2023-09-10 125 views
-初遇-@沙田.平時經過見到這裏都排滿人,今日下午茶時間經過剛好有枱不用等,於是便入內一試。.麻辣鴨血臭豆腐拌麵配紫菜貢丸湯及地瓜酥 ($46).雖然係下午茶,但份量不少,好豐富抵食的下午茶。.拌麵係我喜歡的粗麵質地,口感煙韌有嚼勁,好掛汁。醬汁唔算太辣,帶點麻香。.麻辣鴨血臭豆腐都唔算泰勒,鴨血食落偏爽口,臭豆腐吸滿濃郁的醬汁,味道不錯。整體味道算是不錯,但係唔夠熱。.超喜歡配搭的地瓜酥,外層炸金黃香脆而且完全唔油膩,餡料好煙韌。.黑糖珍珠奶茶 (另加$12)整體偏甜,黑糖珍珠份量蠻多,茶味比較重沒有太飲得到奶味。
-初遇-
@沙田
麻辣鴨血臭豆腐拌麵配紫菜貢丸湯及地瓜酥 ($46)
雖然係下午茶,但份量不少,好豐富抵食的下午茶。
整體味道算是不錯,但係唔夠熱。
黑糖珍珠奶茶 (另加$12)
整體偏甜,黑糖珍珠份量蠻多,茶味比較重沒有太飲得到奶味。
2023-09-10 118 views
人排我又排,見到這間餐廳,門口企滿客人, 我又去攞張籌,試吓係咪咁好味先!餐廳裝修燈光鮮明,環境乾淨整潔,價格親民,難怪咁多人排隊。😋是日選擇:1️⃣古早滷蜜汁排骨配手工麵🍽手工麵彈牙,有咬口。排骨大塊,不算太乾身,甜甜地嘅滷肉蜜汁,配白飯可能更好味。2️⃣大腸麵線🍽幾足料,味道尚算香,但略嫌有點鹹。3️⃣士林咸蛋芋泥酥🍽芋泥酥夠酥脆,可惜咸蛋味不夠濃。4️⃣黑糖珍珠奶茶🍽奶茶味不夠濃郁。
餐廳裝修燈光鮮明,環境乾淨整潔,價格親民,難怪咁多人排隊。

😋是日選擇:
1️⃣古早滷蜜汁排骨配手工麵
2️⃣大腸麵線
🍽幾足料,味道尚算香,但略嫌有點鹹。
3️⃣士林咸蛋芋泥酥
🍽芋泥酥夠酥脆,可惜咸蛋味不夠濃。
4️⃣黑糖珍珠奶茶
🍽奶茶味不夠濃郁。
2023-09-09
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2023-09-05 120 views
種種原因,等左幾個月終於可以黎試下。8點左右黎到,當時叫飛叫到186左右,而我地拎既票號係192號,等左20分鐘先入得,等候時間都可以接受嘅叫飛嘅後生男經理禮貌程度滿分,有笑容!夠客氣!等位中途見佢唔小心miss左一個籌既客人立即saysorry幾次,之後即刻安排該客人入位。紅燒牛肉麵一上枱我係估唔到大碗,好香,聞落同食落都勁似公仔麵加左調味粉果隻味,所以個人感覺好重口味。d麵好食,麵硬度適中,麵嘅份量可以多D,牛肉好多,食完好飽好飽,下次會再黎食👍🏻
種種原因,等左幾個月終於可以黎試下。
8點左右黎到,當時叫飛叫到186左右,而我地拎既票號
係192號,等左20分鐘先入得,等候時間都可以接受嘅
叫飛嘅後生男經理禮貌程度滿分,有笑容!夠客氣!
等位中途見佢唔小心miss左一個籌既客人立即say
sorry幾次,之後即刻安排該客人入位。

紅燒牛肉麵
一上枱我係估唔到大碗,好香,聞落同食落都勁似公仔
麵加左調味粉果隻味,所以個人感覺好重口味。

下次會再黎食👍🏻
2023-09-04 106 views
見我地食剩少少野 行埋嚟催我地話出面有十幾張枱等 我地全程坐底到食左都唔知有冇30分鐘真係祝佢哋永遠都咁好生意,但起碼我永久black list講真 佢地想要改不如改名做快餐啦 嬲呀

真係祝佢哋永遠都咁好生意,但起碼我永久black list

講真 佢地想要改不如改名做快餐啦 嬲呀
2023-09-04 135 views
星期日去到沙田,食飯時間預咗要等,大概等咗30分鐘左右,就安排咗一張卡位俾我哋一家四口,店內環境舒適,枱與枱之間唔會太迫,望落都乾淨。但係店員嘅服務真係覺得普通過普通,好多嘢你唔問佢拎,佢都唔會主動Offer ,就好似最基本嘅menu,等我一度以為係QR code落單。我地四個人有兩個小朋友,其中一個得兩歲,點咗三個餐,其中一個係火鍋,有gas 爐,店員放低個餐嘅時候竟然會將個Gas爐放響個2歲小朋友面前,完全一啲危險意識都冇。食物就真係不過不失,唔試都冇損失。

食物就真係不過不失,唔試都冇損失。
2023-08-31 122 views
認真- 非常難食講真我都係想放工後食餐飯 點知食到反胃🤢 返到屋企嘔 … 真係未食過咁難食既台灣餐 經過好幾次都見人排隊 所以好奇就去試下…點知伏到一個點。 平時就算間嘢唔好食 我都唔寫review。但呢間一食完 返屋企嘔完就要寫. 珍珠奶茶同菠蘿冰 簡直係仲難飲過清水麵 - 好似臭酸咁.. 飯 - 無味道 鹽酥雞 一D都唔好食 仲衰過豪大大 😭湯 - 清水 + D紫菜 滾兩分鐘 的味道隔離檯 每隔三秒就爆粗佢哋傾計每一個字都聽得清清楚楚 仲要不斷吵 完全講唔到嘢。態度也麻麻地,俾單都係Pak一聲 丟上檯面 就不耐煩的走左. 唔會再食 也會告知全部認識的人唔好試 🤦🏻‍♀️
認真- 非常難食

講真我都係想放工後食餐飯 點知食到反胃🤢
返到屋企嘔 … 真係未食過咁難食既台灣餐

珍珠奶茶同菠蘿冰 簡直係仲難飲過清水

麵 - 好似臭酸咁..
飯 - 無味道 鹽酥雞 一D都唔好食 仲衰過豪大大 😭
湯 - 清水 + D紫菜 滾兩分鐘 的味道

唔會再食 也會告知全部認識的人唔好試 🤦🏻‍♀️
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
今日路經見到初遇,見裝修乾淨企理,餐牌選擇多,所以入去食。三寶麵,牛筋牛腩牛肚都夠淋,麵有嚼勁挺不錯的,不過個人會喜歡軟番啲。醉雞卷,正常味道,酒味未算好入味,但都ok,肉嫰。芋泥酥,炸得好酥脆,芋頭有軟糯感,小小咸蛋黃但冇咸蛋味,正正常常。榨菜肉鬆蛋餅,呢個係最後一個黎,其實我已經食到好飽,但我居然都食到2件,我覺得呢個好食,好足料,雖然蛋餅冇蛋味,似墨西哥餅皮多啲,但榨菜肉鬆好ok。唯一較失望的是台灣奶茶,叫了小甜仍是很甜,而且冇乜茶味,淡色。連埋環境裝修整潔程度,整體算中規中矩,對得住個價錢。至於服務,舖頭冇收加一服務費,有人落單捧餐,有基本禮貌。
今日路經見到初遇,見裝修乾淨企理,餐牌選擇多,所以入去食。
醉雞卷,正常味道,酒味未算好入味,但都ok,肉嫰。
連埋環境裝修整潔程度,整體算中規中矩,對得住個價錢。
至於服務,舖頭冇收加一服務費,有人落單捧餐,有基本禮貌。

2023-08-30
Type of Meal
Lunch
2023-08-30 92 views
本嚟話去食個燒烤like 不過過咗位就求其搵咗一間嘢食去到就糾結咗一陣,諗住點過火鍋,同埋個吐司就差唔多,個服務員見我哋唔嗌飲嘢,塊面黑得比翻書都快好啦,態度唔OK個故事就講完啦,開始點評食物:1.沙嗲火鍋係得嘅,就係是但一間茶餐廳都可以做出嚟嘅水平😄😅2.個滷肉飯就非常麻麻哋,甜得有啲制。3.最驚喜嘅就係呢個雞髀cheese吐司🍞🥰🥰🥰🥰個搭配very good非常有口感,同埋個味道都非常好。入到呢間店可以咩都唔嗌 就嗌呢个吐司🍞🥰🥰🥰
本嚟話去食個燒烤like 不過過咗位就求其搵咗一間嘢食
好啦,態度唔OK個故事就講完啦,開始點評食物:
2.個滷肉飯就非常麻麻哋,甜得有啲制。
2023-08-25 107 views
咁啱見到沙田新開咗間台式餐廳,打算初嘗一下。喺門口㩒咗飛 等咗一陣間,張飛過咗一個號碼,但張飛寫住過5個號碼才需要重新撳飛輪候,而且當時並沒有其他客人排隊,就算我撳張新的飛,都係輪到我。入到去show張飛俾檯面男職員睇既時候,職員望咗眼就叫我撳多張,我表明我手上有飛,佢亦都有望到,佢嗯了一聲後,佢再次抬頭 再叫我撳多張新飛。😅😅其實張飛寫住過咗5個號碼先需要再次撳飛輪候,我過咗一個號碼為何要重新再撳過呢?但職員只係重覆地叫我重新撳過張😅😅但當時明明門口有位可以入座,而且職員也可以叫我們在旁邊等候,但職員只是一味叫我重新撳飛輪候,真是百思不解。雖然沒有光顧,但職員的服務態度令我卻步,沙田有很多選擇,在沒有選擇的情況下也不會考慮光顧。
咁啱見到沙田新開咗間台式餐廳,打算初嘗一下。

2023-08-16 146 views
這間分店是新開的,所以就來試一試吧,食物都是一般般吧,一間台灣食品店珍珠奶茶都唔好飲,已經叫到少甜,同正常甜冇乜分別,又沒有茶味。這杯珍珠奶茶,仲差過我在街上$2x的。
2023-08-14 141 views
今日叫外賣,收錢負責人係金色頭髮有紋身既女仔,我落單既時候,佢一路撳電話一路落,佢幫我重複咗落單,我見到價錢double嘅時候就同佢講,然之後佢就黑面,反晒白眼,態度又勁差…. 個刻已經想走,我都唔計佢好唔好食…
TakeAway
2023-07-31 260 views
等位嘅地方係室外,無冷氣。晚飯時間,等左15分鐘入到。—Order左個 初遇紅燒半筋半肉麵 $78一黎到賣相都吸引,牛肉有2大塊,牛筋2舊,仲有2棵小棠菜、少量酸菜同蔥花。點知,仔細一睇,牛筋上面有條黑色嘅毛髮😨唔知係牛筋無處理好定人為🫠即刻食慾大減!拎開舊牛筋繼續食……個湯好咸,佢唔係好多藥材好足料果種濃味,係單純豉油溝水嘅咸味😵‍💫麵質正常;牛肉淋身同有牛味,唔會好柴;牛筋就有少少太淋好散嘅感覺。酸菜可以中和番個咸味,呢個配搭還好。—加購價$12 自家薏米水(少甜少冰)薏米水係足料嘅,底層有好多薏米,少甜味道岩岩好,幾清新!如果有埋檸檬就perfect!—朋友都order左一樣嘅主食,加配左 芋香珍珠奶茶。試左一啖,除左芋香味有少少假之外,都算正常!—不過,呢間餐廳都係無下次,同埋唔會推介俾人!😅
等位嘅地方係室外,無冷氣。晚飯時間,等左15分鐘入到。

Order左個 初遇紅燒半筋半肉麵 $78

加購價$12 自家薏米水(少甜少冰)

朋友都order左一樣嘅主食,加配左 芋香珍珠奶茶。

試左一啖,除左芋香味有少少假之外,都算正常!

不過,呢間餐廳都係無下次,同埋唔會推介俾人!😅
2023-07-12 465 views
沙田新開台式餐廳,成日都見到有人龍排隊,今日見門口少人啲終於試咗,抵食係抵食嘅大大碗麵七八十蚊有埋野飲,不過味道個人覺得一般湯底唔算好濃而且麵質偏淋,拌麵相對比較好少少,不過不失如果未試過喺可以試下,希望日後改善得更好
排骨麵
炸雞卷拌麵
2023-07-09 404 views
這家食店開業兩個月左右, 自開業以來多見門外大排人龍等候入座,  一直都想試下究竟是否真抵食, 但沒有耐性的我極不喜歡餓著肚子等位, 所以沒有進店光顧。今天陪媽媽一起約下午五點返到沙田搵食, 竟然見店面無需等位, 不用多想就選擇了這裡食飯。下午茶時間是2點至6點, 正好趕上下午茶, 套餐選擇也算多, 有飯面,蛋餅及吐司等, 甚至可點餐廳的招牌菜臭臭鍋, 包一杯台式茶飲, 或加少少$點芋圓或仙草等台式特飲。1) 台南芋頭貢丸新竹米粉 及 滷肉蜂巢牛肚新竹米粉  新竹米粉量偏少, 口感較硬身。牛肚入味, 夠腍, 有口感, 滷肉份量剛剛好, 不會太鹹, 起到吊味作用。貢丸外層有彈牙口感, 內裡的芋泥甜甜的, 非常有驚喜。我媽極喜歡它的鹹酸菜配菜, 嫌不夠再加檯面瓶裝的鹹酸菜落去食。2)愛文芒果烏龍茶這個特飲跟餐要加$8, 先裝時令鮮打的愛文芒果汁大約兩匙, 倒入非常清澈的烏龍茶, 甜甜的芒果汁與清香的烏龍茶混在一起, 想不到原來幾夾, 超鍾意!
1) 台南芋頭貢丸新竹米粉 及 滷肉蜂巢牛肚新竹米粉
滷肉牛肚米粉

貢丸米粉

2)愛文芒果烏龍茶
愛文芒果烏龍茶
2023-07-05
$43 (Tea)
貢丸米粉
愛文芒果烏龍茶
2023-07-06 318 views
經過見到一間新開食台灣野的店,見相賣相不錯,決定試下,外賣了古早肉鬆榨菜蛋餅。好失望,蛋餅又乾又硬,完全無蛋味,仲要勁少餡料,一份$42,完全不值,性比價超低,無下次,中伏。

TakeAway