2020-07-08 2611 views
以往夜晚來食多, 午市比較少, 來分享一下, 也給自己留記錄。星期日下午兩點多, 近乎滿座, 二人可以搭枱, 也很快有位。叫了幾個點心牛肉球鬆軟, 沒有真牛球的肥膩, 配上了喼汁, 味道也不過, 過過口癮。雖然自己也食肉, 但食素一樣可以, 也比較健康。所以間中都會找素餐廳食。魚翅餃強烈建議<<<不要>>>>點這個點心, 餃非常之結實密度好高, 無論什麼餃也不應這口感, 食到好滯。煎蘿蔔糕這個就不錯, 可以encore, 蘿蔔吃到一絲絲, 它有三件, 每件都幾有份量。抵食。今日例湯是霸王花湯, 很濃郁, 足料, 家常湯的美味, 素湯風味不減。羅漢齋炒麵有腐竹、冬菇、蘑菇等材料, 加上少許菜, 麵脆卜卜, 醬汁惹味, 很不錯的炒麵。百幾元兩個人都食唔晒, 帶走可以食多一餐, 都好抵食, 茶可以揀玄米、玫瑰等幾特別, 有空會再來lunch。

叫了幾個點心

魚翅餃

煎蘿蔔糕

• 羅漢齋炒麵
  • 煎蘿蔔糕
  • 霸王花湯
近日喜歡吃素吃,今次一家人帶著婆婆五人走入屯門,店面不是新派,這令我感可一嘗傳統真好!素吃食物方面多元化,首先點了雲吞雞,牛肉羮,嘩好窩!小朋友們好喜歡,接著點蜜汁鱔片,碧綠千層和炒飯。鱔片偏帶甜了點但好吃,整體唔肥膩,食完想再encore!

2019-07-21 2211 views
琴日去左屯門呢間食素,大約8點入去,都7成滿,而我地入左去叫左個蜜椒牛柳粒薯角同咕嚕猴頭菇,無想過個牛柳同薯角好好食,有微辣,味道香口。但個猴頭菇沒有驚喜,但味道都唔差,都係酸酸甜甜。不過佢碟碟都唔少,都值得去試就黎中秋,佢仲有出幾隻素食月餅,無蛋,無防腐劑色素,不過唔記得影底,大家可以去睇睇
2019-03-02 1772 views
屯門區嘅齋菜其實真係非常少選擇開一間執下又一間.. 做得好食嘅又可以屹立不倒嘅應該真係得大力齋廚因為屋企人會食齋所以間唔中都會幫佢飲早茶同食晚飯好欣賞佢d點心啲味道真係幾唔錯齋豬肚豆卜同豬潤粥非常入味
屯門區嘅齋菜其實真係非常少選擇
開一間執下又一間..
做得好食嘅又可以屹立不倒嘅應該
齋豬肚豆卜
同豬潤粥
非常入味
2019-03-02 1313 views
二月份實在太多飯局,趁三月第一天食餐清清哋嘅,等腸胃休息吓我哋入坐時得2-3枱客,坐低無耐,客人魚貫而入,未夠七點已經滿坐,唔係初一、十五都咁旺場嘅羅漢齋炒麵麵底外圍香脆,中間保持軟身,材料豐富:冬菇、茶樹菇、木耳、枝竹、馬蹄、白菜、菜心、紅蘿蔔......夠味又好味鮮淮山蜜豆蠔仔翠玉瓜和三色椒新鮮,鮮淮山爽脆,甜豆剛好熟透,蠔仔口感似魚蛋,彈牙又惹味,多色食材夠健康。椰汁香芋南瓜香芋夠腍粉又夠粉,南瓜就有啲唔粉,椰汁香噴噴,送飯一流。整體食物正常OK,媽子話好食過荃灣個間喎。
二月份實在太多飯局,
趁三月第一天食餐清清哋嘅,
等腸胃休息吓

我哋入坐時得2-3枱客,
坐低無耐,客人魚貫而入,
未夠七點已經滿坐,
唔係初一、十五都咁旺場嘅

麵底外圍香脆,
中間保持軟身,
材料豐富:
冬菇、茶樹菇、木耳、
枝竹、馬蹄、白菜、菜心、
紅蘿蔔......
夠味又好味

鮮淮山蜜豆蠔仔
翠玉瓜和三色椒新鮮,
鮮淮山爽脆,
甜豆剛好熟透,
蠔仔口感似魚蛋,
彈牙又惹味,
多色食材夠健康。

椰汁香芋南瓜
椰汁香芋南瓜
香芋夠腍粉又夠粉,
南瓜就有啲唔粉,
椰汁香噴噴,送飯一流。

整體食物正常OK,
媽子話好食過荃灣個間喎。

Other Info. : 祇收現金; 茗茶每位$8.00 (5-10PM); 免加一 (星期六、日、公眾假期、初一、十五、佛誕除外)
2019-03-01
$80 (Dinner)
  • 羅漢齋炒麵
2019-01-09 1151 views
這天剛剛看完醫生後吃了藥後睡一會就到中午了,到中午後覺得十分冷,剛好碰好想吃齊,於是就去石排輕鐵站附近的素食店吃,然後叫了一個咖喱羊腩飯外賣吃,外賣要加1蚊飯盒錢,即37元正,回到家後立刻打開來吃,打開後第一時間嗅到很香的咖喱味,至於素食羊腩吃下去時和真的羊腩是有少許差距,不過因為今天是吃素的日子,那樣就不介意了,內有西蘭花,馬蹄及豆腐,這些吃起上來也弄得比較好,因為是素食店弄出來的素,無論如何也好很多!!!到最後吃完後自己還很希望下次有機會再來!!!
咖喱羊腩飯
2019-01-03
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$36 (Lunch)
咖喱羊腩飯
2018-12-24 1816 views
又係約咗好耐,之前講咗好耐終於過嚟食。起初以為搬咗舖,原來係一個誤會。因為知道呢度經常都好full, 所以之前打咗電話黎訂枱. 好彩有訂枱, 到咗嘅時候都見到都好多客人。坐低後大家就研究叫咩食。今日菜式:因為仲未齊人, 我地見到其他枱叫左碟芝麻糕,所以我地又試叫一碟黎試下。味道好好, 好濃郁既芝麻味道, 口感亦好煙靭,有少許椰汁味道。泰式雲吞冬陰功窩 (8粒) $98呢窩好大窩,賣相同味道又真係激似泰式冬陰功湯, 入面其實仲有好多配料,素蝦、素蟹柳等, 雲吞又係好似樣, 餡料有D似魚蛋既口感, 辣味又唔會搶晒成個湯既味道, 正!粒雲吞真係好似樣~招牌雜果沙律骨 $70上面真係有一大pat沙律食, 而且有少許生果粒食, 而所謂既沙律骨既骨, 當然係素食啦, 但咬落既口感同味道, 我會覺得有點似麥樂雞, 係真既! 而且咬落好似真係咬緊肉食咁,炸粉亦唔厚。酥炸素生蠔 (12) $70雖然口感唔似蠔, 但又幾好味喎., 煙煙靭靭~呢個配上秘製醬料可蘸黎食~酥炸香滑鮮奶 (8粒) $75專程過黎order 呢個既, 因為實在好好味, 每粒鮮奶差唔多同個拳頭一樣咁大, 不過今次既炸漿就厚左少少.
坐低後大家就研究叫咩食。今日菜式:

因為仲未齊人, 我地見到其他枱叫左碟芝麻糕,
所以我地又試叫一碟黎試下。

泰式雲吞冬陰功窩 (8粒) $98

粒雲吞真係好似樣~

招牌雜果沙律骨 $70

酥炸素生蠔 (12) $70
雖然口感唔似蠔, 但又幾好味喎., 煙煙靭靭~
呢個配上秘製醬料可蘸黎食~

酥炸香滑鮮奶 (8粒) $75
專程過黎order 呢個既, 因為實在好好味, 每粒鮮奶差唔多同個拳頭一樣咁大, 不過今次既炸漿就厚左少少. 入面既鮮奶好香滑, 好好味, 甜甜地, 又好似有少少椰香味道. 正!

香芋素仙斑 $70
呢碟又係同事欽點叫做既,  芋頭魚又係做得好好味. 炸粉好薄, 芋頭蓉搓得好軟滑, 加埋甜酸醬食, 味道一流.

公司三文治 (芥醬) $48
一款好西式既素菜, 估唔到下午有得叫, 大家都好想試, 又見隔離枱食緊, 賣相幾靚, 我地都唔執輸叫埋.
入面既餡料好似公司三文治, 入面既餐肉素肉味道同真既餐肉真係可以以假亂真!!!

鴛鴦炒飯 $70
味道同酒樓既一模一樣, 好犀利!!!

食完呢餐素午餐後, 感覺好好, 因為既可滿足口欲, 但又食咁多野, 其實都只係食左D素菜落肚, 哈哈!
2018-12-15
$120 (Lunch)
又去左大力齋廚搵食啦😌果然冇令辣妹我失望😍就黎食到變大辣妹了😭.公司三文治 ($48)真係好好食x1000 入面一睇就見到有幾足料🤤個包烘左底 配埋個醬 小小辣 卜卜脆!.🍝星洲炒米 ($55)一食就知夠穫氣 可惜好似我咁既辣妹 就嫌唔夠辣 連小朋友都可以入口😂.細齋滷味 ($28)齋界F4齊曬 酸齋幾入味 不妨一試❤️.💰Total:$144.1 (加左一 但未計茶錢).味: 8/10飽: 7.5/10抵: 7/10.📍大力齋廚 (屯門)屯門石排頭道5號偉昌工業中心A座地下.我 辣妹將會繼續同大家跑素 搵盡全港甚至世界各地既美味素比大家
公司三文治 ($48)
🍝星洲炒米 ($55)
細齋滷味 ($28)
齋界F4齊曬 [酸齋 咖哩齋 鴨腎 蠔油齋] 酸齋幾入味 不妨一試❤️
💰Total:$144.1 (加左一 但未計茶錢)
味: 8/10
飽: 7.5/10
抵: 7/10
📍大力齋廚 (屯門)
屯門石排頭道5號偉昌工業中心A座地下
2018-09-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
埋黎睇下~又係中式點心呀喂~但今次介紹既係位於屯門石排區既點心😂哩間人好多 所以朝早去叫點心就多D選擇我12點幾去已經得返幾款了😭 講返先 茶錢都係6蚊位 今次叫左3款點 每款20蚊四寶扎🐟魚蛋燒賣🐂山竹牛肉四寶扎就一般貨仔 燒賣就多左小小彈口感牛肉我覺得就比尚膳Yum dd😹我地仲order左個艇仔粥、水餃上海面同雲吞幼面大家都不錯不錯 個人喜好雲吞more.💰Total:$200.2 (性價比黎講我覺得尚膳好d 同埋佢近d市中心 食完行返轉街都方便d嘛).味: 7.5/10飽: 8/10抵: 6.5/10.📍屯門石排頭道5號偉昌工業中心A座地下我山冶將會繼續同大家跑素 搵盡全港甚至世界各地既美味素比大家
埋黎睇下~又係中式點心呀喂~
但今次介紹既係位於屯門石排區既點心😂
🐟魚蛋燒賣
🐂山竹牛肉
四寶扎就一般貨仔 燒賣就多左小小彈口感
牛肉我覺得就比尚膳Yum dd😹
我地仲order左個艇仔粥、水餃上海面同雲吞幼面
大家都不錯不錯 個人喜好雲吞more
味: 7.5/10
飽: 8/10
抵: 6.5/10
📍屯門石排頭道5號偉昌工業中心A座地下
2018-08-08
2018-08-12 1475 views
可以飲早茶食素點心的地方,在香港地來說,絕對是不多。而在屯門,有一間素食店是我同太太一有機會就會去飲早茶的,這就是早已經有名氣的《大力齋廚》。這一天,心血來潮,我同太太一早開車來,為了飲茶,食齋點心。 一早,已經充滿了屯門的素食街坊,9點多來到,已經要等位。人少,當然易搵位,搭檯便可;人多來飲茶,就要花點時間等了,或是等店員安排。是日兩個人,我們在店員的幫忙下算是很快就找到位。坐好位,茶都未上,我們就急不及待地去廚房出口處的點心車,先去取熱辣辣的點心。太太喜歡的,是素食的粉果。這粉果夠大隻,餃皮晶瑩香軟,餡料當然也是夠份量啦,不錯的。 《大力齋廚》做得最好的點心,多年來,始終是素牛肉球。以素肉產品來說,他們做得的確很神似。加點喼汁,入口味道香,素肉球也有爽爽口的馬蹄同鮮味的腐皮在底,是絕對的可口。 素春蛋燒賣,原型是鵪鶉蛋燒賣,素肉燒賣上加了一粒迷你素蛋,令到這東西成為《大力齋廚》獨有的點心。其實,他們的餃子類點心,都用上了同一種素肉漿,味道大同,但皮不同,汁不同就造就了不同的味覺感受。 春卷、咸水角,炸得很好,而且又不會太油。春卷香脆,咸水角入口的煌韌感豐富,而且餡料香口,我們每一次

春卷、咸水角,炸得很好,而且又不會太油。春卷香脆,咸水角入口的煌韌感豐富,而且餡料香口,我們每一次來都自少會叫一份炸點。

除飲茶外,《大力齋廚》的早上也有不少湯粉麵,炒粉麵。此外,更有不少茶餐廳食品出現在 menu 上,而他們的公司三文治就是客人熱點的茶餐廳式美食。一層素火腿,一層雞蛋,一層素扒,一層蕃茄,仲有一層是青瓜,再加上一個輕輕的芥末醬,非常之惹味。

是次,都只是能介紹《大力齋廚》冰山一角的點心出品,而他們的素食點心時段只限早市,下午來,雖然是有機會食到,但下午賣的只是早茶茶市賣剩的點心。大家要來屯門《大力齋廚》食點心,記住早一點入來啊。
$50 (Breakfast)
2018-07-16 943 views
病病地,今日又無食菜,所以揀左食大力齋廚。每次黎一定要飲湯,中size夠晒兩個人飲,今晚係合掌瓜湯,好夠濃好足料,夠味,合掌瓜都食埋,好滋潤。金銀蛋鯪魚肉浸莧菜,鹹蛋皮蛋份量剛好,發揮到佢嘅味道,鯪魚肉做得幾神似,有d似魚蛋口感,底下有大量莧菜好健康。勝瓜雲耳炒花枝,勝瓜比較單薄,肉的部分少左,係咪被削走了?料都幾豐富,有雲耳、馬蹄、甘筍,花枝又係類似「魚旦」的口感的物體,整體味道有少少鹹,用黎送飯較好。
病病地,今日又無食菜,所以揀左食大力齋廚。

2018-05-04 936 views
極品至尊純素盆菜 (大盆菜)**送無酒精汽酒一支**(材料:吉品鮑魚、福袋、排骨、帶子、東坡肉、鹵大腸、貢丸、魚片、黃花魚、鯪魚肉、百葉豆腐、猴頭菇、甜竹、鮮准山、木耳、花菇、蓮藕、白蘿蔔)。。。盆菜好多人都食過基本上來來去去都係個啲配料味道亦都差不多,無乜新意估唔到而家連素食都出埋盆菜純素盆菜大家又食過未不但止造型好神似就連味道同口感都好似唔講唔知自己食緊素每款都好有驚喜(特別係鮑魚同東坡肉)相對平時嘅盆菜仲無咁漏添黎緊母親節可以唔洗同人迫訂番個素盆菜俾媽媽一個驚喜
極品至尊純素盆菜 (大盆菜)
**送無酒精汽酒一支**

盆菜好多人都食過
基本上來來去去都係個啲配料
味道亦都差不多,無乜新意
估唔到而家連素食都出埋盆菜
純素盆菜大家又食過未
不但止造型好神似
就連味道同口感都好似
唔講唔知自己食緊素
每款都好有驚喜
(特別係鮑魚同東坡肉)
相對平時嘅盆菜仲無咁漏添
黎緊母親節可以唔洗同人迫
訂番個素盆菜俾媽媽一個驚喜
2018-05-04 850 views
呢晚我地一大班人 gathering ,雖然都係外賣到會,但今次就有啲新意,唔係食炸雞pizza同壽司,係食盆菜,仲要係純素個隻添!依家大時大節間唔時都會食下盆菜,係素既盆菜就真係第一次woooo素食盆菜都分左四款,呢次我地就訂左呢款極品至尊純素盆菜(大)$1498除左一大盆盆菜之外,佢地會額外有埋兩枝醬汁俾我地食既時侯加落去,仲有一枝無酒精既汽酒送埋俾我地雖然話係素盆菜,但睇落都好吸引咁啵!!有(素)鮑魚、(素)東坡肉、(素)黃花魚、(素)羊腩、(素)帶子.......勁多唔同樣既素食,睇落已經覺得好豐富兼好有趣而且啲象真度都幾高,個鹵大腸睇落都真既係無別啲福袋粒粒都脹卜卜架佢地有埋程序紙教我地點食先最好,要夾起面頭個啲落汁,等個盆菜熱左食感啲先加返面個啲再食就唔怕會滾瀉曬原來唔單止個樣似,啲料食落既口感都幾似,有啲直頭同真既無分別咁!!!個素海參爽口,鹵大腸入味,同食既大腸一樣咁好食呢個素鮑魚都正呀,又係賣相同味道都同真係無異,真係好戔鬼而個東坡肉就直頭係我既全盆至愛~~~點解??因為舊(素)肉面層塊皮既象真度係100%,但呢舊東坡肉真係食多幾舊都唔會有罪惡感👉🏻女士至愛估唔到食

雖然話係素盆菜,但睇落都好吸引咁啵!!

而且啲象真度都幾高,個鹵大腸睇落都真既係無別

啲福袋粒粒都脹卜卜架

個素海參爽口,鹵大腸入味,同食既大腸一樣咁好食

呢個素鮑魚都正呀,又係賣相同味道都同真係無異,真係好戔鬼

而個東坡肉就直頭係我既全盆至愛~~~

估唔到食素既既盆菜都可以食得咁滿足,又唔會好似平時食盆菜咁飽濟

呀媽平時間唔中都話想食下齋食下素,黎緊母親節都可以訂個細既一家人食同佢慶祝下啵

食物質素:🤤🤤🤤🤤(5🤤最優)
價格水平:💰💰💰💰(5💰最貴)
服務態度:🌟🌟🌟🌟(5🌟最佳)
整體評分:❤❤❤❤❤❤❤❤(10❤滿分)
是次評論及分數視乎進餐當天的品質而訂,亦同為個人觀感:)
Delivery
Type of Meal
Dinner
好耐無同呢個舊同學食齋,以前讀書成日一齊食,真清心寡慾😂兩個都搬離屯門後就無喇🙈近幾年出現左呢間野,玩完成日一齊諗去食齋懷挽過去搭叮叮仲要落錯站😂去到石排行過去好近,7點幾坐滿人🙈搭枱見到對面碟芥蘭仔好靚仔就叫,見到沙拉骨舊同學就話平時老公唔食佢無得叫既😂。甜酸松子銀雪魚,其實佢好鐘意食芋頭魚但我個胃唔受得,佢就叫左呢個無咁多芋頭成分既。係素鰻魚(芋頭絲包紫菜)釀素肉再炸成。酸甜汁好味又唔會好似五柳咁俾啲酸菜搶味,食左無嗱喉嚨(有時啲師傅落得太多醋🙈)。松子唔算多。黎到齋舖點會唔叫齋卥味🤤想走豉油齋,同學仔話呢間豉油齋都好食架。先食豉油齋,堅好味又入味,醬油味濃好味唔死鹹。素鵝無其他齋舖既咁硬,但個味無平時食果啲咁濃。酸齋亦無嗱喉嚨問題,咖哩齋真係傳統純素咖哩(唔好話我講廢話,有啲齋舖真係用普通咖哩磚煮,係有肉成份架,而且個咖喱係唔同味)成碟都高質👍🏻👍🏻咦⋯我無食到有齋叉燒自助落單好方便,因為只收現金,我要行去最近既便利店去按錢。途中同學打來惡耗😂芥蘭賣晒,沙拉無骨😂可能個天覺得我地兩個邊食到咁多或者見我地唔夠錢😂咁我叫佢是但叫個,反正我乜都食除左苦瓜😂佢叫左個沙薑雞伴菜芯,影相真係
甜酸松子銀雪魚
細齋味

自助落單好方便,因為只收現金,我要行去最近既便利店去按錢。途中同學打來惡耗😂芥蘭賣晒,沙拉無骨😂可能個天覺得我地兩個邊食到咁多或者見我地唔夠錢😂咁我叫佢是但叫個,反正我乜都食除左苦瓜😂佢叫左個沙薑雞伴菜芯,影相真係好雞😂唔係話我影得差既意思,係個樣真心似雞,仲有脾型😂夾個雞屁屁佢真係入面凹左😂個雞質地胸同脾一樣鞋架喇~唔好咁傻喇,不過一大碟沙薑薑蓉點黎食就係俾佢呃到😂
沙薑雞配菜心

加埋一唔使$200😂早知唔行去按錢
2018-04-28
$100 (Dinner)
甜酸松子銀雪魚
細齋味
2017-08-14 1840 views
今日為了滿足婆婆想飲茶,我想食素菜既想法,我們家去了大力吃午飯,我終於吃了我最喜歡的公司三文治,雖然我吳喜歡工作,但吃大力的公司三文治,是一生一大享受!我真的超愛!其他菜也滿好吃,這個炸鮮奶球,真的超棒,不用點上沙糖吃就好了!!!
是一生一大享受!我真的超愛!