2008-09-13 44 views
是日放假. 落街食番個很hea, 不趕的早餐. 這店就在我家街口, 但唔知點解, 想起食野時總不會想起 (可能覺得 menu 冇乜野合口味) ,所以十多年來, 光顧的次數... 應該不過廿次.不過, 在對面 JUSCO 裝修完... 高檔了及 cut去絕大部份堂食區域 後, 想起這裡的機會多了點.今早叫了個 羅宋湯通粉 x 厚多士 x 粟米的餐, 幾好喎!!通粉彈牙, 羅宋湯不太鹹, 厚多士香脆!! 才 $20, 平過對面 MOS Burger (非早餐)一半 (咁十點幾他們已冇早餐, 這裡仲有o麻),又冇咁熱氣, 幾好! 幾抵!

是日放假. 落街食番個很hea, 不趕的早餐.

這店就在我家街口, 但唔知點解,
想起食野時總不會想起 (可能覺得 menu 冇乜野合口味)
所以十多年來, 光顧的次數... 應該不過廿次.

後,
想起這裡的機會多了點.

通粉彈牙, 羅宋湯不太鹹, 厚多士香脆!!

(咁十點幾他們已冇早餐, 這裡仲有o麻),
又冇咁熱氣, 幾好! 幾抵!

$20 (Breakfast)
2008-07-12 21 views
再試鐵板! 都係雜扒! ($46)上次響柴灣食, 唔熱ge; 今次終於有"ja ja"聲, 興奮 雞翼, 好味, 不過唔係好夠鹹; 珍寶腸, 好味; 牛扒, un到喊; 今次我學精左, 淨係落紅色酸酸辣辣果隻汁, 唔落白色果隻類似白汁ge物體, 好味好多, 白汁實在唔岩我口味! 薯條, 脆脆地, 幾好味!個湯, 酥皮, 好油, 但係保持到好熱, 都幾好味!除左牛扒之外, 整體上都OK, 食到好飽!P.S. 一嚐媽咪叫ge香茅豬扒, 都幾好味, 係浸淋左je... ($24)呢間好食過柴灣新翠果間好多!
再試鐵板! 都係雜扒! ($46)

薯條, 脆脆地, 幾好味!

個湯, 酥皮, 好油, 但係保持到好熱, 都幾好味!

除左牛扒之外, 整體上都OK, 食到好飽!

呢間好食過柴灣新翠果間好多!
2008-01-12 19 views
今晚同家人來到太古,去左美心食晚飯,我自己就叫左個焗豬扒飯,豬扒就幾好,但個飯就好乾,茄汁又唔夠唔算太滿意另外,我試左一下羊腩煲,羊腩都算OK,口感唔算差如果要食焗豬扒飯的話最好都係去大家樂,美心為次,大快活就不太最不建議了
今晚同家人來到太古,
去左美心食晚飯,

我自己就叫左個焗豬扒飯,
豬扒就幾好,但個飯就好乾,茄汁又唔夠
唔算太滿意

另外,我試左一下羊腩煲,
羊腩都算OK,口感唔算差

如果要食焗豬扒飯的話
最好都係去大家樂,
美心為次,大快活就不太最不建議了
28號晚找了幾間食店都好多人,唯有去快餐店,睇來睇去都唔知食咩好,只好選食燒味,心諗一定唔會差得去那裡,叫了一個”叉油雞飯”,埋到去師傅拿起隻油脾切,sorry !我用錯形容詞,唔係切呀!係”片”才對,他將隻油脾”片”開兩層,將隻脾o既骨位給我,肉o既厚度等於一隻筷子咁厚!究竟我食o既係”叉油雞飯”呀?定係”叉油雞骨飯”呢?幾年前試過一次在柴灣o既美心買了一個燒味飯外賣,一打開感覺好似垃圾缸咁!好似食緊餸頭餸尾!d叉燒重要係”七分肥三分瘦”,全盒飯我要不斷咬番晒d肥膏出來,已經無再幫襯,幾個月前再幫襯(北角分店)食早餐幾好喎!都再幫襯了幾次早餐,心諗應該呢幾年真係有進步啦!點知這間分店又係咁差!究竟係而家物價`上漲佢o地要慳d,定係佢o地一d都唔重視燒味部呢?
2007-11-20 15 views
日期:2007年11月18日同男友黎食個下午茶,度度都咁多人,見MX有位就坐低.1.六寶飯:豉油雞,燒鵝,叉燒,鹹蛋,紅腸,燒肉,味道一般喇!2.鹹薄餅,碗仔翅:又油,又炸到好硬,碗仔翅仿如好杰既粉絲羹,超唔掂.
日期:2007年11月18日
同男友黎食個下午茶,度度都咁多人,見MX有位就坐低.
2006-12-26 6 views
阿A同阿M黎食火鍋,見個名好吸引,花膠蝦火鍋船HK$46.50,加HK$10有兩杯飲品.材料:花膠兩片,蝦兩隻,雞肉少許,牛肉四片,生菜白菜仔幾塊,粟米兩舊,冬菇兩塊,豆腐,腐竹,金菇菜,麵&粉絲酌量.雞肉唔新鮮,黑黑地,其他味道一般.阿A飲凍檸檳:okey喇!阿M飲酸梅湯:幾好飲喎,夠晒”梅”味.唔怪之得無咩人係美心打邊爐喇,原來無咩肉食,都係大家樂好d.
阿A飲凍檸檳:okey喇!
阿M飲酸梅湯:幾好飲喎,夠晒”梅”味.
美心快餐(下午茶)睇戲之前冇野做,就同朋友響美心食下野休息下先。今日holiday,我地等左幾個字先有位,成個場多人到爆!好耐冇去美心食野啦,下午茶多左咁多款wor^^朋友叫左個美國雞籃餐,跟餐凍檸樂$18;我叫左個公司三文治餐,包汽水$20我好耐冇食公司三文治喇,平時街買都要廿幾三十蚊,今次20$仲包野飲咪試下囉,諗住實好細件喇...點知拎埋黎有4大件(開心)仲好足料:青瓜﹑雞肉﹑菜﹑火腿﹑雞蛋等,好在冇我唔鐘意既吞拿魚咋,哈哈!仲有十多條薯條做伴碟,好味好味~好抵食既一餐!我用其中2件三文治同朋友既雞籃入面既炸洋蔥圈同雞‘徐’交換,不過味道就一般喇,仲好油添><
美心快餐(下午茶)

睇戲之前冇野做,就同朋友響美心食下野休息下先。
今日holiday,我地等左幾個字先有位,成個場多人到爆!

好耐冇去美心食野啦,下午茶多左咁多款wor^^

1K
2006-07-01 16 views
6月18日10:00回老巢前,先到這裡來客早餐醒醒神。要了蝦餃點心拼盤:拼盤:蝦餃:熱味淡菜肉飽:皮淋而無肉汁,鮮竹卷: 鮮竹失去味道,餡料粉一團,凍冰冰食品工場貨色,不可苛求。齋啡: 仍舊香濃
6月18日10:00
回老巢前,先到這裡來客早餐醒醒神。
要了蝦餃點心拼盤:
拼盤:
蝦餃:熱味淡
菜肉飽:皮淋而無肉汁,
鮮竹卷: 鮮竹失去味道,餡料粉一團,凍冰冰
食品工場貨色,不可苛求。

齋啡: 仍舊香濃

2005-06-20 10 views
頭先同媽咪and家姐去左食美心食下午茶。。。0個度唔算好多人~~我食左個芭提雅燒雞扒喇沙套餐(包括野飲)~個燒雞扒麻麻地~~可以因為太多肥膏,我唔太鐘意食...但係反而個喇沙就唔錯~幾好食呀!!呢個set只需$18~抵呀!!媽咪就要左個扒蘑菇火腿芝士三文治套餐(包括野飲)~我食左少少~呢個幾好味呀!!芝士好多~ 正~美中不足既就係蘑菇唔多...呢個set只需$12家姐就要左個雞籃套餐(包括野飲)~有雞全亦,雞脾,薯條,栗米,類似珍寶腸既大腸~呢個set只需$19.5工個人加埋都只係食左$49.5~真係好抵食~!

我食左個芭提雅燒雞扒喇沙套餐(包括野飲)~
個燒雞扒麻麻地~~
可以因為太多肥膏,我唔太鐘意食...
但係反而個喇沙就唔錯~幾好食呀!!
呢個set只需$18~抵呀!!

媽咪就要左個扒蘑菇火腿芝士三文治套餐(包括野飲)~
我食左少少~
呢個幾好味呀!!芝士好多~ 正~
美中不足既就係蘑菇唔多...
呢個set只需$12

家姐就要左個雞籃套餐(包括野飲)~
有雞全亦,雞脾,薯條,栗米,類似珍寶腸既大腸~
呢個set只需$19.5

工個人加埋都只係食左$49.5~
真係好抵食~!
2005-04-15 12 views
近排成日同媽咪去美心食下午茶,食左好幾次,都覺得唔錯,貪佢抵食夾大件。宜家我就同大家分享我完D 野既<<食後感>> 啦~ 公司三文治- 材料好夠,而且係即叫即整既,所以好新鮮!吞拿魚三文治- 呢個都係即叫即整既! 但始終都冇公司三文治咁好食~叉燒瀨- 我專登叫佢比瘦叉我既~ 好好味呀~ ^^"

公司三文治- 材料好夠,而且係即叫即整既,所以好新鮮!
叉燒瀨- 我專登叫佢比瘦叉我既~ 好好味呀~ ^^"
(Non-member)
2005-01-25 15 views
叫左個日本燒雞飯﹐都OK。雞真係即刻燒﹐所以熱辣辣﹐D飯都有少少燒汁撈黎食。熱奶茶都好正。

熱奶茶都好正。
1K
2004-08-26 14 views
今曰因公事好悶,中午要離群透氣,獨自一人在這裡開飯。要了咖喱牛腩撈伊麵HK$25.-齋啡HK$5.-咖喱牛腩:香而不棘,牛腩極肥>m<撈伊麵:要等5分鐘,但麵竟然是冷冷的m<齋啡:幾香OK用以往美心的水準來衡量,算是失敗之作。
咖喱牛腩:香而不棘,牛腩極肥>m<
撈伊麵:要等5分鐘,但麵竟然是冷冷的m<
齋啡:幾香OK
用以往美心的水準來衡量,算是失敗之作。