2024-02-06 460 views
繼續發掘下荃灣好嘢食🤭一search之下先知紅葉茶屋原來都有唔少分店,不過海之戀呢間都幾隱蔽,平時呢層比較少人上嚟,仲整咗啲紅葉樹同榻榻米,都有幾個打卡位🍁牛肉壽喜燒定食$138定食包左漬物、溫泉蛋同麵豉湯,牛肉份量幾多,肉質嫩滑,配上香軟珍珠米飯😋😋perfect🍁腐皮壽喜燒定食$108腐皮份量比想象中多~湯底同配料同牛肉壽喜燒一樣,適合素食者,湯底清甜🍁生薑燒豚肉定食$118豚肉調味唔錯,肉汁juicy,另有一大勺薑蓉自己蘸,帶微微焦香🍁熱抹茶拿鐵+$25呢個絕對值得加,抹茶味好濃,而且牛奶味好重,仲配咗幾粒石頭朱古力,唔會太甜,亦冇綠茶嘅澀味,好飲🫶🏻🫶🏻🍁熱忌廉抹茶拿鐵 +$25抹茶拿鐵上面再加咗一大圈忌廉,略為有點膩🍁熱檸檬紅茶 +$15鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 +$35細細一客,同朋友share食每人一啖🤣忌廉味較重,普普通通

🍁牛肉壽喜燒定食$138

🍁腐皮壽喜燒定食$108

腐皮壽喜燒定食

🍁生薑燒豚肉定食$118

生薑燒豚肉定食

🍁熱抹茶拿鐵+$25

熱抹茶拿鐵

🍁熱忌廉抹茶拿鐵 +$25
抹茶拿鐵上面再加咗一大圈忌廉,略為有點膩

熱忌廉抹茶拿鐵

🍁熱檸檬紅茶 +$15

鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 +$35
細細一客,同朋友share食每人一啖🤣忌廉味較重,普普通通

鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇
腐皮壽喜燒定食
生薑燒豚肉定食
熱抹茶拿鐵
鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇
.#foodie #hk #hkfoodie #HTB美食推介【荃灣抹茶控必食|甜品、小食性價比極高🆙🆙】🐨鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 $58 跟餐+$35推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐️本身上網見到以為啲人為咗打卡先叫嚟食,點知食落去勁有驚喜!先有一層非常濃厚嘅抹茶粉鋪面,之後有綿滑嘅cream再加上軟熟嘅蛋糕,一層一層非常之有層次、口感...抺茶嘅甘加上cream嘅甜,味道平衡得好好,甘而不苦🌹.🐨牛肉壽喜燒定食 $138推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐️除咗鍋物本身,仲有前菜、漬物、溫泉蛋同麵豉湯,一上枱已經有幸福滿滿嘅感覺~牛肉份量都非常之多,牛肉係預先煮好全熟,但係都非常之淋,加埋壽喜燒個汁甜甜地,好滋味🐂仲配埋冬菇、豆腐,豆腐有驚喜軟滑冇渣之餘,仲入晒壽喜燒汁嘅味道,絕對係精華所在~.🐨海鮮四色丼茶漬飯 $148推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐茶漬飯同樣都有前菜、漬物,好惹味、好開胃,海鮮四色丼包括吞拿魚、三文魚、甜蝦、帶子,就咁食已經覺得好新鮮,甜蝦嘅鮮甜味更加係非常之突出🥹餐廳好貼心咁樣有一張紙除餐附上,會教你點樣食茶漬飯🤟🏻茶漬今次就揀咗鰹魚昆布湯,昆布湯鮮味好充足,令到個飯更加香濃同特別,有啲海鮮泡飯嘅感覺🤣一
.#foodie #hk #hkfoodie
#HTB美食推介
【荃灣抹茶控必食|甜品、小食性價比極高🆙🆙】
🐨鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 $58 跟餐+$35
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐️
🐨牛肉壽喜燒定食 $138
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐️
🐨海鮮四色丼茶漬飯 $148
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐
茶漬飯同樣都有前菜、漬物,好惹味、好開胃,海鮮四色丼包括吞拿魚、三文魚、甜蝦、帶子,就咁食已經覺得好新鮮,甜蝦嘅鮮甜味更加係非常之突出🥹餐廳好貼心咁樣有一張紙除餐附上,會教你點樣食茶漬飯🤟🏻茶漬今次就揀咗鰹魚昆布湯,昆布湯鮮味好充足,令到個飯更加香濃同特別,有啲海鮮泡飯嘅感覺🤣一飯兩食,絕對冇得輸~
🐨和風炸雞盛合 $78 跟餐+$35
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐
炸雞相對其他就冇咁驚喜😂但其實都好好食~盛合包左有兩隻雞翼同兩粒勁大雞球...其實炸皮都係非常之薄,而且保留到雞肉嘅雞汁,最重要係雞球佢有預先醃製,鹹鹹地好滋味!
🐨傳統抺茶 $32
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐
坐喺日式榻榻米上面,硬係覺得傳統抹茶係必叫嘅飲品🍵佢仲好傳統咁,有埋少甜點放係旁邊,避免大家空肚飲用!抹茶聞落已經有撲鼻嘅香味,飲落就係甘中帶甜嘅👅柔順易入口~
🐨凍芒果西柚紅茶 $20
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐
芒果西柚紅茶果香十足,雖然冇抺茶咁驚喜,但芒果味好濃,而且唔會死甜,值得加配🫰
-----☼-----☼-----☼-----☼-----☼-----
紅葉茶屋
📍地址:荃灣大河道100號海之戀商場3樓3012號舖
🐨推薦度:😋😋😋😋😋/5
💰人均價格:$150-200
🪸環境:👾👾👾👾👾
🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡💡💡💡💡
🛠️分類:#HTB荃灣 #HTB日本菜 #HTB甜品
#荃灣美食 #荃灣 #日本菜 #甜品 #打卡一流 #美食推介
  • 鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇
  • 和風炸雞盛盒
  • 海鮮四重丼茶漬飯
  • 傳統抺茶
2024-01-25 158 views
門口寫住10點關門,9:25企係門口問店員入唔入得。超冇禮貌咁覆一句last order左啦。其實食唔食好閒,就算趕住收工都可以俾d禮貌咁講聲,完全係趕客。好聲好氣都換黎咁既服務態度真係請餐廳老闆自求多福。
同老公去開荃灣西海之戀商場買定D過年禮盒順便食埋午餐,老公揀咗去紅葉茶屋,因為日本菜的餐廳相對比較少有素食選擇,呢度的餐牌就可以滿足曬有葷有素非常好。店員安排我哋坐日式榻榻米座位,不用盤膝坐可以伸對腳入去坐好舒服,望到外邊擺放的紅葉樹🍁&海景好靚。💛豪華原條鰻魚茶漬飯💛 一見到原條鰻魚已經心心眼😍鰻魚好大條燒到好香,食落每口都很豐滿香濃而又不會覺得油膩。茶漬飯可以自選鰹魚昆布湯/ 蝦湯,我要了鰹魚昆布湯,店員會提供一張介紹茶漬飯嘅享用方法,我試咗用小碗飯加入清清地的鰹魚昆布湯,加少許蔥花& 山葵,味道非常之夾。💛腐皮壽喜燒定食💛老公叫咗呢個素食腐皮壽喜燒,估唔到都幾豐富,壽喜燒湯底帶點香甜,材料吸晒D汁幾入味,個汁好啱撈飯食,加埋隻溫泉蛋仲正。定食還有一個味噌湯同埋兩款日式前菜。甜品:這裡甜品好出名,左諗右諗有幾款都想食,老公話不如叫兩款試吓啦☺️💜非常雜莓巴菲💜巴菲杯賣相靚永遠有一定嘅吸引力,最上層係好香濃嘅雪糕,加上雜莓酸酸甜甜,中間有cream 加玉米脆片,最底係有雪糕加寒天啫喱,整個巴菲杯非常豐富又有層次感😚💜提拉米蘇白玉窩夫💜呢個係冬天期間限定嘅甜品,窩夫即叫即製所以要預時間等

💛豪華原條鰻魚茶漬飯💛
豪華原條鰻魚茶漬飯

💛腐皮壽喜燒定食💛

甜品
💜非常雜莓巴菲💜
非常雜莓巴菲

💜提拉米蘇白玉窩夫💜
呢個係冬天期間限定嘅甜品,窩夫即叫即製所以要預時間等候,窩夫質地做到外脆內軟,白玉煙煙韌韌好軟熟,配埋個抹茶雪糕同埋D醬好夾。
提拉米蘇白玉窩夫

2024-01-23
Type of Meal
Lunch
豪華原條鰻魚茶漬飯
非常雜莓巴菲
提拉米蘇白玉窩夫
2024-01-22 881 views
係荃灣百老匯睇完電影,去佐一間裝潢日式木系和風feel,,卡座又舒服,還是榻榻米座位,可以比食客飽覽窗外景色,望到紅葉裝飾超有氣氛🍁◆火炙刺身三文魚&鰻魚茶漬飯🫖🍱三文魚厚切,經火炙後更香,內部仍然保持著鮮嫩的質感。鰻魚味道香濃,口感柔軟。我選擇鰹魚湯,,加入適量Wasabi同食,口感更清新美味,一啖茶漬一啖飯,享受湯的味道,好滿足!◆燒花魚一夜干定食🍱定食仲包麵豉湯、白飯、兩小碟漬物,魚肉實淨帶有鹹鮮味,,煎得外皮脆肉嫩滑,幾抵食👍◆芒果西柚紅茶及雜莓香橙茶🍹味道清新而微甜,雜莓與西柚的果香恰到好處地融入紅茶之中,清新又解渴!甜點 ◆ 期間限定甜點冬雪白玉窩夫 🍡🧇 深深吸引住我,賣相好靚,由兩件窩夫面係提拉米蘇仲有一球抹茶雪糕旁邊仲有芒果粒,同白玉丸子,連埋食口感豐富又不會太甜,好睇又好食😋◆士多啤梨芭菲 🍓🍧賣相好靚,頂層係軟雪糕,入面有寒天、脆脆片、銅鑼燒,中間嗰層係雪糕同士多啤梨粒粒,,食到底就係士多啤梨醬!不過不失😋

◆火炙刺身三文魚&鰻魚茶漬飯🫖🍱

◆燒花魚一夜干定食🍱

◆芒果西柚紅茶及雜莓香橙茶🍹

甜點
◆ 期間限定甜點冬雪白玉窩夫 🍡🧇

◆士多啤梨芭菲 🍓🍧
賣相好靚,頂層係軟雪糕,

期間限定甜點冬雪白玉窩夫
2024-01-20
10 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
期間限定甜點冬雪白玉窩夫
  • 火炙刺身三文魚&鰻魚茶漬飯
2024-01-22 68 views
柚子香蔥叉燒拉麵🍜:香氣濃鬱的柚子和清爽的京蔥為拉麵增添了一層清新的風味,與日式叉燒口感形成了完美的結合。漬物提供咗酸蘿蔔和牛蒡絲提供了一種酸甜和清爽的口感,增添食慾並拉麵減少膩感。期間限定的冬雪白玉窩夫🧇:窩夫夾住了水果同煙靭口感嘅白玉和提拉米蘇,賣相精美,非常適合打卡影相📸。窩夫本身的鬆口感和微甜的味道,與水果和提拉米甦的濃鬱味道相得益彰。配搭上綠茶雪糕🍦,令整體甜品相當match ,味道甜而不膩👍🏻👍🏻

2024-01-16 107 views
見到最佳甜品第一位,再望埋 d 相,就二話不說來試試。🤩 溫泉蛋卡邦尼烏冬上桌已經聞到好香既忌廉味,稀身又掛汁,令烏冬變得更加滑溜,加埋溫泉蛋就滑上加滑 😋再配埋煙肉,微微咸味,覺得冇咁膩,好正 👍🤩 鎌倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲🎉 嘩,上枱超級大杯,大滿足 👏夕張蜜瓜軟雪糕,唔使講都知道正啦 😋 銅鑼燒配焦糖,細細塊過吓口引紅豆蓉 好大球,但好甜,唔好一次過食白玉,紅豆之後食比較好,清一清 d 甜味抹茶 忌廉,有點甘,開始覺得膩了抹茶 寒天,好清新,最後食好解膩🗣 值得再來既餐廳,又係時候諗吓下次食咩好嘢先 😊
見到最佳甜品第一位,再望埋 d 相,就二話不說來試試。

🤩 溫泉蛋卡邦尼烏冬
再配埋煙肉,微微咸味,覺得冇咁膩,好正 👍

🤩 鎌倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲
🎉 嘩,上枱超級大杯,大滿足 👏
夕張蜜瓜軟雪糕,唔使講都知道正啦 😋
銅鑼燒配焦糖,細細塊過吓口引
紅豆蓉 好大球,但好甜,唔好一次過食
白玉,紅豆之後食比較好,清一清 d 甜味
抹茶 忌廉,有點甘,開始覺得膩了
抹茶 寒天,好清新,最後食好解膩
鎌倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲

🗣 值得再來既餐廳,又係時候諗吓下次食咩好嘢先 😊
2024-01-06
$180 (Lunch)
鎌倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲
2024-01-16 64 views
紅葉茶屋-一場寧靜雅致的茶道饗宴導言:紅葉茶屋是一家位於城市繁華區域的隱藏寶藏,這家茶屋以其獨特的氛圍、精緻的茶點和精心準備的優質茶品聞名。我最近有幸造訪了這家茶屋,並度過了一個美妙的下午。以下是我對紅葉茶屋的食評:環境:一踏入紅葉茶屋,我立刻被它溫馨優雅的氛圍所吸引。茶屋的室內設計簡潔而精緻,以天然木材和柔和的燈光營造出寧靜的氛圍。窗外的庭園景色更是一絕,特別在秋天時節,紅葉的美麗色彩讓整個茶屋更增添了幾分詩意。茶點:紅葉茶屋的茶點是一場對味蕾的享受。他們提供各種傳統和創新的茶點選擇,每一款都經過精心製作。我品嚐了他們的抹茶泡芙和草莓夾心餅乾,口感輕盈,美味可口。茶點的甜度適中,不會過於甜膩,而且可以與茶品相得益彰。茶品:茶屋以其高品質的茶品而聞名。他們提供各種不同種類的茶葉,包括日本綠茶、台灣高山茶和中國普洱茶等,每一款都是由茶葉達人挑選的上等品質。我品嚐了他們的日本抹茶和台灣阿里山高山茶,兩者都是絕佳的選擇。抹茶濃郁而香甜,搭配著茶屋特製的和風點心,令人陶醉。而阿里山高山茶清香高雅,滋味悠長,讓人心曠神怡。服務:紅葉茶屋的服務令人印象深刻。工作人員親切友善,對茶葉的知識也非常豐富
紅葉茶屋-一場寧靜雅致的茶道饗宴

導言:

環境:

茶點:

茶品:

服務:
紅葉茶屋的服務令人印象深刻。工作人員親切友善,對茶葉的知識也非常豐富。他們樂於與客人分享茶的故事和文化,並提供個性化的茶葉建議。他們細心地為每位客人泡茶,確保每一杯茶的品質和溫度都恰到好處。

結語:
總結來說,紅葉茶屋是一個值得一試的茶道體驗。無論是優雅的環境、精緻的茶點、高品質的茶品還是出色的服務,這家茶屋都能夠帶給客人一場寧靜雅致的茶道饗宴。如果你想要遠離城市的喧囂,沉浸在大自然的美好中,紅葉茶屋絕對是一個理想的選擇。我強烈推薦您親自前往紅葉茶屋,品味茶道的魅力,讓心靈在這片寧靜之地得到舒緩和滋養。
2024-01-06
2024-01-14 79 views
呢度裝修沿用近代日式的設計,天然淺木色。店內還間隔了幾個區域,有和室、都有四座的卡位,地方好有空間感。蒲燒鰻魚茶漬飯,鰻魚烤得恰到好處,搭配著香噴噴的烤鰻醬,揀香濃蝦湯係非常之有驚喜。黑麻油濃厚豚骨湯拉麵,未食先聞到陣陣黑麻油香味,豚肉薄片易咬,唔可以忽略伴菜, 酸瓜牛蒡直頭想 encore。甜品嗌左特製抹茶蕨餅新地,幾樣野配埋一齊食好夾,紅豆蓉又棉又滑,雪糕都高質。包羅萬有日式茶屋呀,約朋友最好不過,有飯有拉麵有壽喜燒有小食有甜品有特飲,黎食正餐飯後甜品都得。

2024-01-10 79 views
生薑燒豚肉定食 $118啲生薑連埋燒豚肉一齊煮,配埋珍珠米一齊食,食落去好夾好好味!溫泉蛋卡邦尼意粉 $92同平時西式嗰隻卡邦尼意粉有少少唔同,但係日式卡邦尼意粉食落去好香又唔會好漏,隻溫泉蛋係重點,將隻溫泉蛋撈埋落卡邦尼意粉到食,簡直係Perfect match!鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 $58超鍾意食抹茶嘅我點可以放棄試呢到好出名嘅抹茶提拉米蘇,第一啖食落去好有抹茶嘅香味,而且仲有啲回甘味,抹茶加埋啲cream好夾呀!
生薑燒豚肉定食 $118

溫泉蛋卡邦尼意粉 $92

鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 $58
2023-10-15
10 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
無論平日定假日經過呢間餐廳都要等位,既然人氣十足,就梗係要試吓啦🤣🔸A4黑毛和牛壽喜燒定食 ($198)薄切A4黑毛和牛,份量慷慨,牛味濃郁🐮配埋香滑玉子蛋,牛肉食落亦更加香滑😋壽喜燒湯底香濃又香甜,裡面有豐富嘅蔬菜、豆腐、冬菇等等,送飯一流,配上醃漬小菜及麵豉湯,十分滿足🔸火炙刺身三文魚&鰻魚茶漬飯 ($168)定食有兩種食法,可以當魚生飯,或茶漬飯去食。三文魚厚切,經火炙後,外層微微烤過變得更香,內部仍然保持著鮮嫩的質感。鰻魚味道香濃,口感柔軟。茶漬飯可以選擇鰹魚湯或者蝦湯,,小編選擇了後者放入熱湯,我個人喜好加入適量Wasabi同食,口感更清新美味甜品選擇好多,仲要每樣都咁吸引😍🔸鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 (+$35)Tiramisu以木盒承載, 十分精緻,芝士口感香滑,加上抹茶味道更濃,面頭灑上大量抹茶粉,食落茶味甘香,更放有一塊靚靚嘅紅葉🍁🔸鎌倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲 ($75)芭菲好有層次又足料☺️雪糕揀左期間限定嘅日本夕張密瓜🍈超級香甜,口感滑溜,下面鋪滿紅豆、香滑抹茶忌廉🍵軟糯白玉、抹茶凍、抹茶味銅鑼燒等等,十分豐富

🔸A4黑毛和牛壽喜燒定食 ($198)
薄切A4黑毛和牛,份量慷慨,牛味濃郁🐮

🔸火炙刺身三文魚&鰻魚茶漬飯 ($168)

甜品選擇好多,仲要每樣都咁吸引😍

🔸鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 (+$35)

🔸鎌倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲 ($75)
❀ 紅葉茶屋 #荃灣 ❀❗️獲得最佳甜品餐廳 坐喺榻榻米上望住河景❗️——————————————————今次介紹嘅係鎌倉過江龍嘅日本餐廳,喺香港已經持有5間分店✨嚟到位於荃灣海之戀嘅分店,裝修以舒適嘅木系為主,可以望到河景,將設有部份榻榻米嘅位置,彷彿去到日本☺️主打日本定食,包括和牛壽喜燒、茶漬飯、鰻魚飯等,荃灣分店仲喺OpenRice獲得最佳甜品餐廳!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 豪華海鮮丼茶漬飯 香濃蝦湯 $178 (3.8/5)好耐冇食過茶漬飯,呢間可以選擇昆布鰹魚湯或者香濃蝦湯。豪華海鮮丼包括三文魚、吞拿魚、帶子及赤蝦。我哋選擇嘅蝦湯有淡淡嘅鮮蝦味,更能提升整個海鮮丼嘅鮮味👌🏻.☞ A4黑毛和牛壽喜燒定食 $198 (3.6/5)有幾種唔同Level嘅和牛壽喜燒選擇,價錢由$138至$218不等,我哋選擇咗中價位嘅$198。老實講有少少失望,發現原來係預先煮好晒啲牛肉,同預想中嘅壽喜燒有出入🙈而且唔算太入味,冇咗壽喜燒平時嘅香甜,較為似係普通煮牛肉。不過好彩貴為A4和牛,肉質都算幾腍。.☞ 雪糕抹茶拿鐵 跟餐加配$25 (3.8/5)$25有個雪糕同埋香濃甘苦嘅抹茶拿鐵都算幾抵🍵.☞ 提拉米
❀ 紅葉茶屋 #荃灣 ❀
❗️獲得最佳甜品餐廳 坐喺榻榻米上望住河景❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 豪華海鮮丼茶漬飯 香濃蝦湯 $178 (3.8/5)
好耐冇食過茶漬飯,呢間可以選擇昆布鰹魚湯或者香濃蝦湯。
豪華海鮮丼包括三文魚、吞拿魚、帶子及赤蝦。
我哋選擇嘅蝦湯有淡淡嘅鮮蝦味,更能提升整個海鮮丼嘅鮮味👌🏻

☞ A4黑毛和牛壽喜燒定食 $198 (3.6/5)
而且唔算太入味,冇咗壽喜燒平時嘅香甜,較為似係普通煮牛肉。
不過好彩貴為A4和牛,肉質都算幾腍。

☞ 雪糕抹茶拿鐵 跟餐加配$25 (3.8/5)
$25有個雪糕同埋香濃甘苦嘅抹茶拿鐵都算幾抵🍵

☞ 提拉米蘇白玉窩夫 $78 (3.6/5)
嚟到甜品餐廳第一位當然要試吓佢哋嘅特色甜品
呢個係佢哋嘅期間限定提拉米蘇味。
佢哋嘅窩夫比較腍,較似熱香餅😶‍🌫️
中間夾住幾粒大大粒嘅白玉,超級煙靭!
提拉米蘇味就唔係好強烈,只係有少少忌廉喺面,反而係有啲香甜芒果粒及抹茶雪糕。

——————————————————
✨整體味道: 3.7/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 3.7/5
✨性價比: 3.7/5
✨再訪興趣: 3/5
💞整體來講
環境的確唔錯👍🏻有榻榻米菜又可以睇河景。可能係連鎖日本餐廳,味道就一般,當普通食個晚飯,唔算好貴。
2024-01-02 75 views
📍來自鐮倉嘅紅葉茶屋 喺荃灣都開咗分店~ 裝修簡潔 佈置加入唔少紅葉裝飾 亦設有榻榻米座位 甚有和風色彩⛩️🌀黑麻油濃厚豚骨湯拉麵拉麵採用幼身曲麵 口感較實在 比直麵更為掛湯 🍜 麻油香明顯 湯底唔會過鹹 個人會建議點特盛拉麵 叉燒肉份量會比較足夠~🌀吉列豬扒定食定食包括兩款日式漬物+麵豉湯+白飯 頗為豐富 吉列豬扒炸粉層夠薄 炸得有點似麵包糠般酥脆 肉質嫩滑唔乾身 可因應個人喜好於豬扒醬加入芝麻粒 香氣滿滿🙋🏻‍♀️🌀和風炸雞盛合(雞全翼/雞件) & 吉列炸帶子啱曬三心兩意嘅朋友仔😂 跟餐+$35 就有四件雞件 相當抵食😻 雞全翼雞肉口感多汁嫩滑 帶芝麻胡椒香 推薦! 吉列帶子酥脆 保留住帶子嘅鮮甜~🌀白玉紅豆抹茶蕨餅由於即時製作 需等候約20分鐘 白玉糯米丸子手工製作 煙韌軟糯 配上蒟蒻粒 抹茶蕨餅 蜜紅豆 同黑糖漿 口感豐富🙋🏻‍♀️🌀熱抹茶拿鐵 & 熱Cappuccino餐廳主打抹茶飲品及甜品 抹茶拿鐵嘅奶香沒有完全覆蓋抹茶香澀味 茶味相當香濃 而Cappuccino奶泡幼滑 飲品仲附送一小碟石頭朱古力配啡 好特别
📍

Type of Meal
Lunch
  • 和風炸雞盛合
2024-01-02 62 views
過嚟荃灣西海之戀紅葉茶屋食嘢,吧枱位置望出有露台紅葉,仲設有榻榻米座位,和風味濃郁,好似去咗日本咁,感覺悠閑而且浪漫。紅葉茶屋黎自日本鐮倉,食物選擇都幾多,有壽喜燒、刺身、丼飯、定食、拉麵烏冬、甜品等,主食同甜品都非常好味!好鐘意佢哋啲定食,每款都配搭得好吸引,CP值極高,連餐牌都整得好靚。牛肉壽喜燒定食定食豐富感十足,牛肉嘅肉質嫩滑冇渣,充滿牛肉鮮甜感,配上壽喜燒醬汁,日式和風感突出,甜中帶有鹹香。配菜營養豐富,加上溫泉蛋,將佢倒入牛肉或者飯裡攪勻,香滑嘅蛋汁同牛肉好夾,提升咗牛肉嘅嫩滑與口感。溫泉蛋卡邦尼烏冬呢個係近期食過最好味嘅卡邦尼烏冬,卡邦尼汁非常豐盈濃厚,烏冬Q彈掛汁,口感滑順。溫泉蛋好大粒高質,蛋汁與烏冬同卡邦尼醬汁混合,口感更加豐富香濃。仲有超多煙肉,肥瘦適中,好好味。自選炸物盛盒(五選三) 豆腐魚餅+炸蝦+炸雞件想試多幾款炸物揀盛盒絕對抵食。豆腐魚餅外脆內軟,香濃豆味,香口而且層次豐富。炸天婦羅蝦: 炸粉薄脆,蝦肉質唔錯!炸雞件:啖啖肉,香口不油膩。抹茶蕨餅新地 黎紅葉茶屋一定要嗌甜品,勁多款甜品都好吸引,抹茶蕨餅新地用脆餅裝住新地雪糕,再加入Q感十足嘅蕨餅同甜糯紅豆

溫泉蛋卡邦尼烏冬
自選炸物盛盒(五選三)
豆腐魚餅+炸蝦+炸雞
想試多幾款炸物揀盛盒絕對抵食。
豆腐魚餅外脆內軟,香濃豆味,香口而且層次豐富。
炸天婦羅蝦: 炸粉薄脆,蝦肉質唔錯!
炸雞件:啖啖肉,香口不油膩。

抹茶蕨餅新地
黎紅葉茶屋一定要嗌甜品,勁多款甜品都好吸引,抹茶蕨餅新地用脆餅裝住新地雪糕,再加入Q感十足嘅蕨餅同甜糯紅豆蓉、抹茶雪糕底層仲有粟米脆片,口感非常豐富。

紅葉茶屋 (海之戀商場)
荃灣大河道100號海之戀商場3樓3012號舖
港鐵荃灣西站 C4 出口
2024-01-01 54 views
一直好想試下海之戀呢間日式茶屋 @momijichayahk 嘅甜品!餐廳日系裝潢,有和式榻榻米座位,仲有戶外位,佈滿紅葉🍁樹,幾寫意!🍭刺身5點盛 ($138)刺身都幾靚仔,有三文魚、赤身、帆立貝、牡丹蝦同魚籽~ 全部都唔錯,最好食係帆立貝,厚身又鮮甜~🍭腐皮壽喜燒定食 ($108)我地點咗2個定食,呢個壽喜燒係素食適用,套餐有漬物、溫泉蛋、麵豉湯同白飯,而腐皮壽喜燒就有冬菇、豆腐等蔬菜,清清地幾健康!🍭生薑燒豚肉定食 ($118)另一款點咗生薑燒豚肉,生薑係另上記得要撈埋燒豚肉食呀(我食到後尾先留意到🥲) 而呢個套餐同樣有漬物、麵豉湯同白飯~ 🍭鎌倉紅葉茶屋抹茶白玉 ($52)終於嚟到我最愛嘅甜品環節😍點咗呢款可愛抹茶白玉~ 楓糖先倒進白玉碗入面,中間有紅豆蓉~ 另外有一碗抹茶解甜~ 配搭唔錯!🍭炸餃子 (跟餐+$25)跟套餐點小食係平啲~ 我地就揀咗炸餃子!幾好食!炸得外脆內軟!內餡都唔少~ 🍭冰蜂蜜薑紅茶 (跟餐+$15)🍭熱柚子茶 (跟餐+$15)

🍭刺身5點盛 ($138)

🍭腐皮壽喜燒定食 ($108)

🍭生薑燒豚肉定食 ($118)

🍭鎌倉紅葉茶屋抹茶白玉 ($52)

🍭炸餃子 (跟餐+$25)

🍭冰蜂蜜薑紅茶 (跟餐+$15)
🍭熱柚子茶 (跟餐+$15)