2017-09-28 85 views
紫米露湯丸,完全未食過稀溜溜嘅紫米露,好似飲水咁,慘過食粥水,完全接受唔到,湯丸都唔好食。貓山王水晶粉,圖片顯示貓山王肉多到好似開飯咁,但事實只有半球雪糕份量,失望。
2017-09-11 135 views
對我嚟講,平時係旺角食甜品冇咩選擇,因為我呢個麻煩友唔食牛奶個啲就好多餐廳都避免。岩岩食完燒肉,又油膩又熱器,食返啲中式甜品就岩啦。我呢間發記比新寶戲院附近個間好,上次去左個間食到我同朋友個樣頹哂,覺得佢地等得耐又品好食。本來都唔想再幫襯佢地,不過朋友話食過呢間好好多,我即管再俾多次機會佢鋪頭裝修幾新,唔算多人,而且餐牌上既選擇都多左。西式會有梳乎厘,pancake同waffles。中式就有燉品,湯丸個啲今日係想嚟食中式野,雖然中式岩食熱既,但天氣好熱,我忍唔住要點凍食。呢個冰糖雪耳燉雪梨岩哂我,下火得嚟又滋陰養顏,味道偏甜,但雪梨同雪梨唔會因為煮太耐變硬,依然爽身

岩岩食完燒肉,又油膩又熱器,食返啲中式甜品就岩啦。

2017-09-03 140 views
近排天氣熱到爆,呢日黎到旺角行街,又熱又多人,行左陣已經頂唔順,決定同朋友坐低飲杯野,咁啱經過發記見到唔係太多人,朋友即刻提議就呢間,本來只係想飲杯野,但見到餐牌既甜品又好吸引,結果就忍唔住叫左兩份甜品一齊share食榴槤糯米卷,榴槤蓉好香滑,不過同糯米卷既配搭感覺口感一般般由於同朋友都係榴槤控,所以繼續叫左榴槤,呢個榴槤綿花冰好香好甜,加上花奶令榴槤味再加重左,仲配有紅豆同芝麻湯丸,食落唔會單調,夏天食綿花冰真係好解暑食榴槤黎講呢個價錢唔算貴,榴槤好味,下次可以再黎
榴槤糯米卷,榴槤蓉好香滑,不過同糯米卷既配搭感覺口感一般般
食榴槤黎講呢個價錢唔算貴,榴槤好味,下次可以再黎
2017-08-26 132 views
老公今晚係旺角發記甜品外賣一個芒果班戟同芒果糯米卷食緊個芒果班戟個陣有硬物開頭以為雞蛋殼點知一吐出黎竟然有釘書機釘係度完全係覺得極度過份!!明明包裝同外賣盒都冇用釘書釘點解會係個食物入面有釘書機釘?覺得極度失望。幸好係我食個陣都極度小心如果係老人家/小朋友食到唔為意吞埋落肚後果可以好嚴重。我覺得咁大間食肆可以有釘書釘係啲食物入面出現係好過份希望 貴店可以正視一下呢個咁嚴重既問題同埋希望大家去食既時候真係小心啲咬爛啲先好吞!
老公今晚係旺角發記甜品
外賣一個芒果班戟同芒果糯米卷
食緊個芒果班戟個陣有硬物
開頭以為雞蛋殼
點知一吐出黎竟然有釘書機釘係度

完全係覺得極度過份!!
明明包裝同外賣盒都冇用釘書釘
點解會係個食物入面有釘書機釘?
覺得極度失望。
幸好係我食個陣都極度小心
如果係老人家/小朋友食到唔為意吞埋落肚後果可以好嚴重。
我覺得咁大間食肆可以有釘書釘係啲食物入面出現係好過份
希望 貴店可以正視一下呢個咁嚴重既問題
同埋希望大家去食既時候真係小心啲咬爛啲先好吞!
TakeAway
2017-08-14 148 views
很久之前聽朋友說 這裏的食物 非常好吃,還說味道外型也很特別,於是我同我朋友山長水遠地 去了吃,完全沒有我想像中那麼好吃和特別,我認為一般糖水店吃到沒什麼不一樣。味道也沒有很好吃只是一般。但是價錢卻相當昂貴。我們點了兩樣甜品,卻快150元。真的沒有想像中那麼好吃, 我們是慕名而來, 來到感覺只是有一種不外如是。我未必會回頭吃多一次。真的沒有想像中那麼好吃哦。為什麼能能夠這樣出名。我覺得太過甜太過漏的沙冰,完全不能理解
很久之前聽朋友說 這裏的食物 非常好吃,
還說味道外型也很特別,
於是我同我朋友山長水遠地 去了吃,
完全沒有我想像中那麼好吃和特別,
我認為一般糖水店吃到沒什麼不一樣。
味道也沒有很好吃只是一般。
但是價錢卻相當昂貴。
我們點了兩樣甜品,卻快150元。
我未必會回頭吃多一次。
真的沒有想像中那麼好吃哦。
為什麼能能夠這樣出名。
我覺得太過甜太過漏的沙冰,
完全不能理解
2017-08-09 144 views
今日黎到發記甜品,兩個人一人叫左一樣個樣唔錯自己食朱古力窩夫,雪糕勁滑,窩夫極重蛋味🤤而且份量少少食得我勁飽,自己一個食唔曬略厭朱古力醬過甜,如果可以用苦啲嘅朱古力醬會更好
今日黎到發記甜品,兩個人一人叫左一樣

個樣唔錯
略厭朱古力醬過甜,如果可以用苦啲嘅朱古力醬會更好
2017-08-08 238 views
喺深井做甜品做到衝出嘅市區嘅,最近除咗傳統中式糖水之外,仲大玩西式甜品:梳乎里班戟、心太軟,通通齊備!唯一無變嘅係繼續堅持用品質上等食材,keep住每日入呂宋芒、D24榴槤新鮮製作,確保每日大家都可以食到夠晒濃郁,果味香濃同果肉豐富嘅糖水!圓圓嘅班戟令人睇到都開心!班戟軟綿綿,味道唔會過甜,加埋糖漿同芒果味道好夾,再配埋凍冰冰雪糕更加柔滑,無論男女都一樣鍾意。之所以係招牌菜,係因為佢地手選新鮮芒果,確保芒果夠晒熟無渣先用!仲有自家芒果茸秘方,食落啖啖都係鮮甜芒果味加西柚肉粒粒,夠晒口感得嚟入口又滑溜!外皮煙煙韌韌灑滿椰絲,內裡芒果餡非常豐富,食落去滿口都係芒果蓉,非常香甜!上層係心太軟,下層係雪糕、Oreo碎同埋食得嘅花花,食果陣可以將Oreo碎同花混合心太軟一齊食,榴槤嘅香味加埋軟滑雪糕真係好正!順帶一提,老闆話佢地榴槤全部都係選用D24,味道夠晒香濃!
芒果梳乎里班戟
楊枝甘露
芒果燸米卷
榴槤心太軟
芒果梳乎里班戟
芒果燸米卷
榴槤心太軟
2017-08-07 118 views
晚上10點25分坐低叫左2個甜品,1個係朋友叫既竹炭窩夫配曲奇雪糕,另1個係我叫既原味梳夫厘班戟配石板街雪糕,大約十幾分鐘後,朋友既竹炭窩夫到左。雪糕岩岩到已經融融地,好肉酸,竹炭窩夫其實食落同普通窩夫味道一樣,但難食過普通窩夫,因為超硬!失望份量係甘多,夠唔夠因人而異P.s. 雪糕食左一啖先影而我個梳夫厘班戟等左半個鐘都未到,我就問下侍應啦,佢半個字冇講拎左張單去check,只可以讚佢有效率翻到黎答左我一句: 梳夫厘會比較耐,我心諗半個鐘唔夠耐咩忍唔住問佢一句大約仲有幾耐,佢再入廚房問後,清晰答我15分鐘,好!45分鐘我等!因為我今日好想食梳夫厘。過多5分鐘,另一個侍應行過黎同我講: 梳夫厘賣晒好叻,等左半個鐘先講賣晒,完全唔覺得自己有問題,仲要逼我揀其他甜品因爲佢地有最低消費,放過我啦好嗎
竹炭窩夫

竹炭窩夫

份量係甘多,夠唔夠因人而異
P.s. 雪糕食左一啖先影

翻到黎答左我一句: 梳夫厘會比較耐,我心諗半個鐘唔夠耐咩
過多5分鐘,另一個侍應行過黎同我講: 梳夫厘賣晒
2017-08-07
$66 (Last Night Supper)
榴槤飄香啲西米難食到想一粒粒擇反出來,唔彈都唔緊要,系粉來嫁!!榴槤仲好生,系硬身嫁!!從未食過咁差的甜品。紫米湯圓杰過芝麻糊十陪,任食打邊爐的紫米露好食過佢。總結lee一世都唔會再來!!

紫米湯圓杰過芝麻糊十陪,任食打邊爐的紫米露好食過佢。

總結lee一世都唔會再來!!
2017-08-04
$45 (Last Night Supper)
食物質素退步都算啦, 佢哋轉咗新餐牌之後,餐具都換咗,但係點解啲嘢爛成咁都可以拎出嚟畀客用? 同事英身反映 佢哋即刻轉頭行開咗不作回應唔好意思都冇一句,呢啲態度係成件事最失敗嘅; 同埋點都唔明白點解間鋪頭裏面總有一張枱成日都帶住一個reserve牌 唔俾客人坐!即使坐到出門口,都唔畀人坐希望佢哋可以保持呢種惡劣態度依然生意興隆! 幾好食到一肚氣!

2017-07-08 3086 views
週六與友人的飯聚,匆匆一聚仍有未盡的話題,隨意找一家甜品店再續。很久没有光顧發記甜品了,以前對發記印象頗佳,但近年聽見水準下滑不少,也就一直没有再訪的意欲。就如一貫的港產甜品店般,食桌擠迫得可以,不會讓人有意慾久坐的一種。翻開餐牌,感覺便更陌生了,雖然中式糖水、湯丸、鮮果系列仍能找到,但多了心太軟、窩夫、疏乎里、綿綿冰一類合乎年輕口味的甜品,以賣相行先的。被那黄色小鴨吸引,選了芒果鴨鴨布丁($59),賣相十分可愛,食味卻不怎麼樣。芒果布丁跟家常做的没兩樣,滑溜欠奉奶味太重,芒果肉不多,面層小鴨是芒汁冰,但該是擱了些時刻,有不新鮮的感覺,嚐一小口便放棄,呍呢嗱亦只是尋常貨色,除了賣相外也没有可讚譽之處了。友人嫌甜品太膩,選了水果茶($36),茶味清新,配上新鮮西瓜、百香果、蘋果、檸檬,健康的選擇。久别重逢的發記,感覺是大不如前了,在甜品店大行其道的當兒,就更没有再回頭的理由了。
週六與友人的飯聚,匆匆一聚仍有未盡的話題,隨意找一家甜品再續。

友人嫌甜品太膩,選了水果茶($36)茶味清新,配上新鮮西瓜、百香果、蘋果、檸檬,健康的選擇。
水果茶

水果茶
2017-07-01 124 views
我個朋友一味叫我去食呢一間鋪頭嘅棉花冰,話係好出名,好彩嗰日唔使點等,好快就坐低左,雖然係迫左啲,但都幾夠冷氣!首先先講個賣相,又係相機食先,都幾靚幾精緻!有少少嘅椰汁伴,小丸子同紅豆,加埋落啲冰度真係好夾好好食!其實分量唔係話好多,不過過下口癮算係咁啦!個榴槤棉花冰幾香榴槤味,唔似化學味精,個質感真係好軟滑,好smooooooth,唔會好有「冰」感,不會硬硬突突,所以好順口咁食左多啖!希望 可以椰汁份量再多啲,有機會試吓其他甜品,因為位置都好方便!
榴連綿花冰
榴連綿花冰
  • 榴槤綿花冰
2017-06-30 116 views
是晚與兩位榴蓮控吃飯後甜品,一建議到發記,兩位即時舉腳贊成。我不吃榴蓮,但尚可接受榴蓮的氣味,而我亦喜歡反璞歸真,吃傳統的中式糖水。我點了熱腐竹白菓糖水,腐竹煮到如豆漿般的狀態,是我喜歡的做法。薏米份量亦夠多,反而白菓就不怎麼吃到。兩位榴蓮控,共點了三份榴蓮甜品 我發現一般人對榴蓮的喜惡都是兩極化的。榴蓮班戟以小木碟盛載,配上木刀叉,配合榴蓮的東南亞熱帶風情。內裏忌廉很多,可惜打得不夠滑,而兩位專業的榴蓮控更表示榴蓮不夠熟所以不夠香。榴槤飄香上枱前我們都誤以為是楊枝金露,與餐牌上的相片有點不一樣,但榴蓮及金柚配料份量尚算多。榴蓮燉鮮奶的榴蓮份量亦不少,燉奶夠滑。最令人驚喜的是芒果綿綿冰,賣相一流,芒果份量足,而用不銹鋼砵子盛載綿綿冰,令綿綿冰的温度和形態保持得很好。聊著聊著,談談當中友人經營的餐廳,不經不覺在發記留了將近兩小時,所以說食物是最容易把人聯繫起來的,為食物乾杯

兩位榴蓮控,共點了三份榴蓮甜品
我發現一般人對榴蓮的喜惡都是兩極化的。

榴蓮燉鮮奶的榴蓮份量亦不少,燉奶夠滑。

2017-06-29
Type of Meal
Last Night Supper
是夜和好友於旺角吃晚飯,身為甜魔的好友選了發記甜品作飯後甜品,說吃過其榴槤飄香後念念不忘。位於旺角豉油街發記甜品,裝潢時尚簡約,環境整潔。榴槤飄香甫上台散發陣陣榴槤香味,楊枝甘露加上啖啖榴槤肉,實在令人垂涎三尺!!榴槤肉又香又濃,非常足料,加以西米及碌柚肉,賣相豐富吸引,清甜榴槤肉齒頰留香,榴槤控必點!朱古力心太軟賣相相當精緻吸引,欣賞富心思的裝飾~熱辣辣的心太軟流心度高,一切開朱古力漿就緩緩流出來。心太軟朱古力味濃郁,蛋糕鬆軟,外脆內軟滑,配以滑溜雲呢拿雪糕,一熱一冷,甜而不膩,值得推介!養顏栗子蓉香滑甘甜的栗子蓉蘊含豐富蛋白質,而且屬低脂健康的甜品,愛吃栗子的定不能錯過!
是夜和好友於旺角吃晚飯,

身為甜魔的好友選了發記甜品作飯後甜品

說吃過其榴槤飄香後念念不忘。

位於旺角豉油街發記甜品

裝潢時尚簡約,環境整潔。

榴槤飄香

甫上台散發陣陣榴槤香味,

楊枝甘露加上啖啖榴槤肉,

實在令人垂涎三尺!!

榴槤肉又香又濃,非常足料,

加以西米及碌柚肉,賣相豐富吸引,

清甜榴槤肉齒頰留香,榴槤控必點!

賣相相當精緻吸引,

欣賞富心思的裝飾~

朱古力心太軟

熱辣辣的心太軟流心度高,

一切開朱古力漿就緩緩流出來。

心太軟朱古力味濃郁,

蛋糕鬆軟,外脆內軟滑,

配以滑溜雲呢拿雪糕,

一熱一冷,甜而不膩,值得推介!

養顏栗子蓉

香滑甘甜的栗子蓉蘊含豐富蛋白質,

而且屬低脂健康的甜品

愛吃栗子的定不能錯過!
2017-06-11
Type of Meal
Dinner
2017-06-27 84 views
今日同朋友去食甜品,佢話想食楊枝金露就見咁近有發記就去啦,入到去見到裝修都年輕化吾少而坐得都舒服,最好係餐牌個個野食都圖文並茂,睇相就知咩樣吾錯。朋友當然叫左佢想食的楊枝金露,而我就點左榴槤飄香,2個好快就黎到,點知2個係失望,楊枝金露味道好淡,芒果味吾多,金柚又少,西米好水味又淡,睇落好大碗其實2口就食晒。榴槤飄香睇落色已經好淡,入面有2大舊榴槤勁開心,點知我一食味道勁淡,而朋友食果舊直情話吾係知係榴槤都吾覺食緊,金柚都當然好少,所以勁失望。(前面的是榴槤飄香,後面係楊枝金露,吾講都未必即時分到)如果下次食會選擇過另一間,感覺上發記質素差左吾少。

如果下次食會選擇過另一間,感覺上發記質素差左吾少。
2017-06-26