2016-01-05 167 views
今晚睇完電影,個肚有D餓,唔知食咩好,經過見到發記甜品,之前有聽朋友講過出品唔錯嘅,甘就去試下啦,雖然比較夜,但都仲有幾多人系度排隊,既然想食就等等啦.脆皮芒果,睇個樣唔似芒果,之前無淋到芒果都可以都可以甘整,外面一層脆皮包住D芒果肉,又脆又軟的組合,值得一試。聽朋友講呢度嘅楊枝甘露都比較出名,就點左個試下,總體嚟講味道都算可以,同其他店無咩區別,果肉比較多,分量足,唔算好甜,對我嚟講剛剛好。最值得推薦嘅系榴蓮卷,可能我系榴蓮控,糯米粉加椰榕做表層,包住大大舊榴蓮肉,好香軟,榴蓮又香,嚟到呢到絕對要點呢個啊。
2015-12-28
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$35 (Last Night Supper)
四人同行,分別叫咗芒果水晶粉、紅運當頭、芒果紫米露及楊枝甘露!除了芒果水晶粉還可以接受之外,(雖然好細份),其他都....不堪入口!首先楊枝甘露,圖中可見芒果係一大片,並非切成細粒,西柚份量也十分少!西米份量正常!整體:稀liu liu ! 完全冇食慾 !盛惠$4X然後,紅運當頭-----裏面某些成分還是熱的!看來發記已不再在乎質量、招牌!總結:不會再食!

總結:不會再食!
2015-09-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$50 (Last Night Supper)
2015-07-07 250 views
嗌左個黑珍珠x芒果,一黎啲黑珍珠痴到一舊舊,太傑,然後芒果汁雪到有冰,芒果有好多渣,太甜,未食過咁難食嘅黑珍珠。朋友嗌左個淨豆腐花都出事,食到成口石膏粉,原本諗住俾左錢要食哂佢,最後都食唔到落去,乾到不得了。仲有個腐竹薏仁糖水又傑,好似啲膠水漿住個口,簡單如楊枝甘露都過甜,最離譜嘅係想話要杯水浪下個口都話要收$8買蒸餾水,錢就收到盡,即使係多人時段質素都唔應該咁低,下次唔會再幫襯,真係好難食。

2015-06-26 299 views
剛剛吃完鯛魚燒,又熱又累,就搵間甜品店吃,發記都幾就腳,就同胖蕉入左去,入去的時候無人招呼,吾知係咪下午的關係,侍應無咩理我們,隨便就搵位坐低。我們一人點左一款甜品,他點左榴槤飄香之類,好稠的,他話吃完好口渴。我就點左楊枝金露,都係好稠,料不多,甜多過酸,味道比深井的差很遠,也是吃完好口乾,吃完之後急急腳去買水先去睇戲。
2015-06-14
$35 (Tea)
2015-05-26 405 views
因為唔太肚餓,諗住食少少野滿足一下口腹之慾,見到有糖水鋪就入去。我地見字"雪年",不其然想起雪蓮。咁就叫左百合雪"年"燉雪梨。點知黎到是雪耳,雪"年"不是雪蓮。Waitress態度傲慢,說道是雪耳,不是雪蓮,menu係錯,斯斯然走了。呢個糖水係死甜,一d都唔好食,百合又未溶。
百合雪''年''燉雪梨
2015-05-21
$43 (Dinner)
2015-05-11 177 views
食過咁多間甜品店既甜品我真心覺得呢間野既甜品好差朱古力綿綿冰食落去冇乜朱古力味完全唔抵食隔離配襯既紅豆亦都係冇味既朋友點既楊枝甘露擺上台已經覺得份量好少仲要味道好酸一d都唔好食呢次真係食甜品食到個人咁唔開心用左幾十蚊好似去飲水咁-_-朋友既楊枝甘露亦都因為唔好食而冇食哂下次真係要再三考慮下去唔去
食過咁多間甜品店既甜品

用左幾十蚊好似去飲水咁-_-
朋友既楊枝甘露亦都因為唔好食而冇食哂

下次真係要再三考慮下去唔去
2015-05-06 144 views
七點左右唔太肚餓行經發記見冇人所以入去食個甜品當晚飯本人都好鐘意芒果既甜品所以叫左杯芒果盛宴($38)其實...外表同一般既芒果西米露冇分別可能芒果汁太甜,花奶既味道唔太岀到另外,芒果汁入面有好多根未篩走一啖要吐一至兩條絲下次都係叫其他甜品對發記既芒果汁冇信心
七點左右唔太肚餓
行經發記見冇人
所以入去食個甜品當晚飯

本人都好鐘意芒果既甜品
所以叫左杯芒果盛宴($38)
芒果盛燕

其實...外表同一般既芒果西米露冇分別
可能芒果汁太甜,花奶既味道唔太岀到
另外,芒果汁入面有好多根未篩走
一啖要吐一至兩條絲
下次都係叫其他甜品
對發記既芒果汁冇信心
2015-05-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2015-05-05 151 views
本來想去茶木食個Toast, 但上到去實在太多人, 又心癢想去食甜品, 所以改去發記兩個人點了2個甜品芒果益力多綿綿冰好食, 椰奶好香, 紅豆似日本紅豆, 仲有兩粒湯圓伴碟, 兩個人食都夠楊枝甘露柚子都甜, 新鮮, 唔係乾爭爭。奶同芒果汁比例都好好, 好香滑, 有好多芒果肉, 只略嫌芒果成舊舊, 冇去切粒, 賣相麻麻, 但味道還是好的, 份量可以多少少。

兩個人點了2個甜品

芒果益力多綿綿冰

芒果綿綿冰
2015-05-01
Type of Meal
Tea
2015-04-28 533 views
呢晚同班朋友係呢度食糖水,,旺角黎講,,呢間就腳得黎又開得夜就入左去食,,一入到去成間舖都充斥住留連味,,可能呢度係出名食掛,,但我今次就無食留連,,叫左個蜜瓜黑珍珠,,但勁難食囉!!餐牌上無呢個糖水嘅圖,,個糖水一到就發覺好似中左伏,,食落,,成碗野好稀啦一來,,二來以糖水黎講,,大佬水某某咁無咩味道都係第一次,,已經夜架啦~仲要食個無咩味嘅糖水真心燥左,,雖然蜜瓜都OK好食嘅,,但得幾粒,,碗野又稀又無麥味,,我食曬D蜜瓜就放棄無食了。
叫左個蜜瓜黑珍珠,,但勁難食囉!!
餐牌上無呢個糖水嘅圖,,個糖水一到就發覺好似中左伏,,
已經夜架啦~仲要食個無咩味嘅糖水真心燥左,,
Other Info. : 我諗淨係D黑珍珠係咁難食,,我見其他朋友叫果D咩心太軟呀其他甜品食落都唔差嘅,,但建議大家去食真係唔好叫有關黑珍珠嘅糖水:(
Type of Meal
Last Night Supper
2015-04-27 302 views
果日同朋友經開旺角,見到發記無咩人排隊就一齊去食今次只叫左個楊枝甘露d芒果真係幾酸 ,好在d芒果汁到幾甜,蓋番d酸味份量就岩岩好,食完唔會太濟但如果d芒果可以甜番d就好啦依個就係西米露+紫米露就係西米露同紫米露加d椰汁味無咩特別不過想食清清地既甜品,依個又係唔錯既選擇既不過唔知點解好似深井果間好食d同服務好d
果日同朋友經開旺角,見到發記無咩人排隊就一齊去食

今次只叫左個楊枝甘露
d芒果真係幾酸
,好在d芒果汁到幾甜,蓋番d酸味

份量就岩岩好,食完唔會太濟

但如果d芒果可以甜番d就好啦
依個就係西米露+紫米露

就係西米露同紫米露加d椰汁味

無咩特別

不過想食清清地既甜品,依個又係唔錯既選擇既

不過唔知點解

好似深井果間好食d同服務好d
2015-03-31 189 views
之前都有聽過有人話哩間好食,同friend去咁岩行過見到有位就入左去食。我叫左個芒果班戟轉個頭就做好出黎,個賣相都唔錯,睇落去都流曬口水食落去個班戟好正,裏面個芒果同cream都好好味。
食落去個班戟好正,裏面個芒果同cream都好好味。
芒果班戟
2015-01-21 494 views
原本這家是吃榴蓮有名,奈何我不好這一口,所以就點了楊枝甘露和芒果紫米露。量很足很足,楊枝甘露半碗都是芒果啊,關鍵味道很贊,比什麼滿記不知道好多少呢。第一次去還點了焗香蕉酥皮,蠻有特色的。第二次去點了香蕉、芒果班戟,幾乎是沒桌必點班戟。不是很愛吃那種奶油,就覺得一般般。香港人真是愛吃甜品啊,半夜去的,還坐滿呢。
2015-01-19
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$50 (Last Night Supper)
  • 焗香蕉酥皮
2014-11-28 261 views
收工路過食碗甜先回家叫咗碗楊支甘露有好多芒果肉同柚子碎芒果肉頗甜,柚子有少少酸成碗野感覺得個甜字勝在夠凍環境好迫,坐位坐得吾舒服見到有人排隊,食完立即走人
收工路過食碗甜先回家
叫咗碗楊支甘露
有好多芒果肉同柚子碎
芒果肉頗甜,柚子有少少酸
成碗野感覺得個甜字
勝在夠凍
環境好迫,坐位坐得吾舒服
見到有人排隊,食完立即走人
2014-09-04 322 views
是晚吃完晚餐到來吃甜品簡直失望至極,椰絲芒果卷外皮硬唯芒果肉夠大夠甜,紅豆沙加芝麻湯丸紅豆沙溝太多水唔甜,芝麻湯丸像超市買的一樣普通,椰汁黑糯米,黑糯米太多椰汁不夠香。員工只顧聽歌要叫多次才應,廁所看見兩隻小強的屍體,驚驚。
芒果卷,紅豆沙加芝麻湯丸,椰汁黑糯米
2014-09-04
2014-07-21 512 views
紫米露粟米粒同芋頭粒,食落有咬感但系冇乜味 甜度剛好,衰在太杰身似漿糊一般水準不過不失既芝麻湯丸榴櫣pancake 黃色表皮係榴櫣 中心切開白色係cream 都係甜系冇乜大驚喜

紫米露
一般水準不過不失既芝麻湯丸

榴櫣pancake
黃色表皮係榴櫣 中心切開白色係cream 都係甜系
冇乜大驚喜
2014-07-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$20 (Tea)