2018-11-25 235 views
意料之中一般的味道,點左個招牌咖哩飯,咖哩好希,D牛筋好明顯係上碟前先加入咖哩到撈兩撈就算、薯仔食落係爽爽地,唉...毫無誠意之作、再加上杯奶茶連一般茶餐㕔都好飲過佢。
意料之中一般的味道,點左個招牌咖哩飯,咖哩好希
2018-10-01 438 views
平時放工,除左食好西之外😳😳偶而都會想食d清淡住家菜,早排食左呢間香港地,佢地既環境比一般茶餐廳整潔,係新派既港式茶餐廳😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀而且,估唔到佢地重有無味精中湯好適合無時間煮飯既打工仔放工之後黎食餐便飯!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣「香港地」品牌於2010年成立,品牌以港式茶餐廳為主題,保留地道香港飲食文化的同時,亦積極提升整體環境、服務和食品設計等方面的質素,務求以專業認真的精神為顧客打造難忘的美食體驗。(簡介取自官網)⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣花膠竹笙素翅配XO醬炒飯💲65💭花膠竹笙就預左比較迷你😝💭素翅食落都幾彈牙,且唔食真魚翅比較環保😳💭裡面仲超足料,例如有花膠竹笙同蝦🦐😍💭XO醬炒飯份量十足,都炒得乾身🤤而且有鑊氣 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀2⃣和牛漢堡蛋飯💲69💭和牛漢堡食落都好Juicy💭而且好香和牛味😍😍💭蛋選用日本蛋,而且煎得香滑💭又係大大份,好抵食!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀3⃣杞子雲耳魚湯浸蔬💲20💭食落感覺好健康,唔會重
平時放工,
除左食好西之外😳😳
偶而都會想食d清淡住家菜,
早排食左呢間香港地,
佢地既環境比一般茶餐廳整潔,
係新派既港式茶餐廳😍
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
而且,估唔到佢地重有無味精中湯
好適合無時間煮飯既打工仔
放工之後黎食餐便飯!
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣花膠竹笙素翅配XO醬炒飯💲65
💭花膠竹笙就預左比較迷你😝
2⃣和牛漢堡蛋飯💲69
💭和牛漢堡食落都好Juicy
💭而且好香和牛味😍😍
💭蛋選用日本蛋,而且煎得香滑
💭又係大大份,好抵食!
3⃣杞子雲耳魚湯浸蔬💲20
💭食落感覺好健康,唔會重味精
💭魚湯飲落都有鮮味,正🤤
4⃣華田奶昔冰💲28
💭奶昔都幾有趣😍
💭華田飲落都好冰爽
⠀⠀⠀⠀⠀
全線 香港地分店 由11:30am起供應 ⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #香港地 #HongKongDay #HKDayHKDay #花膠 #翅 #美心 #美心香港地 #mx #maximshk #炒飯 #香港美食 #xo醬 #海鮮 #popcornhk #將軍澳
2018-08-10 495 views
臨時要到馬鞍山開工,開餐當然在馬鞍山最大商場- 新港城。 在二樓見到有和民丶翡翠拉麵及香港地一連三間餐廳開在一起。香港地係美心集團營運,心諗應該也不會太差吧! 下午茶餐也有很多菜式選擇,自行選擇組合看似也不錯。柯打咗乾炒牛河+雞翼薯條+凍好立克雞翼薯條先到,薯條也算可以,但雞翼外層炸粉十分厚及肉裏凍。乾炒牛河味道非常淡多款茶餐㕔菜式,可以多種組合夠特別。 如果食物美味,每日食也不易悶。 可惜食物質素差,令人非常失望。
香港地係美心集團營運,心諗應該也不會太差吧!
下午茶餐也有很多菜式選擇,自行選擇組合看似也不錯。

柯打咗乾炒牛河+雞翼薯條+凍好立克

雞翼薯條先到,薯條也算可以,但雞翼外層炸粉十分厚及肉裏凍。

乾炒牛河味道非常淡

2018-07-22 401 views
上班前隨意搵食。選了香港地,招呼態度非常飄忽,大好大壞,不過這次追求的是快快進食,也不必管太多了。看一看,忽然看見龍蝦魚肉湯飯及冬瓜鴨腿湯飯,二選一下,最終要了龍蝦湯飯。本來沒甚麼期望的,這次卻換來驚喜,橙色湯頭,確實有蝦味,也有薑片,以驅除寒氣???湯飯有半隻龍蝦,龍蝦身上有橙紅蝦膏,當然肉有點太實,但以價錢60多元來說,是可以接受的。而另外有魚肉,及勝瓜,整體而言,水準不錯。如果湯頭濃一點會更美味。吃完以後就懷著愉快心情上班去🙈😂
上班前隨意搵食。

吃完以後就懷著愉快心情上班去🙈😂
2018-07-19
2018-06-13 478 views
女友食過上水果間香港地話炒蛋幾好食,黎開馬鞍山,話不如試吓新港城呢間,1點去到不用等位,so good!菜色選擇比上水分店多,叫了咖哩吉豬飯和香辣雞飯。香辣雞飯先到,跟飯的沙律淸新爽口👍🏻,雞味好,皮滑肉嫩。咖哩吉列豬扒飯,份量十足,咖哩香濃。吉列豬扒香翠,味道好好,跟餐之餐湯亦足料,👍🏻👍🏻👍🏻。其實好有興趣試炒蛋,但份量好多,所以留待下次啦。總括可說抵食,但原來各分店價錢不同,部分餐馬鞍山較上水分店貴,但上水分店就雞食。
香辣雞飯先到,跟飯的沙律淸新爽口👍🏻,雞味好,皮滑肉嫩。
2018-06-13
2018-05-30 315 views
服務態度奇差,我進餐時餐廳內只有一半客人,當時我鄰座的客人已離座,但足足四十五分鐘也無人執檯,我在雜物堆旁進食。侍應是多次路過,甚至伸手到我桌上取紙巾抹臉,然後對雜物堆視而不見。侍應堆在收銀檯前吹水,甚至我付款時仍沒打算移開,直至我表示要付款,才不情願地走開,旅給我面色。食物質素不ok, 奶茶比不上一般茶餐廳。麵包是冷冰冰、硬硬的。如要稱讚的話,出前一丁麵質素最好,似番個麵,麵有麵味⋯⋯但其實這也很難失敗吧。不是第一次惠顧,以往也是不過不失,今次的食物及服務質素可謂創新低。

2018-05-30
2018-05-29 223 views
今日早上經過新港城,見有時間順道食個早餐。沙嗲牛肉公仔麵 配厚多士、蛋、火腿 餐,一set37蚊,如果想食公仔麵,一定要跟餐,無得單叫。沙嗲牛肉公仔麵質素唔錯,份量適中,醬既味都係心目中想食果隻味(有d餐廳隻醬怪怪地),口感味道各方面都ok 不過 炒蛋就真係差d啦…平時餐廳食蛋我好鐘意食炒蛋,食完都覺得唔夠喉。不過香港地呢隻炒蛋調味好怪,好甜…太甜…食落覺得好漏…食唔曬成隻…甜既程度已經去到要用難食黎形容熱華田無乜味,太淡,所以剩係飲左好少呢度可以以八達通比錢,方便
今日早上經過新港城,見有時間順道食個早餐。

熱華田無乜味,太淡,所以剩係飲左好少

呢度可以以八達通比錢,方便

2018-02-12 562 views
馬鞍山曾被人戲謔為飲食沙漠,如今餐廳已越來越多,美心做為香港餐飲業的主要市場持份者自然而然也會在這一片沙漠中努力开垦自己那片緑洲。香港地是美心集團旗下的香港茶餐廳文化表表者,菜單品種不多,但樣樣都是典範。炒菜够火候,湯品够老火,服務快凖狠,座位小而多。值得一提的是美心因地制宜,采取外賣自取比堂食便宜10%的策略,擴大繁忙時間的營業額之餘又可以不受租賃面積的限制,體現了香港人靈活變通的商業頭腦。另外,美心也接受支付寶、Apple Pay, Samsung Pay等手機支付方式,走在變革的尖端👍🏼
  • 杏汁豬肺湯
2018-01-24 440 views
當天外出後回家時,反正要轉車,於是就直入了馬鞍山,買些東西,吃完晚飯才回家。之前曾去過這間餐廳,以價錢不貴來說,食物質素也可接受,只是服務質素較差。但今次去到,服務質素沒有改善之餘,更令人啼笑皆非。我們六時已經買完東西,不想與人迫,所以就早些食晚飯。來到門口攞位,有一位服務員在,但沒有回應就自己轉身入內,於是我們自己入內找位,其實裡面是有很多位都未有人坐,而另一位就叫我們自己坐。當我們想點菜時,先前那位就叫我們出去取票登記入座,然後叫了幾個號碼都是沒人回應,最後不還是又是輪到我們,只是她帶我們去坐另一邊而矣,全程也沒有見到服務員應有的態度。我們點了一個甜酸松子魚塊套餐連中式例湯及白飯,另外一個羊腩煲配生菜。中式例湯是雪耳木瓜煲豬肉,味道較淡亦談不上火候,這級數的餐廳也不作多求了。甜酸松子魚塊也還可以,甜酸度適中也不會太多汁。羊腩煲的配料有冬筍、冬菇、馬蹄、支竹、紅椒、蔥及花椒八角等,也算足料,味道也可以,只是羊腩是雪藏的就是必然的,但用的部位是腩排,幾層肥瘦相間,中間有整齊的小排骨,較肥但沒有皮相連,與一般所食到的有所不同。埋單平均每人78元,值得一題的是,以我們兩次所見,那些女服務員

中式例湯

甜酸松子魚塊套餐

羊腩煲

生菜

埋單平均每人78元,值得一題的是,以我們兩次所見,那些女服務員的服務態度有很大的改善空間,反而有一兩位的男服務員,職位不高但服務態度就好得多了。
2018-01-21
5 Minutes (Dine In)
$78 (Dinner)
2018-01-08 393 views
約了人一早來到馬鞍山的香港地吃早餐。點了幾份都是地道必吃的傳統早餐款式:都是由細吃到大的味道,不錯。奶茶香滑,濃淡適中。員工的態度也不錯,雖然早上繁忙時間工作忙碌,仍樂意替我們拍照。餐廳標榜用日本農場雞蛋,沒有抗生素和激素,只是個人覺得日本食物也不一定健康呢! Anyway 下次有機會再試試其他不是香港地道的款式吧。

2018-01-04
$34 (Breakfast)
2018-01-07 255 views
這個美食沙漠果然係keep 到個名!香港地應該唔會再去了……嗌左兩個餐,一個龍蝦湯叉燒意粉配炒滑蛋多士,凍咖啡($66+$4凍飲)一個臘味糯米飯配蟹肉竹笙海皇素翅同鐵觀音($62)凍咖啡,九成係糖同奶,好淺啡色既一杯凍咖啡,當然沒有啡味啦!真係好dislike杯野飲。一打開多士個牛油諗,點解咁溶既。原來因為多士凍(放到凍左)所以牛油溶左岩岩好。龍蝦湯底正常(罐頭湯果種正常)臘味糯米飯蒸,不是炒,所以好濕淋。好唔好食?我唔想再食囉,未至於難食既。海皇湯正常,蟹肉有既,無味姐。。鐵觀音,車仔茶包,正常,係求其姐,熱飲杯都無隻,係坐底果杯水果隻杯,放到唔熱先拎到黎飲咁囉。如果要排隊,唔去。如果沙漠仲有其他選擇,唔再去。咁囉!

嗌左兩個餐,
一個龍蝦湯叉燒意粉配炒滑蛋多士,凍咖啡($66+$4凍飲)
一個臘味糯米飯配蟹肉竹笙海皇素翅同鐵觀音($62)

真係好dislike杯野飲。

龍蝦湯底正常(罐頭湯果種正常)

海皇湯正常,蟹肉有既,無味姐。。

如果要排隊,唔去。
如果沙漠仲有其他選擇,唔再去。

咁囉!
2018-01-07
2017-12-18 336 views
又到了挑戰美食沙漠的時候,今次約了朋友去「香港地」食下午茶。望一望menu有「中發百」,原來是下午茶配搭。再望一望,有懷舊的多士/脆豬茶餐,以及地道的三文治茶餐。最後決定叫個「香港地公司三文治配脆薯條」($49),食物個名都有「香港地」三個字,應該是招牌來的!等了十幾分鐘,公司治終於上檯,薯條竟然只是微暖...有點失望好彩公司治是即叫即製的,入面的煎雞扒熱辣辣夠厚身,一啖咬唔晒煎蛋亦好厚身,但味道偏咸,有待改善。
又到了挑戰美食沙漠的時候,
今次約了朋友去「香港地」食下午茶。

望一望menu有「中發百」,原來是下午茶配搭。

再望一望,有懷舊的多士/脆豬茶餐,以及地道的三文治茶餐。

最後決定叫個「香港地公司三文治配脆薯條」($49),
食物個名都有「香港地」三個字,
應該是招牌來的!

等了十幾分鐘,公司治終於上檯,
薯條竟然只是微暖...有點失望

好彩公司治是即叫即製的,
入面的煎雞扒熱辣辣夠厚身,一啖咬唔晒

煎蛋亦好厚身,但味道偏咸,有待改善。
公司三文治配薯條
5 Minutes (Dine In)
$49 (Tea)
2017-12-02 268 views
今日去行山前嘆返個豐富早餐先,食開快餐早餐多,今次轉下,逢星期日香港地都係超級多人,今日星期六就好好多,加上時間尚早,唔洗等添,正!同幾個Friend去,一人一個餐,我自己就食咗個新嘢,"牛尾湯班尼粉,茄汁豆扒蕃茄,日本農場烚蛋就轉咗做反蛋,香脆豬仔包,加多杯凍奶茶",只係講個餐已經咁長,就知道有幾豐富啦!講到味道又真係好得,牛尾湯好香濃,唔味精唔會好鹹,啱啱好,又多湯料,通粉淋嘅程度啱啱好,真係掂。反而係個脆豬就唔係好脆,口感韌咗D,有D唔係預期,整體都OK啦!我老婆就穩陣喇,永遠第一次試新舖頭早餐,都係嗰隻,"仿鮑魚火腿絲通粉,日本農場炒滑蛋,牛油厚多士,熱華田",佢話咁先食到好唔好味,不過佢次次都話通粉好味㗎啦,唉...,不過佢比咗半塊厚多士比我,噢... 甜的,感覺怪怪的,本人就麻麻地Like,不過D朋友就話幾好喎!

2017-12-02
$40 (Breakfast)
2017-11-05 303 views
今日午餐試食左魚翅撈飯 真係有蟹肉 唔錯!雖然係試食價,但係份量都足夠! 屋企人叫左楊洲炒飯,但叉燒得幾粒.... 其他全部都係火腿呢度扣分,上次食下午茶好味所以今次黎食午餐。
今日午餐試食左魚翅撈飯 真係有蟹肉 唔錯!
2017-09-23 436 views
今日 去咗新都城廣場 啱啱好 中午時間 有啲肚餓 雲雲咁多間餐廳 都鬼咁多人 排隊 剛剛想 離開之際 見到一間 叫香港地嘅 餐廳 喺門口 見佢哋嘅 菜牌 十分吸引 本以為 係誠意之作 於是 就決定試下 等半粒鐘 終於入到去 點知 食物質素 其差 本身自己都係做呢一行 都忍受唔到 咁低劣嘅 製作出品 叫咗一個 日式咖哩 漢堡扒滑蛋 飯 足足等咗四個字 先知道 原來是應入錯單 幾經轉折底下 終於嚟到我度 從第一眼嘅賣相嚟睇 滑蛋唔係滑蛋 係全屬一塊塊 漢堡扒 估唔到 係用水碌嘅 淥熟 兩塊漢堡扒梅梅爛爛 最慘就係冇曬肉味 之後 煎一煎一面 仲要煎燶咗 咖哩汁 又唔夠 因為塊扒係水陸嘅 攞上嚟嘅時候啲水有冇甲乾淨 啲水落曬落啲飯度 成個過程 就好似 迫自己食咁 杯奶茶又細 一啖飲曬 簡直貼錢買難受 啲侍應姐姐 手腳又慢 枱號唔知 成日買錯野 本以為 只係自己唔好彩 就望下隔離左右啲食物 點知 唔望好過望 炆伊麵 好似炒伊麵咁 仲要白曬曬 所謂嘅 和牛龍湯通粉 份量少得可憐 湯好似滾水咁 牛肉 唔係一片片 係牛肉碎 感覺 中伏