2008-01-02 10 views
想去試小肥羊已很久,上星期終於有機會去,誰知清湯底都可以喊得很過份,加了3次水都很喊,奇湯!以後都不會去了
寫開火鍋, 又重提舊事. 話說有三條佬, 星期五放工, 唔返屋企, 出黎食野飲啤. 一齊步出公司門口便由阿頭帶路, 直奔小肥羊.大羊極力推介, 話上次北京食, 幾正幾正, 中羊小羊未食過, follow.點了湯底, 亦被氹了吃推介菜. 結賬時, 三隻羊羊呆了. $600+. 大羊上次係北京食, 價錢當然差天共地, 而且有client 請. 呢次自己俾, 仲要香港食, 三隻羊羊都好肉痛
寫開火鍋, 又重提舊事.

呢次自己俾, 仲要香港食, 三隻羊羊都好肉痛
去完大會操,一行6人去食飯吹水人慶祝有人拎榮譽笛子去小肥羊下午任飲任食飲茶~去到本身叫我地坐對住廚房個位~果下大家都話咁唔食啦~見到廚房門大開個環境係十分dirty,咩胃口都無曬,佢就立刻比左個vip房我地啦~講d好野先啦~甜品真係唔錯~桂花糕同龜拎椰汁糕都不錯~唔會太甜~我地一人食左兩客~蝦餃都唔錯,無偷工減料,其他ga就好十一般啦~食到鯪魚球,我地有人食到界到條脷流血,我朋友以為係魚骨,點知吐出黎竟然係舊利ga透紅色硬膠(都成1.5cm長)~立刻叫人叫經理黎,點知十分鐘無唔見人,攪到我地火都黎埋,無耐有個話自己係supervisor的人問我地發生咩事,我地講完佢就話唔好意思,跟住就想收左佢,我地要求叫食物安全主任,點知佢話佢去左開會,我有個朋友係呢項的主任,話食物安全主任唔可以長時間唔起餐廳,我地話去complain,佢話免我地兩個人錢,我地話咁ji係點呀~佢先去check話係個jelly杯崩左~我地話等食物安全主任番,佢話佢3個鐘先番,我地話再嘈,個食物安全主任無啦啦出現,我地話唔係想攪,係如果食果個係小朋友咁點算呀~佢d態度好好多~完全係比我地講,跟住免左我地3個人錢~話比我地
去完大會操,一行6人去食飯吹水人慶祝有人拎榮譽笛子
去小肥羊下午任飲任食飲茶~

食到鯪魚球,我地有人食到界到條脷流血,我朋友以為係魚骨,點知吐出黎竟然係舊利ga透紅色硬膠(都成1.5cm長)~立刻叫人叫經理黎,點知十分鐘無唔見人,攪到我地火都黎埋,無耐有個話自己係supervisor的人問我地發生咩事,我地講完佢就話唔好意思,跟住就想收左佢,我地要求叫食物安全主任,點知佢話佢去左開會,我有個朋友係呢項的主任,話食物安全主任唔可以長時間唔起餐廳,我地話去complain,佢話免我地兩個人錢,我地話咁ji係點呀~佢先去check話係個jelly杯崩左~我地話等食物安全主任番,佢話佢3個鐘先番,我地話再嘈,個食物安全主任無啦啦出現,我地話唔係想攪,係如果食果個係小朋友咁點算呀~佢d態度好好多~完全係比我地講,跟住免左我地3個人錢~話比我地聽會點處理~

其實呢間野d服務態度同衛生好唔得~無啦啦見到出面有隻蟑螂仔起個wall到周圍爬,d人又唔理你,話要點心紙要自己行去叫人比~叫佢加茶就十世先加,complain完就積極d咁啦,吹佢就會話等等啦,都知佢好忙,所以都自己親自拎去茶水房比個阿姐幫我加水~呢間野下次請我都唔黎呀
(Non-member)
今日發神經想去飲茶, 但只得我同阿媽兩個人, 去普通酒樓飲茶的話, 好難叫點心架嘛~~~所以就去左銅鑼灣小肥羊喇~~~2點幾去到, 好在仲有張台, 剛剛好唔駛等位~~唔理咁多即刻落單~必叫:小肥羊春卷: 一定要叫呀~~其實黎呢到食都係為呢樣, 不過佢冇俾沙律醫我~叫佢俾都即刻俾~~蝦餃: 超大粒爽口鮮蝦~正~!!!燒賣: 又有超大粒爽口鮮蝦~~!!菜苖餃: 真係好好食~~皮薄餡靚~!!!保持水準!!灌湯餃: 皮厚左, 但料多左~~又有爽口鮮蝦(粒)~~都係鐘意初初個湯底, 依家變左白色既魚湯~~如果唔鐘意呢個湯底就可以唔叫既~~本人就冇乜所謂~亦要叫:海蜇頭: 爽口~~桂花紅豆糕: 賣相好~不過D紅豆硬左D~~都係以前桂花紀子果個好D~~椰汁西米糕: 味道適中~~唔會太甜~~o岩o岩好~~ok la:好耐冇食山竹牛肉~~又食下啦~~不過"淋"左少少..唔多似山竹牛肉...油菜, 牛柏葉, 鳳爪都ok~豬下青: 本身舊豬下青係冇乜問題的, 但個味好似有點怪怪...食唔出係乜....口水雞: 個味都係好似有點怪怪其實都真係幾鐘意黎呢到食~~樣樣野細細碟~最o岩我地呢D細食但又想食好多款野既

2點幾去到, 好在仲有張台, 剛剛好唔駛等位~~
唔理咁多即刻落單~

必叫:

蝦餃: 超大粒爽口鮮蝦~正~!!!
燒賣: 又有超大粒爽口鮮蝦~~!!
菜苖餃: 真係好好食~~皮薄餡靚~!!!保持水準!!

亦要叫:
海蜇頭: 爽口~~
椰汁西米糕: 味道適中~~唔會太甜~~o岩o岩好~~

ok la:
油菜, 牛柏葉, 鳳爪都ok~
口水雞: 個味都係好似有點怪怪

其實都真係幾鐘意黎呢到食~~
樣樣野細細碟~最o岩我地呢D細食但又想食好多款野既人~~
咁唔會浪費嘛~~我想食又可以再叫過呢~~
4十幾蚊真係抵到爛~~

時間方面就耐左少少
可能係即叫即蒸既關係啦~
等左大概20分鐘至有得食~~~不過樣樣野係熱辣辣俾你的~~~唔計凍果D啦...

有D侍應瞢瞢下咁啦..
但見佢地都好忙下~~又會即刻幫你加水~~唔錯唔錯~

補充: 今次特別寫呢個食評, 其中見到有d 人有d 不愉快既事, 但係4十幾蚊咁既價錢, 有咁多好野食, 已經係好好架喇~~~
2007-10-21 4 views
20071012有同事last day,選了這裏,一間房,兩張枱,掛牆Plasma,打開門還是耳聞目見外面的熱鬧,關起來也算是享有自己的空間,可以大張旗鼓的送禮物、合影。只是要有最低消費,對於“打邊爐”這一類東西來說,還真是有點難,最後要買兩瓶酒拎走湊數。事物本身其實沒什麼好說的,自己打邊爐經驗少,也不覺得這裏有格外的過人之處,只是羊肉的選擇多些。我是最晚到的一個,九點多了,座無虛席,外面的人龍還長著,想來畢竟是香港,小肥羊也不能像在國內那樣店子大得像遊花園。舊公司有同事專門組織過一次小小的週末團,上深圳逛街、吃小肥羊再唱K,加上來回路費,依然很抵。話說回來,雖然吃的東西都差不多,不過香港這邊的分店始終乾淨整潔些。
20071012

(Non-member)
一行七人叫了一個火鍋套餐, 原價1480, 此套餐內的食物可加可減, 由於得7個人, 所以減了幾樣食物, 減了之後, 一個操不純正廣東話的女待應計了一個價錢給我們..價值$1310, 我們同意彼, 她才去落order, 食食下, 伙記送來一碟烤羊架, 我們有懷疑是否套餐包埋的, 於是走去問個戴假髮的男部長, 男部長話是, 還double confirm 個餐是$1310, 點知埋單的時候, 張單是$16xx, 差左成三百幾蚊, 再問佢點計出來, 個不純正廣東話的女待應就羅左d 單出來, 話我地除左order左個餐, 仲額外加左食物, 仲羅左3張被人"tick"左野既order 紙出黎, 嘩...我地即刻呆左, 全晚食野, 除開頭落單之外, 全程無order 過野, 是不是明屈呀..?? 我地死人都吾肯比, 叫佢去check單, 佢行來行去, check 來check 去都話係我地order, 我地先後再問了3個部長, 擾攘左成45分鐘, 都仲未肯改番張單過黎, 攪到成台人都燥晒, 差不多12點都未走得, 個部長仲話check 緊係咪我地欺騙, 我地都吾係善男信女, 其中兩個企係身同佢地理論, 要呃都吾呃佢300蚊啦... 我地仲叫佢call 警察上黎, 跟住個部長以9秒9速度去改左張單, 最後以$1340 埋單...加左30蚊茶介, 真係一肚氣, 發誓以後都吾會去食~~~ 大家要考慮清楚
2007-09-28 2 views
尋日同朋友仔食粥,佢忽然想飲茶,於是今日就走黎呢度。2個人叫左口水雞、豬下青、XO醬蘿蔔糕、春卷、蝦餃、牛肉腸粉、山竹牛肉、燒賣、奶皇包、鮮蝦菜苗餃、家鄉薄餅、灌湯餃、涼瓜羊肉水餃、蒸排骨、桂花紅豆糕。除左山竹牛肉、奶皇包、灌湯餃、蒸排骨外,其他可以一試。
尋日同朋友仔食粥,佢忽然想飲茶,於是今日就走黎呢度。
除左山竹牛肉、奶皇包、灌湯餃、蒸排骨外,其他可以一試。
2007-09-19 0 views
估唔到今時今日都有呢種服務態度, 下午茶時段我地點左點心左, 佢送錯黎, 我地只係同佢地個傳菜講我地無點呢樣, 誰不知已經有一個操絕不純正廣東話的女部長同個傳菜講, .小肥羊....我以後都唔會再去.
估唔到今時今日都有呢種服務態度, 下午茶時段我地點左點心左, 佢送錯黎, 我地只係同佢地個傳菜講我地無點呢樣, 誰不知已經有一個操絕不純正廣東話的女部長同個傳菜講, [有得食就食啦, d人以為去左大酒店咩].

小肥羊....我以後都唔會再去.
2007-09-09 6 views
星期六同朋友去食下午茶(係49蚊任食), 等位果陣有個女部長叫人搭檯, 佢仲話唔搭檯就慢慢等啦, 我等到2點半就有位入座, 2點7入單叫野食. 等到3點2都未有野食, 就叫個女部長跟跟, 見佢同個載假髮男部長講完次後, 就一去無回頭, 等多幾分鐘就問返果個載假髮的男部長, 佢就答你地張單唔見有,可能走左單卦.....大哥, 如果你check到走左單, 就應該立刻同個客講返啦.... 我地已經等到一肚火, 不過都再入多一次單, 今次由3點2等到3點半, 我又再問個假髮的男部長, 佢就答d野要蒸ma, 你等下先啦... \./ 終於3點8先有野食, 食唔夠15分鐘就比張單叫我地埋單, 佢話下午茶4點完. 我地唯有係剩餘5分鐘食哂果幾碟野.我真係唔知呢間野d部長有無接受過禮貌訓練, 人地黎食野姐, 唔係問人攞錢, 洗唔洗下下黑口黑面. 反而d waiter 就醒目同好禮貌好多. 食物選擇小味道普通唔在講, 食到一肚火下次都唔洗預我再去.

食物選擇小味道普通唔在講, 食到一肚火下次都唔洗預我再去.
2007-08-12 10 views
去到唔駛等位,立刻坐!必食有:蝦餃-好多蝦,冇肥豬肉春卷-炸得好皮蛋瘦肉粥-多瘦肉,GOOD!雙菇栗米粥-多雙菇,夠味海哲頭-夠爽,但味冇,不過食得過OK有:肥午伊麵-少肥午,不過最好唔食,太飽就唔抵食啦!口水雞-D汁味有D怪,不知是甚麼汁,紅色的!黃金大餅-小肥羊話是餅,其實是飽,搞到我食到太飽!唔好食的有:豬下青-D紅色的汁味有D怪小肥羊的公關,待應,部長,傳菜員都幾OK,不過清潔阿肥嬸就多口啦,人哋洗手又話小心D,唔好整濕,真麼煩!就是肥嬸拉低小肥羊的服務分!今日我認為小肥羊整體上都幾好,食得過!
去到唔駛等位,立刻坐!
必食有:
蝦餃-好多蝦,冇肥豬肉
春卷-炸得好
皮蛋瘦肉粥-多瘦肉,GOOD!
雙菇栗米粥-多雙菇,夠味
海哲頭-夠爽,但味冇,不過食得過

OK有:
肥午伊麵-少肥午,不過最好唔食,太飽就唔抵食啦!
口水雞-D汁味有D怪,不知是甚麼汁,紅色的!
黃金大餅-小肥羊話是餅,其實是飽,搞到我食到太飽!

唔好食的有:
豬下青-D紅色的汁味有D怪

今日我認為小肥羊整體上都幾好,食得過!
2007-08-11 9 views
去到唔駛等位,立刻坐!
必食有:
蝦餃-好多蝦,冇肥豬肉
春卷-炸得好
皮蛋瘦肉粥-多瘦肉,GOOD!
雙菇栗米粥-多雙菇,夠味
海哲頭-夠爽,但味冇,不過食得過

OK有:
肥午伊麵-少肥午,不過最好唔食,太飽就唔抵食啦!
口水雞-D汁味有D怪,不知是甚麼汁,紅色的!
黃金大餅-小肥羊話是餅,其實是飽,搞到我食到太飽!

唔好食的有:
豬下青-D紅色的汁味有D怪

今日我認為小肥羊整體上都幾好,食得過!
2007-07-30 3 views
星期六想和女兒飲早茶,原本去利舞台的客家好棧,但又怕多人等位,於是去小肥羊睇睇多唔多人,出乎意料之外,大把吉枱,心想...唔通好難食?以前都試過任食下午茶,OK啦,一於入去,招呼尚好,那時已近11點,趕快落單,叫了:醒晨孖寶(义燒腸粉+瑤柱雞包仔)..好味山竹牛肉(女兒至愛)..好味蝦餃(差了,蝦有酸味)..失望燒賣(又係上面隻蝦累事)..再失望冬菇棉花雞..好味鮮什菌素粉果..幾好流沙奶皇包..唔流沙,都唔難食北菇雞飯..食唔到,部長回來說賣晒,期間離我枱不遠,酒樓員工開飯,竟然見到四盅北菇雞飯放在枱上,我和女兒都笑說一定係好好味了,我們行遲一步。時近12點,又係埋單時候,兩茶位連加一$60大元
星期六想和女兒飲早茶,原本去利舞台的客家好棧,
但又怕多人等位,於是去小肥羊睇睇多唔多人,
出乎意料之外,大把吉枱,心想...唔通好難食?
以前都試過任食下午茶,OK啦,一於入去,
招呼尚好,那時已近11點,趕快落單,叫了:
醒晨孖寶(义燒腸粉+瑤柱雞包仔)..好味
山竹牛肉(女兒至愛)..好味
蝦餃(差了,蝦有酸味)..失望
燒賣(又係上面隻蝦累事)..再失望
冬菇棉花雞..好味
鮮什菌素粉果..幾好
流沙奶皇包..唔流沙,都唔難食
北菇雞飯..食唔到,部長回來說賣晒,
期間離我枱不遠,酒樓員工開飯,
竟然見到四盅北菇雞飯放在枱上,
我和女兒都笑說一定係好好味了,我們行遲一步。
時近12點,又係埋單時候,
兩茶位連加一$60大元
2007-07-28 3 views
和阿媽、名阿哥一行三人來了食任食點心下午茶好好味的有春卷:唔會太油,外貌特別蝦腸:細細條,料好足奶皇包:個餡甜度適中蝦餃:大大粒,蝦很多鮮蝦菜苗餃:唔油煎家鄉薄撐:個邊脆脆的,又唔厚杞子雪耳糕:清香又甜度適中,非常好馬蹄露:同杞子雪耳糕一樣,又香又唔會好甜綠茶煎堆仔:個人認為最好味的,餡不是紅豆,反而是紫米餡,正!蔥花卷:細細件,又軟淋淋炸雲吞:夠脆,配埋甜酸醬,一流幾好味的有海蜇頭:"燕燕UN UN",有咬口馬拉糕:又係唔會好甜,好鬆軟口水雞:雖然冇咩雞味,但D醬好味,雞肉亦唔"鞋"油菜:叫了幾碟(分開幾次叫的),碟碟都唔同,唔係同一款菜@@個味OK的有柴魚花生粥& 皮蛋瘦肉粥:細細碗,料唔會話太少紅油抄手:味唔算凸出,可以試下的可以唔食的有灌湯餃:餡太少,個湯好似豬骨湯咁既色,味道麻麻什菌蒸翠瓜:太油,什菌切得太細粒、太碎蟹籽燒賣:豬肉太多,蝦就得一舊,不喜歡茄子炒米粉:唯一食唔晒的食物,幾好味但太大碟...D人都幾有禮貌,但亦有漏單的情況出現(大約漏o左3-4碟到)會再去的!
和阿媽、名阿哥一行三人來了食任食點心下午茶

好好味的有
春卷:唔會太油,外貌特別
蝦腸:細細條,料好足
奶皇包:個餡甜度適中
蝦餃:大大粒,蝦很多
鮮蝦菜苗餃:唔油
煎家鄉薄撐:個邊脆脆的,又唔厚
杞子雪耳糕:清香又甜度適中,非常好
馬蹄露:同杞子雪耳糕一樣,又香又唔會好甜
蔥花卷:細細件,又軟淋淋
炸雲吞:夠脆,配埋甜酸醬,一流

幾好味的有
海蜇頭:"燕燕UN UN",有咬口
馬拉糕:又係唔會好甜,好鬆軟
口水雞:雖然冇咩雞味,但D醬好味,雞肉亦唔"鞋"

個味OK的有
柴魚花生粥& 皮蛋瘦肉粥:細細碗,料唔會話太少
紅油抄手:味唔算凸出,可以試下的

可以唔食的有
灌湯餃:餡太少,個湯好似豬骨湯咁既色,味道麻麻
什菌蒸翠瓜:太油,什菌切得太細粒、太碎
蟹籽燒賣:豬肉太多,蝦就得一舊,不喜歡
茄子炒米粉:唯一食唔晒的食物,幾好味但太大碟...

會再去的!
2007-07-23 4 views
小肥羊,我一家人都認為,除了湯底,不太值得再去鴛鴦底,清湯及麻辣,兩邊都一樣美味。這地盤人人對其羊肉評價都不錯,但我們就覺得切得過份薄,每次都「羊沉大海」,一放下去,轉個頭便變身極極極細粒,放入口,就好像沒有放入口一樣,不知道係咪因為我地點錯食物至此?遲下再去,再驗證過銅鑼灣這間,侍應們都是懵盛盛,不知是否老細不在場?問非所答,答又唔識答,又要問番人...但都算有禮貌可以再去,食物不特別,而且貴,食了5-6碟,埋單近$400,又不是特別鮮特別好味再去,都只為鍾愛湯底未試過,一試無妨
小肥羊,我一家人都認為,除了湯底,不太值得再去

鴛鴦底,清湯及麻辣,兩邊都一樣美味。

不知道係咪因為我地點錯食物至此?
遲下再去,再驗證過

但都算有禮貌

再去,都只為鍾愛湯底

未試過,一試無妨

有人建議去食小肥羊任點任食點心下午茶餐, 每位$44 (連加一), 覺得好抵食…五個人(三男兩女)食左五十碟點心(無誇張), 海蜇頭–先來兩碟, 再加二碟, 海蜇頭好脆口, 唔UN, 香麻油味及有少許葱花酸薑皮蛋–兩碟, 松花皮蛋, 薑較辣…蝦餃(必食) –叫五籠, 只來了兩籠, 皮不算太薄, 但勝在即叫即蒸, 熱辣辣…灌湯餃(必食) –每人最少吃了一個, 有人覺得好好味再叫, 味精不算重手.春卷(必食) –又一新鮮熱辣出品, 長條型放在玻璃杯內, 賣相特別, 皮脆, 但吃時小心辣親口水鷄 (必食) –先叫了兩碟, 由於太好味唔夠分, 另外再叫了三碟. 口水鷄辣辣地, 有鷄胸, 鷄髀或鷄翼部份, 肉質唔會太老, 細細碟好吸引蟹籽燒賣–沒有太多肥肉, 但不算突出牛肉腸/ 义燒腸–細細條, 粉不算厚, 但又不是滑嘟嘟, 還好啦…另叫了油菜(x 2) / 鳳爪(x 2) / 排骨(x 2) / 綿花鷄 (x 2) / 煎薄餅/ 粥…重有好多, 不能盡錄…可以唔食嘅有…紅油抄手/ 豬夏青/ 义燒包(因為太大個, 食完一個己經可能飽一半)總括而言, 四十幾蚊想點呀, 或者唔係話非常好食, 但咁嘅

酸薑皮蛋–兩碟, 松花皮蛋, 薑較辣…
蟹籽燒賣–沒有太多肥肉, 但不算突出

可以唔食嘅有…

總括而言, 四十幾蚊想點呀, 或者唔係話非常好食, 但咁嘅價錢, 真係…起碼我地幾條友都覺得會再黎囉!!!!
好多點心都係即叫即整, 上點心速度都算快, 食左個幾鐘, 速度轉慢…係我地食嘅速度轉慢…食左五十碟喎, 即係一人食十碟, 如果出面普通酒樓咁食法, 唔過一佰都九十啦…一句講晒…抵!!!!!