2023-12-21 41 views
普慶坊呢間餐廳充滿藝術氣質掛滿油畫 歐洲宮廷風格菜式別有一番風味 真正品嚐正宗葡菜🔹Bolhao Pato Mussels呢款菜式係Majestic Lisboa嘅招牌菜之一,我覺得味道非常正宗。蛤蜊新鮮彈牙,同埋配上豐富嘅蒜蓉醬汁,令味道更上一層樓。個湯底鮮美,帶有微微嘅海鮮香氣,真係令人垂涎三尺。我特別鍾意佢地嘅簡單烹調方法,保留咗蛤蜊嘅原汁原味。如果你鍾意海鮮同埋蒜蓉嘅組合,呢個菜式絕對值得一試🔹Arroz de Marisco for 2呢個菜式係一份適合兩個人分享嘅豪華海鮮飯。飯粒軟糯,入口即化,同埋充滿咗各種新鮮嘅海鮮,包括蝦、蟹、蛤蜊同魚。呢個菜式嘅湯汁非常濃郁,有著鮮甜嘅海鮮香味,令整個飯菜更加美味。我覺得份量都好足夠,而且呢個菜式嘅質量同味道都係一流🔹Premium Pastel de NataMajestic Lisboa嘅著名甜點,Premium Pastel de Nata,絕對係一個完美嘅結尾。呢款葡式蛋撻外皮香脆,內裡嘅蛋漿滑溜細膩,口感非常豐富。佢地嘅撻皮焦香,而且內裡嘅蛋漿帶有微微焦糖嘅香甜味道,真係令人回味無窮。我覺得呢款蛋撻係一個非常好嘅糕點選擇,特

普慶坊呢間餐廳充滿藝術氣質
掛滿油畫 歐洲宮廷風格
菜式別有一番風味 真正品嚐正宗葡菜

🔹Bolhao Pato Mussels

🔹Arroz de Marisco for 2

🔹Premium Pastel de Nata
Majestic Lisboa嘅著名甜點,Premium Pastel de Nata,絕對係一個完美嘅結尾。呢款葡式蛋撻外皮香脆,內裡嘅蛋漿滑溜細膩,口感非常豐富。佢地嘅撻皮焦香,而且內裡嘅蛋漿帶有微微焦糖嘅香甜味道,真係令人回味無窮。我覺得呢款蛋撻係一個非常好嘅糕點選擇,特別係配埋一杯port wine

📍上環普慶坊10-18號普慶閣地下2號舖
一間適合慶祝嘅餐廳❤️呢間由葡萄牙人主理的餐廳,隱藏咗喺上環半山腰,行到入餐廳好似去咗歐洲咁,牆上掛咗好多外國名畫,用人像做櫈嘅設計亦好有趣,係一間第一眼會被佢吸引到嘅餐廳。鱈魚芝士烤薯仔非常鍾意呢道菜,熱辣辣嘅烤薯仔加香濃芝士,𢳂起食到一絲絲嘅鱈魚,平時嘅焗薯都係配肉類比較多,呢道菜用鱈魚製作特別之餘又好食。Half Piri Piri葡萄牙料理之一,即係烤雞,重點係個霹靂霹靂醬(Piri Piri Sauce)酸辣惹味,配肉類一流,有啲似泰式酸辣醬,個醬好食到我用嚟點埋薯條。雞肉唔係嫩滑質地,外皮烤得好香,令人食慾大增。除咗薯條、仲有飯同沙律,份量好大,兩個人食都夠,不得不提沙律嘅醬汁好開胃。喺甜品menu見到千層葡撻即刻心心眼,可惜呢一晚葡撻太受歡迎,想嗌嘅時候已經賣晒。餐廳位於上環普慶坊,平時好少行上嚟,但原來夜晚呢一帶都幾好feel,食完飯仲可以談心拍拖散吓步~Majestic Lisboa 上環普慶坊10-18號普慶閣地下2號舖

一間適合慶祝嘅餐廳❤️

鱈魚芝士烤薯仔

Half Piri Piri

上環普慶坊10-18號普慶閣地下2號舖
2023-12-19 29 views
前幾日收工朋友約我去咗西營盤食飯😍,佢帶咗我去一間好歐式風格嘅餐廳,係葡萄牙人主理的,裝修上面金碧輝煌,好似一個皇宮咁,而且座位非常寬敞,燈光明亮,我上菜嘅餐具都好復古歐式風格👍🏻好靚🤍-前菜我地叫左Piri piri shrimps 🦐 個蝦好新鮮,亦都好大隻,咬落勁彈牙好有驚喜,加上特製醬汁,食落更加惹味,叫外仲有麵包,沾醬汁黎食都勁正👍🏻-葡萄牙海鮮飯 好大兜呀 足夠三至四人份量啲蝦勁大隻😍 仲有好多海鮮 包括有魷魚圈 青口 蜆等等 打開飯個下 真係非常滿足💖,鮮味十足呀 👍🏻-最後仲叫左葡撻食 上面加左好多肉桂粉,好香好脆 一咬啲皮踩到周圍都係,好正牙,味道亦都吾會太甜🙈另外仲叫左一杯木糠布丁,一層餅碎 一層棉滑嘅忌廉😋 仲叫左杯port wine襯,係葡萄牙紅酒黎,非常易入口又有特色💯-House white wine係一個小木桶倒出嚟 個桶勁有味道好靚👍🏻而且都幾易入口好好飲呀😋-
前菜我地叫左Piri piri shrimps 🦐
葡萄牙海鮮飯 好大兜呀 足夠三至四人份量
House white wine
2023-12-14
Dinner
  • Arroz de Marisco
最近發掘了上環一間隱世正宗葡國菜「Majestic Lisboa」,店面是色彩繽紛的花磚,店內播放著輕快聖誕音樂,充滿濃濃的節日氣氛。🔸Piri-Piri Shrimps|$165每隻蝦都大大隻,十分爽甜,Chef用了大蒜、白蘭地、辣椒、鹽和蜂蜜來做出了美醬汁,伴以只用橄欖和麵粉來做熱騰騰的麵包一起吃,十分惹味🔸Whole Piri-Piri|$290這道菜是廚師推介,炭烤雞肉搭配美味的 piri-piri 醬,一種以辣椒作為醃料的辣烤雞,那種辛香微辣的風味,加上紅彤彤的薄脆雞皮,的確會令人一試上癮🔸Grelhada Mista |$278 這道菜造型好特別,以鐵架上菜,架上掛住牛肉、雞翼、豬腰肉和排骨,全部都燒得好香,調味剛好,配上薯條🍟和米飯🍚,份量十足🔸Premium Pastel de Nara |$65加了肉桂粉的葡撻,是正宗傳統口味,吃起來更添香氣🔸Douro Sul 2022 Superior|$115以小木桶盛載着好可愛,是一款比較酸不錯的白酒🍸

🔸Piri-Piri Shrimps|$165

🔸Whole Piri-Piri|$290

🔸Grelhada Mista |$278

🔸Premium Pastel de Nara |$65
加了肉桂粉的葡撻,是正宗傳統口味,吃起來更添香氣

🔸Douro Sul 2022 Superior|$115
以小木桶盛載着好可愛,是一款比較酸不錯的白酒🍸

Douro Sul 2022 Superior

Douro Sul 2022 Superior
係上環就可以食到正宗葡國菜,仲邊洗突登去澳門呀?今次就黎食Majestic Lisboa,感受一下正宗葡國菜!𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ Octopus Salad前菜先黎一份侍應都話好健康既Octopus Salad 🥗 味道非常濃郁複雜,有各種香口既蔬菜,洋蔥,蕃茄,芫荽等,配上八爪魚同香油味道非常濃烈而且又唔係食緊近期大家都食開既沙律菜。回歸傳統,感覺反而更新鮮。✨ Bacalhau a Bras鱈魚乾,啫係馬介休,將魚肉拆成絲粒狀,配上蛋黃炒均。食落有淡淡芹菜香,加埋檸檬汁,佢就好似一碟鱈魚飯咁,非常好食🤤✨ Piri Piri chickenPiri Piri啫係辣椒,辣椒烤雞非常有非洲土著味雞肉滑嫩,表皮香脆,辣辣既醬汁令成隻雞都非常開胃易入口。佢配既兩款醬汁一款係酸辣汁一款係甜辣汁,感覺上都唔錯,令呢度菜有更多變化。佢配既飯都係有味飯,用湯汁煮成,有d似海南雞既油飯,但就更香更濕,而且係有飯焦架。✨ Cinnamon Portuguese Tart肉桂粉多到成個盤都係呀!同澳門經過改良既葡撻感覺好唔一樣!可以食得出佢帶有更多西方國家既口感 🤣

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ Octopus Salad

✨ Bacalhau a Bras

✨ Piri Piri chicken

Piri Piri啫係辣椒,辣椒烤雞非常有非洲土著味

✨ Cinnamon Portuguese Tart

呢間位於西營盤新開嘅葡國餐廳超有氣氛,一行入去就見到餐廳牆上掛滿名畫🖼️餐廳播住首首熟悉嘅聖誕歌,真係好適合嚟呢度食聖誕大餐🍽️𝐁𝐨𝐥𝐡𝐚𝐨 𝐏𝐚𝐭𝐨 𝐌𝐮𝐬𝐬𝐞𝐥𝐬 $𝟏𝟔𝟓超大份量嘅Mussels 仲配有麵包🥖 Mussels多到好似食極都食唔完🤣食完大滿足,而且青口好鮮甜,配埋蒜蓉辣湯汁,超惹味。𝐒𝐚𝐫𝐝𝐢𝐧𝐡𝐚 𝐀𝐬𝐬𝐚𝐝𝐚 $𝟐𝟐𝟖葡國菜最出名就一定要食沙甸魚🐟 沙甸魚煎得好香脆,配埋烤薯仔加上蒜蓉橄欖汁,好食得嚟又健康👍🏼𝐆𝐫𝐞𝐥𝐡𝐚𝐝𝐚 𝐌𝐢𝐬𝐭𝐚 $𝟐𝟕𝟖擺盤超特別,有牛、豬 、雞翼等等,配上薯條、飯同沙律,份量超多!鍾意食肉嘅朋友一定要叫😍甜品仲有好好味嘅肉桂煉奶蛋糕,食完想再encore😋再配上port wine好match👍🏼餐廳真係超有氣氛,老闆仲會同客人傾計,隔籬枱有人生日,職員仲會唱生日歌送上蛋糕慶祝🎉
呢間位於西營盤新開嘅葡國餐廳超有氣氛,
一行入去就見到餐廳牆上掛滿名畫🖼️
餐廳播住首首熟悉嘅聖誕歌,
真係好適合嚟呢度食聖誕大餐🍽️

𝐁𝐨𝐥𝐡𝐚𝐨 𝐏𝐚𝐭𝐨 𝐌𝐮𝐬𝐬𝐞𝐥𝐬 $𝟏𝟔𝟓

𝐒𝐚𝐫𝐝𝐢𝐧𝐡𝐚 𝐀𝐬𝐬𝐚𝐝𝐚 $𝟐𝟐𝟖

𝐆𝐫𝐞𝐥𝐡𝐚𝐝𝐚 𝐌𝐢𝐬𝐭𝐚 $𝟐𝟕𝟖

2023-12-09
Dinner
2023-12-13 29 views
上環普慶坊新開葡國菜餐廳店內外既裝潢都好有心思🖼️👨‍🎨而食物方面主打正宗葡國菜🇵🇹🌟Prato AlentejanoCold cut platter有三款不同既ham 包括iberian ham ,chorizo,mordadella 🌟Arroz de Marisco葡式海鮮飯 用深底鍋燉煮湯汁較多吸收哂海鮮既精華配料好豐富 有蝦,mussels,蜆,魷魚鮮味十足👍🏻🌟Half Piri Piri招牌菜之一 烤雞外皮烤得好靚肉質嫩滑多汁 配上Piri Piri sauce 更惹味配菜仲有飯,薯條,沙律🥗🍟🍚
上環普慶坊新開葡國菜餐廳

有三款不同既ham

🌟Arroz de Marisco
葡式海鮮飯 用深底鍋燉煮
湯汁較多吸收哂海鮮既精華
配料好豐富 有蝦,mussels,蜆,魷魚
鮮味十足👍🏻

🌟Half Piri Piri
招牌菜之一 烤雞外皮烤得好靚
肉質嫩滑多汁 配上Piri Piri sauce 更惹味
配菜仲有飯,薯條,沙律🥗🍟🍚
Majestic Lisboa是一間由葡萄牙人主理的餐廳,主打傳統正宗的葡國料理🍴 餐廳環境走歐式宮廷風,牆上掛着多幅油畫,超有異國風情的✨.Piri-Piri Shrimps $165由白蘭地、牛油、蒜蓉、辣椒等煮成的霹靂霹靂醬汁真的超驚艷!大蝦把醬汁的味道吸得滿滿,吃起來真的超香超惹味🔥 附帶軟熟的麵包也是點汁的好夥伴喔😆.Arroz de Marisco for 2 $588Paella吃得多,葡萄牙海鮮燉飯還真是第一次吃!他們海鮮飯是偏濕身,有種湯飯的感覺~ 大廚把香料爆香後,會加入米飯和蕃茄燉煮,然後再放海鮮,味道鮮甜到不行🍅 裏面的八爪魚亦煮到很軟腍,帶黏口感很喜歡🐙 二人份量感覺3-4人share也很可以,真的超大份的!.Serradura $55.Premium Pastel de Nata $65Serradura即是木糠布甸,由忌廉、煉奶、曲奇製成,很滑很有口感~ 而葡撻是比較實身的那種,不會太油膩,上層灑上肉桂粉🥧 葡撻更附上Port Wine,一口葡撻一口酒真是超完美的配搭🤩 真心的!兩款甜品都必叫!.Douro Sul 2022 Superior $320以小

.Piri-Piri Shrimps $165

.Arroz de Marisco for 2 $588

.Serradura $55
.Premium Pastel de Nata $65

.Douro Sul 2022 Superior $320
以小木桶盛載着好可愛,是一款比較balanced的白酒🍸
Lunch
2023-12-10 129 views
餐廳位於上環普慶坊, 裝潢古典建築風格, 仿如走進18世紀中, 店內滿滿藝術繪畫, 完美的視覺享受✨我們點了ʙᴏʟʜᴀᴏ ᴘᴀᴛᴏ ᴍᴜssᴇʟs是店內的招牌菜, 葡國菜海鮮是必點, 新鮮藍青口配白酒檸檬, 肉質飽滿鮮甜, 入口有白酒香氣, 加上自家製麵包, 非常滋味, 必點推介😍ʜᴀʟғ ᴘɪʀɪ-ᴘɪʀɪ 🐔是源自於葡萄牙的傳統料理, 主要靈魂是霹靂霹靂醬, 香料味道特別, 充滿辛香微辣的風味, 帶少少酸酸甜甜, 雞肉嫩滑啖啖肉, 配上米飯、沙律及薯條, 開胃惹味ɢʀᴇʟʜᴀᴅᴀ ᴍɪsᴛᴀ🥩碳烤串賣相非常吸引, 一份有烤牛肉、雞肉、豬肉及排骨, 肉質豐厚、充滿濃香炭烤味, 香口味道豐富, 打卡一流👍🏻ᴅᴏᴜʀᴏ sᴜʟ 🍸原產地於葡萄牙的西北部, 顏色為淡檸檬色, 口感清新、入口冰涼清爽, 酒精不算太濃, 配海鮮非常適合這間餐廳是寵物友善餐廳, 毛小孩可以在戶外位置陪主人用饍, 老闆很有愛心會免費提供食物給毛小孩, 戶外位置非常ᴄʜɪʟʟ, 有緣的話還可以見到狗店長🐶食物份量多、水準高, 服務態度非常親切友善, 用心招待每位客人, 店員是說英文的, 所以下單都需要用英文溝通, 環

我們點了
ʙᴏʟʜᴀᴏ ᴘᴀᴛᴏ ᴍᴜssᴇʟs

ʜᴀʟғ ᴘɪʀɪ-ᴘɪʀɪ 🐔

ɢʀᴇʟʜᴀᴅᴀ ᴍɪsᴛᴀ🥩

ᴅᴏᴜʀᴏ sᴜʟ 🍸

食物份量多、水準高, 服務態度非常親切友善, 用心招待每位客人, 店員是說英文的, 所以下單都需要用英文溝通, 環境寧靜舒適、氣氛不錯, 值得再回顧💕
  • Half Piri Piri
  • Bolhao Pato Mussels
Majestic Lisboa 📍上環普慶坊10-18號普慶閣地下2號舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━香港有許多不同菜系的餐廳 但葡國菜卻甚少聽聞 最近發現了一間新開的隱世葡國菜 果然是港島區🤣餐廳裝修很有葡國宮殿的風格 還有不少掛在墻上的畫作! 另外適逢聖誕所以也有聖誕裝飾和special menu~ 播著聖誕歌也超級歡快的OuOps葡國菜原來分量超級大 用料十足 調味也很有特色 不枉我克服港島斜坡噩夢來此🤣 weekend午餐時分也有不少客人 看到老闆很熱情招待每一位顧客 還拿出自己珍藏的球衣分享 用餐氛圍很不錯~━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🐚 Bolhao Pato Mussels $165 +10%▶︎ 葡式煮青口分量很足! 調味也很鮮美~▶︎ 青口多汁且鮮美 汁中除了青口的鹹鮮味還有牛油和酒香 配上麵包一起吃也很搭!好味指數:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍖 Grelhada Mista (for 1) $278 +10%▶︎ 一人份的炭烤混合肉類同樣分量驚人! 有豬肋骨 豬扒 牛扒 雞全翼

📍上環普慶坊10-18號普慶閣地下2號舖

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
▶︎ 葡式煮青口分量很足! 調味也很鮮美~
好味指數:●●●●◐

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
▶︎ 一人份的炭烤混合肉類同樣分量驚人! 有豬肋骨 豬扒 牛扒 雞全翼 另外還配有米飯和薯條
▶︎ 雖然是碳烤但肉類的熟度把控得不錯 尤其雞翼和豬肋骨比較多汁嫩滑 牛扒豬扒則更有嚼感
▶︎ 飯似乎有特別調味過因此吃起來很香口 配得兩款醬汁也很有特色~
好味指數:●●●●◯

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ ━━━━━━
🥘 Arroz de Marisco $588 +10%
▶︎ 超~大份的海鮮飯 感覺這個價錢若是吃西班牙海鮮飯的話只能吃到半份🤣
▶︎ 海鮮種類多亦新鮮 蝦 蜆肉 青口 魷魚分量十足!
▶︎ 葡式海鮮飯的口感比較像湯飯 軟而吸飽湯汁 鮮美入味 裡面還有甜椒和洋蔥粒~
好味指數:●●●●◐

🍷 Sangrita (jar) $298 +10%
▶︎ 紅酒中加入水果 紅酒濃郁中帶一絲清甜~
好味指數:●●●●◯

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
ps餐廳新開張所以會給客人送上特色甜品 但我們到最後實在太飽所以沒有點 看到午市套餐百元就有交易! 下次再來try~
2023-12-07 30 views
上環普慶坊屬住宅區,周日晚較僻靜,不過餐廳門面插了葡萄牙國旗,加上彩色玻璃,門面不大但在晚上的住宅區卻十分搶眼。在門口已經聽到歌手在自彈自唱,已經感受到歡樂的氣氛,內裡歐式裝潢燈光明亮帶溫暖感,彷彿身在歐洲旅行遇到的地道小餐館。【葡式八爪魚沙律】切粒八爪魚配紅椒、紫洋蔥、芫茜等。味道清甜,帶微酸微辣,十分開胃。爽彈八爪魚與青脆生洋蔥,亦令口感更多變化。【Bacalhau com Natas】芝士焗牛奶忌廉馬介休配薯仔。忌廉口感creamy軟滑,芝士香濃,裡面滿滿鱈魚肉,吃著很溫暖滿足~【Grelhada Mista】一大串烤肉垂掛著,下面盤子有沙拉、薯條和米飯。烤肉有牛柳、豬里肌、豬柳、雞。剛烤出來熱辣辣,惹味十足,很適合大班人分享吃。喝著紅酒白酒大快朵頤,令人更放鬆歡愉。最後到甜品了,這裡的【葡撻】加了肉桂粉,是正宗傳統葡撻,吃起來更添香氣;【木糠布甸】香脆餅乾碎和幼滑忌廉層層梅花間竹,口感多樣又甜絲絲。最後再喝杯Port Wine,甜甜的紅葡萄酒很易入口,走的時候還帶點微薰,當晚也睡得很甜呢。餐廳老闆很熱情,向我們介紹菜式,和客人有說有笑。有客人生日,老闆還和侍應和駐場歌手一起唱生

餐廳老闆很熱情,向我們介紹菜式,和客人有說有笑。有客人生日,老闆還和侍應和駐場歌手一起唱生日歌祝賀,整晚氣氛都非常好,很適合搞派對/聚會~
2023-12-04 31 views
去到中上環有啲咩食好?除咗蘇豪區or蘭桂坊 可以選擇嚟到普慶坊呢度都有間特別的葡國菜餐廳Majestic Lisboa感受一下異國風情 入到去第一個感覺就係佢嘅裝潢 冠冕堂皇 與別不同 我哋冇乜頭緒 店員俾咗好多意見我哋 首先先食咗個開胃嘅前菜 係一個非常開胃嘅沙律 有洋蔥!紅椒絲、芫荽、西芹同魷魚 冷盤上 酸酸甜甜好開胃 而且帶有少少黑椒胡辣味我哋飲品方面亦都叫咗熱情果汁同一杯白酒 熱情果汁係樽裝 平時好少飲 麵包🥖好鬆軟 唔使落牛油都好好食 葡國菜出名大份 主菜烹調都要啲時間食咗一個葡國非常出名嘅沙甸魚Sardinha Assada 佢係用香烤嘅形式烹調 冇太多嘅調味料 用最靚嘅葡國沙甸魚入口可能會多骨食唔慣 但係係細骨而已加埋小馬鈴薯、車厘茄同埋一般嘅沙律菜 成件事變得一啲都唔Heavy!如果想食唔同嘅肉類可以考慮呢串巨大Grelhada Mista 佢係由牛肉豬肉同雞肉組成每種2件保證你食到舔舔脷 件件肉都好大件 成支串燒要兩隻手先拎得起呢!😋😋最後甜品當然係大家眾望所歸嘅葡撻!!!!同出邊食到嘅有啲唔同 又大又好味道唔會太甜酥皮有層次 一件已好滿足呢🥧
去到中上環有啲咩食好?
除咗蘇豪區or蘭桂坊

入到去第一個感覺就係佢嘅裝潢 冠冕堂皇 與別不同

我哋冇乜頭緒 店員俾咗好多意見我哋
首先先食咗個開胃嘅前菜 係一個非常開胃嘅沙律
有洋蔥!紅椒絲、芫荽、西芹同魷魚
冷盤上 酸酸甜甜好開胃

食咗一個葡國非常出名嘅沙甸魚
Sardinha Assada 佢係用香烤嘅形式烹調
冇太多嘅調味料 用最靚嘅葡國沙甸魚
入口可能會多骨食唔慣 但係係細骨而已
加埋小馬鈴薯、車厘茄同埋一般嘅沙律菜
成件事變得一啲都唔Heavy!

如果想食唔同嘅肉類可以考慮呢串
巨大Grelhada Mista 佢係由牛肉豬肉同雞肉組成
每種2件保證你食到舔舔脷 件件肉都好大件
成支串燒要兩隻手先拎得起呢!😋😋

最後甜品當然係大家眾望所歸嘅葡撻!!!!
同出邊食到嘅有啲唔同 又大又好味道
唔會太甜酥皮有層次 一件已好滿足呢🥧
2023-11-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$450 (Dinner)
2023-12-03 28 views
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯好多人諗起食葡國菜都係喺澳門,但係有冇諗過其實喺香港都可以食到正宗嘅葡國菜。今次就帶大家去上環嘅《Majestic Lisboa》。白色嘅外牆配上金邊嘅圖案做裝飾,就連座椅上面都刻劃着葡萄牙人嘅畫像,好似去咗葡萄牙一樣啊。Squid Salad 一圈圈雪白嘅魷魚圈,配搭酸酸地嘅醬汁,口感煙煙韌韌又開胃。可以配搭麵包一齊食,點一點個醬汁都好開胃呀。Grelhada Mista 金屬鐵架上面掛住牛肉、雞肉、豬肉,真係一次過可以滿足晒三個願望。我自己就最鍾意食佢嘅牛肉,外層焦香味道又夠鹹香,餸飯食就一流啊。Sardinha Assada依款就係葡萄牙傳統啫嘅沙甸魚,用咗比較細嘅沙甸魚,所以肉質會更加幼嫩,仲有魚骨都係比較細小,配搭橄欖油一齊食真係好香口。Serradura依款就係成日見到嘅木糠布丁,口感有如忌廉般嘅幼滑,配搭微酸嘅Port wine, 可以減輕甜品本身嘅甜度。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯Majestic Lisboa

Squid Salad

Sardinha Assada

Serradura

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

Majestic Lisboa (上環)
上環普慶坊10-18號普慶閣地下2號舖

2023-12-03 24 views
澳門好多葡國餐廳,但係香港選擇不多,想食一間正宗的葡國菜真的不容易。朋友介紹中上環有一間新葡國餐廳,是正宗葡國人開,我當然約埋朋友一齊去品嚐地道的葡國菜。餐廳裝修非常華麗, 用上歐洲宮廷設計而牆壁上掛上很多油畫, 好似藝術畫廊一樣, 一邊欣賞又一邊品嚐美食人生一大樂事。Arroe De Marisco葡萄牙海鮮飯二人份量 這個海鮮飯份量十足,滿滿海鮮,所有精華注入米飯中,非常鮮甜。Piri-Piri Shrimps 6 pcs這個用上Cognac 干邑,牛油及Piri Piri 汁煮成,香味俱全。再配上自家製麵包, 沾上醬汁,齒頰留香。Premium Pastel de Nara & Port wine 🍷 baked 這個葡撻即叫即做非常新鮮,而且配上葡萄牙Port Wine , 甚具特色。

Arroe De Marisco
葡萄牙海鮮飯二人份量

Piri-Piri Shrimps 6 pcs

$500 (Dinner)
  • Arroe De Marisco
  • Piri-Piri Shrimps 6 pcs
2023-12-03 16 views
找到一家新開在普慶坊的葡國菜餐廳,當晚有現場表演,充滿熱鬧氣氛,食物也是比較大份,適合家庭客人來哦。-Bolhao Pato Mussels in a white wine butter sauce, served with homemade bread $165用白酒加牛油和檸檬去煮,青口新鮮飽滿沒有腥,配自家製麵包,不錯。-Half Piri-Piri, $160charcoal grilled chicken in a beautiful piri-piri sauce,served with fries,rice & salad為葡國菜必吃的炭烤雞搭配飯,薯條,沙律及piri-piri 醬汁,烤雞非常香口。-最後一道菜類似是豬腩肉炆薯仔,大大一盤好有homemade的感覺。

Half Piri-Piri, $160