2024-03-07 132 views
今日黎到大角咀,見到呢間裝修華麗,菜式別致的中菜廳,就決定入去試下冰燒三層肉這道燒腩肉是粵式料理的經典之一。肉質鮮嫩多汁,外皮烤得香脆。每一口都能品味到豐富的肉汁和獨特的調味。味道濃郁,肉的口感十分出色,讓人回味無窮高湯海參灌湯餃這道湯餃以高湯和新鮮的海參為主要食材。湯餃皮薄而有彈性,湯汁清澈鮮甜。每一口都能感受到海參的鮮味和湯汁的香濃。這道湯餃讓人感受到食材的新鮮和湯汁的精緻黑松露香菇燒賣皇燒賣皇內含有鮮香的香菇和黑松露,賣相精美。每一口都能品味到香菇的鮮味和黑松露的香氣。這道燒賣皇展現了粵式點心的細膩口感和豐富風味金箔鮮蝦餃這道金箔鮮蝦餃是一道極具奢華感的點心。蝦餃皮薄而有彈性,內含新鮮的鮮蝦。每一口都能品味到蝦肉的鮮甜和餃皮的口感。金箔的點綴增添了視覺的享受京葱和牛生煎包外皮煎得金黃色,內含嫩滑的和牛肉和京葱。每一口都能感受到和牛肉的鮮美和京葱的清香。這道生煎包展現了粵式料理的創新和多樣性,令人驚喜不已

冰燒三層肉

京葱和牛生煎包

2024-03-03 387 views
過年好節目梗係陪屋企人飲茶,今次帶媽咪嚟位於大角咀酒店內的酒家食人氣點心,餐廳裝修頗具氣派,可以同媽子二人悠閒地嘆茶確實賞心樂事魚子醬賽螃蟹餃 > 橙色餃子外型呈金魚狀很有喜慶氛圍,餡是蛋白和魚子醬,味道不濃老少咸宜高湯海參灌湯餃> 呢個湯飲落唔錯幾鮮甜潤喉,餃皮滑兼薄餡料滿、有脆輯輯蝦仁、豬肉和腍滑海參,媽咪話食完個胃暖暖笠笠好舒服原隻鮮蝦腸粉> 腸粉皮係想像中滑溜,蝦肉真係爽脆、蝦嘅海鮮味道較淡,點甜豉油食會好味啲雪山叉燒餐包> 店員推介我哋食,個皮焗得尚算酥鬆,叉燒餡唔多唔少啱啱好,鹹甜味道層次平衡燕窩流心大桃包> 桃紅色壽包好打耳啱啦愛嚟打卡正!餡料係流沙+燕窩感覺矜貴味道還好桃膠蛋白杏仁茶> 個人喜愛這道甜品,飲完倍覺滋潤。杏仁清香自然唔人工味,食到絲絲蛋白和桃膠幾足料、甜味適中

鐵觀音
Celebration
Chinese New Year
鐵觀音
好耐冇食中菜!呢日就同屋企人去左大角咀嘅呢間 @mokone.hk !餐廳超級大,環境開揚,點心都有唔少選擇!🍭黑松露燒賣皇($68)最鐘意食燒賣!呢個面頭仲有矜貴嘅黑松露片!燒賣幾大粒~ 🍭金箔鮮蝦餃($68)賣相一流!蝦餃上印有金箔,閃令令!仲有魚籽,入面包有唔少大蝦~🍭蟹肉菜苗水晶餃($68)菜苗餃食得多,有蟹肉第一次食,幾特別!🍭古法馬拉糕($48)馬拉糕切好上,成個大圓形唔係正正方方,份量超級多,2個人食唔晒😂 馬拉糕好鬆軟~🍭伊利比亞叉燒腸粉($68)呢個腸粉幾好食!用上伊利比亞豬製成的叉燒,更肥美嫩滑!🍭高湯海參灌湯餃($88)呢個係餐廳嘅人氣點心,大大粒灌湯餃,旁邊仲有海參,夾埋清甜嘅高湯,好食~

🍭黑松露燒賣皇($68)
最鐘意食燒賣!呢個面頭仲有矜貴嘅黑松露片!燒賣幾大粒~

🍭金箔鮮蝦餃($68)

🍭蟹肉菜苗水晶餃($68)
菜苗餃食得多,有蟹肉第一次食,幾特別!

🍭古法馬拉糕($48)

🍭伊利比亞叉燒腸粉($68)
呢個腸粉幾好食!用上伊利比亞豬製成的叉燒,更肥美嫩滑!

🍭高湯海參灌湯餃($88)
去咗一個長嘅旅行,最掛住肯定就係香港嘅點心,而點心嘅精髓在於巧手精緻,呢一間舖頭就完完全全做到啦!👍🏻金箔鮮蝦餃外皮晶瑩剔透,咬落煙靭,鮮蝦爽彈,有埋金箔就顯得更加豪華!👍🏻魚子醬賽螃蟹餃聽個名就覺得吸引,而且盡顯氣派。魚子醬加上螃蟹肉感覺特別鹹香,咬落口腔裏滿是配料!加上橘橙色嘅外表令眼睛都被吸引住。👍🏻蠔皇叉燒包去得飲茶,一籠熱辣辣嘅叉燒包肯定少不了,包皮軟熟,叉燒嘅餡料適中,而且帶點香甜,超好食。👍🏻高湯海參灌湯餃先點評佢嘅高湯,清甜濃郁,灌湯餃啖啖肉汁,突顯師傅功架,而且用料更加係上乘添,用上白瓷器皿點上爐火,就唔怕冷卻!👍🏻蜂巢海鮮芋角而炸嘅點心亦都係配上飲茶嘅好拍檔,蜂巢做得精緻香脆,咬落去好綿密豐富,而且絕對冇油膩嘅感覺!👍🏻安格斯牛肉燒餅相當特別嘅一個小食,灑上芝麻喺面頭特別香口,底部放上青瓜加點清新感。咬落去帶有肉汁,牛肉味特別香盛。

👍🏻金箔鮮蝦餃
外皮晶瑩剔透,咬落煙靭,鮮蝦爽彈,有埋金箔就顯得更加豪華!

👍🏻魚子醬賽螃蟹餃

👍🏻蠔皇叉燒包

👍🏻高湯海參灌湯餃

👍🏻蜂巢海鮮芋角

👍🏻安格斯牛肉燒餅
2024-03-01 198 views
泡一壺熱茶 吃一口點心好好的品嚐著我的下午🍵位於奧運站附近的莫云 一踏進店內 給我的第一感覺是氣派不凡 富麗堂皇👑落地玻璃的打造 讓一束束的陽光透進來一幅幅精緻油畫🖼️掛在牆上充滿藝術感 點了幾個點心 分別有頂湯鮮蝦炸粉果、伊利比亞叉燒腸粉、魚子醬賽螃蟹餃、金腿蘿蔔千絲酥及這裏有名的高湯海參灌湯餃腸粉切好小件上碟 白色外皮很軟、很薄、很透清楚看得到裡面一小口的叉燒🤩沾上丁點兒醬料 入口確實讓人嘖嘖稱奇 金腿蘿蔔千絲酥有驚喜 😳外表金黃色 入口鬆脆 內面盛載著一絲絲濕潤的蘿蔔絲讓人感覺口感不會太乾是一個用心製作的點心 🥧來到最後一個灌湯餃 用微火溫著高湯使餃不會冷下來 忍不住先喝一口湯暖心又暖胃 而且它的用料非常豐富 有蝦🦐、蟹柳、肉碎及海參等 海參彈牙有口感 清清地好滋補 真的吃得出師傅的一番心血❣️最後喝多幾杯茶 消滯又解膩 短聚一小時 讓人樂透心~
泡一壺熱茶
吃一口點心
好好的品嚐著我的下午🍵
位於奧運站附近的莫云
一踏進店內 給我的第一感覺是
氣派不凡 富麗堂皇👑
落地玻璃的打造 讓一束束的陽光透進來
一幅幅精緻油畫🖼️掛在牆上充滿藝術感

點了幾個點心 分別有頂湯鮮蝦炸粉果、

伊利比亞叉燒腸粉、魚子醬賽螃蟹餃、
金腿蘿蔔千絲酥及這裏有名的高湯海參灌湯餃

腸粉切好小件上碟
白色外皮很軟、很薄、很透
清楚看得到裡面一小口的叉燒🤩

是一個用心製作的點心 🥧

來到最後一個灌湯餃 用微火溫著高湯
使餃不會冷下來 忍不住先喝一口湯
暖心又暖胃 而且它的用料非常豐富
有蝦🦐、蟹柳、肉碎及海參等
海參彈牙有口感 清清地好滋補
真的吃得出師傅的一番心血❣️

最後喝多幾杯茶 消滯又解膩
短聚一小時 讓人樂透心~
2024-02-01
$220 (Lunch)
2024-02-29 150 views
一定要介紹呢間高質嘅酒店中菜俾大家,佢位於奧運站嘅遨海酒店地下,味道、環境同服務都一流呀😍首先推薦呢度嘅灌湯玻璃皮乳鴿,層皮真係勁脆,一啖咬落去,啲汁爆曬出嚟,真係好滋味😍佢嘅點心都做得好精緻,尤其係魚子醬賽螃蟹鳳眼餃,唔止賣相好,味道都好好,啖啖蟹肉👍🏻仲有高湯海參灌湯餃,勁大隻,啲湯好鮮甜,入面啖啖蝦肉,料好足👍🏻呢度絕對係飲茶食飯嘅好地方,行出去就係海皮,食完仲可以散吓步👍🏻

2024-02-28 112 views
難得有時間同媽咪一齊接姨甥仔放學,接完就搵下附近奧運站有啲咩嘢好食,發現原來呢邊有間酒店樓下有個中式菜館,即刻同鍾意飲茶嘅媽咪去試下~茶樓嘅格局高尚,裝横簡潔又不失品味,座位寬敞坐得幾舒服!高湯海參罐湯餃這道湯餃以鮮嫩嘅海參和豐富嘅高湯為基礎,融合了鮮美的海鮮味道。每一口都充滿了濃郁嘅湯汁和滑嫩嘅海參,給人一種滿足感和舒適感!古法馬拉糕馬拉糕外觀呈現出金黃色嘅外皮,切開後露出柔軟嘅內部口感綿密細膩,搭配著淡淡的甜味和香氣迷人的麵粉香,每一口都讓人回味無窮~蜂巢海鮮芋角以酥脆的芋角為底,配上新鮮嘅海鮮,呈現出一種獨特的口感和層次感。蜂巢狀的芋角外皮酥脆,內部則是蓬鬆香濃嘅海鮮餡料,口感非常豐富!芥末美國石蠔卷石蠔卷結合了芥末嘅辣味和鮮嫩的美國石蠔,呈現出一種獨特的風味組合!外層酥脆,內部則是鮮嫩多汁的石蠔,配上微辣的芥末醬汁,帶來了一種鮮明而令人難以忘懷的味道。手磨紅米腸粉腸粉以紅米糯米製成,口感彈牙綿滑,搭配上香濃嘅醬料和鮮嫩嘅肉餡,給人一種濃郁的味道和滿足感!蟹粉小籠包小籠包外皮薄而有彈性,內部則是滿滿的蟹粉餡料,每一口都帶來了蟹肉的鮮甜,令人回味☺️

茶樓嘅格局高尚,裝横簡潔又不失品味,座位寬敞坐得幾舒服!

古法馬拉糕

芥末美國石蠔卷

蟹粉小籠包

2024-02-25 3066 views
莫云今次要介紹大角咀遨凱酒店地下嘅一間高級中菜館,連平時嘅點心都好高級,輪椅人士入去食都好方便,喺遨凱酒店地下入口轉右就會入到「莫云」,佢哋有六間獨立房,其中四間可以連埋一大間,不過午市要滿3000蚊先可以包房,夜市要滿6000蚊,包房嚟講都算平!1.黑松露香菇燒賣皇$62(8.5/10)一籠有3粒燒賣,每粒燒賣都有淡淡黑松露味,不過有少少咸,香菇都大粒,好夠香,豬肉都好多!2.高湯海參灌湯餃$88(10/10)呢個高湯海參灌湯餃係我最期待,超級大隻,仲有一舊海參,海參口感好爽彈,隻灌湯餃入面好多料, 有豬肉、蝦仁等,高湯好濃郁,超好味!3.古法手工馬拉糕$58(10/10)呢個馬拉糕真係好正,又唔會好甜,熱辣辣超級鬆軟!4.安格斯牛肉腸粉$68(9.5/10)蝦腸/牛肉腸/齋腸都食得多,安格斯牛肉腸都係第一次食,腸粉皮好滑好薄,安格斯牛肉唔韌,兩者好鬼夾!5.乾炒安格斯牛肉河粉$198(9.5/10)乾炒牛河出面就食得多,但係呢度有乾炒安格斯牛肉河粉,出面乾炒牛河好油,呢度乾炒牛河唔油,而且安格斯牛肉非常嫩滑,安格斯牛肉大約有12塊,仲有有紫洋蔥、蔥、牙菜、芝麻等,呢碟乾炒牛河真係好
莫云

1.黑松露香菇燒賣皇$62(8.5/10)

2.高湯海參灌湯餃$88(10/10)

3.古法手工馬拉糕$58(10/10)
呢個馬拉糕真係好正,又唔會好甜,熱辣辣超級鬆軟!

4.安格斯牛肉腸粉$68(9.5/10)

5.乾炒安格斯牛肉河粉$198(9.5/10)
乾炒牛河出面就食得多,但係呢度有乾炒安格斯牛肉河粉,出面乾炒牛河好油,呢度乾炒牛河唔油,而且安格斯牛肉非常嫩滑,安格斯牛肉大約有12塊,仲有有紫洋蔥、蔥、牙菜、芝麻等,呢碟乾炒牛河真係好掂!

2人總共價錢$583,茶位每位$28,有加一服務費!

個人口味總評分:9.5/10

@mokone.hk

地址:大角咀海輝道18號香港遨凱酒店地下G01號舖

#莫云 #高級中菜館 #遨凱酒店 #大角咀 #大角咀好去處 #大角咀美食 #上水廣場 #香港美食 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

• 高湯海參灌湯餃
餐廳位於奧運站附近的酒店地下,從奧運站走路大約十分鐘就到,中菜廳走高檔路線,氣派十足,環境闊落,光線充足,平日下午兩點到訪,客人不多,請注意落場時間14:30會截單。茶芥$28/位有多款選擇,筆者選了平時出面茶樓較少提供的龍井茶,回甘味濃。高湯海參灌湯餃$88灌湯餃餡料十足,咬開是豬肉混合香菇和蝦仁,又香又鮮味,海參爽脆,恰到好處,高湯清甜,不錯不錯👍🏼魚子醬賽螃蟹餃$68蟹肉加上蛋白和魚子醬,用橙色的薄皮襯托,賣相又靚又矜貴。蜂巢海鮮芋角$68現時不多餐廳會做這道點心,芋角炸得非常酥脆,輕輕一咬已散開,芋角裏面是芋頭蓉和海鮮粒粒,又香又有豐富粒粒口感,並好有心思地用火龍果乾墊底。金腿蘿蔔干絲酥$62筆者偏愛蘿蔔絲,外面是千層酥皮,裏面配上金華火腿,立即提升蘿蔔絲的清甜。黑松露香菇燒賣皇$62必叫!燒賣上是一小片黑松露,黑松露香氣撲鼻,是一款很有驚喜的特色燒賣。京式鮮奶糕$38長方形一小條堆砌而成的牛奶甜點,略嫌奶香不夠,而且較甜,可以淺嘗一同分享。總括來說, 莫云餐廳食物質素很高,價錢是偏中高價,服務殷勤,環境優美,是二至三人聚餐的好地方。

高湯海參灌湯餃$88

魚子醬賽螃蟹餃$68
蟹肉加上蛋白和魚子醬,用橙色的薄皮襯托,賣相又靚又矜貴。

蜂巢海鮮芋角

蜂巢海鮮芋角$68

金腿蘿蔔干絲酥$62

黑松露香菇燒賣皇$62

京式鮮奶糕

京式鮮奶糕$38

蜂巢海鮮芋角
2024-02-21 1332 views
今日大年初四🧧祝各位龍馬精神🐲身體健康🌱大吉大利🍊長食長有🥩🍗🍖話晒係開年飯🍚點都要食餐好嘅🥟梗係要同公主去飲個靚茶🫖依間莫云外牆已經夠晒霸氣✨去依度飲茶食開年飯🐲龍年發發發🧧金箔鮮蝦餃🥟單睇個樣都已經流晒口水🤤蝦餃加上金箔真係盡顯貴氣✨留意吓蝦餃角仲有幾粒魚子醬🫘咬落去脆口多汁鮮蝦彈牙🍤好味京蔥和牛生煎包🧅我每次飲茶都會食叉燒包🍞但係今日開年飯🧧食包都要食得豪少少🤏🏻依個生煎包咬落去和牛肉汁香味四溢🤩京蔥味道冇搶和牛味🥩點綴得啱啱好👍🏻高湯海參灌湯餃🍲今日嘅重心可以話係依個灌湯餃🥟海參爽口😚配搭肉碎及灌湯餃嘅皮🥠滿足晒我嘅口腔🫦高湯非常清甜💦花膠珍珠雞🐤一大塊花膠🫓糯米軟綿綿☁️香而不膩😋滿滿的骨膠原😌手磨紅米腸粉❤️淨係個顏色已經夠晒搶眼❤️外軟內脆😋其實係紅色嘅炸兩🥓食過紅米腸🥳今年鴻運當頭😆湯浸軟年陳皮牛肉球🧆牛肉新鮮👍🏻馬蹄爽甜🌰同一般酒樓山竹牛肉真係差天共地🤣最後飲埋D湯龍年🐲開年午餐非常圓滿🈵絕對無燶♨️

金箔鮮蝦餃🥟

湯浸遠連陳皮牛肉球

湯浸軟年陳皮牛肉球🧆

龍年🐲開年午餐非常圓滿🈵絕對無燶♨️
2024-02-13
$290 (Lunch)
京蔥和牛生煎包
湯浸遠連陳皮牛肉球
2024-02-20 168 views
莫雲粵菜餐廳是一家位於市中心的優質粵菜餐廳,以其獨特的菜式和精湛的廚藝而聞名。在這家餐廳中,我最推薦的是他們的手磨紅米腸粉、魚子醬菜螃蟹餃和金腿蘿蔔千絲酥。首先,手磨紅米腸粉是這家餐廳的招牌之一。這道菜以新鮮的紅米磨成的絲狀腸粉為主,搭配豬肉、蝦仁和多種新鮮蔬菜,口感綿密而有嚼勁,味道鮮美。每一口都能感受到米粉的細膩口感,配料的豐富層次更是讓人驚艷。其次,魚子醬菜螃蟹餃是一道令人難以抗拒的美味。這款餃子外皮薄而有彈性,內餡則是以新鮮螃蟹肉和魚子醬混合而成。每一口都能感受到餃子彈牙的口感和濃郁的海鮮香味,令人回味無窮。最後,金腿蘿蔔千絲酥是一道經典的粵菜小吃。這道菜的特色在於金腿的鮮香和蘿蔔絲的酥脆口感。金腿的鮮味與蘿蔔的清甜完美融合,每一口都帶來一種獨特的口感享受。莫雲粵菜餐廳以其獨特的菜式和精湛的廚藝在粵菜界享有盛譽。手磨紅米腸粉的綿密口感、魚子醬菜螃蟹餃的豐富海鮮風味以及金腿蘿蔔千絲酥的經典組合,絕對值得一試。如果你想品嚐正宗的粵菜美食,莫雲粵菜餐廳將會是你的最佳選擇。

2024-01-15
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
中菜廳比比皆是 但要搵一間五星級質素就唔係咁容易==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌🫔手磨紅米腸粉 外皮軟燸 內面鬆化令人大快朵頤🤤不自覺地食完一舊又一舊😬🥧酥皮蛋撻 飲茶叫呢個都係撞手神 有時好鬆脆 有時好硬 呢間鬆脆得黎仲有蛋香🥚好出色👏🏻🥟蟹肉菜苗水晶餃 精緻既賣相先加五十分 滑溜既外皮包住係出色既✨🥠野菜鮮蝦春卷 不得了 皮脆餡多🤤gip汁更加帶出春卷精髓😍到而家都好回味🥺🍥燕窩流心大桃包 就咁睇 以為一定係蓮蓉蛋黃 點知係流沙🤩係流晒出嚟嗰隻🥳🌰蜂巢海鮮芋角 相當出色💯比一般鬆化得多 餡料足料唔係誇張 可以同出面馳名米芝蓮餐廳😲==============================呢間餐廳獲得一致好評😆質素極高💯成家人食飯簡呢度唔會出事🤣
中菜廳比比皆是 但要搵一間五星級質素就唔係咁容易
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌

呢間餐廳獲得一致好評😆質素極高💯成家人食飯簡呢度唔會出事🤣
2024-02-17 65 views
今個新年同朋友去咗呢間喺大角咀嘅高級中菜廳飲茶,餐廳位於酒店地下,門面同埋裝修都高尚優雅,樓底好高,坐得舒服😆我哋揀咗普洱,茶壺用蠟燭熱住,非常細心,點心即叫即蒸,不過都好快送到嚟魚子醬賽螃蟹餃🦀造型好靚,橙色嘅餃子皮包住好多餡料,有爽滑嘅蝦肉,面頭仲鋪滿咗蛋白磅蟹肉同埋魚子醬,口感豐富金箔鮮蝦餃🦐比平時嘅蝦餃睇落更加精緻,味道都唔輸蝕,入面有滿滿嘅蝦肉,食落好彈牙黑松露燒賣皇面頭有大大粒嘅黑松露,入面都好足料,有香菇豬肉同埋蝦粒紅油抄手🥟雲吞皮薄餡靚,配埋紅油醬汁食一流伊比利亞叉燒腸粉🐷佢哋嘅叉燒腸粉,用咗伊比利亞叉燒,夠晒肥美,而且腸粉皮都好煙靭黑松露鮑魚飯🍛面頭又大大粒嘅鮑魚,食落一啲都唔韌,但個飯先係重點,每一啖都散發着黑松露濃郁嘅味道,食落超級香🤤

魚子醬賽螃蟹餃🦀

金箔鮮蝦餃🦐

黑松露燒賣皇
面頭有大大粒嘅黑松露,入面都好足料,有香菇豬肉同埋蝦粒

紅油抄手🥟
雲吞皮薄餡靚,配埋紅油醬汁食一流

伊比利亞叉燒腸粉🐷

黑松露鮑魚飯🍛
Type of Meal
Tea
2024-02-16 144 views
閒時飲杯茶食個包不亦樂乎🥰今日午餐時段來到大角咀遨凱酒店裏吃精美中菜,一入大堂門口就有華麗的水晶燈,門口右側設有豪華酒櫃收藏多支世界級美酒佳釀,環境幽靜,裝修結合傳統與現代元素,瑰麗時尚;餐廳行政總廚以傳統烹調技巧糅合創意,點心很考功夫及菜式有驚喜❣️茶位@$28先來一壺茗茶,外型很像花茶,透明壺加助熱器皿,很有氣氛;還有酸薑腰果及自家製醬料,比較創新❣️ 高湯海參灌湯餃$88外型非常大,用料十足,有蝦仁花膠海參,湯清甜,十分滿足❣️黑松露燒賣王$68顧名思義黑松露就是主角,燒賣餡料本身已經融合了黑松露,再加上面上一大片的新鮮黑松露,松露味十足至極,最適合松露控❣️ 花膠珍珠雞$68外型很像帳幕,裏面包著香葉味濃厚的珍珠雞,最特別就是餡料有花膠,認真矜貴 ❣️伊利比亞叉燒腸粉$68打卡不錯,皮薄而滑,晶瑩剔透❣️ 韮黃肉絲功夫煎麵$188麵煎得脆卜卜,三絲配搭健康顏色美麗最後還送紅豆沙西米露🥰
閒時飲杯茶食個包不亦樂乎🥰
❣️茶位@$28
❣️ 高湯海參灌湯餃$88
外型非常大,用料十足,有蝦仁花膠海參,湯清甜,十分滿足
❣️黑松露燒賣王$68
❣️ 花膠珍珠雞$68
矜貴
❣️伊利比亞叉燒腸粉$68
打卡不錯,皮薄而滑,晶瑩剔透
韭黄肉丝功夫煎面
❣️ 韮黃肉絲功夫煎麵$188
麵煎得脆卜卜,三絲配搭健康顏色美麗
最後還送紅豆沙西米露🥰
2024-02-08
$268 (Lunch)
韭黄肉丝功夫煎面
2024-02-16 915 views
放假同朋友去食個lunch,傾下計,catch up一下。我地揀左間坐得舒服嘅餐廳,慢慢食,慢慢傾。.依度嘅點心好精緻呀!.魚子醬賽螃蟹餃🦀隻餃有滿滿嘅賽螃蟹,相對清淡,配上面頭嘅魚子醬,帶少少咸香,無論賣相同味道都唔錯。.手磨紅米腸粉🦐紅米腸粉入面包住脆脆嘅蝦卷,外滑內脆,入面嘅脆皮無被腸粉整到冧,就知佢係即叫即做,保證新鮮。入面嘅蝦亦相當爽脆。.金腿蘿蔔千絲酥🥟依個我個人好喜歡,外面嘅千層酥好鬆化,入面有好多蘿蔔粗條呀!又juicy,熱辣辣,千絲酥下面仲有少少芝麻香,好好味呀!.花膠珍珠雞個珍珠雞外形上已經好吸精,一打開,隻珍珠雞好靚,飯粒係粒粒分明,唔係爛pat pat,係有質素嘅珍珠雞。帶有淡淡嘅荷葉香,食到中間就夾到一件完整嘅花膠,好有誠意呀。.高湯海參灌湯餃🥟我地都期待嘅灌湯餃隆重登場!好大隻呀,仲有一隻海參仔,口感係爽脆嘅。打開隻餃,入面有好多料,有豬肉,有蝦,隻蝦仲係脆嘅,個高湯同灌湯餃完美配合,我地都好欣賞😍

依度嘅點心好精緻呀!
魚子醬賽螃蟹餃🦀

手磨紅米腸粉🦐