放假搵間Cafe食個Brunch🤤🤤Liberty係油麻地同旺角都有,今日去咗油麻地嗰間,係窩打老道細細間但有兩層,所以座位都幾多又闊落,食物同咖啡係下層整,坐上層就清靜啲,好啱傾計💬💬匈牙利飯汁好少見,香料味濃郁甜甜地同牛肉味混和得好和諧,牛肉煮得好諗咬開冇筋,整體味道好突出配白飯唔錯👍🏻牛油果蟹肉沙律,沙律最重要嘅係材料新鮮,牛油果係原粒份量,色水同質地都好靚仔,啱啱好熟透好正!蟹肉都比得幾多啖啖都有肉有菜,汁係自家調製,有檸檬有蜜糖酸酸甜甜好清新又冇負擔大愛💛💛
放假搵間Cafe食個Brunch🤤🤤
2023-05-06 232 views
嘢食還好,服務幾好————🙂雪糕味焙茶汽水😶牛油果炒蛋bagel 意粉Waffle 變 croffle … ummmm 可以寫birthday message ————份量 ok賣相 ok環境 ok 窄
嘢食還好,服務幾好

————
份量 ok
賣相 ok
環境 ok 窄
$200 (Dinner)
Celebration
Birthday
🌸假期朝早想食返個醒晨早餐同飲返杯提神咖啡,小編就係油麻地旺角附近搵左一間咖啡廳,諗住影下相同慢活咁過左個早晨佢🥰💕咖啡廳裝修帶有少少懷舊顏色同設計,好岩打卡🙆🏻‍♀️而且咖啡廳係兩層設計,兩層都各自有大玻璃可以望出街外,可以同時感受到鬧市嘅喧鬧同餐廳嘅寧靜🥳👍🏻-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 🍳Seafood All Day Breakfast $158醒神早餐一定唔少得All Day Breakfast🙆🏻‍♀️ 呢度嘅海鮮早餐非常豐富,有炸蝦、炸魚、炸芝士薯餅、炒滑蛋、沙律及牛角包💕炸物唔會好厚粉,而且又有蛋同沙律🥳大份又好味❗️-🍛蟹蓋蟹肉意大利飯 $158意大利飯唔會好腍,加分🥳而且調味岩岩好,同時又食到少少蟹肉絲👍🏻蟹膏分量亦都好足夠,一啖蟹膏一啖意大利飯,夾啊🙆🏻‍♀️💕-🍹Summer Snow $68餐廳Signature Mocktail🥰好飲又打卡able,有荔枝果肉、橙、薄荷同soda,飲落好清新👍🏻-☕️手沖咖啡 $68餐廳哥哥會詢問小編想飲咩味道嘅咖啡,然後又會帶我地去揀咖啡豆,好細心🙆🏻‍♀️最後小編就揀左比較nutty嘅咖啡豆,飲落好香,推薦❗️💕-📍 Liberty
🌸

味道:🌸🌸🌸🌸
服務:🌸🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸🌸
#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_mk #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港打卡 #餐廳推介#假日好去處 #香港必吃 #香港美食 #香港好去處 #香港探店 #香港旅遊攻略 #旺角cafe #油麻地cafe #libertycoffeewine #手沖咖啡 #咖啡廳 #咖啡店
2023-04-27 339 views
成日係旺角食飯,好多餐廳都食過曬,今日行過少少嚟到位於旺角東同油麻地中間嘅呢間cafe試吓🤓▫️酥炸生蠔明太子扁意粉 ($178) 4/5跟餐有餐湯同迷你牛角包,牛角包好軟熟但係唔熱亦都唔脆,扣咗啲分。明太子醬好濃郁又夠creamy,每條意粉都沾滿醬汁,但係食到最後覺得有啲漏。生蠔炸到外脆內軟,炸粉唔算好厚,咬落去仲好juicy。▫️蟹蓋蟹膏蟹肉意大利飯 ($198) 3/5蟹蓋入面擺滿蟹膏,而本身個意大利飯都加咗蟹肉絲,撈埋一齊食好夠鮮味。但係飯粒太過硬,做唔到risotto嗰種煙煙韌韌嘅口感。▫️雪糕味焙茶氣泡 (跟餐加$38) 4.5/5香港本地原創品牌推出嘅氣泡茶飲品,飲落有雲呢拿同焙茶嘅味道,真係有啲似食緊焙茶雲呢拿雪糕。▫️蜜桃綠茶(跟餐加$8) 3.5/5蜜桃味幾香,解膩一流。Overall rating (5粒⭐️為滿分)味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️✨想睇更多食評就記得follow - hk holidaydiary

▫️酥炸生蠔明太子扁意粉 ($178) 4/5

▫️蟹蓋蟹膏蟹肉意大利飯 ($198) 3/5
蟹蓋蟹膏蟹肉意大利飯

▫️雪糕味焙茶氣泡 (跟餐加$38) 4.5/5
雪糕味焙茶氣泡

▫️蜜桃綠茶(跟餐加$8) 3.5/5
蜜桃味幾香,解膩一流。

Overall rating (5粒⭐️為滿分)
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️

餐湯&迷你牛角包
雪糕味焙茶氣泡
一間位於油麻地嘅隱世復古黄店Cafe 💛💛💛店入邊有盞好大嘅水晶燈,好搶眼,好靚😊又有半開放式對住窗口嘅吧枱坐位!絕對喺一個好好既打卡位🤗而且坐住係度食住野又可以望下街境真係好悠閒好正👍我地order左兩個dinner set⭐️Dinner Set⭐️🌟是日精選餐湯+迷你法國牛角包(餐湯係濃郁嘅蕃茄湯,牛角包細細個好鬆脆)🌟主菜💛匈牙利匈牙利燉牛肉飯$128(牛肉好嫩滑好入味)💛櫻花蝦海膽偏意粉$178(海膽味好夠,醬汁好濃郁)🌟🍹☕️仲包一杯野飲最後我地仲試埋左佢地店鋪出名嘅甜品🌟玫瑰花朱古力慕思蛋糕🌹🍰真係靚到唔捨得食🤩(個蛋糕入邊仲係有柚子味添,好清新)💫食物除左好食之外,買相仲好靚,睇得出廚師好有心思,價錢又親民,性價比好高👍👍而且店員嘅服務從非常好!讚👍👍🌟師生/社工/醫護/消防 仲有九折添🌟大家經過一定要大力支持💛💪💪💪
一間位於油麻地嘅隱世復古黄店Cafe 💛💛💛

而且坐住係度食住野又可以望下街境真係好悠閒好正👍

我地order左兩個dinner set
⭐️Dinner Set⭐️

🌟是日精選餐湯+迷你法國牛角包
(餐湯係濃郁嘅蕃茄湯,牛角包細細個好鬆脆)

🌟主菜
💛匈牙利匈牙利燉牛肉飯$128
(牛肉好嫩滑好入味)
💛櫻花蝦海膽偏意粉$178
(海膽味好夠,醬汁好濃郁)

🌟🍹☕️仲包一杯野飲

真係靚到唔捨得食🤩
(個蛋糕入邊仲係有柚子味添,好清新)

🌟師生/社工/醫護/消防 仲有九折添🌟

大家經過一定要大力支持💛💪💪💪
2023-04-23
$200 (Dinner)
  • 櫻花蝦海膽扁意粉
  • 匈牙利燉牛肉飯
  • ️日式柚子芝士蛋糕
2023-04-16 141 views
同友人食飯想食西餐,諗起有朋友share過呢間,就一於嚟試下~我哋叫咗set dinner,有餐湯同牛角包,牛角包烘熱 好香軟美味~😋 main dish我叫咗個酥炸生蠔明太子扁意粉~ 個醬十分濃郁creamy!配埋明太子好香!生蠔新鮮外酥內軟!好味~另外,見到drink menu有啲特色mocktail好特別!所以order咗一杯夏雪Summer Snow~ 嘢飲係用荔枝、橙、薄荷同soda調配,食完炸野飲返杯覺得好清新!嘢飲有驚喜!日後有機會會再嚟幫襯!

日後有機會會再嚟幫襯!
2023-04-02
Type of Meal
Dinner
2023-04-02 273 views
餐廳有兩層,我地坐咗樓上,一開始好似唔係幾夠冷氣,後尾有侍應嚟較冷氣就好啲啦~是日餐湯係南瓜湯,幾好飲迷你牛角包都唔錯,比想像中好食匈牙利燉牛肉飯:牛肉好嫩,撈飯好好食!但汁可以再多少少~酥炸生蠔明太子扁意粉:生蠔炸得好食意粉好夠汁,食到最後雖然有少少膩但好味呢兩份睇落好似份量少,但其實食落都夠飽!整體嚟講嘢食都唔錯,侍應服務都幾好,就算坐咗樓上都唔會被冷落,間唔中就會有侍應行上嚟睇下啲人有冇需要

是日餐湯係南瓜湯,幾好飲

迷你牛角包都唔錯,比想像中好食

匈牙利燉牛肉飯:牛肉好嫩,撈飯好好食!但汁可以再多少少~
匈牙利燉牛肉飯

酥炸生蠔明太子扁意粉:生蠔炸得好食
意粉好夠汁,食到最後雖然有少少膩但好味
呢兩份睇落好似份量少,但其實食落都夠飽!

Type of Meal
Dinner
匈牙利燉牛肉飯
2023-04-01 80 views
蟹肉牛油果沙律🥗牛油果 🥑新鮮又軟滑仲整左會好靚既花形蟹肉都分散平衡,每口都能食到蟹肉但份量有點少所以蟹味淺了點但整體是好食的口感層次滿多的套餐還有餐湯和小牛角包牛角包鬆鬆軟軟的最後叫左個熱牛奶咖啡正常發揮—食物上可, 店內有2層環境清靜,可以和朋友相聚聊聊天
蟹肉牛油果沙律🥗

環境清靜,
可以和朋友相聚聊聊天

• 南瓜湯
2023-03-26 114 views
我最近去了Liberty Coffee & Wine (油麻地),環境舒適,氣氛愉悅,讓人感到非常放鬆。我們點了他們的慢煮溫泉蛋卡邦尼扁意粉,這道意粉非常美味。意粉煮得剛好,配上濃郁的卡邦尼醬汁和軟嫩的慢煮溫泉蛋,口感非常豐富。另外,我們還嘗試了他們的三文魚忌廉意大利飯,這道意大利飯非常creamy,三文魚的鮮味非常突出,配上濃郁的忌廉醬汁,非常美味。最後,我還品嘗了他們的蟹肉扁意粉,同樣是非常美味,蟹肉的鮮味非常突出,配上爽口微辣的扁意粉🍝十分惹味在飲品方面,我們試了他們的SMOOTHIE。Triple Berry莓之森林,挺清爽,香甜可口,果香十足,非常適合夏天飲用。另外還有Hotlady 夏日女神,則是一款SMOOTHIE,非常清爽,配上牛奶更加濃郁,口感非常豐富,是一款非常適合夏天飲用的飲品。菜品都非常不錯,飲品也非常清新,值得一試。服務也非常好,員工都友善和熱情

2023-03-10 91 views
.📍 𝑳𝒊𝒃𝒆𝒓𝒕𝒚 𝑪𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆 & 𝑾𝒊𝒏𝒆 | 𝒀𝒂𝒖 𝑴𝒂𝒊 𝑻𝒆𝒊成日去油尖旺但近排先發現油麻竟然有間兩層高嘅復古Cafe~ Dinner Menu 只係百幾蚊仲包埋湯同佢地招牌嘅迷你牛角包真係幾抵食!👅 不過食物份量唔算多,可能要嗌多幾款小食先夠飽。.佢地嘅牛角包整得幾酥脆,點落個忌廉湯度食會似酥皮湯嘅口感食落意外地夾幾特別!主菜方面當日嗌咗龍蝦汁燒帶子海鮮Risotto ($198) 同酥炸生蠔明太子扁意粉 ($178)。Risotto 個龍蝦汁似落得太多忌廉味道比較淡食落冇咩味,食完個兩粒帶子之後就有啲寡😂。相比之下扁意粉嘅明太子汁調得幾濃郁,意粉都有掛汁,啲蠔炸得幾脆幾好食😛。最後要撈埋啲明太子汁去個Risotto度食😂。.跟餐+$18就可以轉Matcha Latte都幾抵!抹茶味夠濃唔會太奶。🍵加左個柚子芝士蛋糕 ($58)貌相幾靚食落幾清新唔會濟,但以呢個價錢黎講就比較細件。整體黎講食物味道正常但冇咩驚喜,夜晚有Set都幾抵食不過就比較適合啲細食嘅人🧏🏻‍♀️。
2023-03-04 147 views
⌂ 油麻地Liberty Coffee & Wine 油麻地窩打老道33號翠園大廈地舖星期一至日 10:30 - 21:30· Lunch Set x3 (Starter + Main Course + Drink) $78· 奧地利忌廉芝士條 Deep-fried Austria Rossi Pocket $68·士多啤梨比利時窩夫 Croffle with Strawberries & ice cream $683個人食 人均$125!︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸#ewm油麻地#ewmcafe︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸*・゜旺角高質抵食黃店Cafe゜・*一共有兩層,座位都幾闊落,好中意佢哋復古+歐陸風裝修~Lunch Set十分抵食!!無加一+醫護/社工/師生/消防9折💛係可以再二訪嘅Cafe 啊₍₍ ( ๑॔˃̶◡ ˂̶๑॓)◞♡︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸(🔥為驚喜菜式)๑ Lunch Set x3;Starter 當日嘅餐湯係忌廉南瓜湯,唔係味精味!有忌廉放係面頭,食落仲食到啲南瓜蓉,好好味!朋友仲+$6 要多
⌂ 油麻地
Liberty Coffee & Wine
油麻地窩打老道33號翠園大廈地舖

星期一至日 10:30 - 21:30

3個人食 人均$125!

#ewm油麻地
#ewmcafe

*・゜旺角高質抵食黃店Cafe゜・*
一共有兩層,座位都幾闊落,好中意佢哋復古+歐陸風裝修~
︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸
(🔥為驚喜菜式)

๑ Lunch Set x3
;Starter
當日嘅餐湯係忌廉南瓜湯,唔係味精味!有忌廉放係面頭,食落仲食到啲南瓜蓉,好好味!朋友仲+$6 要多個細牛角包,不過不失啦ヽ(*´∀`)ノ

;Main Course
慢煮溫泉蛋卡邦尼扁意粉 Carbonara Linguine with Sous Vide Egg $78
朋友嗌的,佢話幾好味,完\(//∇//)\\(//∇//)\

北海道龍蝦沙律牛角Mini Lobster Croissant (Mini lobster,Mixed Greens) $78
牛角包好香牛油味,焗到外面脆卜卜,而且大大份入面放咗好多龍蝦沙律,每一啖都食到啲餡~唔係淨係放啲沙律係面比人打卡!真係好足料(〃´-`〃)♡

;Drinks (+$18 for Coffee)
Sea salt caramel latte
Rose latte
唔太識欣賞咖啡但啲latte art 幾靚•ू(ᵒ̴̶̷ωᵒ̴̶̷*•ू) ​ )੭ु⁾ もきゅ~

๑奧地利忌廉芝士條 Deep-fried Austria Rossi Pocket $68 🔥
好有驚喜!入面係Cream Cheese出面係用薯蓉包住炸~連店員都推薦我哋叫黎食!!果然無令我哋失望₍ᐢ⸝⸝› ̫ ‹⸝⸝ᐢ₎

๑士多啤梨比利時窩夫 Croffle with Strawberries & ice cream $68
甜品係放係第二個胃㗎( ¤̴̶̷̤́ ‧̫̮ ¤̴̶̷̤̀ )」
食完正餐一定要食埋個甜品呢餐先會圓滿~
滿足下自己想食牛角窩夫嘅慾望( ꈍᴗꈍ)

#太子美食 #太子黃店 #黃色經濟圈 #黃店Cafe #黃店地圖 #黃店推介 #hkdaily #hkfoodie #美食 #hkfoodie #hkfood #hkig #foodiehk #foodinstagram #foodlover #foodphotography #foodpics#foodblogger #foodrecord #fooddiary #飲食日記 #hkcafe#hkcafehopping
2022-07-06
$125 (Lunch)
請朋友食生日飯🎂🥳兩個人 想搵間cafe 慢慢食 傾吓計我哋各自叫咗一個set 再加多咗件cake 同小食前菜有南瓜湯同埋牛角包正常水準另外加咗呢個蔬菜薯餅 熱辣辣咁上菜 味道好豐富都幾推薦㗎我叫咗呢杯好似係紅菜頭拼蘋果汁我覺得健康又好味 好彩紅菜頭嘅味道,唔係好重否則好難飲😂😂😂🤭主食就叫咗意大利粉🍝包括意大利雲吞同埋海鮮意粉兩款都好好食 都係推推最後呢個cake 真係靚到不得了非常值得相機食先我哋訂位嗰陣 註明係食生日飯廚師好細心😁😁自動幫我哋寫咗Happy birthday💕💕芝士蛋糕軟綿 中間有果肉好食呀💕原本我哋諗住坐多一段時間傾計不過真係頂唔順open kitchen 嘅油煙味🥺🥺好可惜咁走咗埋單仲有個九折(因為教師同醫護有discount💝)
請朋友食生日飯🎂🥳

熱辣辣咁上菜 味道好豐富
都幾推薦㗎

我叫咗呢杯好似係紅菜頭拼蘋果汁
我覺得健康又好味

好彩紅菜頭嘅味道,唔係好重
否則好難飲😂😂😂🤭

原本我哋諗住坐多一段時間傾計
不過真係頂唔順open kitchen 嘅油煙味🥺🥺
好可惜咁走咗

埋單仲有個九折
(因為教師同醫護有discount💝)
2023-03-03 58 views
朋友生日 在網上找了這家餐廳 餐廳有兩層 我們安排坐第二層 當天人不會很多 環境比較歐陸風 點餐後很快就上菜了 我們兩個人點了一個套餐 另外再單了一個飯和飲料 單點的燉飯說是推介 但飯有點硬 味道一般 整點一般

整點一般

2023-03-01 81 views
想喺鬧市之中搵一間舒服嘅Cafe,就去咗位於油麻地Liberty & Coffee食晚飯。餐廳有兩層,用咗木系裝修,環境好舒適,一入到去就有種好休閒嘅感覺!我地叫咗兩份 Set Dinner,有迷你牛角包+餐湯+主菜+茶/咖啡/可樂/橙汁。迷你牛角包好鬆脆!今日嘅餐湯係薯仔湯,好濃郁薯仔味。鮮茄意大利菠菜芝士方雲吞Ravioloni with Ricotta & Spinach意大利雲吞賣相好靚,用在蕃茄汁同洋蔥去煮,蕃茄汁好新鮮,雲吞軟硬度適中,芝士味香濃!粉紅忌廉青口配薯條Steamed Mussel Penne with Sergestid Shrimp Cream Sauce青口新鮮大隻,忌廉汁creamy又唔會過咸,薯條鬆脆!飲品我地補差價揀咗莓之森林(Triple Berry) 同蜂果 (Avo - Cucum Bee),好新鮮!Triple Berry用咗士多啤梨、黑莓黑、同牛奶去整,好滑!Avo - Cucum Bee用咗牛油果、蜂蜜、青瓜去整,好清新。整體嚟講今日餐飯好滿意,環境舒服,食物有誠意,侍應服務態度亦都好好,大滿足!👍🏻

迷你牛角包好鬆脆!今日嘅餐湯係薯仔湯,好濃郁薯仔味。
迷你牛角包

粉紅忌廉青口配薯條
青口新鮮大隻,忌廉汁creamy又唔會過咸,薯條鬆脆!

莓之森林
蜂果
迷你牛角包
莓之森林
蜂果
  • 是日精選餐湯
2023-02-25 49 views
放假喺旺角做完facial,諗住食啲野chill下,想找良心店然後找到呢間,見話喺油麻地都唔係好遠就行過去,一路行先發現原來近大角咀果邊,我都行左成20分鐘先到,附近都無咩食肆。我哋叫左一個油封鴨rissotto同一個all day breakfast。all day breakfast 就正常,但特別在有我中意嘅churro,仲好好食。但我比較impressed 個油封鴨rissotto ,fusion得黎好夾好好食😋另外叫左佢signature 既開心果espresso,真係非常推介,好好飲😋我地坐個住係望街出面又唔多人,真係幾chill😌
我地坐個住係望街出面又唔多人,真係幾chill😌
  • 油封鴨黑松露意大利飯
  • 開心果特濃咖啡