2019-06-18 167 views
同朋友散步由荔枝角行到深水埗好肚餓要搵野食,朋友話想食拉麵,見到哩間黑岩即刻入去!我同朋友都好鍾意海老拉麵嘅,咁就唔洗諗一定揀海老拉麵,我揀左厚切叉燒,朋友揀左火炙叉燒!個海好香海老味👍🏾👍🏾👍🏾 叉燒好滑唔會硬朋友揀火炙叉燒都好好味,我都忍不住食左佢一啖🤤🤤🤤我係一個蛋怪,所以加左一隻溏心蛋😍😍😍真係好好味,又滑又香蛋味😍😍🤤🤤唐揚魷魚粉漿夠薄,朋友覺得好味,我因為生飛滋食左兩舊唔敢再食😝😝😝

海老叉燒拉麵

朋友揀火炙叉燒都好好味,我都忍不住食左佢一啖🤤🤤🤤
海老火炙叉燒拉麵

我係一個蛋怪,所以加左一隻溏心蛋😍😍😍
溏心蛋

真係好好味,又滑又香蛋味😍😍🤤🤤

唐揚魷魚
唐揚魷魚
  • 海老拉麵
  • 糖心蛋
2019-06-17 67 views
這家麵屋黑岩是隔壁茶屋町的姊妹店,之前機緣巧合下試了試茶屋町,覺得十分滿意。所以早陣子就過來這家拉麵店試試。這裡的格局和茶屋町相差無幾由於本人超級喜歡蝦的鮮味,所以我毫不猶豫地選擇了海老拉麵,叉燒沒有選厚切的,而是選擇了燒的,因爲反正最近食量減少了,選擇吃香口一點的東西,不吃分量太大的整體來説,其實口味算濃的,相信喜歡重一點口味的朋友會很欣賞。上面的櫻花蝦數量其實也不少,所以雖則口味濃,但濃湯之中還是嘗得出蝦的鮮味。叉燒不會太鬆散,而且燒的味道算突出,起碼不會讓我後悔選擇了燒得而不是厚切的原本以爲只有叉燒口感會很單一,但其實配料還算豐富吧,有肉碎又有櫻花蝦,不會很單調。我個人喜歡吃比較彈牙的粗麵,但這裡就沒有這個選項,的確比較可惜。麵條方面的確有點可以改善的地方,感覺麵條還是有一丁點的鹼水味,這點可以做得更好。

這裡的格局和茶屋町相差無幾

2019-06-16 59 views
這天和朋友來到深水埗的這家拉麪店吃飯,時間有點早,大概6點,所以店裏人不是很多。 我們坐下之後,店員給我們倒了2杯水,還有拿菜單過來,不錯的服務態度。我們叫了2款麵,一款是海老拉面,一款是黑蒜拉麪,我們選了普通硬度的麪質,所以吃起來還不錯。海老拉麪上面有很多小蝦米,所以吃起來挺有蝦味,而且整體挺漂亮。黑蒜拉面的話湯底略鹹,不過黑蒜味很出。 而說到要贊的當然是它的豚肉,入口很快融化。 我們還叫了一份炸魷魚圈,正常發揮。

。 我們還叫了一份炸魷魚圈,正常發揮。

2019-06-11 143 views
<深水埗有驚喜既拉麵>🍜深水埗呢間 黑岩 平時成日經過 今日終於得閒坐低食碗麵 . 同平時拉麵店好似 細細既座位 凍水浸檸檬供應 仲有用 sidepen劃循環再用既 menu 👍🏻 食下拉麵甘 menu上面既拉麵唔多選擇 小食多係 拉麵可以揀椰菜 葱 麵既粗幼度 叉燒種類等等 ! 🍴鰹魚拉麵 78 蚊🐟🍜不得不讚佢個湯底一上枱就好有魚香 飲落魚味香濃 咸度適中 有咸木魚碎 新鮮既葱花🌿 想讚讚佢個蓮藕 醃得好 juicy好爽口 👍🏻 麵點左硬度適中 幾爽口彈牙 厚切叉燒好肥味 🐷應該有兩 cm厚 肉質嫩滑 夠油香 整體都好好味 !🍴辛辣拉麵 78 蚊🌶🍜加12 蚊溏心蛋 🥚辛辣拉麵上枱時 辣粉喺中間 可以自己撈埋 湯底好香辣好惹味 但唔會搶喉 幾鍾意佢有 d豬肉碎 吸左 d辣汁 令到爽口既拉麵食落更有口感🍜🐷加上新鮮既椰菜同木耳🥬 溏心蛋 個蛋真係半熟 剛剛好 浸住辣汁食係幾正 而火炙叉燒有兩片 青面帶 d焦香 豬肉味道香濃 唔錯🐷🍴唐揚魷魚 22 蚊🔥🦑魷魚雖然唔大 但睇佢有哂頭尾部位應該原條炸 魷魚上半部打圈圈嗰 d位就比較彈牙 魷魚鬚就比較有咬口 出面題炸粉夠薄脆
<深水埗有驚喜既拉麵>🍜

🍴鰹魚拉麵 78 蚊🐟🍜

🍴辛辣拉麵 78 蚊🌶🍜
加12 蚊溏心蛋 🥚

🍴唐揚魷魚 22 蚊🔥🦑
魷魚雖然唔大 但睇佢有哂頭尾部位應該原條炸 魷魚上半部打圈圈嗰 d位就比較彈牙 魷魚鬚就比較有咬口 出面題炸粉夠薄脆 整得好好👍🏻

#魷魚鬚 #鰹魚 #拉麵 #唐揚 #拉麵

Score 平均分 <7.6/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#麵屋黑岩
深水埗長沙灣道219 號地下
2019-06-11
$100 (Dinner)
2019-06-11 100 views
最近愛上吃拉麵🍜,今日就來到位於深水埗的麵屋黑岩一試!識食嘅當然期間限定嘅拉麵啦,做一排就冇㗎喇。上次係做海膽拉麵,今次就一試蟹粉拉麵啦!又真係冇令人失望嘅。整碗拉麵鮮味十足,蟹粉蟹肉份量亦不馬虎,夾起可以看到一絲絲的蟹肉,食落甘香可口,停不了口。上面還有翅呀,係素翅先啱🙈 和蟹籽,增加口感。拉麵硬度適中,沾上湯底,正還有兩片叉燒,肥瘦均勻,肉質軟腍。溏心蛋切開流心,很治癒,很好吃。再點了一個小食蝦餅,炸至金黃,香脆可口。
最近愛上吃拉麵🍜,今日就來到位於深水埗的麵屋黑岩一試!

識食嘅當然期間限定嘅拉麵啦,做一排就冇㗎喇。
上次係做海膽拉麵,今次就一試蟹粉拉麵啦!
又真係冇令人失望嘅。

整碗拉麵鮮味十足,蟹粉蟹肉份量亦不馬虎,
夾起可以看到一絲絲的蟹肉,
食落甘香可口,停不了口。

上面還有翅呀,係素翅先啱🙈 和蟹籽,增加口感。
拉麵硬度適中,沾上湯底,正

還有兩片叉燒,肥瘦均勻,肉質軟腍。
蟹粉拉麵

溏心蛋切開流心,很治癒,很好吃。
溏心蛋

再點了一個小食蝦餅,炸至金黃,香脆可口。
日式炸蝦🍤餅
Delivery
蟹粉拉麵
日式炸蝦🍤餅
2019-06-05 144 views
來到深水埗的黑岩拉面,這裡已經算是深水埗中比其他食店更有魅力的食店來了。深水埗的食店通常地方都較窄,冷氣不是很充足。我挑選了這間在幾間鋪頭看似最有特色的一間。看了看餐牌,最低消費的拉面也要72大元,飲品要原價收費,汽水9元啤酒水果酒18元。不是便宜的價格,不過最重要的是拉面的質素。來到拉面,一開始當然是試湯吧,可是湯的味道有點混雜,並太清甜,不太合我口味,可能我叫了黑蒜拉面吧。面質方面,面條比較細條,還是煙靭的,然後來配合湯起來,還是可以的,勉勉強強,叉燒的話也是一般,沒什麼口感可言。就這樣80大元一餐普通的拉面餐吧

就這樣80大元一餐普通的拉面餐吧

2019-06-02 130 views
放工黎到深水埗買野順便醫肚,一落巴士就見到呢間拉麵店,見門面幾有特色又唔太貴,就入左去食。店員安排左我地坐bar枱位,望住店員整拉麵又幾有氣氛。鰹魚火炙叉燒拉麵鰹魚湯底充滿魚嘅鮮味,又唔會有腥味。火炙叉燒肥瘦均勻,經火炙後變得更香口而且惹味,入口即溶。海老厚切叉燒拉麵海老湯底好鮮甜,上面有好多櫻花蝦,每一啖食落都有好濃嘅蝦鮮味。比起火炙叉燒,厚切叉燒明顯厚肉得多,而肉質鮮嫩,咬落唔會有太乾嘅感覺,又非常夠味。溏心蛋溏心蛋非常鮮甜,蛋黃流心又好重醬油味,加落拉麵簡直錦上添花。薯片雞翼本來諗住嗌份餃子食,但見到隔位枱都嗌咗雞翼,就決定試下。可以話係今餐最大嘅驚喜,佢係叫即製,外脆內軟,脆皮又唔會同雞翼分開,而且脆皮仲食到陣陣既薯仔味,口感非常特別。

店員安排左我地坐bar枱位,望住店員整拉麵又幾有氣氛。

鰹魚火炙叉燒拉麵

海老厚切叉燒拉麵

薯片雞翼

$90 (Dinner)
  • 海老拉麵
  • 厚切叉燒
  • 薯片雞翼
2019-05-30 105 views
之前我們在旁吃甜品時就發現了有一家有格調的拉面店在深水埗,今日下班,原班人馬拜訪一下這家拉麵店。火炙叉燒16合共兩件叉燒肥瘦參半,燒過油脂溶化,還有火炙味道,超讚,是邪惡的滋味。唐揚魷魚22份量大方,全是魷魚🦑圈,正合心水,炸得超香口,粉醬下得不厚,挺惹味,價錢又實惠。海老拉面80椰菜和火炙叉燒,加了櫻花蝦和蝦鬆,整個拉面的🦐味更香濃。另外又有些免治豬肉碎,層次就更多了。賣相👍🏻豬骨湯味突出,叉燒鬆化,個人比較喜歡這個,因沒那麼重口味。黑蒜拉麵80配菜細明選了蔥花及厚切叉燒,面兩碗都要了軟面,其實也沒有好淋身,還挺有咬口。配菜的木耳更添爽口,厚切叉更有口感,黑蒜油湯底不會太咸。食後感:從舖面至店內,也見得裝修和風味強勁,佔地不大但氣氛蠻有感覺的,冷氣亦充足舒適。P.S. 晚市生意很好,看到門外有兩台客正等候,也不好意思吃太慢了😂

火炙叉燒16

唐揚魷魚22

海老拉面80

黑蒜拉麵80

Type of Meal
Dinner
2019-05-29 85 views
本來是朋友看到餐廳新推出海膽拉麵,所以我就來這裡想食個海膽午餐,可是失望的是竟然沒有,侍應也答不到我們什麼時候才有提供。然後,就叫了其他拉麵。黑蒜拉麵 賣相不錯,黑蒜味不會很濃,不過是足夠了,拉麵煮得剛好,就是整個拉麵是有點鹹。炸雞

炸雞
2019-05-08
$80 (Lunch)
2019-05-26 118 views
每隔一段時就想食 • 拉麵🍜。一放工即奔向此店,7點全店已經爆滿,幸而好快有位。坐正吧檯,拉麵師傅分工有序,忙碌地無停過手,佢地不斷整麵、即場炙燒叉燒,非常認真!限定蟹粉拉麵已經沽清,好可惜黑蒜拉麵,本身係乳白色既豬骨湯底,混入黑蒜油,香口濃味,再將一大坨黑蒜撈勻,黑蒜味道更加突出。叉燒既周邊全是由肥膏包圍,經火炙後更香口,入口即溶溏心蛋蛋黃色澤搶眼,流心甜美鰹魚拉麵湯底濃稠,極重魚香味。拉麵屬中粗身,軟硬適中。飄逸木魚片及炸蓮藕片不可少,後者爽口,想食多幾片。小食唐揚魷魚🦑惹味香脆。

限定蟹粉拉麵已經沽清,好可惜

溏心蛋蛋黃色澤搶眼,流心甜美

小食唐揚魷魚🦑惹味香脆。
2019-05-21
$100 (Dinner)
星期日 一拖三去食拉麵 人多既好處就係可以試多幾樣野食(哈哈不要問我三個有幾多)預左要等位 但好快bar枱已經執好可以入座侍應問介唔介意 其實喺日本食拉麵都係坐吧枱 所以完全冇問題等位嘅時候已經派左Menu俾我哋 基本上一坐低拉麵師傅已經開始煮:黑蒜一上枱已經聞到勁濃郁嘅炸蒜頭味 然後喺枱面浮浮吓黑色一點點嗰啲 我估就係黑蒜?但我認真食落我又覺得似黑椒粒多啲 anyway個豬骨湯味唔夠突出 ~我覺得係比d蒜頭搶晒啲味海老賣相超OK!嗰堆小海老有稍微煎炒過 特別香口 而且唔會有一陣腥味蓋過湯 鰹魚見到啲飄下飄下嘅木魚好興奮 感覺呢個魚湯比豬骨湯更濃稠 色澤更深 想讚下佢嗰兩塊蓮藕天婦羅 好新鮮爽口 好味!PS:厚切同火炙叉燒我地都試左 結論係 厚燒叉燒完勝!

預左要等位 但好快bar枱已經執好可以入座
侍應問介唔介意 其實喺日本食拉麵都係坐吧枱 所以完全冇問題

黑蒜

anyway個豬骨湯味唔夠突出 ~我覺得係比d蒜頭搶晒啲味

海老

鰹魚

PS:厚切同火炙叉燒我地都試左 結論係 厚燒叉燒完勝!

2019-05-22 77 views
此店在上年食過了,位置放便,內裝潢都企企理理服務員都好有禮貌。我記得上次是龍蝦限定,今晚是蟹限定但我地點完菜後先見到,費事轉款了。可能是六點半就到左既關係,店內人數不算多,但原來七點就已滿座,証明此店有質素。我地點左兩款面加左一隻糖心蛋,又係我最喜歡的食物我有新嘗試,食左鰹魚拉麵🍜 味道不太濃烈,都岩不重口味的朋友而海老就是蝦仔啦,味道相對會是濃味點,上次我就是食呢款,今次就朋友食 我拎了少少蝦仔比自己湯度、都很夾出來效果不錯👍🏻溏心蛋都正的,兩人share1隻都夠食Yummy

我地點左兩款面加左一隻糖心蛋,又係我最喜歡的食物

溏心蛋都正的,兩人share1隻都夠食
Yummy

2019-05-21 88 views
之前帶媽咪去食過一次拉麵,佢十分喜歡,見星期日又得閒,再帶媽咪去食拉麵,等佢開心下深水埗拉麵都吾少,不過我就覺得黑岩拉麵比較有水準,6點去到開始有條小人龍,大約5-6人左右等左大約10分鐘就可以入座排隊時已經睇中呢個時間限定蟹粉拉麵,好似好正好抵食,不過落單時已經賣晒,可惜可惜,唯有下次六款湯底,有小食有配菜,自行車選擇新品小食都好吸引人流都多,6點30都已經坐滿叉燒肥瘦比例8:2 辛辣湯底好好足料媽咪碗鰹魚拉麵有2片蓮藕湯底濃郁又入味加配左隻糖心蛋,蛋黃橙黃色流出。好睇又好味今日低消費又好滿足
等左大約10分鐘就可以入座

六款湯底,有小食有配菜,自行車選擇

新品小食都好吸引

人流都多,6點30都已經坐滿

叉燒肥瘦比例8:2
辛辣湯底好好足料

媽咪碗鰹魚拉麵有2片蓮藕
湯底濃郁又入味

加配左隻糖心蛋,蛋黃橙黃色流出。好睇又好味

今日低消費又好滿足
2019-05-20 41 views
係深水埗附近同女朋友行街啦,跟住女朋友又話想食拉麵,因為佢鐘意食拉麵,所以我地就周圍行啦,睇下附近邊到有拉麵啦,之後就見到呢間麵屋黑岩黑蒜拉麵+溏心蛋#^3^#xm幼麵爽滑帶煙韌口感,略嫌䶨水味過重叉燒薄咗啲但腍滑入味,肥瘦適中,唔會乾柴蛋嘅流心效果極佳,蛋黃黏口帶醬油甜香,十蚊唔使有一隻,性價比高#:-[#xm湯底麻麻,只有䶢味同薄弱嘅黑蒜油香,面頭加咗炸蒜同蒜粉都無補於事結論:有質素又抵食嘅平民食店,值得支持#hoho#xm

黑蒜拉麵+溏心蛋
#^3^#xm
幼麵爽滑帶煙韌口感,略嫌䶨水味過重
叉燒薄咗啲但腍滑入味,肥瘦適中,唔會乾柴

#:-[#xm

結論:有質素又抵食嘅平民食店,值得支持#hoho#xm
2019-05-17 171 views
未食晚飯行過見到就試試,點知....🙄我就由入門口講起,據我認知呢...日本料理一入門口侍應一來就「吔西咩些~!!」大一大你先😂但呢間出奇地很靜...(我心諗真係對自己嘅食物咁有信心?連大我都費事?) 之後我眼見就是一地大粉紅色膠籃就放起食客嘅腳邊🙄而唔係枱底。由於我是單拖去食,我被安排坐在四人bar 枱,我坐最右邊,我點了醬油拉麵+糖心蛋,好上菜啦,四人bar枱只得一個筷子筒...放在第二和第三位中間...我要訓半個身到第三位食客先拿到筷子...呢下我係極之不爽,講返個麵,除了鹹之外就只有鹹沒其他,糖心蛋是ok的夠入味,好食過個拉麵。

2019-05-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$90 (Dinner)