2011-08-16 23 views
去完係會展舉辦,一年一度既美食博覽之後,覺得今年比往年失色左........原因係,我同女朋友都唔係抱住滿肚食物已經離場!既然未滿足,我定決定坐巴士過海,去搵媽咪醫下肚點知繼上星期係火山石摸門釘之後,再摸多一次失望之下唯有去隔離時新解決啦
原因係,我同女朋友都唔係抱住滿肚食物已經離場!
既然未滿足,我定決定坐巴士過海,去搵媽咪醫下肚
點知繼上星期係火山石摸門釘之後,再摸多一次
失望之下唯有去隔離時新解決啦
2011-08-14
2011-08-16 3 views
這間店舖以「雞蛋仔」為主,亦有其他食物eg「格仔餅」和店家自製的「凍檸檬汁」和「凍檸檬茶」。先入店order, 付完錢之後店員會發號碼牌, 因為製作需時, 每一次都等一段時間。我試過「格仔餅」同「雞蛋仔」, 兩樣都好好食。原味雞蛋仔 ($12): 雞蛋仔有蛋味,新鮮香脆,好正好脆格仔餅 ($12): 喲醬好香,充滿花生啤味道, 蛋味亦好香濃

原味雞蛋仔 ($12): 雞蛋仔有蛋味,新鮮香脆,好正好脆
雞蛋仔
雞蛋仔
  • 原味雞蛋仔
  • 格仔餅
2011-08-15 10 views
聽說這裡的巧克力味雞蛋仔好好吃, 某晚去紅磡買了一底付完錢之後店員會發號碼牌, 因為製作需時, 來買的人也蠻多的等了10分鐘就能吃了, 光聞都已經聞到很香的巧克力味裡面的巧克力滿滿的在每粒雞蛋仔裡面, 巧克力已經溶掉了, 整粒的巧克力都溶化在雞蛋仔裡面他們用上的是黑巧克力, 比較不甜, 跟外面的雞蛋仔很配雞蛋仔外層本身充滿了蛋香, 外層帶甜, 跟裡面比較不甜的巧克力內餡很好吃這是我吃過最好吃的巧克力雞蛋仔, 下次經過這裡也會想要再買
有幾種口味的雞蛋仔,也有格仔餅
聽說這裡的巧克力味雞蛋仔好好吃, 某晚去紅磡買了一底
付完錢會發號碼牌
朱古力味雞蛋仔
等了10分鐘就能吃了, 光聞都已經聞到很香的巧克力味
滿滿的巧克力很讚
他們用上的是黑巧克力, 比較不甜, 跟外面的雞蛋仔很配

這是我吃過最好吃的巧克力雞蛋仔, 下次經過這裡也會想要再買
有幾種口味的雞蛋仔,也有格仔餅
付完錢會發號碼牌
朱古力味雞蛋仔
滿滿的巧克力很讚
2011-08-14
大學時期,經常去川王麻辣一番,可惜後來越加退步,已經好少去幫襯後來這間雞蛋仔開鋪,一直都想試,一直都懶得走過黎買星期六去開紅磡,又想吃四川菜,去了川王一趟雖然酸辣粉還是不及最早期好吃,但整體比退步時期亦有所改進,大滿足矣走向媽咪,雖然是這麼偏僻地方,加上是星期六下午,在我前面還是有 3 人排隊見有自家製 lemonade $12 ,買來試試媽咪還很細心地問我怕唔怕酸,可以落多 d 糖漿凍冰冰 lemonade 也嚐出頗重鮮榨檸檬的味道,偏酸,怕酸者可試味再問媽咪落糖漿買完後,後面又有 3 人排隊主角雞蛋仔選了原味 $14看樣子就覺得對辨了熱辣辣,外脆內軟,有豐盈蛋香,不過甜比起十五元的好味,比起坊間十一二元粉漿多過蛋的又物有所值看見媽咪的笑容,十四元一底,抵 !
後來這間雞蛋仔開鋪,一直都想試,一直都懶得走過黎買

星期六去開紅磡,又想吃四川菜,去了川王一趟

見有自家製 lemonade $12 ,買來試試
媽咪還很細心地問我怕唔怕酸,可以落多 d 糖漿
買完後,後面又有 3 人排隊

主角雞蛋仔選了原味 $14
看樣子就覺得對辨了
熱辣辣,外脆內軟,有豐盈蛋香,不過甜
比起十五元的好味,比起坊間十一二元粉漿多過蛋的又物有所值
看見媽咪的笑容,十四元一底,抵 !
TakeAway
$14 (Tea)
2011-08-13 1 views
話 說 每 天 下 班 坐 小 巴 回 家 都 會 經 過 , 一 直 想 買 附 近 店 的 口 水 雞 嚐 嚐...奈 何 有 時 不 是 下 班 晚 了 就 是 自 己 懶 想 直 接 回 家 , 今 天 終 於 下 班 準 時 又 毫 無 睡 意 就 決 定 把 口 水 雞 帶 回 家不 過 我 卻 踫 到 倒 楣 的 事 , , , , 店 子 竟 然 休 息 , , , , ,心 情 真 的 灰 到 一 個 極 點 !!!!!!唯 有 帶 著 無 比 怨 念 打 算 走 回 家 ,,, 此 時 就 看 到 了 媽咪雞蛋仔 的 燈 箱好 ~ 既 然 心 情 差 透 決 定 買 點 甜 吃 給 自 己 !! 點 了 朱 古 力 口 味 的門 外 也 有 好 幾 個 人 在 等 候 , 大 慨 等 了 7、8分 鐘 左 右带 著 濃 濃 巧 克 力 味 道 的 雞 蛋 仔 在 手 上 了 , 嗅 著 那 巧 克 力 味 道 心 情 也 總 算 晴 朗 一點它 的 味 道 就 像 蛋 糕 , 外 脆 內 軟 , 裏 面 那 呈 溶 化 狀 的 巧 克 力 像 心 太 軟 一 樣

它 的 味 道 就 像 蛋 糕 , 外 脆 內 軟 , 裏 面 那 呈 溶 化 狀 的 巧 克 力 像 心 太 軟 一 樣 , 實 是 享 受
一 路 吃 著 一 路 走 回 家 , 也 讓 我 感 覺 路 程 沒 那 麼 遠~~
2010-08-24
Waiting Time
7 Minutes (TakeAway)
2011-08-07 14 views
食完午餐,加一份雞蛋仔,一樂也!!經常經過,都未有機會嘗試, 店舖少少的,只賣雞蛋仔和自家制檸檬飲品。 店內提供三款口味: 原味、 粒粒朱古力和芝麻味。第一次食, 當然試原味啦!! 下次要粒粒朱古力吧! 雞蛋仔當然要外脆, 內軟, 餡=1/3 就最好。 媽咪雞蛋仔係好脆,但食完會有少少黏牙啦。
食完午餐,加一份雞蛋仔,一樂也!!
原味雞蛋仔, 正!正!
2011-08-05
10 Minutes (TakeAway)
$12 (Other)
原味雞蛋仔, 正!正!
  • 原味雞蛋仔
2011-07-26 13 views
聞名而來即叫即做, 熱辣辣 雞蛋仔既朱古力份量岩岩好, 蛋味同朱古力味好平衡!!!! 但唔脆.. 不過軟林林我都好中意 食完甜野, 飲番杯fresh lemon juice good good good 剛好balance番甜味 本來以為lemon juice會好酸, 點知好好味.. 唔太酸又唔似糖水的甜, 很perfect 一定再食多(幾)次
聞名而來

即叫即做, 熱辣辣
自家制檸檬汁+朱古力味雞蛋仔
雞蛋仔既朱古力份量岩岩好, 蛋味同朱古力味好平衡!!!!

但唔脆.. 不過軟林林我都好中意

食完甜野, 飲番杯fresh lemon juice
good good good

剛好balance番甜味

一定再食多(幾)次
2011-06-24
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$20 (Tea)
自家制檸檬汁+朱古力味雞蛋仔
2011-07-20 32 views
紅磡黃埔街除了人氣港式漢堡包名店「時新快餐店」外,另一間已成功闖出名堂,店外經常有人等候的食店,就是這一間「媽咪雞蛋仔」。顧名思義,這間店舖以「雞蛋仔」為主打,其他食物則包括另一香港小食代表「格仔餅」和店家自製的「凍檸檬汁」和「凍檸檬茶」。這天在附近晚飯過後,回家途中路經此地,正好買一底店中最好味的「粒粒朱古力味雞蛋仔」,再加上店家自製的「凍檸檬汁」($12),作為飯後的甜品和飲品。這裡的主打格仔餅有三款口味可揀,分別是原味($12)、粒粒朱古力味($14)和白芝麻味($14)。聽說三種口味中以粒粒朱古力味味道最好,也正合我的口味。在等候雞蛋仔和檸檬汁期間,門外放置的兩張黃色椅子正好沒人坐,於是在拿過熱騰騰的雞蛋仔和涼浸浸的凍檸檬汁後,我和太座兩人便即時在店門外享用它們了。這裡的「粒粒朱古力味雞蛋仔」果然不錯,微微帶苦的黑朱古力餡朱古力味道濃郁,與充滿蛋香,甜甜的雞蛋仔是十分夾的配搭,令自己從一開始吃便幾乎停不了口,雖然到最後仍因為實在太飽而未能把它們全部掃個清光,不過在一輪衝鋒之後也所剩無幾了。實在很久沒有喝過新鮮製造的檸檬汁了,這兒的檸檬汁正好讓自己重溫美味。雖然這裡的檸檬汁未稱得
以雞蛋仔Cushion作裝飾的媽咪雞蛋仔
店子小小,人氣不小

店家的生財工具
粒粒朱古力味雞蛋仔
實在很久沒有喝過新鮮製造的檸檬汁了,這兒的檸檬汁正好讓自己重溫美味。雖然這裡的檸檬汁未稱得上十分美味,不過酸甜開胃消滯的檸檬汁,也確實解渴可口呢
自家製檸檬汁
媽咪雞蛋仔,的確不錯,難怪那麼好生意啦

$14 (Other)
店子小小,人氣不小
以雞蛋仔Cushion作裝飾的媽咪雞蛋仔
粒粒朱古力味雞蛋仔
2011-07-17 24 views
Came to Hung Hom for a special mission. Joined my buddy B and then headed to this famous egg custard balls before dinner - the best local snacks in town!We swapped the flavours this time:Mine: chocolates (comparing with white sesame, chocolates came really rich and sweet. The aroma lingers)B: White sesame (relatively light in flavour but very nice indeed, each ball cover white sesame and so rich!)All in all, i prefer white sesame a lot while my B is vice vera~hahaha~Definately worth a try!白芝麻萬歲

Definately worth a try!

白芝麻萬歲

2011-06-07
Waiting Time
8 Minutes (TakeAway)
$13 (Dinner)
2011-07-15 15 views
經常看到這雞蛋仔店門外有人龍在等,這日終於排一排試試先.Menu有日文.要了個原味雞蛋仔.等了約10分鐘,終於有得吃! 雞蛋仔有蛋味,新鮮香脆,好吃.不過味道有點過甜,如有少甜可選擇,會更理想.
不過味道有點過甜,如有少甜可選擇,會更理想.
10 Minutes (TakeAway)
$12 (Tea)
2011-07-07 19 views
o係隔離食完其中一個「傳奇」大失所望原本諗住走人但醒起仲有另一個「傳奇」就即刻黎試下我同女朋友係o個晚最後一個客叫左個朱古力雞蛋仔等既時候都有擔心會唔會last一單會hea做或者冇咁好食但出黎結果真係好好食!朱古力碎同雞蛋仔真係好match!呢一個「傳奇」就真係抵佢出名至少佢有令我再特登行過去買佢既理由以後去尖咀可能都要特登o係紅磡落車行去買個雞蛋仔先!ps. 我地係last一個客佢俾完個雞蛋仔我講完多謝我地另轉頭就已經落左閘haha
o係隔離食完其中一個「傳奇」
大失所望
原本諗住走人
但醒起仲有另一個「傳奇」就即刻黎試下

我同女朋友係o個晚最後一個客
叫左個朱古力雞蛋仔
等既時候都有擔心會唔會last一單會hea做或者冇咁好食
但出黎結果真係好好食!
朱古力碎同雞蛋仔真係好match!

呢一個「傳奇」就真係抵佢出名
至少佢有令我再特登行過去買佢既理由
以後去尖咀
可能都要特登o係紅磡落車行去買個雞蛋仔先!

ps. 我地係last一個客
佢俾完個雞蛋仔我講完多謝
我地另轉頭就已經落左閘haha
朱古力碎雞蛋仔 堅係正!
2011-07-06
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
朱古力碎雞蛋仔 堅係正!
2011-07-02 7 views
上次試了原味和芝麻味,朋友說朱古力味才是這兒最出名的,所以今天在附近吃東西之後,順便來買了朱古力味($14)即叫即整。拿上手時熱呼呼,馬上咬下去,又香又脆!這兒的朱古力雞蛋仔,外層是原味的,朱古力是藏在雞蛋仔裡面。而最令我開心的,是當中的朱古力是黑朱古力!裡面的朱古力本來是一粒粒的,不過吃的時候已經半溶,卻仍有朱古力的「漿」感;咬下去時,會覺得比原味雞蛋仔多了一層口感。雞蛋仔本身是甜的,加上黑朱古力帶點苦澀的味道,一個字:「正!」
上次試了原味芝麻味,朋友說朱古力味才是這兒最出名的,所以今天在附近吃東西之後,順便來買了
朱古力味($14)
朱古力雞蛋仔
即叫即整。拿上手時熱呼呼,馬上咬下去,又香又脆!
藏在裡面的朱古力

2011-07-01
TakeAway
$14 (Tea)
朱古力雞蛋仔
藏在裡面的朱古力
不嬲食開北角雞蛋仔,今日專程來到依度試下朱古力粒雞蛋仔 等左幾分鐘,都幾多人買~雞蛋仔岩岩整完,熱lala又好脆!即刻拿拿聲試,幾正幾香蛋漿味,而且有幾濃的朱古力醬係裡面 (雖然唔係粒粒都有)感覺有少少似心太軟咁啦~~不過幾分鐘之後 雞蛋仔開始變林,唔脆lu無北角果間keep得咁耐 個人認為,$14試下咁有特色的朱古力雞蛋仔都值得的~~
不嬲食開北角雞蛋仔,今日專程來到依度試下朱古力粒雞蛋仔

等左幾分鐘,都幾多人買~
好香脆!
雞蛋仔岩岩整完,熱lala又好脆!
即刻拿拿聲試,幾正
算足料 :)
感覺有少少似心太軟咁啦~~
不過幾分鐘之後 雞蛋仔開始變林,唔脆lu
無北角果間keep得咁耐

個人認為,$14試下咁有特色的朱古力雞蛋仔都值得的~~
2011-06-24
好香脆!
算足料 :)
難得o黎到紅磡, 食到幾飽都要訂硬上, o黎嘆下媽咪雞蛋仔!今次試o左白芝麻雞蛋仔, 超正! 外脆內軟, 中間既不是實心, 好似蛋糕 gum, 但又不是空心, 無野食。 而 d 芝麻就好香, 味道好濃。 媽咪既招呼就更加唔駛講, 好 nice 同細心! 我o地四個人 shared o左個格仔餅, 媽咪即刻提議幫我o地切四份, 唔駛我o地麻煩。 個格仔餅都好食, but 對我o地食唔慣"漏"o既野o既我o地就覺得 rich o左 d, which you can interpret as 用料豐富, 一 d 都唔孤寒 This is definitely a "must come" place in 紅磡!!

2011-06-17
Waiting Time
7 Minutes (TakeAway)
$7 (Tea)
2011-06-12 1 views
去完隔離時新快餐店食完,一行出門口,就聞到雞蛋仔既香味,沿住香味,就搵到呢間雞蛋仔專賣店,門口既雞蛋仔公仔好cute ar!! 我order咗一份朱古力粒雞蛋仔(我之前喺加連威老道食過由朱古力漿整成既雞蛋仔,但有d焦味,唔鍾意),未試過朱古力粒,有d期望,等咗10分鐘左右,終於有得食,外脆內軟,又香又有朱古力粒粒既咬口,但又有d溶咗,幾特別wor!!
2010-12-04
Type of Meal