結婚周年紀念,原本打算吃好點,亦見此餐廳有很多好評,點知結果令人大失所望。見Menu上全部都是中環價,任何一份所謂的omakase都需要千元以上。首先點了二人份的爐端燒套餐,每人需要千五蚊落樓的價錢,結果拿出來的食物質素全部普通到不行,冇heart,完全感受唔到對食物的尊重,沒有好吃的感覺,難怪現在香港人都寧願北上消費,這樣的價錢這樣的質素,真的當香港人水魚嗎?別說是日本了,香港有很多其他日本餐廳比它便宜也比它好吃很多,希望大家不要上當。
2023-12-02
$1500 (Dinner)
2023-11-25 508 views
本身3星期前book 左Aqua 今晚星期六食night brunch, 昨天先話18歲以上先入得。 嬲到我呢…. 佢所有confirmation email 及 message 冇呢個condition, not until 我話同14歲兒子慶生,仲要第二日係星期五下午先呭講。最後,我揀左呢度,絕對係上天安排唔去嗰D以為自己天上嘅餐廳。 第一次黎,服務好好,副經理非常nice, 我一定會再去

2023-11-18
$1000 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 軟殼蟹蟹子沙律
  • 壽司套餐
2023-11-16 438 views
打邊爐不是我的至愛, 但沙田帝逸酒店的源峰最近推出日本和式火鍋 -「冬日暖意.時令鍋物」套餐的確好吸引, 而且抵食! 套餐包括前菜、刺身、鍋物、蒸物、燒物、揚物及甘味~ 各自點好火鍋後, 大家酒癮起, 飲番杯啦~前菜是涼拌菊花野菌鰹魚湯浸漬, 賣相精緻而淡雅. 咸鮮有度的三文魚子配搭爽甜的金谷菜、白舞茸及白占地茸, 清清的.刺身有五款, 店員介紹要按次序吃, 先吃鯛魚、縞鰺, 再到油花分佈均勻兼油潤的中拖羅, 接著是黏牙而爽口的牡丹蝦, 最後是北海道帆立貝, 單單是刺身都讓人印象深刻, 幾鮮甜!蒸物是東寺茶碗蒸, 滑捋捋的蒸蛋內有豆味濃郁的京都鮮豆腐皮, 配搭鮮甜蟹肉, 互相輝映. 鍋物四選一, 我選的是豪華海鮮寄世鍋, 配搭的湯是鰹魚淡醬油湯, 鍋物有五款食材, 包括鮑魚、鱈場蟹、帆立貝、白身魚、大蜆.鱈場蟹好鮮甜, 超級好味! 澳洲鮑魚薄片, 灼一至兩分鐘更可, 軟稔度剛剛好, 少少甜.鍋物有水菜、娃娃菜、大大條甜甜京蔥、雜菌、嫩滑豆腐、葛絲及稻庭烏冬, 野菜是十分鮮甜, 就算吃不完彈牙的烏東, 也要吃光野菜.朋友點的和牛砂煲涮涮鍋則是北海道利尻昆布清湯, 鹿兒島野崎28至30月齡

各自點好火鍋後, 大家酒癮起, 飲番杯啦~

朋友點的和牛砂煲涮涮鍋則是北海道利尻昆布清湯, 鹿兒島野崎28至30月齡和牛, 幾乎入口即溶, 好軟滑而又有肉味.

燒物是鰤魚照燒, 鰤魚油甘魚, 大火遠燒, 燒得十分香口惹味, 尤其魚皮香脆, 獲得魚腩部位的朋友更讚魚肉嫩滑, 吃完再吃伴碟的牙薑, 清爽帶酸, 很能消膩, 最後吃腍甜的紅莓, 整個燒物很完滿.
蝦雜菜天婦羅, 粉漿夠薄, 蝦又大隻彈牙, 中間有少少濕的, 不過過度乾硬~
季節甜品是焦糖布甸, 之上有鮮甜柚子肉及多汁的巨峰提子, 超滿足的一餐.
冬日暖意。時令鍋物供應期至2024年2月29日, 而買一送一優惠則到10月31 日, 每日限量10套(共20位客人), 先到先得, 記得訂位要用優惠碼MZHOTPOT.

2023-10-20
$730 (Dinner)
  • 涼拌菊花野菌鰹魚湯浸漬
  • 刺身
  • 茶碗蒸
  • 海鮮寄世鍋
  • 蝦雜菜天婦羅
  • 鰤魚照燒
2023-10-28 257 views
 對帝逸酒店的日本餐廳源峰一直有好感,但礙於地點比較偏遠,所以惠顧的次數算不上很多。難得久未露面的朋友搞局,仲要係呢度,即使攀山涉水,我也在所不辭。盡趕,卻仍是最遲到埗的一位,要大家等,實在不好意思。率先來的沙律,菜蔬加上白舞茸、白占地茸等菇菌類,與及爆汁的三文魚籽,清爽又開胃。接下來的幾款刺身,不論爽身的池魚和金目鲷,或是甜美的牡丹蝦及北海道帶子,定係入口融化的拖羅,全都是十級新鮮,人人讚好。茶碗蒸除了熱度足,也是我嚐過最足料的出品,好誇張的。鰤魚好厚身,皮脆而肉緊緻,但唔係死實實,照燒做法吸引,吃罷再嚐粒旁邊的小紅莓,正好中和魚油的膩感,師傅呢個安排非常好。再來的野菜海老天婦羅,份量蠻多,佢係鬆脆好吃的,不過細食既我亦只好留肚,否則根本無可能應付之後的龐然大鍋物 (雖然最終都係無法完成)。鍋物有幾款選擇,不管你是海鮮控、牛魔王,抑或是豚肉支持者,都不愁沒選擇。看朋友的豪華海鮮寄世鍋,相當足料吸引。而我的選擇,也就是壽喜燒,畢竟我都是徹頭徹尾的食肉獸。五件和牛緊緊地捲起,仲有一大盤的野菜,同埋烏冬,份量會否太過驚人? Anyway,和牛的質素很好,在甜醬油湯底下輕輕拖一拖,香甜軟滑,

盡趕,卻仍是最遲到埗的一位,要大家等,實在不好意思。
茶碗蒸除了熱度足,也是我嚐過最足料的出品,好誇張的。
看朋友的豪華海鮮寄世鍋,相當足料吸引。而我的選擇,也就是壽喜燒,畢竟我都是徹頭徹尾的食肉獸。五件和牛緊緊地捲起,仲有一大盤的野菜,同埋烏冬,份量會否太過驚人? Anyway,和牛的質素很好,在甜醬油湯底下輕輕拖一拖,香甜軟滑,而野菜吸取了湯底的精華,魅力倍增。
甜品是布甸,味道是楊枝甘露,清新!

呢個鍋物套餐既份量真係唔嘢少,記緊留肚保持戰鬥力,否則難以應付。
2023-10-27 126 views
呢排凍凍地係時候打邊爐喇!平時通常都係食港式火鍋多今次就去咗食日式嘅shabu shabu,做咩事咁豪咪就係呢間餐廳做緊買一送一優惠囉,咁鬼抵你話點可以唔去食吖。邊間餐廳咁正咪就係沙田帝逸酒店入面嘅源峰囉!上次嚟食好嘢已經係3年前staycation嘅時候,久別重逢嘅我真係好鬼期待呀。呢度嘅環境依然係咁鬼正!居高臨下又有落地玻璃好開陽好舒適。今次同埋一班好朋友嚟食梗係要飲番支清酒開心吓啦。呢枝車坂純米吟釀酒香溫和口感清脆味道微微酸,經過冷卻後飲落更加好味。我哋今日食呢一個鍋物有好多道菜,首先嚟嘅係前菜涼拌菊菜野菌鰹魚湯浸漬,入面有啲菊菜仲有白舞茸同埋我第一次食嘅白占地茸,食落去好清香幾唔錯喎。跟住嚟嘅係刺身總共有五款咁多!有中吞拿魚腩、縞鯵、鯛魚、牡丹蝦同埋帆立貝刺身。五款都咁鬼新鮮不過重口味嘅我梗係鍾意嗰件中拖羅,貪佢夠魚油入口好鬼滑味道仲好香甜。跟住呢個係蟹肉茶碗蒸,鋪到滿晒嘅蟹肉下面係滑嘟嘟嘅蒸蛋,仲要鬼咁大碗細食嘅人睇路啊!因為仲有好多好嘢要食㗎。呢個鰤魚照燒勁厚肉好有咬口魚味仲好濃,另外伴碟有啲芽薑同埋梅子可以解膩添。真係沒完沒了原來仲有個蝦餅天婦羅,呢個蝦餅香脆又足料不過都
呢度嘅環境依然係咁鬼正!居高臨下又有落地玻璃好開陽好舒適。

今次同埋一班好朋友嚟食梗係要飲番支清酒開心吓啦。

真係沒完沒了原來仲有個蝦餅天婦羅,呢個蝦餅香脆又足料不過都幾鬼飽肚。
我一路留肚就係為咗等呢個鹿兒島黑豚肉常夜鍋出場,呢個鍋除咗有黑豚肉之外仲有一大碗野菜同埋巨量烏冬,就算好似我咁大食嘅人見到都眼突啦。
呢個鍋嘅湯底係清甜嘅昆布湯底,用嚟配肥美嘅黑豚肉真係好鬼啱Channel。
有好多大白菜同埋日本水菜,仲有京蔥、菇菇同埋好鬼嫩滑嘅豆腐,配埋黑豚肉嘅香味呢啖湯好鮮甜,最後用嚟煮埋墊底嘅葛絲真係好食到停唔到口。
呢個黑豚肉份量真係多到一個點,放落湯底灼幾下就已經可以食,肉質好有彈性肉味仲好香濃添。

如果你真係大食得咁緊要都唔使擔心!因為呢個餐入邊仲有個巨量嘅稻庭烏冬,我肯定幾大食嘅人都應該可以捧住個大肚腩走人哈哈。
未完㗎我哋仲有甜品焦糖燉蛋食,又香又滑甜唔會好甜呢個甜品好好味喎!嗱呢個日式火鍋嘅套餐買一送一做到呢個月30號咋!每日只會供應10套( 20位客人)優惠要食嘅快啲訂枱啦。
2023-10-19
2023-10-26 128 views
中秋過後,秋意漸濃,識飲識食的友人相約飯局,首選當然是抵食又優質的食店;今次選址在沙田帝逸酒店內的「源峰」;套餐供應日期由2023年10月9日至2024年2月29日,而在這個10月使用優惠碼(MZHOTPOT)更可享買一送一優惠,但每天最多送出10套(20位客人);時間有限,如想享這優惠,就要盡快訂位了。套餐包含前菜、刺身、鍋物、蒸物、燒物、揚物及甜品,而鍋物有四款選擇,包括:鹿兒島黑豚肉常夜鍋、和牛壽喜燒、和牛砂煲涮涮鍋 和 豪華海鮮寄世鍋。有三款「精選開運清酒」提供,喜歡喝酒的朋友仔可考慮一下。前菜是「涼拌菊菜野菌鰹魚湯浸漬」,以鰹魚高湯浸漬京都產菊菜、白舞茸、白占地茸、黃紫菊花及北海道三文魚籽製作而成,味道清爽又開胃,好吃。刺身有中吞拿魚腩、縞縿、石鯛、牡丹蝦 及 帆立貝五款,肉質鮮嫩甘甜,每一口也是鮮味。尤其喜歡當中的縞縿,口感爽脆有彈性,油脂豐盛,不錯吃。四款鍋物我們選了其中的三款(鹿兒島黑豚肉常夜鍋、和牛壽喜燒 和 豪華海鮮寄世鍋),而我就選了當中的黑豚肉。「常夜鍋」是日本一種簡單又家常的鍋物,傳統只加入昆布、日本酒、蔬菜及豚肉片;大廚選用鹿兒島黑豚肉,貪其肉質柔軟多汁富彈

有三款「精選開運清酒」提供,喜歡喝酒的朋友仔可考慮一下。

「常夜鍋」是日本一種簡單又家常的鍋物,傳統只加入昆布、日本酒、蔬菜及豚肉片;大廚選用鹿兒島黑豚肉,貪其肉質柔軟多汁富彈性,食落甘甜中更帶肉香;而且餐廳非常慷慨,內有六條肉卷,每條肉卷內更有二至三片豚肉,現在買一送一更覺超值。
野菜碗內有大白菜、水菜、葛絲、京蔥、香菇和滑豆腐等,味道清甜又好吃。
簡單的只需把豚肉放入湯鍋中輕輕灼熟便可,又或可添加蘸柑橘醋醬油一起食用,滋味更濃;最後加入香滑又爽口的秋田縣產稻庭烏冬,飽肚又暖胃。
朋友吃的是「和牛壽喜燒」,採用自家的壽喜燒醬汁,內含3.6%的牛乳、三溫糖、濃口醬油及味醂,秘製出風味獨特的甜醬油湯;大廚為了讓客人品嚐到和牛的真味,選用京都高級料理常用的湯汁作配,加上熟成2年以上的北海道利尻昆布熬成湯汁;採用鹿兒島野崎28至30月齡的和牛,油脂分布均勻,肉味香濃,朋友食過後也大讚出色。
以金黃色的鰹魚淡醬油湯底,熬製出來的「豪華海鮮寄世鍋」,內有多款海鮮,包括:澳洲鮑魚、俄羅斯鱈場蟹、北海道帆立貝、特選當日白身魚種及本土大蛤,海鮮新鮮甘甜,配上獨有的秘製醬油湯,更覺鮮味。
蒸物採用愛知縣產的時令渡蟹及京都鮮豆腐皮炮製而成的「東寺茶碗蒸」,更用上日本雞蛋,使其更加香濃嫩滑。
鰤魚照燒(即油甘魚)魚肉油脂豐盛,肉質緊實醇香,加上以大火遠燒及用甜醬汁包裹著魚身奉客,滋味更佳。
揚物內有炸南瓜、金菇及勝瓜;可加岩鹽或高湯一起食用,滋味更佳。
甜品甜度適中,口感香滑富奶香,提子清甜可口,吃吧也就正式完結今晚的套餐了;水準出色,價錢優惠,值得推介!
#AlvaHotelByRoyal #ALVA #帝逸酒店 #源峰 #鍋物 #時令食材 #優質食材 #日式佳餚 #Mizutani #shatin #hotel #HotPotMenu #Buy1get1free #買一送一

源峰
地址: 沙田源康街1號帝逸酒店28樓
電話: 36531115
2023-10-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2023-10-23 99 views
這兩天終於感受到點點涼意吃火鍋的心已經蠢蠢欲動了!剛由台灣回來即時約齊好友出來派手信兼吃頓暖暖的火鍋聚一聚。今次選吃日式鍋物地點在我喜歡的帝逸酒店內源峰Mizutani開餐,有一段時間沒到訪再來那份熟悉的感覺仍然強烈。好友聚頭少不了開心碰杯!先來枝清酒暢飲高興一番吧!我們這次來品嚐冬日暖意 ‧ 時令鍋物是因為有買一送一好優惠喔!套餐包含了前菜、鍋物、蒸物、燒物、揚物及甜品共六道菜式超豐富和飽足!率先上檯的是前菜涼拌菊菜野菌鰹魚湯浸漬,嫩口菊菜伴上爽滑的白舞茸還帶上幽香的鰹魚味道,加上大大粒鹹鮮的三文魚籽作為前菜它已經合格有餘了。緊接著是刺身項目我們得到五款之多,分別是中吞拿魚腩、縞鯵、鯛魚、牡丹蝦及帆立貝五款刺身,每款還有兩件之多喜歡品嚐魚生的我真樂透了。率先享用帆立貝和牡丹蝦刺身!前者口感紥實味鮮香後者則鮮甜軟糯,而伐個人比較喜歡連蝦頭的牡丹蝦刺身。然後到兩款白身魚縞鯵和鯛魚刺身!縞鯵乃我們熟悉的深海池魚入口滑順不膩口,肉質爽脆還帶有彈性在嘴中越咬越香,淡淡粉色的鯛魚刺身則魚油豐腴齒頰留香。最後到我的至愛中吞拿魚腩粉嫩的光澤代表充滿了魚油,咬下口感香滑油潤中滲出魚香的迷人滋味好吸引。

好友聚頭少不了開心碰杯!先來枝清酒暢飲高興一番吧!

來到蒸物環節端來了季節特選食材茶碗蒸我們這個是蟹肉作主角,蒸蛋襯蟹肉從來也是絕配加上香滑的質感實在不難滿足。

來到這刻已經有三分滿足但仍有兩道菜才到主角出場!繼續來這客燒物是鰤魚照燒,天氣稍涼是魚油要爆的時候,厚切的鰤魚件燒得焦脆香口須不是嫩溜的口感但魚肉越𡁻越有味,加上大廚配搭了芽薑和梅子作解膩之用好有心思。

接下來到廚師精選揚物上場今天是蝦餅天婦羅,滿滿厚厚的香脆蝦餅口感十足同樣亦滿滿飽肚感!害得我不敢吃光因為要留肚品嚐我的鍋物喔!
我選的豪華海鮮寄世鍋$1180終於隆重登埸!寄世鍋可說是Free Style火鍋集結了各種食材有點像我們的一品鍋!內裏包括了鰹魚淡醬油湯鍋、海鮮拼盤、野菜碗及稻庭烏冬,其實這個根本已經是一個火鍋套餐了。

野菜碗內有大量的大白菜及水菜,另外還有香甜的京蔥、香菇和嫩滑豆腐等,光是吃罷這鍋菜我已經飽至八成了。

還好我選的是海鮮拼盤沒有那麼膩比較易清掉!海鮮拼盤內放滿了新鮮的鮑魚、鱈場蟹、帆立貝、白身魚及文蛤好豐盛耶。
當中最愛吃那香軟的鮑魚和鮮味大蜆還有梳梳鮮味的鱈場蟹肉,跟清香的鰹魚湯底非常合拍出來味道好吸引喔。

車爸爸的鹿兒島黑豚肉常夜鍋$1080基本上大致相同,常夜鍋雖以豬肉為主角湯底則以昆布、日本酒為湯底味道清爽很家常。
野菜碗底下還有少許葛絲用來索那香甜的海鮮湯底真的超好味。
每套鍋物還附上一大碗稻庭烏冬絕對是吃個飽的佼佼者!
季節甜品我們得到了焦糖燉蛋吃下口感非常香滑更甜而不膩,加上新鮮柚子肉和巨峰提子點綴下更見美味。
想享受冬日暖意 ‧ 時令鍋物買一送一優惠記得用優惠碼(MZHOTPOT)訂檯啊!優惠由即日至10月31日名額有限每天最多送出10套(共20位優惠)。
2023-10-20
Dinner
世界紛亂,訊息愈聽愈心寒,不如暫且抽離,齊來一頓圍爐取暖吧!上回到訪帝逸酒店的「源峰」,是年初一月的時候,當時享用了清酒與鍋物的配對。這趟也不離鍋物,難道我與鍋物特別有緣!今次的鍋物更多元化,除了豐富的前菜和刺身,更具備和牛壽喜燒配甜醬油湯底 HK$1,180、和牛砂煲涮涮鍋配昆布清湯 HK$1,180、豪華海鮮寄世鍋配鰹魚淡醬油湯 HK$1,180,與及鹿兒島黑豚肉常夜鍋 HK$1,080。真心講鍋物要比上次來得精彩,尤其是食材與湯底無瑕的配搭! 沿路欣賞細雨下城門河恬靜的景色,再登上帝逸酒店 28樓的「源𡶶」!說說笑,碰杯傾談,人齊便開餐!前菜 - 涼拌菊菜野菌鰹魚湯浸漬先來富有秋意的前菜,三文魚籽的鮮鹹搭配菊菜、白舞茸和白占地茸兩款野菌,再以清雅的鰹魚湯浸漬,前菜予人如秋的怡人氣息!刺身 - 中吞拿魚腩 金目鯛 深海池魚 牡丹蝦 帆立貝秋冬魚之肥美,大可從刺身中,更直接地體驗出來!刺身的配搭吸引,深池、牡丹蝦、金目鯛全是我喜歡的刺身,既新鮮又富香氣!誘人的中拖羅,粉紅軟滑,不難成為大家的至愛!再來是蟹肉茶碗蒸,可取是味道鮮清可人,不過由於蛋漿過於稀釋,蛋味淡然,質感亦因此而流於疏

今次的鍋物更多元化,除了豐富的前菜和刺身,更具備和牛壽喜燒配甜醬油湯底 HK$1,180和牛砂煲涮涮鍋配昆布清湯 HK$1,180豪華海鮮寄世鍋配鰹魚淡醬油湯 HK$1,180,與及鹿兒島黑豚肉常夜鍋 HK$1,080。真心講鍋物要比上次來得精彩,尤其是食材與湯底無瑕的配搭!

說說笑,碰杯傾談,人齊便開餐!
前菜 - 涼拌菊菜野菌鰹魚湯浸漬

刺身 - 中吞拿魚腩 金目鯛 深海池魚 牡丹蝦 帆立貝

秋冬魚之肥美,大可從刺身中,更直接地體驗出來!

誘人的中拖羅,粉紅軟滑,不難成為大家的至愛!

再來是蟹肉茶碗蒸,可取是味道鮮清可人,不過由於蛋漿過於稀釋,蛋味淡然,質感亦因此而流於疏散,有點失色!
還以為該入正題,豈料還有兩道前菜,先來介紹汁燒鰤魚扒

個人頗欣賞這道菜的心思,首先肥美的鰤魚以汁燒帶出脂香,後以芽薑和梅子一解魚與汁的膩意,簡單分明、平衡有道,令人吃得舒服、不累贅!

最後的前菜來了一份香脆的蝦餅,蘸點鹽巴、又或是蘿蔔蓉沾汁,令我多喝了兩口啤酒!
吃過一道道、多姿多彩的前菜,終於來到主角鍋物的出現,肚子約莫已屆六至七成飽足,不過看到如斯漂亮的鍋物,戰鬥與食力又拆返了!

無論和牛壽喜燒或和牛砂煲涮涮鍋,均配備 150g 的雪花和牛,份量足以令牛癡滿足,質素同樣讓牛癡叫讚啊!
令我甘願放棄陸上和牛的,正是來自海洋的豪華海鮮寄世鍋。寄世鍋包含鮑魚、鱈場蟹、帆立貝、白身魚和文蛤,是否更吸引你的味蕾?!
海產除了鮮美,最重要是負擔較肉類輕怡,以女士的胃納來說,每一款食材都可以平均地享用得到,包括我最喜歡的蔬菜和豆腐,還有彈牙的烏冬!

說回寄世鍋,最甜美的必然是鱈場蟹肉,吃得我津津有味;而味道最濃厚的要算是貝殼類的文蛤,個性非常之突出!鮑魚則最為鮮爽、富口感,另白身魚和帆立貝是最為平易近人及老少鹹宜!

別遺忘充滿精華的鰹魚淡醬油湯,最後再來兩大口,滿滿的清鮮甜香,與海鮮湊合得完美無瑕!
抱著大肚子在休息,誰知仍有甜品未享用,相信大胃王也絕對能大滿足!

幸好,甜品一點不膩,有清新的柚子和巨鋒提子的點綴,既滑溜又清新,好吃啊!

吃過窩心美味的鍋物,回家睡個好覺,祝願世界和平、人人平安健康!

溫馨 Try Luck 提示:

新界沙田源康街 1號帝逸酒店 28樓
電話:3653 1168
WhatsApp: 5237 7111
2023-10-19
$1360 (Dinner)
  • 豪華海鮮寄世鍋
1K
2023-10-08 133 views
讚1 和牛切得好 油花比例好 燒得香噴噴 刺身既厚薄都剛好 彈性好 夠新鮮2 環境好寧靜 可以靜靜地食嘢 沙田一帶比較少呢類唔趕頭趕尾餐廳彈1 要煮既嘢食就可以改進下 天婦羅太老 燒魚又太淡

1 要煮既嘢食就可以改進下 天婦羅太老 燒魚又太淡
2023-09-21 180 views
平時有黎開食午餐,午餐質素都唔錯,d野食都好新鮮。今日第一次晚上黎呢度嘆住夜景黎食佢晚餐,只得2-3枱客,好清靜,傾計很不錯的地方。1. 前菜:一般 2/52. 是日刺身:三款魚都好鮮甜,好好味 👍🏻4/53. 好似蒸蛋的凍食(唔記得咩野名):一般 3/54. 燒和牛:成個set最好味的一道菜,推介推介 👍🏻👍🏻 5/55. 天婦羅:有點失望,炸得唔夠鬆化,影響整碟菜嘅味道 2/56. 海膽(松葉蟹?)飯:海膽好新鮮,蟹肉略嫌唔夠鮮味 3/57. 最後甜品加生果:蜜瓜係真係好甜,好有喺日本食嘅蜜瓜味道;那小甜品就一般般吧! 3/5朋友另外加左配酒,他說幾款酒也不錯。整體來說,若同樣價錢,出面有更多不錯的選擇;但若沙田區的話,也算是不過不失的一餐。

1. 前菜:一般 2/5

2. 是日刺身:三款魚都好鮮甜,好好味 👍🏻4/5

3. 好似蒸蛋的凍食(唔記得咩野名):一般 3/5

朋友另外加左配酒,他說幾款酒也不錯。

講起日本菜, 好多時「拖羅」、「和牛」都係唔少人心中係位居榜新首既,如果係一次過Why not both又會係點樣呢, 最近得知位帝逸酒店既日本餐廳「源峰」除咗有日席廚師主理外👨🏻‍🍳,仲推出咗個好豐富既「廚師發辦 ‧ 吞拿魚和牛特選套餐」,確係一食難忘~先來係日本直送既三款刺身,當然唔少得有「大吞拿魚腩、中吞拿魚腩」,吞拿魚係用上黎自日本九州既藍鰭吞拿魚🗾,目測已經係油花分佈均勻,入口肉質細嫰,油香滿溢,滿足,另一款則是時令刺身,果然新鮮便是皇道。另一款我都好喜歡既係「蔥吞拿魚腩手卷」🍙 特別在用料係放於檯前,可以即席按自己喜歡既口味自製手卷🥰,玩味十足,再按喜好佐以蔥花、芝麻。和牛則係用上日本滋賀縣有超過400年歷史既近江牛🐄,主菜「爐端燒A5近江和牛柳」係肉質方面確係俾到幾大既驚喜🥩簡單以鹽🧂、胡椒調味確係要對食材很有信心先能夠做到。必食名物乃係主廚既得意之作— 晚市限定既「火炙和牛海膽壽司」🍣主廚會即席將切成薄片既和牛鋪在酢飯上,以火槍炙燒🔥,現場已經可以聞到香氣四溢,再鋪上海膽。整個擺盤已經係亮眼,日廚火候拿捏得剛好,入口滿口都係和牛既香氣,偶有海膽既味道點綴,一件既分量確係

必食名物乃係主廚既得意之作— 晚市限定既「火炙和牛海膽壽司」🍣主廚會即席將切成薄片既和牛鋪在酢飯上,以火槍炙燒🔥,現場已經可以聞到香氣四溢,再鋪上海膽。整個擺盤已經係亮眼,日廚火候拿捏得剛好,入口滿口都係和牛既香氣,偶有海膽既味道點綴,一件既分量確係已經剛剛好😋

套餐仲有季節天婦羅,前菜、蒸物、椀物及甜品🍈,講緊只係$980 (晚市),以如此食物質素嚟講,真心好抵。

愛好杯中物既亦不妨搭配埋各款清酒,美酒佳餚,不亦樂乎~🉐

2023-08-15 1336 views
沙田 | 帝逸酒店頂層 • 爐端燒A5近江和牛柳Alva hotel 頂層嘅日本餐廳源峰,最近新岀咗吞拿魚和牛特選套餐😋仲有夏日廚師發辦同壽司box🍣非常豐富! 望住靚景嘆日本菜幾唔錯< 吞拿魚和牛特選套餐 $980 >✧ 前菜 : 呑拿魚薄切配酸汁沙律✧ 刺身 : 大吞拿魚腩,中吞拿魚腩,時令刺身✧ 蒸物 : 三文魚子海葡萄粟米茶碗蒸 (凍食)✧ 季節天婦羅 : 炸蝦、蟹腳、蔬菜✧ 爐端燒A5近江和牛柳日本滋賀縣400年歷史嘅近江,霜降油脂分佈,爐端燒非常juicy!✧ 蔥吞拿魚腩手卷 (客人自製)✧ 火炙和牛海膽壽司師傅炙燒薄和牛片,放海膽卷埋,入口溶化✧ 椀物 : 大蜆味噌湯✧ 甜品 : 蜜瓜🍈泡芙< 源峰夏日廚師發辦 $1,180>✧ 前菜 : 夏野菜伴士佐酢凍✧ 刺身 : 吞拿魚腩、平政、石鯛、縞蝦✧ 蒸物 : 三文魚子海葡萄粟米茶碗蒸 (凍食)✧ 燒物 : 鹿兒島A5「野崎牛」牛柳陶板燒✧ 揚物 : 五彩米通炸蝦✧ 御飯 : 迷你蟹肉海膽丼✧ 椀物 : 大蜆味噌湯✧ 甜品 : 季節甜品< 壽司套餐 $1,380>✧ 20款壽司

沙田 | 帝逸酒店頂層 • 爐端燒A5近江和牛柳

< 吞拿魚和牛特選套餐 $980 >

✧ 前菜 : 呑拿魚薄切配酸汁沙律

刺身 : 大吞拿魚腩,中吞拿魚腩,時令刺身
✧ 蒸物 : 三文魚子海葡萄粟米茶碗蒸 (凍食)
✧ 季節天婦羅 : 炸蝦、蟹腳、蔬菜
✧ 爐端燒A5近江和牛柳
✧ 蔥吞拿魚腩手卷 (客人自製)
✧ 火炙和牛海膽壽司
師傅炙燒薄和牛片,放海膽卷埋,入口溶化
✧ 椀物 : 大蜆味噌湯
甜品 : 蜜瓜🍈泡芙

< 源峰夏日廚師發辦 $1,180>
✧ 前菜 : 夏野菜伴士佐酢凍
刺身 : 吞拿魚腩、平政、石鯛、縞蝦
✧ 蒸物 : 三文魚子海葡萄粟米茶碗蒸 (凍食)
✧ 燒物 : 鹿兒島A5「野崎牛」牛柳陶板燒

✧ 20款壽司🍣先付、前菜、椀物、甜品

📍源峰
沙田源康街1號帝逸酒店28樓
2023-07-25 448 views
喺OpenRice見到呢間嘢有好評。就去左結果係超級伏伏伏相信我見到既所謂好評其賽都係廣告服務質素同比嘅價錢完全唔成正比$1480 omakase set 絕對係行高級餐廳路線高級就只限於你比嘅價錢係高級佢俾你嘅食物一定係普通餐廳貨式員工嘅態度行為同服務質素都係茶餐廳級數仲會無啦啦加d野落張單度好在有睇單同佢講先void番呢間餐廳應該好好賺。佢只係喺Menu度加咗omakase呢個字扮高級餐廳今次做咗水魚,下不為例!!
喺OpenRice見到呢間嘢有好評。就去左
結果係超級伏伏伏

員工嘅態度行為同服務質素都係茶餐廳級數

仲會無啦啦加d野落張單度
好在有睇單
同佢講先void番

呢間餐廳應該好好賺。
佢只係喺Menu度加咗omakase呢個字扮高級餐廳

今次做咗水魚,下不為例!!

2023-07-24
Celebration
Anniversary
2023-07-21 1246 views
講開帝逸酒店嘅源峰一定係沙田區食日本菜絕佳之選,除咗日藉師傅定期推出全新主題嘅 Omakase之外,更可以飽覽城門河優美景致,俾到食客無限嘅新鮮感,絕對係沙田區日本菜嘅天花板。走進餐廳首先會望到寬闊嘅吧枱空間感足夠,可以俾到食客與師傅良好嘅互動,如果同朋友聚會亦可以選擇高私隱度嘅廂房。今晚同朋友慶生當然就揀咗廂房啦,食物就選擇佢嘅源峰夏日廚師發辦及源峰特選套餐,前者有,前菜:夏野菜伴土佐酢凍蒸物:冷製粟米茶碗蒸刺身:吞拿魚腩、間八魚、石鯛、縞蝦燒物:鹿兒島A5野崎牛牛柳陶板燒揚物:五彩米通炸蝦等御飯:迷你松葉蟹肉海膽丼椀物:大蜆味噌湯甜品:季節甜品每位另加$208更可配搭4款指定清酒(每款60ML)後者有,先付、前菜、刺身3款季節和食、燒物、壽司12款、椀物、甜品整體晚餐精緻且豐富相當高質。講開Sake Pairing Dinner,不得不提今次精選剛烈清酒4款剛烈清酒各有性格,加上店員介紹不同清酒搭配的食物,絕對令本身食物得到昇華,所以清酒控絕對不能錯過。先來剛烈本釀造 原酒,因低溫長時間發酵,有著清新香氣及果味,味道相當清爽,配上前菜,絕對令人留下一個完美嘅序幕。而剛烈純米吟釀則帶
講開帝逸酒店嘅源峰一定係沙田區食日本菜絕佳之選,
除咗日藉師傅定期推出全新主題嘅 Omakase之外,
更可以飽覽城門河優美景致,俾到食客無限嘅新鮮感,
絕對係沙田區日本菜嘅天花板。

走進餐廳首先會望到寬闊嘅吧枱空間感足夠,
可以俾到食客與師傅良好嘅互動,
如果同朋友聚會亦可以選擇高私隱度嘅廂房。

今晚同朋友慶生當然就揀咗廂房啦,
食物就選擇佢嘅源峰夏日廚師發辦及源峰特選套餐,

前者有,前菜:夏野菜伴土佐酢凍
蒸物:冷製粟米茶碗蒸
刺身:吞拿魚腩、間八魚、石鯛、縞蝦
燒物:鹿兒島A5野崎牛牛柳陶板燒
揚物:五彩米通炸蝦等
御飯:迷你松葉蟹肉海膽丼
椀物:大蜆味噌湯
甜品:季節甜品
每位另加$208更可配搭4款指定清酒(每款60ML)

後者有,先付、前菜、刺身3款
季節和食、燒物、壽司12款、椀物、甜品
整體晚餐精緻且豐富相當高質。

4款剛烈清酒各有性格,加上店員介紹不同清酒搭配的食物,
絕對令本身食物得到昇華,所以清酒控絕對不能錯過。

先來剛烈本釀造 原酒,因低溫長時間發酵,
有著清新香氣及果味,味道相當清爽,
配上前菜,絕對令人留下一個完美嘅序幕。

而剛烈純米吟釀則帶領大家走入正題,
入口清新味道濃郁,帶果香及甜味,
刺身同食帶出鮮美,相當合襯。

剛烈純米吟釀 日立錦則可以為燒物帶來開端,
香氣逼人,味道濃郁且入口順滑,
為你的味蕾帶上不同的層次。

最後剛烈吟釀,不得不提佢嘅香氣撲鼻,口感溫和
令朋友歡聚帶來一點驚喜。

前菜及蒸物方面都令人印象深刻,
夏野菜伴土佐酢凍有著迷你秋葵、金絲瓜、
蓴菜、水果蕃茄、水茄子
賣相精緻得嚟,望見已經流哂口水,
蒸物方面亦見到師傅嘅心思,
以夏日主題創作冷製粟米茶碗蒸,
令絲滑的茶碗蒸帶來一點涼怏。

接著刺身方面亦好新鮮,同時亦感受到師傅刀功俐落,
特別肥美嘅吞拿魚腩,油脂相當甘香真係令人回味。

源峰特選套餐方面則有,大吞拿魚腩拌蛋黃醬油、
中吞拿魚辣根汁生菜包、伊佐木薄切、池魚細切伴薑蔥
就好似一樣食得的藝術品擺在面前,
各種食物各具特式,特別中吞拿魚辣根汁生菜包印象相當深刻,
除咗食到中吞拿魚嘅鮮味,更食到不同食材嘅層次。

食日本菜好的就是食到佢嘅層次,由淺入深欣賞佢不同菜式的藝術,
接著燒物亦帶我們走到第二個境界,
鹿兒島A5野崎牛牛柳陶板燒及燒大蝦各有風味,
野崎牛牛柳肉味濃郁,帶有日本牛油脂甘香就是我杯茶。
燒大蝦好的就是爽彈味濃。

而揚物今晚分別有冰菜、五彩米通炸蝦、無花果、秋葵
源峰特選套餐則為秋葵、花生苗、松葉蟹腳
整體味道不錯,最有驚喜就係坊間比較少見嘅無花果,
有營養得嚟亦相當甜美。

之後就開始御飯或壽司
御飯方面真係打卡一流,
迷你松葉蟹肉海膽丼有著滿滿海膽,誰不喜愛?

壽司方面則見師傅功架,每一壽司飯粒分明不鬆不緊,
其中左口魚裙邊油香濃郁,赤身醬油漬魚味濃厚,
海膽則綿密甜美,食完相當滿足。

食埋甜品真係完美無疵,最重要生日嘅朋友可以預先同餐廳講
仲有埋生日壽包送,真係唔好錯過!
2023-07-19
沙田區靚景嘅帝逸酒店 @alvahotelbyroyal 頂樓28樓有家日本餐廳源峰,可以望住個靚景食fusion Omakase 💖 吞拿魚和牛Omakase $880🥗以火炙吞拿魚沙律作為頭盤,接著喺黑松露茶碗蒸,蛋勁滑溜又香!🍣刺身有牡丹蝦、赤身、中拖羅、大拖羅,採用來自日本九州嘅藍鯨吞拿魚,質感魚脂滿滿🍖爐端燒A5近江和牛柳,採用日本滋賀縣嘅近江牛配上芽蔥、炸蒜、師傅自家製煎酒,加上四款辣醬包括辣味漬物,Wasabi、辣味五色芝麻及辣蘿蔔蓉,和牛柳粉嫩彈牙配埋獨特醬料一齊食層次好豐富!🍤季節天婦羅包括松葉蟹🦀黃椒、秋葵、粟米仔🌽 炸皮薄薄的配上天婦羅醬汁,脆脆帶香口~🍙蔥吞拿魚腩手卷呢個手卷幾特別,可以自己製作!自己打開紫菜加入日本山形縣米,再加入大量吞拿魚腩蓉😍 整個爆餡嘅手卷,一啖咬落去,啲吞拿魚腩蓉爆曬出嚟啊好滿足!✨火炙和牛海膽壽司火炙和牛大大塊鋪喺壽司,表面再加上海膽,和牛入口即化🤤🤤 海膽鮮甜幸福感爆登!最後來個暖胃嘅味噌湯,及甜品車厘子奶凍🍒

吞拿魚和牛Omakase $880

🍙蔥吞拿魚腩手卷

✨火炙和牛海膽壽司

最後來個暖胃嘅味噌湯,及甜品車厘子奶凍🍒
Lunch