2024-03-11 77 views
芝士迷朋友揀咗試天后呢間芝士火鍋,芝士好高質,其他菜式都好唔錯!瑞士芝士火鍋-芝士香濃,唔稀身,帶有少少酒香-叫左西蘭花同鮮蝦做配菜。兩款同芝士都好夾,尤其西蘭花,非常掛汁-火鍋跟的麵包亦好有口感,似法包質地,沾住芝士亦好有口感德國豬手-有驚喜!豬手高質,肥瘦平均,仲有飽滿的膠原感-外皮炸得極度脆口,但豬手肉完全冇overcook 👍🏻-配薯條,有綿綿薯香火焰雪山-打卡一流的甜品,餐廳會淋上火,真的有火焰雪山效果-白色係似梳乎厘質地的蛋白,輕型,配住大量水果好清新

瑞士芝士火鍋
-芝士香濃,唔稀身,帶有少少酒香
-火鍋跟的麵包亦好有口感,似法包質地,沾住芝士亦好有口感

德國豬手
-有驚喜!豬手高質,肥瘦平均,仲有飽滿的膠原感
-外皮炸得極度脆口,但豬手肉完全冇overcook 👍🏻
-配薯條,有綿綿薯香

火焰雪山
-打卡一流的甜品,餐廳會淋上火,真的有火焰雪山效果
-白色係似梳乎厘質地的蛋白,輕型,配住大量水果好清新
2024-03-08 81 views
最近我和朋友想嘗試新餐廳,於是來到了這家以瑞士火鍋為主打的餐廳。 餐廳的裝潢給人一種歐洲小鎮的感覺,門口還有一個裝潢得很得意的牛牛。餐廳一開始會先上兩個餐包和奶油給客人,餐包鬆軟搭配奶油香味很好。<黑松露起司火鍋> $358蘑菇 +$38西蘭花 +$38鮮蝦 +$68點了一個黑松露起司火鍋,火鍋本身已經包含了法包粒,另外還點了蘑菇、西蘭花和鮮蝦來吃。 黑松露的味道很明顯,起司的濃稠感加上法包粒非常搭配,當然和其他食材的搭配也很不錯。<火焰雪山> $168點了一個火焰雪山作為甜點,外表被炙燒過的蛋白很吸引人,還加入了新鮮水果作點綴,店員還會加上酒精點火,變成了名副其實的火焰雪山,非常適合和一大群朋友分享,裡面還有兩球雪糕。<瑞士雪糕杯> $48瑞士雪糕杯和火焰雪山一樣,有兩球雪糕,分別是巧克力和香草口味,表面還加了一些新鮮水果作點綴,味道香甜。

<黑松露起司火鍋> $358
蘑菇 +$38
西蘭花 +$38
鮮蝦 +$68
點了一個黑松露起司火鍋火鍋本身已經包含了法包粒,另外還點了蘑菇、西蘭花和鮮蝦來吃。 黑松露的味道很明顯,起司的濃稠感加上法包粒非常搭配,當然和其他食材的搭配也很不錯。

<火焰雪山> $168

<瑞士雪糕杯> $48
  • 瑞士芝士火鍋
3K
2024-03-08 45 views
記得細個嗰陣亞爸帶我去食過瑞士火鍋,記憶還在腦海中,懐念。最近友人發現了一間瑞士餐廳,位置於天后地鐵站附近,非常方便。𨋢門打開己見一隻牛牛🐮擺設,好可愛。店內裝飾充滿瑞士風格,環境不錯。大蝦牛油果沙律先來醒胃沙律,有清新嘅味道。瑞士芝士火鍋有200g 芝士,慢慢煮熱。芝士味不會過於濃,帶有酒香。配料可自由加配,選擇了西蘭花,牛柳粒。火焰雪山熊熊火焰🔥。充滿兒時回憶。造型有少少創新,多咗生果原素。
記得細個嗰陣亞爸帶我去食過瑞士火鍋,記憶還在腦海中,懐念。
𨋢門打開己見一隻牛牛🐮擺設,好可愛。
店內裝飾充滿瑞士風格,環境不錯。

大蝦牛油果沙律
先來醒胃沙律,有清新嘅味道。

瑞士芝士火鍋
有200g 芝士,慢慢煮熱。
芝士味不會過於濃,帶有酒香。
配料可自由加配,選擇了西蘭花,牛柳粒。

火焰雪山
熊熊火焰🔥。充滿兒時回憶。
造型有少少創新,多咗生果原素。
2024-03-05
$500 (Dinner)
2024-03-07 45 views
天氣又突然凍咗,全家人都想去食火鍋,想個人暖笠笠。咁啱喺天后見到有芝士火鍋食,就入去試吓啦餐廳環境係用瑞士風情主題,一入去見到一隻牛牛,芯芯立即要打卡🤩好得意可愛❤️瑞士芝士火鍋🫕絕對係呢度嘅招牌菜式,可再選擇火煱配料,我地選擇✨西蘭花🥦✨扒雞肉🍗✨青蠔🦪✨薯條🍟所有食材都係來自瑞士🇨🇭芝士火鍋🫕非常濃厚又香滑!將配菜放上芝士火鍋上面,拉絲的感覺好邪惡,非常過癮。夏威夷薄餅🍕厚厚的芝士🧀在pizza上,好邪惡,味道方面重芝士鹹香味,幾特別✨火焰雪山🏔️特色甜品之一,份量十足又大份,上菜時職員倒上酒在火焰雪山上面,場景令小朋友非常興奮。外層鋪滿不同嘅水果,有士多啤梨,提子,藍莓等等,內層更加驚喜,有雪糕🍦
天氣又突然凍咗,全家人都想去食火鍋,想個人暖笠笠。
咁啱喺天后見到有芝士火鍋食,就入去試吓啦

瑞士芝士火鍋🫕
絕對係呢度嘅招牌菜式,可再選擇火煱配料,我地選擇
✨西蘭花🥦
✨扒雞肉🍗
✨青蠔🦪
✨薯條🍟
所有食材都係來自瑞士🇨🇭芝士火鍋🫕非常濃厚又香滑!
將配菜放上芝士火鍋上面,拉絲的感覺好邪惡,非常過癮。

夏威夷薄餅🍕

火焰雪山🏔️

2024-03-07 68 views
之前聽朋友介紹過e間瑞士餐廳餐廳既佈置同裝潢都好附瑞士風情整體氣氛好有歐陸風格聽住輕快既音樂,心情即刻輕鬆曬😎😎.💎 $338 蕃茄蓉芝士火鍋+$38 西蘭花🥦🥦+$38新薯仔🥔🥔+$38蘑菇🍄🍄蕃茄蓉芝士火鍋香氣十足,芝士好惹味,仲有濃郁既蕃茄味蕃茄既酸甜令整體感覺唔會太膩成個火鍋奶香味十足,有淡淡既白酒味🥰🥰.除左脆卜卜既法包粒之外,仲叫左唔同既配料點芝士食用叉拮住d配料係芝士爐入面轉厚厚既芝士包裹係外層口感層次豐富,每一啖都非常邪惡😋😋.💎 $258 瑞士哥頓布炸豚肉釀芝士豚肉片外圍包裹住麵包糠中層就夾住火腳同芝士一切開芝士會慢慢流出豚肉片炸得外脆內膩,火侯控制得岩岩好而配菜薯條仲可以點埋餐廳自家製既奶油蘑菇醬😍😍
之前聽朋友介紹過e間瑞士餐廳
餐廳既佈置同裝潢都好附瑞士風情整體氣氛好有歐陸風格
聽住輕快既音樂,心情即刻輕鬆曬😎😎

💎 $338 蕃茄蓉芝士火鍋

+$38 西蘭花🥦🥦
+$38新薯仔🥔🥔
+$38蘑菇🍄🍄
蕃茄蓉芝士火鍋香氣十足,芝士好惹味,仲有濃郁既蕃茄味
蕃茄既酸甜令整體感覺唔會太膩
成個火鍋奶香味十足,有淡淡既白酒味🥰🥰
除左脆卜卜既法包粒之外,仲叫左唔同既配料點芝士食
用叉拮住d配料係芝士爐入面轉
厚厚既芝士包裹係外層
口感層次豐富,每一啖都非常邪惡😋😋
💎 $258 瑞士哥頓布炸豚肉釀芝士

豚肉片外圍包裹住麵包糠
中層就夾住火腳同芝士
一切開芝士會慢慢流出
豚肉片炸得外脆內膩,火侯控制得岩岩好
而配菜薯條仲可以點埋餐廳自家製既奶油蘑菇醬😍😍

2024-03-06 35 views
平日同朋友超鍾意食芝士,香港正宗食芝士火鍋嘅地方唔多,咁啱放咗工都係港島區,原來天后有間專門食芝士火鍋嘅地方,就一於約朋友嚟試吓裝修好靚,插滿咗瑞士國旗🇨🇭,有一種置身外國嘅感覺,餐廳裝修風格以田園風做主題✨芝士火鍋 🫕$298食傳統嘅芝士火鍋,當然要試吓佢嘅原味先啦,食得出芝士味超濃郁,用咗幾款芝士混合而成嘅芝士火鍋,單點一個芝士火鍋會跟一大藍麵包🥖,係用咗法包切成細細粒,就咁食外面酥脆,裡面鬆軟,芝士火鍋加咗少少白酒,而且非常有拉絲嘅效果✨西蘭花$38✨帶子$88✨魷魚🦑$58可以自己額外加添自己鍾意嘅食材,西蘭花係必點,因為可以吸晒芝士汁,帶子同魷魚爽口彈牙,帶海水鮮味,非常新鮮✨脆炸雞中翼4隻$68雞翼炸得好香脆,炸粉好薄,食落一啲都唔油膩,雞肉仲十分之嫩滑,有肉汁,有兩款醬汁,個人認為蜜糖芥末醬最好食✨火焰雪山$168瑞士經典美食,雪山內層有朱古力雪糕及冰凍雜果,上枱時,會澆上Rum🥃再點火🔥,將白雪雪嘅蛋白燒成金黃色,由於係蛋白嘅關係,甜品唔會太甜,係必食推介

✨芝士火鍋 🫕$298
芝士火鍋加咗少少白酒,而且非常有拉絲嘅效果

✨西蘭花$38
✨帶子$88
✨魷魚🦑$58

✨脆炸雞中翼4隻$68

✨火焰雪山$168

2024-03-04 51 views
The dishes at this Western restaurant are truly impressive. 💕👨‍🍳The smoked salmon salad is fresh and delightful, exuding a unique flavor. The cheese fondue is rich and indulgent, making it irresistible. 🥗🥗🥙The crispy and flavorful French fries are the perfect accompaniment. The layered meat sauce lasagna is fragrant and well-balanced. 🍝Lastly, the flaming Baked Alaska captivates every diner with its exquisite preparation and stunning presentation.🥰🫶🏻

2024-02-27
$250 (Dinner)
2024-03-01 72 views
今日為咗慶祝,我有一個新項目誕生、同我最好嘅拍檔去咗一間餐廳度大吃特吃!餐廳除咗浪漫感之外、仲充滿歐陸式風格裝修!瑞士餐廳擁有好多嘅口碑!平時要book時間先可以食到!但當然呢啲絕對難我唔到啦!餐廳一定要食芝士火鍋,火焰雪山、除咗係知名度嘅菜式之外!仲好有驚喜、有藝術感又有美味聚集於一身!瑞士芝士🫕火鍋$298cheese fondue200g.per portion ,served with bread配料有;西蘭花瑞士牛仔腸牛油法包🥖厚麵包牛柳粒薯仔鮮蝦青口鮮魷烤雞肉芝士火鍋熱烘烘、再配搭配料味道出眾芝士又淋又滑、再加上拉絲嘅感覺真係好邪惡好好食!芝士烤得香滑!夏威夷pizza:夏威夷pizza芝士出眾、再配合特製煙鴨胸菠蘿非常之開胃惹味!燒烤醬豬仔骨半份;豬仔骨肉質嫩滑,再配上香濃燒烤醬,惹味十足!半分份量,亦都好大好抵食再配合有薯條!火焰雪山鼎鼎大名王牌甜品,朋友俾我嘅驚喜,仲要喺碟上面寫住我嘅鼎鼎大名🤭真係好開心好感動!水果啤酒柚子及檸檬🍋味道清淡,水果味清新及出眾、酒精只有2%左右適合唔係太飲得酒又想飲少少酒嘅你!瑞士餐廳天后電氣道68號2樓全層

瑞士芝士🫕火鍋$298

水果啤酒柚子及檸檬🍋

瑞士餐廳
天后電氣道68號2樓全層
2024-02-29 73 views
本身我係芝士控🧀,就去食好耐無食過嘅 芝士火鍋🫕。今次去咗 #天后 一間《瑞士餐廳🇨🇭》試下佢哋好出名嘅芝士火鍋🥳。《瑞士餐廳🇨🇭》環境寬敞,而且地點都好方便,鄰近地鐵站👍🏻👍🏻。我哋當日更係要試吓最有名嘅芝士火鍋🫕。🫕瑞士芝士火鍋 $288芝士🧀️味超香濃,又唔會太咸,而且火鍋下面有火爐保持溫度👍🏻。配上麵包粒沾黎食,真心好好味😋。🫕芝士火鍋其他配料:西蘭花🥦 $38磨菇🍄 $38新薯仔🥔 $38每款沾上濃濃鹹香嘅芝士🧀️,更特出芝士嘅味道👍🏻👍🏻👍🏻🫶🏻。🐖瑞士哥頓布炸豚肉釀芝士 $258呢個好推薦👍🏻👍🏻豚肉外脆內軟,外層用左脆脆嘅麵包糠,而入面仲有芝士🧀️,肉質鮮嫩可口,配上薯條同沙律🥗菜,完全唔會好膩❤️❤️❤️。🍮 自家製焦糖燉蛋 $58焦糖上面有脆脆嘅糖,仲有水果同忌廉,味道恰到好處,唔會太甜,飯後甜品真係一流👍🏻好好味😋。

🫕瑞士芝士火鍋 $288
粒沾黎食,真心好好味😋。

🫕芝士火鍋其他配料:
西蘭花🥦 $38
磨菇🍄 $38
新薯仔🥔 $38

🐖瑞士哥頓布炸豚肉釀芝士 $258

🍮 自家製焦糖燉蛋 $58
2024-02-29 46 views
天氣凍冰冰,🧀最愛食芝士鍋了,這家火鍋和甜品都是加了酒的,芝士鍋係🍅tomato cheese fondue番茄味,今次我哋仲追加咗鮮魷baby squid和鮮蝦fresh prawn🍤,蝦有貼心提前剝殼,特別鮮味。火焰雪山,分量大,🔥可以同friends share!直接淋高度的酒到雪山上,外層的奶油加了脆脆增加口感,🍨雪山裡面有雙球冰淇淋和水果🫐🍓,最底層蘸了酒液,吃起來像甜甜的提拉米蘇,好特別🥰
天氣凍冰冰,🧀最愛食芝士鍋了,這家火鍋甜品都是加了酒的,

2024-02-29 75 views
溫度稍為下降,又是吃火鍋之時,決定來一趟久違了的芝士火鍋位於天后新食廈一正宗瑞士餐廳以瑞士風情為主題沒有華麗的裝修,但優雅寛敞的環境與當地的餐廳更相像落地玻璃窗及牆上瑞士景色的影像,安靜寫意有不少充滿異國風情的打卡位,更有店主從歐洲各地搜羅的古物點餐後送上的餐前麵包共有兩款,又暖又鬆軟食材皆由瑞士選購,主打的瑞士芝士火鍋香滑濃郁混合了格魯耶爾芝士及弗里堡芝,再加入瑞士車厘子酒烹調而成!既有芝士鹹香,再慢慢滲出酒香德國烤鹹豬手拼酸椰菜烤至卜卜脆,豬肉剛熟軟滑
溫度稍為下降,又是吃火鍋之時,決定來一趟久違了的芝士火鍋
位於天后新食廈一正宗瑞士餐廳以瑞士風情為主題
沒有華麗的裝修,但優雅寛敞的環境與當地的餐廳更相像
落地玻璃窗及牆上瑞士景色的影像,安靜寫意
有不少充滿異國風情的打卡位,更有店主從歐洲各地搜羅的古物
點餐後送上的餐前麵包共有兩款,又暖又鬆軟
瑞士芝士火鍋
食材皆由瑞士選購,主打的瑞士芝士火鍋香滑濃郁
芝士火鍋配料
德國烤鹹豬手拼酸椰菜
德國烤鹹豬手拼酸椰菜烤至卜卜脆,豬肉剛熟軟滑
2024-02-28
$419 (Dinner)
芝士火鍋配料
德國烤鹹豬手拼酸椰菜
餐廳裝潢有點歐洲小鎮感覺,特別係一入去見到好大隻牛牛裝飾有點可愛,另外餐廳面積幾大,座位好闊落,坐得幾舒服。蕃茄蓉芝士火鍋今次特別啲揀咗蕃茄口味,帶點微微酸味,而芝士底係用傳統芝士,加入白酒提升香氣,個人覺得酒精感覺幾強烈,麵包粒配芝士咸咸香香,好有趣呀!😆另外仲有其他配料可以配搭芝士火鍋,我地加點薯仔、蘑菇及西蘭花,蘑菇同芝士好夾呀!蘇黎世燴雞肉配蘑菇忌廉汁呢個菜式係瑞士傳統菜式,燴雞肉好嫰滑,蘑菇忌廉汁幾香滑濃郁,旁邊配搭甜甜蕃薯及紫薯蓉,個人覺得雞肉份量再多啲更好。😝蘋果金寶最後仲點咗甜品蘋果金寶,面頭嘅crumble焗到好香脆,帶點肉桂香,而餡料嘅蘋果及提子乾份量幾多。

蕃茄蓉芝士火鍋

蘇黎世燴雞肉配蘑菇忌廉汁

蘋果金寶

2024-02-21
Type of Meal
Dinner
2024-02-23 61 views
天后電氣道有間樓上瑞士餐廳。門口有大大隻嘅乳牛做擺設,搶眼又可愛;而且餐廳四圍佈置著瑞士嘅國旗,好有瑞士風情;餐廳地方好大,而且座位都好多,好寬敞,生得好舒服!我地叫左出名嘅芝士火鍋🫕⭐黑松露芝士火鍋 $358(有什幾種配料可供選擇)- 以我地就加配左帶子 $88(3粒) 同扒雞肉$58🍕千島汁鮮蝦薄餅 $168- Size適中,兩個人食啱啱好🍮火熖雪山 $168- 依個賣相甜品好吸引,而且厚厚嘅cream入邊仲有兩舊大雪糕,夠哂份量!

我地叫左出名嘅芝士火鍋🫕

⭐黑松露芝士火鍋 $358
(有什幾種配料可供選擇)
- 以我地就加配左帶子 $88(3粒) 同扒雞肉$58

🍕千島汁鮮蝦薄餅 $168
- Size適中,兩個人食啱啱好

🍮火熖雪山 $168
2024-02-22
$450 (Dinner)
我最近無意中發現了一家正宗瑞士餐廳,👍🏻夜晚安靜寫意,加上落地玻璃窗,闊落舒適。餐廳內的裝修非常用心,✨牆上掛著瑞士景色的影像,讓人彷彿置身於國外💖說到瑞士菜,最有代表性的就是芝士火鍋,還追加了薯仔,西蘭花🥦,蘑菇🍄。我當然不能錯過,和朋友點了一份嘗試。🍅番茄蓉芝士火鍋與配麵包粒一起食用,麵包粒本身就很脆,再用長叉子沾取咸香味十足的半融芝士品嘗,真是非常美味,而且也不會覺得太過膩。😙

2024-02-22 45 views
第一次在香港吃瑞士餐廳,被它獨特的氛圍吸引住。餐廳充滿了瑞士的鄉村風情,牆上掛著傳統的瑞士裝飾品,舒適的木質家具和溫暖的燈光營造出一種溫馨又放鬆的氛圍,門口位置還有一隻牛牛🐮首先是那麼香濃的芝士火鍋,濃郁的芝士帶點酒香味,讓每一口都充滿了幸福感。而搭配的麵包、薯仔、西蘭花和薯條更是完美的選擇😍還點了一份燒春雞全隻配薯條。燒春雞外皮烤得金黃酥脆,內裡肉質鮮嫩多汁,每一口都帶來滿滿的美味🤤最後甜品有火焰雪山。真是一個視覺和味覺的雙重享受!火焰雪山是由香甜的冰淇淋,水果和燒烤過的發蛋白組成,一點綴著火焰,燃燒出令人驚艷的場面🔥🔥