6 day(s) ago 157 views
Layback Cafe & Bar 位於銅鑼灣時代廣場附近嘅百樂中心17樓,店面唔算太大但溫馨得嚟又唔會太侷促,餐廳裝潢極富懷舊氣息,牆身亦放上不少黑膠唱片以作裝飾📀💿除咗餐廳裝潢富有特色之外,打開餐牌更會發現有不少自創嘅驚喜特色菜🤭🤭啱晒小妹哩啲最鍾意試新嘢嘅人😆😆生拆蟹粉🦀拌北京拉麵🍜淨係賣相已經相當吸睛👀店員送餐後仲會作簡單介紹,因為螃蟹較為寒涼,所以會再噴上花雕酒驅寒😆新鮮嘅蟹肉加上份量超級澎湃橙黃色嘅蟹膏蟹粉,份量之多係完全覆蓋住低層嘅北京拉麵🍜重點係旁邊仲會附加一整碗蟹膏蟹粉😲😲每一啖都超級邪惡超級滿足😌食完原味後仲可以試下加少少黑醋,酸酸甜甜可中和膩感又可提鮮👍🏻原條龍蝦尾🦞窩夫🧇伴芒果🥭原條龍蝦尾🦞裹上天婦羅粉漿🍤再炸熟,沒有過多調味,只有海鮮天然嘅鮮度,加上天然鹹香嘅三文魚子同埋酸酸地嘅芒果粒,味道又出奇地合拍,整份窩夫相當厚身足料,蛋香味十足,加埋蜜糖漿,鹹甜交集都幾過癮日本和牛🐮配喜馬拉雅山岩鹽大推必食小食🏆份量之多應該有成塊牛扒🥩咁多🤭日本和牛粒一口size 方便食用,而且和牛相當高質,牛味濃郁👍🏻每粒和牛都煎到外層微微焦香,但係食落去仲係超級Juicy,而且

生拆蟹粉🦀拌北京拉麵🍜

原條龍蝦尾🦞窩夫🧇伴芒果🥭

日本和牛🐮配喜馬拉雅山岩鹽
大推必食小食🏆份量之多應該有成塊牛扒🥩咁多🤭日本和牛粒一口size 方便食用,而且和牛相當高質,牛味濃郁👍🏻每粒和牛都煎到外層微微焦香,但係食落去仲係超級Juicy,而且和牛牛粒完全冇任何調味,只需要喺食之前沾上適量嘅喜馬拉雅山岩鹽就已經💯💯

紫薯麻糬巴斯克蛋糕
最新口味❤️紫薯同麻糬都係小妹嘅最愛😍甜度適中,整體口感偏軟身,紫薯味尚算突出,但如果麻糬再多啲就更好😁

伯爵茶黑朱古力咖啡
咖啡拉花圖案相當精緻📸伯爵茶☕️香加上黑朱古力🍫甜中帶苦嘅味道,真係會令人不自覺咁慢慢飲哂😆

桂花薑蜜牛奶咖啡
哩款就較特別少見,桂花香氣撲鼻再加上辛辣感突出嘅薑蜜,啱哂配上蟹粉拉麵🍜後一齊食🤭
  • 日本和牛粒配喜馬拉雅山岩鹽
2025-02-19 417 views
是日喺銅鑼灣行街,朋友知道我鍾意食西餐,就介紹我呢間位於時代廣場附近,喺百樂中心嘅Layback Cafe & Bar🤗我哋晚市時間去到,好彩有book 位,餐廳都有八九成新,可見其受歡迎程度🥳晚市選擇非常多,價錢幾十蚊起有交易!適合大家盡情享受😎我地兩個人叫咗一客前菜,兩客主菜,兩杯飲品和一客甜品,非常滿足😌日本和牛粒配喜馬拉雅山岩鹽- 呢客叫小食既和牛粒,份量都唔細🤓🤓好抵食!和牛粒整得皮脆肉嫩,加上喜馬拉雅山岩鹽,一路食一路傾計,好正🙌🏻龍蝦扁意粉- 貌相非常好,係用長形設計😆扁意粉沾上濃濃既龍蝦🦞醬,我同朋友都很喜歡💕油封鴨腿配窩夫血橙- 我地強烈推介呢碟油封鴨腿,油封鴨腿炆得好入味,配上帶有甜味既窩夫🧇好滿意!開心果巴斯克蛋糕- 近排喜歡上開心果😆 很開心遇上呢間餐廳有開心果味既蛋糕😙😙 呢客開心果巴斯克蛋糕很重芝士🧀味😌😌 好好味!Green GiantTropical Sunshine呢間餐廳非常好,想推介俾大家😀😀Layback Cafe & Bar (銅鑼灣)銅鑼灣耀華街3號百樂中心17樓1702-03號舖

晚市選擇非常多,價錢幾十蚊起有交易!適合大家盡情享受😎

龍蝦扁意粉

油封鴨腿配窩夫血橙

Green Giant
Tropical Sunshine

呢間餐廳非常好,想推介俾大家😀😀

Layback Cafe & Bar (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街3號百樂中心17樓1702-03號舖
2025-02-09
Dinner
裝潢以黑膠唱碟融入現代元素💽玩味十足 具設計感🎯同時充滿懷舊風情味道也令人驚喜難怪長期人氣高企🌟🦀生拆蟹粉拌韓國年糕配蒜蓉酸種麵包蟹份相當澎湃✨ 蟹粉及蟹肉份量相當慷慨店員用香水樽噴出女兒紅作點綴🍷除了增添蟹的鮮味外🦀 還可以驅寒💨配搭滿滿蒜蓉粒的香脆蒜蓉包🧄味道甘香濃厚 極度邪惡滿足😈🍝北海道海膽帆立貝幼蛋麵海膽鮮甜而不腥比傳統更闊身煙韌口感爽口彈牙 掛滿濃稠的奶油醬汁🥛帆立貝則肉質鮮嫩 🍈西班牙風乾火腿片30個月配季節蜜瓜蜜瓜香甜爽嫩 相當juicy 💦配搭綿滑的風乾火腿片🐖蜜瓜的清甜中和火腿的鹹香味兩款perfect match ✨🫖加勒比微風蘋果酸味突出🍎散發香濃的果香氣息有助改善睡眠質素🍹Green Giant主要由羽衣甘藍、香蕉🍌及牛油果🥑攪拌而成 健康同時具飽腹感🍰開心果巴斯克芝士蛋糕Signature dish 🌟開心果突出 散發濃郁的堅果香味🌰面上開心果碎的鹹香味與芝士的奶香味完美融合甜度適中 外層帶焦香味雙重滋味 整體口感濕潤柔滑開心果控不能錯過🌟
裝潢以黑膠唱碟融入現代元素💽

蘋果酸味突出🍎
散發香濃的果香氣息
有助改善睡眠質素

🍹Green Giant

主要由羽衣甘藍、香蕉🍌及牛油果🥑攪拌而成 健康同時具飽腹感

🍰開心果巴斯克芝士蛋糕

雙重滋味 整體口感濕潤柔滑
開心果控不能錯過🌟

2024-12-30
  • 西班牙風乾火腿片30個月配季節蜜瓜
好耐之前黎過呢間餐廳食生拆蟹粉拌北京拉麵,一直念念不忘,終於忍唔住約埋朋友黎encore。橄欖油刺身帆立貝漬帆立貝薄切,肉質新鮮細滑,伴隨橄欖油嘅香氣。生拆蟹粉拌北京拉麵北京拉麵上鋪滿蟹粉,賣相十分吸引,店員首先會將女兒紅酒噴落蟹粉中,旁邊的中式茶杯裝了滿滿蟹粉,蟹粉有好多蟹肉同埋蟹膏,十分足料,味道非常香濃,加埋香醋鮮味更突出。大澳虎蝦乾配北海道帆立貝龍蝦汁意大利飯中西合璧嘅配搭幾特別,蝦乾大隻鮮香,帆立貝大粒鮮甜,每粒飯粒都吸飽醬汁,入口帶嚼勁。開心果巴斯克蛋糕焗到半熟狀態,入口creamy,開心果味道濃郁,仲有啲開心果粒粒增加口感,開心果控必食。Green Gaint/Pistachio Basque用新鮮生果打成嘅smoothie,口感冰涼清新。

橄欖油刺身帆立貝漬
帆立貝薄切,肉質新鮮細滑,伴隨橄欖油嘅香氣。

大澳虎蝦乾配北海道帆立貝龍蝦汁意大利飯

Green Gaint/Pistachio Basque
用新鮮生果打成嘅smoothie,口感冰涼清新。
2025-02-19 0 views
生拆蟹粉拌北京拉麵 🦀 ✨擺盤好靚,捲好嘅拉麵淋上蟹粉醬汁,仲有個中式茶杯裝住醬汁,打卡一流📸✨醬汁充滿蟹皇嘅味道,入面仲有一絲絲蟹肉同蟹膏,配上幼身又索汁嘅北京拉麵,每一啖都好正!🥰✨加埋蟹醋仲可以令成個麵更有層次,唔怕食到膩🤤油封鴨腿配窩夫🦆✨油封鴨腿煎得表面焦香,皮嘅油脂配上鴨肉真係好正!😍✨窩夫有兩大件,厚身,外脆,食到一陣陣蛋香🧇✨伴碟有無花果同紅石榴,果甜配上鴨肉嘅配搭一流八爪魚伴薯蓉 🐙🥔✨八爪魚彈牙有鮮味,唔會好硬身😎✨薯蓉細滑帶有濃濃牛油香😋荔枝啤梨鮮打綠茶🍹士多啤梨玫瑰鮮打紅茶 🥤 ✨兩杯果茶嘅甜度都剛剛好,仲飲到佢有果蓉,係用鮮榨果汁加茶調製,成件事好fresh!☺️開心果巴斯克蛋糕 🍰 ✨份量超大,上面鋪上開心果仁碎同開心果醬,再用半片橙乾同乾花瓣點綴,擺盤夠晒靚😛✨蛋糕口感濃厚,中間就細滑,食落滿滿開心果味,為晚餐完美作結!🥳
生拆蟹粉拌北京拉麵 🦀
✨加埋蟹醋仲可以令成個麵更有層次,唔怕食到膩🤤

油封鴨腿配窩夫🦆
✨油封鴨腿煎得表面焦香,皮嘅油脂配上鴨肉真係好正!😍
✨窩夫有兩大件,厚身,外脆,食到一陣陣蛋香🧇
✨伴碟有無花果同紅石榴,果甜配上鴨肉嘅配搭一流

八爪魚伴薯蓉 🐙🥔
✨八爪魚彈牙有鮮味,唔會好硬身😎
✨薯蓉細滑帶有濃濃牛油香😋

荔枝啤梨鮮打綠茶🍹
士多啤梨玫瑰鮮打紅茶 🥤

開心果巴斯克蛋糕 🍰
2025-02-08
2025-02-04 558 views
café位置在時代廣場附近,行五分鐘就到了,好方便👍🏻一上到去17樓門口就會見café既招牌,一入就會看到吧台,室內空間唔算太大間,是是正正,最入面就係是可以layback的cushions 座位,係舒適而可以閒聊的好地方。上網睇平時會有一大班狗主人預約了來開生日派對,可以見到很多可愛的狗狗不過好彩今日係過左lunchtime 先上黎,所以可以坐四人枱,我地今日叫左個all day breakfast,大澳虎蝦乾配帆立貝risotto,仲有蜜糖牛油蒜香單骨雞翼;而飲品就係tropical sunshine同埋開心果dirty。首先係all day breakfast,有煙三文魚,牛油果,西班牙風乾火腿,同埋薯餅+牛角酥;份量算大份,味道亦都唔錯;跟住黎既係大澳虎蝦乾配帆立貝risotto,risotto既汁好香,擺盤亦都好有心思,味道亦都唔錯;最後黎既小食係蜜糖牛油蒜香單骨雞翼,呢一份既味道值得一讚,雞肉唔會炸到太硬,食落仲十分嫩口。而飲品tropical sunshine同埋開心果dirty,亦都好精美,值得推薦大家試試。
café位置在時代廣場附近,行五分鐘就到了,好方便👍🏻

2025-02-04 813 views
Layback Cafe & Bar - 加入黑膠碟同埋懷舊嘅元素,無論係食物定係環境都好出色,絕對適合帶三五知己嚟傾吓偈食吓嘢!😋😋🚥🚥🚥🚥🚥🚥🍜生拆蟹粉拌北京拉麵新鮮嘅蟹肉,蟹粉飄香,同彈牙嘅北京拉麵完美結合。除咗上面淋上蟹粉之外,仲有一杯蟹粉嘅醬汁,每一啖都可以感受到蟹肉嘅鮮甜,口感層次分明,真係忍唔住食到唔停口!🍜北海道海膽帆立貝幼蛋麵海膽嘅份量好多,仲配上海膽汁,鮮美嘅海膽加上嫩滑嘅帆立貝,味道鮮甜無比,而幼蛋麵則柔韌滑順,食落好creamy!🍜Tiramisu鬆軟嘅咖啡香味蛋糕層,配上綿密嘅芝士,每一口都帶來無比嘅幸福感。清新的可可粉加上微微嘅酒香,令味蕾瞬間被喚醒,真係一口接一口,令人欲罷不能!

🚥🚥🚥🚥🚥🚥
🍜生拆蟹粉拌北京拉麵

🍜北海道海膽帆立貝幼蛋麵

🍜Tiramisu
2025-01-25
$300 (Dinner)
  • 北海道海膽帆立貝幼蛋麵
  • tiramisu
2025-01-30 1033 views
👧🏻😋👅🍽✨西餐蟹粉菜勁驚喜🪄-🦒 樓上鋪位置唔算大, 侍應醒目留神, 最入面有大枱適合多人聚餐, 仲有勁cute動物figure-▪️生拆蟹粉拌北京拉麵 $298🦀 西餐廳既大閘蟹special menu, 上碟時介紹蟹較寒涼, 所以噴上花雕酒🦀 成碟巨多蟹粉, 拉麵上已鋪滿多肉蟹粉, 另外仲有一杯, 啖啖鮮甜勁足料, 唔使點醋都好夠味▫️原條龍蝦尾窩夫伴芒果 $328🦞 炸龍蝦尾肉質彈牙, 同芒果幾夾, 再鋪上三文魚籽更鮮甜▪️橄欖油刺身帆立貝漬 $98🌱 肉質結實而軟滑鮮甜, 羅勒欖油有少少檸檬汁好清新, 再加埋紅椒粉好香▫️黑芝麻巴斯克蛋糕 $78🍰 日日款式唔同, 巴斯克冇乜流心但質地軟滑, 勁香黑芝麻味, 唔太甜更突出芝士味▪️開心果奶蓋冷泡椰子龍井茶 $58🍵 個奶蓋厚身得黎好滑, 椰子同青茶味都飲得出, 而同果仁味好夾▫️Tropical Sunshine Smoothie $78🍹 用鮮果打到好smooth完全冇碎冰, 菠蘿香蕉芒果桃真係好tropical清新口味
👧🏻😋👅🍽✨
西餐蟹粉菜勁驚喜🪄
▪️生拆蟹粉拌北京拉麵 $298

▫️原條龍蝦尾窩夫伴芒果 $328
🦞 炸龍蝦尾肉質彈牙, 同芒果幾夾, 再鋪上三文魚籽更鮮甜

▪️橄欖油刺身帆立貝漬 $98

▫️黑芝麻巴斯克蛋糕 $78

▪️開心果奶蓋冷泡椰子龍井茶 $58

2025-01-30 1159 views
位於港島區銅鑼灣中心地帶,地鐵站行去5分鐘既chill cafe,環境舒服,擺放左黑膠碟打造復古氣氛。食物款式多選擇,又具創意!✨黑松露薯條🍟 $48
以黑松露為主角,薯條外酥內軟,散發著松露的獨特香氣。搭配一點海鹽,簡單卻令人難忘,最適合作為開胃菜!濃縮野菌松露扁意粉🍝 $108
這道扁意粉的製作精緻,野菌的香氣濃郁。搭配嫩滑的松露醬,令每一口都充滿層次感。醬汁與意粉完美融合,松蕗的清香與野菌的濃郁形成良好的平衡,讓整道菜更為美味。北海道海膽帆立貝幼蛋麵🍝 $198
這道菜的搭配令人垂涎,海膽的鮮美和帆立貝的甜味相得益彰。幼蛋麵的柔滑則提升了整體的口感。而海膽好新鮮度,帶來的奢華享受。巴黎公寓☕️$66
飲品方面,有好多健康花茶選擇~巴黎公寓入面有紅茶、玫瑰、杏仁、榛子、仙人掌花、雲呢拿,飲落好香,功效仲係美白美容,啱晒女士慢慢嘆~貢菊杞子桂圓茶🍵$66
這道茶的配方非常講究,飲落有清淡的口感和微微的甜味,並提到桂圓的滋補作用和貢菊的清新感,讓人感到放鬆,功效係平肝明目同清熱解毒。開心果巴斯克🍰 $78

黑松露薯條🍟 $48
黑松露薯條

濃縮野菌松露扁意粉🍝 $108

北海道海膽帆立貝幼蛋麵🍝 $198
北海道海膽帆立貝幼蛋麵

巴黎公寓☕️$66

貢菊杞子桂圓茶🍵$66

開心果巴斯克🍰 $78
開心果的香氣與巴斯克蛋糕的質感岩岩好,外焦內軟的口感,面頭仲有開心果碎,食落好香又好味😋
開心果巴斯克

整體來說,餐廳菜品多樣而豐富,滿足了不同口味的需求。每一道菜都能搭配出獨特的風味,展現了餐廳在選材和烹調上的用心與專業。環境又舒服,啱哂三五知已黎chill下~

🌟推薦指數:7.5/10
💰人均消費:$310
📍地點位置:銅鑼灣耀華街3號百樂中心17樓1702-03號舖
2025-01-27
$310 (Tea)
Dining Offer
Tasting Event
黑松露薯條
北海道海膽帆立貝幼蛋麵
2025-01-30 926 views
銅鑼灣美美的cafe,上到去大部份枱都坐滿曬,雖然客人好多,但出餐時間都唔會好耐,而且職員好有禮貌✌🏻值得一題係pasta 可以改做青瓜麵😳😳啱晒要健康嘅人。北海道海膽帆立貝青瓜麵佢哋嘅用料一啲都唔啱馬虎,上面鋪滿帆立貝同海膽,海膽係成排滿滿的,海膽都幾鮮。麵底係翠玉瓜,火候剛好香芒醬比目魚佢哋嘅比目魚煎到乾身皮脆肉嫩,魚皮真係好香好好味。側邊嘅香芒醬仲有少少杏仁碎,混合後味道更香。日本和牛粒配喜馬拉雅山岩鹽因為係和牛粒,所以牛肉味道一定香濃,側邊有少少黑椒同岩鹽,沾上少少已經好香。份量超多好抵。蘋果啤梨鮮打綠茶呢個好好飲啊,我揀咗無糖,甜味剛剛好蘋果同啤梨嘅天然果甜已經好好飲。500 Days of summer上面嘅乾花好靚,酒精味道比較香濃,慢慢飲好嘆呀。開心果巴斯克蛋糕我試吓蛋糕同開心果都係呢排最熱門,加埋之後又係新驚喜,乾花裝飾好靚,每一啖都有芝士香同時有開心果嘅甜味。Layback Cafe & Bar (銅鑼灣)銅鑼灣耀華街3號百樂中心17樓1702-03號舖

北海道海膽帆立貝青瓜麵

香芒醬比目魚

蘋果啤梨鮮打綠茶
蘋果啤梨綠茶

500 Days of summer
上面嘅乾花好靚,酒精味道比較香濃,慢慢飲好嘆呀。

開心果巴斯克蛋糕

Layback Cafe & Bar (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街3號百樂中心17樓1702-03號舖
蘋果啤梨綠茶
  • 北海道海膽帆立貝幼蛋麵
  • 日本和牛粒配喜馬拉雅山岩鹽
2025-01-28 769 views
銅鑼灣不嬲都多美食,原來仲有好多樓上Cafe都好正,今日同朋友去到呢間Cafe,都覺得好驚喜,無論環境同食物方面都非常出色。Menu好豐富,好多選擇,揀咗幾款share。生拆蟹粉拌北京拉麵賣相100分,打卡冇得輸,蟹粉非常澎湃,見到都流晒口水!除咗碟上面嘅蟹粉,佢仲另外有一碗蟹粉,份量非常足夠。加小小醋調味,味道非常好,超滿足。法式芥末子蜜糖烤羊架羊架有四大件,明顯比平時食嘅羊架更大件。羊架被滿滿嘅醬汁包裹住,非常惹味,再加埋芥末蜜糖醬,味道更豐富。連伴碟嘅蘆筍都變咗XL size。日本和牛粒配喜馬拉雅山岩鹽呢個小食一啲都唔小。和牛粒份量好多,加少少鹽同黑椒食,味道已經好好。開心果巴斯克近期流行開心果甜品,呢個開心果芝士蛋糕都好有質素,味道濃郁,口感Creamy。Green Giant好健康嘅飲品,由多款健康嘅蔬果製成,香蕉味比較重。伯爵茶黑朱古力咖啡(+$4 轉燕麥奶)伯爵茶味道濃郁,由於係黑朱古力嘅關係,口味少甜,呢個口味配搭唔錯。

Menu好豐富,好多選擇,揀咗幾款share。

法式芥末子蜜糖烤羊架

Green Giant
好健康嘅飲品,由多款健康嘅蔬果製成,香蕉味比較重。

伯爵茶黑朱古力咖啡(+$4 轉燕麥奶)
2025-01-11
Lunch
2025-01-24 844 views
11月朋友帶我來過一次位於銅鑼灣的layback cafe當時覺得佢既食物選擇多而且比較創意特色,今個月特地再來食橄欖油刺身帆立貝漬($98)鮮甜柔軟又不失韌度龍蝦扁意粉($328)非常有水準既意粉,口感煙韌彈牙Al dente,龍蝦肉質緊實有彈性,加埋蟹籽層次更豐富全日早餐($168)擺盤精緻滿滿更人胃口大增,有三文魚,牛油果,炒滑蛋,車厘茄,茄汁豆,蘑菇,熱辣辣既薯餅和牛角窩夫;朋友第一次食到牛角窩夫眼前一亮😂話係佢食過最佳窩夫伯爵茶黑朱古力咖啡($68)伯爵茶香和濃郁的黑朱古力是絕配🖤紫薯麻糬巴斯克蛋糕($78)朋友大愛

橄欖油刺身帆立貝漬($98)鮮甜柔軟又不失韌度

紫薯麻糬巴斯克蛋糕($78)朋友大愛

2025-01-19
  • 龍蝦扁意粉
  • 刺身帆立貝
  • Alldaybreakfast
2025-01-22 688 views
呢間舖頭朋友想試好耐,我哋今次一人三行終於book左枱。入到去嘅感覺已經覺得好似好年青咁樣,最咪有好多黑膠唱片擺設,感覺真係好地道。生拆蟹粉伴北京拉麵($298): 見到隔籬枱食,所以自己又想試吓,感覺好隆重。上菜嘅時候餐廳同事話會配上10年嘅女兒紅喺上邊噴幾下,會提升佢嘅鮮味。噴完之後真係好香酒味,但係食落去嘅時候就冇乜感覺。蟹粉本身以為面上邊已經係咁多,但係原來仲有成碗,配上北京拉麵嘅幼面可以每一條都掛到嘅汁,而且再加少少醋咁樣食,真係好似食緊大閘蟹咁樣,呢個價錢絕對抵食。韓辣雞卡邦尼配五花肉($198): 自己都幾鍾意呢一個,首先佢嘅麵好煙靭,配上少少辣味加埋泡菜,但成件事又好creamy。五花肉亦首先煎得好香,少少肥肉配上辣味,感覺好新奇。小食我哋嗌咗日本和牛粒配喜馬拉雅山岩鹽($128): 啲和牛粒加埋有成返牛扒咁多,本身肉質靚,配上少少鹽同埋胡椒已經夠晒啦。甜品叫咗紫薯麻糬巴斯克蛋糕($78): 本身以為佢嘅麻糬會係好煙靭嗰種,但係呢一個麻糬係喺巴斯克蛋糕嘅底,食落去有少少甜甜地好似醬咁。紫薯味亦都唔算太突出,但係勝在自家製,份量都還算可以。飲品,淨係叫咗兩杯:Love C

飲品,淨係叫咗兩杯:
Love Craft Cold IPA ($88): 冇出邊嘅IP A咁苦,亦帶有少少甜味,女仔都算易入口嘅。
Green Giant($78): 呢一杯純粹係smoothie,有羽衣甘藍,牛油果,青蘋果,香蕉同埋菠蘿。飲得出嚟好足料嘅,所以其實去到最後我同朋友都係就咁平分咗佢就算啦,太飽了。

總結:餐廳本身嘢食選擇都算多,但係地方唔算好大,可能三五知己聚埋一齊就夠啦,如果要大班人嘅話就唔太適合了。食物質素亦都還可以,以香港普遍嘅Cafe嚟講都算係高質。
2025-01-22 742 views
星期六和老公在大球場拍完照後,晚上到Layback Cafe & Bar吃飯。日本和牛粒配喜馬拉雅山岩鹽和牛粒唔韌,除了有岩鹽,還有黑椒可以蘸,來提升味道。生拆蟹粉拌北京拉麵很難得蟹粉份量超多,拉麵滑溜,吃得非常滿足。法式芥末籽蜜糖烤羊架羊架有四件那麼多,每塊都有肥膏位,沒有羊羶味,油脂感十足。紫薯麻糬巴斯克蛋糕第一次吃加了麻糬的芝士蛋糕,增添軟糯的口感,蛋糕幼滑,很好吃。飲品叫了貢菊杞子桂圓茶 $66和Long Island Iced Tea $98。
日本和牛粒配喜馬拉雅山岩鹽
和牛粒唔韌,除了有岩鹽,還有黑椒可以蘸,來提升味道。
生拆蟹粉拌北京拉麵

很難得蟹粉份量超多,拉麵滑溜,吃得非常滿足。
法式芥末籽蜜糖烤羊架
羊架有四件那麼多,每塊都有肥膏位,沒有羊羶味,油脂感十足。
紫薯麻糬巴斯克蛋糕
貢菊杞子桂圓茶 & Long Island Iced Tea
2025-01-18
2025-01-13 974 views
日本和牛粒配喜馬拉雅山岩鹽呢道日本和牛粒真係冇得輸,牛肉煎到外層微焦,裡面仲係粉紅色,嫩滑得嚟仲充滿肉汁。一啲多餘嘅調味都冇,用簡單嘅喜馬拉雅山岩鹽襯托出牛肉嘅鮮甜同油脂嘅香氣。牛粒每粒切得啱啱好,食落口感豐富之餘,仲感受到廚師對火候嘅精准掌控。🥩法式芥末子蜜糖烤羊架𦍋架外層掃上法式芥末子同蜜糖嘅醬汁,烤到表面金黃香脆,入面嘅羊肉仲係嫩滑多汁,一啖咬落先感受到蜜糖嘅甜,跟住芥末子嘅微微辛辣就慢慢滲出,層次分明得嚟一啲都唔搶戲。羊架骨邊啲肉更有嚼勁,重點係唔會油膩,食極都唔覺夠。🍖龍蝦扁意粉龍蝦肉鮮甜彈牙,配上啖啖濃郁嘅海鮮汁意粉,味道豐富又平衡。扁意粉煮到剛剛好,唔會過腍,仲完全吸收晒龍蝦汁嘅精華。每一啖都有龍蝦嘅味道,連龍蝦殼上嘅肉都俾心機起得乾乾淨淨,誠意滿滿。🦞開心果Latte呢杯開心果Latte真係唔錯,奶泡綿密細滑,咖啡同開心果味嘅平衡做得非常好。開心果醬嘅堅果香撲鼻而來,但完全唔會遮住咖啡嘅濃郁。飲落既有層次又溫潤,暖晒個心。☕

法式芥末子蜜糖烤羊架

龍蝦扁意粉