2018-06-01 347 views
嚟呢度都係食番佢嘅招牌叉燒。雖然價錢貴貴地,但久唔久食一餐寵下自己都 OK 啦 😁佢D叉燒真係好正,彈牙,好林,仲要係半肥瘦, 一啲都唔會嚡, 鍾意佢嗰邊仲燒到有少少燶燶哋 😋物有所值👍
嚟呢度都係食番佢嘅招牌叉燒。
雖然價錢貴貴地,但久唔久食一餐寵下自己都 OK 啦 😁

物有所值👍
2018-06-01
$63 (Lunch)
這間"鴻師傅",顧名思義和鼎鼎大名的"阿鴻小吃"有關係。嚴格來說這店可算是阿鴻的副線或叫作輕食版....這兒在東廣場內開了一段時候,現在才來光顧。以阿鴻的大名來講,可以說是遲了....店以快餐的形式經營。您若要想吃鹵水鵝一類的東西的說話,在這裡是不太找到。反而一系列在茶餐廳都可叫到的碟頭飯及奶茶咖啡等,這裡就有大把供應。當然有幾道阿鴻出名的小菜如南乳齋在此都有得點但價錢基本上和本店是一樣的貴,如此的話那我為什麼不在本舖吃呢 ?本來清清哋想只點一個艇王蝦乾蒸肉餅來配飯吃,但過得來阿鴻食,不點一些跟鹵水有關的物事總是說不過去的,也就追加了一小碟素鵝....對個人而言,我是較喜歡口感彈牙一點的肉餅,而這兒做的卻是質地軟淰如棉花的蒸肉餅,入口滑嘟嘟的。個人對之真的沒有特別大愛....不過將肉混和醬油以此用來下飯,慢慢扒下扒下又總是不會太差的;蝦乾色水暗啞口感偏硬,是非常一般的貨色。如稱之作"艇王蝦乾"的話又未免太誇張了吧....阿鴻的鹵水個人是覺帶偏甜的,香料味反倒不覺濃重,自己對此倒也不覺有甚麼異議。素鵝本身是極之容易嗦味的,在吸盡鹵汁底下食,用來送飯是相當不錯....這一間副線店,自己試過

這一間副線店,自己試過一趟就好了。若要吃阿鴻師傅的真功夫的話,就一定要回本店了.....
$90 (Dinner)
2018-05-01 305 views
本身對呢間嘢以經無寄望,只係剛剛經過又唔想再食果D快餐咁咪去試下囉。點知食到一肚火,大佬呀我只係想間間單單午餐食番餐頹飯然後繼續開工。 開始價錢已經唔係比一般貴,ok fine!等待時間非常長,我只係叫咗一碗好簡單嘅叉燒飯,咁咪等囉。點知一大班人來到同餐廳講兩句,全部都係哂我前面,我一直等一直等,個負責叫號碼一直見一堆人企係到佢理都唔理,只係繼續先比餐果班佢喇friend......跟住我講咗一句“點解可以咁打尖”佢望都唔望我。我再講一句以後請我都唔來。價錢已經比美心、大快活貴,話自家叉燒有幾咁好食,根本比唔上美心喇叉燒。如果要我評分,1分最低10最好,頂哂3分。2分係因為容易搵位。
2018-04-12 320 views
外賣買咗醬汁手撕雞撈麵,手撕雞又鞋又少, 配菜(甘荀絲,青瓜,木耳)仲多過啲麵同手撕雞,,啲麵又碎好難夾, 每條平均肯定唔夠5cm,,我仲以為係雞仔啄米。而且又細碗,價錢亦都好唔合理,恃住自已招牌名氣大就可以咁?真係以後請都唔會再去食,多謝!最後都係頂唔順食咗幾條就掉咗,仲要特登買過其他野食,嘥錢買多一餐。買咗醬汁手撕雞撈麵,手撕雞又鞋又少, 配菜(甘荀絲,青瓜,木耳)仲多過啲麵同手撕雞,,啲麵又碎好難夾, 每條平均肯定唔夠5cm,,我仲以為係雞仔啄米。而且又細碗,價錢亦都好唔合理,恃住自已招牌名氣大就可以咁?真係以後請都唔會再去食,多謝!最後都係頂唔順食咗幾條就掉咗,仲要特登買過其他野食,嘥錢買多一餐。真係好嬲!!!

真係好嬲!!!
2018-04-12
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2018-03-28 336 views
今日同細佬去官塘整野,整完野問細佬有冇地方醫肚,佢話去東廣場食,以家估唔到咁多餐廳,因為成5,6年冇踏足觀塘啦,之後佢話帶我去食叉燒飯,佢話個叉燒飯好好食架,一去到諗住會勁多人,因為個陣係食飯時間,好好彩一入到去有位連抹台既叔叔都推介我地食叉燒飯,本身我期望唔大,點知一咳落去舊叉燒又淋又香,連呀囡都爭住食叉燒,因為淋,連佢都咬到,仲有佢個飯係有飽魚汁架!同出面既叉燒飯好唔同,d 飽魚汁好夾叉燒!仲想買斤叉燒比爸爸媽媽食,點知賣晒,因為今次有d 趕時間,所以下次一定會試埋佢其他野食!
$60 (Lunch)
2018-02-23 372 views
同事話鴻師傅嘅叉燒皇煎蛋飯好出名,於是今日午飯時間過黎觀塘東廣場呢度試下。好彩我地公司放飯時間都算早,人未算太多,好快就搵到位,但一過左12:30,人潮就出現啦。呢度嘅皇牌當然係叉燒皇煎蛋飯,最重要嘅係佢用嘅汁係鮑魚汁,即時令呢個飯升級左。而家觀塘區搵到個位食個LUNCH閒閒地都$50-60,而佢嘅價錢都係$58,以現時物價計算都相當合理。除左叉燒皇煎蛋飯外,其實佢仲有其他選擇嘅,咖哩牛腩、牛筋、泡飯、生菜魚肉、碗仔翅等等,各式各樣都有。叉燒皇煎蛋飯味道真係唔錯,鮑魚汁同個叉燒非常夾,而且叉燒肥瘦適中,最緊要係數量夠多,成碗飯有7-8塊大大件,叉燒皇個皇字應該係指個數量掛,食完絕對夠飽。最後我加左$15仲有個老火湯,味道唔錯,無味精,夠健康。
好彩我地公司放飯時間都算早,人未算太多,好快就搵到位,
但一過左12:30,人潮就出現啦。

呢度嘅皇牌當然係叉燒皇煎蛋飯,最重要嘅係佢用嘅汁係鮑魚汁,
即時令呢個飯升級左。
以現時物價計算都相當合理。
除左叉燒皇煎蛋飯外,其實佢仲有其他選擇嘅,
咖哩牛腩、牛筋、泡飯、生菜魚肉、碗仔翅等等,各式各樣都有。

叉燒皇煎蛋飯味道真係唔錯,鮑魚汁同個叉燒非常夾,
叉燒皇個皇字應該係指個數量掛,食完絕對夠飽。
最後我加左$15仲有個老火湯,味道唔錯,無味精,夠健康。
$73 (Lunch)
  • 叉燒皇煎蛋飯
2018-02-19 326 views
如果認識阿鴻小吃的人,都知是米之蓮之選!當然價錢亦相當之貴名氣也十分之高!只係一個平民嘅我,當然會食阿鴻小吃的另一選擇啦!選擇嘅原因好簡單,因為佢嘅食品相當之有質素,但係唔係好多人知,佢冇阿鴻小吃的菜式選擇,但係亦有好多茶餐廳嘅菜式選擇!我都忘記了第幾次幫襯啊!今次都想介紹一下俾大家知道,當日我去咗食晚飯,價錢我做得相當之合理同埋大眾化,茶餐廳價錢!兩個人大概食咗百幾蚊,出邊茶餐廳都食唔到啦!其實呢間店舖嘅競爭都好大,因為一入到去呢個商場嘅地下有好多好多嘅食店,令到呢間店舖嘅職員都要好積極咁拉客先至可以賺到生意返嚟!真係生意難做啦!但係其實佢間食店啲嘢食真係幾好食!之前我幫陳嘅下午茶都好抵食㗎 !我記得好似加$6有例湯,佢啲埋湯都唔係味精湯,都好足料及鮮甜!我哋叫咗兩個飯,分別係豪仔湯飯及爉味煲仔飯!佢哋打正旗號係做潮州食物,當然豪仔湯飯嘅質素相當之唔錯,佢嘅湯底好鮮甜,我最喜歡加了冬菜,令到增加了不少的風味。另外爉味煲仔飯當然沒有油麻地咁勁,但係呢度嘅份量多個油麻地好多,而且環境亦都好衛生,唔使同人迫餐死!我見隔離枱可以叫一個煲仔飯跟住叫兩個例湯咁就一餐,我咁大食當然唔得啦!煲仔飯有
我記得好似加$6有例湯,佢啲埋湯都唔係味精湯,都好足料及鮮甜!我哋叫咗兩個飯,分別係豪仔湯飯及爉味煲仔飯!佢哋打正旗號係做潮州食物,當然豪仔湯飯嘅質素相當之唔錯,佢嘅湯底好鮮甜,我最喜歡加了冬菜,令到增加了不少的風味。另外爉味煲仔飯當然沒有油麻地咁勁,但係呢度嘅份量多個油麻地好多,而且環境亦都好衛生,唔使同人迫餐死!我見隔離枱可以叫一個煲仔飯跟住叫兩個例湯咁就一餐,我咁大食當然唔得啦!煲仔飯有少許飯焦,唔會太燶!剛剛好!天氣凍嚟食簡直一流,大家經開觀塘區記得試一試啦!
另外,呢間店舖有甜品提供,大家可以唔使食,今次我叫了提拉米蘇,我覺得普普通通,沒有咖啡的香味,芝士忌廉亦都唔太出色!
例湯
豪仔湯飯
臘腸煲仔飯
  • 蠔仔湯飯
2018-01-15 389 views
觀塘尋寶之旅又開始啦,有同事睇完新假x既報導就話要試下啦,因為篇報導寫到好好食咁,唯有跟啦。(個人對叉燒既要求都高既)去到人山人海,買都排長龍。見到都有其他客飯餐食,不過不心黎試叉燒,當然就唔唸其他啦$58 鮑汁叉蛋飯老實說 叉燒就一般,兩頭唔到岸咁。味道個人認為比較甜。唔似食緊叉燒。蛋就普通蛋無乜特別。之於佢個汁係鮑汁,咁用翻甜豉油應該會好d。可能習慣問題啦。總結,價錢味道份量都可以。不過不失啦,可以一試!

$58 鮑汁叉蛋飯

總結,價錢味道份量都可以。不過不失啦,可以一試!
2018-01-12
$58 (Lunch)
  • 叉蛋飯
2017-12-20 440 views
相約舊同事一起食個午餐,諗緊食乜好之際,有個為食同事話有一間叉燒好正,大家都讚成下就決定食呢間鴻師傅喇去到我二話不說就叫左叉燒蛋飯首先個賣相已經非常吸引,仲好窩心有兩條新鮮的菜心,D叉燒可以叫全瘦或半肥瘦,我地一行五人,為食同事推介半肥瘦,另外有個怕肥叫左全瘦,所以我兩種都食到!半肥瘦真係好味,肥嘅部分爽爽地好似豬頸肉咁,又唔過咸又惹味,個蛋仲有蛋汁流出,正!不過梗有同事唔吃叉燒,佢叫左肉餅蒸飯,我又痴小小嘩我覺得勁正喎,有蝦乾鋪面,富貴同事話個湯仲非常好喝添,我要帶老公再黎吖

去到我二話不說就叫左叉燒蛋飯
不過梗有同事唔吃叉燒,佢叫左肉餅蒸飯,我又痴小小
2017-12-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
因為工作的關係,獨自一人在觀塘區午餐。到處逛逛,看看有沒有甚麼特色的小店。突然發現某一商場內的一間店舖座無虛席,而買餐處也都排滿了人。本著不要落後於人的心態,馬上排隊買餐。該店裝修平實,是自助形式的快餐店。我留意着買餐的人大多是買蒸餸飯餐和自家靚湯。我也買了一份蟲草花蒸雞飯和蕃茄薯仔煲西施骨湯。蒸雞的賣相不俗,令人食指大動。雞肉蒸得很滑,加上蟲草花很爽脆,口感很好,很有媽媽蒸雞的味道。而湯也很足料,蕃茄味十足,酸酸甜甜的,剛剛好可以解了吃太多肉的飽膩感。西施骨也煲得超腍滑,喜歡住家味道的朋友值得一試。

Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$59 (Lunch)
2017-12-04 2720 views
終於有機會來試鴻師傅,沒有預先看網友的評語。只因「阿鴻小吃」的名氣太大,所以我希望全憑自己的味覺,來試味道。鴻師傅以快餐形式經營,我頗喜歡這裏的裝修和設計,以快餐店來說,算有品味和「骨子」,令人坐得很舒服。全店的面積總和也不細,分開了主食區和甜品店,收銀處和取食物的櫃檯在中間,另一邊甚至有間廂房,可供宴會之用。服務亦很好,店員不斷地教導客人如何購票、留意叫號去取食物、和額外食具和用品的存放位置等。或者就因為這裏不像一間快餐店,初次來的客人,以為坐著等待招呼便可。講到食物,我試吃了算是皇牌的叉燒飯,下午茶時間供應迷你叉燒飯,配飲品$36。以工廠區的水平來說,不算便宜,但如何以商場來說,則是個合理價錢。套餐的擺設也好看,餐具乾淨潔白,還有印了食店名稱的紙餐巾。而墊著托盤的紙張,印了介紹「阿鴻小吃」的小店故事,和阿鴻鹵水的材料,並介紹了店內的招牌食物。盛熱飲的咖啡杯,印有「金茶皇」的標誌,頗為醒目。可惜,檸檬茶的味道實在麻麻,不單只茶味甚淡,檸檬也有點苦,並不好喝。叉燒飯的白飯十分好吃,軟硬適中,香口有飯味。以鹵水汁代替了豉油,味道不濃泮飯甚佳,即使沒有餸,齋吃飯亦沒問題。叉燒的份量亦不算少

叉燒飯的白飯十分好吃,軟硬適中,香口有飯味。以鹵水汁代替了豉油,味道不濃泮飯甚佳,即使沒有餸,齋吃飯亦沒問題。叉燒的份量亦不算少,算是厚切,蜜味甚濃,質地偏瘦只在邊緣有點肥,稍瘦的叉燒不算硬,但有點乾,我覺得味道只是一般而已。

總括來說,食物的味道不過不失,但食店其他各方面,我則覺得不錯,應該會再來試其他招牌的食物。
2017-12-04
Type of Meal
Tea
2017-10-11 3205 views
上次來洪師傅吃下午茶的時候, 他的蜜汁叉燒Burger賣光了。 所以今天有空就念念不忘想再試一下,看今天可不可以吃得到。要作為一個提早的晚餐, 那可以只有一個漢堡呢! 我就多選了一碗水餃麵 配熱檸茶作為一個自製的完美晚餐套餐! 兩個下午茶餐加起來才51元, 已經吃到兩味非常好味的東西, 超值呢! 先說一下我期待已久的蜜汁叉燒burger, 因為我怕肥,所以在落單的時候已要求要瘦叉燒。 等了一下子,叫我號碼的時候,我在櫃檯上看到一個熱騰騰、樣貌吸引的叉燒burger在等著我。 拿回桌上就急不及待去試這期待已久的味道。 夾在兩塊麵包中間的叉燒真的是非常有份量。 它是比一個普通burger麵包還要長的一塊厚叉燒! 叉燒跟上次叉燒飯的叉燒應該是一樣的。 因為义燒肉質很嫩, 沒有一般瘦叉燒的鞋鞋乾乾的感覺。 蜜汁調教得很好, 叉燒放在包內 一點違和感也沒有。甜甜的非常好味。再說一下那外層的burger麵包應該是有烤過的, 所以外層的包是脆的。份量一點也不小。另外一個水餃套餐其實是有兩款的, 一樣都是28元。 一個是五隻水餃、 另外一個是三隻水餃配麵, 兩款均可配熱飲, 價錢一樣。 因為我打算用來

另外一個水餃套餐其實是有兩款的, 一樣都是28元。 一個是五隻水餃、 另外一個是三隻水餃配麵, 兩款均可配熱飲, 價錢一樣。 因為我打算用來當晚餐, 所以我就選了三隻水餃配粗面這個選項。 水餃的皮 薄,可透出饀的樣子,这讓我很驚喜。因為平常水餃皮都比較厚, 這水餃皮又薄又滑,非常好味! 水餃餡的部分可以選韭菜豬肉或白菜豬肉, 我就選了韭菜豬肉。 味道調教得非常之好, 湯頭的部分也不錯。我選的粗麵其實粗麵線有點難煮的, 很多時外面的粗麵會煮得比較硬,但這裏的粗麵煮得剛剛好,也不會像外面有些店会overcook粗面,令面身變得糊糊的。這裏粗面煮得一點問題也沒有。这2項高水準食物配我喜歡的檸茶, 這個自製晚餐套餐真的非常圓滿!
2017-10-10
$51 (Tea)
  • 水餃面
  • 蜜汁义燒burger
2017-10-03 344 views
在官塘區見完客後,正是晚飯時段,剛好見東廣場地下有好多食市,就選擇鴻師傅來食晚飯。一入店見店有好多鴻師傅獎狀陳列。這店是快餐形式, 要買票先, 待顯示牌通知出去取食物。(雲腿上湯蘿蔔 $28)這蘿蔔夠軟腍,並吸收雲腿上湯精華, 十分好食。(即燒叉燒皇飯加煎蛋 $53)這叉燒顏色偶紅且富光澤,肉質腍身,蜜甜濃郁,瘦肉腍,半肥化, 滋味無窮。這太陽蛋沒太多燶邊,但切開時有蛋汁流出,攪乾爽富嚼勁的白飯一流。

一入店見店有好多鴻師傅獎狀陳列。

這店是快餐形式, 要買票先, 待顯示牌通知出去取食物。

(雲腿上湯蘿蔔 $28)
這蘿蔔夠軟腍,並吸收雲腿上湯精華, 十分好食。

(即燒叉燒皇飯加煎蛋 $53)
$91 (Dinner)
  • 即燒叉燒皇飯加煎蛋
2017-10-03 265 views
上次已說I will be back。因為上次午餐来沒這個,今天特別來吃下午茶為了這撈面……這醬燒手撕雞撈面38元包熱飲。份量適中,作為女生的輕晚餐剛剛好。熱檸檬茶如上次有茶香。飲檸檬茶是不会用茶匙壓檸檬的,這樣檸檬香才能渗出来。只有差的茶或弄得太濃的才要加糖。 這裡的平衡茶香及檸檬香得宜,很優!手撕雞撈是冷面,沒有外面的冰。面很乾身讓醬可貼在上面,吃完不会整盤汁留於盤底,是其功力所在。可選微,中,大辣。我不能吃太辣就選了微辣。對我來說是可接受的。它的红蘿蔔絲和木耳絲讓口感更爽口,亦可平衡撈面的厚重感觉。本想單點有名的义燒包但今天已賣断市了唯有下次再試啦!想讚吓這裡的管理,地方很乾淨,自助的水竟然有放檸檬片!有些更貴的餐廳也沒有这样。這價位的餐廳有這麽细心安排真是極為罕見!太贊了!

2017-10-03
$38 (Tea)
  • 手撕雞撈面
2017-09-27 258 views
公司搬左去觀塘之後,好多時都會同老婆食埋晚飯後先返屋企。今晚都5例外😋😋 行下行下就去左東廣場試下揾野食。見到鴻師傅有番咁上下,以為差極有限度,咁就入左去。入到去見到餐牌5多選擇,以為係貴精不貴多,有D安心。點不知到行去點餐(快餐店自己買飛自己攞野食),叫佢地個义燒雞疍飯同薑䓤包魚汁义燒撈E面,當時已經六點半,佢居然話無义燒,開始有中伏嘅感覺。六點半都未準備好晚餐嘅主大,咁間餐仲有乜賣等左十幾分鐘,先到E面,因為佢話係即叫即炒。薑䓤味5濃,但可以接受,至於包魚汁,sorry, 我真係食5到有包魚味,你比D假包魚味我都好呀,所以最後這碗我只可以叫薑䓤义燒撈E面到正場,前後約等了十幾廿分鐘(5通义燒同隻疍都係即叫即炒😱),當見到碗飯,我就知又中伏😭😭😭义燒賣相還可接受,但隻疍居然係九成熟😱😱,流出來疍黃連飯都掂5到,大家食開义燒疍飯,都知道隻疍半生熟,等D疍黃同D豉油混埋一齊,同D飯食先夠邪惡,宜家咁,已經無左一半分。到主角出場,一咬入口,即刻想同大㕑取經,真係非同凡响,我從來未食過咁與別不同嘅义燒。咬入口係有汁,冧冧地,只可以話有D質感。义燒係口食時,我完全感覺5到自己食緊义燒,义燒外只
入到去見到餐牌5多選擇,以為係貴精不貴多,有D安心

到主角出場,一咬入口,即刻想同大㕑取經,真係非同凡响,我從來未食過咁與別不同嘅义燒。咬入口係有汁,冧冧地,只可以話有D質感。义燒係口食時,我完全感覺5到自己食緊义燒,义燒外只得少少蜜糖,豬肉完全無味,似係用大水煮熟再去燒,簡直5可以相信自己食緊义燒,就好似飲一杯清水但有可樂味一樣😈😈😈
雖然我5係乜野食家,但最少知道乜野叫"維持生命"😎 本着好又ㄧ餐,5好又一餐,同惜食概念,合埋眼食哂佢😵😵😵
我好少寫咁長,只是為左一衆食家5好浪費時間同食物去試這間店😭😭😭

2017-09-27
Type of Meal