2022-11-17 72 views
最近好想食酸菜魚,朋友話呢間十三少既酸菜魚好好味😋所以就約左好友去食啦~見到新出既兩人套餐好抵食,套餐除咗酸菜魚仲有蒜香蟹飯,好吸引呀!椒麻皮蛋皮蛋外皮是金黃色好通透,上面有椒麻蒜香,整得好入味😋好香既蒜香味又唔會好辣👍🏻酸菜魚好大盤既酸菜魚點左少辣,但味道剛剛好唔太酸又唔太辣,酸菜魚好夠份量,點左個白飯送超正,好美味😋十三少蒜香蟹飯呢個荷葉蟹飯好香口😋成隻蟹砌左係飯面👍🏻整得好美觀,而好好多蟹膏好正啊,仲朝有蒜粒令蟹肉更香口惹味呢‼️

椒麻皮蛋

十三少蒜香蟹飯
有蒜粒令蟹肉更香口惹味呢‼️
2022-11-10
Type of Meal
Dinner
🥢十三少 @樂富廣場比酸菜魚耽誤嘅麻婆豆腐店😂,雖然佢嘅酸菜魚唔差~但係麻婆豆腐會更出色。。好香蒜蓉味之餘,又唔會太辣,撈飯一流~為咗個麻婆豆腐專登返去再幫襯😛😛佢個跟餐熱菊花蜜都唔錯👍🏻私心加分為係餐廳音樂非常好🤣🤣當日播陳零九嘅「天黑請閉眼」同Error嘅「我們不Chok」🤍🤍🌟午市套餐 麻婆豆腐 $48(配前菜•白飯及飲品~)午市套餐 話梅骨 $68(配前菜•白飯及飲品~)午市套餐 酸菜魚 $68(配前菜•白飯及飲品~)-📌 地址:樂富廣場1樓1211號鋪⏰ 營業時間: 12:00-16:00//17:00-22:00
🥢十三少 @樂富廣場

🌟午市套餐 麻婆豆腐 $48

午市套餐 話梅骨 $68

午市套餐 酸菜魚 $68
📌 地址:樂富廣場1樓1211號鋪
冷泡茶
2022-09-29
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2022-11-07 90 views
$248一份酸菜魚….果碟就好大,啲湯就好多……數過只有10片好細既魚片,有啲魚片仲要得一個手指咁細,唯一大既魚片已被我影相,如圖,仲要無咩味…啲魚勁難食,得個碟大,加左碗$15飯,都系食唔飽….以為唔會再幫襯👎👎👎職員仲要同我講依個系正常份量,其他十三少既店舖都食過,系得你依間咁少魚片,仲要無味….
$248一份酸菜魚….果碟就好大,啲湯就好多……
$248酸菜魚
2022-11-06 75 views
今日行過樂富廣場見到呢度竟然有十三少,最後揀咗一個二人蟹逅滋味套餐,包咗一個涼菜、一個主菜同埋一籠十三少蒜香荷葉蟹飯,兩個人食好夠飽呀😆一入去已經準備咗個小食係枱面,涼拌土豆絲爽脆,酸辣開胃麻椒皮蛋🥚一上枱有驚喜,唔係黑色嘅皮蛋,係金色嘅皮蛋,第一次食金色嘅皮蛋,仲要係糖心,配上麻椒蒜香味,真係好好味十三少酸菜魚🐟酸菜魚嘅酸菜真係勁多🤩🤩🤩,上面仲有好多芝麻,勁香👃🏻入邊嘅新鮮鱸魚魚肉好滑,而且魚肉份量好多,仲有萵筍、菇、白蘿蔔,一家大細都啱食十三少蒜香荷葉蟹飯🦀一上枱好吸睛,用兩隻蟹去蒸荷葉飯,米飯粒粒分明,吸晒蟹嘅鮮味,仲食到蒜香同荷葉香,唔好睇蟹仔細細,但係有膏同有肉,真係幾唔錯

一入去已經準備咗個小食係枱面,涼拌土豆絲爽脆,酸辣開胃

麻椒皮蛋🥚

十三少酸菜魚🐟

十三少蒜香荷葉蟹飯🦀
2022-11-05 73 views
又到酸菜魚時候,我同婆婆都好耐冇出去正正經經食個酸菜魚喇😂今次我地揀左十三少最近好人氣既酸菜魚餐廳,佢地個正件蟹逅滋味套餐,都幾抵食👍🏻,前菜3選1,一大盤酸菜魚/水煮魚,仲有一個十三少蒜香荷葉蟹飯(細)😍前菜 - 椒麻皮蛋金黃色既皮蛋,賣相吸引🤩仲係溏心皮蛋黎,口感一流😆酸菜魚大大盤份量十足,勁多魚,味道濃烈,岩晒重口味既朋友仔😍十三少蒜香荷葉蟹飯原碟蒸既荷葉飯,上枱時個碟仲係熱既,荷葉味好香☺️雖然兩隻蟹既size唔算好大,但係佢係勁新鮮,啲蟹肉係一梳梳,好結實既,仲有好多蟹膏添😍
又到酸菜魚時候,我同婆婆都好耐冇出去正正經經食個酸菜魚喇😂

前菜 - 椒麻皮蛋
金黃色既皮蛋,賣相吸引🤩仲係溏心皮蛋黎,口感一流😆

酸菜魚
大大盤份量十足,勁多魚,味道濃烈,岩晒重口味既朋友仔😍

十三少蒜香荷葉蟹飯
2022-11-02 98 views
最近見呢間13少越開越多分店,即刻嚟使下先🤤 lunch time時間黎好彩唔洗點等位。我同朋友叫咗兩個lunch set,包飲品🥛🥤其中一個set,梗係要試佢哋出名嘅酸菜魚,居然又唔錯喎!🌟🌟🌟🌟🌟朋友話好食過十二味🤣可能係加咗好多芝麻,香啲!另外再嗌咗一個麻辣田雞🌟🌟🌟🌟😋份量還好,如果再多啲就更好啦🤣🤣另外再嗌咗個麻辣鮑魚😋🌟🌟🌟🌟最後梗係唔少得叫返個甜品,糍粑😋🌟🌟🌟非常滿足!
酸菜魚

我同朋友叫咗兩個lunch set,包飲品🥛🥤

另外再嗌咗個麻辣鮑魚😋🌟🌟🌟🌟

最後梗係唔少得叫返個甜品,糍粑😋🌟🌟🌟非常滿足!
酸菜魚
#fafafoodblog四川菜 #fafafoodblog樂富🍴二人蟹逅滋味餐388 蚊1涼拌土豆絲🥔土豆絲切得大細適中 粗幼度剛好 全部有 d橙紅色 應該係滲左辣油 食落入味爽口 辣度夠 加 d蒜粒同葱花 調味 好食👍🏻2水煮魚🐟水煮魚乾辣椒好香令到成個湯底好夠麻辣惹味🌶️ 入面有入味既青瓜同芽菜🥒 最正係 d芽菜吸哂 d辣汁 而主角魚肉連皮 好香滑 而且魚肉好多 好入味 連埋爽口彈牙既寛粉 好正🐟3十三少蒜香荷葉蟹飯 🦀荷葉蒸飯好香荷葉味 飯係糯米飯 夠彈牙 蒜蓉同葱味香 蟹有兩隻 好多膏 肉都算甜 將甜蟹肉撈埋蟹膏撈飯 好正#川菜 #荷葉飯 #蟹膏 #蒜香 #水煮魚 #土豆絲Score 平均分 <7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#十三少樂富聯合道198 號樂富廣場1 樓1211 號鋪~~~~~~~~~~~~#fafafoodblog #為食花太郎
🍴二人蟹逅滋味餐388 蚊

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#十三少
樂富聯合道198 號樂富廣場1 樓1211 號鋪
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog樂富
=====================

2022-11-01
$200 (Dinner)
2022-10-31 57 views
樂富廣場裝修後多咗好多餐廳,今日想吃點濃味的東西,於是選了川菜吃酸菜魚。餐廳也有很多選擇,單點、套餐、一人餐、二人餐,好多款也吸引,我們散叫了一窩酸菜魚、涼拌土豆絲及十三少蒜香荷葉蟹飯。餐廳以卡位為主,寬敞舒適,特別喜歡掛在牆上的畫,而店員服務態度也好。前菜脆豆非常香脆,而且有點蛋黃味,涼拌土豆絲份量多,微辣開胃。酸菜魚足料大窩,香氣撲鼻,我先試試湯底,充滿魚香,酸菜惹味,而魚片大片香滑啖啖肉,配料還有蘿蔔片及菇片,辣度適中刺激味蕾。蒜香荷葉蒸蟹飯份量多!蒜蓉香味配蟹鮮味非常讚,更夾集荷葉香,蒜蓉蟹肉及飯多重口感,我哋兩個不斷添飯,特別喜歡蟹膏甘香好味。

• 十三少酸菜魚
2022-10-30 1147 views
經開樂富見到十三少的午市套餐幾抵食,決定試下先🤭一行2️⃣人周末午市黎到,人都幾多佢地提供的食物款式都幾多,有酸菜魚🐠,水煮魚🐠,麻辣香鍋,涼拌小食,川味小菜等仲有2️⃣人同4️⃣人套餐店內裝修簡約,配合餐廳川菜主題,由於人太多所以冇影相🙇🏻‍♀️提供座位約4️⃣0️⃣個左右服務員親切有禮🫶🏻餐廳以QR code 落單,非常方便😉==========🔹蔥爆牛肉 $68 (套餐配前菜,白飯及飲品)前菜為酸辣土豆絲,調味適中不過酸及辣,土豆絲是爽爽的,作為開胃前菜非常一流🙂蔥爆牛肉以滿滿的京蔥鋪面,牛肉份量適中牛肉口感是嫩滑有質感,而且有牛肉鮮味,並非用梳打粉"乸"到冇哂味的肉🫶🏻味道也調較得恰到好處,京蔥及牛肉做到入味而不過鹹,惹味又有鑊氣👍🏻配以粒粒分明,乾濕度適中的白飯🍚,確是一個滿足的午餐跟餐配一杯菊花蜜,啖啖清香的菊花香配上不過甜的蜜糖🍯,飲起來非常舒服💯推介指數:9/10==========🔹酸菜魚 $68 (套餐配前菜,白飯及飲品)選的是不辣🤭看到滿滿的芝麻鋪面心裡暗喜,吃後感覺絕無失望🧏🏻‍♀️魚肉份量約🔟多片,配以萵筍片,蘿蔔片,大量酸菜,少量杏鮑菇,筍絲及薑片,絕不馬虎💕先試一啖酸菜魚湯,微酸
經開樂富見到十三少的午市套餐幾抵食,決定試下先🤭
一行2️⃣人周末午市黎到,人都幾多
仲有2️⃣人同4️⃣人套餐
提供座位約4️⃣0️⃣個左右
服務員親切有禮🫶🏻
餐廳以QR code 落單,非常方便😉
==========
🔹蔥爆牛肉 $68 (套餐配前菜,白飯及飲品)
蔥爆牛肉以滿滿的京蔥鋪面,牛肉份量適中
配以粒粒分明,乾濕度適中的白飯🍚,確是一個滿足的午餐
推介指數:9/10
==========
🔹酸菜魚 $68 (套餐配前菜,白飯及飲品)
選的是不辣🤭
看到滿滿的芝麻鋪面心裡暗喜,吃後感覺絕無失望🧏🏻‍♀️
先試一啖酸菜魚湯,微酸帶魚味不過鹹,感覺不油膩
魚片雪白嫩滑,雖然是淡水魚但也吃到輕微的魚鮮味而不帶腥😋
配菜皆新鮮而掛湯,酸菜不會過鹹/過酸,選材是不錯的喔😚
加上炒過的優質芝麻,芝麻香充斥在舌頭上,很喜歡😍
這是我近期吃過最好味的酸菜魚🫠
推介指數:9/10
午市免加一,埋單$1️⃣3️⃣6️⃣,非常抵食
整體用餐體驗滿意,食物選材上乘,師傅功夫到家,服務員態度友善,性價比很高,一定會回訪🫰🏻
  • 十三少酸菜魚
  • 蔥爆牛肉
2022-10-30 64 views
十三少有幾間分店,今天光顧的是樂富分店,食店面積不算大,但卡位十分寬敞,沒有局促的感覺,食店的牆上有幾幅大的食物相片,很是吸引。我叫了口水雞,炸饅頭和凍桂花烏龍茶。口水雞端上來,每件雞上都鋪滿白芝麻,而雞肉是浸在辣的紅油上,顏色美麗,雞肉十分嫩滑,而且不會太辣,我這個不太吃得辣的人都能接受,除了雞,還附有青瓜浸在碟內,這間食店的口水雞較其他食店有水準。炸饅頭冇得彈,饅頭是熱辣辣的,外皮炸成啡黃色,咬下去皮脆肉鬆軟,也是有水準的食物。再嘆一杯凍的桂花烏龍茶,去中和口水雞的辣和炸饅頭的熱,非常匹配。這間分店還有很多推介的川菜,下次可以試其他食物。

口水雞

炸饅頭

這間分店還有很多推介的川菜,下次可以試其他食物。
口水雞
炸饅頭
2022-10-28 49 views
▫️用QR code點餐▫️午市套餐包埋前菜、白飯同菊花蜜☑️前菜 - 土豆絲土豆絲好爽口,軟硬道剛好,吾會變薯蓉,落左蒜頭炒過,好香蒜味同麻油味,而且辣度剛好,吾會話太辣,作為前菜好開胃。☑️酸菜魚 (少辣) - $68魚片真係完全冇骨,好滑,而且份量都唔少,除咗酸菜同魚,佢仲有好多蘿蔔片同萵筍片,索晒d湯好入味。另外湯內仲有芝麻同薑絲。少辣對我來講啱啱好,吾會太辣,個湯調味好味道,用左好多黎撈飯食。☑️菊花蜜有熱同凍選,凍嘅都係冇冰嘅,吾會變淡,室溫溫度,用黎下火一流。
▫️用QR code點餐
▫️午市套餐包埋前菜、白飯同菊花蜜

☑️前菜 - 土豆絲
前菜

☑️酸菜魚 (少辣) - $68
酸菜魚(午餐)

☑️菊花蜜
菊花蜜
2022-10-28
$68 (Tea)
前菜
酸菜魚(午餐)
菊花蜜
2022-10-26 76 views
今日喺樂富行街經過 諗住搵嘢食,樂富餐廳集中地當然係樂富廣場。其實呢間舖頭位置都幾難搵同偏僻,我哋因為想食川菜就周圍行 先搵到佢。我哋大概夜晚七點到 人好少 好多吉台,不過都唔緊要,見佢二百幾蚊一個酸菜魚 都可以一試。其實味道都唔算差,我哋仲加咗薯粉 整體都唔錯,辣度就唔係好夠。湯底都幾好味,飲完都唔會話好口渴👍🏻👍🏻👍🏻
2022-04-26
$150 (Dinner)
2022-10-21 89 views
宜家天氣凍凍地,好啱食辣嘢。十三少一向有幫襯開,想食辣嘢咁就揀佢啦。一坐低,即刻送上一碗炸黃豆,黃豆炸得好酥脆,一粒接一粒嘅食到停唔落口。前菜揀咗涼拌土豆絲,土豆絲切得大小好均勻,食落好爽脆,醬汁酸酸辣辣好開胃,兩啖已經食哂,作為開胃前菜黎講啱啱好。幹煸四季豆,哩碟炒得好有水準,四季豆炒到好幹身,食落好脆口同埋夠曬鑊氣,會有少少辣味,不過唔會太辣,成碟夠曬惹味。水煮魚好大一份,配料好豐富,有魚肉,豆芽,青瓜同埋寬粉。魚肉揀咗鱸魚來製作,好幼滑同埋無骨。魚湯係用魚骨煲制,成份魚雖然係麻辣味,但都飲得出湯嘅鮮甜味。配料份量都幾多下,寬粉差唔多裝咗兩小碗,青瓜同寬粉嗦哂湯汁麻辣味道,食落有少少麻辣勁好味,好似食咁酸辣粉,賺咗TIM。水煮魚睇落好似好辣咁,食落唔會覺得好辣,對於我黎講都係小麻小辣。成份魚肉食完,再食完配菜,勁飽。雖然唔算辣,食完都出哂汗,唔得返內地食水煮魚,十三少啲水煮魚又真係唔錯!

2022-10-20
$180 (Dinner)
  • 水煮魚
2022-10-20 65 views
涼菜我地揀左蒜泥青瓜🥒,青瓜食落,非常新鮮,甜酸嘅味道。非常開胃。十三少酸菜魚🐟🐟,魚片夠滑身,大件得嚟而且夠厚身,魚肉數量極多。 配料豐富,有菇菌🍄、萵筍等。 酸菜吸收晒酸菜湯味,口感夠爽且脆。 而且可以選擇辣或者唔辣🌶🌶,即使係唔食辣嘅朋友都可以過下癮。蒜香荷葉蟹飯🌱🦀🍚,呢個蟹飯🦀🍚係必食item。白飯🍚索晒荷葉🌱嘅香味,加上蒸嘅時候配上蔥粒蒜粒同兩隻蟹嚟蒸。白飯🍚🍚吸晒蒜同蔥嘅香味。白飯🍚🍚粒粒分明。蒜香味重。即使戒緊澱粉質,我都忍唔住食晒

2022-10-16 82 views
Master 13 boiled fish with pickled cabbages 🥬 十三少酸菜魚 🐠 $238十三少酸菜魚喺舖頭必點嘅招牌菜,裏面有滑嫩嘅魚肉、大量酸菜、花椒🌶、蘆筍、煮到好淋嘅白蘿蔔🥕、茹類🍄等,夠晒麻辣好刺激,充滿正宗四川風味Steamed rice with crab & minced garlic in lotus leaf 蒜香荷葉蟹飯 🪷🦀 $158荷葉蟹飯面頭有兩大隻蟹好吸引,兩隻都有金黃色鮮甜嘅蟹膏😍,蟹蓋入面加入蒜蓉洋蔥🧅,撈埋蔥花🌿、荷葉飯一齊食好香同夾啊Tossed cucumbers with garlic 🧄🥒 蒜泥青瓜 $32呢款小食嘅性價比好高,青瓜清甜爽口,盡量仲唔少堆得好高,加入蒜泥開胃又健康👍🏻