2012-03-18 33 views
小時候屋企樓下有一檔雞蛋仔,香脆的皮 + 軟淋淋的中心,自此我就 totally attached to 雞蛋仔 (情意結)!格仔餅不是我杯茶,我總覺得那只是吃花生醬+奶而矣。上次試左芝麻味,實在令我回味無窮!今次試朱古力味!一走進舖,那位小姐頭也不用抬就感覺到我了!真神!隨即問我要邊款,收錢,給了我一個牌子,告訴我等大約6分鐘。整個流程在她的帶領下不消1分鐘便完成,非常有效率!很欣賞這店PAY ATTENTION TO DETAILS 的心!紙袋是有散氣吼的 ... 而雞蛋仔放進紙袋時是會用一塊膠板挺著紙袋,這樣雞蛋仔就不會因為熱氣而變淋了。等了一會,雞蛋仔到手!朱古力一粒一粒的半溶在雞蛋仔中。但今次雞蛋仔有點過硬,沒有上次那種皮脆內軟的效果,但仍是很好吃的!

格仔餅不是我杯茶,我總覺得那只是吃花生醬+奶而矣。

上次試左芝麻味,實在令我回味無窮!今次試朱古力味!

2012-03-17
Waiting Time
7 Minutes (TakeAway)
放工時間KEEP住有成廿人係度等..如果好好味.等係值得的.雞蛋仔.拿番學校已唸晒..証明佢的脆唔係真正的夠火候..只係因為剛出櫨先脆...真正的脆冇理由放唔到15分鐘的..格仔餅...一PET野...軟黎黎...口感極差...味道倒是不錯...可惜..如果口感好D就一流了...
放工時間KEEP住有成廿人係度等..
如果好好味.等係值得的.
雞蛋仔.拿番學校已唸晒..
証明佢的脆唔係真正的夠火候..
只係因為剛出櫨先脆...真正的脆冇理由放唔到15分鐘的..
格仔餅...一PET野...軟黎黎...口感極差...
味道倒是不錯...可惜..如果口感好D就一流了...
2012-03-14
TakeAway
  • 白芝麻雞蛋仔
  • 格仔餅
2012-02-22 6 views
記得呢到剛剛開業嘅時候仲諗: 吓! 呢到又開一間賣雞蛋仔,其實唔係太睇好,當時裡面D人見到路人行過仲大叫試吓啦咁,點知宜家做到榜上有名,仲好多時要排隊。我叫咗粒粒朱古力味,因為係"粒粒"兩個字吸引住,究竟係米真係會有一粒粒嘅朱古力係每一粒雞蛋仔裡面呢?俾完錢個姐姐會話你知要等幾耐跟住俾個牌仔等叫號碼,門口有兩張櫈可以坐,雖然係唔夠,但值得一提係有枝消毒清潔液免費消毒,真係額外細心。出面一般朱古力味嘅雞蛋仔都係成個朱古力色,聞就好香,食落去只略帶朱古力味,但呢到就好唔同(附圖),而且食落去好似食醉朱古力曲奇,唔會太甜,D皮好似蛋卷咁脆,但裡面就好軟,仲要好大個,隔咗10分鐘再食都仲係外脆內軟,超正!

個邊邊唔係燶咗,而係D朱古力
2012-02-18
Waiting Time
6 Minutes (TakeAway)
個邊邊唔係燶咗,而係D朱古力
2012-02-13 7 views
jan 29, 12............去開友人家..........所以買咗 : 1) 原味雞蛋仔 (hk$13)-上次試過了朱古力味,所以今次買原味-表面脆身,裡面又軟熟,仲有點蛋味添-難得-不過去到最尾就唔脆喇,喺因為我買咗2底,困住佢哋喺膠袋所致...........所以下次點都唔好入膠袋2) 白芝麻雞蛋仔 (hk$15)-呢個就會增添1份芝麻香口味,不過個芝麻香就會蓋過咗蛋香味-友人們喜歡個原味多d,但我就喜歡白芝麻味

1) 原味雞蛋仔 (hk$13)
-上次試過了朱古力味,所以今次買原味
-表面脆身,裡面又軟熟,仲有點蛋味添
-難得
2) 白芝麻雞蛋仔 (hk$15)
-呢個就會增添1份芝麻香口味,不過個芝麻香就會蓋過咗蛋香味
-友人們喜歡個原味多d,但我就喜歡白芝麻味
Other Info. : * 其他出品..........整體比起2年前...........+咗hk$3............已算合理了 * 我去嘅時段(2pm左右)唔洗勁排..............等咗5分鐘左右就得喇............而且宜家個籌"試正"咗好多
2012-01-29
5 Minutes (TakeAway)
$28 (Tea)
2012-02-06 20 views
下午三時在圖書館里做了大半天的我饑腸轆轆 生怕這一聲聲“響徹房間”的咕嚕咕嚕(肚子在投訴了)要影響到周圍認真學習的同學。。。抄起手機錢包一個箭步衝出學校往天橋的另一頭——紅磡 走去起初並沒有想到要嘗試媽咪雞蛋仔 雖然對這家專賣雞蛋仔的小鋪早有耳聞不料走到天橋盡頭一陣陣濃郁的雞蛋香味飄上來 把本來已經饑腸轆轆的我引誘的口水都要滴下來了。。。循著香味走下天橋樓梯便看到 一家乾乾淨淨 門口以黃色貼紙 以及一個會變化顏色的招牌為裝飾的小鋪 再一看招牌正是 《媽咪雞蛋仔》O(∩_∩)O哈哈~店內普普通通 卻非常亮堂 製作雞蛋仔的工具都在一面玻璃后 不至於做的時候沾上滿大街的灰塵老闆娘——難道就是“媽咪”?負責收錢下單 一個年輕小夥子負責做雞蛋仔~我到的時候之前的兩個顧客正好心滿意足的拿走熱乎乎的原味雞蛋仔我則想試一下不同的口味!有原味、朱古力以及芝麻,我當然是選擇朱古力啦~ 因為聽說媽咪雞蛋仔的朱古力口味特別好吃~說是要等3分鐘,還給了一個牌子其實根本不需要3分鐘就做好了 還真是迅速!不過也就那麼一會功夫 已經開始排隊咯~(給牌子是有道理的。。。)在我後面的粗略數一下就有5份了! 生意果然好~接
下午三時在圖書館里做了大半天的我饑腸轆轆
抄起手機錢包一個箭步衝出學校往天橋的另一頭——紅磡 走去

不料走到天橋盡頭一陣陣濃郁的雞蛋香味飄上來
把本來已經饑腸轆轆的我引誘的口水都要滴下來了。。。
O(∩_∩)O哈哈~
會變換顏色的廣告燈箱
我則想試一下不同的口味!
說是要等3分鐘,還給了一個牌子
在我後面的粗略數一下就有5份了!
生意果然好~
朱古力雞蛋仔 贊!
接過剛做出來的朱古力雞蛋仔 發現手心里的那層紙袋已經被熱的雞蛋仔烘的軟綿綿的了!
比起旺角那家很有名的6文一份雞蛋仔 15元一份的朱古力雞蛋仔量是要大一些些的 外圈也沒有做的亂七八糟 沒有橫七豎八衝出來的多餘蛋醬
從顏色看得出這份雞蛋仔做得比較老 不是那種淡黃色而是有些褐色狀 不過烘的就一些會更香!!雞蛋香味夾雜朱古力味
每一個雞蛋仔內的朱古力醬從外面就能明顯看到 O(∩_∩)O~~ 愛食朱古力
雞蛋仔內部呈半空心狀 內層被厚厚的朱古力醬所覆蓋 這就是爲什麽朱古力香氣那麼農的原因啦
吃的時候可以吃出非常微小的朱古力顆粒在其中 怪不得叫做《粒粒朱古力》啦~~~
濃濃的雞蛋仔香味 加上 同樣不是風味的朱古力醬口感
相當好吃
也相當推薦!

Other Info. : 原味13 朱古力15 芝麻15 另外還有格仔餅13(可以選加特種醬料) 還有凍飲哦~ 一份雞蛋仔吃的很飽!
2012-02-06
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
會變換顏色的廣告燈箱
朱古力雞蛋仔 贊!
  • 朱古力雞蛋仔
  • 原味雞蛋仔
  • 粒粒朱古力
2012-02-05 22 views
I won't talk too much and come directly to the point: this is definitely the best chicken egg cake in town!Since I'm always on the hunt for the best in class, a friend of mine recommended this down to earth street bakery to me... and I'm so thankful for that!!! The chicken egg is always freshly made, because there is usually never a siuation where there are not at least 5 people queuing up. So plan to wait a few minutes. It comes hot in the common paper bag, outside crispy, inside still soft.I h

I had the choc chip flavour one, which is actually my favourite, because the liquid choc chips really go well together with the fluffy dough inside. They also offer sesame flavour as well as hong kong style waffles filled with condensed milk and peanut butter.

Furthermore, I really appreaciate their sense of hygene. Unlike all this shops in busy areas, where the sales people grap their asses, pick their noses and then serve you the food with bare hands, in this - obviously family run business - nobody will touch your food, it's all via boards and bags. Nice!
2012-02-05
10 Minutes (TakeAway)
  • Choc Chip Flavour Chicken Egg Cake
真係好耐都無食過咁好食既雞蛋仔同格仔餅!! 之前個個朋友都話北角雞強仔好好食, 咁就去試下啦!但係原來係勁林, 蛋味又唔多夠!~之後朋友話呢間係一流, 我都半信半疑咁走去試, 點知一試, 果然係同北角雞蛋仔係兩回事!! 佢地d雞蛋仔夠脆, 蛋味十足!! 但係脆得黎又唔會太硬, 帶有少少林!~可以話係外脆內林!~食完又想食, 所以試埋個格仔餅!~ 超有口感, 同一般既格餅都好唔同!~一般既格餅睇落會好黑, 放多陣就會林晒...但係呢間我食到最底都未林!~佢地賣野既方式仲好多秩序, 會派number, 可以減少客人拗交既可能性, 簡直係一間perfect store!~希望佢可以keep住個水準同服務態度~~~!!
希望佢可以keep住個水準同服務態度~~~!!
2012-01-10
10 Minutes (TakeAway)
$20 (Other)
2012-01-09 30 views
食完時新,,,行前一點便找到媽咪雞蛋仔要了一個朱古力雞蛋仔便等等等.......等叫號碼牌間期有不少外國人也來幫襯拿到手,,它不太脆,,但很熱!!朱古力味香濃...讚!起初有點失望,,,因為喜歡食脆身,,但入口後即時改觀但這一家的朱古力雞蛋仔有一粒一粒的朱古力粒並不是一餅都朱古力色這對我來說有點新奇每一顆都有朱古力,,而且不太甜味道很好作為飯後甜品,,飽了^_^
食完時新,,,行前一點便找到
媽咪雞蛋仔
要了一個朱古力雞蛋仔
便等等等.......等叫號碼牌
間期有不少外國人也來幫襯
拿到手,,它不太脆,,但很熱!!
朱古力味香濃...讚!
起初有點失望,,,因為喜歡食脆身,,
但入口後即時改觀

但這一家的朱古力雞蛋仔有一粒一粒的朱古力粒
並不是一餅都朱古力色
這對我來說有點新奇
粒粒朱古力清晰可見
每一顆都有朱古力,,而且不太甜
味道很好

作為飯後甜品,,飽了^_^
2012-01-07
Waiting Time
6 Minutes (Dine In)
粒粒朱古力清晰可見
2011-12-31 21 views
食完漢堡包,就順道走過來食埋紅磡第2名店的雞蛋仔,見到有朱古力味就忍不住要了,加陣只係12點半左右,但都要等2個牌先到我地(買來當飯食),不過都係等咗6min啫,整好仲要比部吹風機吹一吹先比我地,是想做到外脆內軟的感覺吧!接到手中還是很辣手,先吃第一舊,入口幾脆,內在軟心,厚度好夠,朱古力有一種好熟悉的味道(某牌子就是怎想都想不出來),甜度剛好,蛋味不太吃得出,吃到中後段,開始更脆了,實在很不錯有再來一吃的價值!!
粒粒朱古力雞蛋仔,8.5分
有再來一吃的價值!!
裝飾雞蛋仔,很有特式
2011-11-22
Waiting Time
6 Minutes (TakeAway)
$15 (Lunch)
粒粒朱古力雞蛋仔,8.5分
裝飾雞蛋仔,很有特式
2011-12-21 4 views
到紅墈附近買壽司吃,經過媽咪雞蛋仔門口,聞到濃郁雞蛋糕香氣,最終抵擋不了誘惑,買了一底吃大排長龍是意料中事,尤其是在下午茶時段,門口擠得水泄不通,攞飛也要排隊拿了飛後便在店外等叫號,雖然多客人,但這樣很有效率不會亂因為只是一底,等了不久便有得食。這次吃的是朱古力味,$15一底比很多坊間店貴,不過是物有所值的。每粒也有滿滿的朱古力漿,好吃之餘不過甜,偏向苦一點,吃多也不膩。加上放涼了仍是又脆又香口,一粒接一粒吃不停
最終抵擋不了誘惑,買了一底吃
每到下午茶時段總會很擠湧

拿了飛後便在店外等叫號,雖然多客人,但這樣很有效率不會亂

因為只是一底,等了不久便有得食。
粒粒朱古力($15)
加上放涼了仍是又脆又香口,一粒接一粒吃不停
2011-12-21
每到下午茶時段總會很擠湧
粒粒朱古力($15)
2011-12-18 7 views
十二月十日 (星期六)吃完八度半,很滿足回家前,在往火車站的路途中,在此店填滿肚子餘下的空間遠遠已見到十多人在等不多想,買了一底格仔餅等的人群中不乏外籍人士,相當年輕相信是附近大學的交流生估不到她們也喜歡這香港地道小吃格仔餅內裡有點烘燶了卻不損蛋漿的香,格仔餅亦十分結實做到外脆內鬆軟的效果,功夫一流醬汁沒有偷工減料,真的多到漏!要不是在街上吃,我會慢慢吃完流出的醬汁,實行吃個一滴不漏
十二月十日 (星期六)

吃完八度半,很滿足
回家前,在往火車站的路途中,在此店填滿肚子餘下的空間
遠遠已見到十多人在等
不多想,買了一底格仔餅

等的人群中不乏外籍人士,相當年輕
相信是附近大學的交流生
估不到她們也喜歡這香港地道小吃
格仔餅內裡有點烘燶了
卻不損蛋漿的香,格仔餅亦十分結實
做到外脆內鬆軟的效果,功夫一流

醬汁沒有偷工減料,真的多到漏!
要不是在街上吃,我會慢慢吃完流出的醬汁,實行吃個一滴不漏
2011-12-10
5 Minutes (TakeAway)
$13 (Lunch)
  • 格仔餅
昨日剛剛考完試,想食D甜嘢開心下,所以在回家途中走入去試下出名的雞蛋仔我點咗朱古力味,老闆娘好好笑容,服務態度very good等咗5分鐘左右,新鮮出爐的雞蛋仔到手!熱騰騰又好香朱古力味,好啱冬天食但係食落口又唔係想像中咁有朱古力味喎,而且好甜(個人口味比較怕甜)蛋味都算好香濃,而且香脆新鮮,是我食過最好食的雞蛋仔價錢比較高,不過都算值得,偶然得閒口痕買一底食下都幾過癮

我點咗朱古力味,老闆娘好好笑容,服務態度very good

等咗5分鐘左右,新鮮出爐的雞蛋仔到手!
熱騰騰又好香朱古力味,好啱冬天食

蛋味都算好香濃,而且香脆新鮮,是我食過最好食的雞蛋仔

價錢比較高,不過都算值得,偶然得閒口痕買一底食下都幾過癮
2011-12-05
  • 朱古力雞蛋仔
2011-10-22 3 views
食完聯記, 行過雞旦仔店,朋友話呢間都好出名話好脆叫我試下...我話雞旦仔我食開北角架啵~佢話...咁你一定覺得呢度麻麻地...一吃...夠脆...不過好甜......亦吃唔到旦香....冇想像中既好....行過唔夠飽又想食下甜野可以買黎試下既...
雞旦仔
食完聯記, 行過雞旦仔店,
朋友話呢間都好出名
話好脆叫我試下...

我話雞旦仔我食開北角架啵~
佢話...咁你一定覺得呢度麻麻地...

一吃...
夠脆...
不過好甜......
亦吃唔到旦香....
冇想像中既好....
行過唔夠飽又想食下甜野可以買黎試下既...

2011-10-21
雞旦仔
2011-10-03 8 views
到了晚上7點幾仲有好多人等。試了朱古力雞蛋仔,朱古力的分佈唔多平均,圍邊的冇乜古力。服務員十分有禮,讚!$15 蚊一底雞蛋仔o係我心中的 price ceiling 了~ Overall不俗,有下次~
到了晚上7點幾仲有好多人等。
Overall不俗,有下次~

2011-10-01
TakeAway
  • 古力雞蛋仔
2011-09-16 8 views
難得約番舊同學出來談天﹐我們決定去試試出名的紅磡小食。同學先買左原味﹐蛋香意想不到地十分出力﹐好吃~! 分手後因重經這裡而抵不住引誘自己買一底巧克力版本再食~!黑黑的巧克力粒從雞蛋仔裡面透得出來﹐以為滿滿的在每粒裡面, 可是沒有巧克力的雞蛋仔粒卻不少。溶掉的巧克力其實沒有味道﹐跟心中期待的心太軟味道差太遠喇。下次經過這裡也不用再試啦。
難得約番舊同學出來談天﹐
我們決定去試試出名的紅磡小食。
同學先買左原味﹐
蛋香意想不到地十分出力﹐好吃~!
分手後因重經這裡而抵不住引誘自己買一底巧克力版本再食~!
黑黑的巧克力粒從雞蛋仔裡面透得出來﹐以為滿滿的在每粒裡面,
可是沒有巧克力的雞蛋仔粒卻不少。
溶掉的巧克力其實沒有味道﹐跟心中期待的心太軟味道差太遠喇。
下次經過這裡也不用再試啦。
2011-09-01
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
Celebration
Anniversary