十八夢

Meta Stages
上星期約咗舊同事去食飯敘舊,OpenRice見到銅鑼灣呢間餐廳都環境都幾舒服都幾靚,於是就同佢去左試下🥰餐廳嘅環境好舒適,雖然空間唔係好大,但係坐落都好寬闊,唔會好嘈吵啱晒我哋靜靜哋傾偈,而店員服務態度都好好😝👍🏻天然本鮪刺身盛。香蔥芝麻本鮪丼本鮪刺身即係最高級嘅藍鰭吞拿魚,身為一個刺身愛好者我點可以唔叫呢?入口即化嘅口感令人好滿足!唔怪得知係最高級嘅品質😆 香蔥芝麻令到成個日本井飯好香,配埋啲魚生刺身食就真係完美啦😝香煎比目魚,蜆米形粉配香草汁比目魚煎到兩邊金黃色,外皮香脆,入面嘅魚肉仲係非一般嘅嫩滑!另外,香草汁蜆米形粉都好入味,香草汁令到成個粉好Creamy,呢種粉嘅口感比起意粉我更加鍾意食😳

天然本鮪刺身盛。香蔥芝麻本鮪丼
香煎比目魚,蜆米形粉配香草汁
2022-12-01 41 views
銅鑼灣呢間十八夢既午市套餐真係好正,中等價錢食到高質食物,超晒班!第一款係黑松露茶碗蒸,沙律,秋葵既前菜配蒲燒鰻魚定食。黑松露蒸蛋完全突顯出松露既香味,濃濃既松露味配上滑到震既蒸蛋,超正🥚秋葵切粒爽口,加上一粒粒既三文魚籽,口感有層次🥗沙律菜都好新鮮;主食既定食就好正宗,蒲燒鰻魚真係燒佐好幾次,鰻魚完全入味,香濃既鰻魚汁令鰻魚好香,而且燒到椒脆肉嫩,配上珍珠飯一齊食好好味,食晒之後飲埋麵豉湯就夠晒完滿🙆🏻‍♀️第二款就係紅菜頭三文魚沙律配上主食米蘭比吉打伊比利亞豬肩柳。沙律大大份,三文魚甘香肥美,鮮味十足,紅菜頭一粒粒又夠晒爽脆青甜,開胃首選;豬肩柳煎到表面香脆,豬肉柔嫩,好易入口,點解自製醬汁,味道更好,伴碟既脆薯同椰菜花麵好好味🐖💖
銅鑼灣登龍街V Point有間人氣fusion菜餐廳「十八夢」,今次試左呢幾款都十分之滿意同高質✨好想推介俾大家💕▪️刺身兩點每款刺身都好鮮甜美味!賣相超別致,好靚🥰▫️鵪鶉胸,火炙鵝肝,日本青椒仔,鵪鶉脾鵝肝入口即溶嘅嫩滑口感實在令人一試難忘,加上鵪鶉肉都好嫩滑,青椒仔辣味令呢個菜式添加惹味嘅感覺。▪️鮑魚意大利脆米飯意大利脆米飯口感仍能保持濕潤感,唔會太硬。飯面鮑魚都係重點,大大隻又彈牙,十分吸引。▫️鱈魚卷 •巴馬火腿 •明大子忌廉鱈魚魚肉香又嫩滑,巴馬火腿鹹香味十足😚▪️升級日本A5 金箔和牛•黑魚籽日本A5和牛真心特別正🥰和牛賣相淺淺粉紅色,仲有加啲金箔做點綴,入口食落肉嫩多汁,牛味好濃😍
▪️刺身兩點
每款刺身都好鮮甜美味!賣相超別致,好靚🥰
▫️鵪鶉胸,火炙鵝肝,日本青椒仔,鵪鶉脾
▪️鮑魚意大利脆米飯
▫️鱈魚卷 •巴馬火腿 •明大子忌廉
鱈魚魚肉香又嫩滑,巴馬火腿鹹香味十足😚
▪️升級日本A5 金箔和牛•黑魚籽
2022-12-01 31 views
銅鑼灣既十八夢幾經朋友介紹,今日終於輪到我黎試,仲食到特色菜式,好開心🥳香箱蟹😍香箱蟹其實係雌性嘅松葉蟹,十級稀有,一年得一兩個月出產!呢度既蟹肉蟹膏師傅就都已經處理好,蟹膏有啲蟹籽既感覺,粒粒綿碎,好特別,蟹肉會加上三文魚籽,整體好鮮味,食完好回味🤤澳洲龍蝦味意大利飯🤗拆晒出黎既龍蝦肉粒粒爽口彈牙,廚師加佐芝士粒去同龍蝦一齊住,全部龍蝦都好香芝味🧀意大利飯軟硬適中,用龍蝦汁煮既意大利飯好入味,超級好食😋法國藍腳雞卷配忌廉芝士惹菌卷雞卷外皮酥脆,入面既雞肉粉嫩軟腍,最內層既雜菌好濃味,加上忌廉芝士去煮好香好滿,成個雞卷又唔會散開晒,好正呀🥰

香箱蟹😍

澳洲龍蝦味意大利飯🤗

法國藍腳雞卷配忌廉芝士惹菌卷

2022-12-01 28 views
第一次嚟到呢一間銅鑼灣嘅十八夢食飯☺️,因為佢哋係法日式嘅fusion餐廳,菜式方面都好多唔同嘅選擇🤤朋友先叫咗個西京燒銀鱈魚定食,銀鱈魚燒完之後魚肉香味更突出,啖啖魚肉,絕對冇腥味😝黑松露茶碗蒸嘅蛋味超香,又嫩滑,加埋黑松露味道更加再提升😋另外,仲有沙律,秋葵做配搭。而我就叫咗鮮蝦蟹肉意粉配車厘茄汁,呢個意粉睇落雖然唔多汁,但係入口一啲都唔乾,意粉軟硬度適中,口感非常之好,加上完全吸收蕃茄酸甜味道,好開胃!連埋鮮蝦同蟹肉一齊食,好快就食晒成碟👍🏻

當日點左個【特選季節手握壽司盛十件】有拖羅火炙魚腩油甘魚銀鱈魚海鱸魚帆立貝海鰻海膽蟹肉米餅之前以為會有一個九宮格擺盤打卡的點知原來人地一早改左用碟上味道係唔錯既仲要坐正成個場中間佢個投影都整得好靚巨型LED動態投影屏幕雖然來來去去都係個幾款但用既都係比較有感覺比較放鬆前菜都好用心【黑松露茶碗蒸】深得我心我超中意黑松露的味道依個茶碗蒸尤其濃郁仲有【炸小蝦🦐乾】都好好味但因為無特別預將所以無得坐卡位如果想坐卡位打靚卡既朋友記得提早約
當日點左個【特選季節手握壽司盛十件】

記得提早約
特選季節手握壽司盛十件
前菜
2022-10-26
$470 (Lunch)
前菜
2022-11-29 29 views
難得放假就約咗朋友喺銅鑼灣到享受下Lunch hour,今次我哋特登揀咗呢一間十八夢餐廳,品嚐吓佢哋嘅法日式fusion菜式😳首先,椰菜花湯味道好好,唔會太淡,第一次飲已經鐘意左。然後,紅菜頭三文魚沙律賣相色彩繽紛,煮個三文魚係超肥美,入口一啲腥味都冇,厚切嘅口感實在令人好滿足!紅菜頭營養十分之豐富,平時好少見沙律加呢樣嘢,但我自己係好鍾意食!呢個沙律就啱晒我心意❤️跟住,朋友叫左米蘭比吉打伊比利亞豬肩柳。豬肩柳入口比較煙靭,但係仍然都係Juicy,配菜總會有啲薯仔粒同椰菜花,味道都十分滿意。最後,我就叫左輕煎伊比利亞豬鞍架伴蘋果蓉。豬鞍架厚切,煎到好均勻,時間掌握得十分之好,豬鞍架入面仲飽滿肉汁,加上酸甜蘋果蓉,味道好清新🥰
首先,椰菜花湯味道好好,唔會太淡,第一次飲已經鐘意左。

Lunch time就同朋友去咗一間銅鑼灣好出名嘅fusion菜餐廳,一直都心思思想試好耐,今次終於嚟到🤩一嚟就叫咗一個紅菜頭三文魚沙律,三文魚超新鮮,擺放咗喺沙律嘅上面好似成朵花咁,入口好肥美,加埋沙律菜同蕃茄紅菜頭一齊食,好清新。本身我同朋友都好鍾意食魚,我哋就分別叫咗呢個西京燒銀鱈魚定食同香煎比目魚,蜆米形粉配香草汁。西京燒銀鱈魚燒完之後更加香,而且銀鱈魚肉質都好嫩,啖啖魚肉好正😋香煎比目魚味道銀鱈魚一樣出色,佢仲配左蜆米形粉,好可愛,加配埋香草汁味道就更豐富。✨Meta Stages十八夢 地址:銅鑼灣登龍街18號V Point 6樓

✨Meta Stages十八夢
地址:銅鑼灣登龍街18號V Point 6樓
2022-11-29 36 views
銅鑼灣呢間十八夢既lunch set好抵食,有前菜、湯、沙律、主食、飲品👀價錢又唔係天價,食物質素同環境又好,出色!我叫佐一個主食係鮮蝦蟹肉意粉配車厘茄汁,配椰菜花湯同埋紅菜頭三文魚沙律。沙律份量絕對唔粉,一碟有幾大片三文魚,每片都肥美新鮮,紅菜頭都好fresh好爽,加埋黑醋汁好開胃既沙律🥗湯就好稠好濃,飲到粒粒椰菜花,加上忌廉好幼好creamy,飲完成口都係椰菜花味,好香好飲🫕意粉就被海量蟹肉包圍,加上新鮮爽口既鮮蝦,再配上鮮製既車厘茄汁,酸甜度好適中,成碟意粉好開胃好正🍝朋友就叫佐傳統日式料理,天然本鮪刺身盛·香蔥芝麻本鮪丼,前菜係黑松露茶碗蒸,沙律,秋葵。前菜質素好好,蒸蛋無水又滑捋捋,加上黑松露既香味,味道好鮮,秋葵有啲三文魚籽夾住一齊食,口感好特別又好鮮味,沙律都好簡單好新鮮🥗主食就更加十分出色,刺身鮮甜肥美,腩位好甘香,入口就化開、留番濃濃魚味係口入面,丼飯上面既魚蓉都好新鮮,絕對無欺場,除佐蔥同芝麻調味,仲有甜蛋絲,口感更豐富,就咁食食到魚既鮮味,加埋豉油黎食就更濃味,神級日本料理🤩

2022-11-28 33 views
銅鑼灣呢間十八夢菜底高級美味,裝修又有心思,完全係食過會不停回味!最重要美味既野食配埋超有創意特色既表演😍滿足晒你既味覺加視覺。香箱蟹:原來係雌性嘅松葉蟹,極度稀有,一年只有一兩個月有貨😳所有蟹肉蟹膏師傅都處理好,蟹膏有少少蟹籽既感覺,食到好多粒粒,口感好特別,蟹肉加上三文魚籽,好鮮味好正🦀油封法國鴨髀配日式梅子汁:油封鴨髀要將鴨髀浸2-3日,需時好耐,鴨髀煎香之後外皮酥肥,鴨肉柔嫩軟腍,加上日式梅子汁,酸酸地好開胃,中和晒油膩感,配料既芝士薯批都好脆好香好好食🦆🧀🥔澳洲龍蝦味意大利飯:意大利飯用番龍蝦汁塊煮,所以橙黃色好靚,而且充滿龍蝦味,龍蝦拆晒肉,同芝士粒一齊食好香濃,加上插住既芝士片,芝味爆登,重口味寶寶絕對唔可以錯過🦞😍

香煎比目魚,比目魚好滑好高質,夠哂肥美, 厚切得黎啖啖肉好鬆軟唔靱,煎得好香~甘黃色咁樣😋😋係perfect match👍🏻蜆米形粉配香草汁都好好食!香草汁好香濃好入味😋蜆肉大大粒好好食,無沙👍🏻👍🏻粉既形狀都好特別好新奇紅菜頭三文魚salad好fresh好健康,紅菜頭汁對身體有益👍🏻👍🏻平時少食,今次第一次食,味道都很不錯👍🏻易入口而且補血,對女人黎講最perfect💜椰菜花湯質感非常好,香濃幼滑,絕無Hea整👍🏻👍🏻💛🤤松葉蟹肉海鮮丼,大大份蟹肉好足料,有良心👍🏻👍🏻蟹肉多肉多汁好fresh好鮮甜😋😋而且仲有味噌湯配蟹丼,味道唔太咸,裡面有昆布、豆腐同卷卷👍🏻👍🏻perfect match!機器人送餐服務好特別,好高科技,而且好快手,真係第一次見🤣🤣呢度嘅食物食物真係令我好滿意,絕對想推介俾大家☺️同埋佢哋啲service都好好,之後如果有機會都希望book到佢哋個場,搞下啲活動🤩平時有拍電影,如果可以book到個場拍電影都唔錯🤣🤣👍🏻
椰菜花湯質感非常好,香濃幼滑,絕無Hea整👍🏻👍🏻💛🤤

2022-11-28 32 views
鱈魚卷,巴馬火腿,明太子忌廉非常特別既一道菜式,外層既帕馬火腿夠曬咸香,內層既鱈魚肉質嫩滑,充滿油香,蘸上明太子忌廉汁,真係相當好食,仲配有香甜又香口既粟米天婦羅同清甜無渣既蘿蔔,好食推介👍🏻烤美國牛腹肉配紅酒汁好正好惹味👅👅紅酒味好濃郁,好香,烤牛腹肉好香,多肉🤤🤤5成熟就最完美🤤🤤🤤鮑魚意大利脆米飯,大大粒鮑魚好足料好抵!見到都嚇親😂😂平時餐廳食開個啲鮑魚都無咁大粒😂😂👍🏻飯口感好正,脆口,夠曬香脆可口,爽!鵪鶉胸,火炙鵝肝,日本青椒仔,鵪鶉脾 💜my favourite 💛💛👅上面有兩隻鵪鶉腿,外皮咸香惹味,腿肉嫩滑充滿肉汁,而且灑上胡椒,帶有胡椒香,兩隻青椒仔亦好食唔辣,好食推介👍🏻😍😍😋刺身兩品~精美寶盒超新鮮,食材高級,一開盒已經見到兩堍超級肥美既油甘魚刺身,同埋大大隻好飽滿既生蠔,兩款刺身食落都超鮮甜,係一道色味兼備既菜式!
鵪鶉胸,火炙鵝肝,日本青椒仔,鵪鶉脾
刺身兩品~精美寶盒
2022-11-28 29 views
星期日放假同老公出街拍拖二人世界💜💜咁啱經過銅鑼灣附近shopping,完咗係openrice見到呢間餐廳環境幾特別,就係地鐵站附近,勁方便!入面design好有氣氛,超級有feel,高級有格調👍🏻👍🏻而且幾浪漫😌😌同另一半一齊來就最perfect了💛而且職員服務好有禮貌,好細心,會幫我地refill水同紙巾👍🏻天然本鮪刺身盛好大份刺身,超級無敵足料😍😍😌刺身好新鮮好鮮甜,好滑好爽口🤤🤤🤤本身超級鍾意食刺身,真係啱曬我💛💛香蔥芝麻本鮪丼好香好好味,有飽腹感👍🏻👍🏻大大碗好抵!香煎比目魚,比目魚好滑好高質,夠哂肥美, 厚切得黎啖啖肉好鬆軟唔靱,煎得好香~甘黃色咁樣😋😋係perfect match🐡蜆米形粉配香草汁都好好食!香草汁好香濃好入味😋蜆肉大大粒好好食,無沙👍🏻👍🏻粉既形狀都好特別好新奇,第一次見🤣🤣👍🏻💛
香蔥芝麻本鮪丼好香好好味,有飽腹感👍🏻👍🏻大大碗好抵!
今日放工後黎到位於銅鑼灣既哩間新派法日菜餐廳。餐廳環境華麗雅致,黑白雲石風外牆配搭灰色梳化,坐得相當舒適👍🏻👍🏻 餐廳面積頗大,富有空間感。中間有一個大舞台,旁邊有座白色鋼琴。餐桌是黑色雲石,配上沙發座。另一邊是絲絨沙發座,配上微醺的復古水晶燈,特別有情調。🌸🌸法國藍青口配香草忌廉汁,汁好香濃香滑,好入味,藍青口好鮮甜🤤🤤大大粒勁足料😌😌法國入口係fresh點的🤣🤣法國藍腳雞卷配忌廉芝士惹菌卷,形狀好特別,cheese好惹味😋😋芝士迷一定要試!好爽口好滑,多肉😗😗鵪鶉脾拌日本青椒仔,青椒🫑好食!爽脆😌👍🏻😍😋鵪鶉肉好滑好香,好香脆👍🏻👍🏻鹹度適中啱啱好👍🏻👍🏻而且日式同法式既唔同菜式都包含,選擇好多👍🏻👍🏻🍸熱情果、菠蘿mocktail 熱情果同菠蘿既味道都好突出,味道香甜,旁邊既菠蘿經過煙燻❤️❤️

🍸熱情果、菠蘿mocktail
2022-11-26 32 views
這間位於銅鑼灣的樓上西餐廳,裝修充滿華麗感,環境寬敞舒適,而且好有情調。中央還有一個巨型LED屏幕及舞台,加上白色鋼琴,好有氣氛。.剛好我們這天遇上🎤live performance🎸自彈自唱,配合燈光音樂,令人置身於美妙音樂之中,為這一餐帶來不一樣的體驗。另外,餐廳還設有VIP房,私隱度十足💕.✨海膽帶子他他賣相精緻,芝麻香烤紫菜,口感好脆好惹味,配上海膽、帶子、魚子整成的他他一齊吃,真的很美味。.🥗軟殼蟹沙津沙津好大碟,而且沙律菜好新鮮,加上香脆軟殼蟹,感覺剛剛好。.🐟鰻魚豆腐博多鰻魚肉嫩又juicy,外面包住外脆內軟的豆腐,再貼上醬汁,味道和口感層次豐富。.🐷12小時慢煮烤西班牙乳豬配法式熱情果醬西班牙乳豬用上12小時慢煮方式煮成,完美地鎖住肉汁,而且外皮烤得好香脆,食落外脆內嫩,配上法式熱情果醬,和燒菠蘿,感覺清新。.🍝香煎北海道帆立貝配米型粉- 龍蝦汁第一次食米型粉,原來甘好味,沾汁效果對比飯更好,每粒都沾滿龍蝦汁。北海道帆立貝大大粒又厚身,外面香煎,入面夠㜛,加上蝦片,口感豐富。.🍰甜品拼盤有cheese cake、黑芝麻糯米糍、黃豆蕨餅三款甜品。芝士蛋糕口感creamy,

✨海膽帶子他他

🥗軟殼蟹沙津
沙津好大碟,而且沙律菜好新鮮,加上香脆軟殼蟹,感覺剛剛好。

🐟鰻魚豆腐博多

🐷12小時慢煮烤西班牙乳豬配法式熱情果醬

🍝香煎北海道帆立貝配米型粉- 龍蝦汁

🍰甜品拼盤
有cheese cake、黑芝麻糯米糍、黃豆蕨餅三款甜品。芝士蛋糕口感creamy,黑芝麻糯米糍食落煙煙韌韌,黃豆蕨餅口感清爽Q軟。

🍸Blessed Guardian(Cocktail)
🍹Today’s special (Cocktail & mocktail)
一路聽住歌,同朋友傾下計,飲杯嘢是必須的。幾杯飲品賣相都好靚,第一杯就由店家自家sake整成,而另外兩杯都係漸變色,一杯主要由蝶豆花整成,另一杯由玫瑰花整成。
Type of Meal
Dinner