2019-10-27 720 views
假日約咗男朋友一齊去大館影吓相行吓,去之前首先食返個lunch先,喺網上面搵到呢一間好似唔錯,主要係食點心,嚟到見到平平地都能夠食到點心放題,一於試試。環境好舒服,有種高雅既感覺,見到有好幾張圓桌,所以好適合一大班人聚餐。《麻香無骨黑雞腳》第一次食黑雞腳,脆卜卜,配上麻油香真係好好食👍🏻👍🏻《泡椒魚皮絲》魚皮絲非常爽脆,泡椒味道好出,唔會過辣過嗆,幾出色👍🏻👍🏻《雞翼釀糯米》雞翼外皮微脆,包着糯米,米粒偏林,但係加入泡菜調味之後好香👍🏻《銀湖天鵝酥》呢個點心好靚,外層好酥化,入面包住紫薯餡,甜度啱啱好,整體不錯。《紅菜頭蝦餃》外皮好煙韌而且晶瑩剔透,蝦肉好爽彈,食得出新鮮,而且都幾多蝦仁👍🏻雖然任食,但都好有誠意。《真菠蘿包》入面真係有真嘅菠蘿肉,而且都幾甜,外層酥皮都幾脆,整體不錯。《雪茄春卷》呢道點心十分有新意😆味道都好好,食咗兩轉,餡料好足,而且春卷外皮好脆口,推薦👍🏻👍🏻👍🏻 呢度環境唔錯,而且價錢唔貴,可以食到好飽,質素真心幾好,全部點心都好有gimmick,黎中環可以一試👍🏻

《麻香無骨黑雞腳》
第一次食黑雞腳,脆卜卜,配上麻油香真係好好食👍🏻👍🏻

《泡椒魚皮絲》
魚皮絲非常爽脆,泡椒味道好出,唔會過辣過嗆,幾出色👍🏻👍🏻

《雞翼釀糯米》

《銀湖天鵝酥》

《紅菜頭蝦餃》

《真菠蘿包》

《雪茄春卷》

2019-10-26 373 views
星期五幫趁任食3小時,時段2:30-5:30。 對中環分店印象非常差,男侍應態度十分差,沒有理會碟上還有食物, 多次自把自為收走。在現場所見,客人無奈要趕快食完,趕著走,根本氣氛,節奏讓人很不安,不舒服,莫講話3小時,想坐耐 d都唔想。
2019-10-24 436 views
很久已經沒有和好友們吃飯,好友提議這裏聚餐,我之前來過,都覺得不錯,便一起吃個晚飯。桂花鐵棍淮山$58淮山爽甜,帶著淡淡的桂花味,作為前菜,是一個不錯的選擇。欖角肉鬆蒸秋葵$68,龍龍的欖角蓉,覆蓋了秋葵,令到原本淡而無味的秋葵,變成了爽甜,令人耳目一新。片皮鴨一隻配蛋皮20件$498這個是新出的產品,之前來過都未看到,今次當然試試。 片皮鴨皮脆肉嫩,可以配上四種不同的醬汁,包括傳統的片皮鴨醬、柚子蜜、菠蘿粒和胡麻醬。亦可配搭大蔥絲、青瓜絲、山楂條和子姜片,不同的配料,產生不同的效果,不過個人始終喜歡傳統的片皮鴨醬多一點。至於蛋皮,蛋香味道十足,和片皮鴨算是一個新的配搭,亦是一個新的嘗試。蜂蜜柚子脆蝦球$108蝦肉爽口嫩滑,脆漿不會過厚,配上蜂蜜柚子的甜味,開胃到不得了。糖心黑蒜燉響螺$78兩位,湯的味道似藥材煲成的湯,以茶壺上,並用茶杯喝,感覺像喝茶,實在是喝湯,這個設計很特別。

桂花鐵棍淮山$58
淮山爽甜,帶著淡淡的桂花味,作為前菜,是一個不錯的選擇。

片皮鴨一隻配蛋皮20件$498

蜂蜜柚子脆蝦球$108

2019-10-23 348 views
《名館》一向是小妹飯堂,慣常是光顧希慎分店。聽聞中環店很有特色,好奇心驅使下,特地轉場,一看究竟。所謂聞名不如見面,中環店果然有特色。採用冷門彩藍橙金作主調,加上白雲的燈飾,吸睛度爆燈!柱後的轉角位,順勢設計成廂房小偏廳,將缺陷變成優點 👍💖💖,有特色有實際。前菜是桂花鐵棍淮山 $58,口感清脆爽口,健康涼拌小菜。主角是片皮鴨 $498 一隻,鴨皮燒得火紅香脆,鴨香四溢,令人大為垂涎 🤤🤤配角亦充滿心思,黃色蛋皮取代故有的,口感更為鬆化。醬料四款,除慣常的甜醬外,還有柚子醬、芝麻醬及菠蘿醬。無獨有偶,醬料都以甜酸為主,殊途同歸。如詩似畫的的玫瑰賣相,實在叫好。鴨肉的酥香,以青瓜大蔥山楂子薑為配菜;不論跟那一款醬,都很和諧,但最愛還是原先一款。欖角肉鬆蒸秋葵 $68,沒有潺潺的黏口感,反而有點爽脆,加上欖菜的咸香吊味,食個不亦樂乎。蜂蜜柚子脆蝦球 $108,蝦肉嫩滑,柚子惹味,賣相骨子有心思。半葫蘆鳥籠有啅頭,如能配個小轉盆更為理想。糖心黑蒜燉響螺 $78,熱、香、味濃,有水準💖💖。輕嚐一小杯,實在吊癮……😩😩,下回一定要獨享一壺 😂😂脆米飯焦蝦 $128,炒飯重點要乾身夠香,放入飯焦,

前菜是桂花鐵棍淮山 $58,口感清脆爽口,健康涼拌小菜。

脆米飯焦蝦 $128,炒飯重點要乾身夠香,放入飯焦,在香味一環就輕易取勝;加上大蝦嫩滑,不消一會便見底了 😂😂。

麻雀詐糊 $68,椰汁桂花糕,又一啅頭之作,不得不讚賞其心思 💖👍👍。俗語有云 "包輸詐旺" ,這種詐糊多食幾次又何妨 😂😂😂,糕點過後,還有"錢剩" ,好意頭 👍有意思 😂😂😂

2019-10-17 721 views
平日原來這間名館出了點心放題,我朋友食過話好多款式又超級美味,所以一定要約好友來品嚐一下!服務和環境是一流的,之前來食晚餐已經好滿意,寬敞舒服及獨特的風格設計,整體感覺好靚;樓頂高配上可愛的閃閃雲形燈飾及牆上有好多不同擺設及掛畫,好有藝術感!可以隨意選擇點心紙內的點心、前菜、甜品等等,當然也要食得哂啦,我一向不浪費食物!熱茶是健康去油、清香撲鼻又幫助消化的玄米茶!點心有好特色,我們點了好多款喔!前菜1. 桂花鐵棍淮山這個必點!淮山好爽口又微甜桂花香又涼快的感覺,好特別又美味又健康!2. 水晶餚肉小小的好適合,口感香軟肉質香口,喜歡啫哩型的口感!3. 麻醬腐竹惹味唔辣,厚身腐竹配上麻醬原來咁好食!唔油的!4. 宮廷點心拼盤圓形木架精心擺放了5種不同點心,有甜鹹點,如流心紫薯果(鬆化外層、內餡是流心軟滑的紫薯蓉)、金箔紅菜頭鮮蝦餃(不是個個喜歡食紅菜頭,但這個切成小小粒一點草青味都無,上面金箔好高貴,內餡的鮮蝦又大隻又爽口配上透明外皮的煙韌)、鬆軟彈口有筋性的古法不會太甜紅棗盞、酸酸甜甜又冰凍的滑滑士多啤梨啫哩奶凍及煙韌彈牙小白兔蓮蓉內餡糯米糕!5. 雪茄鮮蝦春卷這個必食!賣相已經好吸引,

1. 桂花鐵棍淮山
桂花鐵棍淮山

2. 水晶餚肉
水晶餚肉

小小的好適合,口感香軟肉質香口,喜歡啫哩型的口感!

3. 麻醬腐竹
麻醬腐竹

惹味唔辣,厚身腐竹配上麻醬原來咁好食!唔油的!

4. 宮廷點心拼盤
宮廷點心拼盤
古法紅棗盞
金箔紅菜頭鮮蝦餃
流心紫薯果

5. 雪茄鮮蝦春卷
雪茄鮮蝦春卷

這個必食!賣相已經好吸引,連味道、脆口度、神似度都一百分!大大條真的像食雪茄般,內面卷著蔬菜、紫椰菜及鮮蝦,入味又配合剛好!
大良鮮奶鋼脆餅

6. 大良鮮奶脆鋼卷
這個是我食過炸鮮奶最好食的一個!好正,唔會太甜但好軟滑的鮮奶,配上外脆有厚度的脆餅,熱食凍了也一樣咁好食!

7. 懷舊鵪鶉蛋燒賣
好大粒喔!好耐無食過,不是間間中菜酒樓點心店也有的,鵪鶉蛋蛋黃好香、燒賣皮薄肉香滑!

8. 太極馬拉糕
這個馬拉糕好鬆軟,真的製作成2種不同的顏色,不會太甜但軟熟鬆軟,賣相也是一流!正呀!

太極馬拉糕
懷舊鵪鶉蛋燒賣
2019-10-15
$108 (Tea)
桂花鐵棍淮山
太極馬拉糕
懷舊鵪鶉蛋燒賣
  • 大良鮮奶脆網卷
  • 宮廷點心盤
想帶外國朋友試下中菜但唔想去酒樓「名館」係一個 good choice!🤩 雖然佢既 selling point 係點心放題,但原來其他中菜都幾好食,唔會太辣,啱曬外國人!一去到見到個裝潢咁 modern, 即刻加分!💯計埋甜品我地 total 點左 5 樣野!♦️藤椒黃金螺片:好睇又好食,味道好濃,肉質啱啱好幾爽口,因為有滕椒,食落會有好少好少既麻辣,可以一試♦️風味口水雞:🐔啲雞都幾滑,小小辣,麻多過辣,味道唔錯,可以做開胃菜⬆️ 古罎酸菜滑魚片:🐟普普通通的酸菜魚,個湯都ok, 個底會有啲薯粉,入曬味,連湯食都幾正。不過,雖然有好多辣椒係面,但一啲都唔辣,唔食辣既人可以試下哈哈⬆️ 百里香雪花牛肋排:有驚喜全部野之中最好食既 竟然係呢個!賣相一般,但我一放入口,「哇」左出聲!因為無諗過佢係咁林咁入味架!!!好好食!大推啊!!♦️麻雀十三么:🀄️最後,當然要試下佢既招牌甜品啦!啲牌係桂花味既 jelly,幾好食,清清地,唔會太甜食食下,大家都望住張美金,諗緊食唔食得因爲佢望落真係成張紙咁,但我身先士卒,搣左少少黎食,然後我望住個侍應,個侍應就話:食得架!😂 跟住張美金就溶左係我個口度喇(不過係

一去到見到個裝潢咁 modern, 即刻加分!💯

計埋甜品我地 total 點左 5 樣野!

藤椒黃金螺片

風味口水雞

百里香雪花牛肋排

⬆️ 百里香雪花牛肋排:有驚喜

麻雀十三么

食食下,大家都望住張美金,諗緊食唔食得
因爲佢望落真係成張紙咁,但我身先士卒,搣左少少黎食,然後我望住個侍應,個侍應就話:食得架!😂 跟住張美金就溶左係我個口度喇(不過係無乜味道的)但呢個十三么真係創意💯

🔶 總括而言,如果有外國朋友黎,帶佢地去大排擋,酒樓之餘,可以帶佢地黎呢間 above average 既中菜館試下,好食又坐得舒服😌
2019-10-14
Dinner
藤椒黃金螺片
風味口水雞
百里香雪花牛肋排
2019-10-13 4290 views
名館不是走中國傳统酒樓的餐館,無論在裝煌或食物方面它是包含中西概念的地方。在此旣可亨用精緻的點心,又有巧手 fusion餸菜;完全感受到厨師對食物的要求和創新的意念,總會帶來驚喜。今次老友由澳洲回港相聚,特意揀選名館來替她洗塵希望能帶比佢美味回憶。服務員禮貌地招呼我們坐下並奉上蕎麥茶,入口清香,是現今健康飲料。鐵板叉燒扒叉燒以鐵板上,熱辣辣香噴噴;望到已流哂口水。因叉燒是整塊奉上,所以有鋸扒感覺。肉質腍滑,鬆化甘香而且香甜味美。👍片皮鴨一隻配蛋皮20片完整大大隻鴨推出來時已嗅到香噴噴,外表燒得很均勻,色澤油潤。職員卽場片鴨,其餘部位亦會隨碟跟上;絕不欺場。而採用的包片是一反傳统以蛋片代替,因有蛋香而不滯口,最貼心的是一直用爐火熱著保持其温度。再者配料多完化有京葱、青瓜、酸羗和 醃製過山渣。而醬料亦很講究有柚子醬、芝麻醬、燒烤醬和一粒粒的菠蘿任由客人喜好。所有材料夾上畧帶油脂的鴨片皆能減輕肥膩感覺,大家皆能多添幾件。👍蜂蜜柚子脆蝦球買相特別,像個雀籠。蝦球大隻,新鲜彈牙;薄薄脆漿沾上柚子汁酸甜開胃。👍黑松露帶子炒滑蛋帶子炒蛋雖是簡單菜式,但亦算是中價菜;再加上黑松露更顯名貴,而炒蛋亦很考
黑松露帶子炒滑蛋
帶子炒蛋雖是簡單菜式,但亦算是中價菜;再加上黑松露更顯名貴,而炒蛋亦很考廚師手功的。
欖角肉鬆蒸秋葵
欖角已很久沒吃過,貪佢可記起兒時回憶。同時秋葵亦是健康食物,平時少吃故特別一試。
日式鰻魚炒飯
用鳗鱼炒飯富有日本色彩,炒得香口和粒粒分明;甚有口感。
冰皮草莓桃包
這個甜品猶如在仙境氣氛中漸漸冒出在我們眼前。一隻隻的冰皮桃包內裏裹著草莓,質感與一般桃包全完不一樣;味道亦不太甜,最重要是它能給大家驚訝,是值得推介。😋
蛋皮20片
醬料和配料
黑松露帶子炒滑蛋
欖角肉鬆蒸秋葵
日式鰻魚炒飯
2019-10-09
$420 (Dinner)
  • 蜂蜜柚子蝦球
3K
2019-10-10 2275 views
老闆今晚要宴請兩位外國商家,對外國人而言,中菜是不二之選。我嚟個小小秘書當然要找一間好的菜館另客人滿意又要另老闆滿意先得。選址在中環擺花街一個廣埸內一樓,裝潢高雅,於人高級感覺,但原來價格並不是想像中昂貴。服務水準佳。最另外國客人感興趣的是片皮鴨。原隻呈現在面前,店員一片片的鋪滿一碟。鴨片可清晰可見皮下脂肪不多,食時那份油脂爆香。一般的是用麵粉皮,這裡是採用了雞蛋所做的蛋皮,好有心思。配菜和醬料更具心思,青瓜,紅菜頭,蔥絲,紫羗是配菜。至於醬料是燒味醬,菠蘿醬,麻醬和甜酸醬。將所有材料包裏好,入口又香又好吃,由於紫羗和菠蘿醬的作用,減輕了肉的飽滯感,這個是我最推介的。另一個餸菜是不可不食的,是鐵板义燒扒,淋上蜜糖,吱吱喳喳的響,好吸引。义燒入口鬆化了不起,甜而不膩的味道另人滿足。蜂蜜柚子脆蝦球又另一經典,賣相吸引之餘,味道也不錯。外層脆脆,內裡蝦肉爽脆鮮甜。柚子蜂蜜的醬汁夠惹味,這款佐酒一流。欖角肉崧蒸秋葵,簡簡單單的一道菜,用了濃味欖角來配襯清淡的蔬菜,味道好夾。最後騰雲駕霧的冰皮草莓桃包甜點出埸了,仙氣飄飄,賣相出眾。雖然是點品但一點也不甜膩,佳因桃包裡面的鮮草莓,酸酸的口感好開胃

鴨片可清晰可見皮下脂肪不多,食時那份油脂爆香。
一般的是用麵粉皮,這裡是採用了雞蛋所做的蛋皮,好有心思。
這個是我最推介的。

义燒入口鬆化了不起,甜而不膩的味道另人滿足。

最後騰雲駕霧的冰皮草莓桃包甜點出埸了,仙氣飄飄,賣相出眾。雖然是點品但一點也不甜膩,佳因桃包裡面的鮮草莓,酸酸的口感好開胃,正!

兩位客人今晚食得盡興開心,老闆又滿意,今年我的加薪有望了...嘻哈!
2019-10-09
$300 (Dinner)
2019-10-09 3635 views
星期日同媽咪飲茶,媽咪最近同朋友試咗間正嘢,呢日帶我嚟食。128蚊任食40款以上點心!任叫任食,即叫即蒸!點心仲要唔係普通貨色,呢到走嘅係精品路線,配合有創意嘅特別造形,仲要免茶位,性價比極高!🔷宮廷點心盤(由上至下)🔸銀湖天鵝酥:賣相100分既天鵝造型,非常可愛。層層酥皮仔細精緻,口感鬆化香脆,入面既紫薯餡軟糯香甜。🔸鎮江水晶淆肉:水晶凍質感彈牙,肉質香嫩,配埋香濃鎮江醋,啖啖滋味。🔸青檸奶凍:青檸奶凍配上鮮果粒,十分清新。🔸抹茶奶凍:茶味香濃,唔太甜,唔錯。🔸雲南涼拌貓耳朵:味道酸甜清新,貓耳朵食落脆卜卜,好開胃。🔸泡椒魚皮絲:新鮮魚皮,口感爽彈有驚喜,而且麻香十足又帶點辣,越食越過癮。🔸金箔紅菜頭餃:賣相貴氣,面層金箔好搶眼,入面有大大隻彈牙鮮蝦,好鮮味。🔷雪茄鮮蝦春卷大大枝雪茄,原來係蝦春卷!外皮好脆,內裡餡料脹卜卜,有鮮蝦,木耳,雜菜,足料好味。🔷流心紫薯果紫薯果係紫薯蓉包住流心奶皇,面層炸得香酥鬆脆,紫薯味香甜,奶皇香濃。🔷螞蟻上樹餃餃皮透薄煙韌,餡料飽滿,有菜有蝦,顏色吸引,健康之選。🔷鮮肉一品小籠包皮薄肉嫩多汁,食嘅時候最緊要小心熱。🔷大良鮮奶脆網卷外皮金黃香脆,鮮奶餡
星期日同媽咪飲茶,媽咪最近同朋友試咗間正嘢,呢日帶我嚟食。

🔷宮廷點心盤(由上至下)
🔸青檸奶凍:青檸奶凍配上鮮果粒,十分清新。
🔸抹茶奶凍:茶味香濃,唔太甜,唔錯。
🔸雲南涼拌貓耳朵:味道酸甜清新,貓耳朵食落脆卜卜,好開胃。
🔷雪茄鮮蝦春卷

🔷流心紫薯果
🔷螞蟻上樹餃
餃皮透薄煙韌,餡料飽滿,有菜有蝦,顏色吸引,健康之選。
🔷鮮肉一品小籠包
皮薄肉嫩多汁,食嘅時候最緊要小心熱。

🔷大良鮮奶脆網卷
外皮金黃香脆,鮮奶餡香甜幼滑。

🔷海綿叉燒包
叉燒包質感真係好似海綿,鬆軟有彈性,叉燒甜甜地。
🔷冰皮草莓桃包
上菜時附上煙霧效果,賣相仙氣吸引,裡面包住棉花糖同士多啤梨粒,甜度適中,甜而不漏。
Tea
2019-10-09 2513 views
而家中式點心放題越黎越多選擇,之前睇IG見到朋友食宮廷點心盤,造型賣相都好靚好吸引!趁假期拉埋朋友一齊黎試下呢個中式宮廷TEA SET。名館既點心放題,除左影相打咭一流,仲好好味!下午茶點心放題時段由14:30-17:00,星期一至五$98加一,星期六/日/假期$128加一,免收茶錢。點心放題按碟計算,唔係按件數計算。✨奧爾良雞翼釀糯米冇骨雞翼裡釀入糯米,非常飽滿,食落啖啖肉。雞翼外皮香脆,入面既糯米軟腍,少少辣,非常惹味。✨和麻醬雞絲粉皮和麻醬香濃,青瓜清新爽脆,粉皮煙韌彈牙,配埋脆卜卜花生,同雞絲,好開胃!✨鎮江水晶淆肉淆肉不嬲係我最鐘意既上海頭盤小食,賣相晶瑩,豬皮凍同豬手肉比例均稱,肉質鮮嫩,質感彈牙,點埋鎮江醋,酸酸地,不肥不膩,十分可口。✨雪茄鮮蝦春卷鮮蝦春卷既1:1雪茄造型真係幾可亂真!上枱時仲有陣陣煙霧效果,岩哂打卡!春卷皮脆卜卜,鮮蝦肉彈牙。✨京城甜脆糍粑呢個要趁熱食,外層脆脆,裡面煙煙韌韌, 口感軟糯。不過佢一份有五條,份量都幾多下。✨螞蟻上樹餃名副其實皮薄餡靚!餃子皮晶瑩剔透,餡料飽滿,鮮蝦大大隻配上蔬菜,感覺健康。✨宮廷點心盤- 銀湖天鵝酥- 鎮江水晶淆肉- 泡
點心放題按碟計算,唔係按件數計算。
✨奧爾良雞翼釀糯米
✨和麻醬雞絲粉皮
✨鎮江水晶淆肉
✨雪茄鮮蝦春卷
春卷皮脆卜卜,鮮蝦肉彈牙。
✨京城甜脆糍粑
呢個要趁熱食,外層脆脆,裡面煙煙韌韌, 口感軟糯。
不過佢一份有五條,份量都幾多下。
✨螞蟻上樹餃
- 雲南涼拌貓耳朵
- 金箔紅菜頭餃
- 抹茶奶凍
- 雜果奶凍
是日最期待既宮廷點心盤出場喇!
賣相華麗,好有特色。裡面包含7款點心,係必叫之選。如果唔係食放題,平時就咁叫一個都要$188,今次真係回哂本喇!
✨大良鮮奶脆網卷
網皮超脆!大良鮮奶香甜,且甜度適中,食落甜而不漏。
✨流心紫薯果
小紫薯外層酥脆,中層既紫薯蓉味道香甜,內層更加有黃金奶皇流心,帶點咸香,口感同味道同樣豐富。
✨法式焦糖燉蛋
面層焦糖金黃香脆,燉蛋蛋味香濃,唔太甜,口感好滑。
最後值得一讚既係,呢到既裝修優雅有特色,色彩鮮明,小裝飾同擺設完美配合主題。
$140 (Tea)
2019-10-09 677 views
難得星期六可以和好友lunch gathering, 可以輕輕鬆輕,唔使趕時間,好relax!今日我揀左名館,上次和友人來過,非常驚喜,所以再次encore!呢度既裝修相當之靚,傳統得黎帶點新潮感!食不宜遲,先黎陳醋珊瑚紅海蜇頭($88),簡直係一個帶着仙氣的前菜!海蜇頭加了陳醋染成漂亮的珊瑚紅色,除了酸度啱啱好,還非常爽脆,很清新可口!欖角肉崧蒸秋葵($68),大家都知秋葵是一種非常有營養的食品,但很多人不喜歡裏面的黏液,但蒸完之後的秋葵黏液減少了,而且伴以欖角和肉碎一起吃,嘅爽口,又惹味!蜂蜜柚子脆蝦球($108),蝦球鮮甜彈牙,外面的炸漿又薄又鬆脆,還沾上蜂蜜柚子醬,酸酸甜甜,無論食味和口感都一流!宮廷點心盤($188)~涼菜3款(泡椒魚皮絲/鎮江水晶餚肉/雲南涼拌貓耳朵)、點心2款( 金箔紅菜頭鉸/銀湖天鵝酥)和甜品2款( 抹茶奶凍/ 紅桑子奶凍)泡椒魚皮絲~魚皮非常爽脆,還有麻辣的口味,好正!鎮江水晶餚肉~江蘇鎮江名菜,瘦肉香酥,肥而不腻,層次分明,配以鎮江浙醋更加滋味!陳醋涼拌貓耳朵~酸辣爽滑,清涼開胃!金箔紅菜頭餃~皮薄晶螢,頂部還加上金箔,好似一個脹卜卜的錢包!餡料是非

欖角肉崧蒸秋葵

宮廷點心盤($188
宮廷點心盤

泡椒魚皮絲~魚皮非常爽脆,還有麻辣的口味,好正!

陳醋涼拌貓耳朵~酸辣爽滑,清涼開胃!

泡椒魚皮絲/鎮江水晶 餚肉/雲南涼拌貓耳朵

金箔紅菜頭餃~皮薄晶螢,頂部還加上金箔,好似一個脹卜卜的錢包!餡料是非常鮮甜爽脆的蝦肉,加番少許紅菜頭汁,好好味呀!
金箔紅菜頭餃

銀湖天鵝酥~天鵝造型很美麗,酥脆的外殼包裹着微甜的蓮蓉,不錯!
銀湖天鵝酥

抹茶和紅桑子奶凍滑捋捋,凉浸浸,食完水煮魚再食奶凍真係超舒服!

沸騰水煮滑魚片($298),除了有好嫩滑的龍脷柳外,其他配料也非常豐富,有午餐肉,豬紅,金菇,薯粉和貓耳朵,秘製湯底加上紅椒和紅油,麻辣味比例啱啱好,所有食物滲滿惹味湯汁,真係好味到停唔到口!

沸騰水煮滑魚片

脆米飯焦蝦($128),以脆米加飯再加蛋一起炒,非常乾身,鬆脆而帶有蝦油的油香,蝦又大隻又彈牙,好正!
脆米飯焦蝦

十三么($128),玩味十足的麻雀其實是桂花椰汁糕,而另外2張仿製美元和人民幣其實是威化餅,真係好搞笑!桂花糕椰汁味濃郁,還有淡浂的桂花香味,不錯!

2019-09-21
金箔紅菜頭餃
銀湖天鵝酥
脆米飯焦蝦
2019-10-07 414 views
桂花山药非常的好吃,桂花的味道香香甜甜的,上菜的时候是凉凉的也不腻,是最喜欢吃的一道菜。雪茄山药外形非常独特,口味也很好。外皮脆脆的,看起来非常的像。我本身就很喜欢吃流沙包,这个流沙包做的也很好,外形也非常的漂亮,但是并没有吃出燕窝的味道。这个餐前小菜之前也点过,挺划算的,一共有三种,叉烧很好吃。黑松露炒带子也不错,带子很大只。这款凤爪真的很入味。沸腾水煮鱼里面有很多配菜,包括鸭血,午餐肉,金针菇和粉条,都不错,但是鱼并不好吃,是龙利鱼,口感很松,建议店家下次改好一点的鱼,下次打算再试一试水煮牛肉。这款十三幺是由13只看起来很像麻将的甜品组成,还有一张美金和一张人民币都是用米纸做的,可以吃哦,非常的独特。
桂花铁棍淮山
雪茄鲜虾春卷

黑金燕窝流沙包

特选3精品
这个餐前小菜之前也点过,挺划算的,一共有三种,叉烧很好吃。
黑松露翡翠炒带子
黑松露炒带子也不错,带子很大只。
黑凤爪

这款凤爪真的很入味。
沸腾水煮鱼

13幺。

$480 (Lunch)
桂花铁棍淮山
雪茄鲜虾春卷
黑金燕窝流沙包
特选3精品
黑松露翡翠炒带子
黑凤爪
13幺。
2019-10-05 337 views
今日要同好耐冇見嘅中學同學食飯,當我上OpenRice睇吓想食啲乜嘢嘅時候比我見到呢間餐廳啲點心好特別,咁我地就揀咗呢間啦!一開始我哋未到齊人我哋就叫咗個涼拌魚皮食啦!佢好有麻香味,又好爽脆所以我哋都好快清晒一碟,之後就開始叫主食啦!首先想講下個柚子雞球佢真係外脆內軟柚子味又好香!基本上碟碟我都食唔停口,個炸鮮奶唔知點解好有兒時嘅味道,係因為佢個餅皮,好熟悉但又諗唔到幾時食過個鰻魚炒飯到咗超級香因為佢上邊有啲柴魚,食落去好有層次!

個鰻魚炒飯到咗超級香因為佢上邊有啲柴魚,食落去好有層次!
近陣子進駐中環,每到黃昏街燈亮起時,身在煩囂都市之中總想找一處清幽,輕鬆享用晚膳。擺花街1號旺中帶靜,就這樣決定跟友人放工後游走一趟。店內環境以中式為主,但絕不重口味,反而有一種小曲小調的感覺,細緻簡約,需要品味淺嚐。前菜的驚喜小時祖母曾言炸脆漿材料簡單,但做法非常考功夫。若沒有抓得緊時間及份量,整個菜就打跨了。若非友人嚷著要吃,以我點菜的習慣一般也避之則吉。大良鮮奶脆網卷 - 首來順德名菜大良鮮奶,外型有別於傳統做法,摒棄以炸漿皮製的元寶買相,換上新派脆網,外相有點像西式窩夫,咬落香脆甘甜,而且新做法除去麵粉漿中的澀味,驚喜萬分!蜂蜜柚子蝦球 - 餸菜端上來的時候,清新的柚子香味隨即噗來,加上壺蘆雀籠的裝飾,眼睛極盡享受~急不及把蝦球夾起咬一口,脆薄的炸漿醮上柚子蜂蜜,再咬進彈牙爽口的蝦肉,層次鮮明,真的不得了唷~中場淨化味蕾蠔仔粥 - 潮洲菜中的蠔仔粥是逢有必食之選。這𥚃的蠔仔數量多,粥底鮮甜,在前菜與主菜之間品嚐可有淨化味蕾之效。主菜陣容鼎盛古罎酸菜滑魚片 - 酸菜魚酸酸辣辣,平衡又濕又熱的天氣最適合不過。單看以中國氣鍋盛載,陣容已經冇得輸。酸辣比例均勻,魚肉無⻣人超滑,內有大

前菜的驚喜

大良鮮奶脆網卷
蜂蜜柚子蝦球
中場淨化味蕾
蠔仔粥
𧐢仔粥

主菜陣容鼎盛
古罎酸菜滑魚片 - 酸菜魚酸酸辣辣,平衡又濕又熱的天氣最適合不過。單看以中國氣鍋盛載,陣容已經冇得輸。酸辣比例均勻,魚肉無⻣人超滑,內有大量酸菜丶娃娃菜及薯粉,花椒數量略為多,舌尖太麻了。幸好點了金銀蒜蒸娃娃菜,中和一下,重拾味蕾的感覺。
金銀蒜蒸娃娃菜

主食甜品 後勁凌厲
飯焦鳳尾蝦  - 這道菜以飯焦作召來,最初以為是一片片的飯焦塊,但當在上桌時則一大碗炒飯。心想為何跟既定的模式稍有落差?答案不在於形而是在內,原來是加有脆米炒,口感有如飯焦,香脆有嚼口,但又不會黏牙或過硬而弄傷口腔,妙!另外一絕就是數隻連殻大蝦。據聞大蝦是跟脆米一齊炒,加熱後把蝦膏蝦油逼出,直接黏在脆米上,讓整碟炒飯更加濃郁甘香。

飯焦鳳尾蝦
麻雀十三么 - 以傳統桂花椰汁糕精製成一副無敵十三么,沒想到甜品也可以這麼精緻,敬佩!敬佩!
2019-10-04
$250 (Dinner)
大良鮮奶脆網卷
蜂蜜柚子蝦球
蠔仔粥
𧐢仔粥
金銀蒜蒸娃娃菜
飯焦鳳尾蝦
2019-10-04 295 views
同屋企人食飯又想有啲新意但係又想食返中菜,所以就揀咗名館啦,不過事實同類型嘅餐廳早幾年已經一早出現,亦都有唔少嘅分店🤔晚市選擇其實唔多,因為本身以為夜晚都會有點心食,點知原來係冇㗎 (因為根據同類型嘅餐廳點心係全日供應)😧當堂失咗預算。。。食物整體不過不失,甜品係賣點,「麻雀詐糊」係做得幾逼真,連美金同人民幣都有🤭大家估下啲銀紙食唔食得? 其實食物唔係差服務都幾好,只係比起同類型嘅餐廳有點兒比下去🤔