紅假過後難免有些Monday Blue,決定來一餐久違的廚師發辦,好好舒坦一下,迎接一週的工作。這家位於銅鑼灣希雲街尾的廚師發辦店,門面大氣雅致,高級感滿滿。廚師發辦共有3個價位選擇,分別是1350、1680及2000,我們選了1680的,內容有前菜、刺身5款、小肴、壽司8款、湯物及甜品,很豐富。油淹鰤魚拌野菜沙津菜質感爽甜清新,細嚼之下帶淡淡魚香,鋪面的蟹籽亦使整體味道更豐富。小碟竹筍拌木魚絲、瑩光魷魚 及 龍珠果厚切爽脆的筍片加上柔軟煙韌的木魚絲,口感豐富;再來是季節限定的螢光魷魚,嚼感鮮嫩細緻,比一般魷魚柔軟卻不失彈性,加上自家調製的蛋黃醋,味道酸甜開胃;最後來顆清甜滋潤的龍珠果,在吃刺身前清一清口腔。左口魚刺身三食同一種魚片,三種不同的做法,背後足見師傅的巧思。首先是原汁原味的生魚片簿切,蘸一點酸汁同吃剛剛好;第二款是左口魚片海膽卷,兩種濃郁的味道共存而不會搶味,意外地搭調;再來是火炙左口魚片,魚油香滑油潤的味道更出。梳子魚刺身連皮上碟的厚切魚片以火炙微烤處理,帶來彈牙香口的質感。鹽燒目光魚肉質鮮嫩細致,帶白身魚少見的豐滿魚脂,最適合作烤魚,岩鹽的天然咸味與釋出的油香迅速化於舌

油淹鰤魚拌野菜

小碟
竹筍拌木魚絲、瑩光魷魚 及 龍珠果

左口魚刺身三食

梳子魚刺身
連皮上碟的厚切魚片以火炙微烤處理,帶來彈牙香口的質感。

鹽燒目光魚
肉質鮮嫩細致,帶白身魚少見的豐滿魚脂,最適合作烤魚,岩鹽的天然咸味與釋出的油香迅速化於舌尖調和,香味於口中良久不散。

日本象拔蚌
象拔蚌味道鮮甜,肉質脆嫩爽彈,質感無可挑剔。

北海道毛蟹拌馬糞海膽
馬糞海膽的奶滑濃郁隨攪拌滲出,毛蟹肉彈牙帶嚼頭,鮮味十足。

沙甸魚卷 夾有青瓜及海草
平常較少吃到的沙甸魚生肉質爽甜而富油香,同卷的青瓜及海草則負責清新。

汁煮鮟鱇魚魚肝
以自家調製的醬汁煮至完全軟熟,吃起來柔軟入味,同時又不失魚肝的鮮。

和牛味噌煮
大大片和牛質感喜人,牛脂精華被蘿蔔及野菜吸收後味道更是一絕。

手握壽司8貫

針魚
厚實的針魚肉質結實彈牙,油份不會太多,入口清甜有質感。

金目鯛
經火炙處後的魚脂溶化滲出出 ,整體質感油潤嫩滑。

平政魚 櫻花木煙燻
平政魚以櫻花木煙燻烤過,魚肉入口帶陣彈花香。

活北寄貝
即開的北寄貝上桌後還會動,入口爽彈,清甜回甘。

藍鰭鮪魚背
厚切的藍鰭吞拿魚肉質結實有嚼勁,魚香味及海水味隨咀嚼慢慢滲出。

油甘魚
魚片旁邊的皮下脂肪以火鎗微烤,引出油香。

九洲活蝦
新鮮空運的活蝦肉質極爽彈,口感黏稠呈膠質感,愈嚼愈香甜。

大中拖羅
一次過享受大拖的嚼感以及中拖的入口即溶,鮪魚香頓時充滿口腔。

大蜆清湯
吃畢壽司後來個鮮甜暖胃的大蜆湯,同時清一下口腔的餘脂。

甘い物
咖啡奶凍
自家製的奶凍質感滑溜,入口不太甜,啡香撲鼻,亦鋪面的金箔黑豆亦令整體更華麗感。

總體而言,坐位寬敞,料理時令精緻,同一價位相信很難找對手,相信還會再來。
2021-05-19 935 views
最緊迷上吃omakase,以前一直飛到日本當地吃,現在香港日本料理店水準提高了,所以近期吃過的水準也非常好,所以容許自己每個月放肆一兩次,滿足自己肚皮。前菜季節當造螢光魷魚,魷魚入口即有爆膏感覺,甘香鮮甜,木魚竹筍爽口新鮮,味道清新,龍珠果入口酸酸甜甜,令人胃口大開。刺身-左口魚薄切左口魚+炙燒左口魚裙邊,薄切口感爽彈,魚味比較淡,沾少少酸汁可以提升魚肉鮮味,裙邊反而炙燒過,燒出豐盛魚油,魚肉香味更見突出,加一點點wasabi 可以減去油膩感。日本土佐凍蕃茄師傅用咗土佐醋製成的啫喱做調味,蕃茄新新充滿果香,拌上啫喱同吃,酸咪咪的味道可以清清口腔,再繼續為下一道刺身作準備。梭子魚季節限定魚類,師傅輕輕炙燒過表面,令魚油滲出,食落魚肉鮮甜,味道特別香濃。沙甸魚另一季節限定魚款,魚肉爽甜,油香滿溢,但食落又不覺得油膩,配上薑蔥豉油,更加滋味。燒鰤魚魚鮫魚鮫魚油香氣四溢,灑上檸檬汁可以增加鮮味,魚肉鮮嫩多汁,口感軟滑。赤鯥魚屬於深海魚,炙燒過後可以帶出油份,魚肉好滑身,鮮甜可口。針魚季節限定,針魚肉質細緻,結實而彈牙,帶有獨特魚味,味道鮮甜突出。深海池魚師傅加了少許柚子皮調味,食落魚肉鮮甜,柚

前菜

刺身-左口魚

日本土佐凍蕃茄

燒鰤魚魚鮫

赤鯥魚
屬於深海魚,炙燒過後可以帶出油份,魚肉好滑身,鮮甜可口。

深海池魚
師傅加了少許柚子皮調味,食落魚肉鮮甜,柚子清香,肉質爽口彈牙,非常新鮮。

野生銀鱈魚
師傅話原來刺身會用上細條一點的銀鱈魚,因為魚味會比較突出,估唔到食落非常軟綿嫩滑,有入口即溶感覺,魚味鮮甜美味。

海膽
一次過用2款不同海膽,入口可以有不一様感覺,有北海道馬糞海膽+白海膽,差唔多初夏,又係白海膽盛產季節,師傅灑上岩鹽作調味,突出海膽本來的貝殼鮮味,馬糞海膽味道甘香鮮甜,白海膽creamy 香甜,一齊入口感覺真的好幸福,滿滿的鮮味停留在口腔久久不散,超大滿足。

抹茶奶凍
抹茶甘甜,奶凍奶香滑溜,配上北海道紅豆,味道非常之夾。

Type of Meal
Dinner
2021-05-13 200 views
最近幾年流行「廚師發辦」,本人算是沉迷,除了在香港本土密密食,在日本、台灣,甚至馬來西亞旅行亦要吃上一餐,真真切切感受不同地方呈現的味道,感受獨一的美好。香港吃「廚師發板」講求細嘗、精緻、講究,今次選了「旭」,無論在店舖外觀、內里裝潢、甚至服務體驗也是高級優質,物有所值。前菜二品油醃鰤魚伴野菜竹荀、瑩光魷魚、龍珠果刺身五品左口魚拼盤師傅以三種方法料理左口魚刺身,除了以薄切左口魚片、還以微灸左口魚及海膽左口魚配搭。薄切魚片沾酸汁品嘗,魚片肉質爽口清脆、清新鮮甜。微灸左口魚多了份油潤感,質地也更柔軟,入口甘香,可沾醬油及芥末。海膽則味道較濃郁、口感柔滑細緻、與爽口魚片相撞,更具層次。梳子魚淡淡三月春是梳子魚肥美的季節,梳子魚亦可稱作竹筴魚。魚肉清淡脂肪亦較少,肉質更為緊緻結實。師傅把魚皮灸燒,逼出魚皮香,肉質保持結實清甜。目光魚目光魚即野生鰤魚,屬季節性料理。師傅開邊再鹽燒整條目光魚,魚肉薄滑輕巧,咸香惹味。白象拔蚌象拔蚌厚肉飽滿、質感富膠質、口感爽脆煙韌,味道鮮甜、帶清淡海水味。北海道毛蟹師傅把毛蟹拆肉再以紫蘇花伴碟,面鋪馬糞海膽。蟹肉絲絮清晰、口感鬆軟、蟹鮮味甜。海膽口感濃滑而香稠,入

前菜二品
油醃鰤魚伴野菜

竹荀、瑩光魷魚、龍珠果

刺身五品

左口魚拼盤
薄切魚片沾酸汁品嘗,魚片肉質爽口清脆、清新鮮甜。
海膽則味道較濃郁、口感柔滑細緻、與爽口魚片相撞,更具層次。

梳子魚

目光魚

北海道毛蟹
師傅把毛蟹拆肉再以紫蘇花伴碟,面鋪馬糞海膽。蟹肉絲絮清晰、口感鬆軟、蟹鮮味甜。海膽口感濃滑而香稠,入口軟滑細緻,甘香化在嘴間。

沙甸魚小卷
沙甸魚、青瓜絲、昆布、日本米包成小卷,沙甸魚魚味更為濃郁強烈,肉質鮮甜有油香,與米飯配搭合適。

鮟鱇魚肝
師傅以自家汁煮魚肝、味道會比一般更濃厚。

牛骨A5和牛湯
和牛卷肉質柔軟細膩、入口即融化於嘴間,牛骨湯鮮香不油膩。

壽司八貫

針魚
整條針魚開邊再兩層覆上飯團上、入口質感更厚肉更豐富。

燒金目鯛

平政魚
為四月至八月季節菜,俗語有言「鰺科鰤屬御三家,寒鰤平政與間八」,平政則以春夏為最佳。
師傅以日本櫻花煙薰,入口煙薰香輕輕散開,繞梁三日。

活北寄貝
新鮮即開活北寄貝,口感爽脆嫩滑,肉質鮮甜清爽。

野生藍鰭吞拿魚
日式料理店普遍也沒有引入野生藍鰭吞拿魚,價格高、產量也少,大多吃進日本人肚子里。赤身脂肪較少,口感較爽利,吃多不膩。

九州生蝦
整隻完整晶瑩剔透、膠質豐富、口感爽脆鮮甜。

吞拿魚
師傅以野生中拖羅及大拖羅兩種吞拿魚配搭,大拖羅入口即融、油潤細緻帶些筋,配合甘香潤滑無筋中拖羅,油香充斥口腔,軟滑中帶點筋勁口感,層次更豐富。

馬糞海膽軍艦
入口軟滑細緻,味道香濃富天然海水味,化在嘴間。

炸蝦頭

日本大蜆清湯

甜品 咖啡奶凍 抹茶奶凍
奶凍質感滑溜溜口,份子密度細,入口淡淡抹茶香。

今朝有酒今朝醉,明日愁來明日愁。於我而言,吃上一頓美食,祭五臟六腑已是件美事。猶其在這疫情封閉期,壓力難排解,唯有透過食物抒解對旅行的思念,尋找不一樣體驗,就這樣遇見了美好的「旭」。
3K
2021-05-07 979 views
每次食廚師發板都好奇待,到底今晚有咩時令食材呢!前菜打頭陣,粒貝🐚bb爽口鮮嫩。螢光魷魚🦑配以蛋黃醬。高湯茄子🍆清新好味。刺身野生真鯛🐟出場了,清鮮無腥、肉質細嫩,建議蘸少許醋汁或海鹽芥末。更添美味。北海道毛蟹🦀混入蟹膏,甘香味盡顯。海膽味道濃厚,餘韻持久。第一次嚐試天婦羅白子,採用紫蘇葉🍃包裹著𩶘魚白子,外脆內綿,夠特別。香魚bb🐠連內臟,甘甘苦苦,香口惹味。還在跳動的活鳥貝🐚,可見新鮮程度。不僅肉質細嫩,更有脆口感。將梳子魚輕輕的燒過表皮,🍣油份迫出,香氣四溢,魚肉是半生熟的質感,配合得無懈可擊。時令沙甸魚配以青瓜,羗蔥,🌱紫蘇葉,口感豐富起來。A5和牛,🥩半肥半瘦,肉質嫩滑無比。牛骨餚成湯底,鮮味盡出。針魚晶瑩剔透,鮮嫩!金目鯛油份甘香。大拖羅,中拖羅,魚鮫部位,層層疊疊🍣,油香爆燈。白象拔蚌非常爽脆。野生油甘魚油份夠,滋味😘。採用樱花木碎煙薰的平靜魚,那薰香味好特別。肉質有嚼勁。😋來自九州的車海老還在蠕動🦐呢!灑點岩鹽和青檸,鮮上鮮!醬油漬藍鯨🐳吞拿魚,味道濃厚。喜歡赤目魚🐠燒過的那焦香味。北海道馬糞海膽,甘香餘韻歷久不散,👍正!蔥吞拿魚手卷是最後衝刺,完美的😁!吃過壽司,一碗

每次食廚師發板都好奇待,到底今晚有咩時令食材呢!

北海道毛蟹🦀混入蟹膏,甘香味盡顯。
海膽味道濃厚,餘韻持久。

香魚bb🐠連內臟,甘甘苦苦,香口惹味。

時令沙甸魚配以青瓜,羗蔥,🌱紫蘇葉,口感豐富起來。

A5和牛,🥩半肥半瘦,肉質嫩滑無比。
牛骨餚成湯底,鮮味盡出。

針魚晶瑩剔透,鮮嫩!

金目鯛油份甘香。

大拖羅,中拖羅,魚鮫部位,層層疊疊🍣,油香爆燈。

白象拔蚌非常爽脆。

野生油甘魚油份夠,滋味😘。

採用樱花木碎煙薰的平靜魚,那薰香味好特別。肉質有嚼勁。😋

來自九州的車海老還在蠕動🦐呢!灑點岩鹽和青檸,鮮上鮮!

醬油漬藍鯨🐳吞拿魚,味道濃厚。

喜歡赤目魚🐠燒過的那焦香味。

北海道馬糞海膽,甘香餘韻歷久不散,👍正!

蔥吞拿魚手卷是最後衝刺,完美的😁!

吃過壽司,一碗熱辣辣的湯🥣不可少。採用魚頭,魚骨餚製而成的魚湯,鮮甜味濃,可見心機之作。

咖啡奶凍🍨完完全全俘虜女士們的心,又香又滑,重要點是不甜膩。
2021-04-19
$1800 (Dinner)
2021-04-27 1061 views
呢間omakase位置比較隱蔽,唔識搵真係會錯過左佢!個門口好有特色,成個感覺好decent今晚我哋食omakase,餐廳內仲有鐵板燒area今日食左好多seasonal既野⭐️左口魚刺身:一碟有3種食法刺身口感比較實淨!加左海膽果款就有多重鮮味經過微燒後口感滑啲!一次過可以食到3種口感⭐️汁煮粒貝+螢光魷魚粒貝用左自家製醬油&味醂,味道好有日本風味!質感好爽彈,滿滿醬油香⭐️梭子魚經過火炙過既魚皮特別香,肉質特別軟滑!⭐️鹽燒木江魚呢個超好食鹽燒更能帶出魚既鮮味而且肉質好滑!⭐️北海道毛蟹肉+馬糞海膽啖啖既毛蟹肉,加埋蟹膏,鮮甜無比,仲有埋緊糞海膽,令味覺更豐富呢度既壽司係用左赤醋飯,可以柔和醋既酸度,同時亦令味道更香醇濃郁⭐️深海池魚質感較為實淨,加左長蔥、木魚花!個人都係比較鍾意軟滑口感多啲⭐️針魚魚味唔算好濃,比較淡啲!⭐️野生油甘魚平時唔太鍾意食油甘魚,因為口感比較實淨!但原來野生既係心會唔同啲口感好滑,而且魚香超級豐富,食完後,魚味都一直係口腔內迴旋加上用左炭網燒皮下脂肪,將啲油份逼左出黎,美味加倍⭐️鳥貝而家係seasonal,平時食赤貝就多,鳥貝真係第一次食!味道好爽甜,超級好食好似比赤
呢間omakase位置比較隱蔽,
唔識搵真係會錯過左佢!
個門口好有特色,成個感覺好decent

今晚我哋食omakase,餐廳內仲有鐵板燒area

今日食左好多seasonal既野

⭐️左口魚刺身:一碟有3種食法
刺身口感比較實淨!
加左海膽果款就有多重鮮味

經過微燒後口感滑啲!
一次過可以食到3種口感

⭐️汁煮粒貝+螢光魷魚
粒貝用左自家製醬油&味醂,
味道好有日本風味!
質感好爽彈,滿滿醬油香

⭐️梭子魚
經過火炙過既魚皮特別香,
肉質特別軟滑!
⭐️鹽燒木江魚
呢個超好食
鹽燒更能帶出魚既鮮味

而且肉質好滑!
⭐️北海道毛蟹肉+馬糞海膽
啖啖既毛蟹肉,加埋蟹膏,
鮮甜無比,
仲有埋緊糞海膽,令味覺更豐富

呢度既壽司係用左赤醋飯,
可以柔和醋既酸度,同時亦令味道更香醇濃郁

⭐️深海池魚
質感較為實淨,加左長蔥、木魚花!
個人都係比較鍾意軟滑口感多啲

⭐️針魚
魚味唔算好濃,比較淡啲!
⭐️野生油甘魚
平時唔太鍾意食油甘魚,因為口感比較實淨!
但原來野生既係心會唔同啲

口感好滑,而且魚香超級豐富,
食完後,魚味都一直係口腔內迴旋

加上用左炭網燒皮下脂肪,將啲油份逼左出黎,
美味加倍

⭐️鳥貝
而家係seasonal,平時食赤貝就多,
鳥貝真係第一次食!
味道好爽甜,超級好食

好似比赤貝更好食

⭐️平政魚
用左櫻花木煙薰過,
食落好有bacon既味道,好特別

煙薰味好long lasting!
同埋呢款魚超級豐富魚香

係我最鍾意既細滑口感

⭐️北海道海膽
海膽好澎湃

一啖食落口,勁鮮甜

口感完全做到入口即溶!

野生藍鯨吞拿魚
平時食既吞拿魚多數都比較油脂豐富,
食完會有膩既感覺!
但野生吞拿魚完全唔會有膩既感覺

而且魚香勁濃
日本白象拔蚌
好厚肉呀!鮮甜味十足

沙甸魚刺身
原來沙甸魚刺身係咁好味架

質感好滑好軟!
加左青瓜&紫蘇葉,令味道一啲都唔單調

炸車海老蝦頭

自家製蛋餅
呢個蛋餅好有彈性,
蛋香超濃郁,同埋味道好豐富,
原來係加左蝦殼、蟹殼一齊整的,
唔怪之得咁好味

師傅話呢個蛋餅好巧功夫!

特濃魚湯
用左唔用既魚骨熬製,
味道真係特濃,仲好飲過媽咪煲既魚湯

好多款刺身食完之後,
都有豐富既魚香係口腔內迴旋

抹茶奶凍+咖啡奶凍

時令日本水果
食過咁多間omakase,呢間完全令我有掛住既感覺
食完特別回味
  • 鳥貝
  • 煙薰平政魚
  • 野生油甘魚
2021-04-26 894 views
經數字Auntie介紹後,食鐵板燒好多時都會揀去「旭」,其實已熟落咗嘅Ken師傅已多次提及過餐廳嘅廚師發辦晚餐都好唔錯;嘻嘻,XO仔就襯有大老闆自動獻身請食生月飯時揀咗黎試試。店子面積寬廣,光線充裕,四周嘅屏風設計及以木為主嘅間隔和風味濃,銅色嘅招牌則流露著時尚氣派,配上木地板更覺室內開揚通爽。壽司區域設於用餐大堂嘅右方位置,共有十二個吧位圍繞著方型嘅舞台,每組客人以抗疫膠版隔開,空間感足,衛生舒適。桌上擺有齊備嘅自用餐具及乾、濕紙巾。入座後即有暖手嘅綠茶,不過慶生嘅歡樂時光當然係要飲酒啦!「飲勝!」晚市共有三款廚師發辦套餐,分別為「旭」($2, 000/位)、「萩」($1,680/位)、「椿」($1,350/位),均包有前菜、湯及甜品。當中「椿」為十五件嘅壽司餐,而包有刺身、壽司、熱食嘅「旭」及「萩」不同之處在於所選之魚材及數量。兩口子結果就應掌舵嘅偉師傅建議,一同點選咗乜都有嘅「萩」。為晚餐作序嘅前菜拼盤極富立體感。別緻嘅碟盤上有汁煮白螺及節令嘅螢光魷魚;前者潤甜有嚼勁,後者塗上秘製蛋黃醬,效果爽滑鮮濃,相當醒神。小杯中嘅昆布豆腐上脆下嫩,清涼醒胃。魚生環節開始前,師傅先刨製鹽粉、
經數字Auntie介紹後,食鐵板燒好多時都會揀去「」,其實已熟落咗嘅Ken師傅已多次提及過餐廳嘅廚師發辦晚餐都好唔錯;嘻嘻,XO仔就襯有大老闆自動獻身請食生月飯時揀咗黎試試

桌上擺有齊備嘅自用餐具及乾、濕紙巾。
入座後即有暖手嘅綠茶,不過慶生嘅歡樂時光當然係要飲酒啦
「飲勝!」
三得利生啤
晚市共有三款廚師發辦套餐,分別為「旭」($2, 000/位)、「」($1,680/位)、「椿」($1,350/位),均包有前菜甜品。當中「椿」為十五件嘅壽司餐,而包有刺身壽司、熱食嘅「旭」及「」不同之處在於所選之魚材及數量。兩口子結果就應掌舵嘅偉師傅建議,一同點選咗乜都有嘅「」。
晚餐作序嘅前菜拼盤極富立體感
前菜拼盤:汁煮白螺、節令嘅螢光魷魚
小杯中嘅昆布豆腐上脆下嫩,清涼醒胃。
昆布豆腐
魚生環節開始前,師傅先刨製鹽粉、生磨山葵作調味之用,並呈上清爽開胃嘅蘿蔔絲昆布、薑片及漬物拼盤
鹽粉、山葵、蘿蔔絲、昆布、薑片及漬物拼盤
形如小盆栽般嘅馬糞海膽拼北海道毛蟹伴插咗一小枝紫蘇花,賣相彩艷精美
。建議先喺刺身面掃出紫蘇花花朵,即可為雪白纖幼嘅毛蟹及鮮甜嫩滑嘅海膽添上清幽嘅芳香
馬糞海膽拼北海道毛蟹
輕輕燒過嘅梭子魚肉厚身爽,頂面加配上日本長蔥碎更覺其魚味濃郁。
梭子魚刺身
接著嘅天婦羅二重奏已調好味,櫻花小碟上嘅岩鹽粉係為以防貴客想食咸啲而設。
天婦羅二重奏:原條香魚、紫蘇葉立魚白子卷
小肥怕骨,原條天婦羅香魚例牌送贈給吃貨伙伴
原條天婦羅香魚
熱辣辣嘅天婦羅紫蘇葉立魚白子卷飽滿乾巧,卷物紫蘇葉外層脆薄鬆化,中間嘅立魚白子餡心軟嫩滑溜,毫不油膩,超
天婦羅紫蘇葉立魚白子卷
兩片日本白象拔蚌刺身淨食已夠爽脆鮮甜。
日本白象拔蚌刺身
日本野生藍鰭吞拿魚切出嘅大拖羅刺身粉嫩潤澤,半溶於口腔時,鮮味迅即滲進味蕾。
大拖羅刺身
DIY碎蔥沙甸魚蓉紫菜卷鮮濃香脆。
DIY碎蔥沙甸魚蓉紫菜卷
汁煮鮟鱇魚肝軟腍潤滑,毫不乾嚡,味道濃而不俗,鮮甜無比,靚肝絕對係極品
汁煮鮟鱇魚肝
熱食小肴不時轉畫,今期嘅鹿兒島A5和牛薄片肥瘦比例均勻,柔軟嘅質感入口即溶。
鹿兒島A5和牛薄片
原來碗中呈奶白色嘅湯底牛骨煲燉,飲落超級濃滑,且暖胃非常。
鹿兒島A5和牛薄片
左口魚壽司厚潤結實,灑上柚子粉末青檸汁成功為壽司倍添清新。
左口魚壽司
修長嘅針魚壽司銀光閃閃,魚肉緊實得黎煙煙韌韌,頂面嘅薑蔥令本身味淡嘅針魚頓變得惹味得多。
針魚壽司
源自九州嘅赤鯥魚油脂較為豐腴,以火槍炙燒可逼出魚油火炙赤鯥魚壽司除咗極富彈性之外,甜濃得黎更為潤澤及香口
赤鯥魚壽司
銀邊白肉嘅平靜魚壽司以櫻花木煙燻過,未入口已聞到其獨特之香氣,靚魚咬落厚潤肥美,芬芳怡神。
平靜魚壽司
看似會飛嘅鳥貝壽司清甜爽脆,唧上青檸汁壽司份外清涼醒神。
鳥貝壽司
深海池魚壽司鮮香肥潤,滋味無窮。
深海池魚壽司
偉師傅喺面前生拆蝦蝦,手勢極之順熟
,半透明嘅九州車海老壽司爽脆彈牙,潤甜可口。
九州車海老壽司
短片中可以睇到車海老壽司上碟時真係好似小弟啲腹肌咁彈吓彈吓架
炸至金黃嘅蝦頭則香脆冇渣,一樣咁掂!
九州車海老:炸蝦頭
師傅介紹鮮美紅潤嘅大中拖羅壽司係以中拖羅及近魚鮫位嘅大拖羅所組合而成,肥美濃潤嘅拖羅孖寶食落更有層次及口感。
橙亮鮮明嘅馬糞海膽壽司睇相都知屬勁量級
海膽幼嫩滑溜,濃甜美味,正到暈呀!
馬糞海膽壽司
魚生壓軸嘅碎蔥拖羅手卷外脆心嫩脆,簡單點上山葵豉油已能提升鮮濃。
碎蔥拖羅手卷
飯後一碗熱辣香濃嘅魚湯尤其暖胃及甜在心頭,內含嘅雜菜亦輕盈健康
魚湯
甜品頭炮有新鮮出爐嘅焗蛋蛋,見到師傅就住咁切都感受到其熱力十足
!微甜嘅焗蛋質感猶如蛋糕般鬆軟,入口好似陣風咁輕飄飄,零溜滯,而厚實啲嘅邊邊位蛋香甜味則更為濃烈。
焗蛋蛋
結尾嘅咖啡奶凍甘香醇濃、柔軟滑溜,頂面粒日本黑豆亦甜潤脆口,加以金箔點綴更顯矜貴
咖啡奶凍
隱蔽於銅鑼灣希雲街尾嘅「」環境闊落有格調,服務生體貼周到,兩個部門嘅師傅同樣專業客套,晚市廚師發辦樣靚魚材正
,上枱時當真仲識郁咁新鮮,魚生及熱食均質高味佳,感激有大老闆咁有心為XO仔賀壽
2021-04-15
$2200 (Dinner)
Celebration
碎蔥拖羅手卷
魚湯
焗蛋蛋
2021-04-21 258 views
一個2個小時視覺味覺之享受,超級高質素,新鮮食材,某些更是少有,不是一般魚生加飯,制作非常精緻,燒,蒸,煙將味道帶上另一層次。環境招待一流。份量也大可惜不能用相片把每一道去展示。
Omekase
2021-04-21 189 views
希雲街幾年前仲係一條無人問津嘅鬧區靜巷,近年美食小店林立,變得人來人往!原來街底有一間主打廚師發板嘅日式餐廳「旭 Kyoku」,凹咗入去難怪一直留意唔到。適逢考完試一於獎勵吓自己貴少少食餐好嘅!前菜螢光魷魚:軟骨清除得好乾淨所以口感滑溜,本身爆膏,蘸上蛋黃醬味道更香濃。粒貝BB:以秘製燒汁汁煮,爽口入味。高湯茄子:平時好憎食茄子,估唔到高湯煮過之後冇晒澀味而且好淋身,我完全唔抗拒。龍珠果:酸酸甜甜好清新,品嚐刺身前正好用此清清味蕾。刺身野生真雕:真鯛又稱𩶘魚,薄切顯刀工,口感煙癮。味道偏清唔會腥,相信初嘗刺身者會容易接受。由於比較淡口,適合點酸汁或者鹽。紫蘇花睇得又食得,跟廚師指示滅啲放落酸汁,果然清香異常!蟹肉配海膽:來自北海道嘅毛蟹蟹肉鮮甜無比,撈埋蟹特別滋味。馬糞海膽味道同樣濃郁,個人覺得都係分開食好啲,唔會蓋過對方嘅味。天婦羅:對於第一次食「白子」嘅我黎講,天婦羅製法令呢個部位頗易接受。𩶘魚白子天婦羅外皮酥脆,內裏軟滑,加埋紫蘇葉完全唔腥。香魚bb天婦羅特意連內臟連骨炸,香脆得黎帶點回甘無咁膩。鳥貝:雖然顏色紫黑色外表唔討好,其實肉厚爽脆好鮮甜!廚師大力一拍仲識郁,證明好新鮮。

前菜
粒貝BB:以秘製燒汁汁煮,爽口入味。
龍珠果:酸酸甜甜好清新,品嚐刺身前正好用此清清味蕾。

刺身
梭子魚:連皮切成有厚度嘅方塊,微微燒成上熟下生狀態,魚皮嘅油脂出曬黎特別香!

熱食小肴
牛骨湯:A5和牛片果然係唔同啲,大大塊,入口軟嫩,肌肉同脂肪完全融合!牛骨湯味道濃郁,好似拉麵湯咁撈少少柚子胡椒提味更添層次。

壽司
沙甸魚卷:魚味較濃烈,配搭青瓜絲、薑蔥、芝麻平衡番。
針魚:魚味較淡,需配合酸汁品嚐。作為頭幾件最適合不過。
金目鯛:細嫩肥美,燒過特別香。
拖羅:三個唔同部位(i.e中拖羅、大拖羅、魚鉸)疊埋一齊,「集百家之大成」,口感豐富之餘有魚味又富油香!
日本白象拔蚌:肉質上盛可以厚切,唔似一般加拿大入口嘅象拔蚌咁要薄切先會爽脆。
野生油甘魚:肥美厚身,一啖過食特別滿足。
平靜魚:特意選用櫻花木煙燻,氣味特殊,同口感紮實嘅魚肉匹配。
九州生蝦:日本直送嘅活車海老好生猛,剖開之後仲識郁㗎,光凙鮮明。以岩鹽、青檸調味更顯鮮甜。蝦頭都唔浪費,炸成脆卜卜嘅佐酒好物,香氣洋溢!
醬油漬藍鰭吞拿魚背:肉質結實堅挺,有咬口!以日式醬油輕漬更顯鮮甜。
赤目魚:香港小見的魚種之一,相對淋身。又一煙燻傑作,簡直係我的最愛。
北海道馬糞海膽:海膽份量一啲都唔孤寒,大滿足。
蔥吞拿魚手卷:最後一貫以手卷作結尾實屬完美!

鯛魚白湯 :提起日式湯水,多數會諗起麵豉湯或者柴魚昆布湯,上臺發現係魚湯好有驚喜!奶白色好鮮甜,有啲似中式湯水。由刺身剩下嘅魚頭魚骨熬製而成,果然物盡其用好環保。

甜品
抹茶布甸:牛奶布甸質感滑身順口,奶味香濃。略嫌抹茶味唔夠出,幸好紅豆保持原粒狀態有咬口,合我心意。

總括來講,食物選材時令而且新鮮,廚師態度友善,烹調同埋介紹佳餚都相當用心。雖然每人盛惠過千元,勝在精景又飽肚,推介大家喺特別日子嚟呢度慶祝!
2021-04-19 866 views
環境5分:銅鑼灣日本菜餐廳,地舖超大,有壽司大枱同鐵板燒大枱同埋房,不過Omakase一定要响壽司吧食先最享受同興奮,可以畀五分。衛生5分:地方好乾淨企理,光猛衛生,一樣畀五分。服務5分: 師傅同樓面服務員都好好招呼,師傅續樣魚生介紹,生磨Wasabi顯得非常專業,樓面不斷加熱茶,效率高,服務滿分。味道5分:(萩:HK$1,680/位)1)     前菜拼盤:白螺用汁煮過特別入味,螢光魷魚送酒一流,昆布煮豆腐好開胃。2)     漬物有牛蒡粒,蘿蔔,蕎頭,薑,不斷refill最開心。3)     北海道最出名兩種海鮮,海膽同毛蟹,加埋一齊食非常鮮味,口感豐富到爆炸。4)     梭子魚魚皮燒過加埋D魚油特別香。5)     炸天婦羅立魚白子用紫蘇葉包住,好嫩好軟好滑好香。當做香魚香口有回甘,連D細骨頭吞落肚好野味。6)     白象拔非常爽甜,細細兩片點海鹽非常好食。7)     眼見師父一條長長嘅大拖羅攞出嚟,切走有根嘅部分,然後最好嘅部位就畀你放入口,非常細心。大拖羅溶响口,冇得輸。8)     Season沙甸魚切碎細粒,加埋塊非常爽脆嘅紫菜一齊食,超級好食。9)     鮟鱇魚
環境5分:
衛生5分:
地方好乾淨企理,光猛衛生,一樣畀五分。

服務5分:
味道5分:(萩:HK$1,680/位)
北海道海膽同毛蟹
4)     梭子魚魚皮燒過加埋D魚油特別香。
天婦羅立魚白子同當做香魚
6)     白象拔非常爽甜,細細兩片點海鹽非常好食。
白象拔
大拖羅
沙甸魚
9)     鮟鱇魚肝食落非常甜味,無果種奇怪嘅內臟味道,因為經過時間烹調,非常有心機煮嘅菜,同出面食嘅完全唔同。
鮟鱇魚肝
10)  兩大片鹿兒島A5和牛配上濃味嘅牛骨湯,估唔到一心專攻壽司嘅日本餐會加埋名貴和牛,想法真係一流。
鹿兒島A5和牛配牛骨湯
11)  左口魚壽司爽甜,配埋已經調好味嘅壽司飯,醬油都唔使點。
左口魚壽司
12)  針魚壽司好爽好彈牙。
針魚壽司
13)  赤鯥魚壽司新鮮好肥美。
赤鯥魚壽司
14)  平靜魚壽司煙燻過好香濃但唔俗,第一次食好特別,一試難忘。
平靜魚壽司
15)  鳥貝壽司超級爽脆多汁。
鳥貝壽司
16)  深海池魚壽司好爽身,夠厚好有口感。
深海池魚壽司
17)  車海老拆開嘅時候仲喐緊,證明非常非常新鮮,隻蝦超級彈牙同鮮甜。蝦頭炸到脆卜卜,連殼都食埋。
車海老壽司
炸車海老頭
18)  兩層拖羅層層疊咁造左件壽司好軟滑,味濃好鮮。
拖羅壽司
19)  再嚟海膽壽司,幾片海膽搭到高高的,睇落非常震撼,食落更加唔使講。
海膽壽司
20)  拖羅蓉手卷感覺上拖羅蓉仲多過D飯,配超級爽嘅紫菜,包住嚟食非常滿足。
拖羅蓉手卷
21)  個湯飲落並不是一般嘅麵豉湯,感覺上好似用左好多魚淆埋好濃嘅魚湯,中日合璧嘅感覺係超級好好飲。
麵豉湯
22)  焗蛋好鬆唔會太甜,食埋個好light嘅紅豆綠茶奶凍甜品,就完成今晚咁豐富嘅omakase。
紅豆綠茶奶凍 + 焗蛋
抵食5分:
二千蚊唔使就食到米芝蓮嘅日本餐廳,超過20個item,樣樣新鮮時令季節性,師父有心機樣樣解釋清清楚楚,感覺非常抵食。
2021-04-15
$1850 (Dinner)
北海道海膽同毛蟹
海膽壽司
拖羅蓉手卷
紅豆綠茶奶凍 + 焗蛋
2021-04-07 1007 views
久違了的Omakase 今日終於得償所願白梅貝配富山螢光魷魚 白梅貝 - 好甜, 而富山螢光魷魚,因有黃色蛋黃醬來減低咸味,味道來得剛剛好。北海道蟹肉與蟹羔再加海膽每種都鮮味十足,如果你是喜歡喜歡紫蘇葉味,可以和旁邊的紫蘇花一起食,紫蘇花的味道相對較紫蘇葉為淡。野生油甘魚一件是沒有灸燒過的就鮮味,另一件就灸燒了皮下脂肪,油香味更能突出。真鯛白子配尖魚 白子好爽口,整條尖魚炸得好香脆,食後口中還有甘味。日本白象拔加上檸蜜汁,味道較清新,也可以點鹽食,好爽口。日本野生拖羅冇咁肥,但魚香味較濃沙甸魚魚味好濃,用紫菜包住食。清一清味蕾,食了子薑 ,發覺 好爽又不會太辣。青森縣紫池魷魚今晚唯一的熟食,味道也不錯。左口魚壽司夾雜檸檬皮碎,清新口味,頗特別。針魚壽司這種深水魚,魚味幾香。平靜魚壽司經過樱花木煙熏,煙熏味頗重,幾特別。時令鳥貝壽司師傅拍一拍才逞上,說這樣入口會更爽。野生藍旗吞拿魚壽司用紫菜包住食,好肥美。赤鯥魚壽司灸燒之後就更香添😋九州車海老壽司拆了頭,仍然不斷郁動,非常生猛,味道鮮甜又爽口,而蝦頭則炸脆來食,好好味😋北海道馬糞海膽壽司用紫菜包住來食,記得要快些食,免得紫菜腍了。吞拿
久違了的Omakase 今日終於得償所願

白梅貝配富山螢光魷魚

北海道蟹肉與蟹羔再加海膽

真鯛白子配尖魚

白子好爽口,整條尖魚炸得好香脆,食後口中還有甘味。

日本白象拔

加上檸蜜汁,味道較清新,也可以點鹽食,好爽口。

日本野生拖羅

冇咁肥,但魚香味較濃

沙甸魚

魚味好濃,用紫菜包住食。

清一清味蕾,食了子薑 ,發覺 好爽又不會太辣。

青森縣紫池魷魚

今晚唯一的熟食,味道也不錯。

左口魚壽司

夾雜檸檬皮碎,清新口味,頗特別。

針魚壽司

這種深水魚,魚味幾香。

平靜魚壽司

經過樱花木煙熏,煙熏味頗重,幾特別。

時令鳥貝壽司

師傅拍一拍才逞上,說這樣入口會更爽。

野生藍旗吞拿魚壽司

用紫菜包住食,好肥美。

灸燒之後就更香添😋

北海道馬糞海膽壽司

用紫菜包住來食,記得要快些食,免得紫菜腍了。

吞拿魚手卷

內裡有切碎黃瓜,包住紫菜食,無得彈。

魚肝壽司

整碎魚肝,再自家調味烹製,所以帶甜味,整體味較濃。

北海道大蜆清湯

蜆很大,湯清甜。

最後食埋奶凍同雪糕,完滿結束今晚Omakase 之夜!
2021-03-29
$1850 (Dinner)
禾稻冚珍珠,黑暗的希雲街尾原來有間祕點,單字「旭」,曾受米芝蓮及 Open Table 推薦,供應刺身料理及鐵板燒。 廚師發辦項目豐富,大部份是時令魚貝,配合壽司長的獨特處理方法及醬汁,有些新意! 最其妙是遇上生命力極強的九州車海老,被拆頭起肉之後不只該眠不眠,尚要舞動全程,使唔使咁「猛」呀!雖說是早上剛到的新鮮貨,依然是少見的生猛。看著師傅手起刀落,斬頭鬚動,做成壽司之後,肉身內的肌肉仍在郁動,如若起舞! 除此之外,吃出甜味的魚肝、洋溢煙燻櫻花木香的平靜魚、汁煮青森魷魚及自家製奶凍等皆十分討好,$1680/位,物有所值!這晚的廚師發辦「荻」,每位$1680,是三款選擇的中價,菜單是這樣:前菜,刺身5種,小肴,壽司8貫,湯,甜品但事實上項目不止於此,壽司長會按時令加添,今晚吃到的全是當時得令、且有新意的魚種,例如白梅貝、螢光魷魚、野生油甘、尖魚、針魚、沙甸魚、白象拔、真鯛白子等。 詳情如下:漬物三款-蘿蔔、蒜頭、牛蒡我不嗜漬物,淺嚐各一,爽口有汁、新鮮不過鹹。 前菜兩款 - 白梅貝配螢光魷魚白梅貝以味醂及清酒煮至入味,柔軟細膩。富山螢光魷魚以蛋黃醬調味,柔滑質感,酸醬平衡了鹹味,剛剛好

詳情如下:

漬物三款-蘿蔔、蒜頭、牛蒡
漬物
我不嗜漬物,淺嚐各一,爽口有汁、新鮮不過鹹。

前菜兩款 - 白梅貝配螢光魷魚
白梅貝配螢光魷魚
白梅貝以味醂及清酒煮至入味,柔軟細膩。
白梅貝
螢光魷魚
富山螢光魷魚以蛋黃醬調味,柔滑質感,酸醬平衡了鹹味,剛剛好。

海膽毛蟹肉
毛蟹肉先混以蟹膏,鮮中帶點豐腴,海膽甘甜,兩款分開吃與同吃有點不一樣。
海膽毛蟹肉
紫蘇葉味強烈,相比紫蘇花輕得多,自行拆下紫蘇花瓣混合海膽毛蟹吃,添加層次,效果唔錯。

野生油甘魚
鴛鴦配搭,一片完美生魚片、配合一片半熟炙燒,生的吃到本味清鮮,而炙燒的激活魚油,似乎更能吸收鼓油的甜,回甘口感鮮甜悠久,後者更討好。

真鯛白子
愛媛縣白子半生熟,先以滾水灼過然後燒,內心保持有點爽,食落唔腥唔膩,相比坊間鱈魚白子的做法輕盈得多。
尖魚
和哥山原條燒,刻意咬到內臟甘甘地之味。

白象拔蚌
添了幾分青檸汁、蘸鹽吃, 非常爽口。

拖羅

O-Toro
O-Toro 已起筋,入口即化,肥美。

捲起包著吃。

自家製酸薑
自家製酸薑
中場小休

青森縣紫池魷魚
以汁燒,出奇的滑溜,甜甜地的味。

壽司

左口
柚子皮、青檸及醬油帶起了本來淡薄的魚味,刻意兩薄片重叠增煙韌感,少少甘,幾特別,吃到層次。

針魚
魚味香,薑蓉蔥味不及芥末重手。

平靜魚
又一件本來平凡的壽司,平靜魚卻以日本運來的櫻花木煙燻過,嗅到並且吃到燻香。
平靜魚
做法是弄碎樱花木之後炒香,魚放在木碎上面燻,因此相比坊間做法入味,真是很香。

鳥貝
例牌先拍醒神經線令其更爽及有動感,增視覺娛樂。

紫菜吞拿魚
紫菜吞拿魚
醬油漬藍鰭吞拿魚貝,香軟對比脆脆紫菜。

赤鯥
赤鯥魚油豐富,炙燒之後更香,真的很肥美,入口即溶。

車海老
可以想像,肉質爽滑堅實,據師傅說,只以海鹽輕輕調味已經足夠,配合醋米飯團,口感鮮美開胃。

車海老頭
蝦頭炸至完全通透,口感如蝦片,全碎無渣!

海膽
北海道海膽
貨真價實北海道海膽,鮮美甘香。

吞拿魚蓉手卷
吞拿魚蓉手卷
我喜歡。

特式魚肝壽司
另一驚喜在魚肝,別於一般鮟鱇魚肝多數以蒸的做法,師傅把魚肝切碎、然後用自家製汁、加糖加鼓油烹調,柔嫩順滑,味道濃郁的同時,湧出甜甜的味道,喜出望外!

麵豉湯
裏面隻蜆既大隻亦很鮮甜。

甜點

柚子雪葩及奇異果雪糕

兩款奶凍的選擇:抹茶及咖啡,或者可以揀雪糕:柚子雪葩及奇異果雪糕。
抹茶奶凍
心水推薦自家製的奶凍,抹茶的甘與奶凍的甜平衡得非常好,只有抹菜香、完全唔覺有甘苦,亦唔會過甜。
咖啡奶凍
咖啡口味的,咖啡味香,奶凍非常幼滑,奶味亦香濃。

「旭」䇄立銅鑼灣希雲街街尾已經五年,實在穩蔽,從街頭行到街尾,經過黑暗的路徑,門面竟然如此堂皇,且有四個客人車位可用。

店內寬敞明亮,分別有壽司吧、鐵板燒、私人房區間。
人手充足,不時加茶及清理桌面。
店名「旭」字,取其旭日初昇之好意頭,今晚招呼我們的是「偉」師傅,手藝穩實,欣賞他從基本中添新意的心思。

2021-03-29
$1848 (Dinner)
白梅貝配螢光魷魚
白梅貝
螢光魷魚
真鯛白子
車海老頭
2021-03-30 507 views
最近甚為想念日本菜式,便打算到我未曾品嚐過的餐廳享用廚師發板,朋友得知後隨即介紹位於銅鑼灣區的旭,且盛讚其水準極高,因而今天便跟同朋友到此午膳用餐,並點選了價值 $540 的十二貫壽司廚師發板午餐。餐廳位於希雲街的最街尾位置,地點可說是非常隱世。其門口裝潢已予人貴氣感覺,內進則可見餐廳分為兩個部份,右手邊是廚師發板的吧枱,左手邊是鐵板燒,還設置有兩個房間,環境面積寬闊廣大。店內皆用上木系設計為主,配搭多盞的黃調吊燈,整體甚是高級舒適。沙律沙律使用較為健康的蔬菜製作而成,而用料均是來自於日本的,當中包括有萵筍、藜麥、蓮芋莖等,食用時富有清新感,口感爽脆鮮嫩,新鮮香甜,是一道開胃的前菜菜式。茶碗蒸茶碗蒸使用傳統做法製作,師傅會每天早上熬煮木魚湯湯水,然後再調教蛋水,雞蛋是堅持選用來自日本的產品,並運用上菇菌、雞肉、銀杏配料而成,因而食用時蛋味濃郁,滑溜鮮香,富有口感。左口魚壽司左口魚肉質煙韌,因而將其切成兩片後再互疊可更方便咀嚼,魚肉色澤晶瑩剔透略帶粉嫩,加入醋飯、青檸、柚子皮調味,口感嫩滑爽脆,魚味清淡,新鮮清香。針魚壽司針魚盛產期為2月至5月,是現期當造季節的令身魚類,其肉質連皮且有著
沙律
茶碗蒸
針魚壽司
針魚盛產期為2月至5月,是現期當造季節的令身魚類,其肉質連皮且有著優厚油脂,食用時魚味略淡,滑嫩爽口,加入醋飯、長蔥粒點綴,令味道增添清新。
金目鯛壽司
金目鯛魚肉呈淡淡的櫻花粉紅色,外觀連帶着魚皮,師傅於製作壽司前,會先用熱水燙皮再過冰水,並用炭網燒製,務求逼出油脂,達致味道更香濃。最後配搭上醋飯、蘿蔔蓉製成壽司,入口甘香清甜,細膩鮮嫩,味道散發着炭燒香氣。

平政魚壽司
平政魚也就是體長約 1m 左右的成年鰤魚,只是因著大小不同而有各有名稱。把魚肉加入日本長蔥、壽司飯製作,食用時爽口結實,肥嫩香濃,咀嚼時有着淡淡煙燻氣味,甚是滋味,是道餐廳特別且獨有的款式。
帆立貝壽司
師傅特意把帆立貝的貝柱加入至頂部,煙韌爽身的肉質可緩和整體口感。帆立貝黏度極高,味道鮮甜濃郁,嫩滑順喉,抹上醬油和配上醋飯點綴,更鮮味十足。
深海池魚壽司
深海池魚主要棲息在深水海域,是一年四季皆有供應的魚類,其肉質色澤淡白微紅,將其表面𠝹開數刀後,抹上豉油、加入醋飯、還有自家以木魚花、日本長蔥製成的醬汁調味,口感細緻清爽,甘香鮮甜,層次豐富。
野生藍鰭吞拿魚赤身壽司
野生藍鰭吞拿魚屬魚中的極品,原本紅通通的肉身經過醃製後更呈現深紅,而用作醃製的醬油漬是自家出產的,除了讓魚肉能更入味外,亦可更突出魚味的香濃。把赤身加入醋飯,並用紫菜包裹,食用時味道恰到好處,口感鮮嫩滑溜,魚味濃郁。
鯖魚壽司
鯖魚先使用鹽和醋輕微醃製,以緩和魚肉原有的獨特腥味,然後再加入醋飯做成壽司,並配上紫蘇葉、薑蔥、三升漬作調味,而三升漬是使用日本辣椒、麵豉、糖製造的,入口新鮮飽滿,滑嫩鮮美,甜中帶辣。
北海道牡丹花壽司
來自於北海道的牡丹蝦由於極為新鮮,因而黏度甚高,加入醋飯製作後再於蝦肉上擠上青檸汁,為求令鮮味更加突出,同時亦可去除腥味,可見師傅細心專業。食用口感細緻鮮甜,軟嫩彈牙。
野生油甘魚壽司
野生油甘魚是當季的魚種,由於其連皮位置的皮下脂肪油分較重,所以師傅會用炭網輕微燒灼,以逼出油分。再配搭上醋飯、蔥粒,口感柔軟細滑,入口即溶,肥美甘香,富有炭燒氣味。
北海道馬糞赤海膽
海膽出產自日本北海道,其外觀瓣塊細小,色澤則呈現深黃,加入壽司飯和紫菜包裹,咀嚼時香甜幼滑,鮮嫩濃郁,口感緩緩溶化於嘴舌之中。
中拖羅大拖羅壽司
師傅特意選用吞拿魚的中拖羅和大拖羅兩部份製作壽司,以達致中和效果,再使用疊放方式並加入醋飯而成,可見是富有心機。兩個部份的配搭令味道肥美之中亦甚有魚香,口感新鮮即化,甘香鮮味。
赤貝壽司
赤貝是一種貝殼類的軟體動物,通常生活於海底 20-35m 水深的軟泥或泥沙質之中。於上桌前會先進行拍打動作,令其肉質收緊,以讓質感和口感更豐富,同時亦會將它𠝹開數刀,讓顧客可更容易咀嚼食用。此份壽司是我們額外添加的第 13 件,味道方面鮮甜爽脆,濃厚彈牙。
玉子布甸
玉子布甸外型四方,使用日本雞蛋製作而成,其底部色澤淡黃,頂部深黃,賣相亮麗吸睛,焗製後的布甸蛋猶如海綿般,入口柔軟滑溜,香甜鮮嫩,滿是蛋香。

麵豉湯
麵豉湯特意加入新鮮海草熬煮,飲用時更增添整體鮮味,其鹹度控制恰到好處,味道清香鮮美,海鮮氣味濃郁,是道飯後清味蕾且暖胃的好菜餚。
稻庭烏冬
稻庭烏冬外觀幼細纖長,食用時富有嚼勁,柔韌彈牙,順喉滑溜。配搭上昆布湯作湯底,還有紫菜條、長蔥為配料,令口感味道更增添豐富層次。
抹茶奶凍
抹茶奶凍是用心的自家製款式,師傅特意尋得日本有名的綠茶來製作,特點是濃郁苦澀,用作配搭下層香甜的奶凍,以達致緩和效果,亦於最底部添加上少量炒製過的椰絲,令奶凍增添椰香氣味,而最頂部則放置了紅豆點綴。食用口感香嫩絲滑,苦中帶甜,綠茶味道濃厚。

總結而言,餐廳各個部份均精心設計,裝潢高級貴氣,環境寬廣舒適。菜餚新鮮出色,師傅製作用心,賣相精緻美觀,味道極高水準,午餐性價比高,絕對是會再三光顧的日本菜餐廳。
今世最恐怖嘅經歷! 壽司師傅醉晒,完全唔知做緊乜,1680 per person嘅menu, 將客人(我)送嘅酒喺我面前倒入sink, 因為唔满我叫師博大佬细聲d, 成間舖頭係自己開party多個專業日本菜。真心,食材唔差,但係呢一次係我人生里面最差嘅經歷。呢家咁嘅時勢,仲可以咁唔認真做餐飲,祝你好運!一定要寫到200字先可以submit,只可以講,埋單三千一位,我唔係坐喺大排檔! 點解一d咁冇誠意嘅垃圾餐廳,可以日日爆滿!
2021-03-02 1706 views
鐵板燒可謂極具代表性之一嘅日本菜🥢,由於現場即整,客人可以一邊品嚐美食,一邊欣賞精湛廚藝,或者同大廚互動。即睇以下高質嘅鐵板燒午餐😋————————————————👅霁($1100/二人前)👍🏻 一個lunch set可以品嚐各種海陸鮮味珍品🤤,包括銀鱈魚、鮑魚、龍蝦、螺片,牛柳~前菜用沙律同茶碗蒸鋪墊,全餐最好味係鮮甜爽彈嘅龍蝦🦞,銀鱈魚外脆內嫩,魚皮煎金黃香脆,生猛鮑魚口感彈性十足,最後用日式黯然銷魂飯同用龍蝦殼熬制麵豉湯收尾,整體用餐體驗滿意~————————————————🚩總結:午餐兼具美味及性價比,初嘗鐵板燒可以一試~————————————————📍 Kyoku 旭地址:銅鑼灣希雲街38號地下2號舖
————————————————
👅霁($1100/二人前)

————————————————
🚩總結:午餐兼具美味及性價比,初嘗鐵板燒可以一試~
📍 Kyoku 旭
地址:銅鑼灣希雲街38號地下2號舖
2021-01-16 3123 views
疫情關係,既不能到日本,晚上六點後又沒有堂食,唯有尋找美味午餐補償味蕾在晚間的失落。這間餐廳不易訂位,我早於兩星期前開始訂座。我點了$540十二貫壽司廚師發板午餐,時令魚生非常新鮮,廚師表示選用的都是野生魚,所以魚味特別濃郁。由第一貫至第十二貫壽司,每貫每人難忘。最令我深刻的是平政魚,爽實的魚肉配以淡淡的煙薰味,很合拍,是餐廳獨有的。另外也改變我對靖魚的觀感,因為新鮮,所以不覺有腥味。拖羅壽司是以兩個不同部位,以三片魚肉疊成的,不會過於油膩也沒有根。最後一貫壽司是北海道馬糞海膽配吞拿魚腩蓉,為壽司食材完美落幕。值得一讚,廚師雖年青,但他很用心為我們介紹每道菜式,也牢記我們的飲食喜好,絕對值得一再光顧!