2020-08-01 543 views
小弟都幾鍾意食快餐,今日撇低寶寶,獨食老麥,點知一試中伏。金鐘老麥都幾大,疫情期間,有距離之餘係有位坐。今日想飲杯mccafé ,跟$26雙層芝士漢堡餐叫,埋完單先知原來我加咗$10叫咗杯華田泡沫脆脆,老麥速度嚟講都好慢,等咗十分鐘先有得飲。另外叫多咗個$8菠蘿批。先食個菠蘿批,公式蘋果批嘅口感,入面粒粒由蘋果味轉咗鳳梨味,係啊,唔係菠蘿,而係鳳梨味,鳳梨酥d味。小弟極愛菠蘿,但呢個批又唔係話難食,老麥公式餐廳係咁嘅味,只能說下次我唔會加錢買嚟食再試吓杯華田脆脆,另外有杯華田粉(?)自己添上去,我唔好甜,添少少,一飲!咦!咦!咦!呢種味道似曾相識!再飲!真架喎!真係識!係我每日飲嘅清水!呢杯嘢飲,好神奇,有華田色,但水咁嘅味!飲多幾啖,似喺茶餐廳得罪侍應,不斷沖淡杯華田咁嘅味囉!哈哈!不過麥當勞,求d咩啊~公式餐廳,中評,不過不失啦!
小弟都幾鍾意食快餐,今日撇低寶寶,獨食老麥,點知一試中伏。

金鐘老麥都幾大,疫情期間,有距離之餘係有位坐。

咦!

咦!

呢種味道似曾相識!
再飲!
真架喎!
真係識!

係我每日飲嘅清水!
呢杯嘢飲,好神奇,有華田色,但水咁嘅味!
飲多幾啖,似喺茶餐廳得罪侍應,不斷沖淡杯華田咁嘅味囉!

哈哈!不過麥當勞,求d咩啊~公式餐廳,中評,不過不失啦!
雙層芝士漢堡餐配華田泡沫脆脆
華田泡沫脆脆
菠蘿批
雙層芝士漢堡餐
2020-07-01 458 views
平時行過麥當勞,都會入去買一杯Latte或 Cappuccino 飲,原因只得一個 - 平靚正得嚟好好飲!當日行過金鐘海富中心分店,竟然發現除咗有得飲咖啡之餘,仲有咖啡豆賣,係麥當勞有咖啡豆賣呀!完全未見過!當然要買返一包支持下,最後買咗來自Ethiopia Sidamo (埃塞俄比亞 - 西達摩)的咖啡豆,$80.5有200g抵到爛。現場杯Latte都係用依種咖啡豆,其實味道清清地,但花香味唔係太出,始終加咗奶可能蓋過咗咖啡豆本身的香味,試一試也無妨。
2020-06-24
$17 (Tea)
2020-05-23 375 views
經過金鐘突然記得BOC Pay 在麥當勞做緊優惠,買30元節省10元。我便入去買了一份我很久沒吃過的熱香餅早餐。不知是否快到十點,那份早餐特別是熱看餅已放涼了,沒有以前那種熟悉久違的香和熱

2020-04-01 380 views
好耐冇食過麥當勞嘅醒神套餐啊,佢嘅早餐以前我好鍾意食㗎就不過最近食佢嘅早餐就有少少唔滿意啦,佢嘅份量好似真係少咗,明顯睇得出佢嘅pancake係薄左好多,有圖有真相啦,因為我本身就好鍾意食pancake既,見到分量咁少真係扣晒分!
2020-03-16 221 views
呢排做緊$10細杯裝優惠,原價$15,平左三分一,就吸引左我一星期飲左兩次。呢度嘅咖啡一向唔差,一個shot都好濃味。因為係奶泡咖啡,面頭都係奶,好鬆,我最啱。
2020-03-08
Type of Meal
Tea
2020-03-07 971 views
今天早上來到金鐘紅棉路參加朋友的婚禮,中午完結之後我便和男友在金鐘找餐廳吃午餐了無意中發現了這間位於海富中心的麥當勞旗艦店,看見在餐廳內可以點選自己喜愛的配料,然後再叫店員即場製作自己的特選漢堡包,貪新鮮的我們當然立即點了兩個漢堡包來品嚐一下No.1【松露芝士啡菇安格斯牛堡】$86由於漢堡包可以自行選擇配料,所以我便自製了這份[法式甜飽+100%安格斯牛肉+香軟水牛芝士+大啡菇+松露風味醬]的漢堡包當中是沒有任何生菜,蕃茄和洋蔥的,因為本人真的非常討厭這些配料,當然要自行刪除一下即使這個漢堡包索價$86,而且還要是即場製作,可是它仍然擺脫不了麥當勞一貫的水準,就是味道相當一般,雖然不至於難吃到想吐出來,但是你並不可以用美味兩個字來形容!漢堡扒雖然聲稱是採用100%安格斯牛肉,可是它的肉質不單止相當粗糙,更欠缺肉汁,口感非常乾巴巴,最重要是牛肉味一點也不濃郁,老實說無論是味道和質素都和它的平價雙層芝士牛堡分別不大至於水牛芝士則缺乏了濃郁的芝士香氣,芝士的氣息非常微弱,而大啡菇雖然充滿著鮮味十足,香甜可口的菇汁,可惜菇汁的份量並不多,同時亦不夠厚身,所以它的口感並不夠豐富而飽滿,味道只是一

No.1【松露芝士啡菇安格斯牛堡】$86

松露芝士啡菇安格斯牛堡
至於水牛芝士則缺乏了濃郁的芝士香氣,芝士的氣息非常微弱,而大啡菇雖然充滿著鮮味十足,香甜可口的菇汁,可惜菇汁的份量並不多,同時亦不夠厚身,所以它的口感並不夠豐富而飽滿,味道只是一般而已

松露芝士啡菇安格斯牛堡
最後的法式甜飽和松露風味醬更是失敗之作,麵包冷冰冰之餘,口感更相當結實,完全缺乏了輕盈和鬆軟的質感,最重要是松露醬嚴重欠缺松露的香氣,味道淡而無味的,讓人味同嚼蜡,吃糠咽菜

No.2【秘製芝士雞腿安格斯牛堡】$78
秘製芝士雞腿安格斯牛堡
至於我男友則自製了這份[法式甜飽+100%安格斯牛肉+特厚原塊去皮雞腿+經典車打芝士+生菜+蕃茄+香炒洋蔥+松露風味醬+美式BBQ醬+秘製Big Mac醬]的漢堡包,它的配料真的是相當豐盛,完全符合他三心兩意的口味

秘製芝士雞腿安格斯牛堡
這份雞牛堡和我那份牛堡相比之下,味道較為出色,雖然安格斯漢堡扒依然缺乏牛肉的香氣,但是雞腿的味道卻相當有驚喜!
由於雞腿都算厚切和豐腴肥美,所以它的肉質非常嫩滑可口,鮮美多汁,小口品嚐的時候,我滿口都充滿著濃濃的雞汁,雞肉的鮮甜味迴旋在我口中,甜甜的,香香的,清甜可口,滋味非常,讓人唇齒留香,吮指回味

秘製芝士雞腿安格斯牛堡
至於其他配料方面,車打芝士和松露風味醬依然沒有什麼味道,但是香炒洋蔥,美式BBQ醬和秘製Big Mac醬的味道卻非常濃郁,口感豐富之餘更相當有層次,十分適合喜歡重口味的朋友
最後配上生菜和蕃茄,更立即中和了油膩的感覺,口感變得相當清新而清爽,讓人垂涎欲滴,食指大動

No.3【凍玫瑰牛奶咖啡】$12
凍玫瑰牛奶咖啡
麥當勞的玫瑰牛奶咖啡一直是我的至愛,不過我每次都是喝熱的牛奶咖啡,今天便嚐試一下它的凍玫瑰牛奶咖啡,可是最後的味道卻讓人失望至極

凍玫瑰牛奶咖啡
雖然已經要求了少甜,但是糖漿的份量依然十分多,導致玫瑰的氣息,咖啡的香氣,牛奶的醇厚我通通都嚐不到了,我滿口都只嚐到濃濃的化學甜味,簡直是甜得嗆喉,讓人難以下嚥,囓蘗吞針

No.4【BBQ蜜糖薯條】套餐包括

BBQ蜜糖薯條
最近麥當勞又新推出了一些調味粉,當中更包括了我們至愛的美式BBQ蜜糖調味粉,我們當然立即點了兩包來品嚐一下

BBQ蜜糖薯條
麥當勞的薯條一向都不是即叫即炸,所以每次的味道只是中規中矩而已,但是當配上調味粉之後,味道便立即更上層樓,變得咸甜交織,滋味非常,讓人陶醉其中,回味無窮

價錢方面,松露芝士啡菇安格斯牛堡套餐$86,秘製芝士雞腿安格斯牛堡套餐$78,凍玫瑰牛奶咖啡跟餐加配$12,蜂蜜梨茶跟餐加大$5,兩人總共$180,以麥當勞來說,價錢真的是非常昂貴

總結來說,即使是看著店員即叫即製,以及採用了聽起來好像很厲害的食材,例如所謂的安格斯牛肉漢堡扒,松露風味醬等等,可是麥當勞永遠都只是麥當勞,即使索價接近$80一個漢堡包,它的味道永遠都和外面的漢堡包有一大段距離!

秘製芝士雞腿安格斯牛堡
所以,最後在這裡奉勸各位,下次大家去吃麥當勞的時候,都是吃最便宜的$25特惠餐便算了,因為兩者的質素其實都只是差不多而已,大家真的無謂浪費寶貴的金錢喔!
2020-03-01
$90 (Lunch)
2020-01-10 321 views
咁岩出到金鐘見客, 見仲有D時間便去M記食個Breakfast.早晨全餐有哂我中意既野食, 熱香餅, 薯餅, 豬柳蛋漢堡, 一次過滿足我幾個願望.全部都新鮮整, 所以熱香餅鬆軟, 薯餅香脆, 豬柳蛋漢堡夠熱! 滿足地開始新既一日.
滿足地開始新既一日.
2019-10-31 674 views
知黑糯米批今日出,我一放工就即刻黎m 記買個返屋企食!好彩都冇乜人排隊,而且好快我既黑糯米就到左!一返到屋企,急不及待食,一咬開,果然不負所望!好好味!好似食甜品既椰汁黑糯米咁,又香又好味!食完之後我覺得我鍾意黑糯米批多過蘋果批,食完係想下次再買黎食!8蚊一個都唔貴,又好味!
知黑糯米批今日出,我一放工就即刻黎m 記買個返屋企食!
好彩都冇乜人排隊,而且好快我既黑糯米就到左!
一返到屋企,急不及待食,一咬開,果然不負所望!好好味!
好似食甜品既椰汁黑糯米咁,又香又好味!
8蚊一個都唔貴,又好味!
2019-10-31
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$8 (Tea)
2019-10-29 142 views
今日一放工上某社交平台就見到m記呍呢拿奶昔終於返黎喇!!!仲有4蚊一杯!!! 真係好抵!!唔即刻買返杯黎飲真係對自己唔住!!!去到m記好彩都唔係好多人排隊不過好笑既係...見到前面同身邊既人同自己一樣都係開住張奶昔4蚊coupon我諗大家同我都一樣急不及待好想快d買黎飲!!有3隻味...呍呢拿...朱古力....士多啤梨...!咁我最後係揀左呍呢拿味既!!!一飲! 好有呍呢拿既味道!!!亦都充滿童年回憶!!!飲飲下其實都覺得有d甜...好彩細細杯...所以其實飲完都剛剛好!!!襯優惠期完之前都想飲埋朱古力同士多啤梨味
今日一放工上某社交平台就見到m記呍呢拿奶昔終於返黎喇!!!
仲有4蚊一杯!!! 真係好抵!!
唔即刻買返杯黎飲真係對自己唔住!!!
去到m記好彩都唔係好多人排隊

我諗大家同我都一樣急不及待好想快d買黎飲!!
有3隻味...呍呢拿...朱古力....士多啤梨...!
咁我最後係揀左呍呢拿味既!!!
呍呢拿奶昔

一飲! 好有呍呢拿既味道!!!
亦都充滿童年回憶!!!
飲飲下其實都覺得有d甜...
好彩細細杯...所以其實飲完都剛剛好!!!

襯優惠期完之前都想飲埋朱古力同士多啤梨味
2019-10-29
$4 (Tea)
呍呢拿奶昔
2019-10-29 243 views
M記出咗朱古力脆皮西尾抹茶新地一排,擔心佢就嚟落畫。所以一有時間,更重要係有肚,即使病都走去食返杯。果然不負眾望!抹茶味好濃,配埋面頭嘅朱古力脆皮就仲正!新地筒係Oreo皮,比一般淋淋地嘅新地筒好得多。一點可改善嘅地方就係Oreo條太甜喇。後記:原來呢間會比其他雪糕站賣貴兩蚊雞,早知去樓企附近個間食。
朱古力脆皮西尾抹茶新地

一點可改善嘅地方就係Oreo條太甜喇。

朱古力脆皮西尾抹茶新地
2019-10-25 204 views
真係好耐都冇食過佢嘅批啦,今日心血來潮想試吓佢嘅香芋批,唔知同以前有冇分別,拎到之後真係覺得比以前細左, 而且入邊啲餡料好似都少咗,冇咗以前好滿嘅感覺,不過味道都OK嘅,可以接受,但係拎上手嘅時候佢都唔太熱,雖然係就係可以面即刻拎上手食,但係我比較鍾意熱少少,咁就可以確保食到底嘅時候都會係熱辣辣既!不過佢嘅新包裝都幾得意,比以前靚咗,色彩鮮艷食慾都大左,係一個幾好嘅改變,不過都係果句啦,希望份量可以多番少少!
2019-10-20 180 views
好耐冇食麥當勞啦,今次帶住班細路仔感受一下細細個同屋企人一齊食麥當勞噶快樂啦!薯條漢堡包加可樂飛冰就緊系絕配啦,薯條噶話感覺冇以前甘好味啦,可能系凍左有小小淋,漢堡都幾好啦,肉質唔錯,大家都好開心!
2019-10-12 162 views
距離上次食麥當勞雪糕已經係一年前,今次特意試下麥當勞新推出的抹茶雪糕,6.5一個😍沒有令我失望抹茶味道算係濃 可能太耐冇食雪糕 感覺食完一個都係好想食 不過麥當勞雪糕脂肪含量真的好高 😐
2019-10-10 114 views
化妝不是男女的專利,食物也要化妝。不是嗎,「色、香、味」啊!但是,你可以化妝,但絕不可以偽裝。偽裝有點欺騙之嫌啊!今天到了金鐘,想留點錢在口袋,食一丁點東西罷。麥當勞為不二之選。看到相片:炒雙蛋看似濃郁美味,又嫩又滑,QQ感覺,厚厚的蛋給我滿足的感覺。漢堡牛肉頓時變為配角。相片即時治癒了我的選擇障礙症,便立即下單。漢堡包出來了,「失望」也夾在漢堡包中一同而來。炒蛋過熟,只差一步可以說是「上了大年紀」。我即時放棄了「濃郁」的預期,但挽救不了「美味」。原來一切都是遐想, QQ不是形容「感覺」,是形容相信偽裝的我,而且一個Q也不夠,而是2個Q:阿QQ。由預期跑到現實,進行了180度反轉,沒有半點角度殘留。漢堡牛肉即時由配角變為第二主角,但不足以扭轉大局。友善的評語是:炒蛋和漢堡牛肉不相伯仲。正當心中感慨,「茄喱啡」炸薯餅憑着香脆外皮和熱辣辣的薯肉,把套餐從六尺地底下拉上地面。天使的我:「炒蛋要全熟才沒有沙門氏菌,這是為你健康着想。牛肉給你足夠動物蛋白質,油份也不多,也是為你健康唄。這套餐「價」「值」相宜啊!」魔鬼的我:「$26.5,比嘉道理農場的農場雞蛋、日本A5和牛免治肉、半島酒店大廚煮俾

魔鬼的我:「$26.5,比嘉道理農場的農場雞蛋、日本A5和牛免治肉、半島酒店大廚煮俾你好唔好,凡人(煩人)」

凡人的我:「🙄」
2019-10-10
$27.5 (Breakfast)
2019-09-11 244 views
Who doesn’t know about McDonald’s?This McDonald’s is nearest to where I work. It is quite a special McDonald’s. It is quite big but it is always packed with office ladies and men.I sometimes pre-order my breakfast with the Mcdonald’s app and collect it on my way to work. The staff work quickly but there’s just too many customers and orders so I often have to wait a bit.My favourite choices on the regular menu are grilled chicken burger and fried chicken wings. The McNuggets are also good. This s

This shop also serves salad but if I really wanted a salad, there are many choices around. Why would I come to McDonald’s for a salad?