2019-05-29 298 views
今日返工同事話收埋收埋好幾張紅色炸彈有餅卡,問大家TEA TIME想食咩野我就選左雜果忌廉撻生果都有幾舊都唔錯呀,個桃,士多啤梨,奇異果,都唔酸,甜就一般啦個皮都幾香脆,CREAM就唔算多,太多都頂唔順
我就選左雜果忌廉撻
個皮都幾香脆,CREAM就唔算多,太多都頂唔順
2019-05-03
$10 (Tea)
2018-08-21 130 views
一向都唔鍾意好甜既蛋糕, 今次見到美心新推出伯爵茶蛋糕就買黎試下~外表就覺得幾吸引! 仲好香伯爵茶味~蛋糕層次分明, 中間有脆糖的部分食到到脆的口感底下伯爵茶奶很有奶香味與伯爵茶好融合, 值得一試~
外表就覺得幾吸引! 仲好香伯爵茶味~
蛋糕層次分明, 中間有脆糖的部分食到到脆的口感
底下伯爵茶奶很有奶香味與伯爵茶好融合, 值得一試~
2018-07-25
2015-07-15 209 views
家人今天拎衫去乾洗,順便係附近美心買了几個甜品返來,最後剩下這個檸檬tart給我盒內的檸檬tart, 頂部有一堆白色泡泡,初時以為係cream, 可是粘性很強,用膠匙羹難以分開呢!唯有大力鋤落去,終於筆到少少白色泡泡了白色泡泡以馬鈴餅( 蛋白發起的甜品 ),但軟棉棉,好粘,入口無爆破感,再加埋頂部的朱古力粒粒,真係好甜!原來整個結構分成兩層:泡泡+黃色tart底黃色底部似是椰tart口感,只是無椰絲炸對比頭先的好甜的白色泡泡,黃色Tart相對不算甜。但又話呢個係檸檬味,檸檬係邊呀?食到中央底部,見到這堆黃色,應該就是所講的檸檬吧!只係少少酸,不是我想像中的檸檬批Tart。批底是集團椰tart用開的批底,無所謂啦,這家都為了甜品款式上有更多變化,一物多用,十分合乎經濟效益。
家人今天拎衫去乾洗,
順便係附近美心買了几個甜品返來,
最後剩下這個檸檬tart給我
盒內的檸檬tart, 頂部有一堆白色泡泡,
初時以為係cream,
可是粘性很強,用膠匙羹難以分開呢!
唯有大力鋤落去,終於筆到少少白色泡泡了
白色泡泡以馬鈴餅( 蛋白發起的甜品 ),
但軟棉棉,好粘,入口無爆破感,
再加埋頂部的朱古力粒粒,
真係好甜!
原來整個結構分成兩層:泡泡+黃色tart底
黃色底部似是椰tart口感,只是無椰絲炸
對比頭先的好甜的白色泡泡,
黃色Tart相對不算甜。
但又話呢個係檸檬味,檸檬係邊呀?
食到中央底部,見到這堆黃色,
應該就是所講的檸檬吧!
只係少少酸,
不是我想像中的檸檬批Tart。

批底是集團椰tart用開的批底,
無所謂啦,
這家都為了甜品款式上有更多變化,
一物多用,十分合乎經濟效益。

2015-07-12
2015-04-10 288 views
下午家人買回來造型可愛的甜點,原來就是美心最新的3.9澳洲牛奶卷。我一向都很喜歡吃蛋卷,鬆軟的海綿蛋糕包著香滑的忌廉,幸福滋味盡在不言中!這個3.9澳洲牛奶卷的特色是,外層是竹炭和蛋白蛋糕的合體,而中間則是3.9有機牛奶忌廉及奶凍。一打開包裝,乳牛的造型相當吸引,不過發現左右兩邊都有不少空位,是否因為比一般的瑞士卷較短身呢?相信不是被人偷吃了吧?(笑)從側面看,忌廉和蛋糕的比例也相當滿意!雖然光聞蛋卷沒有什麼香氣,但吃下去卻有淡淡的牛奶香。忌廉軟滑不在話下,而且甜度適中,旁邊的奶凍更豐富了整體的口感。以$68的價錢來說,算是收貨有餘。我已經很久沒有吃過美心的出品,一直只光顧同一集團其下的東海堂,因為質素較好(最愛芝麻卷和士多啤梨撻),而這個3.9澳洲牛奶卷總算比得上東海堂的出品。當然,最加分的是,這個牛奶卷有家人一起分享呢!
3.9澳洲牛奶卷
3.9澳洲牛奶卷
從側面看,忌廉和蛋糕的比例也相當滿意!

2015-04-10
  • 3.9澳洲牛奶卷
2015-02-07 201 views
先前路過美心,肚仔餓想買個包食點知俾錢果陣見到佢做緊推廣,係新出既香蕉牛油蛋糕本身自己好中意香蕉同香蕉味既食品(前提係自然味唔係香精味)加上見到佢表面好似灑左不少核桃碎,幾吸引咁最後都係買埋呢個蛋糕,拎番去快手切黎試試香蕉牛油蛋糕一打開紙盒,蛋糕香氣飄出……咦!有點不對勁趕緊切一片小試牛刀,落刀後,蛋糕紥實乾爽,沒有黏上刀鋒較咬一口,真的沒有猜錯,味道跟香氣一樣,都係非常人工極度香精味質感乾身但切後帶點鬆散,牛油香氣似乎已被香蕉油扼殺一向不會浪費食物,如何都清碟清到最後一滴但今次,我大抵要認輸了敗給你了,美心。

先前路過美心,肚仔餓想買個包食
點知俾錢果陣見到佢做緊推廣,係新出既香蕉牛油蛋糕
本身自己好中意香蕉同香蕉味既食品(前提係自然味唔係香精味)
加上見到佢表面好似灑左不少核桃碎,幾吸引咁
最後都係買埋呢個蛋糕,拎番去快手切黎試試
香蕉牛油蛋糕

一打開紙盒,蛋糕香氣飄出……咦!有點不對勁
趕緊切一片小試牛刀,落刀後,蛋糕紥實乾爽,沒有黏上刀鋒
質感乾身但切後帶點鬆散,牛油香氣似乎已被香蕉油扼殺
一向不會浪費食物,如何都清碟清到最後一滴
但今次,我大抵要認輸了
敗給你了,美心。

2015-01-01 154 views
紫薯聖誕樹外層為一朵朵紫薯忌廉花,紋路清晰分明再加上充滿節日氣氛既聖誕裝飾,至少外形上已經討人歡心紫薯部分味道清甜,香氣濃郁自然又突出夾心芒果層其實薄得難察覺,只係入口會有淡淡酸甜果香,還算清新夾著層層忌廉既朱古力蛋糕味道頗甜膩幸好底層有少許增添脆感,以質感對比帶來新鮮感及解解膩既朱古力脆米及爆谷米可惜都話佢只係少量,不足以應付整份既膩感,未能吸引我大啖品嚐
紫薯聖誕樹
紫薯聖誕樹

外層為一朵朵紫薯忌廉花,紋路清晰分明

再加上充滿節日氣氛既聖誕裝飾,至少外形上已經討人歡心

紫薯部分味道清甜,香氣濃郁自然又突出

夾著層層忌廉既朱古力蛋糕味道頗甜膩

Dinner
Celebration
Christmas
2012-05-14 55 views
有3日都係8折,當然要買d反黎試下啦2牛奶卷$4.4見到個名幾吸引所以我買左個黎試我不嬲都幾中意飲牛奶,見到出埋包,應該都不錯吧,價錢都幾合理,因為個包身都幾大但當我一咬落口我就好失望啦根本就係排包冇咩特別,我中意試新野,當我滿心歡喜以為有新口味的時候,點知係我唔中意的排包我相信任何人都會覺得好失望啦合桃蛋糕$3.2我中意加入好多牛油的蛋糕因為試過牛油蛋糕所以今次想試下另外一個但我覺得呢個唔好食我之前食過個d合桃幾好味,但呢個苦的而且蛋糕鬆散,完全冇合桃蛋糕應有的口感,好失望下次都係要反個片裝牛油蛋糕tirimisu咖啡癡的我不能不吃呢個啦不過我覺得麻麻地原因個cream口感很奇怪,我唔ecpect係一舊野,應該係入口會溶個d佢呢隻似d朱古力一包包,超市有得買個隻,感覺好難食雖然係有d coffee味黑爵朱古力朱古力味的確好濃,有得似布朗尼,因為有層朱古力醬的東西上面都係苦苦的可可粉不過我覺得可可粉多得濟,可能佢覺得落得多應該會幾濃但咁樣只會弄巧反x,咁樣增加左個苦味,所以我覺得唔好食!
有3日都係8折,當然要買d反黎試下啦

正合桃蛋糕
我中意加入好多牛油的蛋糕
因為試過牛油蛋糕所以今次想試下另外一個
但我覺得呢個唔好食
我之前食過個d合桃幾好味,但呢個苦的

而且蛋糕鬆散,完全冇合桃蛋糕應有的口感,好失望
下次都係要反個片裝牛油蛋糕
tirimisu
tirimisu
咖啡癡的我不能不吃呢個啦
不過我覺得麻麻地
佢呢隻似d朱古力一包包,超市有得買個隻,感覺好難食
雖然係有d coffee味
黑爵朱古力
黑x朱古力
朱古力味的確好濃,有得似布朗尼,因為有層朱古力醬的東西
上面都係苦苦的可可粉
不過我覺得可可粉多得濟,可能佢覺得落得多應該會幾濃
但咁樣只會弄巧反x,咁樣增加左個苦味,所以我覺得唔好食!
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$24 (Breakfast)
2012-03-22 19 views
我成日都會去美心買蛋糕食,因為好好味,價錢雖然比一般包店貴美心西餅好好味,我最中意佢個朱古力撻,$4一個好抵呢,有濃濃的朱古力,內裡都有似牛油蛋糕的朱古力蛋糕,真材實料味,個香芋都OK,我覺得好食過聖安娜的好多聖誕版的魔鬼蛋糕,我覺得原本個個好食D,因為呢個有D甜,佢白色個D太甜啦,另外我覺得唔係幾鬆軟天使蛋糕我覺得上面個D粒粒超甜,好似唔落好D,個蛋糕味道淡淡的,不過超鬆軟!魔鬼蛋糕是我的最愛,唔明佢點整到咁鬆軟,同埋好中意佢D朱古力碎,好好味!blueberry脆脆,我覺得唔係幾脆,但又改呢個名,好貴,不過又幾足料,好多生果,味道都ok一般既石板街,我覺得佢上面個d好甜,唔知咩黎,因為佢好易散哂,整到成張table都係脆皮波蘿包,真係幾脆既,不過價錢好中lor$6,其實比起其他店只係一般的波蘿包而已,如果唔脆就唔叫波蘿包啦芝麻包的味道都係一般,不過可能佢有咁多分店關係,價錢較貴,但又唔係特別好食!
我成日都會去美心買蛋糕食,因為好好味,價錢雖然比一般包店貴
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$158 (Last Night Supper)
2012-02-18 46 views
係屋企食完大餐之後, 最後當然要有番個代表性既甜品喇包裝既盒真係好靚個蛋糕賣相真係好吸引, 上面既花花係士多啤梨味綿花糖士多啤梨用上韓國出產的, 雖唔係好甜, 但係味道確實係幾清新入面係鬆軟既黑森林蛋糕, 仲有酒味既櫻桃正出面既花盆係朱古力做, 味道幾濃不過就硬身左dd呢個蛋糕, 為我倆2012的情人節劃上圓滿的句號
係屋企食完大餐之後, 最後當然要有番個代表性既甜品

包裝既盒真係好靚
個蛋糕賣相真係好吸引, 上面既花花係士多啤梨味綿花糖

入面係鬆軟既黑森林蛋糕, 仲有酒味既櫻桃

出面既花盆係朱古力做, 味道幾濃不過就硬身左dd
呢個蛋糕, 為我倆2012的情人節劃上圓滿的句號
2012-02-14
TakeAway
$150 (Last Night Supper)
Celebration
Valentine's Day
2010-09-05 24 views
1. 片片芝味$10 ~ 一袋4片,採用粒粒車打芝士,所以食落都幾夠芝士味.2. 軟心芝味$6.5 ~ 採用日本軟滑芝士醬,芝味不算濃,OK.3. 軟心芝腿$7.8 ~ 濃郁芝士醬與香軟火腿片夾在中間,廣告標榜是用上日本芝士醬,味道OK. 但上星期再買兩個時發現芝士醬減少了份量.4. 林明頓蛋糕$6.5 ~ 一次過試齊檸檬味,紅豆味,綠茶味及朱古力味. 雖然不喜歡椰絲,但仍喜歡那軟綿綿的蛋糕,尤其檸檬味,幾清.
軟心芝腿
2010-07-30
2010-03-22 39 views
放工就趕去旺角睇戲, 見冇時間, 就係地鐵站見美心買兩個包就算1) 花生流心包6.5 - DAD食既, 佢話幾好食2) 朱力流心包6.5 - 朱力醬都幾豐富, 岩哂我呢D鍾意食朱古力既人 朋友話叮熱左仲好食, 好啦, 下次試下先 ~
1) 花生流心包6.5 - DAD食既, 佢話幾好食

朋友話叮熱左仲好食, 好啦, 下次試下先 ~
2010-03-20
2009-11-28 55 views
吃完薄餅 當然要吃生日蛋糕作為飯後甜品這次的蛋糕是媽媽買的 事前我和姊姊也不知道是甚麼口味一打開 芒果脆脆$158 我跟姊姊也有點失望因為此蛋糕我家也曾買過作為生日蛋糕 我們的評語是 難食可是 這次卻很有驚喜 芒果第是香甜 脆脆的部分也是不俗蛋糕與忌廉比例恰到好處 不會死甜 感覺很不錯~爸爸媽媽不敢吃太甜 他們合共吃了八分之一剩餘的 不用十五分鐘 已給我們兩個甜魔 給消滅了~
吃完薄餅 當然要吃生日蛋糕作為飯後甜品

這次的蛋糕是媽媽買的 事前我和姊姊也不知道是甚麼口味

一打開 芒果脆脆$158 我跟姊姊也有點失望

因為此蛋糕我家也曾買過作為生日蛋糕 我們的評語是 難食

可是 這次卻很有驚喜 芒果第是香甜 脆脆的部分也是不俗

蛋糕與忌廉比例恰到好處 不會死甜 感覺很不錯~

爸爸媽媽不敢吃太甜 他們合共吃了八分之一

剩餘的 不用十五分鐘 已給我們兩個甜魔 給消滅了~
2009-11-26
$39.5 (Last Night Supper)
2009-08-03 49 views
飲早茶常常很快便肚餓 想吃個下午茶但又不大想動手下廚想到了家中還有幾張美心西餅的餅卡 便到附近的美心西餅換西餅芒果奶凍杯看樣子像很好吃般 但可能期望太大吧 味道沒想像中般好 下次應該不會再吃鮮果樂園與之前吃過的檸芝物語沒甚麼兩樣只是內裡的檸檬啫喱轉了罐頭水果不同味道方面就像普通的雪芳蛋糕加少許忌廉鮮果撻樣子很漂亮 味道也很對我口胃撻底是我超愛的曲奇皮 鬆化而帶有牛油香雖然我不喜歡吃忌廉 但雪凍後有點飲雪糕 也是可以接受的水果出奇地新鮮 全都很甜美 整體水準不俗美心西餅的出品水準雖不是太高 但反正是免費 就不要刈過高的要求一口氣吃三個蛋糕做下午茶真是很滿足 而且最開心的是免費 下次再換其他嚐嚐
飲早茶常常很快便肚餓 想吃個下午茶但又不大想動手下廚

雖然我不喜歡吃忌廉 但雪凍後有點飲雪糕 也是可以接受的

水果出奇地新鮮 全都很甜美 整體水準不俗

西餅
2009-05-16 35 views
因為有cupon 所以又去咗美心買家庭裝麵包做Lunch原來好鍾意食既粟米香草包冇咗 轉咗呢個煙肉香草包$10(原價$12 有cupon平$2)包身同粟米香草包一樣有好濃郁既香草味包身都幾軟身 味道唔錯但煙肉份量唔多而且食落好硬好乾 唔通焗得太耐??相比之下 雖然呢個包都幾好食 但我都係鍾意粟米香草包多D
因為有cupon 所以又去咗美心買家庭裝麵包做Lunch

包身同粟米香草包一樣有好濃郁既香草味

包身都幾軟身 味道唔錯

但煙肉份量唔多而且食落好硬好乾 唔通焗得太耐??

相比之下 雖然呢個包都幾好食 但我都係鍾意粟米香草包多D
煙肉香草包
$10 (Lunch)
2009-04-03 50 views
見重有cupon 所以今日既午餐又係美心既家庭裝麵包今次買既五穀健康包$9之前都食過一次 今次再食 好似比印象中好味咗有好多一粒粒既種子 食落好有咬口 包身尚算軟熟 都唔錯不過比起 我都係鍾意Panash既五穀全麥包唔知係咪真係有五種穀呢??食完呢餐又飽又平既午餐 突然覺得自己好健康
見重有cupon 所以今日既午餐又係美心既家庭裝麵包

有好多一粒粒既種子 食落好有咬口 包身尚算軟熟 都唔錯

不過比起 我都係鍾意Panash既五穀全麥包

唔知係咪真係有五種穀呢??

食完呢餐又飽又平既午餐 突然覺得自己好健康

2009-04-03
$9 (Lunch)