2024-05-12 1144 views
餐廳牆身好多霓虹燈,挺有特色!而且一直播住熟悉既台灣歌👀 周杰倫 王心凌 蘇打綠 蔡依林 林俊傑,一路食一路哼歌🤭 餐牌望到有二人餐幾抵食,一於呢個啦~ 唔洗左擇右擇諗到頭都爆🤣 主食x2小食x1飲品x2<主食>1️⃣滷味台灣至尊估唔到份量仲咁足,有雞翼 黑輪條 凍豆腐 大豆皮 鵪鶉蛋 通菜,全部都係平時自選都會擇嘅配料。雞翼滷得入味,入口肉質依然嫰滑,通菜同冬粉索汁特別勁,好正!2️⃣蜂巢牛肚拌手工烏龍面 用香菇滷肉醬拌匀 ,烏龍面食落口感似烏冬 ,質地軟腍。 蜂巢牛肚另上, 份量比預期多 ,腍身又入味 附送帶微辣木耳同半隻滷水蛋。開頭望落以為得一個餸唔夠但大家兩碗share餸係超飽架!<小食> 額外加錢要蔥抓蛋餅,外皮煎到好香好酥軟,內餡填滿芋泥、芝士、肉鬆,口感同味道好融合,食落完全唔會覺得乾爭爭,好食!<飲品>1️⃣蜂蜜荔枝紅茶 叫左少冰少甜,味道蠻清甜, 挺適合食飽後消消滯 2️⃣台味奶茶+珍珠 奶味重但不失茶香味

主食x2

2️⃣蜂巢牛肚拌手工烏龍面

<小食>

<飲品>
1️⃣蜂蜜荔枝紅茶
叫左少冰少甜,味道蠻清甜, 挺適合食飽後消消滯

2️⃣台味奶茶+珍珠
奶味重但不失茶香味
2024-05-02
  • 芋泥肉鬆蔥抓蛋餅
主打台式滷味的 燈籠滷味 之前在銅鑼灣吃過,原來現在旺角朗豪坊也有分店,就座位的話都是需要搭枱的。有實體餐牌,但下單的話都是使用QR Code。可能是人頗多的關係,上餐速度不算很快,會需要等一些時間。🍜 內在之美滷味配自選麵 (HKD 73)滷味包括大腸、豬耳朵、麻吉燒、金針菇和黑木耳,都幾豐富的喔。沒有將大腸的肥油完全清掉,但滷水的味道已滲透其中,所以沒吃到怪味。豬耳朵也是十分入味,口感Q彈得來帶脆身。麵的話選了王子麵,幼細的麵條沾了太多滷水略鹹了點。🍜豬軟骨手工烏龍麵 (HKD 73)選了甜蔥香醬油,每一條烏龍麵都沾滿了醬油,所以每一口都超甜。豬軟骨很入味,入口都夠軟嫩,但和甜的烏龍麵好像不太夾。🥤清新冬瓜仙草檸檬 (+HKD 18)手工麵那個可以加錢點飲品。這杯是少冰半甜。不過冰不怎覺得有少到,半甜的甜度對於不喜歡太甜的朋友剛好。
主打台式滷味的 燈籠滷味 之前在銅鑼灣吃過,
原來現在旺角朗豪坊也有分店,就座位的話都是需要搭枱的。
有實體餐牌,但下單的話都是使用QR Code。
可能是人頗多的關係,上餐速度不算很快,會需要等一些時間。

🍜 內在之美滷味配自選麵 (HKD 73)
沒有將大腸的肥油完全清掉,但滷水的味道已滲透其中,
所以沒吃到怪味。豬耳朵也是十分入味,口感Q彈得來帶脆身。
麵的話選了王子麵,幼細的麵條沾了太多滷水略鹹了點。
內在之美滷味配自選麵

🍜豬軟骨手工烏龍麵 (HKD 73)
豬軟骨很入味,入口都夠軟嫩,但和甜的烏龍麵好像不太夾。
豬軟骨手工烏龍麵

🥤清新冬瓜仙草檸檬 (+HKD 18)
手工麵那個可以加錢點飲品。這杯是少冰半甜。
不過冰不怎覺得有少到,半甜的甜度對於不喜歡太甜的朋友剛好。
清新冬瓜仙草檸檬 (加配)
2024-04-27
5 day(s) ago 0 views
 最近很想念台灣美食,暫時無法飛到當地,就來吃台灣菜止一止渴。看來看去還是覺得2人餐最包羅萬有,性價比亦相當高,$2xx 包小食一款、主食2款、台式飲品2杯,還可以以優惠價享用甜品。小食方面,我點了「夠蒜台式香腸」,香腸以片狀程上,配上大量炸蒜及生蒜。正所謂「吃肉不吃蒜,香味少一半」,今天果真感受到蒜的威力。主食方面,我要了「滷味台灣至尊」很大一份,配料有雞翼、黑輪條、凍豆腐、鵪鶉蛋、大豆皮及通菜,自選麵我要了吸湯力十足的冬粉,冬粉爽滑彈牙且非常入味!同行友人則點了豬軟骨「甜蔥香醬油」拌QQ刀削麵,豬軟骨味道香甜,有蔥香,刀削麵勁度十足,十分飽肚。飲品要了仙草奶茶及冬瓜茶,台風十足!
 最近很想念台灣美食,暫時無法飛到當地,
就來吃台灣菜止一止渴。
看來看去還是覺得2人餐最包羅萬有,性價比亦相當高,
小食方面,我點了「夠蒜台式香腸」,
香腸以片狀程上,配上大量炸蒜及生蒜。
正所謂「吃肉不吃蒜,香味少一半」,今天果真感受到蒜的威力。

主食方面,我要了「滷味台灣至尊」
自選麵我要了吸湯力十足的冬粉,冬粉爽滑彈牙且非常入味!
同行友人則點了豬軟骨「甜蔥香醬油」拌QQ刀削麵,
豬軟骨味道香甜,有蔥香,刀削麵勁度十足,十分飽肚。
飲品要了仙草奶茶及冬瓜茶,台風十足!
2024-09-22 0 views
燈籠滷味 (朗豪坊)今日去咗朗豪坊食台灣嘢 呢度有個二人餐二百幾蚊唔算太貴 仲有得加少少錢升級小食同加甜品 個餐包咗兩個主食 我哋叫咗一個麵一個飯滷味「台灣至尊」 配 自選麵揀配QQ刀削麵要+$4 但我鍾意佢夠煙韌 湯底有少少藥材味 而個麵配咗勁多材料包括有雞翅膀、黑輪條、凍豆腐、鳥蛋、大豆皮、空心菜(通菜)鐵路熱炸大排骨便當 本身上枱見到個排骨好似好厚粉 但係食落都幾香口酥脆好味 鹹鹹地又幾好餸飯啖啖肉鹽酥雞配山葵醬 伴脆炸粗薯條 新鮮炸起冇得輸 鹽酥雞外皮香脆食落仲有肉汁個餐會跟兩杯特飲 我哋揀咗蜂蜜荔枝紅茶同埋蜜桃蘆薈氣泡水 如果可以加錢配珍珠就更加啱我口味另外跟餐+$22蚊可以配甜品芋芋冰奇脆 我哋揀咗跟香芋雪糕 呢碗甜品裏面仲有芋泥 地瓜丸 黑糖珍珠 紅豆同埋脆脆 個份量唔算大 啱曬想咩都試少少嘅小鳥胃
燈籠滷味 (朗豪坊)

個餐包咗兩個主食 我哋叫咗一個麵一個飯

滷味「台灣至尊」 配 自選麵

台灣餐廳「燈籠滷味」在香港已經扎根多年,近年仲越開越多通常都係去銅鑼灣店,朗豪坊店第一次黎,這裡氣氛都唔錯,好casual 上菜又快。我哋2 個人share 一人成團套餐 $124古早香菇鹵肉烏龍麵第一次試烏龍麵,十分彈牙,麵掛汁;配較濃味的香菇鹵肉啱啱好、份量不少,同朋友share 已經夠飽。蜂巢牛肚一夾起感覺唔會濕濕碎,切得都幾大件,而且炆得幾稔,滷水味十足。涼伴騰辣魚皮香醋伴黑木耳 充滿麻香,微辣;魚皮彈牙好吃。凍東瓜茶夏天解喝不二之選。粟米、火腿、起司手抓蛋餅$58 必試之選,外皮用上手抓餅,入口酥脆,餡料豐富,芝士半溶拉絲,熱辣辣,超級正!整體份量偏大,絕對可以兩個女仔開心share😁

台灣餐廳「燈籠滷味」在香港已經扎根多年,近年仲越開越多

我哋2 個人share 一人成團套餐 $124

古早香菇鹵肉烏龍麵

蜂巢牛肚

涼伴騰辣魚皮香醋伴黑木耳

充滿麻香,微辣;魚皮彈牙好吃。

凍東瓜茶

夏天解喝不二之選。

粟米、火腿、起司手抓蛋餅$58

整體份量偏大,絕對可以兩個女仔開心share😁
  • 蛋餅
2024-09-13 92 views
心思思想食台灣的美食,於是就找到了這間位於朗豪坊的燈籠滷味!餐廳主打台式滷味,而滷湯更是用台灣總店祖傳的!另外,餐廳的整個環境亦充滿了台式夜市的氣氛~二人同行餐💰HK$295✨鐵路熱炸大排骨便當大排骨薄身香脆,口感不會柴!便當還附有粟米粒及滷蛋!米飯也很特別,是餐廳特製的海苔醬香拌飯,令人忍不住吃了整碗飯~✨ 滷味「台灣至尊」食材非常豐富,有雞翼、黑輪條、凍豆腐、鳥蛋、大豆皮、通菜等等,每款食材都很入味!滷湯是整個滷味的靈魂,自選麵食選了吸附能力較高的冬粉,充分地吸收了滷湯的精華,鮮味而帶有回甘~✨夠蒜台式香蒜腸台式香腸味道香甜,又充滿了濃郁的蒜香味,風味十足~✨凍蜂蜜荔枝紅茶味道不會太甜,帶帶淡淡荔枝和蜂蜜的香氣,清新解渴~✨凍台味奶茶入口順滑,茶濃奶香~✨芋芋冰奇脆芋圓、地瓜圓、黑糖珍珠和紅豆的溫熱與香草雪糕的冰涼互相交融,真是味蕾的雙重享受啊~不得不說,餐廳食物質素高,而且價錢合理,店員的態度亦非常之親切友善👍🏻下次一定會再來~

二人同行餐💰HK$295

✨鐵路熱炸大排骨便當
鐵路熱炸大排骨便當

✨ 滷味「台灣至尊」

✨夠蒜台式香蒜腸
台式香腸味道香甜,又充滿了濃郁的蒜香味,風味十足~
夠蒜台式香蒜腸

✨凍蜂蜜荔枝紅茶
味道不會太甜,帶帶淡淡荔枝和蜂蜜的香氣,
凍蜂蜜荔枝紅茶
清新解渴~

✨凍台味奶茶
入口順滑,茶濃奶香~
凍台味奶茶

• 蜂蜜荔枝紅茶
  • 台式香蒜腸
  • 台味奶茶
2024-09-10 68 views
本人已回訪很多次的台灣餐廳!絕對自費!台灣至尊的雞翅真係好鮮嫩多汁,香腸咸香可口,兩者搭配得相當好!凍豆腐吸滿咗濃郁的湯汁,一咬落去,汁水四溢,真係好滿足😍 空心菜添咗清爽和脆嫩,令整體口感更加豐富。麵條滑順有嚼勁,跟其他食材配搭得非常好,咸淡剛好,香氣四溢💯每一口都感受到廚師的用心和技藝。而且,食材新鮮,分量又足,性價比超高!另外,芋泥蛋餅都好好食,係我喺香港食過的蛋餅中非常出色的一款,絕對值得推薦‼️不過,台灣至尊的雞翅和其他食物雖然好食,但店裡的位置比較逼仄,有時候就餐會覺得有點擠。如果你唔介意,真係值得一試!
本人已回訪很多次的台灣餐廳!絕對自費!

• 招牌燈籠滷味
  • 人氣爆漿蔥抓蛋餅
  • 芋泥肉鬆蔥抓蛋餅
燈籠滷味位於旺角朗豪坊,氛圍充滿霓虹燈的台式夜市風情,提供正宗台灣美食,讓食客體驗獨特的風味與文化。🥢鐵路熱炸大排骨便當這道便當的排骨外酥內嫩,炸至金黃,搭配米飯與醬汁,口感豐富,充滿台灣味道🥢滷味「內在之美」這道滷味集結了大腸、豬耳朵、麻吉燒、金針菇和黑木耳,搭配米線,風味獨特,滷汁的香氣渗透每一口,讓人忍不住一再回味。🥢滷肉燙青菜滷肉鮮嫩,與清脆的青菜十大搭,特別適合搭配米飯享用。🥢茉香奶綠(熱)少甜這杯茉香奶綠清新香氣撲鼻,茶味與奶香平衡適中,少甜的選擇讓整杯飲品更顯清新,完美搭配餐後心情。

🥢鐵路熱炸大排骨便當

🥢滷味「內在之美」

🥢滷肉燙青菜
滷肉鮮嫩,與清脆的青菜十大搭,特別適合搭配米飯享用。

🥢茉香奶綠(熱)少甜
2024-09-01 190 views
今日同朋友到旺角食飯,去到餐廳等了15分鐘左右才可以入座 。我們叫了二人同行套餐,包括兩份主食:豬軟骨「甜蔥香醬油」拌QQ刀削麵,鐵路熱炸大排骨便當 。一份小食:蔥抓蛋餅-奶油芋泥、肉鬆、起司 。兩杯飲品:茉香奶綠和台式奶茶 。先來試試豬軟骨「甜蔥香醬油」拌QQ刀削麵。麵條Q彈爽滑,搭配豬軟骨的香甜醬汁。接著品嚐鐵路熱炸大排骨便當,大塊的排骨外皮炸得酥脆,肉質鮮嫩多汁,香氣撲鼻,一口咬下滿滿的滿足感。小食中的蔥抓蛋餅真是驚喜,奶油芋泥、肉鬆、起司的組合,口感豐富多層次,每一口都充滿驚喜 。最後來比比茉香奶綠和台式奶茶,茉香奶綠清爽淡雅,適合不愛太甜的人;而台式奶茶濃厚香醇,喝起來濃濃的茶香和奶香交織。整體來講,味道不錯,份量飽足,價錢合理 。

整體來講,味道不錯,份量飽足,價錢合理 。
2024-08-19
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2024-08-21 239 views
一入【燈籠滷味】就俾眼前琳瑯滿目嘅裝飾吸引,唔單只提供傳統台灣滷味料理,仲有多款創意組合。🥰首先係招牌蜂巢牛肚、蹄膀及鵪鶉蛋拼盤。牛肚肉質鮮嫩彈牙,蹄膀入口即化,鵪鶉蛋就滑嫩多汁,三種食材完美搭配,交織出層次豐富嘅口感。配上脆嫩嘅西蘭花同Q彈可口嘅手工烏龍麵,非常美味。😋緊接係令人垂涎三尺嘅山葵醬鹽酥雞。外酥內嫩雞肉,搭配麻辣爽口嘅山葵醬,絕對係食唔停口。同樣令人驚喜有麻辣醬香滷豬耳朵,入口即化嘅軟嫩質地,配埋濃郁入味醬料,絕對係滷味控最愛。😋最後,不容錯過嘅秘傳滷雞翅膀搭配香菇滷肉飯,分外香濃醇厚,搭配埋黃金甜不辣,真係鹹香並重,令人回味無窮。😋最後一杯熱騰騰黑糖珍珠奶茶,為呢餐豐盛午餐劃上完美句號。😋

最後一杯熱騰騰黑糖珍珠奶茶,為呢餐豐盛午餐劃上完美句號。😋
今晚想食台灣野,旺角當然唔少選擇,今晚我地揀左燈籠滷味📍-首先點左滷味台灣至尊🥢入面有有雞翅膀,黑輪條,凍豆腐,鳥蛋,大豆皮,空心菜配米線🍜好入味大碗又足料。-我地再點左火腿玉米起司蛋餅卷🟡中層充滿蛋香,份量都幾多,惹味,不過容易有少少膩🤣-當然點左燈籠古早滷肉飯🍚經典台式食物,正常發揮🤭-飲品點左蜂蜜荔枝紅茶,甜度適中🧋-餐廳裝修好有台灣風味。但座位方面,二人去食就大機會搭枱,未必適合慢慢食😜
今晚想食台灣野,旺角當然唔少選擇,
今晚我地揀左燈籠滷味📍
首先點左滷味台灣至尊🥢
入面有有雞翅膀,黑輪條,凍豆腐,鳥蛋,
大豆皮,空心菜配米線🍜
好入味大碗又足料。
我地再點左火腿玉米起司蛋餅卷🟡
中層充滿蛋香,份量都幾多,
惹味,不過容易有少少膩🤣
當然點左燈籠古早滷肉飯🍚
經典台式食物,正常發揮🤭
飲品點左蜂蜜荔枝紅茶,甜度適中🧋
餐廳裝修好有台灣風味。
但座位方面,二人去食就大機會搭枱,
未必適合慢慢食😜
滷肉燙青菜
燈籠古早滷肉飯
火腿,玉米,起司蛋餅捲
火腿,玉米,起司蛋餅捲
蜂蜜荔枝紅茶
2024-07-24
  • 招牌燈籠滷味
呢間台灣過江龍真係利害,除左開多左分店之外食物質素咁多年都keep到水準,而且店員既態度都好好👍🏼成件事好有親切感。今日下午茶時段去到,我地一個就試左下午茶set,而另一個就嗌左全日燈籠自選滷味set,可以自由配搭想食既滷味😍實有一款岩大家食,最後仲嗌左一款小食share,平均一個人都係一百蚊,我覺得真係好抵食。🐒燈籠自選滷味(5餸麵或以上升級套餐)💰$63👉🏻鳥蛋(鵪鶉蛋)👉🏻甜不辣👉🏻金針菇👉🏻唐生菜👉🏻空心菜(通菜)👉🏻簡單愛(青瓜+檸檬汁+氣泡水)+$25值得一提既點係佢地既自選滷味都會搭配前菜,酸菜同蔥花,落左落去撈埋一齊令成碟滷味更加有層次感👍🏼而搭配滷味我揀既飲品都好岩夏天去飲🍸個配搭就係夏天既感覺,而飲落都一樣十分清爽。🐒下午茶餐-自選招牒燈籠滷味4款配料 +1款主食💰$65👉🏻雞翅膀👉🏻豬耳朵👉🏻鵪鶉蛋(鳥蛋)👉🏻西蘭花👉🏻海苔伴飯👉🏻古早冬瓜茶(熱)下午茶既自選滷味set就有選擇限制,所以並唔係款款都揀得,而佢都會額外有個主食飯/麵搭配,所以都幾抵食。🐒醉翁酒浸滷豬手💰$48豬手食落係淡淡既酒味,並唔會好難接手,而豬手食落都好彈牙,並唔會感受好膩🐷

🐒燈籠自選滷味(5餸麵或以上升級套餐)💰$63
👉🏻鳥蛋(鵪鶉蛋)
👉🏻甜不辣
👉🏻金針菇
👉🏻唐生菜
👉🏻空心菜(通菜)
👉🏻簡單愛(青瓜+檸檬汁+氣泡水)+$25

🐒下午茶餐-自選招牒燈籠滷味4款配料 +1款主食💰$65
👉🏻雞翅膀
👉🏻豬耳朵
👉🏻鵪鶉蛋(鳥蛋)
👉🏻西蘭花
👉🏻海苔伴飯
👉🏻古早冬瓜茶(熱)

🐒醉翁酒浸滷豬手💰$48

📍 燈籠滷味- 旺角 台灣嘢就食得多啦~但係每次經過朗豪坊對依一間台灣店都好有興趣!今日自己經過又到下午茶時間就入去獨自偷歡~食一個人嘅下午茶😍✨ 豬軟骨手工烏龍麵豬軟骨慢煮燉到好腍,軟骨位已經燉到好似啫喱咁,入口即溶!而肉嘅位置燉到好入味,甜甜地嘅醫油味,之黎慢慢會有陣肉香滲出來!肉質軟嫩,富含膠原蛋白!配埋每日新鮮手打手工烏龍麵,幼細之餘又彈牙好QQ!再+古早香菇滷肉醬,甜甜地不知不覺就食哂了🫶🏻✨ 滷肉燙青菜食甘多肉,要食下菜🥬平衡一下🥰滿鋪滷肉,好吸引我🤩本人太愛滷肉了😍✨ 黑糖珍珠奶綠見到黑糖啲紋路我已經好吸引🤩奶味比茶味重,黑糖珍珠軟糯好吃😋
📍 燈籠滷味- 旺角
台灣嘢就食得多啦~
但係每次經過朗豪坊對依一間台灣店都好有興趣!
今日自己經過又到下午茶時間就入去獨自偷歡~
食一個人嘅下午茶😍

✨ 豬軟骨手工烏龍麵
配埋每日新鮮手打手工烏龍麵,幼細之餘又彈牙
好QQ!再+古早香菇滷肉醬,甜甜地不知不覺就食哂了🫶🏻

✨ 滷肉燙青菜
食甘多肉,要食下菜🥬平衡一下🥰
滿鋪滷肉,好吸引我🤩
本人太愛滷肉了😍

✨ 黑糖珍珠奶綠
見到黑糖啲紋路我已經好吸引🤩
奶味比茶味重,黑糖珍珠軟糯好吃😋

2024-07-26 233 views
燈籠滷味系一間充滿台灣夜市風情嘅餐廳,餐廳裝修風格獨具特色,彷彿將台灣夜市嘅熱鬧氛圍搬入店內。近門口位一排紅色燈籠勁吸睛,牆上霓虹燈裝飾好似夜市咁嘅場景,真係打卡一流。佢哋嘢食都好豐富,皇牌小吃優惠套餐仲要好抵食,50蚊可揀三款小食。我哋揀咗台式香蒜腸、奶油芋泥肉鬆起司蔥抓蛋餅同埋甘梅香脆地瓜條。台式香蒜腸香氣四溢,蔥抓蛋餅外酥內軟,口味豐富,甘梅香脆地瓜條好高質香口。最鐘意佢哋個自選滷味,可以自由配搭滷味同米線或者其他粉麵。我揀咗米線、鵪鶉蛋、花枝丸、大豆皮和白蘿蔔。米線吸收咗滷汁嘅精華,口感滑嫩,鵪鶉蛋滷得入味,花枝丸Q彈,大豆皮口感好好充滿豆香味。而朋友揀咗台灣王子麵、花枝丸、蹄膀、白蘿蔔和通菜。尤其係蹄膀啖啖肉,非常推薦!

最鐘意佢哋個自選滷味,可以自由配搭滷味同米線或者其他粉麵。

我揀咗米線、鵪鶉蛋、花枝丸、大豆皮和白蘿蔔。

2024-07-20 184 views
之前用OpenRice點咗佢哋嘅紅燒牛筋肉飯趁住有優惠,仲可以平$10 💲👍🏻佢嘅牛筋肉幾好食😋好肥美,牛筋都好彈牙😋但整體份量偏少😔肉唔太多講嗰套嗰段嘢飯都比較少唔太夠食
之前用OpenRice點咗佢哋嘅紅燒牛筋肉飯
趁住有優惠,仲可以平$10 💲👍🏻
佢嘅牛筋肉幾好食😋
好肥美,牛筋都好彈牙😋
但整體份量偏少😔
肉唔太多講嗰套嗰段嘢