2009-03-03 396 views
喺旺角, 要去茶餐廳食嘢, 相信冇人唔識金華但係... 除咗金華之外, 都有一啲好出色嘅茶餐廳!~ 其中, 不得不提嘅, 就係文華冰龐!~去到文華, 晞晴總會叫佢嘅特餐: 特餐有咩嘢??? 牛油麵包 - 個包包熱熱地不特止, 仲好軟熟 晞晴一直都唔鍾意食好多好多牛油嘅包包 但係, 呢個牛油麵包唔太多牛油 食落唔好好油之外, 又食到小小牛油味, 正!~ 火腿奄列 - 一般嘅茶餐廳出品嘅奄列, 食完個底都係一大碟油 但係文華嘅奄列, 佢唔似出面茶餐廳咁多油, 出油情況可以接受!~ 但值得一提, 佢嘅火腿奄列唔係好似想像中一條一條火腿絲 而係一大片三角形火腿片 客人可能會
喺旺角, 要去茶餐廳食嘢, 相信冇人唔識金華
但係... 除咗金華之外, 都有一啲好出色嘅茶餐廳!~
其中, 不得不提嘅, 就係文華冰龐!~

去到文華, 晞晴總會叫佢嘅特餐:

特餐有咩嘢???

牛油麵包 - 個包包熱熱地不特止, 仲好軟熟

晞晴一直都唔鍾意食好多好多牛油嘅包包
但係, 呢個牛油麵包唔太多牛油
食落唔好好油之外, 又食到小小牛油味, 正!~

但值得一提, 佢嘅火腿奄列唔係好似想像中一條一條火腿絲
而係一大片三角形火腿片

客人可能會覺得係火腿煎蛋多過係奄列
但係... 客人可以當佢係佢嘅另外一個特色吖~

沙嗲牛肉麵或米粉 - 晞晴通常都會叫麵
因為晞晴覺得沙嗲牛肉, 夾麵係一流嘅
沙嗲牛肉唔太辣, 啲牛肉仲好淋, 而且又冇筋, 口感一流
至於個主角 -- 公仔麵
佢係用咗晞晴最最最鍾意食嘅頂好大光麵!~

或者會有人話 -- 食公仔麵梗係要一丁啦, 一丁先至係最好食
但係... 晞晴鍾情於大光麵係因為佢嘅麵質同晞晴嘅口味好夾
唔太淋, 又有佢獨特嘅煙煙韌韌嘅口感
晞晴去親都會為咗個沙嗲牛肉麵而發狂
(老細!~ 一個麵唔夠喉呀, 可唔可以俾多一個呀~)

咖啡或茶 - 茶餐廳出品嘅咖啡或茶, 質素穏定唔使講
只係在於佢係唔係你心目中杯茶
晞晴去親茶餐廳都係會飲奶茶 (晞晴係奶茶支持者!~)
而文華嘅奶茶就合符晞晴心目中嘅要求
濃郁嘅茶味, 淡奶份量適中, 唔會覺得奶多
飲完仲唔會有澀澀嘅感覺

順帶一提, 文華嘅侍應叔叔好好人, 唔好睇佢哋一把年紀, 佢哋好親切, 好 Nice, 有時一個眼神, 佢哋已經知客人要落 Order, 或者要佢哋幫幫手, 值得加許喔!~

成個餐都係盛惠 HK$23, 對晞晴豬豬嚟講, 絕對可以接受喔!~
好又好在佢個特餐係全日供應!~

對於唔想喺晏奏食太多, 又或者係唔想食飯, 意粉嘅客人, 又想食啲嘢落肚, 文華提供嘅特餐最適合不過, (當然, 佢哋仲有其他嘅選擇啦!)
文華己經係晞晴嘅旺角食堂!~
沙嗲牛肉公仔麵
牛油餐飽 & 火腿奄列
熱奶茶
$23 (Other)
沙嗲牛肉公仔麵
牛油餐飽 & 火腿奄列
熱奶茶
  • 特餐 (牛油麵包
  • 火腿奄列
  • 沙嗲牛肉麵
  • 奶茶)
2009-01-03 3 views
今日一個人去食lunch,有個伯伯開埋門比我,人山人海,好彩有半邊卡位坐,叫完個午餐之後,比人掉左去坐圓枱,無所謂啦!dwaiter 和老闆都好nice和有禮貌。吾駛兩三分鐘d野食全部一齊來…义燒麵︰個look 都OK,义燒吾會太肥,又吾un,d麵好食,雖然吾係丁     麵,但吾會太淋。火腿奄烈︰點解火腿吾係比蛋包住,係成塊火腿,個飽都算大個,好軟,應      該係新鮮的,吾會隔夜呱。熱奶茶︰吾會澀口,好滑,不過太甜(吾記得叫小甜)。太多人,根本無機會影相,坐得又太迫,食完要即刻走人!
有禮貌。吾駛兩三分鐘d野食全部一齊來…

麵,但吾會太淋。

該係新鮮的,吾會隔夜呱。

熱奶茶︰吾會澀口,好滑,不過太甜(吾記得叫小甜)。

太多人,根本無機會影相,坐得又太迫,食完要即刻走人!
$23 (Lunch)
2008年12月27號 - 下午4點幾左右我開頭無唸住食下午茶。 但是去到太子的時候就忍不住要tea一tea先。 見到一間幾老字號的文華冰廳就唸住試試他們la。入到去就看看他們有什麼野食先。 Um。 種類都好多。 好難揀。 最後就揀左個麵包+火腿蛋, 叉燒公仔麵&奶茶(23)。它們好快來到la。 試試先。 Um。 奶茶都好好味呀。 夠濃同甜。 適合我的口味。 麵包同蛋味道好好。 叉燒公仔麵煮得好好。 叉燒的味道好好, 但是覺得有點硬。 食左之後就覺得不夠, 所以叫多個腿蛋包 (6)。 試試先。 Um。 覺得比較冷。 不過味道好好。總括來講覺得好滿意。 環境覺得比較隱蔽。 但是舒服同乾淨。("經濟同地道米芝蓮" 一粒星。 味道好好。 環境好好。 有懷舊feel, 但是比較隱蔽。 無安全感。 服務好好。 店員好nice)
2008年12月27號 - 下午4點幾左右

總括來講覺得好滿意。 環境覺得比較隱蔽。 但是舒服同乾淨。

麵包+火腿蛋, 叉燒公仔麵&奶茶(HK$23,-)
腿蛋包 (HK$6,-)
$29 (Tea)
麵包+火腿蛋, 叉燒公仔麵&奶茶(HK$23,-)
腿蛋包 (HK$6,-)
2008-09-28 7 views
24Oct2007 1652出返城後,同人做完運動後,又係補充體力的時候。記得附近有間冰廳,凍奶茶係不錯,咁入去幫襯,順便叫埋入左微波爐翻熱的冰火菠蘿包一大個,呢兩個黃金組合,對非亞洲旅客來說,價值還比任何一間歷史悠久食店的得獎或能登大雅之堂的菜式還要高,但香港人普遍沒有當係寶,可悲!
24Oct2007 1652

2008-07-05 12 views
隔離街金華已經成為旺角的icon,其實轉角的文華亦唔失禮.佢個餐牌來來去去幾樣嘢,沙爹牛肉,叉燒,火腿,煎蛋,雞翼之類.雖然個個餐都係廿零蚊,但佢啲沙爹牛真係好用心去整,入味軟腍,連飯上面個煎蛋火候都啱啱好,正!最抵讚係杯奶茶,茶味夠,香,滑,正正正.佢門口冇金華咁多人,但因為價錢真係平,中午想搵個位都唔易,我多數要差不多兩點去至搵到位,不過坐落就好舒服,唔會好似金華咁成村人喺後面等位咁勁大壓力,可以悠閒地嘆杯奶茶. 阿門.
隔離街金華已經成為旺角的icon,其實轉角的文華亦唔失禮.
最抵讚係杯奶茶,茶味夠,香,滑,正正正.

$22 (Lunch)
  • 奶茶
2008-05-22 14 views
時夜叫了叉燒通心粉+涷奶荼+牛油麵包+火雞奄列的常餐以往都是在太子讀書的.但竟然一次也没有來過真是慚愧今次都是係睇or見評分都幾好,才懂得來 但一試之下, 不是十分突出個 叉燒幾瘦幾好食 , 但個麵包就有d硬, 相信是因為由早上出爐,放得太長所致我見金華晚上時d飽已經清完, 感覺上佢地d飽會新d至於奶茶就幾啱我口味了 , 唔會苦澀,甜度啱啱好雖然係已經有三十幾年歷史 , 但由於面積不大 , 俾唔到我舊時好悠閒的感覺和氣氛 .只是覺得冷氣唔夠同好逼
時夜叫了叉燒通心粉+涷奶荼+牛油麵包+火雞奄列的常餐

以往都是在太子讀書的.
但竟然一次也没有來過
真是慚愧

今次都是係睇or見評分都幾好,
才懂得來

但一試之下, 不是十分突出
個 叉燒幾瘦幾好食 ,
但個麵包就有d硬,
相信是因為由早上出爐,放得太長所致
我見金華晚上時d飽已經清完, 感覺上佢地d飽會新d

至於奶茶就幾啱我口味了 , 唔會苦澀,甜度啱啱好

雖然係已經有三十幾年歷史 ,
但由於面積不大 , 俾唔到我舊時好悠閒的感覺和氣氛 .
只是覺得冷氣唔夠同好逼

叉燒通心粉
$26 (Dinner)
(Non-member)
2008-04-04 7 views
尋日行過文華餐廳,餐廳時光倒流的裝潢吸引左的和同行的朋友朝拜一下。黎到呢d老式茶餐廳,點會唔試吓熱奶茶,呷左一口,滑到不得了,茶味又唔會俾奶味蓋過,我一口又是一口的飲飲飲.....主角上場,叉燒豬扒煎蛋飯,呢個快餐全日供應,雙拚$22,三拚加$4。油光閃閃的半生熟煎雙蛋,大大塊咁蓋著叉燒同豬扒,白飯就勁啦!夠多夠硬,咁先襯油香同甜豉油ge味道嘛!!叉燒很香甜,唔會太瘦太硬,豬扒香脆十足,最後我食到隻碟照晒鏡。呢個咁man咁麻甩佬ge餐,各位兄弟如果行開太子就認真要試試啦。

2008-03-14 12 views
在太子花園街,弼街,西洋菜街這個四方眶內,已經有金華,康年,同文華冰廳三間茶記.奶茶來講,康年比金華有水準,菠蘿包就一定是金華,文華呢?對茶記/冰廳的第一印像,小弟一定是奶茶行先.這店的奶茶,色澤均勻,入口香滑,但有點香過頭,什麼?又是奶同茶味道有點失衡,這一次,奶味太重了.喝到最後,竟有點甜到漏的感覺,奇哉奇哉.論到本土意識,港式奶茶一向是其中的表表者,可惜,去到今時今日,拉得出有水準奶茶的冰廳茶記,已經不多.那些如鑽石,白宮,生力等等冰室,其實也應該列入保育文化之列.

奶茶來講,康年比金華有水準,菠蘿包就一定是金華,文華呢?

喝到最後,竟有點甜到漏的感覺,奇哉奇哉.

(Non-member)
2008-02-23 3 views
今天午餐點了一個常餐(牛肉公仔麵+餐包+火腿奄列+奶茶)先來一杯奶茶,舊冰室的奶茶果然有水準!奶和茶的比例剛剛好(我喜歡多奶)...和大埔某茶餐廳的奶茶不相伯仲!因我一向都不喜歡吃包,而且那個包是凍的..所以不願置評火腿奄列是我印象中數一數二的好,雖然只是很小的份量,但貴精不貴多...蛋的厚度適中,剛剛好包住所有火腿,但仍保持通透,而且還有一些蛋汁,火腿不像其他的食肆一般有一些膠味,而是火腿應有的咸味牛肉軟滑,汁濃,略嫌少,因我一向都不喜歡吃公仔麵,但是我還蠻喜歡頭幾口,因有濃烈的公仔麵應有的咸味,當然食了幾口後,我便不想再吃....因我真的不喜歡公仔麵
今天午餐點了一個常餐(牛肉公仔麵+餐包+火腿奄列+奶茶)
先來一杯奶茶,舊冰室的奶茶果然有水準!
因我一向都不喜歡吃包,而且那個包是凍的..所以不願置評
2008-02-21
呢度d飯好簡單豬排腸飯/餐肉飯..之類..不過就好好味,特別係個豬排,無梳打粉,食落有趙口,有渣的,勁正~
呢度d飯好簡單

豬排腸飯/餐肉飯..之類..

不過就好好味,特別係個豬排,
無梳打粉,食落有趙口,有渣的,勁正~
2007-12-30 3 views
係旺角行左一陣,見到呢間冰室好似幾懷舊,就同sister入左去la.叫左兩個茶餐:奶茶x2 + 沙嗲牛肉通粉+ 餐蛋治最最值得贊ge係d奶茶,真係好好好滑,好香,好濃!飲完一啖之後,d 奶茶就滑左入左喉嚨,只有香味殘留係條舌到.呢杯奶茶奶味比較重,啱晒我.牛肉好滑,好林,而且冇梳打粉味. 湯底夠濃.d 蛋好正,好香..不過d餐肉就麻麻了,下次都係浄叫蛋治好d .
係旺角行左一陣,見到呢間冰室好似幾懷舊,
就同sister入左去la.叫左兩個茶餐:

奶茶x2 + 沙嗲牛肉通粉+ 餐蛋治

最最值得贊ge係d奶茶,真係好好好滑,好香,好濃!
飲完一啖之後,d 奶茶就滑左入左喉嚨,只有香味殘留
係條舌到.呢杯奶茶奶味比較重,啱晒我.

牛肉好滑,好林,而且冇梳打粉味. 湯底夠濃.
2007-09-16
買完花花打算去金華買些包包回家,只是見到幾層人圍在門口等菠蘿包的景象,完全感受到傳媒威力,即時決定打退堂鼓。走過對面街經過這間同樣以冰室為名的文華,也少有地見到有阿姐坐陣麵包櫃,不如嘗試一下吧!問阿姐有沒有菠蘿包?阿姐即時打開熱櫃跟我說:"有有有!!你過黎睇下哩!",呵呵。菠蘿包質感尚算鬆軟,包身顏色白白甜度不太高,菠蘿皮則較有甜味,質感有點鬆散,由於沒有紙袋吸油/水蒸氣關係,所以包包吃起來都有點濕濕、油油,墨西哥包也有著同樣問題。雞尾包隔了好幾小時才吃,大人評語為:好硬!芝麻豬仔包也不是太軟的貨色,包心相當結實,吃一個可以相當飽肚。以質素來說,個人認為真的不及金華,但八個包包才$20,而且阿姐態度又相當不錯,有機會可再試試堂食。

2007-08-05 5 views
今天跟女友去了金都商場買結婚用品,之後我們去了文華冰廳飲下午茶。記得有一年,我當時仍然在新加坡工作,放假回來香港,阿B和阿C帶我來這裡吃了一次,當時未實施禁煙條例,這裡煙霧迷漫,不過阿B同阿C都忍不住要來吃菠蘿包,所以雖然之後都沒有來過,自己對此店的印象也有些模糊,不過我仍然有信心這裡的菠蘿包應該不差。現在因為有禁煙條例,店內已經不再煙霧迷漫,坐下之後,叫了兩杯熱奶茶及一個菠蘿油。兩杯奶茶奶味比較重(女友說),菠蘿包的皮不夠鬆脆,不過麵包肉相當鬆軟,不錯。之後我們再研究這裡的餐牌,覺得真是非常之麥嘜,特餐、常餐、快餐全部都有,而且全部差不多。不外乎煎蛋、火腿通粉、沙爹牛肉麵、腿蛋治…之類。這店真的是十分有港式茶餐廳格調,喜歡的真的是萬勿錯過。

2006-10-30 1 views
今朝訓醒突然好想食西式早餐但又唔想咁悶o係屋企樓下食專登行左出旺角記憶中有人話過呢間d包點同沙嗲牛肉都味道唔錯加上又係舊式冰室咁有特色當然要黎試試叫左特餐有牛油餐包,火腿奄列,沙嗲牛肉通粉同凍檸茶餐包果然鬆軟, 唔會似一陣風奄列較油, 而且明明話係奄列, 應該係蛋包包住d火腿絲, 但呢度竟然係個底有一片三角形火腿, 再o係面舖上炒蛋咋沙嗲牛肉唔會醃得過火, 仲有少少牛肉味, 但沙嗲味唔夠重, 通粉有咬口唔會過淋, ok檸茶唔夠茶味, 但檸檬俾足四片服務真係值得一讚當我好口渴飲完一杯水後問哥哥仔拎多杯當食到尾時另一位姐姐見我飲晒兩杯自動自覺又送多杯黎就係呢d小小既細心令人好窩心唔怪之得咁多熟客啦環境係舊式冰室卡座都保留左以前厚身墊既風味一邊播住舊音樂真係有少少回到過去既感覺
今朝訓醒突然好想食西式早餐
但又唔想咁悶o係屋企樓下食
專登行左出旺角
記憶中有人話過呢間d包點同沙嗲牛肉都味道唔錯
加上又係舊式冰室
咁有特色當然要黎試試
叫左特餐
有牛油餐包,火腿奄列,沙嗲牛肉通粉同凍檸茶
餐包果然鬆軟, 唔會似一陣風
檸茶唔夠茶味, 但檸檬俾足四片

服務真係值得一讚

卡座都保留左以前厚身墊既風味
一邊播住舊音樂
真係有少少回到過去既感覺
2006-03-14 12 views
好少機會食到文華既新鮮出爐野,今次都唔例外。晚飯時間叫o左個椰撻行街。椰撻係酥皮底,幾酥,不過以個椰撻既比例o黎講,幾厚。椰絲餡落o左幾大比重既蛋黃,多椰絲之餘,仲好黃...你可能會問點解係多蛋黃而唔係多吉士:多吉士會搞到個餡好似布甸咁,而唔係依家咁。論個樣就唔多吸引,但食落係OK 的。
好少機會食到文華既新鮮出爐野,今次都唔例外。

論個樣就唔多吸引,但食落係OK 的。