2021-03-31 902 views
📍𝓶𝓸𝓸𝓷𝓸 (深水埗) 深水埗一向都有好多cafe,但係呢間moono就較為特別啦!‼️ 佢係一間Vegan Cafe,主打純素甜品,啱哂對蛋或者奶類製品敏感嘅客人!而且佢係喺合舍入面既cafe,可以順便睇下書同埋睇下d精品,😌 環境亦都好寧靜,可以好舒服咁喺呢度渡過一個下午。𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:▪️ 提拉米蘇純素卷蛋糕 🍰𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞 𝚅𝚎𝚐𝚊𝚗 𝚁𝚘𝚕𝚕 𝙲𝚊𝚔𝚎 ($52)卷蛋糕食落既質感會較平時既乾同硬左少少,😚 但係由於中間有好多好軟滑既cream,一齊食就啱啱好!卷蛋糕既tiramisu味好出,但係食落啱啱好,唔會覺得膩,好推介!👍▪️朱古力焦糖撻 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝙲𝚊𝚛𝚊𝚖𝚎𝚕 ($68) 有別於啱啱嘅roll cake,呢個撻嘅味道較為濃郁。🍫 朱古力味道好突出,食落去會較為膩,而撻既中間會有好多焦糖醬,超有驚喜!▪️純素馬卡龍 𝚅𝚎𝚐𝚊𝚗 𝙼𝚊𝚌𝚊𝚛𝚘𝚗𝚜 ($178 6pcs)1盒馬卡龍會有6粒,佢地total有5種味道,分別係海鹽黑朱古力、開心果、黑芝麻、伯爵茶同海鹽柚子。😻 我今次就試左黑芝麻、伯爵茶同海鹽柚子味。Macaron食落外脆內軟,而今多款口
📍𝓶𝓸𝓸𝓷𝓸 (深水埗)

𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:

1盒馬卡龍會有6粒,佢地total有5種味道,分別係海鹽黑朱古力、開心果、黑芝麻、伯爵茶同海鹽柚子。😻 我今次就試左黑芝麻、伯爵茶同海鹽柚子味。Macaron食落外脆內軟,而今多款口味之中我就最鍾意伯爵茶啦!🍵 食落茶味好濃,而且仲甜度適中!
𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍深水埗大南街186號地下合舍內
G/F, 186 Tai Nan Street, Sham Shui Po
2021-03-31 477 views
/ /呢間深水埗Moono主打純素甜品冇奶製品、人造色素味道同賣相都好特別‼️🍊Orange Blossom Pistachio 估唔到咁有驚喜,中間好濃嘅開心果食落仲有啲橙皮嘅味道,酸酸地好開胃撻皮好脆身,cream好滑!🍰Hojicha Vegan Roll cake因為係純素,所以外型會有啲唔同好濃嘅焙茶 #焙茶控 必試!卷蛋食落會相對挺身啲中間啲cream都好滑🤩🍬Macaron系列都唔錯試咗Chocolate/ Earl grey/ Salted caramel☕️Cold Brew🍵Cold Green Tea
/ /

呢間深水埗Moono主打純素甜品
冇奶製品、人造色素
味道同賣相都好特別‼️

🍊Orange Blossom Pistachio

估唔到咁有驚喜,中間好濃嘅開心果
食落仲有啲橙皮嘅味道,酸酸地好開胃
撻皮好脆身,cream好滑!

🍰Hojicha Vegan Roll cake

因為係純素,所以外型會有啲唔同
好濃嘅焙茶 #焙茶控 必試!
卷蛋食落會相對挺身啲
中間啲cream都好滑🤩

🍬Macaron系列都唔錯

☕️Cold Brew
🍵Cold Green Tea

2021-03-30 310 views
合舍就係一個集合文藝創意空間既地方,並不時會舉辦工作坊同展覽,呢間純素甜品店 ~ moono就係位於合舍店內,甜品店與藝術結合,有意思提供無奶無蛋素食甜品,少糖配方,岩晒宜家既健康一族同素食既朋友花生醬蘋果純素拿破崙蛋糕拿破崙千層酥雖則無平時酥皮咁鬆化,但食落都脆身無咁油膩,入面加左花生醬同蘋果,味道幾特別Tiramisu純素卷蛋蛋糕係用上豆奶同米粉,上面既朱古力咖啡忌廉係用米乳製成,再撒上朱古力粉,食落同平時蛋糕質感無咩分別,一樣咁鬆軟純素甜品既質感&味道同平時既甜品比始終係有d差別,但好欣賞甜品師對純素甜品既個份熱誠,同不斷努力研究再調整既態度

花生醬蘋果純素拿破崙蛋糕

Tiramisu純素卷蛋

An art society coffee corner with vegan cakes & beverages🌿My first attempt in vegan cakes, which means they're made without any eggs, milk or artificial coloring. New healthy alternative for all those health conscious lovely people out there.Cold brew green teaCold brew tea is quite rich and well paired with the sweets.Basically the texture tasted different and are thicker and they're generally not as sweet as ordinary desserts, which I like very much. Cold brew tea is quite rich and well paired

Cold brew green tea

Basically the texture tasted different and are thicker and they're generally not as sweet as ordinary desserts, which I like very much. Cold brew tea is quite rich and well paired with the sweets.

Tiramisu roll cake

Tiramisu Roll Cake

Macarons

All in all, vegan cakes are eye opening and honestly not bad at all! In my opinion I still prefer ordinary ones with milk and eggs, but I'm glad to have tried vegan ones. Guess it's true you need to keep up with the trend and not be afraid to try new things🤎
2021-03-27
Type of Meal
Tea
Tiramisu roll cake
  • Pistachio Tart
2021-03-28 1407 views
深水埗開咗咁多文青cafes有時都幾難揀,所以都要睇下食物選擇有幾特別,今次就去咗呢間主打100%純素甜品嘅 @moono_hk,隱藏咗係一間好💛💛嘅文青展覽空間合舍入面,有啲純素卷蛋、撻、macarons同冷泡茶/咖啡提供,仲有曲奇同蝴蝶酥可以買走或者訂完自取,純素嘅甜品冇用到蛋奶同其他動物性材料,特別健康、唔會對動物造成傷害,又環保啲,對於一啲想試下素食/素食者/蛋奶敏感人士係一個好好嘅選擇👍🏻👍🏻👍🏻Tiramisu Roll Cake因為係純素嘅關係質感上唔會好似傳統有蛋嘅蛋糕咁鬆軟,不過質感比我想像中好!少少實淨但唔會太乾,所以食落又唔會覺得同非素食蛋糕有好大出入,入面嘅cream輕盈唔膩😋😋,鍾意內裡嘅咖啡cream,咖啡味好濃郁😻😻Orange Blossom Pistachio面頭嘅忌廉唧得好靚,都係用上植物奶去整,但甜度同質感同一般嘅cream差唔多,個撻底鬆化脆口,加埋酸酸甜甜、雪凍有啲似雪糕質感嘅內餡同開心果配搭得宜👍🏻👍🏻柚子Macaron、芝麻Macaron柚子味都幾出,酸酸甜甜,朋友就試咗芝麻味,帶明顯芝麻香,不過macaron整體都係偏甜少少,送個綠茶飲就

Tiramisu Roll Cake

Orange Blossom Pistachio

柚子Macaron、芝麻Macaron
柚子味都幾出,酸酸甜甜,朋友就試咗芝麻味,帶明顯芝麻香,不過macaron整體都係偏甜少少,送個綠茶飲就啱啱好。

Cold Brew Green Tea
綠茶嘅冷泡版本,味道清清地帶少許澀感,我自己都幾鐘意。

蝴蝶酥
另外仲試咗包裝版嘅蝴蝶酥可以返去慢慢試,口感勁鬆化脆口,而且有好香焦糖味,唔小心就啪晒成包🙈

人均消費:$120
推介指數(10分為滿分):8.5分

2021-03-28
$120 (Tea)
2021-03-27 136 views
大南街一帶開左好多新餐廳,不過純素蛋糕確是少有,想食甜品但係又唔想咁肥,呢間正是我的選擇。🍴食物🍴1️⃣開心果橙撻花$68: 外表好吸引,味道唔會甜好清新,亦帶有少少開心果味道。2️⃣香蕉純素蛋糕卷$52: 香蕉味道好突出,同時蛋糕都食到有淡淡的茶味,而且一啲都唔會覺得甜,唔錯。3️⃣Macarons $30/1: 我哋揀咗海鹽朱古力,Earl Grey及開心果味道,口感好鬆軟,我最喜愛係海鹽朱古力❣️4️⃣飲品:友人話冷泡咖啡比佢想像中濃味,話幾好飲;而我點了冷泡綠茶,茶味好出,飲完好醒神😍💥環境💥空間感特別大,不過反而座位就唔係好多,主要做外賣。💥服務💥因為餐牌唔係睇得好明😂問店員佢都好有耐心每樣都會介紹吓,最欣賞放甜品隻碟係冰凍的,好細心。

🍴食物🍴

💥環境💥
空間感特別大,不過反而座位就唔係好多,主要做外賣。

💥服務💥
2021-03-05 184 views
“Tiramisu 純素卷蛋糕”($52)深水埗宜家周街都係cafe😂但好多時都太多人搞到唔想等行吓行吓經過合舍靜靜地一於坐底食返件cake🤣合舍入面間moono主要提供純素甜品完全冇蛋,奶,人造色素要咗呢件tiramisu純素卷蛋今次係我第一次食純素蛋糕😂雖然睇落個蛋糕好似好多氣孔咁但食落都唔會話太乾,質地算軟熟☺不過tiramisu味就稍為淡咗啲食純素嘅朋友又多個選擇啦🤗對我嚟講都係鍾意食返有蛋有奶嘅甜品多啲🤪
“Tiramisu 純素卷蛋糕”($52)

深水埗宜家周街都係cafe😂
但好多時都太多人搞到唔想等
行吓行吓經過合舍
靜靜地一於坐底食返件cake🤣
合舍入面間moono主要提供純素甜品
完全冇蛋,奶,人造色素
要咗呢件tiramisu純素卷蛋
今次係我第一次食純素蛋糕😂
雖然睇落個蛋糕好似好多氣孔咁
但食落都唔會話太乾,質地算軟熟☺
不過tiramisu味就稍為淡咗啲
食純素嘅朋友又多個選擇啦🤗
對我嚟講都係鍾意食返有蛋有奶嘅甜品多啲🤪
大師兄返黎啦..我感覺到..全部都返哂黎。每當因為返工感到困倦時或者好厭惡果陣,心諗又係做呢D 有無新意咖?呢d情況唯有搞搞新意思,唔好局限自己不斷重複原地轉,咁樣人生唔會進步,只會令你變得愈黎愈懶散。就好似「m o o n o」,不斷尋找創新、突破,自然會搵到更多靈感!👇📌Roll · Cake -▪  Uji Matcha Vegan Roll Cake - ▫  事關Vegan既大時代已經來臨,未接觸純素主義既我都要與時並進,試一試佢地最新出既「宇治抹茶·純素卷蛋糕 」,的確名副其實。蛋卷質地綿滑,一入口感受到相當輕身;濃厚既抹茶味之餘,帶少少甜味但又唔會有好膩既感覺,唔錯。▪  Indian Spiced Tea · Banana Vegan Roll Cake - ▫ 而另一款「印度香料茶·香蕉純素卷蛋糕 」亦有驚喜,用上豆奶代替牛奶,唔會太重負擔,呢點要大讚。而食落香蕉同茶味既對比形成相輔相成既效果,感覺幾特別;加埋忌廉比較淡味,唔會太濃,岩哂我!📌D r i n k s - ▪ Cold Brew · Coffee - ▪ Cold Brew · Green Tea -
大師兄返黎啦..我感覺到..全部都返哂黎。每當因為返工感到

困倦時或者好厭惡果陣,心諗又係做呢D 有無新意咖?

呢d情況唯有搞搞新意思,唔好局限自己不斷重複原地轉,

咁樣人生唔會進步,只會令你變得愈黎愈懶散。

📌Roll · Cake -

宇治抹茶·純素卷蛋糕

蛋卷質地綿滑,一入口感受到相當輕身;濃厚既抹茶味之餘,
帶少少甜味但又唔會有好膩既感覺,唔錯。

印度香料茶·香蕉純素卷蛋糕

代替牛奶,唔會太重負擔,呢點要大讚。而食落香蕉同茶味既
印度香料茶·香蕉純素卷蛋糕

對比形成相輔相成既效果,感覺幾特別;加埋忌廉比較淡味,
唔會太濃,岩哂我!

📌D r i n k s -
Cold Brew · Coffee -

Cold Brew · Green Tea -
冷泡·綠茶

▫ 今日趁機重拾一下最原始既味道,全因為佢地有「冷泡·咖啡」、
冷泡·綠茶」,就咁係杯身已經覺得相機要飲先。前者咖啡
冷泡·咖啡

香味好重,入口帶少少澀味,特別醒腦;而後者茶香清新,
如唔鍾意咖啡既朋友,值得一試。
2021-02-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
冷泡·綠茶
2021-02-25 199 views
本身想去Ovule Bakery食麵包,點知撞正員工lunch time,唯有轉移陣地,去到都係喺深水埗既moono食甜品。moono應該算得上喺香港第一間整vegan cake roll既bakery,即使依家越黎越多餐廳有vegan cake roll食,moono既原祖地位都唔會變。第一次食佢地既cake roll既時候,感覺比較乾身,啲氣泡都比較大。但今次再黎食既時候就留意到個蛋糕質地冇咁乾,變得更軟綿綿。Tiramisu味道非常濃郁,啲cream夠哂滑,感受到佢地既進步。朱古力撻食過一次,水準依然,無論係賣相、味道同口感都令人滿意。個朱古力餡係偏苦甜既,啱啲唔鐘意食太甜既人。之前黎合舍果陣,除左moono之外另一個partner都係做素食,今次再黎,竟然變左有肉賣,有一下仲諗會唔會係素肉,但聞真啲就知係真肉。如果唔想一邊食蛋糕一邊聞住啲肉味,都係買走食算喇。
本身想去Ovule Bakery食麵包,點知撞正員工lunch time,唯有轉移陣地,去到都係喺深水埗既moono甜品。moono應該算得上喺香港第一間整vegan cake roll既bakery,即使依家越黎越多餐廳有vegan cake roll食,moono既原祖地位都唔會變。

2021-01-13 337 views
大南街,近這一兩年已變了個文青街。文青街一定有很多要打卡的咖啡店。這些店間間都要排長龍,我無打算去排,因今日的目的是要去Moono這間店。這店沒有多人,也無人龍,正合我。為什麼我要去這店?因為餅是全vegan純素,也有四,五款餅可選擇。我們叫了一件全純素的茶餅,要$52. 咖啡也無得選擇,只有一種black coffee. 荳是店内的人試過,覺得好便mix便推出來,久不久便會轉。口感不是濃咖啡,比較輕味,平平,因我比較喜歡濃歐洲咖啡。上咖啡時配有一件細的cookies, display得好靚。餅是一件茶味的餅,是純素,好食,做得幾好。兩杯咖啡加一件餅,要$182, 很貴?這店可能餅,咖啡選擇也不多,又不是平,因而没有多客去試。走前,問店員有無洗手間,但又無??還是有但不願比客人用?
純素咖啡
2020-12-29 275 views
📌 moono~深水埗其實深水埗啲cafe都比我去到七七八八🤣想搵個地方坐下就嚟咗呢間素食為主嘅cafe主打純素甜品 位於深水埗合舍內🤩有一個細細地嘅Display櫃擺放甜品但入邊嘅甜品都擺咗幾個月 睇落唔多吸引🤭甜品全部都係冇蛋、奶同人造色素成份賣相同味道都可以營造到同普通甜品一樣😋合舍仲有展覽睇 今次係以梵高為主題🎨相對上比其他cafe冇咁多人 入邊大概只有八個座位 食物方面有自家製酸種多士同素食甜品最出名嘅都係佢哋嘅卷蛋 但我就覺得馬卡龍更為吸引😙雖然座位都係唔多 但冇其他Cafe排隊排得咁誇張🥱店員都熱情招待 用心介紹餐牌上的甜品見到好多人外賣甜品同曲奇餅走😬1️⃣ 𝗥𝗼𝘀𝗲 𝗥𝗮𝘀𝗽𝗯𝗲𝗿𝗿𝘆 𝗩𝗲𝗴𝗮𝗻 𝗠𝗮𝗰𝗮𝗿𝗼𝗻𝘀 $𝟲𝟴 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)聖誕限定的甜品賣相很吸引😍但是等待的時候店員告知紅莓冇晒貨佢哋即刻衝咗出去買 都等咗幾耐😯不過佢哋又不斷道歉 咁啱又唔趕時間所以最後都係冇轉到 揀咗呢款甜品😂馬卡龍外脆內軟 幾高質入邊有大大粒紅莓同忌廉 非常新鮮🤤雖然偏細件 但係都幾有滿足感👍🏻2️⃣ 𝗖𝗼𝗹𝗱 𝗕𝗿𝗲𝘄 𝗚𝗿𝗲𝗲𝗻 𝗧𝗲𝗮 $𝟱𝟬 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)係一枝裝咁上 簡單又可愛
📌 moono~深水埗

其實深水埗啲cafe都比我去到七七八八🤣
想搵個地方坐下就嚟咗呢間素食為主嘅cafe
主打純素甜品 位於深水埗合舍內🤩
有一個細細地嘅Display櫃擺放甜品
但入邊嘅甜品都擺咗幾個月 睇落唔多吸引🤭
甜品全部都係冇蛋、奶同人造色素成份
賣相同味道都可以營造到同普通甜品一樣😋

環境服務🥂: 7.5/10
推薦指數👍🏻: 7/10
🍴: moono
📍: 深水埗大南街186號地下合舍內
🔍: 12:00-19:00(Wed-Mon) *TUE OFF*

2020-11-18 1168 views
由於13-11-2020 (Fri) 同老公行完文青街同食完tea後,對Dog99 coffee (https://www.openrice.com/zh/hongkong/r-dog99-coffee-%E6%B7%B1%E6%B0%B4%E5%9F%97-%E8%A5%BF%E5%BC%8F-r563490)同一對公仔念念不忘,所以14-11-2020 (Sat)晏晝就同老公早啲出去食,可惜去到Dog99 coffee冇位,冇位都算,但7個客人食完都唔肯走,我哋等咗好耐,決定唔等,轉移呢間.嚟到其實都full o架,不過有客人好好地移一移讓我哋,至有得坐.睇完menu都一頭霧水,最後要咗:4. 唔知幾錢嘅焙茶純素卷蛋糕口感有啲實,都正常嘅,綠茶抹茶呢類嘅蛋糕會係咁,呢個味道唔太甜,ok 嘅.味道: 4分3. 唔知幾錢嘅朱古力焦糖純素撻其實唔知係咪呢個,不過睇勻成張menu,得呢個名係朱古力蛋糕.呢個同樣唔會太甜,食到最中間見到有啲半液體嘅嘢,應該就係焦糖吧.呢個做法感覺有心思.味道: 5分2. $48.00嘅Cold Brew Green Tea綠茶味甘甘地,正常.味道: 3分1.

最後要咗:

4. 唔知幾錢嘅焙茶純素卷蛋糕
味道: 4分

3. 唔知幾錢嘅朱古力焦糖純素撻
朱古力焦糖純素撻
食到最中間見到有啲半液體嘅嘢,應該就係焦糖吧.
朱古力焦糖純素撻
呢個做法感覺有心思.
味道: 5分

2. $48.00嘅Cold Brew Green Tea
綠茶味甘甘地,正常.
味道: 3分

1. $58.00嘅House Brew Kombucha
老公飲咗話怪雞,睇清楚成份,有菠蘿同辣椒,
House Brew Kombucha
我飲吓,真係有啲怪雞,辣菠蘿味,佢話似飲酒.其實係特別嘅,不過接唔接受到就見仁見智.
味道: 3分

5. $52.00嘅開心果忌廉芝士??
開心果忌廉芝士
老公買嘅時候,店員話係開心果,我哋食落,又真係似開心果多過腰果,食到入面有新鮮嘅青提子,係香印提子?
開心果忌廉芝士
呢個成個都唔太甜同唔膩,個撻皮好脆.
味道: 5分

呢喥嘅飲品,相信除咗咖啡外,都係用玻璃樽裝,真特別,要客人豪飲.

價錢:
頭4樣一共$218.00,第5樣係後買,所以知道係$52.00.

環境:
係寬敞嘅,不過真係太少位,客人會等好耐至可以堂食.不過老闆話兩個月後會搬去新舖.

其他:
Openrice嘅介紹:
2020-11-14
$135 (Tea)
2020-11-12 442 views
第二次幫襯 都知道製作toast需時 但明明第一個係落order 結果店員將同樣嘅toast比左後到嘅兩位客人 本身已經等左半個鐘 然後店員同我講要等多兩分鐘 最後等左45分鐘都未到!店員完全唔覺得無問題!
第二次幫襯 都知道製作toast需時
店員完全唔覺得無問題!
2020-11-12
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$105 (Tea)
2020-11-07 536 views
«106»朋友買給我吃的全素蛋糕和果撻🤍﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣成日都見朋友買呢一間純素蛋糕,之前係期間限定店試過一次已經覺得好好食,純素都可以做到一般甜品嘅味道,就算連cream都可以媲美牛奶🥛▷Yuzu black pepper tart🍋▶Tiramisu swiss roll🍘柚子嗰款好特別,cream係柚子味,撻係朱古力味,個餅底就暗藏黑椒味🤪Tiramisu食完相都冇影到。。。我鍾意呢一款多過柚子,因為柚子食到尾有少少甜。但Tiramisu就輕盈好多,個cream用荳奶打,整體唔算太甜,好食~😽🤎﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣Moono深水埗大南街186號地下
«106»

﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣
Moono
深水埗大南街186號地下
2020-10-17 669 views
Moono主打純素甜品,Tiramisu卷蛋有濃郁朱古力味,豆奶忌廉香滑夠挺身。無奶蛋都可以做到咁鬆軟濕潤,絕對唔簡單!Moono makes amazing vegan pastries! Their Tiramisu Roll Cake has a rich and silky smooth soy cream filling. It’s not easy to get that moist and fluffy texture without egg and milk.

純素Tiramisu卷蛋
純素Tiramisu卷蛋