2025-01-21 160 views
九 龍 城 慵 懶 生 物 🐶 🐩今個星期日想試下新Cafe去左九龍城半日遊呢間餐廳有ALL DAY MENU同LUNCH MENU今日就試左兩個比較多人食既椒 絲 腐 乳 卡 邦 尼 2.1 🍝本身我冇特別鐘意腐乳但呢個意粉又食唔到好重腐乳味👍中間有呢橙紅色蛋黃係用黎撈勻個意粉第一啖食落去有少少鹹食食下愈來愈好味但去到最後都會有啲漏個豬肉整得好入味ALL DAY BREAKFAST ☕好岩香港人口味有爆汁芝左腸芝士煙肉焗磨菇香滑滑炒蛋 沙律菜
九 龍 城 慵 懶 生 物 🐶 🐩

香滑滑炒蛋 沙律菜

All day breakfast

2025-01-19
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
All day breakfast
2024-06-22 1850 views
九龍城嘅一間寵物友善cafe🌼慵懶生物🌼,以樹懶🦥為題材,雖然店舖面積唔大,呢度嘅環境都唔係太特別,對出就係馬路,但因為側邊冇太多人流經過,相對比較靜,都係一個hightea好地方,今日就帶埋大佬🐶過嚟食個tea先,佢哋呢度淨係做日頭,傍晚六點就閂門,所以相對地小點會比較多,而佢哋會有每日唔同嘅Daily Tea Set,叫份多士或者甜品另外配埋嘢飲價錢唔使$100,都叫OK嘅🫐伯爵茶鮮果酸種多士 $75 :呢一份就係下午茶餐酸種多士,伯爵茶口味配上雜果,賣相唔錯,食落都相對清新,唔係膩既一款茶餐,多士面層除咗有藍莓粒之外,仲有燕麥同埋蜂蜜,另外配有火龍果肉,不過多士較為硬身,食落去冇脆邊嘅感覺,口感的確一般😩🍰黑芝麻玄米茶戚風蛋糕 $58 :不過另外呢款蛋糕就有驚喜😋,佢係黑芝麻味嘅外層,裏面配有玄米茶嘅Mousse,芝麻味香濃,兩種味道幾夾,戚風蛋糕都軟熟,食落去甜而不膩,值得推介🙌🏻,佢其實唔係menu裏面,應該係限定款,所以想食到佢就真係要撞手神啦☕️Ice Americano +$4 :嘢飲方面可以配有$40以下嘅嘢飲,其餘嘅補差價就可以,呢杯凍咖啡賣相就普通,飲落都比較普通,

☕️Ice Americano +$4 :嘢飲方面可以配有$40以下嘅嘢飲,其餘嘅補差價就可以,呢杯凍咖啡賣相就普通,飲落都比較普通,味道較淡,咖啡味唔算好濃郁😩

☕️薑餅鮮奶咖啡 +$40 :但呢一杯薑餅鮮奶咖啡又幾特別,飲落有一浸薑嘅味道,但係又唔會過濃烈,唔會搶咗本身咖啡嘅味道👍🏻,可能熱嘅關係,呢杯咖啡又唔算好淡,但我諗咖啡豆都係一樣,佢哋嘅嘢食都比較參差,有啲係幾特別,味道又唔錯,但有啲又好一般,未至於難食,不過好似多士咁樣淨係叫一份價錢就比較貴🤔
2024-03-19 2055 views
飲品和食物質素高,✋🏻✋🏻腐乳卡邦尼意粉值得一試,硬身意粉is my pick,灑上pepper蛋黃撈埋一齊很match 🥰🥰🥰戶外位置見到好多人帶毛孩嚟食,都幾熱鬧下我坐室內座位,見到店員親切友善嘅微笑,又有個仿樹嘅閱讀角打卡位,ig able+ pet friendly 🪑💋另外叫咗一杯季節香茅咖啡,很有驚喜!期間限定唔清楚last幾耐下次會再來嘗試吃烏冬和試新咖啡1同埋試吓坐外面 sunbath 下
飲品和食物質素高,✋🏻✋🏻

腐乳卡邦尼意粉值得一試,
硬身意粉is my pick,灑上pepper
蛋黃撈埋一齊很match 🥰🥰🥰

戶外位置見到好多人帶毛孩嚟食,都幾熱鬧下

另外叫咗一杯季節香茅咖啡,很有驚喜!
期間限定唔清楚last幾耐
下次會再來嘗試吃烏冬和試新咖啡
1同埋試吓坐外面 sunbath 下

今日去咗 lazy Creatures 食lunch,叫咗三個set lunch,每個都幾特別。第一個係韓式三文魚柳丼飯,第二個係椒絲腐乳Carbonara ,最後一個係嫩雞沾烏冬,另加一杯泰式奶茶。 比較複雜嘅係第一個丼飯,點解話複雜,因為真係好多唔同嘅材料,超級健康,最搶眼一定係個三文魚柳,個魚柳表面有啲焦香味,好厚身,但係煮到啱啱好,少少半山熟感,叫韓式風味,相信就係用咗啲韓式辣醬,但唔算太辣,其他配菜好健康,就好似嗰半個牛油果,最後另外仲有個泡菜薯仔沙律,麻醬嘅甜味同泡菜撈埋一齊又好似幾夾,成個菜式好多唔同顏色,見到都好開心。 個椒絲腐乳 Carbonara ,又係估唔到咁夾,腐乳味唔算好濃,太濃嘅話應該會變咗中菜,有啲似中菜同西餐fusion,加埋隻雞蛋撈勻啲汁,真係幾開胃。 最後係一個嫩雞沾烏冬,個餐配咗碟蓮藕配菜,蓮藕少少甜,普普通通但味道容易入口,個湯有淡淡嘅奶味,烏冬上面有塊檸檬,我估應該係放入個湯度,雖然有啲奇怪,但係有少少酸味又令到個湯好似突出咗。但係要減分嘅係個檸檬勁多核。啲雞又真係做到嫩滑,但係味道略嫌淡咗啲,不過連埋啲湯一齊食,效果又唔錯,隻流心蛋就唔係好識

最後係一個嫩雞沾烏冬,個餐配咗碟蓮藕配菜,蓮藕少少甜,普普通通但味道容易入口,個湯有淡淡嘅奶味,烏冬上面有塊檸檬,我估應該係放入個湯度,雖然有啲奇怪,但係有少少酸味又令到個湯好似突出咗。但係要減分嘅係個檸檬勁多核。啲雞又真係做到嫩滑,但係味道略嫌淡咗啲,不過連埋啲湯一齊食,效果又唔錯,隻流心蛋就唔係好識流心,個烏冬雖然係沾烏冬,但係始終自己都係鍾意當湯烏冬咁樣食,所以個湯嘅味令到整體加咗分。最後個泰式奶茶就一般般,係有泰式味但唔夠甜。

成個用餐感覺好健康,就算係 Carbonara ,都因為個椒絲腐乳汁唔係好濃,對於鍾意食濃味嘅我,覺得清淡少少,感覺係一個健康嘅 Carbonara,最後值得一讚嘅係知道佢哋嘅餐牌會成日都轉,見到啲菜式嘅配搭,覺得小店係有心諗菜式,非常滿意嘅晏晝飯。
椒絲腐乳Carbonara
嫩雞沾烏冬
韓式三文魚柳丼飯
椒絲腐乳Carbonara
嫩雞沾烏冬
韓式三文魚柳丼飯
2024-03-12 1600 views
還記得幾年前經過亞皆老街球場旁迴旋處發現一間細細的咖啡店,地理位置獨特,大概平時也不會有太多人經過;時至今日,傭懶生物已經擴充業務變成一間有兩個單位的咖啡店,假期的下午特意過來休息一下。本來想點一客好像挺受歡迎的墨西哥早餐卷,可惜店員說已售罄,那我就選擇了傭懶全日早餐($128)。全日早餐沒有很大的一碟,不過食材都算是豐富,包括了車打芝士腸、煙肉忌廉芝士釀大啡菇、九層塔炒蛋、奶油麵包、煙三文魚沙律和燕麥片乳酪杯。由比較輕盈的開始吃:蔬菜清脆新鮮,淋上了一些柚子醋酸酸甜甜十分醒胃,反而兩片有點厚度的三文魚感覺有點「假」,味鹹也不太像三文魚,有點奇怪;乳酪另外加入了一點甜味,燕麥片跟藍莓分別為乳酪增加了口感和清新,微酸同樣醒胃;烘熱的麵包帶微脆,散發著牛油的香味;炒蛋不算綿密,味道也是直接的九層塔加蛋;芝士腸煎得有點焦香,內裏juicy有鹹香;大啡菇釀入了煙肉和忌廉十分creamy,表面再放上芝士去焗,是不敗的組合。跟餐飲品可減$10,焦糖咖啡甜甜的但咖啡味相對地淡,不是太明顯,若是習慣飲咖啡的朋友大概會覺得不太夠喉,只是蜻蜓點水。另一杯焙茶鮮奶的表現比較出色。拉花精緻,焙茶味濃但不苦澀,
懶惰全日早餐

焦糖咖啡
焙茶鮮奶
另一杯焙茶鮮奶的表現比較出色。拉花精緻,焙茶味濃但不苦澀,淡淡的茶香與牛奶相融,入口順滑帶點回甘,比例做得幾好。
是日天氣清爽舒服,即使是坐在戶外的位置也完全不會感到熱,就這樣成為了一個多小時的「傭懶生物」,在餐廳聊聊天、放空一下。食物來說都是普普通通、食材和製作過程簡單直接,索價則有點進取了。大概最吸引的是在鬧市中有一個空間讓人帶著寵物休息放鬆一下,感受這裡的熱情和氣息,也是一個特別的體驗來的

平時搭巴士都成日見到呢間cafe,想幫襯好耐,今次終於約埋朋友(狗)仔一齊去喇🏃🏻‍♂️最驚喜係menu幾有特色,有異國風情既元素.✨墨西哥早餐卷 配 大啡菇✨將早餐變成墨西哥卷,配搭埋莎莎醬、牛油果醬、乳酪,原來都無違和感,值得一讚係成個卷包得好實,好多餡之餘又唔會食到周圍都係✨泰式紅咖喱烘蛋 配 酸種多士&比得包✨咖喱帶有微辣,烘蛋仲係半流心既狀態,將麵包點落咖喱到一齊食好滿足,酸種多士就比較脆身,而個人就比較喜歡比得包鬆軟既口感飲品方面,有平時比較少見既配搭,亦有季節性飲品,而且都幾有儀式感添.✨雪梨桂花咖啡果茶✨店員提議焗5分鐘先飲用,附設漏斗計時,有香甜既雪梨桂花味,唔使落糖漿都好夠甜,咖啡果份量唔少但味道唔算突出✨Expresso Tonic✨口味帶酸,係熱天清爽之選
✨墨西哥早餐卷 配 大啡菇

✨泰式紅咖喱烘蛋 配 酸種多士&比得包

✨雪梨桂花咖啡果茶

✨Expresso Tonic
✨口味帶酸,係熱天清爽之選
Type of Meal
Lunch
今次去試咗幾款撻,真係大開眼界,激發咗我啲味蕾。哈蜜瓜嘅甜香融合埋希臘乳酪既幼滑,就算果頭唔算太抵食,但總體依然好過癮😋。Parma火腿啲咸香味,同撻裡面既甜味好有層次,口感又得,霎時間覺得自己喺地中海岸邊嘆緊afternoon tea。Flat white嘅香濃同滑順,就算滿出來都係香,搭埋個餅,真係撻咗個下午既煩惱。比店內嗰片綠洲呢,室外雖然幾熱鬧,不過榕樹底下坐低,吹吓自然風,有啲小chill小放鬆。蝦意粉嘅蝦真係架勢十足,檸檬汁係佢個最佳拍檔,酸酸地,清新哂,啖啖肉真係過癮!Lazy creatures仲可以帶埋毛孩子,見到佢地開心玩耍,心情都跟住好哂。整體黎講,呢啲小試驗真係值得一試,平民食物搞到好有格調,你話得唔得?🐟🍤🌳

🤤正所謂民以食為天嘅,我呢單滋味探險家不得不同大家分享下喺呢間Café嘅豐富舌尖經歷。首先,椒絲腐乳卡邦尼2.0簡直就係中西合璧嘅出神入化啊!腐乳帶咗點點鹹香,同意粉嘅Q彈完美打到一丁,只係食多兩啖會小小膩口。再講吓佢哋手作嘅澳洲風免治牛肉批,我嘅媽呀,松化嘅牛油皮加上味道香濃嘅牛肉餡,每一啖都係鬆軟同滿足感爆燈!柚子咖啡同Dirty咖啡就係我嘅個人至愛⭐️,我都唔知點形容個陣既滿足!柚子咖啡清新得黎又唔失咖啡嗰種深邃,Dirty咖啡嘅層次又豐富到令人無法自拔。整體嘅飲食體驗真係賞心悅目,彷彿一場視覺同味覺嘅雙重享受。啱啱好寵物仔都可以陪住一邊歎,絕對係鍾意貓貓狗狗嘅你嘅美食天堂喇!平民化嘅價錢都可以讓你感受到尊貴嘅口感體驗,實在係人見人愛,狗見狗欣賞🐶🐱。下次想唔到去邊度約會?記得帶埋汪星人或者喵星人一齊嚟呢邊嘆個下午茶啦!

2023-10-22 1100 views
最近因家事繁忙而忽略了狗狗, 所以今天決定推掉所有約會, 要好好和狗狗約會一下. 將軍澳和mikiki的狗狗餐廳不是我杯茶, 因為覺得他們太繁忙了, 所以今日決定改變不“文”也不“青”的我, 一於去文青一下! 於是選擇咗九龍城這間餐廳, 因為旁邊有泊車咪錶. 泊好車就打電話到餐廳, 他們說還有一張枱於是就急急腳趕過來!去到餐廳和服務員點頭打個招呼就坐下來. 午餐時間到於是點了一個carbonara和凍的americano, 就簡簡單單一個午餐吧, 這裏環境很寫意!食物質素雖然沒有嘩一聲的驚喜, 但總算不錯;americano濃淡適中, 喜愛!店內美姐姐有空還過來逗狗狗, 請她吃零食, 狗狗好開心, 當然做媽媽的我更是開心, 我坐了大概一個鐘頭就很滿足地回家去了.還會再來!

還會再來!

2023-10-22
$120 (Lunch)
  • Iced Americano
2023-10-15 858 views
雖然呢度既地點有啲自成一角, 但係都無阻大家黎幫襯, keep住都有人等位, 帶毛孩既可以坐戶外既位置😉 呢度分左兩個舖位, 主店果邊佈滿左大量既樹懶裝飾, 門口位置仲有好靚既壁畫🤓墨西哥早餐卷 ($112)可以選擇意式腩肉粒或大啡菇做主餡料, 墨西哥麵粉薄餅包住炒蛋, 車打芝士, 公雞唠醬, 蕃茄, 墨西哥辣椒, 洋蔥, 椰菜, 芫西, 脊檸, 意式腩肉粒豐富既墨西哥卷配上, 牛油果同乳酪醬乳酪醬, 少量既火箭菜沙律, 口感超豐富, 餡料完美地夾左😍菠蘿冰搖單欉茶🍍($50)茶底香濃帶有新鮮菠蘿既清甜, 消暑一流😊咖啡果桂圓薑汁汽水🍹($50)呢杯並不含咖啡既特調飲落酸酸甜甜, 仲有幾粒桂圓肉幾特別🤩呢度門口係空地, 所以坐室外都可以好好地chill, 食物同飲品都好高質, 絕對會再去😊

墨西哥早餐卷 ($112)

菠蘿冰搖單欉茶🍍($50)
茶底香濃帶有新鮮菠蘿既清甜, 消暑一流😊

咖啡果桂圓薑汁汽水🍹($50)
呢杯並不含咖啡既特調飲落酸酸甜甜, 仲有幾粒桂圓肉幾特別🤩

2023-10-14
$110 (Lunch)
  • 墨西哥早餐卷
  • 菠蘿冰搖單欉茶
  • 咖啡果桂圓薑汁汽水
2023-09-09 769 views
Lazy Creatures in the Kowloon City offers a satisfying dining experience with its thoughtful dishes. The Smashed Avocado & Egg with Sourdough Toast is a delightful combination of creamy avocado, tangy yogurt, and soft-boiled Japanese egg, enhanced by the savory smoked salmon. The Grilled Ham & Cheese sandwich is a comforting classic with perfectly toasted sourdough bread and a balanced cheese and ham filling. On the whole, Lazy Creatures is recommended for its cozy ambiance and interesting flavo
On the whole, Lazy Creatures is recommended for its cozy ambiance and interesting flavor combinations.
2023-09-03
Type of Meal
Lunch
想舒服服慢活下既話,都幾推介😍食評🌟💬✰Lazy all day breakfast 🍳  有heart 😋平時出去食all day breakfast 好唔like D café 求其放D現成野落去,煮熱左就收我百幾蚊,見到依D真係想大巴大巴車落去。但依間café 既all day breakfast 見到有俾心機去整,同佢個名唔係好match, 一D都唔lazy😴我欣賞佢大啡菇🍄加左煙肉同芝士🧀一齊焗,食到菇味之餘仲會有D咸香味,咬落去仲好juicy。蛋都加左洋蔥同香葉一齊炒,炒得夠滑又唔會好水,調好晒味,唔洗再額外加鹽胡椒粉果D。腸係芝士熱狗腸,外皮煎到夠脆,一咬落去D芝士爆晒出黎。乳酪加左蜜糖,包都有烘過,但味道上就唔係話好特別。煙三文魚同沙律菜都係正正常常。整體上係鍾意既,絕對唔係hea你既all day breakfast😋✰墨西哥卷🌯 每一啖都有唔同滋味😍入邊包左蕃茄🍅 蛋🍳 薯餅🥔 酸椰菜🥬 芝士🧀 大啡菇🍄 (可以揀豬肉),一食落去,芝士同大啡菇既味沖左出黎先,之後蕃茄同酸椰菜會中和返芝士個油膩感,當你以為個卷會好乾既時候,炒蛋🥚又俾返濕潤既口感你,當你覺得差咁D咬口
想舒服服慢活下既話,都幾推介😍

食評🌟💬

✰墨西哥卷🌯 每一啖都有唔同滋味😍
入邊包左蕃茄🍅 蛋🍳 薯餅🥔 酸椰菜🥬 芝士🧀 大啡菇🍄 (可以揀豬肉),一食落去,芝士同大啡菇既味沖左出黎先,之後蕃茄同酸椰菜會中和返芝士個油膩感,當你以為個卷會好乾既時候,炒蛋🥚又俾返濕潤既口感你,當你覺得差咁D咬口,個薯餅又俾返小小脆口既感覺你。
本身我係有小小嫌酸椰菜🥬太酸,但加返牛油果泥🥑落去,成個酸度又平衡返。當你食到膩既時侯,加D蕃茄他他醬落去,酸酸辣辣,又中和返個膩感。每次配唔同既醬落去食,都有唔同既體驗,都幾精彩🎉
Lazy all day breakfast
墨西哥卷
Latte
2023-08-19
Lazy all day breakfast
墨西哥卷
Latte
2023-06-01 1699 views
📍慵懶生物九龍城太子道西379號家歡樓地下J舖椒絲腐乳卡邦尼 2.1 $95羽衣甘藍蘋果沙律 $78大尖嶺(泡茶) +$28Flat White +$26新年🐰🎊同女朋友去到九龍城睇戲,睇完就去附近既cafe食個lunch chill下🥰難得呢間初三都有開,第一時間就衝過去😆好彩今日都唔算多人,等5分鐘就有位啦😁今日天氣好好,坐係outdoor好舒服🥰呢間cafe係pet friendly架~見到好多客人都帶🐶🐶黎幫襯😍椒絲腐乳卡邦尼都幾香🤤女朋友話食到腐乳味,但我自己就唔係好覺🤣可能比卡邦尼掩蓋左腐乳既味。而沙律就正常發揮😆呢間Cafe既咖啡都唔錯👍👍而最正既係呢間Cafe可以任你坐幾耐都唔會趕你🤣我同女朋友扮文青帶左本書黎睇,都坐左兩三粒鐘🧑‍🏫👩🏻‍🏫我地幫襯既時候正值農曆新年,Cafe仲用projector播周星馳既電影🤣🤣#bunnytummy_九龍#bunnytummy_九龍城#bunnytummy_Cafe#lazycreatures.hk#香港foodie #食好西 #香港美食 #hkfoodblogger#hkfoodie #hkig #香港好去處 #拍拖好去處
📍慵懶生物

羽衣甘藍蘋果沙律
大尖嶺(泡茶)
椒絲腐乳卡邦尼 2.1
Flat White
📍慵懶生物九龍城太子道西379號家歡樓地下J舖••••••••••••••••••••••••••••••💝椒絲腐乳卡邦尼2.1 $95非常創新的中西合璧組合💥首先上檯時已經覺得擺盤好精緻😌最吸睛的當然是頂層的紅橙色蛋黃😍餐牌仲仔細列明係「日本新紀元曉蛋黃」🤫戳穿蛋黃後與底下的意粉拌勻🍝口感十分濃稠creamy🥰入口帶有啖啖的腐乳味😎為整體的鹹香加入多一份餘香🤤而且腐乳味的味道不算是很濃👌🏻屬於容易令人接受的程度🤌🏻另外仲有足料的豬腩肉碎🥓個人認為值得一試呢個特別的配搭💘••••••••••••••••••••••••••••••💝慵懶全日早餐 $128焗忌廉煙肉粒釀大啡菇做得頗有心思🍄首先切開後有拉絲,芝士香滿滿🧀一口咬落感受到大啡菇的 juicy✨同時亦帶有忌廉煙肉粒的鹹香⭐️九層塔炒蛋煮得十分嫩滑🍳另外呢度嘅香腸也值得一提🤭味道香口且感覺帶有更多「肉味」🤣此外 muesli亦係重點之一😛感覺一份All Day Breakfast多左杯乳酪🤨好似即刻健康及完整啲😋••••••••••••••••••••••••••••••💝牛油果醬溏心蛋酸種多士 $94Classic的咖啡店選擇😙溏
📍慵懶生物
另外仲有足料的豬腩肉碎🥓
個人認為值得一試呢個特別的配搭💘
💝慵懶全日早餐 $128
焗忌廉煙肉粒釀大啡菇做得頗有心思🍄
首先切開後有拉絲,芝士香滿滿🧀
一口咬落感受到大啡菇的 juicy✨
感覺一份All Day Breakfast多左杯乳酪🤨
好似即刻健康及完整啲😋
💝牛油果醬溏心蛋酸種多士 $94
Classic的咖啡店選擇😙
溏心蛋做得很出色,帶有流心🥚
牛油果蓉經過調味,做成 guacamole🥑
仔細品嚐亦能感受到多士帶有淡淡蜜糖香🍯
雖然不是甚麼太特別的食物🫢
但 Avocado Toast is always yumz😬
💝Ginger Spice Latte $48
💝Iced Caramel Latte $44
💝Flat White $36
個人最為推薦 Ginger Spice Latte❣️
絕對係薑味十足的冬日暖胃飲料☃️
入口感受到薑的香氣之餘🫚
亦帶有淡淡甜味、容易入口😚
係頗為養生(?)的咖啡選擇🤓
慵懶全日早餐
牛油果醬溏心蛋酸種多士
Ginger Spice Latte
2023-04-25 1060 views
每月總有兩次帶狗仔去九龍城沖涼前,都會幫襯慵懶生物,狗狗可坐室外位置,員工超級友善,店家亦提供寵物BB車,亦提供寵物零食,真係超級友愛。每次必點泡沫咖啡,嘢食今日就叫咗腐乳卡邦尼意粉,本身見到腐乳覺得會怪怪地,但係嚟到反而我覺得冇乜腐乳果😅其實就係好杰身嘅卡邦尼,不過呢度有勁多煙肉粒,超正。另外重點咗墨西哥卷,大家睇到幅相都知,d料多到不得之了,味道適中,你呢度食完嘢仲可以過對面世運狗公園比狗仔跑吓。