2025-03-12
📢每一年嘅重要日子都係想對自己好一點,找自己喜歡嘅食物滿足一下自己 。今次揀選尖沙咀 #麗晶酒店 嘅中菜廳 #麗晶軒 ,最出名亦係最想食嘅當然係 「#片皮鴨 」🦆.📢始終都係高級酒店🏨,亦係 #米其林二星⭐️⭐️ 餐廳一定有高水準嘅質素,從服務態度方面開始,各服務員🤵🏻♂️照顧周到,殷勤招待同關顧,絕對係有賓至如歸嘅感覺。環境恬靜舒適,燈光稍為昏暗有情調,嘆住美酒佳餚🍸嘅同時可以欣賞維港夜景🌃,非常美好😊.———————————————————————————.🥢香烤片皮鴨🦆💬的而且確認為係暫時食過最好食嘅片皮鴨,真真正正係片皮而唔係片埋肉,一共片出二十多塊大細相約嘅鴨皮,可見到原隻鴨在客人面前處理嘅時候係極到飽滿,時間同火喉亦控制得非常之準確 。淨係醬料同配菜都已經係相當之有誠意,京蔥、青瓜🥒、菠蘿🍍、青木瓜、柚子、紅椒🌶️,加埋三款醬汁(傳統海鮮醬、桂花梅子醬、黑蒜辣椒醬)與6款不同口味嘅辣醬,真係好有不同嘅口感 。皮薄鴨皮又香酥,一鴨三食都夠晒滿足 。二食係炒鴨崧伴生菜🥬,三食係香脆鴨崧卷,真心係相當滿意🦆.🥢廿五年果醋醉肘子🐽💬點咗兩款前菜小吃過下口癮,呢款即係醉豬手,去晒骨,啖啖肉
———————————————————————————
🥢香烤片皮鴨🦆
🥢廿五年果醋醉肘子🐽
💬點咗兩款前菜小吃過下口癮,呢款即係醉豬手,去晒骨,啖啖肉,有厚切同薄切兩種口感,重點係25年嘅果醋畫龍點睛,相當美味😋
🥢黑松露窩貼大蝦🍤
💬蝦多士頂級版本,黑松露嘅油香,加上超爽彈牙嘅大蝦,完全唔會油膩,將蝦同多士二合為一,係色香味俱全🤤
⚠️仲有鬆化合桃作餐前小吃,餐後嘅精選甜品亦相當精緻,當然生日仲有生日蛋糕🎂,真係非常滿意同開心,謝謝🙏🏼