2024-03-20 47 views
前排去到上環一間隱世嘅葡萄牙餐廳慶祝朋友生日🎂裝修非常精緻fancy 加埋葡文歌相當有氣氛 🎉前菜Piri-Piri Shrimps (6 pieces) in a beautiful Cognac, butter & piri-piri sauce, served with homemade breadPiri-piri sauce係葡萄牙嘅傳統料理 酸酸甜甜 帶少少香辣非常開胃蝦爽口大隻 毫無異味 鮮甜入味 🍤Homemade bread 配olive oil定piri-piri sauce都相當搭配🥖擺盤儀式感滿滿 非常滿足😆Chourico AssadoPortuguese homemade flamed chourico, served with homemade breadServer 會喺客人面前燒西班牙豬肉香腸 都係算一種entertainment🤣Chourico味道偏咸 Server都建議細細舊咁配包食😛主菜Half Piri-Piri, charcoal grilled chicken in a beautiful piri-piri sauce, served

前排去到上環一間隱世嘅葡萄牙餐廳慶祝朋友生日🎂
裝修非常精緻fancy 加埋葡文歌相當有氣氛 🎉

前菜
蝦爽口大隻 毫無異味 鮮甜入味 🍤
擺盤儀式感滿滿 非常滿足😆

Chourico Assado

主菜
Half Piri-Piri, charcoal grilled chicken in a beautiful piri-piri sauce, served with fries, rice & salad
烤雞香料入味 肉質唔會乾柴 雞脾位十分厚肉🐓
配homemade sauce 有蛋黃醬 蒜 辣椒 威士忌等 香辣過癮🥵
仲有特製醬汁配薯條 非常豐富🍟

Bacalhau a Bras, Portuguese grilled fresh sardines, baked young potatoes, bell pepper & salad
望落好似炒飯 其實整盤都係沙甸魚 加入香料炒 鑊氣十足🐟
每一樣份量都相當驚人 餐廳話通常for 4人以上家庭嘅size🙀

Server都好主動細心介紹各道菜式 完全感受到佢地嘅熱情同好客之道🫰🏻

香港嘅葡國菜餐廳唔算多 好多人應該都係過大海先食🤣上環新開咗一間 店舖唔算大 似家庭式經營食物味道不錯 份量足 仲落足心機裝修店舖!🤍𝗣𝗶𝗿𝗶-𝗣𝗶𝗿𝗶 𝗦𝗵𝗿𝗶𝗺𝗽𝘀($𝟭𝟲𝟱) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴.𝟱/𝟭𝟬有六隻大蝦 每隻都啖啖肉 爽口彈牙醬汁主要食到蒜味 仲帶啲辣椒 酒味同牛油香重點係咁惹味嘅醬汁 蝦嘅精華都有滲到落去用伴碟嘅麵包點住醬汁食 可以話出色過蝦本身!🤍𝗛𝗮𝗹𝗳 𝗣𝗶𝗿𝗶-𝗣𝗶𝗿𝗶($𝟭𝟲𝟬) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴/𝟭𝟬炭烤嘅雞 伴以薯條 米飯同沙律菜雞肉烤得嫩滑 外皮薄而微脆 雞胸嘅位置都軟腍入味今次嘅Piri-Piri醬又同蝦嗰個嘅味唔同 但都係惹味嘅辣個雞唔洗點任何嘢就咁食已經好夠味略嫌係配菜未夠出色 薯條太過腍 扣咗少少分🤍𝗕𝗮𝗰𝗮𝗹𝗵𝗮𝘂 𝗰𝗼𝗺 𝗡𝗮𝘁𝗮𝘀($𝟮𝟯𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴/𝟭𝟬想揀一款codfish嘅菜 店員推介咗呢款用牛奶忌廉 芝士 同薯仔粒一齊焗魚肉以一絲絲呈現 夾喺啲薯仔粒之間 份量都好足會每啖都食到一梳梳魚肉 入口鮮味 口感creamy!不過因為佢之後先上 我哋兩個人食完前面兩碟已經飽咗八成最後呢個完成唔到🥹同開始濟 建議多

香港嘅葡國菜餐廳唔算多 好多人應該都係過大海先食🤣
上環新開咗一間 店舖唔算大 似家庭式經營
食物味道不錯 份量足 仲落足心機裝修店舖!

有六隻大蝦 每隻都啖啖肉 爽口彈牙
醬汁主要食到蒜味 仲帶啲辣椒 酒味同牛油香
重點係咁惹味嘅醬汁 蝦嘅精華都有滲到落去
用伴碟嘅麵包點住醬汁食 可以話出色過蝦本身!

炭烤嘅雞 伴以薯條 米飯同沙律菜
雞肉烤得嫩滑 外皮薄而微脆 雞胸嘅位置都軟腍入味
個雞唔洗點任何嘢就咁食已經好夠味
略嫌係配菜未夠出色 薯條太過腍 扣咗少少分

想揀一款codfish嘅菜 店員推介咗呢款
用牛奶忌廉 芝士 同薯仔粒一齊焗
魚肉以一絲絲呈現 夾喺啲薯仔粒之間 份量都好足
會每啖都食到一梳梳魚肉 入口鮮味 口感creamy!
不過因為佢之後先上 我哋兩個人食完前面兩碟已經飽咗八成
最後呢個完成唔到🥹同開始濟 建議多人嚟先好叫呢個!

最後老闆娘送咗每人一細杯酒同Serradura 作結
唔係我哋平時食開用wipped cream整嗰種
反而有啲似custard(?)嘅味同口感 唔太甜唔膩 幾好🫶🏻
餐廳放咗好多葡萄牙元素落去 會有啲似喺個藝術館到食飯😂
不過缺點係啲枱太細 但佢啲碟又唔細… 枱與枱中間都有啲逼
某天去完見山書店,在那邊閒逛時被這道漂亮的大門凝著了,細看後發現它正是我在尋找的萄國味兒。於是便萌生為友人慶生,順道一試的念頭。踏進 Majestic Lisboa 不單被那漂亮輝煌的葡國色彩所感染,菜式更獲在座友人一致的讚許,加上絕不算昂貴的收費,給 「Majestic」一個性價比極高的評分,絕不為過!藉此推薦「Majestic」給喜愛或打算嘗試葡國菜的朋友!「Majestic」必然是一家葡國菜餐廳 ....... Sorry,更正!應該是一間可親的葡國菜餐廳才對!從開瓶費,率先體現可親的一面,只要選擇餐廳供應的餐酒一支,便可獲全晚免自攜酒的開瓶費,給嗜酒人士帶來莫大的便利,而且餐廳所提供的餐酒價位相宜,要不是我們自備了 Whisky、Proseco 與及紅酒,我們也可多認識葡萄牙的餐酒!另一可親是不收取切餅費,可謂慶生安排的理想選址!Sangria HK$298/Jar酒香誘人、水果鮮美的 Sangria,是我喝過最美味的 Sangria。 可是一瓶份量僅夠我們六人各一小杯,有點不夠喉的感覺。假如將份量與價格作對比,該是全晚最貴的,不過亦是物有所值,再來也會點 Sangria,le

於是便萌生為友人慶生,順道一試的念頭。

另一可親是不收取切餅費,可謂慶生安排的理想選址!
Sangria HK$298/Jar

酒香誘人、水果鮮美的 Sangria,是我喝過最美味的 Sangria。 可是一瓶份量僅夠我們六人各一小杯,有點不夠喉的感覺。假如將份量與價格作對比,該是全晚最貴的,不過亦是物有所值,再來也會點 Sangria,let's Cheers!
Piri-Piri Shrimp HK$165

我喜歡 Piri-Piri Shrimp,除了干邑、牛油和 Piri-Piri 醬的惹味度,將自家製麵包沾醬汁來吃,亦是十分享受的美味!

基於欲試的菜式頗多,海鮮的膩意會較肉類為低,故策略方面建議先點 Piri-Piri Shrimp,假如隨後仍有空間的話,再點 Piri-Piri Chicken!
Bolhao Pato Mussels HK$165

另一款海鮮是由白酒及牛油烹調的青口, 不管調味、鮮度和香氣也甚為突出,在熟度掌控方面,也屬準繩無誤,每一隻青口有著細嫩可口、飽滿豐味!也許大家過於集中在 Piri-Piri Shrimp 的醬汁,忘記自家製麵包也可蘸青口汁來品嚐!
Churico Assado HK$165

看著自家製辣肉腸在火熖中烤製,是一種視覺享受!
自家製辣肉腸質感扎實、帶鹹香,佐酒一流!而隨附四個麵包,這趟選擇沾橄欖油來吃!
Sardinha Assada HK$449/6pcs

這趟可一試葡葡牙傳統原條連肚的烤沙甸魚。試後大家紛紛豎起姆指,認為烤沙甸魚是 「Majestic」的必吃。不光新鮮和味道出色, 就連魚肚也沒有一點魚腥或異味,證明處理和烹調方法極之理想,無懸念放心品嚐正宗的味兒!

至於橄欖油上的薯仔和雜菜沙律也不錯!
Arroz De Marisco for 2 HK$588

這次分辨出葡萄牙跟西班牙的海鮮飯不一樣之處!葡國海鮮飯保留較高的濕度,入口富有濃厚的白酒香氣,但蝦、蜆、青口及八爪魚的鮮美也可同時發揮,更有著無添加和原汁原味的感受!
Whole Piri-Piri HK$290

看似還有空間,於是點了全隻的 Piri-Piri Chicken (備有半隻的選擇)。炭火烤製的雞肉,香氣特別誘人,與香草米飯是最佳拍檔,不過開始有點飽了!

不甚香脆的薯條也許是葡國菜的特式?如果你知道,煩請指教指教!
Polvo A Lagareiro for 2 HK$545

不知怎的,總對八爪魚有莫明的衝動!以特純橄欖油及蒜頭醬烹調的葡式八爪魚,味道相當不俗,只是極為腍軟的質感,有點不太適應,哈哈!
Leitao A Bairrada for 2 HK$645

最後仍有一道烤乳豬侍出場。送來時陣容之大,令已逹九成飽的我們心知不妙,最後僅能淺嚐一件,便被打包了,被冷待的烤乳豬!

其實乳豬十分入味,完全沒有油脂的膩感;豬皮半脆半腍,肉質緊緻細嫩,跟西班牙的乳豬有著不同的風格!
又是飽得連甜品也吃不下!這是 「Majestic」送予客人面層灑上肉桂粉的葡撻,坦白說,我也吃不下了,抱欺!

溫馨提示:不要點太多,緊記份量驚人!
2024-01-25
$553 (Dinner)
  • Sangria
  • Piri-Piri Shrimp
  • Sardinha Assada
  • Arroz De Marisco for 2
2024-01-28 364 views
今天是幾條冷好友麵包超人的生日,今天就分享剛過去的星期四於葡萄牙餐廳美味生日飯啦。清麗村姑找到位於普慶坊的這間Majestic Lisboa,充滿異國風情的門面很有味道耶。店子內裏不大但樓底超高所以分成上下兩個用餐位置,牆上掛滿很多充滿藝術感的掛畫,成件事非常有氣派我還覺得裝修有點像法國餐廳。檯上放已放滿了派對帽子及生日主角頭飾,此刻我們的生日晚餐正式進入狀態Let's Party Wow!這夜大家分別帶來不同的美酒有汽酒、威士忌及紅酒,貫徹我們混喝到一個點的神經風格醉的當然又是那兩條冷吧。除了自攜美酒之外我們還點上餐廳的Sangria $298/Jar,本身不喜歡肉桂的我喝了一口深深地讚嘆了!是我在香港飲過最好味的西班牙水果酒,大家如果來這兒吃飯一定一定要點來享用。率先上檯的當然是開胃頭盤!打頭陣有MUSSELS BOLHAO PATO $165,簡單地以白酒、牛油煮成的肥美青口吃下沒有半點腥氣,白酒牛油加上海水的鮮味是Perfect Match,伴隨的自家製麵包亦非省油!燈用來點白酒牛油汁吃非常美味。接下來這客是PIRI PIRI SHRIMPS $165,味道鮮美的蒜香大蝦肉質紮

接下來這客是PIRI PIRI SHRIMPS $165,味道鮮美的蒜香大蝦肉質紮實,那微辣香口的汁料絕對是這道菜的靈魂,又是一道佐麵包的美味菜式。
接下來我們要迎接火辣辣的CHOURIZO ASSADO $165,煙燻腸放於紅陶火盤上燃燒極盡視覺享受!燒至非常香口帶有蒜香味的煙燻腸咬口十足,絕對是一道非常惹味的前菜。

此道菜同樣會伴隨自家製餐包!另外那碟超級純香的橄欖油也絕對不要錯過喔。

這客SARDINHA ASSADA $449真的超級好味道,肥美甘香的沙甸魚完全沒有腥味!吃到魚肚位置那份甘香味道叫人神往,伴碟的薯仔及沙律菜亦非池中物味道超好耶。
我們當然有點飽肚的ARROZ DE MARISCO $588,我們只點上二人份量的海鮮燉飯來分享但份量大得我們6人享用還有剩!內裏有大蝦、青口及魷魚圈等新鮮海產,那濕潤的燉飯索滿海洋的鮮甜味道,吃到超濃郁的海洋滋味好有幸福感。
WHOLE PIRI PIRI CHICKEN $290除了那香口的霹靂霹靂雞之外,還有沙律、薯條及香料飯非常豐富的組合,充滿香料味道雞肉非常入味根本不需點任何醬汁已經非常好味道。

接下來這一客是POLVO A LAGAREIRO $545,烤章魚的質感是入口即溶絕不是我喜歡的口感但味道其實非常吸引,相信不喜歡有嚼勁的朋友會愛吃這個版本。
最後還有葡國菜靈魂菜式LEITAO A BAIRRADA $645,坦白講乳豬賣相一點也不吸引但勝在超級入味,絕對是不錯吃的一道菜式。

都已經忘記是第幾年跟你過生日了!每年我們也非常開心快活地渡過每一位成員的生日,再不厭其煩的祝你生日快樂、身體健康。
這間餐廳裝潢非常有異國風情真的很好Feel,加上有住家感覺的服務不會令人有壓迫感我喜歡啊,唯一令我們覺得有問題就是比較多烏蠅仔在餐廳飛舞!如果能夠改善這一點的話絕對是我推介的餐廳。
2024-01-25
Type of Meal
Dinner
2024-01-07 86 views
呢間葡國菜餐廳裝修好有特式,放咗好多掛畫,連座係到嘅櫈都係人像畫好有異國風情feel。piri piri shrimps蝦好大隻肉質爽口彈牙,而且好新鮮,醬汁方面用咗大蒜、辣椒食落好惹味,將麵包搣開一半點埋個醬汁食味道好濃郁,麵包好鬆軟吸曬蝦醬汁嘅精華好好食。half piri piri雞髀好嫩滑肉質好淋,雞胸位都好好食唔會燒得好乾好硬配白飯一齊好夾,雞肉點埋旁邊嘅酸辣醬汁好惹味,薯仔好粗身配埋千島醬食正😋。arroz de marisco海鮮飯份量好多材料好豐富,有魷魚、青口、蝦、蜆肉,每一啖飯都吸曬海鮮嘅精華好濃郁,而且仲有檸檬、洋蔥、紅椒食落口感好豐富,兩個人食一定夠飽🤣。premium pastel de nata and port wine baked 葡撻外脆內軟唔會好甜,蛋好香濃食落好creamy ,而旁邊嘅紅酒唔會好苦,帶點口果味好易入口。白酒好特別用個小木桶裝住好有特式。

piri piri shrimps

half piri piri

arroz de marisco

白酒好特別用個小木桶裝住好有特式。

2023-12-28
Type of Meal
Dinner
  • Half Piri Piri
2024-01-06 114 views
原來這家美崙美奐的餐廳是Antonio-The King of Piri Piri Chicken的分店。星期六還有午餐,價錢只是$107.8(連一成服務費)!梨汁(如果我沒有聽錯,但味道有點似熱情果)好稠,還可嚐到滿滿的果渣,應該是由水果直接榨取,真材實料!味道微酸,如沒有果渣,我還以為喝益力多。與其說是餐湯,我會覺得是糊仔,因為質地稠得好(材料充足的同義),完全不是我對湯的理解!這應該是蔬菜湯吧?沙甸魚並不擠擁!沙甸魚看來如多春魚,只不過魚多一點,內裏沒有春 (幸好沒有名醫妙手回春,不然我不會吃)。魚肉只有一點點,還好有薯仔。薯仔表面有少許蒜蓉,每一口都有蒜味。薯仔內裏好燙,差點嚥不下。店員說他們慢煮薯仔,難怪薯仔那麼嫩柔。
星期六還有午餐,價錢只是$107.8(連一成服務費)!

2024-01-06
2024-01-06 89 views
由🇵🇹葡萄牙人主嘅嘅餐廳🌟Majestic Lisboa🌟位於上環,別緻嘅裝修充滿🇵🇹葡國風情,嚟幫襯嘅客人都係講廣東話,個感覺好似身處於澳門🇲🇴咁!🐚Bolhao Pato Mussels $168青口粒粒水嫩飽滿,白酒牛油汁調得啱啱好,用嚟Dip包食一流!🔥Grelhada Mista $278雜錦烤肉串齊晒豬牛雞,仲要跟埋飯、薯條同埋蔬菜,份量十足!🐟Bacalhau no Forno $248大量嘅鱈魚蓉,配上蒜香十足嘅初搾橄欖油醬同埋新薯,啖啖滋味!🍮Serradura $55口感超綿滑嘅木糠布甸,係葡式嘅經典甜品!🍷Douro Sul 2022 Superior $320葡萄牙嘅紅酒,用返木桶仔裝住,好有feel!斟都6-7杯,幾抵飲!

🐚Bolhao Pato Mussels $168

🔥Grelhada Mista $278

雜錦烤肉串齊晒豬牛雞,仲要跟埋飯、薯條同埋蔬菜,份量十足!

🐟Bacalhau no Forno $248

🍮Serradura $55

口感超綿滑嘅木糠布甸,係葡式嘅經典甜品

🍷Douro Sul 2022 Superior $320

Majestic Lisboa,這間餐廳是一家精緻的葡國菜餐廳,深受網紅朋友的極力推薦,非常適合拍照📷,儘管位於偏僻的地方,但找到它也不難,只需從西營盤地鐵站A1出口步行約10分鐘,位於荷李活道上,東華醫院斜對面。這家餐廳的特色之一是外牆上懸掛著葡萄牙國旗和四盞大燈,還有一個以海藍色花朵為主題的藝術玻璃牆,充滿葡萄牙的風情。內部裝潢藝術氛圍濃厚,展示了許多藝術作品,餐廳使用的餐具都是精緻的金邊設計,營造出高雅的氛圍。服務人員只會說英文和葡萄牙文,老闆非常熱情。總體而言,這家餐廳的每道菜都非常美味,上菜速度也很快。唯一需要注意的是結賬時,由於餐廳有許多臨時工作的服務生,有時會出現計算錯誤的情況,所以最好自己在手機上記錄下價格。首先,讓我們談論一下他們的白酒。他們有一款特色迷你酒筒,老闆好熱心的為你盛酒,此外,他們的酒精濃度比外面的酒稍微高一些。作為homemade tradition starter 我們點了"烤大蝦"🍤,還有一鍋蜆和一鍋青口。味道鮮美,只是蜆殼有些時候可能缺少肉只🉐殼,但整體而言,真心覺得好吃!另外,我們還點了main course,一道用鐵鈎懸掛的牛肉,搭配薯條和葡萄

作為homemade tradition starter 我們點了"烤大蝦"🍤,還有一鍋蜆和一鍋青口。味道鮮美,只是蜆殼有些時候可能缺少肉只🉐殼,但整體而言,真心覺得好吃!另外,我們還點了main course,一道用鐵鈎懸掛的牛肉,搭配薯條和葡萄牙飯,味道適中,非常美味!

還有一道推薦菜品是"葡萄牙烤章魚加焗薯仔",基本上這是一家非常值得一試的餐廳,食物非常美味。葡萄牙菜的特點是醬汁清爽,且不過鹹。我相信下次我一定會再來支持他們,記得等我🙈🙈

HK$320

starters
Shrimps 🍤

Clams 🥣
HK$165

Bolhao Pato Mussels, mussels in a white wine butter sauce, served with homemade bread
Mussels 🦪
HK$165

Polvo a lagareiro, Portuquese baked Octopus 🐙 in a beautiful extra virgin olive oil garlic sauce, baked young potatoes
Octopus 🐙 for 1
HK$275

Half Piri-Piri, charcoal grilled chicken 🍗
in a beautiful piri-piri sauce served with fries, rice & salad 🥗
Grilled chicken 🍗 for half
HK$160

Espetada a Madeirense, Tenderloin beef (3/6) skewer, bell pepper, chourico, in a butter & garlic sauce, served with rice, fries & asparagus
beef 🥩 1/2 for one
HK$375
Bolhao Pato Clams, clams in a white wine butter sa served with homemade bread 🍞 Clams
White House wine per bottle
Piri-Piri Shrimps (6 pieces) 🍤 in a beautiful Cognac, butter & piri-piri sauce, served with homemade bread 🍞🥪
2023-12-28
$325 (Dinner)
White House wine per bottle
  • Piri-Piri Shrimps (6 pieces)
  • Bolhao Pato Clams
  • Polvo a lagareiro
  • Portuquese baked Octopus
  • Half Piri-Piri
  • charcoal grilled chicken
  • Espetada a Madeirense
  • Tenderloin beef (3/6)
2024-01-03 59 views
😳隱世葡國菜系列—▫️餐廳:Majestic Lisboa▫️地點:全香港只有1️⃣間分店📍上環普慶坊10-18號普慶閣地下2號舖▫️營業時間⏰:星期四至五17:00-23:00星期六至日 12:00-23:00▫️價錢:~$300+—味道:🥘🥘🥘+0.87🥘環境: 🥘🥘🥘+0.8🥘價錢:💵💵💵+0.89💵服務:🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳+0.78🧑🏻‍🍳—👧🏻放假同朋友食好西😁去咗依間裝修都幾靚既隱世葡國菜,平時好少食😙質素都唔錯—📍Bolhao Pato Mussels價錢:$165分數:🦪🦪🦪🦪呢個價錢有成大碗青口好crazy,真係好抵😍🥹🥹好似食極都食唔完😳有成30+舊🤪🤪佢哋既汁有啲蒜香同辣味好開胃😁😁😁將餐包掂啲汁嚟食,好惹味—📍Grelhada Mista價錢:$278分數:🍗🍗🍗+0.8🍗賣相好吸引,好igable😬🤪有牛、雞翼、豬😬都抵食,燒得幾香—📍Sardinha Assada價錢:$228分數:🥔🥔🥔🥔必食🥹🥹😍第一次食沙甸魚同薯蓉🥹🐟估唔到咁夾🐟🐟好香口🩷🩷仲有好多芝士🧀停唔到口—📍Premium Pastel de Nata & Port Wine Baked價錢:$65
😳隱世葡國菜系列

價錢:$228
分數:🥔🥔🥔🥔

價錢:$65
分數:🥧🥧🥧🥧
好似葡撻🥧外脆內軟,仲有啲肉桂嘅香味好夾

#好西 #打卡 #葡圖 #串燒 #正餐 #HongKong#maiesticlisboa #portuguesecuisine
#正宗葡國菜 #上環普慶坊 #上環美食#普慶坊#amy_in_central
Authentic Portuguese Restaurant in Hong Kong 🇵🇹 Majestic LisboaMajestic Lisboa is a hidden gem in Sheung Wan where you can find the most traditional and authentic Portuguese cuisine in the city. This is one of the best places I’ve been in 2023 and I’m so ready for 2024‼️à la carte🍽️Average per head: $200-$400🕰️Time: weekend lunchPrato AlentejanoCold cut platter, mix of Portuguese Iberico Ham & mix chourico, served with bread & olives. Delicious 🤤 Whole Piri-PiriIt is served with charcoal grilled ch

à la carte
🍽️Average per head: $200-$400
🕰️Time: weekend lunch

Whole Piri-Piri
It is served with charcoal grilled chicken in a beautiful piri-piri sauce, served with fries, rice & salad! So fresh so fulfilling.

Sardinha Assada
This is probably our favourite dish! Once the Portuguese grilled fresh sardines was served, we immediately smelled the overwhelming flavour of sardines. The side baked young potatoes, bell pepper & salad were also made perfectly 👍🏻

For desserts 🍨 we had Premium Pastel de Nata & Port Wine Baked and Serradura. Both are so traditional as we never tried such desserts before! Loved the condensed milk and tart!!!

Bible rating: 10/10

📍Location: Majestic Lisboa
Shop 2, Po Hing Court, GF, 10-18 Po Hing Fong, Sheung Wan
Serradura
$300 (Lunch)
Serradura
2023-12-31 459 views
尋找香港隱世的葡國菜餐廳「Maiestic Lisboa」位置是在上環普慶坊半山,去到門口眼前一亮,就被餐廳色彩繽紛甚有葡國特色的那扇門吸引住,感覺就是我找到了這間美味的餐廳了,裏面環境更吸引,葡式風味的裝修,每張座椅均有不同肖像設計,而且逢五六日晚仲有樂手表演唱歌,在這裏用餐真的享受又放鬆👍🏻食物和酒類方面,就是主打非常正宗的葡國菜,葡式辣蒜油大蝦、燒沙甸魚、乳豬、烤雞、葡式燴海鮮飯等等,美酒方便有葡國出產的紅酒、白酒、甜酒,甜品當然唔少得最經典嘅木糠布甸和葡撻😋😋🍷▪️VINHO TINTO I RED WINE $ 320Douro Sul 2022 Superiorsp用木桶承載住這款的紅酒,賣相一流,紅酒味道充滿果香淡淡回甘,非常適合女士飲用🦐▪️Piri-Piri Shrimps $165香辣大蝦口感非常爽口彈牙,就是配合超級美味嘅醬汁、蒜頭、牛油、白酒、辣椒和秘製既Piri-Piri 辣汁,令大蝦好惹味,另外自家製煙煙韌韌嘅麵包沾上辣醬汁,滋味無窮🐓▪️Haff Piri-Piri $ 160半隻炭燒雞燒得焦香,肉質有彈性,美味來源就是香辣嘅醃料令雞肉相當入味,燒烤過程中再塗上
尋找香港隱世的葡國菜餐廳「Maiestic Lisboa」

Douro Sul 2022 Superiorsp

🦐▪️Piri-Piri Shrimps $165

🐓▪️Haff Piri-Piri $ 160
半隻炭燒雞燒得焦香,肉質有彈性,美味來源就是香辣嘅醃料令雞肉相當入味,燒烤過程中再塗上香辣醬汁,更加惹味,伴上調味香飯更好味,另外仲有配菜薯條和新鮮蔬菜沙律,非常豐富

🐷▪️Carne de Porco a Alentejana $ 205
好有特色的傳統葡國菜,首先分量十足,材料有蜆、葡萄牙豬肉和烤薯仔切成粒狀,配上秘製香辣白酒醬汁,豬肉料入口非常彈牙、薯仔香口又香辣,蜆肉亦好鮮甜,再配上新鮮蔬菜沙律,特別又好味的一道菜色

🥧▪️Premium Pastel de Nata &
Port Wine Baked $ 65
甜品時間,對傳統的葡國蛋撻,蛋撻皮香甜香脆,餡料雞蛋用上葡國特色波特酒去調製,味道香甜帶點酒香,口感好得意,香滑得來又帶點煙靭,整體嚟講都好好味

🍮▪️Serradura $ 65
木糠布甸由打發好的柔軟鮮忌廉和清爽的餅乾組成,口感就是香脆和香滑,甜度適中,兩者混合一起有一種微妙嘅美味

🍷▪️VINHO DO PORTO | PORTO WINE $ 115
葡國人說食甜品需要飲用這種紅寶石砵酒 Porto Ruby ,味道充滿水果的甜香,中和了砵酒嘅剛烈

• Half Piri Piri
2023-12-30 40 views
呢間新開嘅葡國菜餐廳🇵🇹距離地鐵站其實都有一段距離,都有幾多個樓梯好似返咗去葡萄牙嘅感覺,裝修非常之靚,餐廳掛滿咗唔同嘅畫🖼️好似博物館咁,高檔有格調,老闆同侍應都超級Friendly,唔熟葡國菜可以叫佢哋推介,環境超級舒服🥰可以好好地同朋友一齊慢慢品嚐正宗嘅葡國菜Douro Sul 2022 Superior🥂 ($320)超可愛,用小木桶裝成,酸度較高,由好香嘅檸檬再滲入少少蜜糖味🍋🍯口感清爽,同海鮮價值係絕配❤️Bolhao Pato Mussels 🐚($165)超足份量嘅青口,物超所值,隻隻肥美飽滿,溶咗白酒汁,有香濃嘅檸檬味再有辣椒🌶️,都幾有辣勁,呢個醬汁味道清新,經典嘅前菜,食指大動,再用麵包吸收醬汁嘅精華Perfect🥖Arroz de Marisco 🥘($588)同樣又份量十足嘅海鮮,有大蝦,魷魚圈,青口,大硯🦐🦑🐚每一啖飯都會食到海鮮,樣樣新鮮,葡國海鮮飯比較濕潤,吸收晒海鮮嘅精華,有海鮮嘅鹹香味,呢個飯份量十足,其實女仔係可以夠三至四個人食都得👭 Frango de Churrasco 🐔($290)燒香雞超級惹味,用咗好多醬料嘅醃製,有超香嘅蒜頭味🧄仲會有沙律,白

Bolhao Pato Mussels 🐚($165)

Arroz de Marisco 🥘($588)

Frango de Churrasco 🐔($290)
燒香雞超級惹味,用咗好多醬料嘅醃製,有超香嘅蒜頭味🧄仲會有沙律,白飯,薯條超級豐富,一定夠飽。飲黏性較重同埋有少少香味,好食。沙律菜都好新鮮,同埋有香草調味

Serradura🍨($55)
好好食,必點,必點,必點❤️❤️❤️同平時食嘅港式木糠布甸,簡直係兩回事,餅乾碎會比較粗身,食落有咬口,中間嘅質地會比較流質,但係超級絲滑,啖啖充滿奶香🥛玉桂粉有畫龍點睛嘅作用,令味道更有層次

Port wine 🍷 ($115)
 有杯Port Wine 先可以為葡國菜做一個Perfect ending🥰

2023-12-25 54 views
今次去咗位於上環新開嘅葡國餐廳 門面已經覺得好高級好有聖誕氣氛🌲餐廳內掛咗好多名畫 食物索好高 係到食聖誕大餐就啱哂 店員服務都好好 食完一次下次會再encore🩷🍗 Half Piri Piri 呢個有啲似食緊Nando嘅再好味版Piri piri 好推介呢👍😍雞肉超級嫩滑亦整到好入味 食完都未唔喉咁 連雞胸都唔會唔滑 薯條亦好味道 我仲點咗隔離個sauce酸酸甜甜 正呀!🥄Bolhao Pato Mussels 一大盤嘅青口香噴噴😍隻隻都好大 佢地有homemade麵包🥖比我地點個sauce好香夠哂味又新鮮 個sauce有好多蒜蓉粒粒嚟調味 令到成個sauce精華上升更香濃🐟 Baked codfish with baked young potatoes 呢個魚我都好欣賞 肉質厚實味道好香口 薯仔🥔焗得岩岩好唔會好硬🥧Premium Pastel de Nata & Port Wine Baked好特別嘅甜品 同埋新鮮熱辣出爐 有三件葡撻係盤上 係葡撻上灑咗大量肉桂粉 酥皮好鬆軟 唔會好甜 但如果蛋味再濃啲就好 📍Majestic Lisboa 上環普慶坊10-18號普慶閣地下2號

🍗 Half Piri Piri

🥄Bolhao Pato Mussels

📍Majestic Lisboa
上環普慶坊10-18號普慶閣地下2號舖
2023-12-24 49 views
聖誕節冰天雪地帶女朋友去邊好?☃️食快餐又話太頹、燒肉又話熱氣、日本嘢又排太耐🫠喺上環嘅某個角落有間異國風情嘅 Fine Dining✨Majestic Lisboa✨保證高質唔會嬲嬲豬🤓仲有駐場歌手靚聲表演,夠哂 feel!人均消費大約$400-$500🫶🏻今次食咗1個頭盤+2個主菜+1個甜品+橙汁最推薦嘅係滿滿嘅海鮮湯飯,真葡萄牙菜feel你食過未😋?大大隻蝦🦐再加上成碢青口🦪仲有多過飯嘅蜆,配上蕃茄湯汁,每一啖飯都配上淡淡鮮味😋甜品嘅話木槺布甸都化必點🤤
聖誕節冰天雪地帶女朋友去邊好?☃️
食快餐又話太頹、燒肉又話熱氣、日本嘢又排太耐🫠

人均消費大約$400-$500🫶🏻
今次食咗1個頭盤+2個主菜+1個甜品+橙汁
2023-12-23 44 views
📍西營盤 Majestic Lisboa臨近聖誕,梗係要食吓西餐慶一慶祝啦。今日就嚟到呢間位於西營盤、上環附近嘅葡國西餐,一入到去見到佢嘅裝修非常華麗,掛滿住好多名畫,仲有歐洲別緻嘅裝修。餐廳非常之有聖誕氣氛,周圍裝飾晒聖誕嘅飾物,仲會播住好多聖誕歌,超有氣氛啊!🎄Bolhao Pato Mussels $165係一份超大份嘅青口小食,入邊幾乎有20至30隻青口。佢嘅汁酸酸甜甜非常之開胃,加埋辣椒烹調,再有少少辣味,層次非常豐富。而且佢嘅青口都好新鮮,咬落去好爽口,唔會有好霉嘅感覺。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)وGrelhada Mista $278佢呢個主菜一上菜已經見到佢嘅擺盤非常之特別係用一條串串起晒啲肉,下邊仲有沙律飯同薯條做配菜,非常豐富。佢嘅肉鮮嫩十足,而且有啱啱烤好嘅香味。配埋佢提供酸酸甜甜嘅汁,非常之開胃。Bacalhau com Natas 相信好多有去過澳門嘅朋友都聽過葡國菜最出名就係馬介休魚。呢一味菜就係用馬介休配上焗薯,加埋濃厚嘅忌廉芝士味,食落去真係非常之有層次。加上冬天好想食可以暖胃嘅嘢,呢一味菜就真係啱晒。Serradura $55佢嘅木糠布甸幾乎係我食過最好食嘅木糠布甸
📍西營盤 Majestic Lisboa

Bolhao Pato Mussels $165

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

Grelhada Mista $278

Bacalhau com Natas

Serradura $55
佢嘅木糠布甸幾乎係我食過最好食嘅木糠布甸。佢個奶味非常之香濃,但係又唔會過甜,調節得啱啱好。本身已經好飽,但係見到呢個木糠布甸真係停唔到,一路都仲想食落去。

Premium Pastel da Nata $65
葡撻大家一定經常食到,但係佢呢個葡撻好特別,係加上玉桂粉嘅葡撻,而且佢嘅奶味非常之香濃。店主仲要見到我哋食到好飽好漏,特登準備多一人一杯紅酒,等我哋可以消化下。