2021-10-22 1182 views
剛好經過一試,有意外驚喜。價錢跟一般酒樓差不多,但食物質素幾好。其中蝦角很出色,外皮很脆,而內裏很多蝦兼唔會乾,好食。另外,因為很多朋友一起去,一行十人,疫情關係,不可坐同一枱,酒樓職員很貼心,給了我們一間房,分三枱。
Type of Meal
Lunch
2021-08-11 1897 views
Lunch time近近地同同事飲個茶,點心價錢合理,當日1點零都有9成滿座,上菜速度正常。特別推薦椒鹽九肚魚,炸粉薄薄地,好香脆。雞絲炸春卷入面既雞絲就唔算絲,好似一舊舊雞肉咁。點心紙上面有豬腰燒賣,不過同事唔食內臟就冇叫啦。和味粉絲煲真係得粉絲,煮得幾入味,英文版寫有菜既,我地想食菜所以叫左,但原來真係得幾條蔥咁。甜栗花枝餅炸得好乾,冇咩栗米,下次可以pass~以舊派酒樓黎講服務都正常,下次再去會想試燒腩仔!!

特別推薦椒鹽九肚魚,炸粉薄薄地,好香脆。
椒鹽九肚魚

雞絲炸春卷入面既雞絲就唔算絲,好似一舊舊雞肉咁。
點心紙上面有豬腰燒賣,不過同事唔食內臟就冇叫啦。
甜栗花枝餅炸得好乾,冇咩栗米,下次可以pass~
以舊派酒樓黎講服務都正常,下次再去會想試燒腩仔!!
2021-08-06
$160 (Lunch)
椒鹽九肚魚
2021-06-06 2306 views
部門聚餐,味道好固然必須,但一定要“大件夾抵食”及招呼周到 (金主才有面子),這裏符合所有要求。這小酒家主打的是廣東菜,當日先上幾碟燒味,有叉燒、燒腩仔、醉豬手、鹵水掌翼等,燒鵝全隻上,水準不錯。上湯焗龍蝦,最出色的是它用了煎米粉底,米粉煎過會比較乾身 ,而米粉本身就很吸水,所以比一般伊麵底吸收了更多龍蝦味,就因為這米粉底,當晚就像吃了兩碗飯一樣!大班兩味的生炆斑頭腩,配料如火腩、支竹等份量充足,加上大量芫茜、蔥、薑、蒜,分外惹味!照片中未能一一盡錄的還有:- 涼瓜蟹煲:幾可想像,涼瓜才是主角!- 啫啫通菜、啫啫生菜:用石鍋上的,對視覺、味覺有很大衝擊!- 美點雙輝:椰汁糕、桂花糕 ... 桂花糕內藏著菠蘿粒,要吃進口中才發現,味道夾得出奇,是當晚最大驚喜!

照片中未能一一盡錄的還有:
- 涼瓜蟹煲:幾可想像,涼瓜才是主角!
2021-05-18
$500 (Dinner)
2019-01-27 8759 views
昨日約了多年冇見舊同事在尖東晚飯,選了港潮樓, 地點真是超級方便,紅磡鐵站出嚟後,约行7分鐘即到,坐低後點了幾個小菜魚湯蘿蔔絲帝王蜆,蘿蔔絲配帝王蜆,清淡之中帶出蜆的鮮味,蜆肉大隻新鲜湯清甜,😀士多啤梨沙拉骨,酸甜適中,沙拉醬份量剛好,不多不少,肉質軟腍蒜香粉絲蝦球煲,整個菜煮得好好,很乾身惹味,蝦很大隻清炒溫室豆苗,豆苗幼嫩,整個菜不油最開心還是碰到無線演員創世紀的錦鴻哥,帥氣依然,當然集郵一下, 輕輕鬆鬆就渡過一個愉快的晚上,570蚊埋單,抵

蒜香粉絲蝦球煲,整個菜煮得好好,很乾身惹味,蝦很大隻

清炒溫室豆苗,豆苗幼嫩,整個菜不油

2019-01-23
$200 (Dinner)
2018-07-21 7009 views
一行幾人出發去紅館睇show, 決定係尖東食晚餐, 最后選了這間港潮樓.這店位處2/F, 一上樓梯便是店內.一進內見很多空間, 人不算太多.跟經理聊了幾句, 他推介了八寶冬瓜盅及秘製黑芝麻醬骨, 友人見到片皮鴨特價, 也叫了份, 外加了椒絲腐乳通菜及中式牛柳.第一道上枱是冬瓜盅, 份量及用料也很足, 侍應熱心幫我們分好幾碗方便我們進食. 跟著是中式牛柳及椒絲腐乳通菜, 牛柳味道一般, 腐乳通菜濃淡得宜. 然后是片皮鴨, 原隻上枱后經理再在我們面前片皮, 一整碟滿滿的. 再加上2大碟餅皮, 很吸引啊.最后上枱是秘製黑芝麻醬骨, 醬汁很美味, 骨比較大舊, 但很熱, 很入味. 整體很不錯, 就是牛柳略為遜色. 值得下次再來.
這店位處2/F, 一上樓梯便是店內.
一進內見很多空間, 人不算太多.

八寶冬瓜盅

中式牛柳
椒絲腐乳通菜

京式片皮鴨

秘製黑芝麻醬骨

整體很不錯, 就是牛柳略為遜色. 值得下次再來.
2018-07-20
$150 (Dinner)
八寶冬瓜盅
椒絲腐乳通菜
京式片皮鴨
秘製黑芝麻醬骨
2018-07-12 4140 views
老友聚頭我們約埋去到尖東的(港潮樓 )這間酒樓是我們每星期必到,除了老友相聚之外,酒樓的食物也不錯價錢都很實際, 最好就係客人可以買海鮮來蒸,但要收加工費,就係咁這酒樓便成了我們老友的飯堂。片皮鴨肉厚而又不肥膩。老友去咗旺角街市相熟的魚檔,買咗條新鮮魚喺酒樓給廚師代蒸。廚師的廚藝十分好,仲落咗好多蔥花及將條新鮮魚蒸到啱啱熟好嫩滑。酒樓仲有其他不同種類的特色小菜。

片皮鴨肉厚而又不肥膩。

老友去咗旺角街市相熟的魚檔,買咗條新鮮魚喺酒樓廚師代蒸。

酒樓仲有其他不同種類的特色小菜。
2018-07-09
2018-04-27 3537 views
親戚朋友想搵間酒家食過年飯,朋友介紹了尖東有間港潮樓潮州酒家,因有兩圍枱咁多,所以包咗間房可以打牌及唱K, 大家玩到好開心。一隻香噴噴肉質厚的燒鵝,令人難以抗拒。果皮蒸班頭腩肉質鮮嫩 ,加上雲耳及果皮帶出魚的味道。將芋頭同魚肉整成,落油鑊炸成條狀, 可見廚師的用心的廚藝。我最欣賞這個豆腐魚肚蟹王羹,鮮蟹拆肉再加上魚肚,特別鮮甜。乾燒伊麵煮得太淋,口感較差。白菜仔燴草菇,非常健康,味道都不錯。想不到這間潮州酒家 ,大部分餸菜不錯。

一隻香噴噴肉質厚的燒鵝,令人難以抗拒。

果皮蒸班頭腩肉質鮮嫩 ,加上雲耳及果皮帶出魚的味道。

將芋頭同魚肉整成,落油鑊炸成條狀, 可見廚師的用心的廚藝。

我最欣賞這個豆腐魚肚蟹王羹,鮮蟹拆肉再加上魚肚,特別鮮甜。

乾燒伊麵煮得太淋,口感較差。

白菜仔燴草菇,非常健康,味道都不錯。

想不到這間潮州酒家 ,大部分餸菜不錯。

2018-02-13
2018-02-17 5349 views
前陣子到過「紅館」睇個唱,林憶蓮、劉美君,本來想睇埋草蜢、C All Stars,令我想起廣東歌樂壇百花齊放的美好年代。睇 Show 前,先醫肚。我通常會去附近的「港潮樓」,位置方便,一落附手電梯就見到。 舖頭老闆是陳錦鴻,小菜一向做得不錯,標榜無味精,適合我一樣不吃味精的朋友仔。 開胃小食「燒腩仔」$68,未去到冰燒三層那種,皮層也已夠脆,識食記得點埋佢個芥辣。 「鹹魚茸煎肉餅」$88,好得: 煎得脆而不油,能吃到肥豬肉粒做出軟糯感,帶彈性,夾雜梅香鹹魚的回甘,我主要歸功於肉餅底打得夠好。 「魚湯蘿蔔絲滾皇帝蜆」$138,可以同時吃到湯和餸,一雞兩味: 因於無味精,可以放心盡情將湯喝得光光。「蘿蔔絲煲鯽魚湯」一向鮮甜;今次換上皇帝蜆,亦煲出清澈湯汁,湯再加入了胡椒、芹菜,帶多一重香。 菠菜還靚,點了個「上湯蒜子浸菠菜」$78 有首歌叫「沒结果之後」,大家有冇聽過?在入埸聽「沒結果」之前,食事同樣一樣精彩。
前陣子到過「紅館」睇個唱,林憶蓮劉美君,本來想睇埋草蜢C All Stars,令我想起廣東歌樂壇百花齊放的美好年代。睇 Show 前,先醫肚。我通常會去附近的「港潮樓」,位置方便,一落附手電梯就見到。

鹹魚茸煎肉餅」$88,好得:

菠菜還靚,點了個「上湯蒜子浸菠菜」$78

2017-11-03
  • 鹹魚茸煎肉餅
  • 魚湯蘿蔔絲滾皇帝蜆
2017-09-09 4636 views
古有三顧草蘆,今有再三回味再回味.今次的椰中翅包含了椰清香,雞湯鮮,翅彈牙入味三大特點,其他一食便令人難以忘懷的石榴素包,蒜茸開邊蒸虎蝦,片皮鴨....極上之美宴,齒甲留香,美酒佐膳,分不清是菜餚還是紅酒所引發的持久aftertaste,回家刷牙後仍感到舌尖有絲絲味道在口腔內滾動😋
古有三顧草蘆,今有再三回味再回味.

2017-09-08
Type of Meal
Dinner
2017-05-28 3162 views
乳豬減價至388, 咁抵,吾食對吾住自己。约了朋友共四人一起吃,初時擔心吃吾晒會浪費,因特價不准打包的。侍應仲話隻豬size 同擺酒的豬一樣咁大,但最後只吃剩朱頭,朱頭就可以打包煲湯煲粥。侍應首先將全隻豬放在枱頭供相機先食。相機食完後, 侍應便把全碟豬搬到隔離枱切件。侍應話今日隻豬不太肥多肉好靚, 我都非常贊同。 侍應說早兩日啲豬好肥,今日好好。皮脆肉嫩,加少少乳豬酱,令肉味十足。我連肋骨都吃得津津有味。甚滿足。

侍應首先將全隻豬放在枱頭供相機先食。

相機食完後, 侍應便把全碟豬搬到隔離枱切件。

皮脆肉嫩,加少少乳豬酱,令肉味十足。
我連肋骨都吃得津津有味。甚滿足。
2017-03-05 3428 views
尖東一向食野唔多人,星期日晚市去到都唔係好多人,地方比一般酒樓清靜好多,地方都唔算迫,坐得舒服百花釀茄子-配上燒汁,市面好少見,一碟有六件,不過d蝦膠可以再厚少少就更有口感雜菌黃金豆腐-個豆腐可以做到外脆內滑,個雜菌好惹味大廚炒飯-有少少咸香既炒飯,夠份量,配上一條條炸脆左既魚仔,好得意豚肉卷-一塊薄薄既豬肉片包露荀,豬肉片用油泡過,份量的骰左少少名醬一字骨-肉夠淋,醬汁酸酸甜甜蜜餞燒雞翼-一碟其實只得4隻,連雞翼尖既雞翼,面有一層蜜糖,燒到脆皮,好食薑蔥廣島蠔-蠔泡過油,唔腥,好Juicy服務都好好,執檯,加水都好快臨走仲送紫米露

雜菌黃金豆腐-個豆腐可以做到外脆內滑,個雜菌好惹味

名醬一字骨-肉夠淋,醬汁酸酸甜甜

薑蔥廣島蠔-蠔泡過油,唔腥,好Juicy

服務都好好,執檯,加水都好快
臨走仲送紫米露

$130 (Dinner)
18/Dec.2015初試港潮樓飲茶, 這店是某男藝人開的酒樓駐守這商廈已經有好一段時間, 價位唔算最貴但亦唔係至平嗰隻, 小點$19/中點$23/ 大點$27/ 特點$33, 茶$13/位, 酸菜$10(1-5位)是日點心:鮮竹牛肉球(中) 牛肉球3球放在鮮竹上, 樣子對辦,味道沒有太過味精, 質地亦屬於有些少咬口, 豬潤腸粉(大) 腸粉皮有水準半透明之餘帶點彈性,粉皮表面光滑無暇, 豬潤餡是現代做法 – 碎上! 點解要咁呀, 明明個皮好地地, 豬潤切碎後無論口感,味道同甘香都差好遠, 明白成本有差異, 但又差幾遠呢?$27都唔得唔碎上咩? 心理好生疑問!蜜汁义燒飽(小)飽皮同餡料都正常潮汕蒸粉菓(小)塋凝剔透的粉菓皮, 包住嘅都是傳統一點的餡料-花生/唐芹/菜甫鳳城臘腸卷(中)這臘腸卷的飽皮比义飽的來得綿密,明顯做出分別來, 臘腸不太肥膩亦甚有肉香!椒鹽軟殼蟹$38兩隻, 炸蟹的色一般深, 蟹的香氣透過熱力傳遞到口腔內, 蟹味亦十足荳苗鮮蝦餃, 荳苗充足, 蝦肉ok多嘅, 餃皮亦算標準22/Mar. 2016這天叫了的點心跟上次的差不多, 只是多了香煎窩貼餃子(3隻) 比較似廣式的
18/Dec.2015

蜜汁义燒飽(小)飽皮同餡料都正常

荳苗鮮蝦餃, 荳苗充足, 蝦肉ok多嘅, 餃皮亦算標準

香煎窩貼餃子(3隻) 比較似廣式的餃皮, 豬肉餡都好多下,

喜歡吃多肉的餃子這個會很啱口胃吧

特色銀蘿脆腸粉(特) $33這是一種由用腸粉皮包住d炸咗的蘿蔔之類嘅野食落有點咸香味,

春卷 係一個比較上似素菜嘅饀料(冬菇為主/雞絲為副), 所以甚有菇香反而雞肉就唔多覺, 即炸出來所以外皮一定夠脆,

01 May 2016

呢日食得較多點心的一日, 因為有四個人, 有些點心要點多加一件!

地們菠蘿义燒酥(大) 頂層菠蘿皮薄且脆, 义燒餡滿滿的,好味但魔鬼的一品

蝦餃是一籠四粒, 正常尺碼, 味道亦是正路

飽汁鳳爪(小食) 飽汁係汁液嗰隻, 鳳爪係非油炸過的,

炆鳳爪效果沒有過頭

滑蛋蝦仁炒河 蝦仁份量算多, 獻汁調味唔太重味亦足夠整碟河粉用,

金蒜蒸鮮魷(特) 呢個雖好食但作為特點有點貴

手打鯪魚球(中) 呢個都ok有鯪魚獨有的氣味及魚肉嘅甜味

生煎菜肉飽 餡料係肉多菜少那種, 肉多自然係有肉汁的鮮甜味啦
蜜汁义燒腸(大) 皮薄餡滿, 絕無投訴

竹笙上素釀瓜甫(大) 瓜甫內餡料豐富,
18/Dec. 豬潤腸粉(大)
18/Dec.豬潤腸粉
18/Dec. 潮汕蒸粉菓
18/Dec.
18/Dec. 鳳城臘腸卷(中)
18/Dec. 鳳城臘腸卷
18/Dec. 椒鹽軟殼蟹
2073 views
22/Mar.2016
22/ Mar. 春卷內餡
22 Mar. 粉菓內餡
鍋貼
22/Mar. 2016
特色銀蘿脆腸粉(特)
春卷
潮汕蒸粉菓
菠蘿义燒酥
01 May生煎菜肉飽
生煎菜肉飽
01 May手打鯪魚球(中)&薑汁雞飽仔
金蒜蒸鮮魷(特)
2015-12-18
$100 (Lunch)
18/Dec. 潮汕蒸粉菓
18/Dec. 鳳城臘腸卷(中)
18/Dec. 鳳城臘腸卷
22/Mar.2016
22 Mar. 粉菓內餡
22/Mar. 2016
春卷
潮汕蒸粉菓
01 May手打鯪魚球(中)&薑汁雞飽仔
2016-08-21 4136 views
老豆生日其實都係籍口, 搵機會成家人坐埋一齊食餐飯港潮樓我唔係成日去, 但我老豆就經常去飲茶因為響商夏入面, 間格有D怪, 去廁所仲要拎門匙Fine, 入正題, 我地訂左一席, 免費包房, 六點半到食到八點鐘大蝦沙律: 中蝦一開二, 士多啤梨, 奇異果, 火龍果, 蘋果, 薯仔, 紅蘿白用一塊紫色既菜葉盛住, 加上白色沙津汁, 賣相美觀, 我老婆話好靚, 作為前菜當算不俗乾鮑扣鵝掌生菜: 乾鮑細細隻, 扣得好淋, 無牙既老人家都食到, 鮑魚味濃郁鵝掌好滑嫩, 但唔係幾夠入味, 反而生菜加鮑汁好似仲正d帶子象拔蚌炒菜心: 本來係西蘭花, 但我屋企人鐘意菜心就改左帶子係鮮, 象拔蚌則爽, 最重要係點蝦醬, 真係好惹味潮式紅燒翅: 我老豆係個唔環保既人, 佢專登加夠廿四兩牙揀翅, 真係幾厲害, 成個碟都係魚翅潮式係加牙菜同糟, 不過我個人唔係咁欣賞, 都係原汁原味好其實, 佢地平時鐘意落威士紀清蒸海斑: 上枱果陣都嚇一跳, 呢條斑接近三斤重, 師傳蒸到岩岩好離骨, 鮮味嫩滑, 又唔太鹹炸子雞: 掛住食, 唔記得幫隻雞映全相冰鮮雞就梗架啦, 但炸出黎肉唔老, 皮薄且脆, 最難得係唔油, 雞肉咬
老豆生日其實都係籍口, 搵機會成家人坐埋一齊食餐飯

港潮樓我唔係成日去, 但我老豆就經常去飲茶

因為響商夏入面, 間格有D怪, 去廁所仲要拎門匙

鵝掌好滑嫩, 但唔係幾夠入味, 反而生菜加鮑汁好似仲正d

帶子係鮮, 象拔蚌則爽, 最重要係點蝦醬, 真係好惹味

潮式係加牙菜同糟, 不過我個人唔係咁欣賞, 都係原汁原味好

其實, 佢地平時鐘意落威士紀

炸子雞: 掛住食, 唔記得幫隻雞映全相

冰鮮雞就梗架啦, 但炸出黎肉唔老, 皮薄且脆, 最難得係唔油, 雞肉咬落仲幾滑, 竟然成盤食晒

素菜伊麵: 東菇, 草菇, 腐竹, 其實個麵本身無問題, 只係唔突出

魚湯飯: 呢個幾特別, 魚湯奶白色, 入口味較重, 但無腥味, 配小蝦粒, 帶子粒, 鹹菜, 芫茜

再加入爆米粒, 無論口感定係味道都好特別, 係一個必須要試既菜式

杏仁茶: 食完飯更係食甜品, 呢碗杏仁茶入口時好特別, 有d滑溜既野, 食清楚原來係蛋白

杏仁茶本身唔太甜, 有杏仁味又唔太重, 潤滑如牛奶, 我好欣賞

薑汁糕: 兩層鴛鴦, 薑味都幾重, 而且好綿好粘

綠豆糕: 加入綠豆同海帶做成糕點, 其實食落無乜味道

籌包: 正正常常既蓮蓉壽包, 但係食左好多野, 食左半個就停手

生果: 西瓜, 密瓜, 波蘿, 食左兩塊波蘿, 新鮮多汁

一席十二位用, 計埋我老豆要加料, 合共$6,850
Other Info. : 好味既, 如果咁既價錢都唔好味就死得啦 但味道偏向廣東菜而非潮洲菜 Anyway, 老豆生日快樂, 身體健康
2016-08-20
$570 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 杏仁茶
  • 魚湯飯
  • 炸子雞
  • 潮式翅
2015-05-22 5647 views
今晚跟朋友到港潮樓吃晚餐,結果吃到一肚子氣。我們點了椒塩鮮魷和燒腩仔作前菜,再點了半隻燒鵝皇,一份一字骨,一份茄子(上面有肉的)。結果點完菜好一段時間,才有侍應告訴我們燒鵝巳經賣完了,我們只好改了片皮鴨二吃,鴨肉用來炒枝竹。過了一段時間,上菜了,但不是前菜喔。我們本來無所謂,就先吃這些主菜。過了好一段時間,終於上鴨了,但不是鴨片,而是鴨肉炒枝竹。無關係,食住等,但經理卻一句話都沒說,突然走過來收走了這份鴨肉,當我們還在議論紛紛的時候,又有侍應來告訴我們沒有片皮鴨了,因為還沒解凍完畢,就算現在立刻烤也要等十五分鐘,勸我們取消。好吧,那就取消吧。反正覺得眼前的食物巳足夠。但沒幾分鐘又來告訴我們正在烤鴨了。唉!我只好叫經理取消那兩道前菜。除了樓面和廚房嚴重缺乏溝通以外,因為樓底很低,才幾張枱,已經嘈吵得很;而且還有蒼蠅飛來飛去,這樣的環境,鐵定不會再光顧。
2015-05-21
$150 (Dinner)
2014-11-11 5221 views
好多間茶樓都係環境嘈雜, 坐得迫, 又要等位等到頸都長的地方, 不過呢度就完全無以上三種問題聽聞間酒家係明星開的, 呢位明星做事都幾認真, 所以開嘅酒家都好有水準, 首先地方坐得舒服, 枱同枱之間有好多空間, 令人嘆起茶都比較舒服, 其次有四部電視比大家一邊嘆茶一邊睇新聞, 又因為空間較多, 所以唔覺嘈食物水準唔錯炸點可試椒鹽軟殼蟹, 濃濃的椒鹽味, 份量仲好多, 有兩隻幾, 只售$38個人認為係蝕本的脆皮bb鴿都好好味架另外四寶齋炆依麵都好食, 太座自己清哂成碟最大誘因去, 係搵位唔難, 可能唔多人知佢存在啦

食物水準唔錯

脆皮bb鴿都好好味架
另外四寶齋炆依麵都好食, 太座自己清哂成碟

最大誘因去, 係搵位唔難, 可能唔多人知佢存在啦
2014-10-31
$80 (Lunch)