,位於灣仔,就係利東街附近都好易搵,過江龍2014年開,日本人開既正宗拉麵店,日本人招待,好有feel😎長期爆滿但等位好快,因為上菜好快👏🏻傳統拉麵店既感覺,望住個整既過程特別想食😆黑龍豚骨拉麵,招牌拉麵一定要試,先飲湯底,超濃豚骨湯,非常好味🤤加埋軟身麵超夾,浸湯食好正👍🏻必加玉子,加啲濃湯好味到爆😳叉燒都好腍滑,果然係招牌🌟牛筋BLACK拉麵,特色拉麵,牛筋湯濃到傻,加埋啲胡椒味正爆👍🏻重口味必選,牛筋又滑又腍,超好味😙加左牛筋飯,食完麵加落湯食,好完美既享受✨日式小食,SUNTORY 生啤+餃子,配埋一齊仲有折🤞🏻餃子多汁夠脆,麻油炒味荀,都唔錯,開胃夠香,炸雞🍗唔太油,肉嫩而味道幾好👍🏻整體非常高質地道日本拉麵屋體驗🍜拉麵同湯都係必食,如果要只揀一款真係招牌,個豚骨湯無得輸🥹每月仲有唔同既限定優惠,Follow 社交平台就送餃子等小食,抵!👍🏻
生啤
玉子
牛筋飯
麻油炒味筍
2024-12-06 230 views
🥟 生啤+餃子($90)餃子煎得香脆之餘唔油膩,而且皮薄,入面包住juicy嘅豬肉餡,好食到停唔到口🦑 燒魷魚一夜干($50)燒得好香,魷魚彈牙有嚼勁,用嚟佐酒一流🦪 牡蠣山椒辛味噌拉麵($160)一上枱就聞到好香,湯底濃厚,辣得嚟好香而唔係死辣,拉麵好彈牙,而且可以揀麵嘅軟硬度,牡蠣有3粒,粒粒都肥美飽滿,而且好鮮味🍜 辣三枚肉沾麵300g($110)沾麵有2個份量可以選擇,分別係200g($100)同300g,今次我揀左300g,叉燒頗大塊,表面用火炙燒過,肥瘦比例均勻,肉質軟腍之餘仲好入味,沾麵汁濃厚,辣辣地好惹味,而且咸度啱啱好,仲可以自己揀走唔走蔥同洋蔥;麵條煙韌掛汁🍤 黑龍係系2014年開業,係由日本人開設嘅正宗拉麵店,同平時系日本旅行食到嘅味道咁相似,難怪咁多人排隊慕名而來,順帶一提,佢哋每月都會有限定優惠,今個月只要follow 社交平台即可免費獲贈吉列蝦1串
🥟 生啤+餃子($90)

🦑 燒魷魚一夜干($50)
燒得好香,魷魚彈牙有嚼勁,用嚟佐酒一流

🦪 牡蠣山椒辛味噌拉麵($160)

🍜 辣三枚肉沾麵300g($110)

燒魷魚一夜干
2024-12-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$205 (Dinner)
燒魷魚一夜干
  • 餃子
  • 生啤
2024-12-03 267 views
黑龍拉麵 - 灣仔2014年由日本人開設嘅黑龍拉麵,一直以嚟都係灣仔拉麵愛好者嘅必到之地。呢日嚟呢度,享受咗一場正宗嘅拉麵盛宴。🌶️ 山椒口味拉麵山椒口味拉麵真係非常有特色。湯底麻辣鮮香,拉麵彈牙,入口嘅瞬間就感受到山椒嘅獨特香氣,真係好味!🦐 櫻花蝦海老沾麵櫻花蝦海老沾麵嘅湯底濃郁,海老嘅味道鮮甜,櫻花蝦增添咗一份特別嘅香氣。沾麵嘅口感非常好,每一口都充滿驚喜。🐙 章魚小丸子章魚小丸子外脆內嫩,章魚塊鮮美多汁,搭配上嘅醬料非常濃郁,真係好正!🍗 日式炸雞日式炸雞外皮酥脆,雞肉嫩滑多汁,炸得剛剛好,口感十足,令人難以抗拒。🥟 日式餃子日式餃子煎得金黃酥脆,餡料豐富,味道香濃,再配上蘸醬,真係一流。每月黑龍拉麵都有限定優惠!今次優惠係Follow 社交平台即送1客餃子,千祈唔好錯過!😋🎈餐廳名稱:黑龍拉麵地址:灣仔汕頭街29號#ramen #hkramen #ramenhk #灣仔美食 #香港拉麵 #拉麵
黑龍拉麵 - 灣仔

🥟 日式餃子

🎈餐廳名稱:黑龍拉麵
地址:灣仔汕頭街29號

2024-12-03 197 views
今次又同老公去灣仔嘅「黑龍」拉麵,呢間拉麵真係好食到會翻食又翻食!佢嘅背景點都要講下嘅 - 「黑龍」拉麵 2014 年開業,係日本人開設正宗拉麵店!今次我就食咗 #沖繩鹽味豚骨拉麵,黑龍拉麵最特別嘅係佢哋嘅湯底都係好濃,不過唔想太濃,佢哋仲有提供熱湯,大家可以自行溝返淡少少,而拉麵可以揀唔同質地 (我偏向食軟麵)。而呢款拉麵有 #雪菜,真係好特別又好夾!老公就叫咗 #黑龍豚骨拉麵,而呢款拉麵係有現埋洋蔥,玉子係要另外加配,老公仲揀咗少辣,佢話辣辣哋其實好好食!另外,我哋仲加咗個 #牛筋飯,熱辣辣上格,加埋少少蔥真係食到停唔到口!雖然我哋冇飲酒,但居酒屋食小食是常識吧!今次就叫咗章魚燒 & 餃子,最特別係章魚燒有得揀醬汁!兩款小食都係好好食,好推薦大家試!而黑龍拉麵每月都會推出限定 follow 送禮,11月限定,Follow @kokuryuramen_wanchai ,仲送 #吉列蝦 一隻。留意返,每次嚟到都要排隊等,想唔洗排隊就12點開門前就去到,好似我哋第一次咁,就唔洗排,第一水人入去食!

而呢款拉麵有 #雪菜,真係好特別又好夾!

2024-11-25
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)