2018-05-19 459 views
以前有鴨腿湯河,越南燒乳豬及蝦多士時,這是一間既好味又有特色的越南餐廳。換了餐牌後,居然有大半食物是 pizza 意粉等, 食物雖不至難食,但也難用美味去形容。這已不是一間越南餐廳,已不用再去了。
2018-05-09 369 views
我未曾因為餐廳食物唔好而打食評,但今次真係不能忍受。這間餐廳過往我很喜歡去食,因為很有越南風味。雖然價錢唔係超值,但總會滿意離開。今天再到這餐廳,一拎起餐牌先發覺完全不同。打開餐牌只見到一系列的西式料理,主題越南菜要反到餐牌背面先有。唔緊要,我再望一望,價錢係平左,但款式少左一半。我叫返我喜歡食的火車頭湯河,正正因為咁我對這間我喜歡的餐廳完全失望。個湯自帶酸味,唔緊要,舊蘿蔔係勁酸好似係變壞左嘅一樣。成碗唯一可以接受嘅係河粉,其他完全係不知所謂。反而佢其他西餐係稍為接受。但總括黎講,我永不再來食飯
我未曾因為餐廳食物唔好而打食評,但今次真係不能忍受。
個湯自帶酸味,唔緊要,舊蘿蔔係勁酸
好似係變壞左嘅一樣。
成碗唯一可以接受嘅係河粉,其他完全係不知所謂。
反而佢其他西餐係稍為接受。
但總括黎講,我永不再來食飯
2018-04-15 391 views
今天去堅尼地城站附近開工,和公司分店的同事一起吃午飯,熱辣辣陽光普照的下午,我們選擇吃越式湯粉。同事點了火車頭湯河粉,有些點了夏威夷菠蘿雞扒配飯,比吉打龍利魚飯及咖喱牛筋腩飯。午市套餐飯和意粉類均$58,送餐包餐湯及咖啡或茶。而湯粉餐亦送泰式魚餅或越南春卷一客,同樣包咖啡或茶。
2018-04-13 290 views
今日大概12:30趕住食個lunch就走,見依間近地鐵站,唔太擁擠既越南菜就想試下。環境唔錯啦,闊落又唔洗排隊,外面望落有少少Tiffany blue既感覺幾eye catching 無諗過裡面竟然賣埋西餐,我隔離果枱都嘖嘖稱奇,不過算啦本身堅尼地城除左連鎖快餐店外選擇都唔多,佢賣埋西餐都無話唔好既叫左個西冷牛扒餐,大大塊,有得配意粉、薯菜或白飯,仲有汁同幾成熟揀,仲有餐包、餐湯同餐飲,未開始鋸扒都飽飽地 趕時間無乜印象食左幾錢,好似連加一都只係$70有找,幾抵食,有機會會再黎試下啲pho

2018-04-12
$60 (Lunch)
2018-03-30 290 views
Today is the 1st day Easter holiday... I decide to have something tasty n new and so walk all the way from central to Kennedy town to try this Miss Saigon ... after 30 mins walk... finally reach my very disappointment. The place is still named Miss Saigon Vietnamese, but it’s music sound like a bar, it’s menu becoming like a Fairwood or cafe De carol... no more rice paper rolls, crispy pig, chickens etc, when you are changing menu like this, pls change your name too. This is a kind of misleadin
, pls change your name too. This is a kind of misleading.
also if a Vietnam restaurant’s pho no good, don’t call yourself one!
Will never come back.
2018-03-30 131 views
琴日去左間越南菜,去到先發現轉左型,西式同越菜都有轉型前既menu豐富好多,依家乜都無晒…如果你係睇左openrice而黎咁一定會失望!侍應係我地落完order先問要唔要加錢轉餐,其實你可以早少少問囉香茅豬扒湯粉$48,蕃茄湯底配金邊粉,本來想要檬粉但佢話今日無,蕃茄湯幾特別呀不過個湯做得唔好,蕃茄味不濃,豬扒還可以,都幾入味越式春捲$28,上枱時無俾醬我地以為無,食剩一舊先黎問要唔要醬?????????係咪玩野呀一上菜就應該俾埋啦食到得返一舊我話要都唔好意思啦,春捲本身都好味既炸得夠脆芝士白汁煙三文魚意粉$58,估唔到西式先係最好味!白汁做得好好,煙三文魚又正!如果再黎依度食一定係為左食意粉!老實說其實好抵食,大部分都唔過$50
琴日去左間越南菜,去到先發現轉左型,西式同越菜都有

老實說其實好抵食,大部分都唔過$50
2018-03-29
Type of Meal
Dinner
2018-02-25 128 views
平常很少到西環找吃,這次因爲朋友住在這裡附近,所以就在附近找吃的。我們點午市套餐。粉類選了西貢小姐火車頭湯河粉,胡椒鴨腿湯河粉,贈送的小吃則選了春卷,牙車快沙律,飲料選了薄荷香茅茶,蘆薈香茅茶。我點的鴨腿挺大隻,肉很嫩,湯裡面的香料很多,很合我的口味。朋友點的火車頭湯河粉,他說很適合有選擇困難的人,因為裡面有5種食材,一定會滿足你的肚子。第一次喝香茅茶,很清新的感覺。

我點的鴨腿挺大隻,肉很嫩,湯裡面的香料很多,很合我的口味。

第一次喝香茅茶,很清新的感覺。
2018-02-02 98 views
The set lunch essentially consists of versions of Pho.  It included "spring roll" or fish cake or salad. The spring roll was not a standard spring roll. They were two small wraps with a shrimp in each. The  fish cakes were hot, freshly fried, and I didn't find it that tasty but it was ok. Beef and Radish Pho is good, but we had to ask for lime wedges and salt. I added a pinch of salt, and my friend added three to her Pho!
2018-02-02
$80 (Lunch)
2017-11-29 198 views
去旅行去左十幾日, 其中一樣係外地完全食唔到又好想食既野就係越南粉番黎隔一日, 女友就推薦呢間佢之前同朋友食完既越南菜, 終於有得食啦除左入鋪內坐之外~ 都有D 半戶外既位意思係有瓦遮頭之餘又可以享受戶外既自然風我地見今晚有少少凍, 就揀坐入面~坐低諗左陣就好快咁一人叫左一個主菜~再叫左一份小食同一杯飲品首先到既係小食越南春卷~有跟埋一份生菜比你包住黎食, 隨個人喜好~春卷本身炸得比較耐, 未去到燶既地步, 非常脆同香口怕熱氣既可以包埋生菜, 順便減一減油膩感餡料唔少, 可以稱得上足料跟住到既係其中一杯佢地既推介~青檸薄荷沙冰係沙冰入面可以見到有唔少既薄荷葉碎, 薄荷味非常足夠青檸味相比就會冇咁突出, 慢慢品嚐先會FEEL到薄荷下既另一種清新味份量都唔細, 非常適合鍾意薄荷飲品既人~之後係間間越南菜都會有既生牛河~亦係我至愛既主食~呢度既主食真係好大碗下, 一見到我就放心唔洗諗宵夜食乜個湯底比較清香, 冇一般連鎖店咁鹹, 香料味足, 牛味唔錯牛肉量唔少, 肉味唔錯, 粉真係幾多, 食完幾飽下女友既燒豬頸肉濱海都有驚喜~好大碗燒豬頸肉處理得好好, 非常香脆又有肉味, 一流連埋菠蘿同埋煎過

除左入鋪內坐之外~ 都有D 半戶外既位
意思係有瓦遮頭之餘又可以享受戶外既自然風

我地見今晚有少少凍, 就揀坐入面~

首先到既係小食越南春卷~

有跟埋一份生菜比你包住黎食, 隨個人喜好~
春卷本身炸得比較耐, 未去到燶既地步, 非常脆同香口

怕熱氣既可以包埋生菜, 順便減一減油膩感

餡料唔少, 可以稱得上足料

跟住到既係其中一杯佢地既推介~青檸薄荷沙冰

係沙冰入面可以見到有唔少既薄荷葉碎, 薄荷味非常足夠

份量都唔細, 非常適合鍾意薄荷飲品既人~

之後係間間越南菜都會有既生牛河~亦係我至愛既主食~

呢度既主食真係好大碗下, 一見到我就放心唔洗諗宵夜食乜

個湯底比較清香, 冇一般連鎖店咁鹹, 香料味足, 牛味唔錯

牛肉量唔少, 肉味唔錯, 粉真係幾多, 食完幾飽下
女友既燒豬頸肉濱海都有驚喜~好大碗

燒豬頸肉處理得好好, 非常香脆又有肉味, 一流

連埋菠蘿同埋煎過少少既米粉用生菜一次過包住, 再點少少魚露黎食就係正宗既食法

咁樣食又真係別有風味, 菠蘿既甜同爽口解左燒豬頸肉既肉膩感, 加埋生菜配合得好好食

不過都係太大碗, 女友食唔晒唯有我包底食多舊

食物質素不俗, 價錢唔太貴, 又近女友放工, 絕對可以再黎食既越南菜
「西貢小姐」是一間在西環頗受歡迎的越南菜館,因鄰近港鐵站,附近市政大樓的停車場又便宜,不論自駕或坐港鐵前來也十分方便。 *** 溫馨提示:科士街雖然時刻泊滿車,但也時常抄牌!*** 店內裝潢簡約,牆壁有一幅甚富越南色彩的畫作。餐廳左右兩邊均可獨立區間,相信可作小型派對之用。 安南香蕉花雞絲沙律是風味十足的頭盤,甜、酸、辣三味俱全,食感清爽。隨沙律伴上蝦片一塊,口感略實欠脆,是減分點。 另一道冷盤三文魚籽炸魚柳米紙卷挺續上一道菜的清爽感覺。在鹹香三文魚籽及酥脆炸魚柳的引味下,味道層次豐富。 友人喜愛越式小吃,順理成章點選了多款小吃共享品嚐。芝士蝦多士、蜆港炸蝦餅及河內蔗蝦勻是香口炸物。因三款菜式同以蝦膠作主要食材,所以味道相近。比較可惜的是蝦膠口感不及預期彈牙,所以各菜式的評價只屬一般。 青檸牛油銀鱈魚是為細細而設的菜餚,魚柳雖然稍厚粉,但仍保應有的脆感。青檸牛油不及預期搶香美味。咖哩海鮮內含海蝦、魚柳、軟殼蟹、薯仔、蘿蔔等食材,風味不錯,辣感不弱,淺嚐滋味。如想進一步享受咖哩的味道,可以脆脆蒜蓉包蘸點品嚐。刺激過後,來一杯青檸薄荷沙冰洗滌味蕾,冰涼清新甚 refreshin

安南香蕉花雞絲沙律

三文魚籽炸魚柳米紙卷

友人喜愛越式小吃,順理成章點選了多款小吃共享品嚐。芝士蝦多士蜆港炸蝦餅河內蔗蝦勻是香口炸物。因三款菜式同以蝦膠作主要食材,所以味道相近。比較可惜的是蝦膠口感不及預期彈牙,所以各菜式的評價只屬一般。
芝士蝦多士

蜆港炸蝦餅

河內蔗蝦

青檸牛油銀鱈魚

咖哩海鮮

蒜蓉包

刺激過後,來一杯青檸薄荷沙冰洗滌味蕾,冰涼清新甚 refreshing ~~
青檸薄荷沙冰

燒越南乳豬仔是餐廳的招牌菜,亦是全晚最佳推介。乳豬皮酥肉嫩,豬味濃香,質素比很多酒家或西班牙菜館還要好,甚有驚喜!
燒越南乳豬仔

最後一連兩道炒椰菜苗,椰菜苗選材不算嫩,以蒜蓉或馬拉盞炒煮味道分別不大。
蒜蓉炒椰菜苗

馬拉盞炒椰菜苗

西環這個小小的社區,聚集了數目繁多的餐廳,當中尤以西菜為主,像「西貢小姐」這種越菜館相對少有,難怪在區內有一定吸引力。在云云菜餚中,小編首推燒越南乳豬仔,皮脆肉嫩,十分出色,值得試試!

[23/11/2017; Thu]
2017-11-23
$240 (Dinner)
三文魚籽炸魚柳米紙卷
咖哩海鮮
青檸薄荷沙冰
2017-11-23 157 views
今日有啲事所以要遠赴堅尼地城,一出地鐵站已經餓餓地,決定係附近搵間餐廳食近排幾鍾意食越南菜,咁岩隔離就有間睇落幾好既miss saigon,就食你啦一入到去坐低見到個擺位咁靚,即刻影返張相先雖然未到食飯時間,但係入座率都幾高一個人,胃空間有限,淨係叫左2樣野食西貢小姐火車頭湯河粉 $105一睇個名就知係招牌菜,雖然一舊水,但真係好大豌,好足料首先試啖湯先,又係一種幾特別既味, 味道香濃,飲得出係牛肉湯底黎,而且應該係真村實料,煲左好耐,所以啲牛肉味出哂黎,忍唔住起勢咁飲多幾啖啲料都幾豐富,有生牛肉,牛腩片,牛丸,牛柏葉,牛筋,蘿蔔等等生牛肉同埋牛丸啲味就最出,不過,蘿蔔就爭咁少少味O但整體黎講都唔錯既芝士牛油果酥炸珍貴軟殼蟹米紙卷 $83另外叫左個小食-芝士牛油果酥炸珍貴軟殼蟹米紙卷我幾鍾意牛油果同埋軟殼蟹呢個配搭,所以食親手卷/米紙卷都會揀佢呢個仲要有埋芝士添,成舊放入口岩岩好.味道好新鮮,軟殼蟹似係岩岩炸好出黎,仲有醬可以點下,正呀不過一個人食完呢2樣之後,實在係太飽啦洛神花茶本來係想叫杯沙冰既,但經理好細心,見我病病地,推介左我試呢杯季節限定係洛神花茶,估唔到越南餐廳都有啲咁養生

一入到去坐低見到個擺位咁靚,即刻影返張相先
雖然未到食飯時間,但係入座率都幾高

一個人,胃空間有限,淨係叫左2樣野食

西貢小姐火車頭湯河粉 $105
西貢小姐火車頭湯河粉

一睇個名就知係招牌菜,雖然一舊水,但真係好大豌,好足料

芝士牛油果酥炸珍貴軟殼蟹米紙卷 $83
芝士牛油果酥炸珍貴軟殼蟹米紙卷

另外叫左個小食-芝士牛油果酥炸珍貴軟殼蟹米紙卷
不過一個人食完呢2樣之後,實在係太飽啦

洛神花茶
本來係想叫杯沙冰既,但經理好細心,見我病病地,推介左我試呢杯季節限定係洛神花茶,估唔到越南餐廳都有啲咁養生既飲品
一上到枱,熱辣辣,聽經理講係岩新鮮煲好既.味道酸酸甜甜,易入口,飯前飲就可胃,飯後飲就消滯,幾有諗頭
不過最值得讚既係個經理,夠細心,見佢全埸周圍行同啲客傾計,應該都留到唔少客.唔怪得6點幾間餐廳都已經有唔少人氣
最後見到佢有啲午餐同埋下午茶餐牌,好似好抵食,可惜我好少過黎堅尼地城.
2017-11-22
芝士牛油果酥炸珍貴軟殼蟹米紙卷
2017-11-21 163 views
粉藍色招牌的Miss Saigon很eye-catching,藍色為主的裝潢會令人誤以為這是一間甜品店在窗邊位置坐下,既可以享受陽光,也可以一睹對街堅尼地城地鐵站外石牆樹的風采午市套餐十分經濟實惠,大約$60便有一客小食,一碗湯河,一杯熱飲。火車頭湯河 $68湯底清甜,配料有生牛肉、牛腩片、牛丸、牛栢業、牛筋,配料份量不多,質素一般。奉送一客小食,選了無骨鳳爪沙律,味道正常。反而越南咖啡有驚喜,這裡有幾種款式供選擇。點了5號,套餐加$8杯碟用竟然用上Le creuset粉藍色配合餐廳主題。待濾壺中的咖啡完全滴下到杯中,移開濾壺,隨即聞到陣陣咖啡香,帶果仁香味。將咖啡和杯底的煉奶拌勻後便可以飲用,味道香甜幼滑,少了一般越南咖啡的酸,更容易入口,不錯會再來試試其他口味越南咖啡。

火車頭湯河
火車頭湯河 $68
無骨鳳爪沙律
奉送一客小食,選了無骨鳳爪沙律,味道正常。
反而越南咖啡有驚喜,這裡有幾種款式供選擇。
Creative 5: success
點了5號,套餐加$8
杯碟用竟然用上Le creuset

5號成功
會再來試試其他口味越南咖啡。

2017-11-20
$76 (Lunch)
Creative 5: success
2017-11-08 159 views
同朋友打完波,好肚餓,朋友話西環呢間越南餐廳唔錯,就入去醫下肚!我地點咗set lunch,有十幾款,幾多選擇,我叫咗西貢小姐火車頭湯河粉!可以揀河粉、檬粉或者金邊粉,我揀咗河粉!另外跟餐仲有一款小食,我要越式春卷,脆卜卜,如果有多d就好!火車頭真係好豐富,有生牛肉、牛腩片、牛丸、牛柏葉同牛筋!牛腩片半肥瘦,好正!其他配料都唔錯!湯底唔會重味精好咸!跟餐仲有杯野飲!下次可以試下其他lunch set!

可以揀河粉、檬粉或者金邊粉,我揀咗河粉!

火車頭真係好豐富,有生牛肉、牛腩片、牛丸、牛柏葉同牛筋!
牛腩片半肥瘦,好正!其他配料都唔錯!
湯底唔會重味精好咸!
跟餐仲有杯野飲!

下次可以試下其他lunch set!
2017-11-05
$80 (Lunch)
2017-11-07 123 views
趁上午不用上班,睡個飽,然後起床就落樓下吃午餐,趁好心情,吃個特別的越式午餐吧!這間越南餐廳在我家樓下開了一陣子,又未試過,就入去吃個lunch吧!環境很寬敞!這裡有set lunch,我點了西貢小姐火車頭湯河粉!我要檬粉底!另外跟餐可選一款小食,我選了越南魚餅,魚餅有點辣辣的,頗惹味!火車頭檬粉好足料,有生牛肉、牛腩片、牛丸、牛柏葉和牛筋!湯底很香的牛肉味,不會令人口渴,牛筋夠淋,生牛肉有咬口!跟餐還有飲品一杯!整體來說味道和環境都不錯,西環人又多個選擇!
環境很寬敞!

火車頭檬粉好足料,有生牛肉、牛腩片、牛丸、牛柏葉和牛筋!

湯底很香的牛肉味,不會令人口渴,牛筋夠淋,生牛肉有咬口!

跟餐還有飲品一杯!

整體來說味道和環境都不錯,西環人又多個選擇!
2017-11-06
$88 (Lunch)
  • 西貢小姐火車頭湯河粉
2017-10-30 152 views
見店門外一排白色落地玻璃摺門, 上面天空藍的橫額寫上Miss Saigon Vietnamese Cuisine餐廳吸引了。 心血來潮想食越南菜於是推開門, 裡面裝修很優雅。我們點了個西貢小姐越南春卷, 送來時有一杯生菜另上, 方便你包住春卷沾少少汁一起食, 外面有菜清新的味道內里的春卷很香脆, 非常開胃。再來原個椰青雞肉焗飯, 上層用芝士加雞肉蓋面焗製的原個椰青飯, 每口飯都吃得出香濃的芝士味, 有點似在吃意大利燉飯多了椰汁的口感, 很特別, 趁熱吃時還會吃到芝士拉絲。馬拉盞炒通菜味道濃郁帶咸香, 口感層次比一般炒菜更豐富。越南咖啡沙冰, 很特別, 但沙冰易溶會令咖啡味變淡。 斑蘭椰子燉蛋白, 外型似蛋糕, 清香的斑蘭味道混合椰奶香味燉製的蛋白口感嫩滑一流, 值得一試。

Type of Meal
Dinner