2023-07-17 358 views
總有一啲時間係會心癮起,想怒食填鴨。但係下下去酒店,甚至出面普通茶樓,最起碼都五百到一千蚊up一隻鴨🥹今次就約左班朋友黎老掌櫃放開懷抱咁食😆對上一次黎,仲未搬新舖,未有得online訂~今次我地openrice訂台,但見到想要嘅時間得book到三位。我地book完remark埋留一隻鴨(需要提早起碼一日留定),再打去餐廳問可唔可以加做五位,都好爽快加到位!因為去到餐廳時,大家都超級肚餓,少少眼闊肚窄咁叫左好多樣菜😀😂🥔醋溜土豆絲 💰$70薯仔嚟講要$70都算係幾貴(相比d肉黎講🤣但係呢味算係我哋成餐入面其中一個最鍾意嘅餸~個味較得好好,少少酸少少辣,但係又唔會太酸,開胃!🐟酸菜桂花魚(原條)💰$268原條魚黎講就唔貴嘅~酸菜比得足,夠酸,魚肉唔老,但桂花魚本身比較多骨,食嘅時候要注意⚠️同埋調味比較重手,有點太鹹。一到嘅時候入面嘅紅薯粉好好食,之後浸得耐,有D鹹到食唔到。🦆北京填鴨 (半隻$168/一隻$318) 今次嚟嘅重點就係要食佢,所以一下叫咗一隻。其實份量都真係好多,一隻鴨分到兩大疊鴨片出嚟,同埋係比較肉多皮少嘅style,但都有切d皮比較多嘅鴨片放面。配料方面,每碟鴨都跟一份青
總有一啲時間係會心癮起,想怒食填鴨。

🥔醋溜土豆絲 💰$70

🐟酸菜桂花魚(原條)💰$268
酸菜桂花魚

🦆北京填鴨 (半隻$168/一隻$318)

配料方面,每碟鴨都跟一份青瓜京蔥同momo皮,冇詳細數有幾多,總之我哋食到最後食極都仲有😂😂

要挑剔嘅係鴨皮唔算十分脆,同埋momo皮會凍得快。但今次個重點都係想過口癮,但同埋呢個價錢黎講,真係算係咁!可以大口吃肉仲可以要求d咩👀🙊

五個人來講,每一塊皮都可以包到兩三件鴨,到最後鴨係食唔曬要打包🤣

🐷鍋包肉 💰$96
朋友上次食過話好食,所以encore。但今次有少少失望,係酸酸甜甜嘅,但炸粉太太太厚,但又炸得唔脆(唔知關唔關油溫唔夠高事?)所以食得好滯,最後包左好多走。
鍋包肉

🐔山東燒雞 💰$74
之前冇叫過諗住試吓,估唔到佢係手撕雞啲friend😂呢個燒雞版手撕雞仲有少少汁,唔難食嘅,但整體唔係好出彩,下次會揀返醉雞。呢個又係剩左大半份,最後打包。
山東燒雞

🍜蔥油拌麵 💰$44
呢個簡簡單單,但係好好食!唔會中伏之選!
蔥油拌麵

🍞炸饅頭(三隻) 💰$26
(無影相)
本身想叫兩份,好彩冇叫!今次炸得唔好😢估唔到炸饅頭都會出事,覺得可能都係油溫嘅問題(?)或者放咗一陣先出菜,食落去成口都係油🫠

食到最後飽到連甜品都食唔到,剩低嘅嘢都冇做大嘥鬼,比朋友包走第日帶飯🙊

總結:最後五個人連埋嘢飲+外賣盒,$971埋單。雖然有啲嘢食失手,但係每個人average平過$200落樓🤣呢個價錢又唔可以要求有酒店嘅質素ge🙊

如果都係四至五個人去,如果食量唔大,真係叫半隻鴨都得。如果都係好似我地咁focus怒食填鴨,咁就唔使叫原條桂花魚,要例牌嘅酸菜魚/少少其他小菜就夠!🙊🙊

整體都係推薦大家去試下,性價比都確實係高!
2023-07-01
蔥油拌麵
  • 土豆絲
2023-07-10 256 views
收工同同事嚟咗食呢間CP值超高既東北菜 🤭❤️其實大角咀嘅東北菜都唔少選擇不過講到CP值最高 就真係得老掌櫃🤣入到你會見到基本上每台都會有點片皮鴨呢到$168 有半隻北京填鴨😝可以解一解我嘅片皮鴨癮☺️☺️填鴨切得好工整 唔會好似某啲茶樓咁勁厚勁hea🫠酸菜餃餃子皮夠滑 蒸出嚟脹卜卜好飽滿👍🏻價錢好抵👍🏻👍🏻 同其他平民餃子舖差唔多🫶🏻佢個高力豆沙做得超🫶🏻即叫即炸 唔會太甜 口感好好👏👏
收工同同事嚟咗食呢間CP值超高既東北菜 🤭❤️

佢個高力豆沙做得超🫶🏻
即叫即炸 唔會太甜 口感好好👏👏
  • 北京填鴨
  • 高力豆沙
♨️蔥爆牛肉 ($86)充足的香蔥牛肉量也算多牛肉不會老 熟度剛好🐮調味豐富 很不錯❣️.♨️糖醋魚片 ($86)魚肉的分量很足🐟魚肉軟熟 沒有急凍魚的味道醬汁味道豐富加了菠蘿 洋蔥 三色椒一起煮好吃 配飯一流😋.♨️紅油抄手 ($48)一份10件 份量很足🌟除了一般會放的辣油和醬汁外還有足量生蒜和芝麻🙌🏻整個醬汁不會很辣 而且很香餃子皮簿餡料足✅好吃😋.♨️炸饅頭($26)一份3件外脆內軟 提供的煉奶份量也很足夠😽.♨️豆漿($10)/性價比高 份量足人均約150可以吃得超豐富🥰餐廳人手充足 上菜快🫶🏻
♨️蔥爆牛肉 ($86)
充足的香蔥
牛肉量也算多
牛肉不會老 熟度剛好🐮
調味豐富 很不錯❣️
♨️糖醋魚片 ($86)
魚肉的分量很足🐟
魚肉軟熟 沒有急凍魚的味道
醬汁味道豐富
加了菠蘿 洋蔥 三色椒一起煮
好吃 配飯一流😋

♨️紅油抄手 ($48)
一份10件 份量很足🌟
除了一般會放的辣油和醬汁外
還有足量生蒜和芝麻🙌🏻
整個醬汁不會很辣 而且很香
餃子皮簿餡料足✅
好吃😋
♨️炸饅頭($26)
一份3件
外脆內軟
提供的煉奶份量也很足夠😽
♨️豆漿($10)
性價比高 份量足
人均約150可以吃得超豐富🥰
餐廳人手充足 上菜快🫶🏻
2023-06-28 298 views
˜”*°•.˜”*°• 老掌櫃東北菜館 。•°*”˜.•°*”˜🔅大角咀區❂ 口水雞 💵 HK$78呢個口水雞不得不說個份量超級多😂雞件都大大舊😋 佢上面鋪滿勁多嘅蔥花, 蒜, 辣椒, 花生, 芝麻❤️ 啱晒鍾意食辣同重口味嘅我✨❂ 黃金南瓜 💵 HK$84黃金南瓜係中式版天婦羅🤭外邊炸得超香脆而且外邊麵粉炸既皮都好薄, 仲鋪滿咗好多鹹蛋黃🤤超級惹味, 內裏超甜嘅南瓜熱辣辣又軟熟🫠絕對係食極都唔停口😝而且份量都超級多✨CP值高🤭❂ 北京填鴨 (半隻) 💵 HK$168呢度最出名就係北京填鴨🥰雖然我哋只係叫咗半隻, 但估唔到個份量係咁多🤗表皮燒得好香脆🤤鴨肉厚肉同肉質夠腍, juicy🤭而且有淡淡的鴨油脂既香片皮鴨最重點嘅就係包住嗰塊皮😂佢厚薄適中, 食落去仲要好煙韌😋包埋佢嘅配菜蔥, 青瓜✨正正呢個價錢真係好親民❤️絕對食得過❂ 炸銀絲卷 💵 HK$24炸銀絲卷炸到外邊係金黃色好香脆🤤內裏係軟綿綿,而且入邊都有層次感點埋我最鍾意食甜甜既鍊奶🫠絕了❂ 高力豆沙 (2件) 💵 HK$26高力豆沙空氣咁做得好好🤤蛋味香濃外邊鋪滿咗好多好多嘅砂糖內裏係好香濃嘅紅豆🫘蓉整體嘅味道都唔會太甜🥰不錯不錯

🔅大角咀區

❂ 口水雞 💵 HK$78
呢個口水雞不得不說個份量超級多😂

❂ 黃金南瓜 💵 HK$84
黃金南瓜係中式版天婦羅🤭外邊炸得超香脆

❂ 北京填鴨 (半隻) 💵 HK$168
片皮鴨最重點嘅就係包住嗰塊皮😂
佢厚薄適中, 食落去仲要好煙韌😋
包埋佢嘅配菜蔥, 青瓜✨正正
呢個價錢真係好親民❤️絕對食得過

❂ 炸銀絲卷 💵 HK$24
炸銀絲卷炸到外邊係金黃色
好香脆🤤內裏係軟綿綿,而且入邊都有層次感
點埋我最鍾意食甜甜既鍊奶🫠絕了

❂ 高力豆沙 (2件) 💵 HK$26
高力豆沙空氣咁做得好好🤤蛋味香濃
外邊鋪滿咗好多好多嘅砂糖
內裏係好香濃嘅紅豆🫘蓉
整體嘅味道都唔會太甜🥰不錯不錯
2023-06-27 201 views
想吃正宗嘅中國北方口味這間店舖是絕對首屈一指的地方北京填鴨如果細心留意,就會發現每一枱客人都會叫的餸菜,這個餸菜簡直係依度嘅代表作之一 馬上試吓肥瘦均勻 鴨肉味道十足 配上京蔥等等餡料一咬落去 爽爽嘅感覺 濃郁又豪華 開心咪齒頰留香韭黃魚肉餃子這個店舖有一位專負責餃子的廚師可以見到店舖有一種專業嘅分工方法魚肉切得溶狀 好似蟹粉一樣 配上韭黃嘅清新香味 絕配 餃子皮厚薄均勻 口感順滑豆角燒茄子淨係賣相都知道係正宗充滿着鑊氣 而且食材新鮮完全唔會有苦澀嘅味道絕對係盡顯大師功夫的作品因為一道簡單嘅餸菜 ,才能考到廚師的功夫,100分再飲返一罐王老吉乜嘢熱氣都可以降火啦每天大概黃昏嘅時間已經排晒長龍已經知道這間舖頭絕對非同小可都係嗰句只要一間做得好的餐廳,無論開到哪裏去,都一樣有客人慕名而來唔係講笑 這裏所有餸菜 都非常之好無論賣相與味道,也是高水準
想吃正宗嘅中國北方口味

再飲返一罐王老吉乜嘢熱氣都可以降火啦

每天大概黃昏嘅時間已經排晒長龍
已經知道這間舖頭絕對非同小可
都係嗰句
只要一間做得好的餐廳,無論開到哪裏去,都一樣有客人慕名而來

唔係講笑 這裏所有餸菜 都非常之好
無論賣相與味道,也是高水準
2023-06-27 311 views
孜然大蔥牛肉(86hkd)上菜好快,肉量幾多,牛肉大大塊,有咬口得嚟唔會韌,好香孜然味,大蔥爆得好香,好夠鑊氣,遠遠拎緊嚟已經聞到香味,送飯一流😍辣子雞丁(86hkd)雞粒都幾大,唔會炒到乾柴,仲保持到雞肉嘅嫩滑,唔會好辣但非常惹味,外皮少少焦香,大推呢個,必點👍🏻蝦仁炒蛋(86hkd)呢度款款都好足料,蝦仁🦐超多,爽口彈牙,啖啖都食到好多蝦,大人小朋友都鍾意,蛋唔會太咸,調味剛剛好🥰東北農家炒飯(76hkd)入面有三色豆、蝦仁🦐、木耳、蕃茄粒,飯粒粒分明,口味比較清淡,但啖啖都足料,剛剛好可以同比較濃味嘅小菜中和☺️令人滿足嘅🍚#foodiblum中式
孜然大蔥牛肉(86hkd)
孜然大蔥牛肉

辣子雞丁(86hkd)
辣子雞丁

蝦仁炒蛋(86hkd)
蝦仁炒蛋

東北農家炒飯(76hkd)
東北農家炒飯

#foodiblum中式
2023-06-26
孜然大蔥牛肉
辣子雞丁
蝦仁炒蛋
東北農家炒飯
2023-06-20 445 views
♫𝄞 北京填鴨(半隻) $1687/10🈵基本上係每枱必點切得好整齊,皮光澤都好靚仔♪(´ε` )皮未算超脆但都接受到皮薄厚肉,唔會太油膩但都有鴨油脂香168咁多仲要無加一唔要求咁多了ε-(´∀`; )♫老掌櫃東北菜館 大角咀嘉善街18號利奧坊.凱岸地下G708-G709號舖♫#e3e_in_荃灣#e3e_in_大角咀 #e3e_in_元朗♫#hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #hkfoodblogger #香港美食 #香港美食指南 #大角嘴美食 #片皮鴨 #hktravel #元朗美食 #東北菜 #老掌櫃 #老掌櫃東北菜館 #荃灣美食 #海之戀 #片皮鴨關注組 #hkfood #中菜

𝄞 北京填鴨(半隻) $168
7/10🈵
基本上係每枱必點
切得好整齊,皮光澤都好靚仔♪(´ε` )
皮未算超脆但都接受到
皮薄厚肉,唔會太油膩但都有鴨油脂香
168咁多仲要無加一唔要求咁多了ε-(´∀`; )

老掌櫃東北菜館
大角咀嘉善街18號利奧坊.凱岸地下G708-G709號舖

#e3e_in_荃灣
#e3e_in_大角咀
#e3e_in_元朗

北京填鴨
今年父親節選了這間老掌櫃東北菜館 首先在壹星期前訂了位晚上六時 用餐時間是每次限 90 分鐘 記得準時到傷入座. 上菜都很快和熱 。 今次點菜揀了必食的北京填鴨 烤羊排 迴窩肉 土荳牛腩 銀絲卷 炸醬撈麵 排骨麵等。 填鴨叫了半只 上枱時還暖的 分量剛好 . 再上烤羊排時熱得很 香脆可囗 味道極之美味. 排骨麵和炸醬撈麵都很大碗 分量充足 迴窩肉也很大碟味道剛好 土荳牛腩熱燙燙牛腩很多 還有紅羅白土荳等 味道也剛好 壹餐美味的父親節晚飯 . 記得預先訂位 因常常爆棚。
Type of Meal
Dinner
Celebration
Father's Day
  • 北京填鴨(半隻)
2023-06-17 271 views
香港唔係度度都有得食片皮鴨,而且好多地方都好貴~老掌櫃目前來講係我食過性價比數一數二高嘅片皮鴨,分量多配料足味道來講,佢唔係好傳統嗰隻脆皮播片嘅片皮鴨,但係我個人認為佢都好適合香港人口味,因為佢會連埋鴨肉部份一齊包住食✨口感會更加豐富其次佢嘅雞絲粉皮都唔錯,麻醬非常之香份量都OK小編就試過一次堂食一次外賣,個人認為外賣片皮鴨略遜之處就係佢嘅皮會變硬,需要返去自己返叮一下,但係份量來講都非常之多,會有成兩大盒鴨肉鴨皮,我個人就次次都食唔晒可以留返第日煮餸食😂😂

其次佢嘅雞絲粉皮都唔錯,麻醬非常之香份量都OK

2023-06-16 235 views
午餐時段坐低,叫咗四個餸,食物未食未知味道,但係已經比寸嘴姐姐傳道冇晒胃口,餸菜上齊冇碗筷,問姐姐攞,個姐姐寸嘴到爆炸專長,叫我用手食,唔知係咪踩親佢調味咁我隨口問佢攞手套,又唔俾,轉頭喵嘴喵舌咁樣攞兩個碗過嚟,再大大聲講筷子買張枱個櫃桶囉,然後打大力打開個櫃桶。。食嘢,簡直係受罪。。從未見過咁好服務嘅服務員。。澳牛啲哥仔都好過佢10倍,真係一個非常不愉快嘅東北菜之旅。我打死我都唔會再嚟我同佢講晒比所有朋友聽唔好嚟。。兩個字。。受罪
。。兩個字。。
受罪
2023-06-13 372 views
今日同朋友二個都好鐘意食中餐😍聽人講最近有間好岀名既小店食片皮鴨,我同朋友都對佢好高期望,當日6點左右walk-in已經見到坐左幾台客人😂 職員仲話今日full booking😂 佢地服務都好好 驚我地熱俾左個冷氣位我地🤣北京填鴨*半隻($168) *大推介我地最期待既片皮鴨😍 份量好多,而且塊塊都好厚肉😂皮好簿 每一啖包住鴨肉都好好味🤤加埋醬汁同青瓜😋絕對抵食!東北農家炒飯 ($76)炒飯又係好足料,又有鑊氣😍而且有好多配料,大大隻鮮蝦、雜豆同雲耳😂口感足夠!絕對唔輸陣!韭菜豬肉餃子($48) 韭菜豬肉不過不失,又係大大隻,又足料😂 京蔥羊肉餃子($52)呢個羊肉餃子都係第一次食,好重羊肉味,我朋友好鐘意食,仲一口氣食左9粒🤣總括黎講,呢間店好合乎我地既味道,平日仲要好多人,所以下次捉早book位會穩陣d🤣😍🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿老掌櫃東北菜館 (利奧坊) (大角咀)大角咀嘉善街18號利奧坊.凱岸地下G708-G709號舖🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

北京填鴨*半隻($168) *大推介

東北農家炒飯 ($76)

韭菜豬肉餃子($48)
韭菜豬肉不過不失,又係大大隻,又足料😂

京蔥羊肉餃子($52)

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿
老掌櫃東北菜館 (利奧坊) (大角咀)

2023-06-09 402 views
【大角咀•老掌櫃東北菜館】🐝————————————————————————🍯🐝|北京填鴨(半隻)|HKD 168抵食之選‼️份量非常夠,飽到上心口,皮薄厚肉,鴨油香加上啖啖肉。好多食客都叫嚟開心share。🍯🐝|京蔥羊肉蒸餃(10隻)|HKD 52餃子選擇多,蒸餃/煎餃/湯餃。京蔥羊肉餃唔係度度有,餡料十足,京蔥炒香,咬落爆汁😳💦,好好食😍😍🍯|排骨擔擔麵|HKD 58京滬菜例牌都叫個擔擔麵,湯底帶少少麻香,麵質腍身,連幾塊排骨飽哂。。‼️高力豆沙肯定太愛歡迎😩想食都冇
【大角咀•老掌櫃東北菜館】🐝
————————————————————————
北京填鴨(半隻)
北京填鴨(半隻)
🍯🐝|北京填鴨(半隻)|HKD 168
京蔥羊肉蒸餃
京蔥羊肉蒸餃

🍯🐝|京蔥羊肉蒸餃(10隻)|HKD 52

🍯|排骨擔擔麵|HKD 58

‼️高力豆沙肯定太愛歡迎😩想食都冇
  • 北京填鴨(半隻)
  • 京蔥羊肉蒸餃
2023-06-07 316 views
🙌🏻有冇人同小編一樣都好鍾意食片皮鴨,😛作為一個片皮鴨嘅忠實fans,😋今次就試咗一間價錢相對上比較親民嘅東北菜館。🥰佢哋嘅嘢食唔單止份量多之餘,✨味道亦都非常唔錯。.🐷北京填鴨半隻 👅8/10 $168🦆片皮鴨包咗青瓜京蔥同埋12塊餅皮,🙌🏻鴨皮燒得非常香脆好香口,✨呢隻片皮鴨切嘅方法留低嘅肉會比較多,相對上會冇咁油膩。🤪而且睇相已經可以見到半隻嘅份量已經好多,半隻三四個人都夠食。.🐷回鍋肉 👅8/10 $86😋回鍋肉份量超級足,肉同菜嘅份量都好多,味道非常惹味,🥰超級適合攞嚟送飯,亦都唔會覺得好辣。.📍 老掌櫃東北菜館 (利奧坊) (大角咀)大角咀嘉善街18號利奧坊.凱岸地下G708-G709號舖.

🐷北京填鴨半隻 👅8/10 $168

🐷回鍋肉 👅8/10 $86

📍 老掌櫃東北菜館 (利奧坊) (大角咀)
大角咀嘉善街18號利奧坊.凱岸地下G708-G709號舖
2023-06-06 278 views
🦆片皮鴨耐唔耐都想食,但好似多d人先食到...⁡friend子帶我去大角咀食兩個人都可以盡興食片皮鴨的!⁡⁡🔸️雞絲粉皮⁡粉皮晶瑩Q彈,中式麻醬香濃美味,爽口前菜👍🏻⁡🔸️片皮鴨(半隻)連12張麼麼皮⁡份量多,價錢公道😎⁡鴨肉厚薄適中,肉質唔鞋😋⁡鴨皮有油脂香,連同其他配料一齊食,都唔錯~⁡麼麼皮薄柔韌,如果有個蒸籠保溫會更好。⁡🔸️京蔥羊肉餃⁡京蔥比較多,羊肉味唔太濃,有少許失望🥲⁡但餃子皮係不錯,柔軟有勁道。⁡🔸️京式炸醬麵⁡份量超多🤩⁡炸醬味道偏甜,但又唔算過份濃味,麵條彈牙,撈埋青皮紅心的蘿蔔絲同青瓜絲,都唔錯😊⁡🔸️高力豆沙⁡大大個,即叫即炸,蛋白外皮炸到金黃,蛋白味濃,豆沙內餡不太甜,好味~⁡⁡想食的朋友記得book枱,假日夜晚8點半walk in都多人等位呢~⁡⁡
🦆片皮鴨耐唔耐都想食,但好似多d人先食到...⁡
friend子帶我去大角咀食兩個人都可以盡興食片皮鴨的!⁡

🔸️雞絲粉皮⁡
粉皮晶瑩Q彈,中式麻醬香濃美味,爽口前菜👍🏻⁡

🔸️片皮鴨(半隻)連12張麼麼皮⁡
份量多,價錢公道😎⁡
鴨肉厚薄適中,肉質唔鞋😋⁡
鴨皮有油脂香,連同其他配料一齊食,都唔錯~⁡
麼麼皮薄柔韌,如果有個蒸籠保溫會更好。⁡

🔸️京蔥羊肉餃⁡
京蔥比較多,羊肉味唔太濃,有少許失望🥲⁡
但餃子皮係不錯,柔軟有勁道。⁡

🔸️京式炸醬麵⁡
份量超多🤩⁡

🔸️高力豆沙⁡

• 片皮鴨
一向都知大角嘴有間好正嘅東北菜,次次即興去都full,今次終於食到喇!北京填鴨(半隻)$168半隻嘅份量都好多,皮脆但唔會好肥好油膩~配料嘅份量都一樣夠份量!最怕就係去食片皮鴨啲皮勁少,有啲仲要加錢買多份餅皮…呢間完全夠用~要俾👍🏻👍🏻👍🏻酸辣湯麵$52(轉刀削麵+$5)酸辣湯麵味道唔錯,酸辣嘅平衡做得幾好,唔會過酸/過辣,而且夠晒足料!可惜嘅位係刀削麵今次煮得淋左啲啲,不過整體都好滿意😋😋炸銀絲卷$24係每次必嗌嘅野食,食落熱辣辣,好食👍🏻高力豆沙2件 $26外層好鬆軟有彈性,內裏嘅豆沙餡都幾細滑,唔錯!P.s.平日嘅晚市真係好爆場,想試記得要book位
北京填鴨(半隻)$168
半隻嘅份量都好多,皮脆但唔會好肥好油膩~

酸辣湯麵$52(轉刀削麵+$5)

炸銀絲卷$24
係每次必嗌嘅野食,食落熱辣辣,好食👍🏻

高力豆沙2件 $26
外層好鬆軟有彈性,內裏嘅豆沙餡都幾細滑,唔錯!

P.s.平日嘅晚市真係好爆場,想試記得要book位
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 北京填鴨
  • 高力豆沙