2022-08-30 42 views
Maki Ramen位於油麻地,之前喺近廟街嗰邊,宜家搬咗去同樣係油麻地嘅另一個地方。其實都bookmark咗好耐,因為之前見到有報道介紹呢度有款藍色嘅拉麵,覺得好特別,嚟到嘅時候知道原來係限定款,都唔緊要嘅,試吓其他款啦☺️揀咗一款櫻花蝦辛辣拉麵,呢度嘅櫻花蝦唔係就咁灑上去,而係將佢造成炸蝦餅咁,幾脆身。而且湯底味道都好香濃。另外黑蒜油豚骨拉麵蒜油味真係好香 叉燒燒到有少少濃邊,油脂滲出來,勁正。小食都叫咗幾款,分別有脆卜卜嘅魔鬼燒魚翅乾,充滿肉汁嘅厚燒牛舌,同埋鹽燒雞軟骨串加雞軟骨餃子。整體來講都真係好食,亦都好抵食。
整體來講都真係好食,亦都好抵食。
2022-08-23 40 views
今日同朋友經過油麻地,見到一間隱世拉麵店,店舖裝修幾有特色,以木系日式設計,所以入去打吓卡先😌!店員亦非常有禮貌,好樂意介紹每款食品👍🏻👍🏻!🐽特濃豚骨拉麵$72麵底爽口有麵香,紫菜特別大片😋吸收埋豚骨湯底都幾好食,叉燒肥瘦適中夠入味,而溏心蛋味道亦值得一讚👍🏻!🍍鳳梨拉麵$118呢碗季節限定嘅拉麵,係一碗冷拉麵,湯底比較清淡為主,麵質同之前嗰碗唔同,比較煙靭,加上酸酸甜甜嘅菠蘿和雞卷,配搭都比較特別☺️鍾意食拉麵而又怕熱嘅朋友,一定啱晒!🐔免治雞肉棒$45燒至微微焦香的雞肉串,沾上日本的生蛋黃,一口咬落去,口感更滑順香濃,非常好味!

🐽特濃豚骨拉麵$72

🍍鳳梨拉麵$118

🐔免治雞肉棒$45

2022-08-22 44 views
朋友話帶我食拉麵跟大隊黎左依間好近油麻地地鐵站嘅拉麵店除咗拉麵之外,仲有串燒!即叫即整,最啱為食嘅人過下口癮😎小店似乎都幾着重創新,最近推試出一款:鳳梨拉麵😳😳係凍食架!橫掂個人熱左成日,一於試試佢!內在環境都算乾淨舒適有少少日本風各位觀眾:鳳梨拉麵!小店好用心,係用咗新鮮鳳梨,明明食緊正餐,但又食到鮮甜多汁嘅水果,玩味十足😋湯底係凍嘅,係雞湯同鳳梨汁,飲到微微嘅雞湯味,又有啲鳳梨酸酸甜甜嘅味道,最緊要係夠凍,飲落真係好爽,好舒服👍🏼👍🏼有一個大大嘅福袋,係包咗鳳梨冰!就好似沙冰咁,口感都幾特別😎😎 呢個拉麵主要嘅配料,就係雞肉,個雞肉都OK,唔算太乾或者太硬,配嘅拉麵比較粗身,有爽彈嘅口感,整體比想像中好食!燒雞皮識食一定要食燒雞皮!外面焦香,但又保留咗少少雞皮肥美彈彈口感,雞油香味濃郁,超正!燒鰻魚又係肥美之作!鰻魚厚身,都幾大片,非常滿足!燒茄子茄子厚切,保留咗好多汁!咬落去暖粒粒,又多汁,好食學到野😁😁如果喺屋企韓燒,等我都試吓切厚d先😎😎
朋友話帶我食拉麵
跟大隊黎左依間好近油麻地地鐵站嘅拉麵店

除咗拉麵之外,仲有串燒!
即叫即整,最啱為食嘅人過下口癮😎
小店似乎都幾着重創新,
最近推試出一款:鳳梨拉麵😳😳
係凍食架!
橫掂個人熱左成日,一於試試佢!

內在環境都算乾淨舒適
有少少日本風

各位觀眾:鳳梨拉麵!
小店好用心,係用咗新鮮鳳梨,
明明食緊正餐,
但又食到鮮甜多汁嘅水果,
玩味十足😋

燒鰻魚
又係肥美之作!
鰻魚厚身,都幾大片,非常滿足!
燒茄子
茄子厚切,保留咗好多汁!
咬落去暖粒粒,又多汁,好食
學到野😁😁如果喺屋企韓燒,等我都試吓切厚d先😎😎
2022-08-22 51 views
Maki 拉麵今日同朋友去到油麻地諗住搵一啲隱世小店,行行吓見到一間叫做Maki拉麵, 鋪面好似幾有特式,所以入去一試。我同朋友叫咗兩碗拉麵同兩個小食,拉麵有硬度選擇,可以迎合唔同人嘅口味。特濃豚骨拉麵配普通硬度嘅麵:豬骨湯底幾濃郁,湯底唔會十分熱,適合一啲唔太鍾意高溫嘅客戶。叉燒有少少燒焦嘅感覺,肉質幾稔,識落唔錯;紫菜大大塊,正!有半隻流心溫泉蛋,味道亦不錯。配料量大,雲耳咬落非常爽口。黑蒜油豚骨拉麵配軟麵:朋友叫咗呢碗,黑蒜味頗濃,味道不錯,其他配料與特濃豚骨拉麵差不多。雞軟骨餃子:餃子煎得唔錯,金黃色,脆口。雞軟骨做餡頗為特別,承諾亦唔會覺得好硬,可以一試。炸雞:炸得唔錯,外脆內嫩,雞肉仲有彈性。醬汁酸酸的,都幾特別。老闆仲送咗自家製櫻花蝦醬俾我哋,原來係周年紀念,食拉麵送醬料,都幾好!
Maki 拉麵

2022-08-12 448 views
今日今日途經廟街煲仔飯,無意中發現一間隱世拉麵店店內裝修非常親切,當日下大雨,忽然有種置身異地的感覺店內主打拉麵,但是亦有提供串燒等居酒屋小食,想食什麼任君選擇!先點兩個拉麵,maki拉麵附送的紫菜異常大塊,店員主動地推介幾個食法,一是點湯食,亦可包拉麵或者叉燒食!平日追加紫菜都要十元八塊,可以食到咁大塊紫菜真的很抵食!黑蒜油拉麵湯底非常濃郁,黑蒜油增加香氣,但沒有蓋過豚骨湯的清甜!面可以選擇軟硬度,喜愛硬麵,特別有口感!湯做到掛麵,不遜色於一般大型連鎖拉麵店!老公點了味噌豚骨拉麵,外面有食過味噌湯,味道控制得唔好會有個過咸的感覺,但這一碗味道非常適中!味噌加豚骨又是一個完美的組合小食方便出乎意料地樣樣都非常高質!而且價錢好便宜雞軟骨餃子外皮香脆,入邊塞滿雞軟骨,$25有5大件!點沙律醬好味到爆魔鬼魚翅乾有別於雞泡魚乾,口感偏硬一點,比雞泡魚乾香脆,魚味濃郁,同樣地點沙律醬成為夢幻組合! 雞皮同出面的居酒屋稍為不同,沒有燒到乾爭爭。雞皮保留油脂,因為九成食材都是由日本進口,食材的質素決定食物的味道。雞油香氣充滿口腔,外皮燒得香脆,成為一道非常惹味的小食雞軟骨同樣非常不俗,輕輕用鹽稍為調
今日今日途經廟街煲仔飯,無意中發現一間隱世拉麵店
店內裝修非常親切,當日下大雨,忽然有種置身異地的感覺

味噌豚骨拉麵

味噌加豚骨又是一個完美的組合

小食方便出乎意料地樣樣都非常高質!而且價錢好便宜

雞軟骨餃子

魔鬼魚翅乾有別於雞泡魚乾,口感偏硬一點,
比雞泡魚乾香脆,魚味濃郁,同樣地點沙律醬成為夢幻組合!
魔鬼燒魚翅乾

雞皮同出面的居酒屋稍為不同,沒有燒到乾爭爭。
雞油香氣充滿口腔,外皮燒得香脆,成為一道非常惹味的小食
燒雞皮

雞軟骨同樣非常不俗,輕輕用鹽稍為調味,已經可以突出味道,送啤酒一流!
鹽燒雞軟骨

外面的玉子燒動輒$50起跳,這個玉子燒性價比超級高,玉子嫩滑,加上好簡單嘅食材-香蔥、高湯等,已經係一味非常有媽媽味嘅菜式,個人非常大愛呢一道菜
香蔥玉子燒

串燒又怎可以錯過厚燒牛舌呢?
牛舌非常厚切,超級Juicy! 啖啖肉滿足到爆!

牛小排同樣肉汁豐富,無筋,牛肉味重,同樣推介

厚燒牛舌/牛小排
2022-08-08
$150 (Lunch)
味噌豚骨拉麵
雞軟骨餃子
魔鬼燒魚翅乾
鹽燒雞軟骨
香蔥玉子燒
厚燒牛舌/牛小排
  • 雞軟骨炸餃子
2022-08-02 359 views
呢間雖然主打食拉麵,但原來仲有串燒、甜品食㗎「櫻花蝦辛辣拉麵」用櫻花蝦製成嘅蝦餅盒好特別,係當小食食的,非常香口湯底嘅辛辣味唔會好刺激,可以食到豬骨濃湯嘅味道唔會比辣味蓋過咗‼️好鍾意呢個湯底❤️拉麵用咗我最鍾意嘅幼身拉麵🍜叉燒肥瘦岩岩好❗️肉質唔會乾柴又食到油脂香「黑蒜油豚骨拉麵」加入左黑蒜油,令湯底更濃厚豐腴!不過對於我嚟講,我覺得太濃了但一定好岩鍾意食蒜嘅人串燒係即叫即燒,翠肉瓜非常厚切燒到勁juicy估唔到小小一間店舖,對串燒都咁執着原來師傅會特意由日本空運雞肉、雞皮返嚟唔怪之得味道與別不同,雞味好濃❤️另外,甜品 - 芝士蛋糕亦令我回味無窮質感比soft cake實淨少少,🧀芝士香濃而不膩,而家講完都即刻好掛住好想即刻食一件‼️下次去開油麻地一定要買嚟食~~⭐️呢度仲有期間限定拉麵🍜聽師傅講呢款係「夏日拉麵」係凍食拉麵,好創新嘅食法✨下次嚟食芝士蛋糕🍰嘅時候,要嚟試下先
呢間雖然主打食拉麵,但原來仲有串燒、甜品食㗎

「櫻花蝦辛辣拉麵」
用櫻花蝦製成嘅蝦餅盒好特別,
係當小食食的,非常香口

湯底嘅辛辣味唔會好刺激,可以食到豬骨濃湯嘅味道

唔會比辣味蓋過咗‼️
好鍾意呢個湯底❤️
拉麵用咗我最鍾意嘅幼身拉麵🍜
叉燒肥瘦岩岩好❗️
肉質唔會乾柴又食到油脂香

「黑蒜油豚骨拉麵」
加入左黑蒜油,令湯底更濃厚豐腴!
不過對於我嚟講,我覺得太濃了

但一定好岩鍾意食蒜嘅人

串燒係即叫即燒,翠肉瓜非常厚切

燒到勁juicy

估唔到小小一間店舖,對串燒都咁執着

原來師傅會特意由日本空運雞肉、雞皮返嚟

唔怪之得味道與別不同,雞味好濃❤️

另外,甜品 - 芝士蛋糕亦令我回味無窮

質感比soft cake實淨少少,
🧀芝士香濃而不膩,
而家講完都即刻好掛住

好想即刻食一件‼️
下次去開油麻地一定要買嚟食~~

⭐️呢度仲有期間限定拉麵🍜
聽師傅講呢款係「夏日拉麵」
係凍食拉麵,好創新嘅食法✨
下次嚟食芝士蛋糕🍰嘅時候,要嚟試下先
2022-08-01
Type of Meal
Dinner
2022-08-02 53 views
無意行過油麻地廟街附近,竟然比我發現有間日式拉麵的專門店,見肚餓就即興去食。入到餐廳,坐係度就見度一幅好靚既日本富士山加櫻花樹既painting,令到我又好掛住日本呀!!!除左拉麵,仲有串燒、小食同甜品,多達20多款款式選擇坐底後,店員捧上前菜💥帶子裙邊:甜甜辣辣,爽滑味美,口感彈牙。💥魔鬼燒魚翅乾: 上枱就聞度有燒烤香味但又飄散海鮮清香,魚翅乾燒到恰到好處,口感韌而不干,如果烤過頭的話,會變得好硬,就失去原有的風味! 魚翅口味微甜,越嚼越有風味,送酒一流~💥黑蒜油豚骨拉麵黑蒜味非常香濃,拉麵配有青蔥、海苔、溫泉蛋跟特製叉燒,份量十足,看起來相當豐盛!湯底係用豬骨熬製出嚟,味道已經令我著迷了😍黑蒜味好有層次感👍掛湯力強而且拉麵個質地亦啱啱好,夠彈牙叉燒厚度適中,應係選用豬五花特製醬料醃漬,叉燒入口即化而且超嫩滑,不覺油膩!! 拉麵本身都有2塊叉燒,加$8-$18就可以追加紫菜,黑木耳,溏心蛋同叉燒添😋💥特濃豬骨拉麵豬骨湯湯底清甜醇厚,濃而不膩,加上叉燒充滿油香味,咬落肉質像在口腔溶化一樣,出奇好味。一咬就流出香濃蛋黃汁嘅溏心蛋,令人相當滿足!!聽店員講,八月推會出一款特色凍拉麵,限定架
除左拉麵,仲有串燒、小食同甜品,多達20多款款式選擇
💥魔鬼燒魚翅乾:
💥黑蒜油豚骨拉麵

💥特濃豬骨拉麵
一咬就流出香濃蛋黃汁嘅溏心蛋,令人相當滿足!!
聽店員講,八月推會出一款特色凍拉麵,限定架,到時一定要再黎試下~~
2022-07-25
2022-07-31 38 views
拉麵店位於油麻地 地點好方便 喺C出口一出轉個彎就到櫻花蝦辛辣拉麵湯底新鮮熱辣櫻花蝦好特別係壓成一個小球除左加添口感仲令成個湯底變得更惹味香濃辛辣湯底剛剛好 唔會搶左配料嘅原味有兩片 薄叉燒好軟好嫩麵條可以 選擇軟硬度我選擇偏硬身比較有口感同時亦都可以吸收到湯底精華除咗拉麵出色之外仲有串燒叫左鹽燒秋葵 雞軟骨串厚燒牛舌 汁燒雞心即叫即燒牛舌厚薄 岩岩好燒得外皮香脆 但唔會過韌仲保持到肉汁雞軟骨串係軟骨連少許肉嘅爽脆可口汁燒雞心好惹味 有嚼勁整體黎講地點方便拉麵同串燒都高質素而且價錢合理性價比好高

拉麵店位於油麻地 地點好方便

拉麵同串燒都高質素
而且價錢合理
性價比好高
2022-07-28 44 views
又到想食拉麵既時間 今晚黎到油麻地既小店 裝修好有特色 除左拉麵 仲有好多串燒可以揀首先有個前菜 帆立貝裙邊 少少辣 又有d醋味 好開胃特濃豚骨拉麵賣相相當有心思 紫菜超大塊 豚骨湯好濃 豚骨燒過 好香 又夠淋 拉麵質地係爽口幼麵 配埋半隻流心蛋 黑蒜油豚骨拉麵一望到就知係黑蒜 聞落好香蒜味 湯底會較濃味 岩晒鐘意食蒜既朋友雞軟骨餃子🥟賣相吸引 餃皮用左腐皮 令餃子更香脆 餡有雞軟骨 食落有咬口 好特別 推介👍🏽汁燒茄子🍆 冬菇同一個醬汁 但茄子燒完外皮有d脆 入面淋身 一流 冬菇就吸晒醬汁既味 又燒到好夠淋身 唔似食緊冬菇 但好值得一試兩個人食甘多 真係超豐富😋😋😋

首先有個前菜 帆立貝裙邊 少少辣 又有d醋味 好開胃

特濃豚骨拉麵

雞軟骨餃子🥟

汁燒茄子🍆 冬菇

兩個人食甘多 真係超豐富😋😋😋
2022-07-28
  • 雞軟骨餃子
2022-07-27 46 views
今日同朋友到油麻地食晚餐,餐廳不需要等位就可以入座。我們叫了兩個拉麵,一個是黑蒜油豚骨拉麵,另一個是味噲豚骨拉麵。另外叫了幾個小食,包括有鹽燒雞軟骨串,厚燒牛舌,蒲燒鰻魚串和鹽燒雞霬。首先上的是拉麵,麵身我們都選擇了硬身,入口比較有口感,比較特別的是餐廳用了不同拉麵在不同湯底,通常外面都是麵的種類都一樣湯底不同。而湯底有種甜味,而且鹹度適中。再來的是軟骨串,比我們平時外面見到的一粒粒不同,它是一條條帶點雞肉,口感爽但又不像粒粒般硬。之後是牛舌,厚度足夠而且調得味道夠香還有肉汁,入口不會難以嘴嚼。接著是雞霬,燒得雞皮外脆,肉質不會老。最後是鰻魚串,肉厚而且不鬆軟,入口有鰻魚的油香味。整體而言,食物質素高,而且服務態度十分好。
今日同朋友到油麻地食晚餐,餐廳不需要等位就可以入座。

接著是雞霬,燒得雞皮外脆,肉質不會老。

最後是鰻魚串,肉厚而且不鬆軟,入口有鰻魚的油香味。

整體而言,食物質素高,而且服務態度十分好。
2022-07-20
$150 (Dinner)
2022-07-25 280 views
身為一個芫茜控,見到依間餐廳竟然有得食芫茜拉麵,即刻約朋友去食番餐。入到餐廳店員非常細心介紹近期新推出嘅幾款拉麵,服務一流。黑蒜油豚骨拉麵(⭐️⭐️⭐️⭐️💢)朋友第一次食,於是嗌左一款經典拉麵款式試下餐廳嘅質素。食物一到,我地都「嘩」咗一聲,俾塊大紫菜嚇親,個size足足有兩隻手板咁大好啱打卡。朋友嗌左粗麵走蔥,餐廳自製的麵條咬落確實硬身彈牙,配合湯底味道醇厚,濃濃的蒜油味非常吸引。另外,叉燒亦入味軟糯,差啲嗌多兩塊過下口癮。芫茜豬骨湯拉麵(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)芫茜份量超多,真係有驚喜!湯底味道豐富,除咗有濃濃芫茜味,同時有豬骨嘅香味,加上不會太鹹,我都基本上飲晒個湯。雞扒不過不失,幾軟口,略嫌沒有芫茜味。溫泉蛋由蝶豆花浸泡煮成,所以帶有紫色嘅外表,夠晒特別!串燒:鹽燒雞軟骨串(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️),厚燒牛舌(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)雞軟骨唔同平時食開一顆顆,佢係用雞胸嘅軟骨部分,相對油脂感會低啲,適合減緊肥嘅朋友。而牛舌非常厚身有口感,彈牙爽口好開胃。魔鬼燒魚翅乾(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)依個小食好特別,燒過之後非常惹味,適合做餐前小菜,食落有一種燒魷魚絲的味道,但比魷魚的口感更煙煙韌韌,值得一試。燒雞皮(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)仲以為要去
黑蒜油豚骨拉麵(⭐️⭐️⭐️⭐️💢)
芫茜豬骨湯拉麵(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
串燒:

魔鬼燒魚翅乾(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
燒雞皮(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
仲以為要去台灣夜市先有得食,依款小食非常香口!燒過後油脂都唔會好漏,脆脆地點少少檸檬汁好開胃!
最後因為我地每人嗌左一個拉麵,餐廳就送番每人一支櫻花蝦醬,聽聞係XO醬嘅味道,有禮物真係幾開心,拎番屋企俾屋企人試下先。
Maki拉麵 油麻地鴉打街46-58號雅寶大廈地下3號舖
👍用心製作
👍細心服務
推介菜式:燒雞皮, 魔鬼燒魚翅乾, 黑蒜油豚骨拉麵, 芫茜豬骨湯拉麵
2022-07-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
  • 魔鬼燒魚翅乾
  • 黑蒜油豚骨拉麵
  • 芫茜豬骨湯拉麵
  • 燒雞皮
2022-07-24 151 views
今次去油麻地有兩個目的,買人氣面包同食Maki 拉面!已經係二訪Maki 了,今次轉左鋪位,食物真心仲好食左。櫻花蝦辛辣拉麵-湯底加辣左,味道更香!辣味冇影響到蝦味,仲品嚐到蝦的鮮味-成千上萬的櫻花蝦炸後沾上蝦湯好惹味芫茜豬骨湯拉麵-Menu 寫內有驚喜-驚喜1係用蝶荳花烹調的流心蛋,流心的同時成隻蛋外層係紫色的,又靚又好食-驚喜2入面有蟹肉!冇諗過撥開芫茜入面有白白的蟹肉,撘住大量芫茜又幾特別。串燒Highlight 2 串特別好食的,雞皮: 香口,少少的醬油調味已經好好食牛舌: $28黎講CP值超級高,可以媲美好多居酒屋的質素!Maki 開業一週年,幫襯拉麵仲有自家製櫻花蝦辣椒油,第二日姐已經用來撈麵,超級香口惹味!仲有Maki 會員卡,之後正價堂食有9折😌

櫻花蝦辛辣拉麵
-湯底加辣左,味道更香!辣味冇影響到蝦味,仲品嚐到蝦的鮮味
-成千上萬的櫻花蝦炸後沾上蝦湯好惹味

-Menu 寫內有驚喜

串燒
Highlight 2 串特別好食的,
雞皮: 香口,少少的醬油調味已經好好食
牛舌: $28黎講CP值超級高,可以媲美好多居酒屋的質素!
燒雞皮,燒雞腎,燒牛柳粒,燒牛舌

自家製櫻花蝦辣油

仲有Maki 會員卡,之後正價堂食有9折😌

2022-07-23 42 views
見芫茜谷介紹過即刻黎試下,話晒都係芫茜控吖嘛,無理由唔黎食。兩點幾黎到,店內有五、六枱客,個個都係一坐低就叫碗拉麵同串燒,完全唔使睇餐牌,睇黎全部熟客黎喎。店員送上螺肉、冷水同落單字,拉麵有四款常註同兩款期間限定,第二版有串燒、小食同飲品等。芫茜豬骨湯拉麵點單後約十分鐘就有得食了,一上枱見到咁多綠色真心正,滿滿的芫茜啊~除咗芫茜,仲有雞肉卷、蟹棒同一隻紫色溏心蛋。隻蛋好特別,外面深紫色,入面勁流心,甜甜地仲好有蛋味。湯底好香芫茜味,拉麵有咬口,好食好食。太正,飲晒全碗湯。燒雞皮個個客都叫串燒,唔執輸整返兩串先,燒得香口脆卜卜,咬落滿口雞油好正。玄米茶天氣咁熱整返支凍茶,無糖茶飲多啲都無壓力。櫻花蝦辣椒油原來小店滿一週年,食拉麵有辣椒油送,隔離熟客話支油好正,佢日日黎食碗麵,儲多幾支辣椒油。

芫茜豬骨湯拉麵

太正,飲晒全碗湯。

玄米茶
天氣咁熱整返支凍茶,無糖茶飲多啲都無壓力。

櫻花蝦辣椒油
2022-07-20
$150 (Lunch)
2022-07-20 45 views
呢間拉麵店油麻地站一出就係,非常之方便,所以今晚就試吓「櫻花蝦辛辣拉麵」$78湯底非常濃郁,辛辣味好香,辣味非常合宜唔會過辣,中間嘅炸櫻花蝦餅好特別,香脆得來唔油膩,令櫻花蝦更香口,麵質口感唔錯,整體好味高質😋令人想食曬成碗同埋飲埋啲湯底期間限定仲送櫻花蝦辣醬😋真係又食又次拎,可以將美味帶番屋企「特濃豚骨拉麵」$72湯底豬骨味濃郁,叉燒兩塊大大塊,加左$10替玉,都幾大份幾抵食總結:地點方便,味道中高水準,價錢合宜,勝價比高😋會再來
呢間拉麵店油麻地站一出就係,非常之方便,所以今晚就試吓

「櫻花蝦辛辣拉麵」$78

期間限定仲送櫻花蝦辣醬😋真係又食又次拎,可以將美味帶番屋企

「特濃豚骨拉麵」$72

總結:地點方便,味道中高水準,價錢合宜,勝價比高😋會再來

2022-07-17 183 views
疫情之下相信大家都 “思鄉病”發作,我哋都唔例外,所以今日決定食日式拉麵!我哋決定食呢間MAKI拉麵,全因俾佢嘅Menu吸引咗。七色彩虹拉麵? 感覺非常創新!事不宜遲,叫嘢食先!店內環境整潔免費的餐前小食。拉麵紙,有基本的拉麵配搭選擇。黑蒜油豚骨拉麵$78男朋友喜愛黑蒜油,所以第一時間選擇了黑蒜油豚骨拉麵。拉麵湯的黑蒜油味道相當突出,豚骨味重。拉麵嘅硬度(選擇了硬麵身)令人滿意,口感爽口彈牙。叉燒的味道亦相當不錯。除此之外,拉麵配有一塊巨型的紫菜,啱晒鍾意食紫菜既你!七色彩虹拉麵$128這款拉麵絕對是該店最有特色的菜式!這款拉麵其實是炸雞塊配咖喱拉麵。廚師利用了七種天然食材製作出七種顏色的炸漿,製作出七種不同口味的炸雞。拉麵的色彩繽紛,令人食慾大增,好想嘗試唔同顏色的炸雞的味道。炸雞炸得恰到好處,咬落爽脆,亦容易食得出該顏色的味道。連糖心蛋都係特別醃製!這款拉麵話使用了粗拉麵,咖喱汁比較濃而且稠身,令咖喱汁都可以掛在拉麵上,非常美味。總括而言,這個拉麵幾創新,拉麵是走天然健康路線,所以沒有一般拉麵咁濃味,反而口味獨特。此外,因為有七款口味的雞,所以份量真的很多!除了拉麵之外還叫了幾道小

事不宜遲,叫嘢食先!

店內環境整潔

免費的餐前小食。

拉麵紙,有基本的拉麵配搭選擇。

黑蒜油豚骨拉麵$78
男朋友喜愛黑蒜油,所以第一時間選擇了黑蒜油豚骨拉麵。

拉麵湯的黑蒜油味道相當突出,豚骨味重。

除此之外,拉麵配有一塊巨型的紫菜,啱晒鍾意食紫菜既你!

七色彩虹拉麵$128

這款拉麵絕對是該店最有特色的菜式!

這款拉麵其實是炸雞塊配咖喱拉麵。

除了拉麵之外還叫了幾道小食。

魔鬼燒魚翅乾$58
魚翅乾非常鮮味,口感煙韌且脆,配合蛋黃醬令人食唔停口!
十分適合用來送酒的小食

鹽燒雞軟骨串$18/串
厚燒牛舌$28/串

這兩款都是常見的日式串燒,
雞軟骨串口感爽脆,調味適中,唔會過分地鹹。
牛舌一樣味道很好,而且爽口

呢間拉麵店的拉麵好有特色,除左我叫既七色彩虹拉麵,仲有芫茜拉麵!如果想試特別口味既拉麵,真係要黎試下!
  • 魔鬼燒魚翅乾
  • 鹽燒雞軟骨串