2013-02-20 14 views
第一次光顧是鑽石山店,當時是新開張被店名吸引,抹茶,正是我喜歡的食品之一被裝潢吸引,草綠,正是我喜愛的顏色之一一打開MENU,裏面幾乎是抹茶的天下其他人在晚餐時段都只獨吃甜品的麵食、飯類都只是配角了不抱任何期望,一心只想吃甜品的我,卻覺得麵食是期望之上,可能是我選對了吧點了蜆湯香蔥柚子拉麵蜆鮮甜大隻,很有誠意,鋪滿了香蔥和香菜,也是我的最愛反而下了柚子皮的感覺怪怪的,但整體來說不錯然後點了白玉子抹茶牛奶,抹茶偏苦,不知是否日本的特色?白玉子軟糯,是日本的水準,比起某些店用湯丸有誠意得多第二次光顧,則點了豚肉飯比該店的牛肉好多了,加了玉子令飲更香更滑下次想試一下抹茶芭菲,因屯門店做得不好,反而想試一下此店會否好一點
第一次光顧是鑽石山店,當時是新開張
被店名吸引,抹茶,正是我喜歡的食品之一
被裝潢吸引,草綠,正是我喜愛的顏色之一

一打開MENU,裏面幾乎是抹茶的天下
其他人在晚餐時段都只獨吃甜品
麵食、飯類都只是配角了

不抱任何期望,一心只想吃甜品的我,
卻覺得麵食是期望之上,可能是我選對了吧
點了蜆湯香蔥柚子拉麵
蜆鮮甜大隻,很有誠意,鋪滿了香蔥和香菜,也是我的最愛
反而下了柚子皮的感覺怪怪的,但整體來說不錯

然後點了白玉子抹茶牛奶,抹茶偏苦,不知是否日本的特色?
白玉子軟糯,是日本的水準,比起某些店用湯丸有誠意得多

第二次光顧,則點了豚肉飯
比該店的牛肉好多了,加了玉子令飲更香更滑

下次想試一下抹茶芭菲,因屯門店做得不好,
反而想試一下此店會否好一點
2012-11-29
2013-02-13 8 views
之前已經聽過這家抹茶館的名字,說是京都來的店,所以一直都對這店都十分有興趣,今日襯假期終於有機會一試。我們3個人點了傳統抹茶,抹茶芝士蛋糕和抹茶芭菲。傳統抹茶,一個套餐的有一個已放入綠茶粉的碗,熱水,兩粒白玉(配黑蜜)和一碟可能是三溫糖的糖,可以讓客人體驗一下日本人泡綠茶,其實幾好玩,不過味道就認真普通,茶不夠濃又不夠香。抹茶芝士蛋糕,表面是一層綠茶粉,中間一層忌廉,最底是抹茶芝士,底部的抹茶芝士有點過咸,要配上足夠的忌廉才能中和過咸,抹茶味不算濃但都叫ok。抹茶芭菲賣相靚,但抹茶雪糕我覺得不夠奶香不夠甜,其他配料ok,但無追著吃的衝動。總括來講這家店給我最深刻的印象不是食物,而是那些無禮貌的員工。樓面有3個員工,一個日本人應該不會中文,所以只能負責出菜,另外兩位本地員工負責其他出菜落單等工作只見兩位本地員工從一開始無視店外排隊的客人,到送餐時的無禮和不週到,未吃完就已經趕著收走食物,不停自顧自傾計等...本身對店員的要求一向都不高,只要有基本禮貌和在需要時俾到適當返應就可以了,但在我看來這兩位員工實在十分不合格,亦間接令我對餐廳的印象打折扣,這店試試無訪,但應該無下次了。

我們3個人點了傳統抹茶,抹茶芝士蛋糕和抹茶芭菲。

2013-02-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2013-02-12 31 views
第一次出食評~請指教!我係我屋企人同我都仲放緊新年假嘅時候,梗係想忙裡偷閒食下好野啦~之前都以經聽過抹茶屋嘅大名㗎啦。佢係日本都有分店,滿以為水準唔差啦點知…我地一行三人一去到見到要等位又唔太多人梗係等等啦,點知入面個侍應妹妹會扮睇我地唔到…唔so我地woo~佢只係理啲兩位兩位嘅顧客…好啦終於入到去,店面都幾光潔嘅,但個侍應妹妹嘅態度都係麻麻,之後見到另一個個頭好𣲷嘅男侍應同一個日本男侍應…可惜除左日本侍應先生禮貌之外另外個個都…差!好啦好啦都係講返食野方面先我地叫左抹茶芝士蛋糕、傳統抹茶仲有抹茶芭菲!~但係傳統抹茶茶粉唔夠起唔到泡,蛋糕比較咸~最好食係芭菲。其實最唔滿意係兩位侍應嘅態度,好似問個女仔攞水咁佢可以將啲水攞去第張枱度而施施然放低托盤行開,而令到我要去問日本侍應先生攞水而可以即刻到手嘅咁大分別…
第一次出食評~請指教!
2013-02-12
$50 (Last Night Supper)
2013-01-30 22 views
有位朋友係澳洲放假返香港,所以4位姐妹淘就一齊去左尖沙咀食野大家仲見時間尚早,所以就提意搵個地方坐下傾下計、吐下苦水。但係附近睇唔岩,所以轉戰朋友屋企附近最後提意去抹茶館!!去到9點10個字,因為都過晒晚飯時間唔洗等位,雖然佢收十一點,但個waiter 同我地講10點係LAST ORDER所以大家好快咁揀左d甜品同野飲芒果味ge pankcake佢係跟埋杯茶一齊上,我地都覺得幾奇怪但係之後就絕對明白點解要有茶喇~我地一致認為超級超級甜 所以要飲茶清清佢!!依杯綠茶我試過一口,有少少偏苦,我個朋友就話OK最得大家歡心ge 就係依個芭菲, 超好味!!!!!!! 必食推介個綠茶雪糕係精華所在!!!!最衰佢就早cut order,唔係我地就可以再叫多一、兩杯

最後提意去抹茶館!!

去到9點10個字,因為都過晒晚飯時間唔洗等位,雖然佢收十一點,但個waiter 同我地講10點LAST ORDER

所以大家好快咁揀左d甜品同野飲
芒果味ge pankcake
佢係跟埋杯茶一齊上,我地都覺得幾奇怪
但係之後就絕對明白點解要有茶喇~
我地一致認為超級超級甜
所以要飲茶清清佢!!
依杯綠茶我試過一口,有少少偏苦,我個朋友就話OK

個綠茶雪糕係精華所在!!!!

最衰佢就早cut order,唔係我地就可以再叫多一、兩杯
Other Info. : 我地以為依間野只係食甜品,得係入去發現原來佢地仲有魚生飯果d 可以去食下晚飯或者下唔茶都得
2013-01-17
$50 (Other)
2013-01-24 13 views
踏入2013年,從台北跨年回來後,終於能相約小同一聚,順道派派手信。週末晚上,七時多,這家抹茶館內早已滿座,門外則有零星人在等候。拿了籌號,獲告知下一張大檯便輪到我們(這家只有二人檯和三人或以上檯的區分),怎料這一等便是半小時.......在門外已跟友人盤算著該點些什麼才好,來之前看了看「開飯」,心中已有些一定不會選的項目,如蕃茄什麼拉麵。至於溫泉蛋卡邦尼意粉聞說不錯,姑且試試看。主食有點難以選擇,焦點還是落在抹茶系列甜品上,必點當然是抹茶Tiramisu,還有只看照片已教人心花怒放的抹茶白玉芭菲。等了又等,終於有三人座位,主食最終點了意粉和吞拿魚茶漬飯,甜品跟之前想好的相同。點菜後不消數分鐘,茶漬飯已極速送上。也許是我們比較少接觸茶漬飯,吞拿魚本來已沒甚鮮味,加上淡出鳥來的茶(只有少許鹹味),友人吃了數口便放棄,我嘗試把wasabi,少許豉油和黃色的不明東西同吃,感覺仍是相差不遠。 此時,卡邦尼意粉也正好送到。意粉頗彈牙,卡邦尼汁味道不俗,中規中矩的一味。聰明的友人想到用這個拌茶漬飯更好,哈哈!總算把主食吃光了,可是胃容量仍有很多呢!不怕,甜品出現了。抹茶Tiramisu在「開飯」頗

點菜後不消數分鐘,茶漬飯已極速送上。
此時,卡邦尼意粉也正好送到。
不怕,甜品出現了。
抹茶Tiramisu在「開飯」頗有好評,吃罷,也「收貨」了。抹茶粉跟忌廉芝士的配搭得宜,只是不明白忌廉芝士帶點椰子的味道?友人則說不覺得有。
好的東西總是最後出現,我是這麼想的。這個份量十足的芭菲擁有美麗的外表,內在又是怎樣?不等我多拍一張照,友人已經急不及待試試。頂部的白玉帶點硬,費點牙力才點咬開,拌著紅豆吃還是不錯的。至於主角抹茶雪糕,抹茶味實在太輕淺,只嘗到丁點抹茶的甘味,友人說這兒的比citysuper那家差一點。如果只是在其他餐廳吃到這種雪糕,還能接受,但這家是抹茶主打的餐廳,則有點偏離水準了。底部的抹茶葛粉條由我包辦,像大菜糕的質感,不太甜膩。

吃罷甜品已感飽足,不過應該沒有再來的理由。

Other Info. : 二人前來等位比三人以上快得多。
2013-01-19
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$88 (Dinner)
  • 抹茶Tiramisu
2013-01-23 10 views
因為成日都食荷里活丼丼屋同甘味讚岐手打烏冬,甘今日出完街6點幾同老公,阿仔試下 尼間新開既 抹茶館~~其實一路等位都有D怪, 見到D 侍應姐姐行下傾下計,但又見到連著 廚房衫(我覺得係廚師) 都出尼招呼客人,觀感好奇怪~好啦有位,比左張4人台我地~除左野食好少選擇,連小食都無~甘我地叫左2個麵,一個親子魚生飯~+一杯飲品其間我叫左3次,係3次 要杯水~第3次係廚師哥哥拎比我,佢應該係全場最做野既人~甘D侍應姐姐做咩呢!!!~~~~~野食到,我個係黑蒜豬骨湯叉燒拉麵~甘都幾香~~食食下~點解無叉燒~~頂原來成碗麵得一片簿叉燒~~我地都成日日日式野, 一片簿叉燒拉麵真係第一次食到到我老公,係蕃茄芝士拉麵---芝士被燒了一上台淨係有好勁既“loan" 味,其實我老公一路食一路都只係食到“loan" 味因為阿仔好眼訓,我地一心快D食完走,同埋已經決定吳會再有一下次,都吳想同D職員講到個親子魚生飯,係阿仔的~小朋友食野慢,食下停下好正常我吳知係咪想吹我地走重次碗飯重有一半未食完,已經被D 侍應姐姐 想收走2次~~~有無攪錯,睇都睇到重有甘多係碗到,吳使問都知重食啦!我忍吳住話:好趕咩,都未食完埋
同老公,阿仔試下 尼間新開既 抹茶館~~

好啦有位,比左張4人台我地~

除左野食好少選擇,連小食都無~

甘我地叫左2個麵,一個親子魚生飯~+一杯飲品

甘D侍應姐姐做咩呢!!!

~~~~~
野食到,
我個係黑蒜豬骨湯叉燒拉麵~
我地都成日日日式野, 一片簿叉燒拉麵真係第一次食到

到我老公,係蕃茄芝士拉麵---芝士被燒了

到個親子魚生飯,係阿仔的~小朋友食野慢,食下停下好正常
我吳知係咪想吹我地走

有無攪錯,睇都睇到重有甘多係碗到,吳使問都知重食啦!

我忍吳住話:好趕咩,都未食完

埋單$288
一抵食,服務差

Other Info. : 我都係去返丼丼屋同甘味好過 又好味,服務又好
2013-01-20
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2013-01-16 9 views
來到這裡,當然要吃他們主打的綠茶甜品了。要了一個綠茶Tiramisu,賣相非常精緻,用喝清酒用的小木盒盛著。上面灑滿了綠茶粉。吃入口,充滿忌廉及綠茶的香味,忌廉打得鬆軟不過實,而蛋糕也不會太甜,有水準!
而蛋糕也不會太甜,有水準!
2013-01-07
低擋味道, 中擋收費@抹茶館鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場3樓325號舖綠茶館係新開架又近近地我屋企但見勁多食評話甜點唔好味所以沒叫了, 因價錢都不平平均$50 又唔好食, 咁去CAFE喝COFFEE食cake好了是日就食lunch, 個lunch set 有搵笨同正價一個, 只是送多杯green tea...而杯green tea係一點綠茶味都無得個甜字,所以大家不要叫set因為款都唔多個飯附有湯, 但幾難飲煙肉加些茶, 飲了一口已想嘔.....個飯係無汁...但勁油...他們是用油撈飯當汁嗎幸好雞肉起了骨, 食得方便雞肉用了山椒味道是有丁點麻辣到個麵..收緊名拉麵店架價錢...我食一風堂仲平過佢個湯好味精....食完勁口渴兩片紫菜唔沉湯都放了很久...軟軟的好難食...........而個裝修一般, 沒特式座位似闊d架茶餐廳格局服務仔是一般, 我食完埋單成間店都只係得幾木台人但我揮足手5分鍾, 叫左十幾聲先有人應但明明waitress只在不到2米距離唔想做定扮睇唔到???
低擋味道, 中擋收費@抹茶館
鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場3樓325號舖

綠茶館係新開架
又近近地我屋企
但見勁多食評話甜點唔好味
所以沒叫了, 因價錢都不平

是日就食lunch, 個lunch set 有搵笨
同正價一個, 只是送多杯green tea...
而杯green tea係一點綠茶味都無
得個甜字,所以大家不要叫set
因為款都唔多
個飯附有湯, 但幾難飲
煙肉加些茶, 飲了一口已想嘔.....
個飯係無汁...但勁油
...他們是用油撈飯當汁嗎
幸好雞肉起了骨, 食得方便
雞肉用了山椒味道是有丁點麻辣
到個麵..收緊名拉麵店架價錢...
我食一風堂仲平過佢
個湯好味精....食完勁口渴
兩片紫菜唔沉湯都放了很久...
軟軟的好難食...........

而個裝修一般, 沒特式
座位似闊d架茶餐廳格局
服務仔是一般, 我食完埋單
成間店都只係得幾木台人
但我揮足手5分鍾, 叫左十幾聲先有人應
但明明waitress只在不到2米距離
唔想做定扮睇唔到???
$70 (Lunch)
2013-01-11 2 views
行過2-3次都想入去一試,但次次都係食飽左先醒起! 今次就一早定好左去食! 不用等位~ 可能係因為weekday, 不過次次見佢都唔係特別多人~ 2個人一齊入去menu得一份... 自己係距離台拿la... ai...水來了, 但點解? 要放在我的menu上? 想我倒到4圍都係?? 點左個3文魚+吞拿魚飯set~吞拿魚 - 無咩色彩... 入口無味... 同好凍...三文魚 - 中規中矩~ 但太細條... 無左口感...飯... 好熱,仲要係中國米... ha?! 碗大但飯少... Dessert綠茶提拉米蘇綠茶tiramisu, 雖然蛋糕很軟,cream很滑,綠茶味ok濃,份量少... 另外... waiter們不是態度差... 但,可以的話找一點有經驗/訓練過的比較好...

點左個3文魚+吞拿魚飯set~
吞拿魚 - 無咩色彩... 入口無味... 同好凍...
三文魚 - 中規中矩~ 但太細條... 無左口感...
飯... 好熱,仲要係中國米... ha?!

碗大但飯少...
Dessert

2012-12-11
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
  • 綠茶提拉米蘇
2013-01-09 6 views
呢間餐廳由上年十一月開業至今,我大大話話最少都去咗四、五次。食晏、食晚飯,都試過。上年十二月第一次去,覺得十分有驚喜,但係嗰時已經發現佢哋响安排座位方面幾冇彈性。我哋嗰次三個人去食晚飯,去到冇位,响門口等。中間有好幾張兩人枱走咗,接待嗰位日本人就起勢叫兩位o既食客入座,即我哋係60號'飛'先算啦,佢係咁放到八十幾號'飛'入去,都冇考慮過可以將兩張枱拍埋一齊 (嗰時分別有兩次機會可以做到呢個安排),我哋有同佢講,佢都好似幾認同咁。最終都係等到一張4人枱走,佢先安排我哋入座。今次要寫呢篇openrice,主要係有見佢o既服務水準每況愈下,真係唔打唔得。上兩次去,我朋友問佢攞一杯全熱水,一位女侍應話:「冇全熱㗎喎。」我朋友就話:「我上前嚟,要熱水都冇問題。」呢位女侍應即刻面色一沉,氣沖沖咁去攞咗杯熱水,大大地力咁放响枱度。呢次,我都算。上個星期日晚再去食,又遇著同一位日本人接待我哋。今次我就兩個人去o既。我哋張'飛'係51號,登記嗰時叫到38號。大部分等繄o既食客都係兩位。好啦,咁我哋就企响庶等。一直嗌'飛',嗌到四十八、九咁,有兩個攞44號飛呀、46號飛o既人返嚟,佢補返張枱佢哋,呢個唔係

。呢次,我都算。

上個星期日晚再去食,又遇著同一位日本人接待我哋。今次我就兩個人去o既。我哋張'飛'係51號,登記嗰時叫到38號。大部分等繄o既食客都係兩位。好啦,咁我哋就企响庶等。一直嗌'飛',嗌到四十八、九咁,有兩個攞44號飛呀、46號飛o既人返嚟,佢補返張枱佢哋,呢個唔係問題。一般嚟講,你遲咗,都要讓返兩、三張枱入去,先輪到佢哋,始終佢哋係遲咗吖。但係個日本人冇咁做,一有枱,佢就放咗佢哋入去,咁都算嘞。好啦,叫到50,下一張到我哋,呢一刻,一對手持41號'飛' o既食客出現,跟住日本人就叫佢等等,話next table。我聽到,就問佢,下一張係咪我,佢話next next。咁我話,點解? 佢話因為有其他人返咗嚟。我話,咁佢哋遲咗咁多返嚟,只要show返張'飛'就有位,咁個個都唔駛响庶等啦,攞咗張'飛',周圍行吓,返屋企訓吓,遲一遲落嚟都即刻可以有位㗎喎。我話佢呢套system唔公平同有問題,個日本人好冇禮貌咁同我講:「我哋個system係咁。」激死我!
今時今日,點可以咁做生意㗎呢??

食物同飲品方面,的而且確,佢哋o既水準係非常唔錯。不過,如果佢哋o既服務態度仲係咁,我諗幾好食,我都唔再返去幫襯o架啦。
Other Info. : 另,我覺得間餐廳人手都頗短缺,唔知係咪因為咁攪到啲員工做到好忟。
2013-01-06
2013-01-03 12 views
之前上網唸住起openrice度搵下有好評較多既餐廳試一試,就見到呢一間抹茶館新開了不久,入面相片既抹茶甜品看似很吸引,令人垂涎欲滴!可惜地理位置跟我住得太遠了。。一直都無機會親身去品嘗!但當知道鑽石山附近MIKIKI商場開了little twin star既聖誕展品。。我就有個借口要朋友同我一齊去試試了!一開始,老闆用日文歡迎我們,但之後用英文加身體語言叫我地要等一等!老闆很明顯是日本人呢!雖然語言上溝通不到,但感覺他眼神很友善,熱情!我明白果時已經係晚上九點幾,很多人會選擇黎呢度試甜品,不過都只係等左大約五至十分鐘左右就有位了!由於我連中午飯都無食,所以急不及待叫了一碗雖然份量不多,但卡邦尼既汁已滿滿沉在整個烏冬。。個汁有很濃既芝士味,加上流流既蛋黃,令每條烏冬入口都變得很滑,很有口感,烏冬亦很彈牙!最重要既係,當烏冬食完之後,還餘下半碗既卡邦尼汁,可以當濃湯甘飲,很正而不油膩!至於我朋友叫了由於我不吃煮熟了的蕃茄,所以沒有嘗試過,但嗅到很濃既蕃茄湯,而我朋友話蕃茄不酸,不過不失,但無咩特別!另外,我地還叫了綠茶tiramisu, 雖然蛋糕很軟,cream很滑,但綠茶味不濃,份量又

由於我連中午飯都無食,所以急不及待叫了一碗[卡邦尼煙肉溫泉蛋烏冬]
很正而不油膩!

至於我朋友叫了[蕃茄肥牛拉麵]
蕃茄肥牛拉麵
不酸,不過不失,但無咩特別!
綠茶提拉米蘇
另外,我地還叫了綠茶tiramisu, 雖然蛋糕很軟,cream很滑,但綠茶味不濃,份量又很少,試一次已足夠了!

最後,我地share左一杯白玉綠茶雪糕牛奶綠茶,平時在街外飲既green tea latte, 奶味重但綠茶只是染色而己。。但相反,我很喜歡這裡的牛奶綠茶,綠茶味多於奶味,甜度與澀味比例剛好,飲完一口,綠茶粉既少少澀味仍然留在口中;但白玉就似硬了的凍湯圓,頗為失色。。而綠茶雪糕軟硬適中,好味,價錢亦與Starbucks的相若,但一樣甘好飲!

下次一定會再來試其他甜品
2012-12-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$140 (Dinner)
Celebration
Christmas
蕃茄肥牛拉麵
綠茶提拉米蘇
  • 卡邦尼煙肉溫泉蛋烏冬,白玉綠茶雪糕牛奶綠茶
2013-01-03 10 views
前排又興番抹茶, 將軍澳開了一間好似幾受歡迎, 隔了不夠3個月, 鑽石山又開一間以抹茶為主打的日本料理! 講真用抹茶來sell客其實都幾難, 喜歡抹茶的人唔多. 不喜歡抹茶連綠茶抹茶都會攪錯, 所以我同友人過來試試用抹茶做甜品以外食品, 有冇發圍! 溫泉蛋豚肉丼顧名思義就是溫泉蛋+豬肉+飯, 一點都唔特別. 溫泉蛋正正常常, 豬肉薄片像肥牛, 但沒有香味. 面層放上唔辣的辣椒絲同紫菜, 整個唔夾味, 當普通食個飯.最大問題係唔熱, 唔熱食咩都唔好味~有冇配面豉湯都一樣, 麻麻. 芝士雞肉拉面上菜先知係撈芝士面, 有驚喜!雞肉雖然冇特別, 芝士又冇特別香. 但係變成撈拉面, 每條面就可以沾有芝士醬. 呢碗清晒, 合格. 焦糖抹茶布甸有花過心思. 先看器皿就以日本傳統喝抹茶的杯碟盛載, 賣相ok.抹茶本身有苦味, 配焦糖片可以減輕苦味, 但我嫌焦糖搶了鏡~ 甜品後飲杯茉莉茶, 舒服晒! 宇治抹茶雪糕金時丸子芭菲餐牌上有約8款選擇其實夠晒, 個人喜歡抹茶配紅豆.上菜時嘩了一聲! 嘩~~~好大杯呀!即時拍照留念! 一個人吃會吃力, 兩個人都嫌太大杯. 芭菲比雪糕吸引, 雪糕變成忌廉, 口感都唔
溫泉蛋豚肉丼
顧名思義就是溫泉蛋+豬肉+飯, 一點都唔特別.
最大問題係唔熱, 唔熱食咩都唔好味~

有冇配面豉湯都一樣, 麻麻.
芝士雞肉拉面
上菜先知係撈芝士面, 有驚喜!
焦糖抹茶布甸
宇治抹茶雪糕金時丸子芭菲
餐牌上有約8款選擇其實夠晒, 個人喜歡抹茶配紅豆.
上菜時了一聲! 嘩~~~好大杯呀!即時拍照留念!
一個人吃會吃力, 兩個人都嫌太大杯. 芭菲比雪糕吸引, 雪糕變成忌廉, 口感都唔一樣! 入面有罐頭橙肉, 丸子, 紅豆蓉, 一粒栗子. 抹茶雪糕當然比不上在京都當地好味, 略甜不苦.
以$55一杯價錢, 都抵食.

總括此店還是專做甜品較好, 不過可能大店成本高, 又要開正人流多的地方, 要做好多範先圍到本. 但下次再去只會攻甜品.
2012-12-20
$130 (Dinner)
十一月下旬‧晴來了這邊,記得有這間近來幾熱門的甜品店,來試試。試了幾味,都是一味綠茶Tiramisu最好。Marscarphone芝士幾軟滑,抺茶粉的味道也剛好平衡其香甜,不錯。值得一提的是那個抺茶,店方給客人一個小掃子自己攪。係幾好玩,但總也做得不好的。這不是應該由店方代勞的嗎?
十一月下旬‧晴

來了這邊,記得有這間近來幾熱門的甜品店,來試試。

這不是應該由店方代勞的嗎?
最好
Type of Meal
Tea
Dining Offer
Tasting Event, Group-buy, Credit Card Offers, Others
最好
2013-01-02 11 views
首先,本人是個經常去日本工作和旅行的人,也非常愛好美食,不論什麼國家,尤其是最喜愛日本美食,也非常獨愛抹茶和白玉團子.先說我得知這間抹茶館的由來,是我在尖沙咀一間日本書店上的免費專門介紹香港的日本美食雜誌看到的,也聽聞過朋友說過評價好才去,但我除了感到憤怒和失望外,也很慨歎認真的日本美學精神來到香港就會盪然無存??先說店面裝修,綠色的沙發是配合主題,牆壁上的花圖案很好,但是個人覺得燈光過於開明,容易造成過於熱鬧,店面吵鬧得過份,完全沒有能靜心下享受抹茶的氣息!然後,店員方面,先談制服,主色白不要緊,但是那個帽子和圍裙,,個人覺得看上很像一般中國酒樓的廚房工...可能每人對時裝觸覺不同.而且服務態度差,沒笑容,沒表情,拜托,說是來自京都都沒可能一D禮儀也不懂吧,還學什麼人開設日本餐廳!要2杯水都居然可以完全沒來加無視!吃完的餐具也不會主動來收拾,甜品也要追問才上.好了,開始進入食品階段,外觀看上不錯,但是那個所謂的茶太淡,放入去飯內完全沒味...三文魚和魚子也是一般級數.這是豚肉拉面,不是特盛的,在MENU裡,蛋是半生的,也是米黃的湯底,但是,為何上菜的是黑色的!還有蛋是全熟的!要追問店

首先,本人是個經常去日本工作和旅行的人,
也非常愛好美食,不論什麼國家,尤其是最喜愛日本美食,
也非常獨愛抹茶和白玉團子.

先說我得知這間抹茶館的由來,
也聽聞過朋友說過評價好才去,

但我除了感到憤怒和失望外,
也很慨歎認真的日本美學精神來到香港就會盪然無存??

先說店面裝修,綠色的沙發是配合主題,牆壁上的花圖案很好,
但是個人覺得燈光過於開明,
容易造成過於熱鬧,店面吵鬧得過份,
完全沒有能靜心下享受抹茶的氣息!

然後,店員方面,先談制服,主色白不要緊,
可能每人對時裝觸覺不同.
而且服務態度差,沒笑容,沒表情,
拜托,說是來自京都都沒可能一D禮儀也不懂吧,
還學什麼人開設日本餐廳!
要2杯水都居然可以完全沒來加無視!
吃完的餐具也不會主動來收拾,甜品也要追問才上.

好了,開始進入食品階段,
三文魚和魚子也是一般級數.
這是豚肉拉面,不是特盛的,
在MENU裡,蛋是半生的,也是米黃的湯底,
但是,為何上菜的是黑色的!還有蛋是全熟的!
要追問店員才告知外層是黑芝麻,
點解一開始點菜就不說明!
不是每個人都愛吃黑芝麻的,
這點非常不貼心!
還有湯底和豚肉也是一般級數.
到這個了,我知道抹茶原本偏苦,但我真的有點覺得那些抹茶粉是不是放過多呢,
我不知是否每個地區放的份量會否不同,但我知道有些只是一小羹就放水,
這個不多清楚就不多談,但我這年初會去大阪京都那邊工作,到時我再試試和這邊會否不同.
還有,附上的2粒白玉,其中1粒是硬的,不是軟的.失望.
最後這個,這是英式鬆餅嗎,
那2層是硬的,刀子也差點切不開,差,
裡面的就沒什麼問題,

總結這店,
絕對也不會再去!
浪費時間和金錢!

拜托!要開一間日本餐廳就請先學學日本的精神和功力吧!

2013-01-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Celebration
New Year's Eve
  • 沒有
2013-01-01 23 views
見到報紙推介呢間餐廳,所以心郁郁想試試~雖然價錢係偏貴...嗌左3樣野:1. 吞拿魚三文魚刺身丼+洋蔥湯2. 濃湯豬骨拉麵3. 白玉雪糕牛奶綠抹茶首先係吞拿魚三文魚刺身丼($84),刺身太少, 加入半生熟既蛋白,加上唔用珍珠米加醋,感覺就好似分開左咁。而且唔好味~半生熟既蛋白好痴口,感覺唔多舒服~濃湯豬骨拉麵($59)湯太鹹, 而且麵同材料都偏少,得2片豚肉片(好似手指咁大),同半隻糖心蛋, 仲有兩片紫菜,大食既人可能要3碗先夠飽~同埋呢, 麵都唔彈牙~最後, 好期待既白玉雪糕牛奶抹茶~~($44)好難飲....白玉好苦, 而且又硬...我以為會有口感~綠茶仲有綠茶粉, 未沖得均, 而且又少牛奶,只有抹茶既澀, 無茶香同奶滑~唔會再幫襯第2次~
見到報紙推介呢間餐廳,
所以心郁郁想試試~
雖然價錢係偏貴...

嗌左3樣野:
1. 吞拿魚三文魚刺身丼+洋蔥湯
2. 濃湯豬骨拉麵
3. 白玉雪糕牛奶綠抹茶

首先係吞拿魚三文魚刺身丼($84),
刺身太少, 加入半生熟既蛋白,
加上唔用珍珠米加醋,
感覺就好似分開左咁。
而且唔好味~
半生熟既蛋白好痴口,
感覺唔多舒服~

濃湯豬骨拉麵($59)
湯太鹹, 而且麵同材料都偏少,
大食既人可能要3碗先夠飽~
同埋呢, 麵都唔彈牙~

最後, 好期待既白玉雪糕牛奶抹茶~~($44)
好難飲....
白玉好苦, 而且又硬...我以為會有口感~
綠茶仲有綠茶粉, 未沖得均,
而且又少牛奶,
只有抹茶既澀, 無茶香同奶滑~

唔會再幫襯第2次~
沒有水準可言
2013-01-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$105 (Lunch)