2025-04-06 375 views
I recently had the pleasure of enjoying a truly satisfying and delicious 10-course dinner here. Each dish was beautifully presented, and the flavours were so divine that I couldn’t pick a favourite as they were all outstanding. The fish maw was massive and wonderfully glutinous, paired with pomelo peel that added a delightful texture. The lobster was incredibly tender, cooked to perfection, and paired with smooth steamed egg and caviar, creating a lingering, unforgettable taste. The chicken was
The chicken was also one of the best I’ve ever had, with perfectly crispy skin and a smooth, tender texture. The other dishes, including
scallops,
soup,
cha siu,
fried rice,
and simple vegetables, were equally impressive. The only dish that didn’t quite meet expectations was the fish, as we would have preferred it steamed in the traditional style rather than fried in tomato soup.
Aside from that, everything was flawless, and we even got to enjoy bird’s nest for dessert, the perfect way to end the feast.

Overall rating: 9/10
同朋友好耐無見,大家想食中菜,就搵咗間好出名高級粵菜餐廳「莫云」,餐廳位於大角咀一號銀海,裝修好有格調又地方寬敞,仲有多間VIP 房,好岩親友聚餐或者商務嚟食!我哋今次試咗幾款招牌菜,各有特色,值得同大家分享下🥰𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ❁ 🐷伊利比亞叉燒 (例) $298呢道叉燒真係不得了,用咗伊利比亞黑毛豬,肉質鮮嫩多汁💦,外皮燒得微微焦香😌,入口即溶化!而且,叉燒嘅蜜汁調得啱啱好,甜而不膩,仲帶少少煙燻味,食落好有層次感。雖然價錢唔算平平,但絕對值得一試,尤其係鍾意食叉燒嘅朋友,必點!❁ 🦐乾煸蟹子蝦球粉絲煲 $288好有鑊氣嘅菜式,蝦球爽口彈牙,蟹子嘅鮮味同粉絲完全融合,粉絲吸晒啲精華,食落好入味。乾煸嘅做法令到粉絲有少少脆口,但又唔會太乾,整體口感豐富,係一道好有心思嘅菜🫶🏻❁ 🍚黑松露海鮮鵝肝炒飯(例) $198用鵝肝炒飯真係奢華之選⭐️😌黑松露嘅香氣撲鼻、鵝肝嘅油香同海鮮嘅鮮味孜完美結合。炒飯粒粒分明,鑊氣十足,每一啖都充滿黑松露嘅濃郁香氣,加上入口即化鵝肝同海鮮(蝦和帶子),整體感覺好高級。❁ 🍲雲南紅寶金耳燉葛仙米 $38@甜品好滋潤,
同朋友好耐無見,大家想食中菜,就搵咗間好出名

𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍
ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ

❁ 🐷伊利比亞叉燒 (例) $298

❁ 🦐乾煸蟹子蝦球粉絲煲 $288

❁ 🍚黑松露海鮮鵝肝炒飯(例) $198

❁ 🍲雲南紅寶金耳燉葛仙米 $38@
甜品好滋潤,金耳燉得軟滑,葛仙米口感煙韌,甜度適中,食完之後感覺好舒服,尤其係食完咁多濃味菜式之後,呢個甜品可以平衡返味蕾。
❁ 🫖茶位 $28@
我哋點咗龍井,茶香濃郁,可以解膩👍🏻

總括嚟講,莫云餐廳嘅食物質素好高,雖然價錢偏貴,但每一道菜都做得用心,值得偶爾嚟享受下。如果你鍾意高級粵菜,呢度絕對係一個好選擇!

𖠿 𖤣𖤥 大角咀海輝道18號香港遨凱酒店地下G01號舖
2025-01-20 4291 views
去咗呢間喺奧運站遨凱酒店入面嘅高級中菜😍 環境同食物都好氣派❤️羊肚菌燉響螺湯呢個湯真係滋補養生,羊肚菌鮮美,響螺肉質軟熟有咬口,入面仲有雞、豬肉,勁多配料👍🏻 湯底清甜而且味道濃郁,飲完有一種好幸福嘅感覺🫶🏻海蜇花及伊比利亞黑豚叉燒海蜇花爽口脆彈,配埋黑醋嘅香味,加上伊比利亞黑豚叉燒,叉燒肉質嫩滑多汁,鹹香適中❤️鮮果拔絲咕嚕肉呢個咕嚕肉外層做咗拔絲效果,咬落香脆,內裡嘅豬肉鮮嫩多汁,加上水果嘅酸甜味,非常開胃👍🏻金湯乳酪龍吐珠呢個菜色非常有氣派,龍吐珠即係豬肉加上蝦肉製成,再用雪梨包住,淨係手工都已經一百分🥰 上湯蒸雞蛋,超級香滑,入口即溶😍 面頭仲有肉質新鮮彈牙嘅龍蝦肉配上魚子,非常名貴❤️金湯珍珠浸時蔬呢個菜式非常清新,金湯味道濃郁,豆苗新鮮再配上唔同嘅配料,湯底鮮甜,最特別嘅係面頭嘅薏米做咗珍珠效果,口感煙煙韌韌👍🏻海鮮湯櫻花蝦麵用咗唔同嘅海鮮熬成,湯底味道非常濃郁,配上櫻花蝦同煙韌嘅麵條,口感豐富😍

羊肚菌燉響螺湯

海蜇花及伊比利亞黑豚叉燒

鮮果拔絲咕嚕肉

金湯乳酪龍吐珠

金湯珍珠浸時蔬

• 金湯乳酪龍吐珠
[ #大角咀美食 #caloriefoodie大角咀 ] • 莫 云 •🐿-大角咀奧運附近有間中高價位中菜廳🍽️無論係餐廳環境、服務定食物質素都會令你有種物超所值嘅感覺🥳✨有𝙱𝚞𝚍𝚐𝚎𝚝的話 的確幾適合家庭聚會😋-🥣 文思豆腐羹💰$98師傅刀功精湛 將豆腐切成一絲一絲湯羹口感濃稠 豆腐綿滑 入口即溶 係素菜選擇✨-🥣 羊肚菌燉響螺 💰$168每日新鮮燉湯 味道清甜 而且相當足料除咗羊肚菌、響螺 仲有紅棗、雞肉等 -🦐 精選魚子醬海膽水晶蝦 💰$298水晶蝦口感爽脆彈牙 配上魚子醬、海膽再淋上龍蝦湯 整個配搭充滿鮮味👅-🐷 冰燒三層肉 💰$188推薦🌟好好食嘅三層肉 肥瘦分佈平均豬皮燒得十分脆身 即使攤凍咗 依然超脆配上自家製黃芥辣醬 好食 推薦必點!!-🐟 普寧豆酥海斑件 💰$388龍躉魚腩配豆腐 加上普寧豆醬 魚肉味更鮮啖啖魚肉加上滑豆腐 整體口感都係軟綿綿~-🦞 海鮮湯櫻花蝦麵 💰$58份量為一人份 櫻花蝦麵配上龍蝦湯麵條幼身 有嚼勁 配上櫻花蝦增添口感-🥬 龍蝦湯煮高山白菜心 💰$168雖然賣相似娃娃菜 實際上係高山白菜心口感爽脆 帶甜味 浸住龍蝦湯味道更鮮甜-🍪 小食 💰$28店
[ #大角咀美食 #caloriefoodie大角咀 ]
• 莫 云 •
🐿
大角咀奧運附近有間中高價位中菜廳🍽️
無論係餐廳環境、服務定食物質素
都會令你有種物超所值嘅感覺🥳✨

係素菜選擇✨
🥣 羊肚菌燉響螺 💰$168
羊肚菌燉響螺

每日新鮮燉湯 味道清甜 而且相當足料
除咗羊肚菌、響螺 仲有紅棗、雞肉等
🦐 精選魚子醬海膽水晶蝦 💰$298
精選魚子醬海膽水晶蝦

水晶蝦口感爽脆彈牙 配上魚子醬、海膽
再淋上龍蝦湯 整個配搭充滿鮮味👅
🐷 冰燒三層肉 💰$188
冰燒三層肉

推薦🌟好好食嘅三層肉 肥瘦分佈平均
豬皮燒得十分脆身 即使攤凍咗 依然超脆
配上自家製黃芥辣醬 好食 推薦必點!!
🐟 普寧豆酥海斑件 💰$388
普寧豆酥海斑件

龍躉魚腩配豆腐 加上普寧豆醬 魚肉味更鮮
啖啖魚肉加上滑豆腐 整體口感都係軟綿綿~
🦞 海鮮湯櫻花蝦麵 💰$58

雖然賣相似娃娃菜 實際上係高山白菜心
口感爽脆 帶甜味 浸住龍蝦湯味道更鮮甜
🍪 小食 💰$28
店家提供餐前小食 當日係自家製芝麻方塊酥
口感比曲奇更酥脆、更厚實
🌼 茶位 💰$28
花茶

推薦大家都要試花茶🌟有菊花、牛蒡、杞子等
飲落好舒服 係養生嘅感覺✨

冰燒三層肉
普寧豆酥海斑件
龍蝦湯煮高山白菜心
2025-04-20 0 views
之前已經嚟過一次,今次朋友想食中菜,我就帶咗佢去依間高質中菜餐廳😋,依間餐廳由曾任香港百億富豪私廚嘅雷師傅主理,食物好有水準,服務殷勤,裝修雅緻,絕對冇令我哋失望👍海苔脆皮百花件 $128 上檯時好似藝術品咁靚,成幅畫咁,伴碟仲有菊花瓣,墨魚膠煙韌有咬口,上面係好脆皮嘅海苔,仲有沙律醬同蟹子,色彩繽紛😍欖角冰梅一口骨 $128隻碟整到好靚,又係一件藝術品,雖然係小食,但份量都好多,欖角冰梅味唔會太重,酸酸甜甜好開胃,粉漿好薄非常脆口。避風塘炒富貴蝦 $268有大量嘅辣椒,好有避風塘風味,亦唔會太辣,可以接受嘅程度,總共有八隻瀨尿蝦,相當惹味過癮👍上湯金魚餃 @$26賣相好靚,好似兩條金魚游緊水咁,唔捨得食😂依個仲要係店員推介嘅隱藏menu, 好正😍鮑魚滑鮮雞粥 $88/位一位都好大兜,仲有大量鮑魚絲,粥底綿滑,好足料,每人都有兩至三碗😋金湯珍珠浸時蔬 $50/位大量嘅薏仁粒,好似珍珠咁好靚,成碟餸甜甜地,感覺好清新健康👍依間餐廳酒店級水準但性價比超高,相信好快會成為米🐷蓮推介😂下次要再嚟試其他餸😋評分:最高為5分治癒度:👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️抵食度:💉💉💉💉💉翻兜指數:🩺🩺🩺🩺

海苔脆皮百花件 $128

抵食度:💉💉💉💉💉
翻兜指數:🩺🩺🩺🩺🩺

海輝道18號香港遨凱酒店地下G01號舖
📍奧運港鐵站A2出口7分鐘路程

#healingbobo #foodie #hkfoodie #foodiehk #香港 #美食 #香港美食#Olympic #奧運 #TheOlympian #香港遨凱酒店 #Mokone #莫云

2025-04-03
$400 (Dinner)
2025-04-14 0 views
—🥟 蟹肉菜苗水晶餃🥟 安格斯牛肉燒餅🥟 雪山叉燒餐包🥟 伊利比亞叉燒腸粉•🐟 香煎脆皮咸鮮—今次來一試這間頗多好評的莫云是位於奧運遨凱酒店內的中菜廳 位置比較偏僻 地鐵站要再行10-15分鐘😅可能附近住客/返工先會方便來訪…餐廳環境寬敞明亮 服務不錯點心很精緻 味道不錯 👍叉燒包同蟹肉菜苗餃幾好味😊係碟脆皮咸鮮就一般 Overall還好既 但沒有太大意慾再訪……🥲🥲🥲吾就腳但又呢個價錢未必會想再訪🙃🙃🙃

🥟 蟹肉菜苗水晶餃
🥟 安格斯牛肉燒餅
🥟 雪山叉燒餐包
🥟 伊利比亞叉燒腸粉

🐟 香煎脆皮咸鮮

今次來一試這間頗多好評的莫云
是位於奧運遨凱酒店內的中菜廳
位置比較偏僻 地鐵站要再行10-15分鐘😅
可能附近住客/返工先會方便來訪…

餐廳環境寬敞明亮 服務不錯
點心很精緻 味道不錯 👍
叉燒包同蟹肉菜苗餃幾好味😊
係碟脆皮咸鮮就一般
Overall還好既 但沒有太大意慾再訪……🥲🥲🥲
吾就腳但又呢個價錢未必會想再訪🙃🙃🙃
2025-03-02
$400 (Lunch)
2025-04-13 0 views
莫云位處大角咀嘅一號銀海,裝修氣派優雅,極有格調,而且設有多個包房,方便朋友聚餐及商務宴客,各款手工粵菜更係被受推祟,屬於隱世級嘅精緻中餐廳🤩🤩🤩🤩😆😆😆⭐文思豆腐羹文思豆腐羹相當精緻,係花心思時間準備嘅手工菜式,豆腐滑嫩同鮮香湯底相互融合,味道恰到好處⭐冰爽梅汁雲南樹番茄雲南樹番茄清新可口,梅汁酸酸甜甜,令樹番茄嘅鮮香茄汁盡數爆發,為味蕾帶來驚喜,一口咬落去,清爽暢快⭐美極煎釀春筍當季新鮮春筍色澤潔白,質感脆嫩,煎釀令春筍口感得以最大保留,美極醬油風味獨特,令釀入嘅蝦滑更為滋味⭐欖角冰梅一口骨欖角冰梅一口骨,外層金黃酥脆,肉質鮮嫩,醬汁酸酸甜甜,極為開胃,控制嘅火喉剛剛好,係招牌菜之一⭐海鮮湯櫻花蝦麵海鮮湯櫻花蝦麵湯底鮮香濃郁,香脆櫻花蝦突出海鮮湯底嘅風味,麵條充滿彈性,吸收濃郁滋味嘅湯頭精華,令人滿足⭐金湯珍珠浸時蔬時令菠菜配上香濃嘅金湯,粒粒薏米珍珠爽脆Q彈,口感極為豐富,令整道菜色帶有層次感,簡單嘅家常小菜帶來不一樣嘅味道莫云大角咀海輝道18號香港遨凱酒店地下 G01號舖#foodie#foodiefreddie#私房菜#dimsum#authentic#chineserest

⭐文思豆腐羹

⭐冰爽梅汁雲南樹番茄

⭐美極煎釀春筍

⭐欖角冰梅一口骨

⭐海鮮湯櫻花蝦麵

⭐金湯珍珠浸時蔬

大角咀海輝道18號香港遨凱酒店地下 G01號舖

#foodie#foodiefreddie#私房菜#dimsum#authentic#chineserestaurant#香港#美食#酒樓#酒店餐廳#莫云#聚餐#輕奢#環境清幽#宴客#香港餐廳 #高性價比 #打卡餐廳 #網紅餐廳 #必食餐廳 #香港美食 #香港必食 #美食推薦 #約會餐廳 #聚會餐廳 #餐廳推薦 #香港博主 #香港探店

同父母去飲茶黎到大角咀香港遨凱酒店地下的中菜館呢度環境十分高級有氣派唯獨地點有少許吊腳去飲茶我最鍾情都係點心以下推薦我認為必食之items⏺️煎糭 - 其實係煎糯米雞,香港好少酒樓有得食,呢個夠晒特別⏺️豬潤燒賣 - 同樣極少地方可以食得到,呢度個豬潤燒賣好出色,大大粒好足料⏺️蝦餃 - 見到賣相都知餐廳對精緻度有要求,又金箔又魚子,高級感滿分⏺️紫薯煎堆 - 入面係紫薯蓉,好特別,比起全統豆沙我覺得紫薯更好食⏺️雪山包 - 同樣有賣相又好食,一口一件好滿足⏺️燒腩仔 - 近年我食過最好味燒腩仔之一,肥瘦均勻,皮好脆又不油,極推薦今次個用餐體驗極好唯一可以改善地方就係個茶杯好細隻比工夫茶茶杯大少少所以每飲一啖又要斟一次有少少不太方便但食物水準屬極高一家會同家人再黎
同父母去飲茶
黎到大角咀香港遨凱酒店地下的中菜館
呢度環境十分高級有氣派
唯獨地點有少許吊腳
去飲茶我最鍾情都係點心
以下推薦我認為必食之items
⏺️雪山包 - 同樣有賣相又好食,一口一件好滿足
今次個用餐體驗極好
但食物水準屬極高
一家會同家人再黎
  • 金箔鮮蝦餃
2025-03-18 622 views
係奧運站酒店入面既精緻高級中菜廳🥰唔係普通酒樓一式一樣既食物,岩晒一家大細去食🤭前菜有,菓子醋海哲:海哲好爽脆;冰爽梅汁蕃茄:酸甜開胃;伊比利亞黑豚叉燒:肥瘦岩岩好☺️個人好中意依3款前菜既配搭文思豆腐羹:豆腐切得好幼細,食落口既感覺好幼滑😋黑松露帶子:黑松露好香,帶子煎得岩岩好🥰魚子蟹肉炒鮮奶:蟹肉好足料,平時蟹肉炒蛋白就食得多,估唔到原來可以炒鮮奶🤭黑松露鮑魚飯:一放上枱已經好香,中意黑松露既一定要試下😍禪關萬象:蕃茄切開入面有好多菇,有驚喜🤭雪耳雪梨糖水:好清甜,飲完好滋潤😍
係奧運站酒店入面既精緻高級中菜廳🥰
唔係普通酒樓一式一樣既食物,岩晒一家大細去食🤭

個人好中意依3款前菜既配搭

文思豆腐羹:豆腐切得好幼細,食落口既感覺好幼滑😋

黑松露帶子:黑松露好香,帶子煎得岩岩好🥰

黑松露鮑魚飯:一放上枱已經好香,中意黑松露既一定要試下😍

禪關萬象:蕃茄切開入面有好多菇,有驚喜🤭

雪耳雪梨糖水:好清甜,飲完好滋潤😍
2025-03-17 545 views
奧運酒店高級中菜廳.成日經過,好多朋友推介,終於來試下!地方好闊落舒服😌酒店級服務一定正👍🏻.食物質素果然高!無令我失望🥰好喜歡呢間嘅擺盤,好有儀式感💖鐵觀音茶熱辣辣飲落回甘👍🏻燒肉擺得好精緻,厚肉脆口點芥末好好味😋乳鴿十分香脆,食得出師傅嘅功力👍🏻金魚湯餃太打卡📸點捨得食🥹蔥油玉帶冷翡翠少辣清新,開胃前菜金湯珍珠浸時蔬十分矜貴,解膩一流麵🍜用上海鮮湯非常鮮味,加埋櫻花蝦味道好夾!
奧運酒店高級中菜廳

食物質素果然高!無令我失望🥰好喜歡呢間嘅擺盤,好有儀式感💖
鐵觀音茶熱辣辣飲落回甘👍🏻

燒肉擺得好精緻,厚肉脆口點芥末好好味😋
乳鴿十分香脆,食得出師傅嘅功力👍🏻

金魚湯餃太打卡📸點捨得食🥹

蔥油玉帶冷翡翠少辣清新,開胃前菜

金湯珍珠浸時蔬十分矜貴,解膩一流

麵🍜用上海鮮湯非常鮮味,加埋櫻花蝦味道好夾!
2025-03-14 527 views
今日同朋友去咗大角咀嘅香港遨凱酒店試吓入面嗰間中菜餐廳「莫云」。一入到去就覺得環境好高級,裝修好有品味,啱晒同朋友慢慢食、慢慢傾!第一道上枱嘅係「蒜蓉炒唐生菜」,炒得有水準!唐生菜夠晒爽脆,蒜蓉嘅香味完全滲出嚟!之後試咗「鮮果拔絲咕嚕肉」,咕嚕肉外皮香脆,肉質都幾Juicy,味道酸酸甜甜😛再嚟係「孜然湖南農家小炒肉」,孜然嘅香味好突出,豬肉配埋青椒同紅椒,口感豐富,送飯一流!最後食埋個「豆乳布甸」甜品,真係好滿足

最後食埋個「豆乳布甸」甜品,真係好滿足
2025-03-13 416 views
今日黎到位於香港遨凱酒店入面嘅中菜餐廳「莫云」食飯,呢間餐廳嘅裝修好有格調,坐得幾舒服!首先係「蒜蓉炒唐生菜」,呢道菜好簡單,但係炒得啱啱好!唐生菜好爽脆,蒜蓉嘅香味完全滲入去,食落好清新。跟住係「鮮果拔絲咕嚕肉」,咕嚕肉外皮炸得脆卜卜,入面嘅肉質好嫩滑,酸甜汁調得剛剛好,唔會太甜或者太酸。再嚟係「孜然湖南農家小炒肉」,呢個菜好有湖南風味!豬肉炒得夠鑊氣,孜然嘅香味好突出,好惹味!最後係「豆乳布甸」,豆乳味香濃,甜度適中😛

最後係「豆乳布甸」,豆乳味香濃,甜度適中😛
2025-03-13 472 views
今晚有幸參加朋友公司嘅春茗,喺「莫云」餐廳展開咗一場味蕾嘅華麗探險。餐廳環境雅致,服務周到,而菜式更係令人驚艷,每一道都充滿心思同創意,令我印象深刻,已經計劃搵晚再嚟試吓其他菜式。**龍蝦撈起**:作為開胃菜,龍蝦撈起絕對係一個好嘅開始。新鮮彈牙嘅龍蝦肉,搭配清爽嘅蔬菜絲同酸甜嘅醬汁,口感豐富,令人胃口大開。撈起嘅儀式感亦為聚餐增添咗唔少歡樂氣氛。**淮山杞子燉響螺湯**:呢款燉湯滋補養生,湯色清澈,味道鮮甜。淮山同杞子嘅搭配恰到好處,響螺肉質鮮嫩,飲完之後成個人暖笠笠,非常舒服。**BB乳豬**:乳豬皮脆肉嫩,油脂分布均勻,入口即化。蘸上少許砂糖,更能帶出乳豬嘅鮮味。雖然份量精緻,但每一啖都係享受。**玫瑰油醋汁高蟹蒸肉餅**:呢道菜式充滿創意,高蟹肉質鮮甜,搭配玫瑰油醋汁,酸甜開胃,令人耳目一新。蟹肉嘅鮮美同玫瑰嘅清香完美融合,令人回味無窮。看似普通嘅蒸肉餅,其實暗藏玄機。肉餅口感鬆軟,搭配醬汁,令人食慾大增。**脆米海鮮湯浸東星斑**:呢道菜式係今晚嘅重頭戲,東升斑肉質細嫩,鮮味十足。脆米吸收咗海鮮湯嘅精華,口感香脆,令人驚喜。湯汁鮮美濃郁,令人忍唔住一啖一啖。總體而言,「莫云」

總體而言,「莫云」嘅菜式無論係食材、烹調技巧定係擺盤都相當出色,每一道菜都充滿驚喜,令人印象深刻。餐廳環境舒適,服務貼心,係一間值得推薦嘅高級餐廳。我已經開始期待下次再嚟品嚐其他菜式啦!
2025-03-11 330 views
過年後各有各忙,無見成個月,我哋終於又見面❤️ 難得夾到時間,梗係要食餐好嘅😉 呢日我哋就嚟到位於「香港遨凱酒店」嘅 #中菜餐廳 「莫云」,試吓佢哋嘅特色菜式😉#燉湯燉足六個鐘嘅 #羊肚菌燉響螺,材料十足❤️ 除咗主打嘅 #羊肚菌、#響螺,師傅仲加咗好多瘦肉、雞腳同紅棗做配料,非常鮮味🤤小食拼盤師傅將 #雲南樹冰鎮蕃茄、#海蜇花 同 #黑毛豬叉燒 造成一個拼盤,爆汁嘅冰鎮蕃茄令人胃口大開,彈牙嘅海蜇,襯埋加咗金箔嘅黑毛豬叉燒,入口鬆化,蜜味十足🤤#魚籽蟹肉炒鮮奶原個蟹蓋裝滿用炒鮮奶,餡料加咗 #魚籽 同 #蟹肉,滑嘟嘟嘅口感好治癒🤤#鮮露筍黑松露煎帶子師傅將大大粒嘅 #帶子 煎到兩面微焦,加埋 #黑松露醬 一齊入口,鮮甜得嚟又幾惹味🤤#海鮮湯櫻花蝦麵金黃色嘅 #海鮮湯,放上灑滿 #櫻花蝦 嘅麵條,香濃得嚟口味夠晒層次感🤤 好想encore呀!餐廳整體食物質素唔錯,而且環境夠晒清幽,啱晒三五知己嘅聚會😉📍#莫云 (大角咀) 大角咀海輝道18號香港遨凱酒店地下G01號舖

#燉湯

2025-03-11
Type of Meal
Dinner
2025-03-11 481 views
今日帶咗朋友去食大角咀一間酒店入面嘅精緻中菜,入面每一樣食物都好精美份量啱啱好,細食女仔食就夠。✨前菜雲南樹冰鎮蕃茄酸酸地夠清新,西班牙黑毛豬叉燒肉質夠淋,海蜇花好爽口。✨羊肚菌燉響螺羊肚菌、響螺仲有螺頭燉足六個半鐘清甜濃郁。✨特選魚子蟹肉炒鮮奶好多蟹肉鮮奶炒得好滑,加埋魚子啱啱好有少少鹹味。✨鮮露筍黑松露煎玉帶鮮露筍好爽口,帶子煎得啱啱好入面仲係彈牙。✨海鮮湯櫻花蝦麵海鮮湯夠鮮甜,麵條有咬口,櫻花蝦會點綴咗啲麵條。

✨前菜

✨羊肚菌燉響螺
羊肚菌、響螺仲有螺頭燉足六個半鐘清甜濃郁。

✨特選魚子蟹肉炒鮮奶
好多蟹肉鮮奶炒得好滑,加埋魚子啱啱好有少少鹹味。

✨鮮露筍黑松露煎玉帶
鮮露筍好爽口,帶子煎得啱啱好入面仲係彈牙。

✨海鮮湯櫻花蝦麵
海鮮湯夠鮮甜,麵條有咬口,櫻花蝦會點綴咗啲麵條。