2022-01-15 168 views
灣仔內街有間高汁生酮cafe係藍屋後面,係車房之中夾雜著一啲美食,而今次同女朋友一齊去發掘下佢呢一間小店裝修簡潔同時用咗白色為主色,令到佢好顯眼而光猛但佢絕對唔係得裝修無內涵嘅餐廳,雖然我去嘅時候係佢準備收店,但都好樂意招呼佢地係主打無添加糖嘅飲品同咖啡,當然有小部分係有嘅所以叫咗杯熱朱古力轉杏仁奶,超級好飲佢係用法國名牌朱古力 valrhona 去整,所以朱古力味非常濃郁,但仍然有啲杏仁味Flat white 都好出色,仍然好厚身而且佢咖啡味濃烈而唔會酸另外佢個keto blueberry muffin 都好好食,用新鮮藍莓做嘅,口味好綿密
灣仔內街有間高汁生酮cafe

呢一間小店裝修簡潔同時用咗白色為主色,令到佢好顯眼而光猛

Flat  white
朱古力
Blueberry  muffin
2022-01-14
$80 (Tea)
Flat  white
朱古力
Blueberry  muffin
2022-01-06 165 views
位於灣仔籃屋附近有一間新嘅cafe成間店有外到內都係以白色做主調店外有幾個木箱給人打卡都幾特別嘅店內座位只有十幾個不過採用開放式廚房未至於會令人感覺到空間好細餐單以生酮菜式為主亦有售賣無添加糖甜品食物選擇係少咗啲反而飲品選擇都幾多喎所有食物都係即叫即整確保新鮮▫️Low Carb Risotto (HKD148) - 如果唔係睇清楚個餐牌嘅話都唔知係 “no carb rice”。味道同口感真係同普通米飯冇份別。不過呢個版本就健康得多喇。▫️Homemade Keto Mixed Berries Granola Bowl (HKD98) - 賣點係自家製granola及caramel syrup。我覺得唔係太抵食,試吓其他食物好過。▫️Fake Coffee (HKD50)⭐️設加一⭐️逢星期一休息
位於灣仔籃屋附近有一間新嘅cafe

食物選擇係少咗啲
反而飲品選擇都幾多喎
所有食物都係即叫即整
確保新鮮

▫️Fake Coffee (HKD50)

⭐️設加一
⭐️逢星期一休息
Type of Meal
Lunch
港島又有生酮𝘊𝘢𝘧𝘦開業🎊 「𝘓𝘪𝘧𝘧𝘦𝘦」以純白色設計,除左生酮、低碳食物,飲品亦主要以無糖為主👍🏻 認真健康!《 𝘓𝘰𝘸 𝘊𝘢𝘳𝘣 𝘙𝘪𝘴𝘰𝘵𝘵𝘰 》 $148 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟如果唔知佢係𝘕𝘰 𝘊𝘢𝘳𝘣 𝘙𝘪𝘤𝘦真係食唔出有咩分別😳 口感爽口有嚼勁,而且𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦𝘴好濃稠👍🏻 加上溶化嘅芝士更加𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺😋 健康野都整到都咁好味🤤 只係份量較細🤏《 𝘚𝘰𝘶𝘳𝘥𝘰𝘶𝘨𝘩 𝘛𝘰𝘢𝘴𝘵 》 $98 4.5 / 5 酸種包嘅經典組合🍴 滑蛋做到固體但流心,入口相當滑溜😍 牛油果超軟滑🥑同埋厚片煙三文魚😋 酸種包邊勁脆口,又唔會好乾👍🏻《 𝘗𝘶𝘮𝘱𝘬𝘪𝘯 𝘚𝘰𝘶𝘱 》 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟好彩有另外加到新鮮自家製嘅南瓜湯😍 質地勁濃郁,近乎南瓜蓉,由新鮮日本南瓜煮成,好香濃🤤 唔係每日供應,好運遇到一定要試👍🏻👍🏻👍🏻《 𝘊𝘰𝘰𝘬𝘪𝘦𝘴 𝘈𝘯𝘨𝘦𝘭 》 $78 4 / 5原來係朱古力碎薄荷沙冰🍫 無糖嘅朱古力沙冰突顯可可味,加上薄荷嘅清涼,好𝘧𝘳𝘦𝘴𝘩🌱《 𝘚𝘦𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 》 $58 / 𝘤𝘰𝘭𝘥 4.5 / 5磨到細滑嘅芝麻漿,倒落奶度造成雲石效果😍 難得凍飲

健康野都整到都咁好味🤤 只係份量較細🤏

《 𝘗𝘶𝘮𝘱𝘬𝘪𝘯 𝘚𝘰𝘶𝘱 》 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟

《 𝘊𝘰𝘰𝘬𝘪𝘦𝘴 𝘈𝘯𝘨𝘦𝘭 》 $78 4 / 5

磨到細滑嘅芝麻漿,倒落奶度造成雲石效果😍 難得凍飲都仲飲到咁香濃芝麻味,好多芝麻渣😋

整體食物高質素,賣相、味道同健康都兼顧到👍🏻 會回頭再食佢哋嘅甜品🤤
$150 (Lunch)
  • 𝘓𝘰𝘸 𝘊𝘢𝘳𝘣 𝘙𝘪𝘴𝘰𝘵𝘵𝘰
  • 𝘗𝘶𝘮𝘱𝘬𝘪𝘯 𝘚𝘰𝘶𝘱
  • 𝘚𝘰𝘶𝘳𝘥𝘰𝘶𝘨𝘩 𝘛𝘰𝘢𝘴𝘵
2022-01-02 145 views
剛開業就在生酮界傳開,終於有時間過來雖然選擇不多,但生酮餐點都很高質空肚來點了飽肚的餐點low carb risotto用了零碳水米,口感完全同一般risotto無分別,連 al dente的口感都有,十分驚豔醬汁十分creamy, 十分美味,滿足了久違了的米飯感另一餐點是茄子千層麵以茄子代替麵,中間是草飼牛肉碎,上層是濃郁芝士也是美味,但沒risotto 驚豔沒被芝士覆蓋的肉碎有點太乾,肉醬可煮濕潤一點最後飲了杯mocha發揮正常整體來說是很不錯,環境清静,裝修簡潔舒服生酮餐點很美味看到其他客人食的open sandwich看著不錯,下次都想試試
剛開業就在生酮界傳開,終於有時間過來
雖然選擇不多,但生酮餐點都很高質

空肚來點了飽肚的餐點
low carb risotto
醬汁十分creamy, 十分美味,滿足了久違了的米飯感

另一餐點是茄子千層麵

keto lasagna

以茄子代替麵,中間是草飼牛肉碎,上層是濃郁芝士
也是美味,但沒risotto 驚豔
沒被芝士覆蓋的肉碎有點太乾,肉醬可煮濕潤一點

mocha

最後飲了杯mocha
發揮正常

整體來說是很不錯,環境清静,裝修簡潔舒服
生酮餐點很美味

2022-01-01
$150 (Lunch)
keto lasagna
  • Low carb risotto
2021-12-27 226 views
灣仔又有新的keto-friendly cafe開業了位置在藍屋附近比較幽靜的街道店面是非常簡約的全白設計Menu主打健康路線以生酮、低碳及無添加糖為主Soft opening 階段有提供咖啡及pastries正式開業後更會有生酮主食&蛋糕供應!被Fake Black的名字吸引了原來是店主為了生酮咖啡愛好者特別設計的怕大家喝厭了Black Coffee 特意加上一層厚厚的泡沫喝起來就會有接近奶啡的感覺了非常有心思
灣仔又有新的keto-friendly cafe開業了
位置在藍屋附近比較幽靜的街道
店面是非常簡約的全白設計
Menu主打健康路線
以生酮、低碳及無添加糖為主
Soft opening 階段有提供咖啡及pastries
正式開業後更會有生酮主食&蛋糕供應!

被Fake Black的名字吸引了
原來是店主為了生酮咖啡愛好者特別設計的
喝起來就會有接近奶啡的感覺了
非常有心思
2021-12-27 136 views
忙左幾日,終於可以係聖誕🎄假期最後一日去嘆反杯咖啡,慰勞下自己。😌 位置藍屋後方的LIFFEE又係近期其中一間好靚好好好影的cafe,位置清靜,簡潔風白色外牆+大窗,簡單無敵!除咗吧枱位置,仲有幾個木箱係外面可以影相,一間店可以影到幾個效果!Menu食物方面暫時只有5樣+pastry,選擇唔太多🤔 ✦ SOURDOUGH TOAST分量之大係有啲意想不到本身以為得炒蛋同埋煙三文魚冇留意到原來仲有牛油果 而且牛油果都唔少價錢喺同區來講算係幾抵由於當日天氣凍 個toast 拎出嚟後仲見到有煙甘凍既日子有份暖笠笠的早餐有幸福的感覺☺️炒蛋滑而且夠味唔會太鹹太淡牛油果好軟熟 煙三文魚帶點鹹Toast皮脆有咬口 中間乾身軟熟口感真係唔錯 $108絕對俾得過👍🏽👍🏽✦ LATTE叫左double shot latte with skim milk可能double shot關係比較dirty又無oat/soy milk中和反咖啡味所以會苦澀少少但有skim milk好抵讚係度食下坐下吹下水,好快就個半中,難得公眾假期都唔多人,一直都有好舒服嘅感覺,無諗過今日10度,開住窗係窗邊都唔會好凍。

Menu

可能double shot關係比較dirty
又無oat/soy milk中和反咖啡味
所以會苦澀少少
但有skim milk好抵讚

臨走前疑似店長嘅職員仲叫我地下次再反嚟,感覺真係幾好☺️