2019-01-14 119 views
We came purposely to try their unique looking drinks. I'm aware other restaurants offer a similar style as well (upside down drinks into a glass) but this location is convenient to get to. Upon arriving, the hostess quickly sat us down and told us there is a time limit. The restaurant wasn't packed but they were still busy. She gave us a food menu but I had to ask for a separate drinks menu to see their full list of available drinks. Overall, their drinks were pretty good. The red bean one was quite filling - I felt quite full afterwards. The hostess (person seating customers) had a poor attitude but my server was great. I would return to try their food items as it seems to be quite popular here (from looking around).
之前在青衣分店享用過一次,食物都還可以,服務也好!但今次到過皇室保,真的有點買難受。當天和友人一起用餐時,另一枱客就已食完,一名帶口罩的侍應在清枱同時,突然大力地將牙簽筒”啪”一聲放左我們的枱上,當時食到嚇了一嚇,該侍應又不道歉,所以我們吃過肉都不多的麵也少的龍蝦喇沙和不美味的米卷快快結帳閃人,入座前都話用餐時間1.5小時,不用啦,品嚐了太好的服務,都不想多留一秒在些餐廳,多謝曬!希望餐廳都能對員工提供一些訓練,令員工可以做到以禮待客,客人來用餐,不是來受氣,服務好一點可以嗎?
之前在青衣分店享用過一次,食物都還可以,服務也好!

龍蝦喇沙
2019-01-06 191 views
記得之前你食過,個價錢唔係好貴,所以今日諗唔到食咩就再過嚟試多次!今次試咗佢個遠近馳名嘅海南雞飯。雞肉嘅口感好香滑,而且雞尾10分豐富,是上乘的海南雞飯。至於朋友就要左一個香茅豬扒撈檬。豬扒嘅份量唔算多而且唔算大份,但香茅味十足了,而且肉質保留到水份,是不錯的一個豬扒。近睇見到佢個豬扒有炸過,而且炸得非常香脆。另外想健康啲,就要左一個馬拉盞通菜。有分唔算多,床尾亦算新鮮。是不錯的選擇。另外馬拉盞的味道不算太過濃烈令人吃完有一種十分口渴的感覺。最後幾值得讚嘅係杯青檸梳打。他選用的梳打水是泰國進口的。渴起來的起泡與法國梳打水不同,較多起泡和學下去比較爽!
近睇見到佢個豬扒有炸過,而且炸得非常香脆。
另外馬拉盞的味道不算太過濃烈令人吃完有一種十分口渴的感覺。
2018-12-10
Type of Meal
Dinner
  • 招牌無骨海南雞飯
2019-01-04 148 views
和好久不見的朋友聚舊吃飯,選了這家在銅鑼灣皇室堡的馬來菜餐廳,主要是味道好和位置便利。餐廳在皇室堡地下一層,裝潢簡約現代加半開放式所以感覺蠻有空間感。這是我第二次來這邊吃飯,上次點了招牌的喇沙和海南雞飯味道不錯,這次因為朋友懷孕很多東西戒口所以試試其他。小食我們點了脆香雞翼沙律($58)。上來有5塊雞翼,雞肉嫩滑多汁,很入味不是炸的那種。旁邊還有份量很足酸酸辣辣的泰式沙律,點這個一舉兩得連沙律都不用另外點。主食點了檳城炒貴刁($76),裡面有蝦有魷魚圈,辣辣的也不算炒得很油,很野味。另外我們還點了緬甸咖喱雞($78)配油鬆餅($26)。雞肉都是雞腿肉,柔軟嫩滑。咖喱汁很香滑有椰香味,用油鬆餅點著咖喱汁吃一流。這邊的油鬆餅很鬆軟,我還蠻喜歡。甜點點了香芒椰汁糯米飯($48)。糯米飯煮得煙韌有口感又很香,只可惜是這道甜品的重點芒果蠻酸的,可能不是時令,不太推薦。總體來說這邊份量足味道好價錢在銅鑼灣來說非常親民,大家可以去試試看!

脆香雞翼沙律($58)

檳城炒貴刁($76)

緬甸咖喱雞($78)

油鬆餅($26)

香芒椰汁糯米飯($48)

2018-12-18
$158 (Dinner)
脆香雞翼沙律($58)
檳城炒貴刁($76)
緬甸咖喱雞($78)
油鬆餅($26)
2019-01-01 156 views
新一年新開始,去返上次夜晚食都冇一間Mee....食食午餐叫咗個招牌海南雞飯同埋牛腩牛肉牛筋河粉點知一食落去個河粉湯底好味精,同牛腩都算林但唔係好入味。其他一般般質素,d chicken 好瘦,同大家樂差唔多可能係午市廚房同晚市既廚房唔同吧,但價格就貴上一倍左右,令人失望。下次晚市再食過,希望唔駛排長龍 同 質素有改善,謝謝。——————————————————————————————

下次晚市再食過,希望唔駛排長龍 同 質素有改善,謝謝。
2018-12-29 134 views
行完GU好肚餓,出到黎見到對面家餐廳Full哂,應該幾值得試,東南亞菜岩哂我!呢到既野都好有心思,碗碟枱紙都悉心設計過,清新既style幾舒服。MEE喇沙 $84, 配料好豐盛,有大蝦、蜆肉、蟹柳、魷魚、魚蛋、豆卜、雞蛋,海鮮肥美新鮮,湯底夠哂濃郁,椰奶剛好,口感順滑,最特別系碗‵內幼麵同米粉各半,掛湯又有咬勁。秘製特色越式牛骨湯河 $68,配料牛肉、牛丸、牛腩、牛柏好入味,不過重點都系系個牛骨湯到,熬煮超過10個鐘,吾怪得甘鮮甜濃郁。馬來蜜汁炭燒厚豬扒 $72,豬扒比較薄身,但夠哂香脆,配上酸酸甜甜嘅醬料,味道特別而且十分開胃。馬來脆雪山 $52,因為個樣真係好似一座雪山。但其實佢係一個查左花生醬嘅脆片,真係好有創意。一抬出黎個個都望住,造型不用話說,搶哂眼球。仲有值得一提就係侍應好有禮貌,服務好好。而且呢間餐廳價錢唔貴,食物份量好多,性價比高,下次會再來!

2018-12-28 110 views
今晚老公突然來接我放工,但是星期五基本上每一間餐廳都要等位…所以我地都跟大家一齊等……等好彩都係等左15分鐘左右就有位啦這邊的服務員態度也很好,感覺他們很友善首先第一樣食物是軟腳蟹沙律春卷...他是用炸過的軟腳蟹加青紅椒包起來然後點小小甜酸醬食,感覺好清新不會太油膩第二樣菜是甜酸鳳爪他的配料以素菜為主然後和鳳爪攪拌起來再加入少少辣椒調味食起來有酸辣感覺,而且對於不能吃太辣的人來說也是不錯的選擇然後第三樣是海鮮喇沙大碗面這個面我覺得一般因為海鮮比較老而且面太多,沒有太多海鮮,感覺不太化算最後叫了兩杯飲品感覺還算不錯荔枝梳打水加紅豆冰...
好彩都係等左15分鐘左右就有位啦
這邊的服務員態度也很好,感覺他們很友善

第二樣菜是甜酸鳳爪
然後第三樣是海鮮喇沙大碗面
最後叫了兩杯飲品感覺還算不錯
荔枝梳打水加紅豆冰

...
2018-12-28
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
2018-12-28 151 views
今日嚟到銅鑼灣皇室堡,同朋友一齊食馬來西亞菜。鋪頭係用開放式設計,燈光非常光猛,喺出邊都望到咁多位食客食得非常滋味,都好多人啊,我哋等左一陣就有位,好心急好想快啲食,因為喺餐廳出面已經望到有位印度籍師傅,好用心咁整緊薄餅,睇到我哋流晒口水。我哋叫咗一個招牌小食拼盤$168,入邊有好多嘢食啊,包括有蝦餅兩件、雞串燒兩件、燒雞翼兩件、同埋兩件燒春卷!全部小食都揸得好香脆,份量好足夠,我哋四個人食就啱啱好啦。印尼炒飯$78,色水好靚,火候夠,個炒炒到粒粒分明,又唔會炒到好濕,足料大碟,師傅非常有功價!我哋仲叫咗個馬拉盞炒秋葵$64,啲秋葵好爽口,加埋馬拉盞同埋少少藍地,非常開胃,好快就俾我哋食晒啦。緬甸咖喱$78,唔會好辣,椰汁味又夠重,有好多雞,啱晒我哋呢啲港式口味,配埋招牌印度油鬆餅$26,吸晒啲咖喱味,勁好食呀!

招牌小食拼盤

印尼炒飯

馬拉盞炒秋葵

緬甸咖喱

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
招牌小食拼盤
印尼炒飯
馬拉盞炒秋葵
緬甸咖喱
未知是否聖誕節就快到來 節日氣氛濃厚之下最近每星期都相約飯友一齊周圍搵食 就早幾日同飯友行過銅鑼灣皇室堡附近 見到早幾個月係葵涌食過既Mee...Lemongrass 雖然Mee...Lemongrass款式選擇不算太多 不過價錢親民 加上飯友同我上次食得有點意猶未盡 講明要食龍蝦嘛 所以黎個round 2 encore 地方無上次葵涌坐得咁舒服 不過還好唔算焗束 呢間分店有現場即拉既拉茶以及手製薄餅 一直都對印度薄餅有情意結所以今次難得機會當然唔會錯過 先來杯熱哄哄既馬來拉茶暖一暖身現場即拉口感幼滑茶味香濃 而且不會太甜 味道剛好實在不錯 蝦仁紙米卷 size剛好一口一件 配料豐富有蝦粉絲青瓜甘荀以及生菜 清新口感 沾上醬汁一併食又是另一口感 馬拉盞炒秋葵 味道香口濃味 食落唔會油膩而且仍然爽脆 平常人怕食秋葵是怕個陣滑孱孱既口感 不過用上馬來盞來炒除左增添多份惹味 仲減退左個份滑孱孱既感覺 馬來一品牛柳粒 用上原串新鮮胡椒、洋蔥青黃椒來炒 色香味俱全份量足大大碟 牛柳粒稔熟有嚼勁唔會過老 令人一口接一口 終於到原隻龍蝦喇沙 龍蝦新鮮肉質實淨 而且
未知是否聖誕節就快到來 節日氣氛濃厚之下
份量足大大碟 牛柳粒稔熟有嚼勁唔會過老 令人一口接一口
終於到原隻龍蝦喇沙 龍蝦新鮮肉質實淨 而且仲有好豐富既蝦籽
不過略嫌沒有切到底 拆肉有點費勁
喇沙一如以往 湯底混和椰漿味道惹味香濃 風味十足
米粉混和油麵再加芽菜 爽脆可口 喜歡喇沙既朋友一定唔可以錯過
最後點了芒果薄餅 果肉香甜 甜而不膩 當作甜品實在不為過
味道清新 飯友跟n_cc一件接一件 話咁快就清碟
今次真係大滿足 本來仲有其他想試想食 但奈何已經飽到一個點
唯有留待下次再續
Mee...Lemongrass
銅鑼灣皇室堡地庫B11號舖
2018-12-19
$210 (Dinner)
2018-12-24 156 views
去完工展方便之選,6點半等左一陣就可以入座。 之後見輪候的人很多。馬來海鮮炒粉絲 $72蝦和鮮魷好新鮮,味道方面唔算好馬來西亞feel囉 ,如果辣啲啲就更加好。緬甸咖喱牛腩 $78呢個咖哩牛腩,真係抵讚,先講份量真係幾大兜,入面嘅牛腩切得大大舊舊 ,唔會碎碎濕濕 ,牛腩煮得好稔滑,仲有幾舊牛筋,同様稔滑入味。 反而薯仔可能用左新薯係爽既,d方面扣分。 咖哩汁方面好香濃。油鬆餅(免費)用油鬆餅點咖喱汁是常識吧,我有贈卷所以免費的。薯仔薄餅 $28因為好奇,所以好想試下,餅皮入面係有咖喱味的薯蓉,好食,2人食唔唒,結果要打包回家。泰國豆奶紫米冰 $38雖然插樽仔入杯d家野我不太欣賞,但放上檯係幾靚仔,隔鄰有兩台客都問我地係乜野黎。 待應亦好貼心提示我地杯野要移動位置一定要力按上面的膠圈,否則個樽會跌。 d杯唔係我飮,唔知乜味。泰國豆奶紅豆冰 $38紅豆冰多豆,多奶,夠甜,夠凍,夠大杯,講完。整體滿意,有加一服務,贈卷減左10元。

馬來海鮮炒粉絲 $72
緬甸咖喱牛腩

緬甸咖喱牛腩 $78

油鬆餅(免費)

用油鬆餅點咖喱汁是常識吧,我有贈卷所以免費的。

薯仔薄餅 $28

泰國豆奶紫米冰 $38

泰國豆奶紅豆冰 $38
紅豆冰多豆,多奶,夠甜,夠凍,夠大杯,講完。

整體滿意,有加一服務,贈卷減左10元。
緬甸咖喱牛腩
2018-12-22 83 views
今晩終於試到在香港已有六間分店的Mee... Lemongrass。今晩去的是皇室堡,閒日也很滿坐,幸好無們二人等了一會兒便有枱。看到每枱也有大大杯飲料,我們也忍不住點了芒果沙沙 ($38)。果然大杯夠冰凍,甜甜酸酸的芒果汁令人開胃。其實3至4人分享也很適會。秘製肉骨茶 ($86) 寶寶最愛肉骨茶,也説這個是全香港最好味的。味道清甜具藥材味,排骨煮得稔而入味,還有很多枝竹、豆卜、冬菇等材料,非常美味。但要留意白飯是不包括的,所以需散點。無骨海南雞喇沙 ($82)海南雞也不一定要配飯,想吃喇沙也可以。喇沙的湯底濃郁,份量也很多,有豆卜和蛋。海南雞嫩滑,是雞腿肉,去骨就更啖啖肉。軟殼蟹米紙卷 ($68)我們還點了個小食,這個軟殼蟹米紙卷的皮又薄又軟,而軟殼蟹也炸得香脆可口。沾上甜酸醬更好吃。

秘製肉骨茶 ($86)

無骨海南雞喇沙 ($82)

軟殼蟹米紙卷 ($68)

2018-12-21 4591 views
森仔今日同女朋友放工之後,就近近地落左銅鑼灣食個快飯,再去睇戲。🤓甘係皇室堡行行下,見到一間馬來西亞餐廳,都幾吸引,就行去食😍😍😍係皇室堡地下的Mee...lalala。餐廳環境不錯,座位坐得舒服😌。可以讓森仔和女友談談天。而裝潢亦很新淨,很光猛,給人精神的感覺不過,桌子可以再大一點,因為放唔晒我地叫的美食😂😂😂或者令到枱面有d迫迫地感覺😃森仔今次叫左2樣食物,1杯飲品和一個甜品🍮。食物方面,我叫左一個最新優惠既波士頓龍蝦喇沙。個碗本身已經好大,但係隻龍蝦都好大隻,佔左大半面。而食落龍蝦,更覺得鮮甜可口,仲要好多肉,肉質鮮美彈牙。而個蟹鉗都好多肉,仲要好細心甘幫你整開左少少,方便你進食。最正係個粉係鴛鴦粉,即係粗麵加米粉,兩種面既口感十分搭配,令口感大大提升。另外,個湯底又真係好正,帶有椰香同微辣,令到不能吃辣的人也能夠接受到。而湯底亦夠濃,岩晒重口味的森仔🤓🤓🤓咖喱牛腩配薄餅森仔叫左最愛食的咖喱🍛牛腩,試一試佢既味道👍🏼😂咖哩味夠香濃,辣道恰到好處,令人食唔停口。特別之處係咖喱煮得好,沒有粉狀的物體,同時煮得牛楠非常入味,汁中帶有牛味,牛楠亦吸滿咖哩汁👍🏼👍🏼🤓🤓正正子😍😍😍而薄餅更

係皇室堡地下的Mee...lalala。

餐廳環境不錯,座位坐得舒服😌。
可以讓森仔和女友談談天。
而裝潢亦很新淨,很光猛,給人精神的感覺

森仔今次叫左2樣食物,1杯飲品和一個甜品🍮。

咖喱牛腩配薄餅
森仔叫左最愛食的咖喱🍛牛腩,試一試佢既味道👍🏼😂

咖哩味夠香濃,辣道恰到好處,令人食唔停口。
而薄餅更加是人手製作,厚度剛好,咬落有口感,但又不會太硬身難咬😂

配上咖哩汁一齊進食,味道提升一個大層次❤️❤️❤️森仔大愛😆

飲品方面
森仔叫左豆奶紫米冰😃😃😃味道滿有豆奶味,不會很甜,岩晒不愛甜的森仔。而杯底既紫米配上豆奶,有d似甜品椰汁🥥紫米😂😂😂粒粒既紫米配上豆奶,一絕👍🏼👍🏼

甜品🍮方面
森仔當天最期待的是芒果糯米飯🍚❤️❤️
真係好好食,芒果甜甜的,而椰漿配上糯米飯更是吸引😃😃整個甜點帶來了清新又滿足的感覺😍😍🤓

整體來說,餐廳🍴食物質素蠻高,而價錢亦不大貴,性價比高👍🏼👍🏼👍🏼森仔推薦丫🤓🤓🤓

• 香芒椰汁糯米飯
  • 波士頓龍蝦喇沙
2018-12-21 535 views
泰國和越南美食都是我的菜!! 雖然香港有很多餐廳是泰式或越南式,但並不是每一間都有水準,而這一間位於銅鑼灣皇室堡的Mee...lemongrass水準一流!!這一頓晚餐超級滿意,大滿足!! 而且店內面積寬敞,坐得舒適!!廢話不多說,即刻分享今日所點的四款食物,分別是軟殼蟹米紙卷 6件 ($68),馬來蜜汁炭燒厚切豬扒撈檬粉 ($68),檳城炒貴刁轉河粉 ($76)和馬來脆雪山 ($52)。先來的是軟殼蟹米紙卷(6件),色彩繽紛,是視覺的享受! 軟殼蟹很脆,配上三色椒,菜和芒果,為米紙卷帶來了不同的口感,而且味道配搭得很夾,很清爽的感覺。另外,盤上有一小碟醋,當米紙卷沾上小許的醋,大大提升了米紙卷的味道!! 如果作為開胃菜,是相當不錯的選擇!!然後來到主食之一,馬來蜜汁炭燒厚切豬扒撈檬粉,因為沒有醬汁,所以比較乾~但豬扒夠厚,果然真材質料,有啖啖肉的滋味,豬扒的口感不會過靭,不錯!!第二份主食,檳城炒貴刁,因為朋友比較喜歡吃炒河粉,店員很友善地幫忙轉為河粉。看似很油的檳城炒河粉,吃起上來不算太過油膩,相反,河粉很入味,不會過咸~ 蝦隻都很彈牙~~最後來到甜品,馬來脆雪山,真的高得很誇張,

最後來到甜品,馬來脆雪山,真的高得很誇張,哈哈!! 馬來脆雪山非常香脆,脆脆上面舖了很多砂糖和花生,雖然非常美味,但個人認為太甜了~~~ 若果幾位朋友一起吃還可以,兩個人吃便甜得有點漏~~ 不過整體來說,今晚確是大滿足!!

2018-12-18
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$145 (Dinner)
  • 檳城炒貴刁
  • 軟殼蟹米紙卷
2018-12-18 87 views
諗住同閨密行銅鑼灣皇室堡揀聖誕禮物之際, 就被餐廳外既座地餐牌所吸引---大大的原隻龍蝦喇沙 。原來做緊promotion, 一大碗波士頓龍蝦喇沙都只係$84, 太低啦! 吾食對吾住自己!咁就先講隻龍蝦, 龍蝦雖然吾細, 但肉其實吾多, 但驚喜係好多蝦膏!龍蝦已經預先開邊,方便拆殼!上菜時會一併送上鉗子、手套,非常細心!喇沙魅力在於濃厚的蝦香湯頭,配上惹味芳郁的香料,當中滲出陣陣椰醬香甜。配上油鬆餅,好惹味!而面底包含粗幼兩種,較喜歡粗面,因較有口感!這款配料不多,只有豆卜和雞蛋。一共有6件,幾鐘意一口份量的米紙卷,可以一啖放入口,慢慢咀嚼,既清新又香脆得唔油膩, 口感好好, 做得好精緻!例牌食泰國菜都會叫既 馬拉盞炒通菜,菜很新鮮,但偏咸!珍多冰也是泰菜必飲,因椰汁剛好中和肥膩和辣的感覺!Cool! 青檸梳打, 甜甜地吾錯!

香脆得唔油膩, 口感好好, 做得好精緻!

例牌食泰國菜都會叫既 馬拉盞炒通菜,菜很新鮮,但偏咸!

青檸梳打, 甜甜地
吾錯!

2018-12-14 90 views
天氣凍凍地,今日有飯腳接放工,就去了這間食喇沙,上次約定要食龍蝦喇沙嘛,今次就找數啦原來這間有現場拉茶及薄餅師傅,我好喜歡印度薄餅的麵粉香的,所以未睇餐牌都一定會order天氣寒冷,先來一杯熱馬來拉茶暖下手,現場即拉,茶香幼滑味道不錯忘記走甜,但幸好甜味剛好。蝦仁米紙卷,一口一件,剛剛好。卷中有蝦、生菜、青瓜、甘荀及檬粉的原味道,好清新。只加了炸蒜及點少少魚露已經點了睛。幸好飯腳都食秋葵,這個馬拉盞炒秋葵很惹味,而且不油膩又爽脆。 上枱後,我倆不停地食,好快就食哂成碟。馬來一品牛柳粒,有原串新鮮胡椒炒,好香的味道,而且牛柳粒好嫩,唔痴牙,而且碟細細,但牛的份量好足,唔錯主角出場啦,原隻波士頓龍蝦喇沙,手機先食,之後呢⋯⋯有人肯自動獻出雙手去拆龍蝦,因為龍蝦沒有切到底,所以用了點氣力去拆,湯汁輕滴。大功告成,拆肉後成品都好完整,飯腳叻叻,龍蝦肉堅實淨,而且有蝦籽,喇沙味道一貫香濃,米粉溝油麵再加芽菜的配搭,好爽口,不錯!最後要了個芒果薄餅,芒果肉甜,好啱當甜品食,幸好不太油,這甜品整體清清地,兩人好快又清碟。兩個人食左咁多碟,真係好飽好滿足,本來好想再叫香蕉薄餅,但太飽要留待下一次,又有

忘記走甜,但幸好甜味剛好。

蝦仁米紙卷,一口一件,剛剛好。

主角出場啦,原隻波士頓龍蝦喇沙,手機先食,之後呢⋯⋯

大功告成,拆肉後成品
都好完整,飯腳叻叻,
龍蝦肉堅實淨,而且有蝦籽,
喇沙味道一貫香濃,米粉溝油麵再加芽菜的配搭,好爽口,不錯!

兩個人食左咁多碟,真係好飽好滿足,本來好想再叫香蕉薄餅,但太飽要留待下一次,又有藉口再試
2018-12-13
Type of Meal