2024-10-24
漫步樂茶軒:探索中國古老的茶藝傳統懶惰二人組真係好鍾意飲茶架!今日我地去左位於金鐘香港公園茶藝館地下既樂茶軒。響呢間古式古香既茶室,主打係品茶,每人要點一客茶,淨係見到個茶譜已經令有選擇困難症既人頭痕。點心方面都是素食點心。既然係主打品茶,呢次我地就點左我地平時飲茶都會飲既普洱。同試下茶師推介既2023年明前獅峰龍井。《陳年珍藏普洱 Select Aged Brown Pu’er》$78飲開平時飲茶同埋老豆買既平價野,呢壺普洱真係又香啲!《2023年明前獅峰龍井 2023 ShiFeng (Lion Peak) MingQian LongJing 》$168相比普洱,龍井梗係冇咁濃啦!聞落飲落都有種甘香。《XO醬煎腸粉 Pan-Fried Rice Roll w/ XO Sauce 》$38賣相擺盤精緻,外觀上腸粉上色度唔錯,不過味道就清淡左少少,好似得淨腸粉既味道咁。《香煎蘿蔔糕 Pan-Fried Turnip Cake》$38聞落去有香菇味,不過食落胡椒粉味重啲,同平時食開嘅蘿蔔糕比較,可能因為為係素食點心,冇臘肉嘅關係,口味亦屬清淡。《 紫菜腐皮卷(2件)Seaweed Bea
飲開平時飲茶同埋老豆買既平價野,呢壺普洱真係又香啲!
相比普洱,龍井梗係冇咁濃啦!聞落飲落都有種甘香。
《 紫菜腐皮卷(2件)Seaweed Beancurd Roll (2pcs)》$38
腐皮紫菜一層夾一層,口感少少煙靭,味道都係偏淡。
《 脆香咖哩角(3件)Crispy Samosa (3pcs) $38
呢個好香咖喱味,而且炸得好香脆!
《金菇菜苗餃(2件)Steamed Sprout Leaves & Enoki Mushroom Dumpling (2pcs)》$30
一入口感覺清新,不過食落都係覺得佢淡左少少
整體
主打品茶,選擇豐儉由人。所有點心都係素食為主,味道都係較清淡。不過賣相都係精緻。就連不同的茶亦有配搭不同的茶具。
環境是古式古香既中式茶居,打卡或同朋友坐坐傾計都唔錯。
服務態度不錯,職員好會盡量回答客人提問,而且個別十分主動有禮。
Rating:
懶惰鼠😻😻😻😻(茶)
懶惰虎 🤩🤩🤩
📍樂茶軒 (香港公園) LokCha (Hong Kong Park)
金鐘香港公園羅桂祥茶藝館地下 (港鐵金鐘站 B 出口, 步行約8分鐘)
💰人均消費:$235 (連加一)
⏰營業時間:10:00am-20:00pm (每月第二個星期二休息)
#懶惰在香港 #lazifooday #香港 #金鐘餐廳 #金鐘美食 #hkfoodie #hkfood #hkrestaurant #hkfoodblogger #hongkongfoodie #香港飲茶 #hongkongyumcha #茶樓 #yumcha #hongkongdimsum #香港點心 #香港打卡 #打卡餐廳