2021-07-17 524 views
 胡椒豬肚牛肉米粉 💰$58呢間咁隱蔽既樓上店出名食花膠雞米線同胡椒豬肚雞米線,💁🏼‍♀️本身中意胡椒味就當然係揀胡椒豬肚湯啦。但咁岩米線賣哂只好轉米粉了😶(平時係屋企飲得多雞湯&湯渣,所以呢次轉左鮮牛肉,冇食到雞)😇好香好重胡椒味,見到勁多胡椒碎,豬肚都算多唔會韌,牛肉片就正正常常啦。👁‍🗨中意胡椒湯/老火湯底既話都可以試下😌
 胡椒豬肚牛肉米粉 💰$58

👁‍🗨中意胡椒湯/老火湯底既話都可以試下😌
👍🏻胡椒豬肚雞米線 (包嘢飲) $58湯底胡椒味勁重勁濃郁,仲見到有白胡椒粒🤪飲落好勁胡椒既辣味,好好飲呀🤩👍🏻👍🏻👍🏻豬肚厚身大舊,彈牙偏腍身😋唔係韌到咬唔開個種,亦無臭味雞俾左雞全翼同雞背,雞味香濃🤤不過肉質就老左少少配菜有大量津白同酸菜,吸哂湯勁正🤪!米線偏腍唔夠彈牙,但份量超多,食唔哂🤰🏻下次再去我會嗌多湯少米😆😆整體湯底好高質,係勁濃郁既胡椒豬肚湯正到飲哂個湯🤤😙味道:9/10性價比:9/10-📍#連文記冰室荔枝角長義街10號昌隆工業大廈1樓A舖
👍🏻胡椒豬肚雞米線 (包嘢飲) $58
湯底胡椒味勁重勁濃郁,仲見到有白胡椒粒🤪
飲落好勁胡椒既辣味,好好飲呀🤩👍🏻👍🏻👍🏻
豬肚厚身大舊,彈牙偏腍身😋
唔係韌到咬唔開個種,亦無臭味
雞俾左雞全翼同雞背,雞味香濃🤤
不過肉質就老左少少
配菜有大量津白同酸菜,吸哂湯勁正🤪!
米線偏腍唔夠彈牙,但份量超多,食唔哂🤰🏻
下次再去我會嗌多湯少米😆😆
整體湯底好高質,係勁濃郁既胡椒豬肚湯
正到飲哂個湯🤤😙
味道:9/10
性價比:9/10

📍#連文記冰室
荔枝角長義街10號昌隆工業大廈1樓A舖

$58 (Lunch)
  • 胡椒豬肚雞米線
呢間已經食過好多次, 多數星期六食, 因為佢地只營業到下午5點, 放工後無可能趕得切去食。而每次食都是點同一樣食物 - 招牌花膠雞米線。暫時只係食過兩間花膠雞湯麵 - 連文記冰室同樂湯雞麵館。我認為連文記各方面都比樂湯雞優勝。首先, 可能地點的關係, 連文記賣$69一碗, 而樂湯雞賣$88。然後, 雖然連文記的餐牌沒有清楚說明, 但我每一次幫襯, 佢地都係供應🍗雞髀, 肉質嫩滑又好入味。而樂湯雞就睇彩數, 同埋佢地無事先醃過D雞肉, 扣分。再黎個湯底, 連文記的花膠雞湯好好飲, 鮮味濃郁, 滿滿骨膠原的感覺, 不過要留意一點就是有少少油膩, 我想是因為佢地用雞髀去煲個湯底吧。而樂湯雞的湯底無論雞味和膠質都唔重, 較清淡。另外, 連文記除左雞件, 花膠同菜既份量都好多, 飽肚同味道同時兼顧。對連文記冰室無論價錢, 味道, 份量都十分滿意, 推介。

對連文記冰室
無論價錢, 味道, 份量都十分滿意, 推介。

TakeAway
$74 (Lunch)
  • 招牌花膠雞米線
2021-05-16 808 views
一到下午食飯嘅時間人流不絕,大概正午12點好彩早咗少少到餐廳,否則就要派隊等位。一坐低就猶豫不決叫咗好想試嘅胡椒豬肚雞米線(≧∇≦)▧ 胡椒豬肚雞米線呢度最出名嘅其中一款米線就係呢一款胡椒豬肚雞米線,名副其實非常香胡椒味,夠晒香濃!而家都非常之滑同新鮮,冇雪藏味。▧ 口水雞米線口水雞就一般,始終唔係主打菜,雞同口水汁嘅味道分開。

一坐低就猶豫不決叫咗好想試嘅胡椒豬肚雞米線(≧∇≦)

▧ 胡椒豬肚雞米線

▧ 口水雞米線
口水雞就一般,始終唔係主打菜,雞同口水汁嘅味道分開。
2021-04-09
2021-05-11 806 views
經YOUTUBER 介紹才知道這家小店,今日LUNCH 來試試,地點在荔枝角OFFICE 區,近D2 PLACE。聽說LUNCH TIME 12點多便開始要等位,所以建議大家12點前來到。今次我大約11:45來到,是第二個客人,可以自己選座位。之前YOUTUBER 介紹的是胡椒豬肚雞米線,套餐配上飲品一杯。上枱賣相吸引,先嚐一口湯,超級濃郁胡椒味和雞味,配上大量酸菜,感覺很足料又不是味精湯,湯底100分! 配上我最愛的米線吃一流! 豬肚份量很多,雞肉也算不少,味道不錯,不是很滑但雞味算足,還有一些菜,感覺健康。吃完有超滿足的感覺,不過因為胡椒有一點辣,起完會流汗 (大約3月份還不是很熱的日子)。聽說花膠雞米線和飯類也不錯,大大份,一定會再光顧。

聽說花膠雞米線和飯類也不錯,大大份,一定會再光顧。
胡椒豬肚雞米線
$58 (Lunch)
2021-05-01 727 views
花膠雞米線 $69好闊佬既花膠,一碗大嘅有三至四舊,仲要有兩大舊雞,我食過都兩次中雞髀,雞好滑,香濃既雞湯,食完完全唔會口渴,超滿足🥰葱油豬扒飯 $47有兩大塊豬扒,煎得非常香脆而且好juicy,葱油都好香,你會不知不覺間食晒成碟飯👍🏻唔食葱既朋友表示相當感動,落單姐姐好貼心咁將我嘅要求打左四次😂味道:★★★★★性價比:★★★★★🤜🏻雀仔胃拒絕向嘥位食物說得#hkfoodie #hkfoodblogger #hkfood #foodstagram #米線 #荔枝角 #荔枝角美食 #食評 #走䓤呀唔該 #養生 #花膠雞 #連文記 #香港米線關注組
花膠雞米線 $69

葱油豬扒飯 $47

味道:★★★★★
性價比:★★★★★

🤜🏻雀仔胃拒絕向嘥位食物說得

葱油豬扒飯
葱油豬扒飯
2021-02-27 2069 views
好味道 胡椒豬肚雞米,雞份量有差不多5份1隻雞,豬肚幾舊,有調味過非常好,胡椒湯底味夠濃,花膠大大細細有成4至5舊,配雞脾,雞湯底 煮及調味亦好。。會再幫襯。由荔枝角港鐵 D2 出口,到路面向左邊後轉,工廠大廈內,入口比較隱蔽,及需要行樓梯上一樓,工廠大廈飯堂牌照,門口寫只招待工廠大廈人員,😁😁當然係。。無人理。但注意店舖,只做星期一至六,假期休息,上午7點至5點,下午4點半截單,花膠雞,胡椒豬肚雞,11點後先供應。
胡椒豬肚雞
2021-02-27
$64 (Lunch)
胡椒豬肚雞
  • 花膠雞米線
2021-02-18 714 views
呢間茶餐廳喺地鐵站隔離非常方便😋今次已經係第三次再幫襯啦🥰嗌咗個爽口花菇雞米線🍜冬菇超級肥大,而且仲好入味好淋,喺嗰啲海味舖都未必見到咁大隻🍄另外食過幾次都係比雞髀,間唔中有啲雞件係雞胸,但都唔會鞋口🐥唯一係自己本人嘅口味比較重,所以會落啲鹽,佢亦都好細心咁每張枱都放咗一樽🧂佢個湯底係雞湯味,食完唔會好頸渴,唔似有落好多味精🙈另外多青好抵讚,叫咗多青就真係成個匙羹都係🥄環境方面都算闊落,服務都算係咁,幾有禮貌普通茶記水準☕️
呢間茶餐廳喺地鐵站隔離非常方便😋今次已經係第三次再幫襯啦🥰

環境方面都算闊落,服務都算係咁,幾有禮貌普通茶記水準☕️
Lunch
之前睇過YouTuber介紹,一直心思思想試但又怕等好耐位。咁啱見到外賣網有得落柯打,於是試下啦雖然貴左點 $65+ $25外賣費不過味道真係好滿意,湯係飲哂咁款雞都夠足,如果豬肚畀多少少就仲開心☺️下次,一定要堂食 更新鮮熱辣☺️☺️
之前睇過YouTuber介紹,一直心思思想試
但又怕等好耐位。
咁啱見到外賣網有得落柯打,於是試下啦
雖然貴左點 $65+ $25外賣費
不過味道真係好滿意,湯係飲哂咁款
雞都夠足,如果豬肚畀多少少就仲開心☺️
下次,一定要堂食 更新鮮熱辣☺️☺️

Delivery
2020-12-10 1428 views
疫情再次來襲,唯有選擇外賣,來到平日荔枝角叫好叫座的連文記一試,外賣速度快,這點值得稱讚,但外賣的質素真是強差人意,讓人卻步。叫了店內出名的蔥油雞排飯,滿心歡喜,點知打開一看,整塊雞排像中了輻射一樣,全塊也是燶的,咬走面頭的燶邊後,底面的也是燶的,一塊雞排也可煎到如此,真是垃圾。燶也不在話下,連肉也燶到硬,一點肉汁也沒有,像是咬一塊硬膠。之於蔥油得一個鹹字,一點也不香,差到不敢再次光顧,失望之極!

蔥油雞排飯
2020-11-22 1143 views
之前一路聽同事講堂食都好多人,等位比較耐,所以之前一直都外賣!但係今日真係好想出去呼吸下,就去左博一博,好好彩唔駛等!😍🥰平時食開雲吞雞嘅我,今次食左個冬菇雞米粉($69)等一隻冬菇切半,都真係幾少,係入味嘅。。。不過真係好少。。。以為收埋左係下面,搵左好耐都係得2粒😭😢下次都係食番雲吞雞
下次都係食番雲吞雞
2020-11-20
2020-11-21 908 views
已经听朋友介绍了好多次,上次去的时候店外有人龙,最后都没吃到。这次提早一点,12点前去提早吃午饭,避开繁忙时段。从荔枝角站 D1 出来,马上就见到这个宣传海报。沿楼梯上一层马上到达,不用经工厂大厦的大堂。一如所料,没有人龙在外面等待,直接进去就可以了。主要是吃他们的米线,肯定点他们的招牌,不用多想就下单了。桌上放了一叠小碟子,是供客人放骨头,简单干净,想法不错。跟餐点了热咖啡,普普通通,味道不怎么样,期望不要太高。最后主角出场了,大大碗的花胶鸡米线,放了大半隻鸡髀,还有几件大大块的花胶。其实汤才是秘密武器,真材实料,清甜无比。原来没有味道的花胶和米线也变得可口,鸡也没有雪味。整体是非常好吃,最后把汤喝完。餐牌上还有几个推介食品,下次要试试他们的胡椒猪吐鸡米线。

这次提早一点,12点前去提早吃午饭,避开繁忙时段。

一如所料,没有人龙在外面等待,直接进去就可以了。

主要是吃他们的米线,肯定点他们的招牌,不用多想就下单了。

桌上放了一叠小碟子,是供客人放骨头,简单干净,想法不错。

咖啡

跟餐点了热咖啡,普普通通,味道不怎么样,期望不要太高。

花膠雞米線

餐牌上还有几个推介食品,下次要试试他们的胡椒猪吐鸡米线。
2020-11-21
$69 (Lunch)
2020-11-18 805 views
聽同事推介呢間既花膠米線好出名,今日lunch就一於黎試下,雖然佢係工廈入面,但依然有好多人黎朝聖,lunch time真係非常多人,大約等左半個鐘先有位。座位大約有30多個,裝修帶有懷舊風格,以lunch黎講,價錢都唔算平。滋補花膠雞米線 一場黎到,當然要試下招牌花膠,花膠份量都算多,而且仲好大塊,雞肉亦好滑,湯底亦好清甜,可惜米線唔算太多,如果男士黎食可能唔夠飽。胡椒豬肚雞米線胡椒味好香,好惹味,雞肉亦都好滑,雞肉份量都唔少。

胡椒豬肚雞米線

胡椒味好香,好惹味,雞肉亦都好滑,雞肉份量都唔少。
2020-11-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
1K
2020-11-12 571 views
平時我去開佢哋的大排檔,今天終於有機會再來到荔枝角店舖連文記冰室啦!因為我和朋友晏了去到, 最後只得一碗花膠米線,我朋友唯有點牛魔王米線了,花膠加埋冬菇米線仍十分好味,我覺得絕對保持到水準呀!

2020-10-31 502 views
朋友介紹帶我黎左呢一間茶餐廳😙 佢話呢間好食到下午茶時間已經會賣哂🙈 今日咁岩晏就時間黎到,好好彩唔洗等位又未賣哂! 我地叫左花膠雞湯一個湯飯同一個湯米線。一上菜其實嚇一嚇,啲花膠同雞嘅份量多到呢,每個人都有一隻雞髀,另外都仲有好幾舊雞肉係入邊,花膠都唔係得一夠兩舊細細地而係好多份量😱 $69蚊連野飲可以做到咁既份量,真係好抵食!仲要咁多人食,依然有品質保證👍🏿 真係好佩服啊❤️大家得閒都黎食下喇😙😙

我地叫左花膠雞湯一個湯飯同一個湯米線。

大家得閒都黎食下喇😙😙
2020-10-29