2022-08-11 864 views
📒Macky's📍中環威靈頓街 半價食高質小店😚之前去開中環附近等人,就自己一個去揾食啦🥺之前一直memo左Macky's呢間餐廳好耐,難得路過就book左去試試🍴小店裏面木系黑色裝修會偏暗同窄,大概20個位左右~六點幾去到無好多人,就有得座卡位😝如果非卡位都可以望到中環街道,就算tea下感覺都幾chill(重點係一個人坐都吾會好尷尬🙉Menu見到有主打意粉同漢堡 價錢78-118左右中環區都算好合理🟠🪄而呢次用左網上平台訂座,Main Menu同非酒精飲品都可以🌊半價🤩係咪超抵食!!(可以當日訂座好方便!)🍝𝕾𝖕𝖆𝖌𝖍𝖊𝖙𝖙𝖎 𝖜𝖎𝖙𝖍 𝖘𝖍𝖗𝖎𝖒𝖕 𝖆𝖓𝖉 𝖘𝖚𝖓-𝖉𝖗𝖎𝖊𝖉 𝖙𝖔𝖒𝖆𝖙𝖔𝔰𝔥𝔯𝔦𝔪𝔭,𝔟𝔢𝔩𝔩 𝔭𝔢𝔭𝔭𝔢𝔯, 𝔡𝔯𝔦𝔢𝔡 𝔱𝔬𝔪𝔞𝔱𝔬🥫乾茄鮮蝦意粉 ($88>>☆$53😚)蝦、燈籠椒、番茄乾一開始見到評價可能都有少少擔心,但係上碟發現好香🥰而且賣相100分☺!!意粉分量女仔食剛好🤭又吾會好細碟,上面鋪滿番茄乾🍅蝦大大隻🦐而且意外好彈牙新鮮!成個番茄意粉落左蒜蓉所以超香,番茄乾甜甜地唔酸好開胃🤤🤤而且值得一贊就係意粉恰好彈牙,不會太多醬同overco
📒Macky's
📍中環威靈頓街 半價食高質小店😚

🥫乾茄鮮蝦意粉 ($88>>☆$53😚)
蝦、燈籠椒、番茄乾

意粉分量女仔食剛好🤭又吾會好細碟,上面鋪滿番茄乾🍅蝦大大隻🦐而且意外好彈牙新鮮!成個番茄意粉落左蒜蓉所以超香,番茄乾甜甜地唔酸好開胃🤤🤤而且值得一贊就係意粉恰好彈牙,不會太多醬同overcook🙌我自己本身好中意偏硬意粉所以覺得彈牙+超入味🥰💗
意粉仲落左好多紅色同黃色燈籠椒,因爲自己本身好中意燈籠椒,同個意粉配合得好好好甜💜調味剛好吾會死鹹~色彩好豐富🥳

環境方面就可能因爲餐廳比較細,就避免唔到聽到隔離同店員講野啦~隱私度可能唔夠🖐🏻

性價比:🪄🪄🪄🪄🪄
環境:🪄🪄🪄
味道:🍅🍅🍅🍅🍅

總結唔伏,有機會去試下漢堡先🥳🍔
2022-08-05 478 views
今次間餐廳係朋友揀嘅, 話因為午餐時食過外賣覺得幾好,就揾埋呢夜晚再食過首先入到去坐低,覺得坐低真係坐得好唔舒服,椅好高,想搵一個位放袋都冇, 又好容易跌落地下嗰下就已經係想快快趣趣食完就走朋友推介難忘的漢堡就叫咗難忘的漢堡,感覺一般 冇乜驚喜, 漢堡算幾大個,塊牛都大塊厚身, 但係覺得裏面有好多根咬唔到 ,個包有啲濕, 裏面應該係有啲黃瓜醬喺番茄上面,但係完全冇味 , 還好番茄都仲算係有蕃茄味 ,如果獨立塊牛做all day breakfast可能會再吸引D個包連埋少量薯條,薯條係粗薯條,唔係好脆同埋有少少油膩認同其他食評,服務態度非常好,整體嚟講應該不會回頭因為是次坐得非常唔舒服,所以都冇特別影相,就畀番朋友影外賣嘅相上嚟

嗰下就已經係想快快趣趣食完就走

個包連埋少量薯條,薯條係粗薯條,唔係好脆同埋有少少油膩

認同其他食評,服務態度非常好,整體嚟講應該不會回頭

2022-08-05
$150 (Dinner)
2022-08-01 345 views
Lunch由士丹利街行上擺花街,行前少少斜路corner位置,店舖面積唔算大,兩點左右到達最舒適,因為過咗午飯時候,但要留意店舖三點會落場,今日叫咗一個芫荽漢堡,本人唔特別喜歡食芫荽,新鮮芫荽及特別調教的芫荽醬入口味道好清新,好適合咁熱嘅七月,卡邦尼意粉唔多醬汁,意粉煙靭有質感,芝士味濃郁好味😋英式早餐茶一整壺放低充實滿足,試埋店主推介嘅盆栽造型薄荷葉伯爵茶奶凍,侍應特別指引將薄荷葉撕碎混入奶凍一同入口,果然清新無比,仲有正宗法國咖啡燉蛋布甸,我唔知法國口味是否真的與長者嘅軟餐相似😂但味道係唔錯嘅,但質感有保留。
2022-06-24 473 views
晚餐想食平啲嘅西餐又可以打卡,呢到岩你na !後面咁多星星,仲唔係來自星星的你🤣 坐落中環威靈頓街附近轉角有一間餐廳,可能你會經過但未必留意到。有時我哋會miss 左美好嘅事物,應該多留意身邊的事物!就好似呢間餐廳,佢嘅Spaghetti with Crab Meat & Wasabi Cream Sauce &Unforgettable Burger 🍔 物超多所值! High Quality with competitive price 🤍 最後嗰甜品好特別,一個盆栽🪴上面薄荷葉下面伯爵茶奶凍 🤍 打卡絕對岩曬!好fresh and green with mint leaves 🍃
晚餐想食平啲嘅西餐又可以打卡,呢到岩你na !

後面咁多星星,仲唔係來自星星的你🤣

2022-06-16 382 views
已經食過好多次~一定要食豬手呢(●°u°●)​ 」每次都唔洗諗 一定點豬手先 熱辣辣又香口 加埋蜜糖真係世一o(*////▽////*)q其他意粉都好食 兩個女仔食意粉加豬手已經夠哂飽今次試埋甜品~伯爵茶奶凍🤍造型夠哂特別哈哈溫提:記住要食埋啲葉連薄荷葉食真係另一個層次neh!!伯爵茶味重 但始終正餐食得太飽會有啲滯連薄荷葉食就完美中和左~好清新der💕一餐滿足哂食野飲酒甜品係辛苦左一星期既少少慰藉!(◎_◎

今次試埋甜品~伯爵茶奶凍🤍
造型夠哂特別哈哈
溫提:記住要食埋啲葉
連薄荷葉食真係另一個層次neh!!
伯爵茶味重 但始終正餐食得太飽會有啲滯
連薄荷葉食就完美中和左~好清新der💕

一餐滿足哂食野飲酒甜品
係辛苦左一星期既少少慰藉!(◎_◎
2022-06-02
  • 蜜糖豬手
2022-05-30 294 views
今日去左中環既#mackys 食晚飯🍽難忘的漢堡 $98牛肉好厚呀😍食落不隻溜汁😋我食左大半個已經夠飽啦🫣佢仲有薯條🍟配埋😍,不過就有d普通卡邦尼溫泉蛋意大利飯 $108D飯好煙靭,不過佢有黃椒😫我扣左分,因為唔係個個人都食黃椒😭但其實佢係幾好食嘅炸雞粒 $68佢炸得唔會好乾,保留左雞肉有既水份,外面有小小辣辣地既粉,食落又幾好食😋再配上佢哋秘製嘅沙律醬👍🏻凍檸茶$22都幾大杯,有個糖水比你自己控制甜度👍🏻柚子蜜$22甜度適中,又大杯
今日去左中環既#mackys 食晚飯🍽

難忘的漢堡 $98
牛肉好厚呀😍食落不隻溜汁😋我食左大半個已經夠飽啦🫣
佢仲有薯條🍟配埋😍,不過就有d普通

卡邦尼溫泉蛋意大利飯 $108

炸雞粒 $68

凍檸茶$22
都幾大杯,有個糖水比你自己控制甜度👍🏻

柚子蜜$22
甜度適中,又大杯
2022-05-30
$175 (Dinner)
星期五晚放工黎中環食飯同朋友聚一聚輕鬆下呢間小店係石板街附近非常就腳主食都ok叫左個蟹肉牛油果意粉 有少少wasabi👍🏻都幾清新另外朋友叫左個白松露漢堡 都可以白松露份量都算多 唔錯最後叫左個伯爵茶奶凍做甜品奶凍係成個盆栽咁上枱😂視覺效果好衝擊奶凍茶味濃 唔太苦連埋啲「泥」🤣同薄荷葉一齊食成件事好清新 有口感得黎又唔太甜太膩 對於我唔鍾意食太甜黎講係非常好總括黎講今晚成餐飯我地都覺得唔錯甜品真心有驚喜!👍🏻
星期五晚放工黎中環食飯

伯爵茶奶凍
2022-05-27
伯爵茶奶凍
2022-04-30 348 views
Macky’s1. 難忘的漢堡 $98難忘既漢堡果然令人難忘,用把刀一切落去見到中間既牛肉流肉汁出到,切開左之後,牛肉係厚身既,但當食到牛肉既時候一啲肉汁都冇,而牛味係冇既,而且越食越重味,係超重調味料同胡椒粉遮住晒舊肉本身既味道,就好似搽好多粉底遮住本身既樣咁🥲2. 龍蝦汁海鮮意大利飯 $88如果唔講龍蝦汁係唔會食得出,食落就好似pizza味咁,而且個飯仲加左紅椒同黃椒,感覺更似,意大利飯既質素都唔好,而啲海鮮,蜆同蝦不過不失,唔係新鮮嫁啦,不過個青口係呢碟到最特出係MVP,因為腥,唔新鮮,食完既臭味留係口到唔散🤢當食完吞完再加飲品沖完個口,個口殘留臭膠味係理解唔到3. 明太子意粉 $128絕對係呢餐飯既高潮,當放低碟意粉既時候,侍應話因為明太子新鮮所以會有啲腥,而比啲七味粉黎,吓?新鮮會腥?眼都突嘛!將意粉放落自己小碟拎起時,已經聞到有陣怪味,絕對唔係明太子既味,到食落口,好!難!食!又臭又怪又鹹,冇明太子味,又似啲臭芝士,要讚賞既係啲醬汁真係夠多,足夠掛滿咁多條意粉,令到每一啖都感受到咁難食既味道,呢個明太子意粉一啖都嫌多🤮餐湯:忌廉雞肉湯,係用粉開出黎既,完全見唔到雞肉,好多黑

Macky’s
1. 難忘的漢堡 $98
難忘漢堡

2. 龍蝦汁海鮮意大利飯 $88
3. 明太子意粉 $128
明太子意粉

餐湯:忌廉雞肉湯,係用粉開出黎既,完全見唔到雞肉,好多黑胡椒粒

飲品:夠大杯,好在咁大杯先可以沖淡一下唔好食既味

總結:呢餐飯比錢買難受,呢個價錢絕對對唔起呢個質素!食物完全唔新鮮,所有野都用盡調味料遮蓋佢本身既醜陋..
不過侍應服務係幾好既

Ps. 當星期六午餐時間一個人都冇,附近間間餐廳都有客人🙈食物質素完美解釋左原因
2022-03-30 306 views
We love to support small shop but resto also need to deliver their job reasonably. Ridiculous portion and poor quality. Worse than Saizeriya. I could only say shame on you
Delivery
2022-01-22 404 views
The service is so good, the waiter introduces their handmade foods gently and clearly. The food was amazing and worthy to try. 服務態度勁好!仲要係良心小店!waiter會慢慢介紹佢地有咩特式野食,又唔會太chur. 野食味道就中上,價錢上都算值一試!薯條好香,青醬意粉都好係自制,homemade mushroom soup都好味!

• 難忘的白松露漢堡
  • 青醬意粉
2021-12-30 393 views
今日呢間餐廳都係第一次食,係個地點都就腳係威靈頓街,餐廳細細座位唔多但唔迫,選擇又唔少既,有意粉,意大利飯,漢堡包我哋叫咗一個白松露漢堡包,黑松露漢堡包聽得多但白松露好少見,又唔係好覺有咩唔同😄另外叫左卡邦尼溫泉蛋意大利飯,好香芝士同埋煙肉味人均一百,整體來講間餐廳都唔錯,會再去幫襯👍🏻

另外叫左卡邦尼溫泉蛋意大利飯,好香芝士同埋煙肉味
人均一百,整體來講間餐廳都唔錯,會再去幫襯👍🏻
2021-10-25 788 views
好少可想寫負評🙈 平日夜晚叫左unforgettable burger,薯條真係熱辣辣好香口🤤 但係個包真係唔掂,一黎冇乜肉味,二黎塊肉入面好多牛碎骨😱 全程好膽心下一啖會唔會崩牙🙈 估計店舖冇確保牛肉有冇骨就免治左。。。當晚哎左4個,有3個都會有骨。。。然後店員話呢我係正常情況,佢地冇可能每塊肉揾到有冇骨🤯 呢個所謂正常情況我係第一次遇到😂從來未食過有骨漢堡,好難忘🤣唔知有冇人出現呢個問題呢?

當晚哎左4個,有3個都會有骨。。。

從來未食過有骨漢堡,好難忘🤣
唔知有冇人出現呢個問題呢?
2021-10-18 660 views
見rating都ok晚餐試下,點知中伏…餐廳位置唔大既,但枱有小小黐立立,叫左一個牛肉burger和明太子意粉,上菜係算快既。首先牛肉burger, 塊牛肉係幾厚身,但整得熟得制,比較乾身同埋鞋,配埋成個burger食又無咩味,個包又整得比較燶,配料加埋一齊唔知係唔夠醬定咩無味,芝士又好小,成個burger都唔好食…薯條都比較咸明太子意粉諗住多人推介試下,叫之前都諗緊個意粉咩料都無已經會好dry, 希望個醬整到好食。試左第一啖都知又中伏,首先個意粉軟硬係適中既,但重點個汁唔掂,無咩味又太杰撻撻,明太子味係有,但食落係酸酸地同之前食過既完全唔同味…兩樣野都唔好食,以後都唔會再去了。

2021-10-14
2021-09-22 620 views
位於中環的小店,裝修帶懷舊風,有復古的味道供應多款意粉及漢堡等,深受附近上班族歡迎午餐套餐有湯或沙律選擇要左蘑菇湯好香濃入口淡淡蘑菇蓉~難忘的白松露漢堡 塊漢堡扒有成吋咁厚再配多份薯條!漢堡肉而且好Juicy白松露醬汁幾香!蘑菇同洋蔥用左白松露醬炒香,味道不錯 牛味唔算突出,而麵包帶有少許牛油香,整體幾出色!明太子意粉明太子意粉好重鹹香味 啖啖都好多明太子 意粉煮得岩岩好,唔會太軟身仍然好有彈牙口感 拌埋明太子醬汁,又香又咸又辣,味道豐富!消費$200中環威靈頓街76號地下
位於中環的小店,裝修帶懷舊風,有復古的味道
供應多款意粉及漢堡等,深受附近上班族歡迎
午餐套餐有湯或沙律選擇
要左蘑菇湯好香濃入口淡淡蘑菇蓉~
難忘的白松露漢堡 塊漢堡扒有成吋咁厚再配多份薯條!
漢堡肉而且好Juicy白松露醬汁幾香!
蘑菇同洋蔥用左白松露醬炒香,味道不錯
牛味唔算突出,而麵包帶有少許牛油香,整體幾出色!

明太子意粉
仍然好有彈牙口感 拌埋明太子醬汁,又香又咸又辣,味道豐富!

消費$200
中環威靈頓街76號地下
中環石板街尾這間小店,門外牆身一排骷髏骨頭💀💀💀畫像很搶眼,平日lunch time必定有人排隊,所以要試一試!Lunch Set包沙律/湯、主食 (漢堡或意粉)和飲品🥤。小店主打漢堡包,我要了難忘的白松露漢堡包,看看有多難忘~🤣 漢堡包都幾足料,裏面有自家製牛肉漢堡、菇、芝士、洋蔥、蕃茄、生菜,配白松露醬。牛肉漢堡煎得香口多汁,生熟度剛好,不過我這塊漢堡比較多筋,朋友的就沒有這個問題; 白松露醬好少,味道不夠突出; 而包就烘得夠脆。伴碟有粗薯條,份量都幾多,炸得外脆內軟。中環區來說,小店性價比算高,店員亦都很親切。

Unforgettable White Truffle Burger

中環區來說,小店性價比算高,店員亦都很親切。
2021-08-06
Lunch