2024-08-16 1198 views
放假同老公去食餐好,預先訂座去咗灣仔六國酒店食buffet🥰用震撼價$499預訂《華麗盛宴•自助晚餐 - 扣鮑魚‧龍蝦‧爐端燒》(3小時入座起計算)贈送無限暢飲 汽水及果汁如果想飲紅酒🍷白酒🥂氣泡酒🍾是額外收費的😊餐廳裝潢簡潔優雅,座位寬敞舒適👍而每晚都會安排精彩表演環節🤩當中有3款特式美食🐓富貴雞、堂弄扣鮑魚🔥及火焰雪山,大家想看即席表演;就最好預早到🕡6:45 富貴雞、堂弄扣鮑魚廚師即場烹調鵝掌及鮑魚🕢7:15 火焰雪山🔥有點火環節食物方面擺放乾淨又整齊凍海鮮區有6款海鮮波士頓龍蝦🦞加拿大雪花蟹腳🦀麵包蟹、翡翠螺、青口、熟蝦。全部非常新鮮😋最喜歡啖啖肉龍蝦冷盤及沙律區種類都唔少,煙燻黑椒牛肉、煙三文魚、parma ham,芝士🧀多款生果等🍉🍍熟食種類都很多,有我最愛鹹蛋黃金蝦🦐蒜蓉粉絲蒸扇貝、酥炸生蠔🦪仲有出面比較少有嘅龍蝦海鮮茶碗蒸、芝士蘑菇焗蟹蓋🦀仲係滿滿蟹肉😋自家製的紅燒獅子頭、仲有好多中式魚類,菜,炒飯等等。。另一邊車仔肉類區有🦆片皮鵝燒鵝皮極之薄脆香口,鵝肉嫩香😋香草肉眼扒肉質鮮嫩,牛味濃郁另外有鵝肝多士,多款串燒即叫即煮,熱辣辣很香口惹味🔥中場表演已經吃完🔥火焰雪山當然
贈送無限暢飲 汽水及果汁

如果想飲紅酒🍷白酒🥂氣泡酒🍾是額外收費的😊

🕡6:45 富貴雞、堂弄扣鮑魚
廚師即場烹調鵝掌及鮑魚

🕢7:15 火焰雪山🔥有點火環節

食物方面擺放乾淨又整齊
凍海鮮區有6款海鮮
波士頓龍蝦🦞加拿大雪花蟹腳🦀麵包蟹、翡翠螺、青口、熟蝦。
全部非常新鮮😋最喜歡啖啖肉龍蝦

自家製的紅燒獅子頭、仲有好多中式魚類,菜,炒飯等等。。

另一邊車仔肉類區有🦆片皮鵝
燒鵝皮極之薄脆香口,鵝肉嫩香😋
香草肉眼扒肉質鮮嫩,牛味濃郁
另外有鵝肝多士,多款串燒即叫即煮,熱辣辣很香口惹味🔥

中場表演已經吃完🔥火焰雪山
當然唔夠喉啦😋甜品區也有多款蛋糕🍰我就最鐘意即製窩夫🧇配上Häagen-Dazs杯裝雪糕😋仲有布甸,柚子果凍都必食👍

總括服務加食物高質,有興趣朋友仔快啲預訂喇😊
2024-08-08
$500 (Dinner)
2024-08-13 944 views
六國酒店大堂酒廊🍴推出左巴黎奧運快閃優惠 震撼價$499預訂「3小時」華麗盛宴•自助晚餐提供多款刺身、海鮮冷盤、爐端燒、甜品糕點我特別推介以下幾款美食👏🏻⭐️波士頓龍蝦⭐️加拿大雪花蟹腳⭐️竹絲雞燉湯⭐️避風塘炒龍蝦鉗⭐️片皮鵝鴨肝多士每晚更會有廚師即席表演烹煮:原隻鮑魚鴨掌、富貴雞同火焰雪山!環境氣氛真係好好!食物種類款式多😁今晚同家人來到食得好開心現場仲可以邊食Buffet邊係餐廳睇奧運運動賽事宜家震撼價$ 499預訂 3小時「華麗盛宴自助晚餐 - 扣鮑魚‧龍蝦‧爐端燒」額外贈送無限暢飲汽水及凍果汁。📍灣仔告士打道72號六國酒店地下
六國酒店大堂酒廊🍴推出左巴黎奧運快閃優惠
震撼價$499預訂「3小時」華麗盛宴•自助晚餐

提供多款刺身、海鮮冷盤、爐端燒、甜品糕點

我特別推介以下幾款美食👏🏻
⭐️波士頓龍蝦
⭐️加拿大雪花蟹腳⭐️竹絲雞燉湯

⭐️避風塘炒龍蝦鉗⭐️片皮鵝鴨肝多士

每晚更會有廚師即席表演烹煮:
原隻鮑魚鴨掌、
富貴雞同火焰雪山!環境氣氛真係好好!
食物種類款式多😁今晚同家人來到食得好開心
現場仲可以邊食Buffet邊係餐廳睇奧運運動賽事

宜家震撼價$ 499預訂 3小時
「華麗盛宴自助晚餐 - 扣鮑魚‧龍蝦‧爐端燒」
額外贈送無限暢飲汽水及凍果汁。

📍灣仔告士打道72號六國酒店地下
同老婆仔一齊係會展做完野要搵地方撐枱腳,老婆仔話咁肚餓梗係要食返餐好先得,提議去食自助餐😆於是乎做下research睇下會展附近邊度食自助餐CP值比較高,一搵原來六國酒店最近做緊promo,自助晚餐有扣鮑魚。龍蝦。爐端燒,仲有各款日,中,西菜任君選擇,咁就一定要試下先得🤗西餐廳以維多利亞風格設計,簡潔優雅,有一種復古風,非常特別😍野食款式一d都唔馬虎,基本都係用高級材料,新鮮刺身壽司就不在話下,冰鎮海鮮仲有波士頓龍蝦,加拿大雪花蟹腳,麵包蟹等等,老婆仔同我都好欣賞佢哋個湯,法式龍蝦湯同竹絲雞螺頭燉豬展濃郁又足料,另一邊仲有各式中菜,蒜蓉粉絲蒸扇貝好惹味,金不換辣酒煮翡翠螺辣得黎又鮮,避風塘炒龍蝦鉗大十舊又多肉,咁多款中菜,每樣食dd都已經十分滿足,點知隔離仲有爐端燒,即席燒牛脷,虎蝦,原件鴨肝,仲有老婆仔最鐘意嘅燒菠蘿😆食完一round之後,見到酒店職員係到打叮叮,原來係叫人出去欣賞師傅即席「堂弄表演」,包括示範煮堂弄扣鮑魚、富貴雞及火焰雪山,聞落超級香,整完之後,每位可以即刻拎一客原隻鮑魚鴨掌,色香味俱全,認真不得了😆老婆仔最鐘意富貴雞,雞肉一d都唔hi口,滑溜嘅肉配上入面多到瀉嘅材

食完一round之後,見到酒店職員係到打叮叮,原來係叫人出去欣賞師傅即席「堂弄表演」,包括示範煮堂弄扣鮑魚、富貴雞及火焰雪山,聞落超級香,整完之後,每位可以即刻拎一客原隻鮑魚鴨掌,色香味俱全,認真不得了😆老婆仔最鐘意富貴雞,雞肉一d都唔hi口,滑溜嘅肉配上入面多到瀉嘅材料,超入味,一定要試🥰

食完主菜當然要試下甜品,雪糕唔使講一定要係Häagen-Dazs,而且仲有唔同蛋糕,蛋撻同西米糕,最特別係山葵芝士蛋糕,食落有wasabi味但成件事又好夾,呢個配搭好大膽創新😋

食完甜品坐多一陣都未食夠3個鐘,呢個時間段無論幾大食都一定滿足到你😁而家酒店仲有大優惠!咁抵食下次再encore先😋

2024-07-07 1469 views
地方所限,餐廳做唔到每款食物堆砌得好墟冚澎湃既感覺,但係Refill速度極快,由我坐底到走人都唔覺有食物缺貨。而且店員人手充足,每次出去攞完食物,返到黎隻舊碟就唔見左,見到飲完杯水都拿拿聲衝過黎加水,服務好欣勤周到。另外仲有即席烹調鮑魚鴨掌、富貴雞同火焰雪山。廚師會一邊講解一邊煮。攪咁多野都係想食客食得滿足之餘仲睇得開心~🦞凍海鮮除左、青口、翡翠螺同熟蝦呢d基本野之外,仲有波士頓龍蝦、加拿大雪花蟹腳同麵包蟹呢d高回本海鮮,個人最鍾龍麵包多,除左比較少見之外,仲因為佢啖啖膏,食得好過癮🍲熱盤酒店既中菜廳咁出名,熱盤一定唔會令人失望,眼見有超過20款菜式。最特別既係有富貴雞同焗蟹蓋富貴雞即係乞丐雞,第一次見自助餐有得食,係現場即席表演完就會出現,雞肉入口非常嫩滑。芝士蘑菇焗蟹蓋,雖然冇平時係中菜廳食咁炸到金黃色,但入面既蟹肉係一梳梳,一d都冇偷工減料,自助餐食到呢個質素,絕對超值🥣湯類有竹絲雞螺頭燉豬展同法式龍蝦湯,中湯夠哂足料。自助餐出現龍蝦湯都係第一次,而且味道唔會差過西餐飲到既🍖肉車區今次有燒香草肉眼扒同片皮鵝,冇錯係片皮,鵝既油脂比鴨更豐富,師傅係現場即叫即片,荷葉餅仲有蒸爐保温,

🦞凍海鮮

🍲熱盤

🥣湯類

🍖肉車區
今次有燒香草肉眼扒同片皮鵝,冇錯係片皮[鵝],鵝既油脂比鴨更豐富,師傅係現場即叫即片,荷葉餅仲有蒸爐保温,非常貼心👍另外牛扒質素都好好,保留到肉汁之餘厚切都唔會韌,最特別係配菜有約克郡布甸出現,係香港好少見。
旁邊既爐端燒有十幾款唔同既串燒即叫即燒,包括牛舌、鴨肝同虎蝦呢d貴價食材,連好多地方都係限量既鵝肝多士都係任食

🍣刺身壽司
有三文魚、鯛魚、吞拿魚等等。而且每款壽司都係即叫即握,唔會整定哂擺係度吹西北風

🥗冷盤類&沙律
加埋有二、三十款,除左平時常見既cold cut。第一次見煙鮫魚,味道甜甜地,幾特別。沙律款式都幾多,連韓式都有,每樣試一啖都飽

🥧甜品
甜品都值得一讚,冇出現平時見到大大件既蛋糕,換黎好多高雅精緻既小甜點,款款賣相都好吸引,仲有焦糖燉蛋、西米布甸、蘋果金寶、熱焫焫既葡撻、即叫即做既窩夫等等等等等等~~最後當然唔少得Häagen-Dazs雪糕
Le Menu 地點方便,位於灣仔六國酒店,灣仔港鐵站A1出口一上去行幾步就到啦!食左佢地豐富又多元既Buffet,華麗盛宴自助晚餐 - 扣鮑魚‧龍蝦‧爐端燒Buffet種類真係好豐富,多國料理都有,照顧到唔同人既需要。最多款式既就係佢地亞洲菜式,不過其他常見既菜式料理同樣充足。當然唔少得大量既西式冷盤,刺身,龍蝦,長腳蟹,等等。仲有片皮鵝,肉眼扒等既熟食,而且味道仲非常唔錯!除左主食之外,當然唔少得甜品生果啦!仲可以升級任飲汽水果汁,或者再升級品嚐佢地提供既啤酒、紅酒、汽泡酒添Le Menu既一大特色就係現場會有廚師為大家示範製作佢地既特色限定餐點同埋推薦當月既新菜式 👍🏻 今晚就有扣鮑魚鴨掌,而6月新菜就有富貴雞!最後仲有現場既甜品點火表演,講到點火就當然係火焰雪山啦!⭐️ 𝐃𝐞𝐚𝐥 ⭐️➢ 推廣期:6月1日至10月1日震撼價$499預訂「3小時」華麗盛宴‧自助晚餐⭐️ Promotion code: getting優惠詳情:顧客可以「震撼價$499」預訂「3小時」華麗盛宴‧自助晚餐 - 扣鮑魚‧龍蝦‧爐端燒,另額外贈送無限暢飲汽水及凍果汁。條件及條款:- 預訂日期:2024年6月5日

除左主食之外,當然唔少得甜品生果啦!

⭐️ 𝐃𝐞𝐚𝐥 ⭐️

條件及條款:

- 預訂日期:2024年6月5日至6月30日
- 供應日期:2024年6月5日至10月1日
- 供應時間:下午6時至下午10時15分
- 用餐時間:3小時 (入座起計算)
- 最多以24位為限
- 此優惠不適用父親節(6月15至16日)中秋節(9月17日至18日)
- 此優惠不適用於私人宴會
- 此優惠不可與其他折扣或推廣優惠同時使用
- 如有任何爭議,六國酒店保留最終決定權
快d預約啦 💗

2024-03-28 533 views
去酒店吃自助餐,常常都想著吃回本,那這裡的海鮮主題自助餐,就真的是吃到便賺到了‼️首先,冷盤海鮮位置,居然有龍蝦🦞、長腳蟹腳及🦀麵包蟹等任吃,性價比極高,回本確是簡單易事~🐙而刺身類都有數款,基本種類都有齊,三文魚、吞拿魚、甜蝦🦐、章魚等,還可自選角切飯,刺身也新鮮肥美~熟食區方面更是厲害,有🦆鴨肝多士,肥美脂味濃;片皮鵝相比片皮鴨的,鵝肉更香嫩,成本更高;還有花膠、螺片、🐟斑片等都是任吃,而當中的🦀蟹肉釀蟹蓋更是必吃,每口都是一絲絲蟹肉,用料超足~📣中途時間還會有兩場表演節目,一場是即席製鮑魚鵝掌,另一場是火焰蛋糕❤‍🔥,除了環節精彩外,食物味道也很棒棒的~🍰甜品方便,有一整個蛋糕櫃的蛋糕可選擇,🥚杏仁茶燉蛋白不太甜的,口感香滑;荔枝梨子撻更是至愛,香甜的荔枝肉砌成山竹的樣子,荔枝底下則是經烹煮過的梨肉,底部則是香濃的朱古力餅底🍫,還有窩夫、🍈水果及雪糕等~現在做推廣,除了$499元能吃海鮮自助餐外,還包無限暢飲汽水及果汁,復活節更有敲復活蛋活動,節目豐富,性價比很高~

2024-02-03 556 views
🎉鍾意食野嘅朋友仔應該同我一樣🥢聽見食buffet都即刻好雀躍😍今次我地見到呢間性價比高嘅自助餐超正😋有爐端燒🔥仲有佛跳牆🫕海鮮🦞Häagen-Dazs雪糕❤️好豐富呀🥳🎊華麗盛宴自助晚餐🈵🔥爐端燒:好少食buffet會有爐端燒😍呢個的確係好驚喜呀✅仲有我好鍾意嘅牛舌❤️牛舌燒完仲好多汁👍多春魚、大人小朋友都大愛嘅雞翼、燒大蝦同埋燒菠蘿🍍都係超正又好味道呢🤤🦪佛跳牆:果然係華麗盛宴💯我哋每人仲會有仲有一盅佛跳牆添✅湯頭濃郁、材料又豐富佛跳牆🥢新年食真係好有意頭喔🥳🍣刺身+冷盤海鮮🦞:刺身、海鮮款式多👍有龍蝦呀😍而且仲refill得好快添💯我哋都食咗幾轉呀🥳🫕熟食:選擇都唔少🥢款式走精緻路線💯花膠蟹蓋真係必食呀🦀蟹蓋入面啲蟹肉多到不得了👍另外我哋真係有口福❤️今次遇到期間限定嘅生炒糯米飯🍚煮得軟糯嘅糯米🫕加埋超豐富嘅配料😍勁好昧道呀🥳其他熱食仲有菜膽花膠、蒜蓉粉絲蒸帶子、薑蔥雞、清蒸星石斑片、原件鴨肝等✅熱食一樣咁精彩喔🥳🔥熱食推介▫️生炒糯米飯▫️花膠蟹蓋▫️龍蝦湯▫️片皮鵝▫️菜膽花膠▫️蒜蓉粉絲蒸帶子▫️薑蔥雞▫️清蒸星斑片🍧甜品:甜品櫃裡面有好多細細件嘅蛋糕仔選擇🍰款款都好吸引🤩仲有個Häagen-D

🎊華麗盛宴自助晚餐🈵

▫️菜膽花膠
▫️蒜蓉粉絲蒸帶子
▫️薑蔥雞
▫️清蒸星斑片

🍧甜品甜品櫃裡面有好多細細件嘅蛋糕仔選擇🍰款款都好吸引🤩仲有個Häagen-Dazs雪糕櫃🍧正到不得了👍仲見到有我最鍾意嘅綠茶口味🍵梗係要食啦☺️紅豆綠茶蛋糕✅ 綠茶布甸✅仲有檸檬撻都好好食呀🥳 仲有廚師即場表演烹調甜品添❤️氣氛好好喔🥳

🥂🍷🍻🍺🍾🍶🍵☕️🫖
加$108仲有可以無限暢飲汽水、凍果汁、啤酒、紅白酒同埋氣泡酒添
2022-10-11 1640 views
原本同同事好好食返餐Farewell Lunch!! Lunch 是以半自助餐,再加個主菜為主坐低之後,見到半自助餐得三款魚生,生果,沙律菜,一款湯,完全失望!呀!仲有餐包。。。甘叫半自助餐。。。以為主菜會好啲,叫左老虎蝦!哇!嬲到!甘細隻,甘叫老虎蝦?計起要三百幾蚊 一位。。。奉勸各位千祈唔好去食!諗起都嬲!!!!!!服務就普普通通,不過不失,但!上菜勁慢!等左最少30分鐘!以為等下都ok 丫,點知。。。隻蝦肉又薄又細隻!

原本同同事好好食返餐Farewell Lunch!!
Lunch 是以半自助餐,再加個主菜為主
以為主菜會好啲,叫左老虎蝦!
哇!嬲到!甘細隻,甘叫老虎蝦?

計起要三百幾蚊 一位。。。
奉勸各位千祈唔好去食!諗起都嬲!!!!!!

老虎蝦
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$300 (Lunch)
2014-12-23 10593 views
祝大家聖誕快樂!係呢o的西方節日既情懷下,都係食下西餐應下節.周街都係人,是但入去六國酒店既LOBBY LOUNGE食個晚飯.我就叫左個牛柳$198(RARE),貪佢夠血淋淋同埋嫩.識食一定食RARE.配埋個青椒汁,淡淡地既醬汁可以令到牛味更濃郁.加埋個廚師沙律$118,肉仲多過菜,有點本末倒置.飲埋杯女性最愛LONG ISLAND$75,沉醉於輕鬆氣氛之中.心情好,幸運自然來
心情好,幸運自然來
2014-12-23
$300 (Dinner)
2014-06-17 3075 views
係灣仔既晚上,一個人點搵食?適逢會展有活動,就更加難攪.行行下行到去六國,就隨緣係Lobby Lounge坐低,飲杯野,順便食飯.估唔到係萬麗同君悅爆哂場既情況下,六國人流可以差咁遠,可能佢地唔識黎呢度.六國既定價比其他酒店低,同我上次去熊貓酒店差唔錯,可能仲便宜.呢一刻心情帶點低落,又想起熊貓酒店既海南雞飯...所以今次食個沙律,試下佢地既技術先.餐包唔係我杯茶$108 凱撒沙律配扒香辣雞胸.呢個賣相係我呢幾年見過最豐富既.3件雞胸,1條煙肉,麵包粒和菜.雞胸加了CAJUN,仲要落好多,十分香口,辛辣點到即止,雞胸外皮剛剛好帶點脆,內裡不算嫩涌但包留肉汁.煙肉和麵包粒炸得香脆,覆蓋住大大塊既生菜,醬汁夠咸帶蒜香,加上芝士碎調味,可以話係完美.當然世事無完美,如果菜既份量可以多一點點更好,始終菜先係主體但係起馬食得出有誠意,雞胸既調味很出色.唔好以為沙律就可以求其
餐包唔係我杯茶

2014-05-14
$150 (Dinner)
全部門得二十五個人,五年來,退休的退休,調職的調職,離職的離職,不計其數。歡送宴不是萬麗咖啡室,就是六國的Le Menu,或是近年崛起的灣景廳,頗有生厭的感覺,再加上酒店自助餐均每下愈況,更叫人提不起勁來。多年來,小妹蠻喜歡Le Menu天花板上懸掛的燈飾,頗有層次感和藝術美。六國魚生得三款– 八爪魚、立魚和三文魚。第一碟就非魚生莫屬了﹗八爪魚水分多,幾鮮甜,又甚具嚼勁。立魚帶零星腥味,質感爽口且鮮甜;三文魚肉質滑身惜未夠彈性,魚油也不甚豐富,一般水準。數小片醃蘿蔔頗合小妹口味,咬口十足,清甜醒胃。冷盤明顯較上次進步了,用料頗為新鮮。凍蝦稍一用力,就肉殼分離,肉質更稱得上鮮爽甜;細小鹹味龍蝦仔肉質鮮爽彈無比,蠻有驚喜;青口也叫鮮嫩肥美。鴨胸具嚼口,肉香嫩可口;煙三文魚香草味濃,惜偏鹹了少許。有三款飲品任飲– 雜果賓治、青檸汁和橙汁,青檸汁青草味濃,難以下嚥,還是橙汁較正常。小師弟拎回一碗南瓜湯,小妹搯了一匙淺嚐,南瓜味淡,不甜不香不滑,奇差之作。翠肉瓜長通粉普通之作,白切雞切件則既無味道也無口感可言,極差﹗其餘五款熱葷中,只有菜心和糖醋骨小妹有再encore。菜心夠鮮嫩;糖醋骨很入味,

六國魚生得三款– 八爪魚、立魚和三文魚。
菜心夠鮮嫩;糖醋骨很入味,酸中帶甜,芳香撲鼻,教人垂涎三尺,惜肉質咬下偏硬實了少許;炸魚塊極腥且硬;魚柳頗嫩滑入味;香檸炸雞件也可算是外脆內嫩,然火喉明顯過火了,不然,整體口感會更佳。
六國午市自助餐甜品選擇不多,較出色有焦糖燉蛋和芝士蛋糕,小妹就要了這兩款和另一款淺紫色的慕絲蛋糕。焦糖燒得金黃焦脆,燉蛋部分細滑富奶香,甜而不膩;芝士蛋糕夠香滑,芝士味濃;淺紫色的慕絲蛋糕質感也輕盈細緻非常。及後,試了小師弟的Tiramisu一啖,酒香濃郁,有忌廉香但不會覺得膩滯。
小師弟排隊,等了頗長時間,才自家親製了一份窩夫回來,並放了三球Haagen Dazs雪糕。小妹要了其中的四份之一,揀了士多啤梨味雪糕。窩夫質感偏軟腍,若香脆度稍增,口感必大大提升也。
Other Info. : 連宴請調職同事,每人$166
2014-04-25
$166 (Lunch)
星期六其中一個最佳節目,莫過於早上去行吓山,親親大自然,晏晝就食個悠長下午茶餐,好好嘆吓,本應都一切安排好晒,正所謂萬事俱備,只欠東風,可惜依日唔只俾東風我,仲有橫風同橫雨,行山就泡湯,不過下午茶就照舊。因為跟一班食友獲邀嚟六國嘅大堂酒廊,試一試佢啲新出品,叫得新出品,自然帶有一份期待。大堂酒廊位處酒店入門口左邊,高樓底,襯以柔和燈光,矮身絨面梳化椅,座位之間闊落,讓人覺得休閒恬靜。若非出面風大雨大,晌偌大嘅落地玻璃中透射點陽光,感覺相信仲好呀!之前嚟過西餐廳Le Menu食自助餐,對六國酒店都有一點點認識,知道佢哋作風都喺務實、低調,甚少搞咩花臣嘢。大堂酒廊之前一向都有供應特選消閒套餐,下午茶及宵夜時段供應(3:00-6:00pm & 9:30-12:00mn),依家就加推打正下午茶旗號嘅「特選下午茶二人套餐」(High Tea Set),只限下午茶時段供應,以及兩款廚師推介甜品「盆栽(木糠布甸)」及「焦糖蛋白布甸」,全日供應。特選下午茶二人套餐 $168比起外面一啲4、5星酒店所賣嘅High Tea Set,動輒喺講緊$198, $228……一位,依家六國嘅定價$168供兩位用,真

,全日供應。
特選下午茶二人套餐 $168

比起外面一啲4、5星酒店所賣嘅High Tea Set,動輒喺講緊$198, $228……一位,依家六國嘅定價$168供兩位用,真喺非常實惠,大可作為親嚐吓High Tea滋味嘅入門版
,當然,兩者質素總會有別。不過,比起嗰啲明星、闊太出入聚腳嘅地方,晌度你會感覺更無太多拘束,感覺更為輕鬆

套餐以三層架擺上各款食物,跟足傳統形式,而食物都喺由樓上Le Menu製作,一啲都唔馬虎。食物方面,包括最上層嘅三文治、中層嘅鬆餅及甜點、以及下層嘅小食,每樣食物都有兩件或以上(除開面三文治),唔使左切右切,大可放心樣樣都試到,餐飲包咗兩杯,都有多款選擇。
迷你三文治、開面三文治(上層)
火腿迷你三文治、芝士迷你三文治兩者都好普遍,麵包仲有啲乾。反而另外兩件嘅開面三文治,大件挾抵食
,一款喺香桃煙鴨胸,另一款喺刁草三文魚,睇相就見餡料滿到幾乎跌出嚟
,質素亦都唔錯喎。
迷你芝士餅、迷你果撻、提子鬆餅(中層)
芝士餅做得的骰,一口一件,輕易搞掂,而且芝士味挺濃郁幼滑
;果撻則為大路貨式,唔差,亦唔會有咩驚喜;至於提子鬆餅,小弟較喜愛用「士乾」(scone)嚟描述,比較少出現誤會,因為一講鬆餅,真喺有人第一時間諗起嘉頓孖寶蛋糕嗰種。不過,如晌High Tea上講鬆餅,就應該只有指士乾,因為佢喺一個代表,一個傳統。士乾烘得金黃,質感鬆鬆而挺實,店方亦跟足傳統配備士多啤梨果醬同較厚身嘅濃縮忌廉,作塗搽士乾伴食。
香脆炸蝦、印度雜菜咖喱角、泰式肉丸(下層)
下層都喺啲屬脆口、濃味嘅小食,最特別喺3款小食都各配唔同醬汁,香脆炸蝦配泰式辣醬,印度雜菜咖喱角配沙律醬,泰式肉丸配香草醬。幾款小食都唔錯,尤其喺香脆炸蝦,香脆又大啖蝦肉,正
餐飲
雖則晌套餐內都列名數款指定飲品,例如咖啡、紅茶、日本綠茶、日本玄米茶……等等,但基本上都可以晌飲品餐牌內點選,因為大部份都喺價錢相若,如鮮奶咖啡、伯爵茶、蘋果茶、汽水、果汁……等等。小弟揀嚟意大利泡沫咖啡,泡沫輕柔,咖啡醇香,始終酒店水平,差唔得去邊
;而老婆所揀嘅喺薄荷茶,Twinings品牌,色澤透徹,帶微微薄荷清爽,幾啱春天濕漉漉嘅日子飲,一大個銀壺上枱,可沖數杯慢慢享用
盆栽(木糠布甸) $36(套餐價$56)

木糠布甸個造型驟眼望埋去真喺成個小盆栽咁,利用「木糠」瑪利餅乾碎,再混入榛子碎,做出嚟個「泥面」真喺入型入格
,加上嚟自韓國嘅朱古力「碎石」及一株露斯瑪莉襯托一下,仿真度極高
。由於支露斯瑪莉喺新鮮貨,唔好就咁丟低,大可拎返去軋碎佢醃雞翼、整意粉做調味。此外,個木糠布甸「內涵」做得都一樣認真,3層瑪利餅碎,夾2層煉奶忌廉,層層相間,瑪利餅碎多咗份榛子香,而煉奶忌廉很軟滑
。一如一般嘅木糠布甸,味道依舊甜到漏,若非你喺甜魔,小弟認為一杯兩個人食就較合適。又或者俾多$20(相比散叫一杯約6折左近),多杯餐飲,配熱茶都應該會唔錯。
焦糖蛋白布甸 $30(套餐價$50)

無用「法式燉蛋」依個名,皆因其「燉蛋」部份只用蛋白,可能會比常見嘅法式燉蛋少咗份蛋香,但質感更輕怡幼滑,仲有,蛋白中會見到點點雲呢嗱籽,可見味道功夫盡量做到足
。至於面層所燒嘅「焦糖」,既平均,且脆薄,手功唔錯喎!同樣可以加多$20轉為套餐。
除了試咗新出嘅「特選下午茶二人套餐」及兩款特色甜品,上文都講過晌處一向都有提供啲特選消閒套餐(3:00-6:00pm & 9:30-12:00mn供應),相請不如偶遇,店家亦大方讓我哋試試數款。消閒套餐一共有20款之多
,有粥飯麵、意粉,又有三文治、沙律,亦有串燒、小食……等等,款式頗為多元化,包餐飲一杯,分兩個價錢$58 / $70,另有蛋糕 + 飲品套餐($48),計及酒店級環境同招呼,絕對唔算貴。所試到嘅數款太詳細就唔多講,不過以下兩款喺小弟嘅心水
泰式青咖喱海鮮飯 $70

幾鍾意佢用個小陶泥壺盛載住啲青咖喱海鮮,一來較保溫,二來更有泰式風情。青咖喱幾濃咖喱香,食落先知都頗為辛辣,但就好鮮香。撈一撈底,海鮮都有唔少,有蝦、魷魚、魚柳…等,雖然只喺攝時間嘅消閒套餐,但喺製作依然認真
公司三文治 $70

果然夠「公司」份量,不單三文治又大又厚,而薯條亦放得唔少,鋪滿三文治之上。公司三文治落足餡料,有生菜、蕃茄、火腿、芝士、煎蛋、煙肉,因為頗為大件,食時都有少少狼狽架,味道雖然唔喺好突出,但份量絕對喺佢賣點囉!哈哈!
酒店側一連有幾間品牌café,與其離離去去都喺嗰幾間,大可過嚟六國嘅大堂酒廊嘆吓下午茶,試試佢哋新出嘅兩款甜品,或點個特選下午茶二人套餐hea吓
。再次多謝酒店嘅邀請,讓小弟跟一眾朋友先試為快,輕輕鬆鬆、說說笑笑,令愁悶嘅生活多幾分滋潤

Type of Meal
Tea
  • 焦糖蛋白布甸
  • 泰式青咖喱海鮮飯
  • 公司三文治
2013-04-07 1964 views
港人生活節奏急促,難得放假梗係要搵個地方輕鬆下。現在放假去歎個high tea已成為十分普遍的一環。但這些英式下午茶動不動便數百元,不是人人負擔得起。這天有幸得到食友和酒店方面的邀請,來到六國酒店品嚐他們新推出的high tea set及下午茶餐,先在此謝謝 這次品嚐下午茶的地方並不是食自助餐那邊呢,請大家不要搞錯啊。是位於酒店大堂酒廊的位置,我們被安排坐近落地玻璃那邊,一直很喜歡下雨天的小妹,看著窗外雨紛紛的,還滿舒服的,心情不禁好起來﹗不知為何人家喜歡天氣晴朗,小妹卻喜歡下雨天,是否很奇怪呢﹗?到步後,我們先挑選了飲品,小妹要了大吉嶺茶。另外我們一行五人除了high tea set外,也叫了幾客下午茶餐齊齊品嚐,種類亦不少。大吉嶺茶 $30,又名紅香檳,味道十分平順,有著清新花香的味道,消滯消膩一流之選。先來這次品嚐的特選下午茶二人套餐(High Tea Set Menu) $168/2位 包括兩杯飲品。價錢可謂十分相宜,而且賣相絕不失色。這三層架,頂層是三文治類;中層為甜點類;下層為鹹點類,而最吸引我的當然是最底層的鹹點類啦。頂層三文治類包括:火腿芝士三文治、煙三文魚多士和鴨胸蜜

頂層三文治類包括:火腿芝士三文治、煙三文魚多士和鴨胸蜜桃多士,色彩鮮艷挺吸引。

中層:迷你英式鬆餅、迷你芝士餅及迷你果撻。小妹喜歡英式鬆餅的牛油香,這裡的鬆餅卻較為乾身,可配上隨碟的忌廉同果醬一同吃也不錯。迷你芝士餅雖然沒有亮麗的外表,但芝味滿濃郁和幼滑。迷你果撻色澤鮮艷,配上惹味吉士醬不錯吃。
底層鹹點:香脆炸蝦、印度雜菜咖哩角和泰式肉丸。香脆炸蝦炸得熱辣辣十分香口;泰式肉丸沾上泰式辣醬後十分惹味,不錯吃。
除了要介紹新推出的high tea set外,這裡亦推出了特選消閑套餐 (在下午茶及宵夜時段供應)脆炸泰式蝦餅 (五件) $58,這熱辣辣的蝦餅配上泰式辣醬,入口十分香脆,惹味十足。雞肉、牛肉沙嗲各三串 $58,串燒烤得剛剛好不會乾爭爭,沙嗲本身有醃過,雖然花生醬味道較為普通,但也不錯吃。
公司三文治 $70,份量不惹少,配上大量香脆薯條,忍不住一條接一條﹗煙雞牛油梨沙律 $70,牛油果、煙雞、蘋果及新鮮蔬菜配上沙律醬後清新怡人,十分開胃。泰式青咖喱海鮮飯,聽食友話味道挺辣,不過小妹沒有享用所以不作評價。

再來是品嚐兩款新推出甜品
焦糖蛋白布甸 $30,焦糖面烤得脆脆的又夠薄恰到好處,內裡的布甸質感十分幼滑綿密,雲呢拿味香濃,當中更見到雲呢拿籽,味道相當不錯。
盆栽木糠布甸 $36,這布甸以盆栽做藍本,以餅乾碎及榛子碎扮作泥土,香草作植物,再以石頭朱古力放在泥土上作點綴,賣相十分新奇有趣。但味道方面感覺有點過甜,餅乾碎的份量也多了點,和忌廉的比例不太均勻,還是較喜愛前者味道突出的蛋白布甸。
Other Info. : [b]精選下午茶二人套餐供應時段:3:00pm - 6:00pm 特選消閑套餐 (在下午茶及宵夜時段供應):3:00pm - 6:00pm & 9:30pm - 12:00midnight[/b]
  • high tea
  • 焦糖蛋白布
  • 煙雞牛油梨沙律
  • 脆炸泰式蝦餅
2013-04-05 945 views
唔知放假大家最喜愛的活動是甚麼呢? 相信除了去旅行之外,約埋三五知己吃頓下午茶亦是一個不錯的選擇。筆者早前就有幸收到「六國酒店」的邀請,與幾位食友一起來品嚐下午茶餐及酒店新近推出的盆栽木糠布甸甜品,在此行道謝。其實初頭一聽到餐廳負責人邀約一試那個盆栽甜品時,第一個反應就是,咦,莫非酒店像 Sense Dessert Café 般賣埋分子料理?那甜品的形態和味道又如何呢? 這裡先容筆者賣一個關子,留待末段分解。其實對「六國酒店」相信都唔需要多作介紹,一間能屹立八十年、陪伴著港人走過一段段輝煌歲月的酒店,靠的當然不單止是它平實的外表,相宜的價錢,還有一衆團隊的默默耕耘和努力。 之前也有食友提過,「六國」裡共有三間食肆,除了吃中菜的「粵軒」、吃自助餐的「Le Menu」之外,這次獲邀來吃下午茶的,就是位於酒店大堂的「大堂酒廊」。由於當天室外不停下著雨粉,加上筆者剛到 Sogo shopping 完,大包小包的,所以初頭還擔心由地鐵站步行過來,會顯得甚為狼狽。幸好到步後見這酒廊環境寬敞闊落,加上我們被安排坐於窗邊,看著街外由微雨變成豆子般大小的雨勢,反而有份悠然舒適的感覺。安頓後先點飲

安頓後先點飲品,筆者向來有愛喝凍飲的壞習慣,選了凍蜜糖蘋果茶 ($34),而坐於筆者身旁、有英倫情意結的食友就點了英國早餐茶 ($30)。講真,前者飲品味道真的頗一般,而且同上的蜜糖亦太稠身,較難溶於杯中,幸好喝起來有輕輕的蘋果味,也算清怡。
至於這次品嚐的三層架特選下午茶二人套餐,每客 $168,可供兩位享用,當中包括迷你三文治、開面三文治、迷你芝士餅、迷你果撻、提子鬆餅、香脆炸蝦、印度雜菜咖喱角及泰式肉丸。
其實三層之中,筆者最愛的當然是底層的香口炸物,如炸蝦,啖啖香脆爽甜,蘸點沙律醬同吃,酸味開胃。當然入口皮薄酥脆的素 samosa 亦不容錯過;至於一口一個的泰式肉丸,配上帶點甜味的泰式辣醬後,亦醒胃惹味。
其實也試了中層、烘得色澤金黃的提子鬆餅,雖然入口有點乾身,不過塗上忌廉及果醬後,食味也不俗。至於其餘兩款賣相精緻的糕點,雖然筆者沒試,不過據食友說,迷你芝士餅口感細滑味濃,芝味十足,亦叫人回味。這客二人茶餐,其實每份已包飲品兩杯,除了大路的咖啡、紅茶外,還可選意大利泡沫咖啡、香片、日本綠茶、玄米茶、薄荷茶等;不過由於筆者早已點了餐飲,也沒再加挑選。
其實這天和食友亦試了餐廳多款只在下午茶或宵夜時段,即每天下午 3pm-6pm 或晚上 9:30pm – 12MN 供應的特選消閑套餐,售價亦只是 $58 或 $70,若想再輕怡一點,也可以 $48 點一客蛋糕茶餐。而幾款茶餐中,筆者較喜愛的有脆炸泰式蝦餅 ($58),一客 5 件,入口酥脆甘香,配上青瓜同吃,爽口不膩。
也試了雞肉牛肉沙爹 (各三串) ($58),雖然花生醬汁稍欠辛香,幸好肉串醃得夠入味,也不錯。公司三文治 ($70) 超級大份,還要配上不少薯條,就算合數人之力,亦沒法清碟。至於泰式青咖喱海鮮飯 ($70),雖因放久了而令飯粒有點生冷,不個青咖喱汁,入口鮮香味濃,辣勁十足,亦絕對不能睇小。筆者怕辣,改吃食友點的煙雞牛油梨沙律 ($70),牛油梨夠熟又香甜,入口軟滑,帶果仁香,味道清得來又夠豐富。
去到甜品環節,品嚐了焦糖蛋白布甸 ($30) 及酒店新推出的盆栽(木糠布甸) ($36)。講真,若以味道來說,筆者當然較欣賞前者滑嘟嘟的口感,由其是布丁面層的焦糖,燒得又薄又脆,十分好吃。不過以盆栽造型作賣點的木糠布甸,亦非常引人注目,原來仿真度頗高的泥土其實是以餅乾碎及榛子碎製成的,泥土上再加放石頭形朱古力以增加真實感,另加插香草以作點綴,驟眼看還真的以為是一盆植物呢! 至於食味,餅碎和榛子碎夠乾身,而且舖得非常均勻,入口亦細滑有致,只是稍嫌味道著實有點甜膩,筆者還是較愛它較突出的造型多一點。

在此再次感謝酒店的邀請,讓我和食友渡過了一個愉快的下午。

2013-03-30
Type of Meal
Tea
Tasting Event
Thanks to the Luk Kwok hotel for inviting me to try their new tea sets and THE PLANT~Located on the ground floor of the spacious Luk Kwok hotel lobby, it is a relaxing place to have drinks and tea.Tried the high tea set ($168 for two), various tea sets ($70 per person) and the new PLANT dessert.All of the above comes with drinks and I chose my favourite English breakfast tea.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★English breakfast tea:The tea was made with fresh leaves hence it had maximum tea flavour.★☆★☆★☆★☆★

English breakfast tea:
High tea set:
This was a three tiered stand, but for photographic purposes I have only taken photos of each tier.
There was a plate of fried items, a plate of finger sandwiches and a plate of sweet treats with scones and cheesecakes accompanied with jam and cream.
My favourites were the curry samosa with raita dip, finger sandwiches, and scones which tasted perfect with cream and jam.

The Plant:
It was basically a sawdust pudding in that bowl garnished with grounded hazelnuts, biscuit crumbs, chocolate pebbles with a sprig on Rosemary in the centre.
I really liked it because it was fun to eat.
It would be good if there was more grounded hazelnuts because I love hazelnuts.
Seafood green curry and rice:
The green curry was really nice and not too spicy served in a cute clay pot.
The curry sauce was really delicious with the fries.
Club sandwich:
Delicious club sandwiches with fries.
I thought the portion was quite big for one person!
The sandwiches had egg, ham, tomato and lettuce in them.
Crab cakes:
The crab cakes were delicious and the diced cucumber tasted nice together.
The sweet chili sauce is optional because it tastes nice with or without it.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Grilled beef and chicken satays:
The beef and chicken satay were well marinated, they both had strong cumin taste.
The satay sauce was a bit sweet and the peanut taste could be stronger.