2010-01-09 43 views
小弟係聯記常客~近日發現聯記d酸辣粉同川北涼粉份量小咗,唔加底真係冇可能會有飽既感覺~唔通生意真係咁難做~不過味道都係冇變~一樣都係咁好味~一定要食酸辣粉&川北涼粉,有好多配料揀,雞絲,牛肉,牛脷,排骨,口水雞.....等等...仲有好多小菜都未食~食左再介紹比大家~
小弟係聯記常客~近日發現聯記d酸辣粉同川北涼粉份量小咗,
唔加底真係冇可能會有飽既感覺~唔通生意真係咁難做~
不過味道都係冇變~一樣都係咁好味~
2010-01-08
$20 (Dinner)
  • 麻辣牛肉川北涼粉
2010-01-07 11 views
女友人在隔鄰醫飽肚後 我急不及待跑去空椅上坐底聞到一陣陣的麻香味 令我食指大動餐牌在收銀入邊位置 我走到前面看 實在太多選擇 全部都是我想吃的那個老闆不耐煩地問我要吃什麼 但後面又沒有人排隊 我已經向他表示我仍在選擇 但他問了第二聲 而且聲音越來越大=="之後我點了 口水雞涼粉 他問我要大中小辣 我想了1,2秒 本想問他大辣有多辣 而知道這是廢話問題== 最後都沒有問 結果我點了中辣 一打開很快聞到麻辣味 份量不算很多 撈一撈之後 紅卜卜的辣油染滿白雪雪的涼粉 入口後覺得我還可以吃大辣 辣的味道不多 而麻的感覺就非常多 雞味道一般 沒有雞味== 感覺非常冰鮮 涼粉咬口好得意 吃了一陣 慢慢感覺到頭皮好像被蟻咬般 還開始覺得有點冒汗 吃完後 嘴唇就好似被針吉一樣 哈哈 非常過癮我一定會再去試其他菜!!
女友人在隔鄰醫飽肚後 我急不及待跑去空椅上坐底
聞到一陣陣的麻香味 令我食指大動
我一定會再去試其他菜!!
2010-01-03
2010-01-06 11 views
食了聯記3年多...由初初無咩人食, 到而家等一個飯要我等45分鐘...食物質素每下愈況...麻辣牛脷係貓爸至愛, 每次必叫...但近日食既牛脷量少了一半芽菜近乎無...講質素, 牛脷完全無晒牛既味...仲要切到碎濕濕...Size係以前既1/3...酸辣粉一個剩粉$16叫左個大腸酸辣粉, 得3片大腸貴$9, 得3片係唔加價但量得番一半質素又下降...味又差左!!唉!!失望!!
食了聯記3年多...
由初初無咩人食, 到而家等一個飯要我等45分鐘...
食物質素每下愈況...
麻辣牛脷係貓爸至愛, 每次必叫...
但近日食既牛脷量少了一半
芽菜近乎無...
講質素, 牛脷完全無晒牛既味...
仲要切到碎濕濕...Size係以前既1/3...

酸辣粉
一個剩粉$16
叫左個大腸酸辣粉, 得3片大腸
貴$9, 得3片

係唔加價
但量得番一半
質素又下降...
味又差左!!
唉!!
失望!!
得番3片大腸
牛脷碎碎咁, 又無芽菜...
2010-01-03 26 views
聖誕去左成都玩,四川既涼粉令人一試上癮,返到來香港一定要試下呢間有賣川北涼粉既食店行過去已經聞到陣辣味 川北涼粉 (小辣): 份量太少,得半個外賣盒份量,比想像中更少,失望。食落唔太辣,又唔覺得香,overall 麻麻地酸辣粉(中辣): 呢個真係辣D,大碗D,可惜花生唔脆,整體都OK涼拌三絲 (中辣): 三絲即係粉絲、海帶絲,同好似蘿蔔絲(不過唔多見有),呢個真係好香好辣,食完條脷又麻又流鼻水,正! 正! 正! 涼茶﹕唔太甜,解辣必飲同大陸既平民涼粉店比較佢都只係一般而已,但係香港黎講己經好正宗,未有機會返大陸玩之前去呢到頂下癮先順帶一提,老闆真係有D串.....不過算啦,都係一種風味黎既

行過去已經聞到陣辣味

涼茶﹕唔太甜,解辣必飲

2010-01-03
2009-12-22 8 views
好吃的店,特色是:老闆同你唔客氣老闆唔得閒招呼你仲要好大陣味這不是讚美,也不是批評,只是你要有心理準備。以前吃過大理涼粉,也是同一類東西,今回經蔡生一講,跟風都去試。因為無位坐,人太多,局叫外賣。口水雞涼粉,盛惠$28。返到屋企品嚐,發現個份量不能與大陸同日而語,怕左少左一半。好在味道係真o既,食完萬蟻挑唇,當然少不了那種不吃比吃更麻的吊詭感覺。雞的調味中規中矩,白切雞不老不嫩,不過份肥腥,已是合格。會否再來?還可以啦,試多幾味先,尤其小吃。但真係辛苦左少少,成班朋友,得我一個食到,真係有排試。隔離唔掂咩真係?我試過,好唔掂。咪當有辣椒就係四川先得o架。
好吃的店,特色是:
老闆同你唔客氣
老闆唔得閒招呼你
仲要好大陣味

這不是讚美,也不是批評,只是你要有心理準備。

因為無位坐,人太多,局叫外賣。口水雞涼粉,盛惠$28。
返到屋企品嚐,發現個份量不能與大陸同日而語,怕左少左一半。
雞的調味中規中矩,白切雞不老不嫩,不過份肥腥,已是合格。
得我一個食到,真係有排試。

2009-12-22
呢日想出尖咀...見紅隧口好塞車..就轉左入紅磡食d野先..去左呢度...等左一陣就有位了~叫左 "口水雞酸辣粉$30" ,"水煮牛酸辣粉$28", 蒜泥白肉$40 同 肚絲 $28已經叫左少辣!!!但都係勁辣...!!!!頂唔順買左2罐可樂!!!其實佢既味係幾好//// 香料好ok...但對於我同honey 都係辣左d ..(其實我地都好食得辣)所以我懷疑佢係咪唔記得左少辣...如果下次再去...睇黎要叫" 小小小辣"...先得lu...
呢日想出尖咀...見紅隧口好塞車..
就轉左入紅磡食d野先..
去左呢度...等左一陣就有位了~
已經叫左少辣!!!但都係勁辣...!!!!

頂唔順買左2罐可樂!!!
其實佢既味係幾好//// 香料好ok...
所以我懷疑佢係咪唔記得左少辣...

2009-12-11
$70 (Dinner)
2009-12-14 10 views
剛食完媽咪肚雞蛋仔,本來係要去時新食o既,但係天意弄人,時新休息於是轉去隔離o既聯記我地order時佢地已經賣剩沒涼粉了,真好生意~~~~~我地3個人點左2個口水雞涼粉(中辣),1個麻辣牛肉涼粉(大辣)過左一震我地就有得食嚕~~~~我點的是麻辣牛肉涼粉,佢D涼粉滑滑的都幾好吃,不過第一次食我無得比較XD至於D麻辣牛肉我就唔係好辣啦~~~~~而其中一個唔太食辣o既朋友仲話佢條舌好似比人醃緊好~~~哈哈~~~~~~(我地食緊中途,佢地連涼粉都賣光~~~~~真恐怖~~~ 一,一)
我地order時佢地已經賣剩沒涼粉了,真好生意~~~~~
過左一震我地就有得食嚕~~~~
至於D麻辣牛肉我就唔係好辣啦~~~~~
2009-12-13
$28 (Dinner)
今日獨去前往川王...係上星期先同老公食完...雖然我叫左''大辣'' 但係程度係小辣!-_-所以真係失望左. 但佢d味真係好香好吸引=(所以今日又再去朝聖=(一到步已經見到好多人係門前.但都係外賣既多.我要左麻辣牛肉飯+coke light 大辣.今日老細奇怪地好人.又nice...仲同我傾計..-_-乜食大辣好出奇咩...今次抱住一絲ge希望黎到. 佢ge牛肉好'un' 吾得. 亦都吾係大辣ge程度...所以食完之後一陣就無哂辣既感覺...相比起第1次去食果陣時.食完之後行到搭車ge時候 個口都仲係辣緊.但而家...=(唉 失望而回. 川王改變了=(
所以真係失望左. 但佢d味真係好香好吸引=(

所以今日又再去朝聖=(
一到步已經見到好多人係門前.但都係外賣既多.
我要左麻辣牛肉飯+coke light 大辣.
食完之後行到搭車ge時候 個口都仲係辣緊.但而家...=(
唉 失望而回. 川王改變了=(
2009-12-11
2009-11-18 9 views
四川料理擅於運用香料與醬汁。主要用茴香、辣椒、豆瓣醬、蒜頭和胡椒等的香料和醬料調製而成,風味獨持。住係聯記川王附近, 好方便, 不時都會黎這小店到食辣野, 所以第一篇就選擇了它!!四川料理雖然以麻辣馳名,但口味變化極多, 而這家小店既四川小吃都有好多口味雖然喜歡這兒既 酸辣粉 - 冬天食這個不錯, 酸酸辣辣, 好暖胃川椒皮蛋 - 簡單既一道川菜小吃, 個汁做得幾好夫妻肺片 - 麻油味好香, 麻辣得黎幾有口感但今次我就轉一轉食川北涼粉, 蒜泥白肉 (兩款都點了中辣)川北涼粉 - 個口感幾得意, 涼涼地又滑, 超麻好過癮, 不過油有點兒多蒜泥白肉 - 蒜味都幾香, 麻中有肉味, 如果白肉可以薄一點, 味道一定更加好

雖然喜歡這兒既
酸辣粉 - 冬天食這個不錯, 酸酸辣辣, 好暖胃

川椒皮蛋 - 簡單既一道川菜小吃, 個汁做得幾好
夫妻肺片 - 麻油味好香, 麻辣得黎幾有口感
但今次我就轉一轉食川北涼粉, 蒜泥白肉 (兩款都點了中辣)

蒜泥白肉 - 中辣
川北涼粉 - 中辣
蒜泥白肉 - 中辣
  • 酸辣粉
  • 川椒皮蛋
  • 夫妻肺片
2009-11-14 85 views
第一次去紅磡,就是為了這間openrice上佳評如潮的食店。因為想同時去隔離更加出名的時新快餐店,今次只點了一道「雞絲川北涼粉」。雖是嗜辣者,但第一次去先只敢點小辣。結果對我來講是很溫和的辣,可以很順的一直吃下去。涼粉很特別,似果凍咁,一碰即斷。整體味道都幾好。去的時候是星期一的傍晚,很多人輪候外帶,但等佐不到十分鐘就有得食,速度ok。下次還會想去試其他菜色。

涼粉很特別,似果凍咁,一碰即斷。整體味道都幾好。

雞絲川北涼粉
雞絲川北涼粉
2009-11-07 36 views
麻辣牛肉酸辣粉 - 個粉口感幾好, 幾彈力, 幾好趙。 個湯底就油左D, 但係酸同辣都同平均, 牛肉無嘜牛味。 蒜泥白肉 - 頭果幾啖幾好味既, 食食下就覺得好普通, d豬肉幾好味, 肥瘦適中。 川北涼粉 - 完全無辣味, 一味得個油字, 好似飲緊油咁。夏天既時候真係唔好黎食, 坐係街邊真係好熱總括黎講, 全部野都好油同埋唔係太辣, 食一次就夠架啦。

川北涼粉 - 完全無辣味, 一味得個油字, 好似飲緊油咁。

夏天既時候真係唔好黎食, 坐係街邊真係好熱
總括黎講, 全部野都好油同埋唔係太辣, 食一次就夠架啦。
川北涼粉
蒜泥白肉
2009-11-07
2009-11-06 10 views
這是9月17日的外賣, 這篇食評我以為已提交, 原來尚未.....在openrice看到聯記的食評, 垂涎三尺已久, 但食友大都說聯記不宜堂食之餘更不易找到……對於路痴的我, 聯記是遙不可及吧? 怎料有一天, 如常乘小巴到黃埔吉豬島買餸時看到聯記川王涼粉……真的嗎? 回家上網看看, 真是大家所說的聯記啊, 怎會每星期經過一次都不知道? 第二天和幾個同屋苑的好辣日藉師奶商議後, 決定由我去試吃, ok的話外賣回來. 食友說川椒涼粉超讚, 所以點了一客堂食試味 -- 不得了, 麻辣得超過癮, 不過因為麻辣加上天氣炎熱, 我面上的化妝幾乎溶掉. 為保妝顏, 決定回家, 開點冷氣繼續吃. 同時外買幾個小菜和愛辣師奶一同分享. 川椒涼粉 – 辣味沒有麻味來得強烈, 舌頭被花椒麻得發痺!! 涼粉雖不是凍的, 但在麻辣的襯托下, 室溫的它, 顯得涼涼滑滑, 鷄胸絲不 “鞋” 口也有鷄的鮮味. 如果沒有味精, 這味川椒涼粉值100分了. 口水鷄 – 辣味比麻味強, 配合花生的酥香, 非常精彩. 鷄肉很滑, 可惜骨多, 吃得麻煩. 較有肉的都分給朋友, 我的一份只有骨!

食友說川椒涼粉超讚, 所以點了一客堂食試味 -- 不得了

口水鷄 – 辣味比麻味強, 配合花生的酥香, 非常精彩. 鷄肉很滑, 可惜骨多, 吃得麻煩. 較有肉的都分給朋友, 我的一份只有骨! (她們不懂吃有骨的食物!)

蒜泥白肉 – 滿分之作! 蒜香濃而不烈, 白肉完全不韌, 爽口味鮮而且每片肉都是厚薄一致, 工工整整, 分量很多. 青瓜新鮮爽脆, 如果沒用味精, 色, 香, 味, 量俱是滿分了!
川椒(?)皮蛋 -- 這個川辣味和川椒涼粉的麻辣有點相同, 味道很好, 可惜皮蛋沒有溏心. 2 隻皮蛋的份量覺得很少, 賣$18/$20? 如不是皮蛋fans 還是省這道菜, 點其他好了.
因趕在接仔放學時交給各位, 所以包裝前的相也沒時間影了. 除川椒涼粉外, 大家看到的是我自行包裝後的相片.

下一天, 大家七嘴八舌的討論到四川人是不是每款餸都是又麻又辣 ? 我們偶爾一次吃得非常過癮, 但每天都吃味蕾不會失靈嗎? 不過大家一致認為香港潮濕的天氣, 很合適吃麻辣的食物.

**在聯記當天的小插曲, 等外賣時, 來了兩位客人, 其中一位是去年女兒同班同學的媽媽 (日本人), 普通話比我還要流利的她, 帶了另一位日本朋友來川王堂食, 在川王碰面不禁嚇了一跳. 原來住對面的她們間中會來. 友善的老闆看到我們用日語交談才知那兩位客人是日本人. 對於有外國人欣賞他們堅持的 “正宗四川風味” 表現得很高興呢!
川椒涼粉
每樣一兩口的份量, 大家說剛剛好.
是不是很漂亮?
我可以轉行包伙食......
2009-09-17
$50 (Lunch)
是不是很漂亮?
2009-11-05 14 views
大力女王與我都是嗜辣之人,但不是吃很辣很辣,是喜歡吃有濃濃辣"香"味的。而喜歡吃辣的人,身體每一陣子就會提醒你該再去接受從嘴唇一直到胃的灼熱考驗。自從循著蔡瀾先生的腳步來到,每當出現這種反應,大力女王的首選必定是聯記。做外賣的聯記沒有幾個位置,用又小又窄形容是十分貼切,用餐的桌上也不算乾淨,店子就在路邊沒有空調,僅倚賴一台老舊沾滿灰塵的電風扇左旋右轉,但吃路邊攤長大的我,對於這樣的環境卻是十分受用。應該是貪圖這樣的熟悉感,才會每次想要吃辣就會來到聯記。已經記不住來了第幾次,幾乎快將店裡每一樣食物都試過,但每次必點的還是那幾樣。而曾經有一次嘗試中辣,覺得沒有辦法享受美味只感到很辣,因此也不再做小辣之外的選擇。想著想著,在動筆的同時口腔的唾液也開始分泌。這就是辣的魔力吧!先從我覺得最特別的蒜泥白肉開始流口水!大且薄的肉質軟嫩、香味十足,伴著由蒜泥與各式辣椒香料混成的濃醬一口滑入肚,是我的標準吃法。是我見少識薄吧,記得我第一次看到時是相當訝異。不像台式的蒜泥白肉是切成小小一片,且多以鹹味的醬汁入味,聯記的蒜泥白肉真是讓我大開眼界而且大飽口服。當天還叫了水煮肉片酸辣粉,花椒的香味一直從鼻子直衝

應該是貪圖這樣的熟悉感,才會每次想要吃辣就會來到聯記。

當天還叫了水煮肉片酸辣粉,花椒的香味一直從鼻子直衝腦門令人食指大動,肉質也相當軟嫩,但我總覺得酸辣粉好像還是缺了點什麼,不知道是口感還是不夠入味,記億中的印象比不上在珠海的路邊隨性坐下來吃到的酸辣粉。

大力女王則是點了水煮牛肉酸辣粉。肉片厚、有口感、不會太老,「總之就是很好吃啦!」大力女王說。

酸辣血旺一樣是標準的聯記香味,但硬要挑缺點的話是酸味可以再強一點。

吃太多次了,已經可以冷靜的邊吃邊想缺點。

由於當晚有朋友要到家裡聚餐想用大閘蟹,因此中午忍痛沒有吃我另一樣最愛-毛血旺,而是打包帶回家要等著晚上與朋友一起享用。

到了晚上也都沒有吃到毛血旺,因為他們七個人手起筷落沒有停止對毛血旺的攻擊,只好忍痛割愛給他們大快朵頤了。

住在附近的朋友來家中吃飯前也買了麻辣青瓜、紅油肚絲與夫妻肺片

若喜歡會嗆鼻的香味,千萬要試試麻辣青瓜

紅油肚絲則比較普普通通,因為我覺得肚絲有點老與韌,不過仍算美味,只是相較其他菜色是較為遜色。

不吃牛的我則是無法在介紹夫妻肺片了。

最後寫寫幾道我絕對不會再點的菜吧!只是這僅是個人看法,食物還是要自己吃了才算。
1. 口水雞:雞肉處理的不好,口感不佳。
2. 老乾媽炒肥腸:炒的火候有問題吧!肥腸也很少。
3. 酸豆角:完全吃不習慣呀!

後記:
好像每次去的侍應都不同吧!不知道是工作太辛苦還是老闆講話太大聲嚇跑人家的!

酸辣血旺。
水煮牛肉酸辣粉。
水煮肉片酸辣粉。
蒜泥白肉。
麻辣青瓜(左)、紅油肚絲(右)。
蒜泥白肉(左)與夫妻肺片(右)。
2009-11-01
$60 (Lunch)
酸辣血旺。
水煮牛肉酸辣粉。
水煮肉片酸辣粉。
蒜泥白肉。
麻辣青瓜(左)、紅油肚絲(右)。
蒜泥白肉(左)與夫妻肺片(右)。
  • 蒜泥白肉,毛血旺,麻辣青瓜,水煮魚頭
2009-09-14 2 views
之前去開時新食漢堡包,見到依間街邊四川菜,好似都幾好食, 但係大熱天時又要坐街邊... 真係"的"唔起心去試...上星期六晚, 去買左個蒜泥白肉同水煮魚上個friend屋企食(因為佢住附近), 只不過叫少辣, 但係我已經食唔到.....個蒜泥白肉($40)其實好ok, 個sauce好好味, 不過實在太辣喇!!! 個水煮魚($88)都係超辣!!! 同埋佢係用鰂魚, 好多骨 , not good...
個水煮魚($88)都係超辣!!! 同埋佢係用鰂魚, 好多骨
, not good...

2009-09-12
  • 蒜泥白肉
2009-09-13 2 views
相片是於六月尾拍攝的,上周六突然麻辣癮起,便前往聯記川王走一轉,沒有帶備相機的情況下唯有用回那兩張過氣相片。在一個休閒的周六下午,當到達聯記,見摺檯及鋼檯已被食客佔據的情況下, 便只好外賣了以下兩味最喜愛的川菜回家當下午茶的小點。蒜泥白肉--數大片薄薄的白肉片被那股撲鼻的麻、香、辣蒜泥汁淹沒下,令其相當入味。每片白肉都沾上了蒜蓉、紅椒及蔥碎的濃烈蒜泥汁液,不單口腔的蒜泥味久久不散,連帶整股蒜泥味也充散著整間房子。川椒皮蛋--那是用上四川皮蛋,因此沒有廣東出產的皮蛋般含鉛量高。皮蛋晶瑩剔透,稀軟金黃,而麻辣汁與帶甜的溏心產生一種甜味的麻辣感,令汁液有兩種交叉的味道。 溏心融化在舌頭內極其細膩幼滑,可惜分量少。吃至最後.乾脆地把剩如的蒜泥汁及川椒皮蛋的麻辣汁於雪櫃內,留待下回用來當餃子的醬汁或是撈即食麵來吃。

2009-06-29
$60 (Tea)
  • 蒜泥白肉
  • 川椒皮蛋