2023-10-06 384 views
港式粥粉麵店在小編心目中已有既定形象,估唔到牛頭角這間小店【盛寅慢煮制麵】嘗試突破框框,加入日式元素,究竟效果如何?小店位於牛頭角觀塘之間的舊區小街,店名【盛寅】已有別於傳統港式粉麵店,加上【慢煮制麵】四個字,不難令人聯想日式拉麵店。但門面毫不起眼,室內裝修亦相當簡陋,加上昏暗燈光(但並不是設計風格的昏暗);與日式拉麵店比較,完全是兩碼子事情,同一間普通街坊車仔麵小店沒有大分別。偏偏店舖門面又沒有位半開放式淥麵廚房,缺少了港式雲吞粉麵店的傳統風味 ⋯⋯ 有點不倫不類。但店主卻炮製了三款湯底供選擇:除了廣東雲吞麵的傳統大地魚蝦米湯之外,還有蕃茄南瓜濃湯及洋蔥大蒜雞湯。刻意打造成為與別不同的港式粉麵店。食材亦走另類路線,並非雲吞、水餃、豬手牛腩、牛丸、魚蛋,而是雞、牛及豬。除了泡飯及拌麵之外,又有四款麵條選擇:蒟蒻麵、油蕎麥麵、烏龍麵(即是烏冬)及菠菜麵,後兩款要貴 $2 至 $3。安格斯雙拼($69)包括兩款牛肉封門柳及牛爽腩。封門柳採用類似炙烤炮調,香口、肉味濃,但內臟臊味較為濃烈,始終封門柳其實是橫膈膜肉。牛爽腩肉質略嫌硬身、粗嚡,肉味一般。配搭綠色的波菜麵,質感腍滑,但就沒有菠菜味
安格斯雙拼($69)包括兩款牛肉封門柳及牛爽腩。封門柳採用類似炙烤炮調,香口、肉味濃,但內臟臊味較為濃烈,始終封門柳其實是橫膈膜肉。牛爽腩肉質略嫌硬身、粗嚡,肉味一般。配搭綠色的波菜麵,質感腍滑,但就沒有菠菜味。最失望是大地魚蝦米湯底,雖然標榜傳統方法熬煮,但湯底顏色既不金黃、亦不剔透,甚至有點渾濁;味道方面有淡淡大地魚鮮甜,但欠缺了蝦籽香氣。比起坊間普通雲吞麵店出色,但就比不上名牌雲吞名店。
安格斯雙拼
一人套餐($69)最抵食、包括炸物拼盤、蔥油雞湯麵及飲品,唯一缺點只可以揀蔥油雞。三款炸物分別是酥炸雞皮餃子、脆炸蜂巢豆卜及椒鹽無骨雞翼。蜂巢豆卜用魚肉及粟米作餡料,味道清甜,表面炸得香脆。
一人套餐 - 蔥油雞湯麵
一人套餐 - 炸物拼盤
脆炸蜂巢豆卜
炸雞皮餃子雖然只用雜菜作為餡料,但醃料好味,加上雞皮炸得非常酥香兼脆口,味道是意料之外的出色,追加了一客炸雞皮餃子($27)
酥炸雞皮餃子
蔥油雞湯麵指定了洋蔥大蒜雞湯,介乎奶白濃稠雞湯與清雞湯之間,的確有鮮甜雞味,但與預期中有差距。蔥油雞其實只不過是普通白切雞加蔥油。
蔥油雞湯麵
作為賣點的湯底只算普普通通通,並不突出。試了波菜麵及烏冬,同樣沒有驚喜。勝在抵食。
2023-05-20
$90 (Lunch)
酥炸雞皮餃子
2023-08-21 210 views
今次喺觀塘附近接女朋友收工,見到呢間特色小店想過嚟試下佢位於牛頭角地鐵站附近,行過去就比較近的。5分鐘就能到,發覺這間餐廳性價比也是十分高的醬燒安格斯牛肉配面+蝦米湯套餐9/10分,呢個餐最著重嘅係牛肉嘅質素。而呢個牛肉係慢煮做出來的比較入味而且醬汁比較好吃的,蝦米湯質素正常的霸王雞撈面雜菜湯套餐8/10分,呢個同樣推薦雞嘅質素非常好比較嫩滑,而且分量都比較多。清腸胃可以飲雜菜湯!椒鹽無骨雞翼,呢個等得比較耐因為係新鮮炸的,不會太厚粉推薦

椒鹽無骨雞翼,呢個等得比較耐因為係新鮮炸的,不會太厚粉推薦
2023-08-18 141 views
今天你養生了嗎?吉列吞拿魚+溫泉蛋拌蒟蒻麵+意式雜菜湯+野菌西生菜真的很健康今天的健康養生是盛寅慢煮製麵餐廳帶來的採用真空低溫烹調法,味道非常清淡,是不加味精製作的麵。小食還試了吉列生蠔很不錯👍吉列吞拿魚,炸至外面香脆,裡面保留魚生的嫩紅,十分美味溫泉蛋拌蒟蒻麵,第一次吃蒟蒻麵,低卡消脂,溫泉蛋的流心蛋黃流出來和蒟蒻麵一起涼拌味道別具一格吉列生蠔,用了肥美的廣島蠔,外脆內軟,口感豐富又新鮮💡餐廳只有兩個年輕人,很有禮貌,服務態度非常親切友善💡暑假期間有二人同行優惠88折和四人同行優惠8折
今天你養生了嗎?
今天的健康養生是盛寅慢煮製麵餐廳帶來的
採用真空低溫烹調法,味道非常清淡,是不加味精製作的麵。
小食還試了吉列生蠔很不錯👍
吉列吞拿魚,炸至外面香脆,裡面保留魚生的嫩紅,十分美味
吉列生蠔,用了肥美的廣島蠔,外脆內軟,口感豐富又新鮮
💡餐廳只有兩個年輕人,很有禮貌,服務態度非常親切友善
💡暑假期間有二人同行優惠88折和四人同行優惠8折
2023-08-18 112 views
朋友話觀塘裕民坊附近有間好好食嘅慢煮面舖,性價比仲要好高,湯底嗰啲都係店家自製,所以決定收工去試吓!🌟慢煮霸王雞波菜麵波菜麵的彈牙嚼勁,與一般市售相比別有風味,沒有色素的綠色,吃上口10分柔和彈牙。湯底以自家熬製的大地魚蝦米湯為基礎,充滿深厚的海鮮風,每一口都能品味到湯底中融合的鮮甜和濃郁,獨特的海鮮滋味融合其中,帶來豐富的層次感。慢煮的雞肉,嫩度恰到好處,與湯汁交融,每一口都是鮮味多汁。🌟慢煮脆炸豬五花拌面啲麵嘅口感真係有驚喜,好彈牙,又唔會overcook或者過生,食落幾過癮。啲調味啱啱好,個人覺得可以配上佢哋餐廳提供嘅幼稚醬油,咸淡啱啱好,仲有少少柚子香。伴面會附送一碗意式雜菜湯,啲蔬菜鮮甜,湯底好fresh,唔係開罐頭冲嘅,加咗隻溫泉蛋,啲蛋黃好流心,掀開嚟伴住拌麵食,實在啱晒胃口。覺得最值得讚嘅係脆炸豬五花!一共有五塊,肥瘦相隔,好香嘅油香味,食落去好juice ,一啲都唔柴!🌟炸雞皮餃子味道香脆美味,外皮金黃酥脆,咬落有爽脆感。雞皮層次豐富,內餡多汁,帶來美味的驚喜。最後仲加配左黑糖牛奶紅豆同凍檸茶,兩杯甜度都係適中,跟主食加配仲有折扣,性價比超高,人均買單唔使$100

🌟慢煮霸王雞波菜麵

🌟慢煮脆炸豬五花拌面

🌟炸雞皮餃子

2023-08-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$85 (Dinner)
  • 雞皮餃子
2023-08-17 46 views
觀塘是靚午 @moritora_hk 我成日周圍去食好西真係肥咗好多,星期日晚決定同女朋友嚟牛頭角食返健康少少,又唔想餓住瞓,唯有食多蛋白質同纖維,少碳水啦🫣Highly recommended ⭐️⭐⭐⭐-脆炸蜂巢豆卜豆卜係我同女友都同樣覺得好食,脆卜卜。-吉列吞拿魚拌蒟蒻麵-蔥油雞拌油蕎麥麵我嗌多麵量🤣真係多咗好多,值得一讚。-大地魚蝦米湯我個人覺得蝦米湯有少少鹹,冇飲哂。-日式醬煮牛筋牛筋係真係得牛筋冇肉連住㗎,如果有少少牛肉連住相信會更好食👍🏻-胡麻醬慢煮雞胸慢煮雞胸好多雞肉,足料。-胡麻秋葵-野菌油菜玉泉梳打水百香果乳酸梳打
觀塘是靚午 @moritora_hk

Highly recommended ⭐️⭐⭐⭐

-脆炸蜂巢豆卜
豆卜係我同女友都同樣覺得好食,脆卜卜。
-吉列吞拿魚拌蒟蒻麵
-蔥油雞拌油蕎麥麵
我嗌多麵量🤣真係多咗好多,值得一讚。
-大地魚蝦米湯
我個人覺得蝦米湯有少少鹹,冇飲哂。
-日式醬煮牛筋
-胡麻醬慢煮雞胸
慢煮雞胸好多雞肉,足料。
-胡麻秋葵
-野菌油菜
玉泉梳打水
  • 脆炸蜂巢豆卜
牛頭角健康新主義|盛寅慢煮製麵@moritora_hk 每逢Lunch好多OL都排隊買沙律🥗就知依家都市人都好著重健康飲食👍🏻想健康又唔想成日齋食沙律?盛寅慢煮製麵就係一個好好嘅選擇‼️每道菜都好健康,少油鹽等調味但又做到好食😋讚👍🏻全日餐牌🍽️人均:$50-$100🕰️時間:週末晚市❤️吉列吞拿魚拌蒟蒻麵 $75餐廳提供好多set,我叫嘅依個吉列吞拿魚係套餐嚟,而所有麵量均可以選擇多/少/正常,但我揀 free嘅蒟蒻麵就係固定份量。蒟蒻麵夠健康,low carbs,而吞拿魚就high protein,依個餐食完都0罪惡感‼️仲要好好食,吉列夠脆😋蔥油雞拌油蕎麥麵 $43蔥油雞調味剛剛好,唔會過鹹但又夠味。朋友揀咗多麵量,真係好多麵🤣大地魚蝦米湯(跟餐)蝦米湯配拌麵恰度好👍🏻❤️脆炸蜂巢豆卜 $28要特別讚吓依道推薦菜式👍🏻豆卜炸得香脆但又冇平時嗰種油淰淰感覺。係乾身嘅脆🙌🏻豆卜裡面有爽口嘅魚肉加粟米粒,推薦大家試依道小食‼️胡麻秋葵 $22野菌油菜 $19慢煮雞胸(胡麻醬)$53日式醬煮牛筋 $33玉泉梳打水 $15百香果乳酸梳打 (跟餐加$16)乳酸梳打可以揀少甜,好飲😍Bible rating
牛頭角健康新主義|盛寅慢煮製麵
@moritora_hk

全日餐牌
🍽️人均:$50-$100
🕰️時間:週末晚市

❤️吉列吞拿魚拌蒟蒻麵 $75

蔥油雞拌油蕎麥麵 $43

大地魚蝦米湯(跟餐)
蝦米湯配拌麵恰度好👍🏻

❤️脆炸蜂巢豆卜 $28

胡麻秋葵 $22
野菌油菜 $19
慢煮雞胸(胡麻醬)$53
日式醬煮牛筋 $33

玉泉梳打水 $15
百香果乳酸梳打 (跟餐加$16)
乳酸梳打可以揀少甜,好飲😍

Bible rating: 9/10

📍地址:盛寅慢煮製麵 (觀塘)
觀塘聯安街9-15號永毅大樓地下B號舖
蔥油雞拌油蕎麥麵
慢煮雞胸(胡麻醬)
野菌油菜
胡麻秋葵
百香果乳酸梳打
$50 (Dinner)
蔥油雞拌油蕎麥麵
慢煮雞胸(胡麻醬)
野菌油菜
胡麻秋葵
百香果乳酸梳打
觀塘牛頭角一帶,有時捐窿捐罅都會揾到好野食。朋友係附近住,介紹一定要去試哩間 (盛寅慢煮製麵)店舖雖然唔大,但乾淨企理餐牌多款小食,粉麵,飯類選擇,另外所有肉類都係慢煮處理,而湯底有洋葱大蒜白湯,仲有大地魚蝦米湯都係每日新鮮製的🐔椒麻雞麵底蒟蒻麵,湯底選了大地魚蝦米湯果然慢煮雞肉特別嫩滑,加了椒麻夠香又辣辣地好惹味🌶大地魚蝦米湯分開上的,吃過吸哂辣汁蒟蒻麵,又可以試吓非常之鮮味大地魚蝦米湯😋🦬另一款醬燒安格斯外裙柳麵底菠菜麵,湯底意式雜菜湯仲加咗隻温泉蛋慢煮安格斯外裙柳非常軟嫩🥩牛裙柳好夠味,菠菜麵好煙韌配埋雜菜湯湯底,更加美味👍🔥脆炸蜂巢豆卜炸到好金黄香脆🤩大大粒脆卜卜,裡面有魚肉加粟米,吃落又唔油膩,哩個推薦必吃👍🥟酥炸雞皮餃子雞皮包住豬肉餡好特別,外皮炸到好香,雞皮吃落不油夠香口🔥雖然小店但吃得出每款菜式用心烹調,唔怪之得咁多街坊推薦👍
觀塘牛頭角一帶,有時捐窿捐罅都會揾到好野食。

🐔椒麻雞
麵底蒟蒻麵,湯底選了大地魚蝦米湯
果然慢煮雞肉特別嫩滑,加了椒麻夠香又辣辣地好惹味🌶

🦬另一款醬燒安格斯外裙柳
麵底菠菜麵,湯底意式雜菜湯
仲加咗隻温泉蛋
慢煮安格斯外裙柳非常軟嫩🥩牛裙柳好夠味,菠菜麵好煙韌
配埋雜菜湯湯底,更加美味👍

🔥脆炸蜂巢豆卜

🥟酥炸雞皮餃子
雞皮包住豬肉餡好特別,外皮炸到好香,雞皮吃落不油夠香口🔥

雖然小店但吃得出每款菜式用心烹調,唔怪之得咁多街坊推薦👍

2023-08-13
$80 (Dinner)
  • 醬燒安格斯外裙柳
  • 椒麻雞
  • 脆炸蜂巢豆卜
平時係街食麵都係諗到米線或者車仔麵🍜 今次見到呢間小店主打慢煮制麵 🤔用料好似比起一般麵店更講究更有心思❤️ 特別係自家熬煮既湯底 雖然係小店但係飲得出別有不同👍🏻⭐️ 日式拖羅叉燒湯麵 🥓叉燒肥瘦相間醬汁煮得好入味😋 配上菠菜麵感覺健康🥬 亮點係自家制嘅大地魚蝦米湯底喎🦐 每一啖都帶清甜嘅鮮味🌊 但係好有Homemade感又唔會太鹹😚⭐️ 霸王雞 🐔啖啖的雞胸肉啱晒做Gym嘅朋友💪🏻 雞肉唔會太柴配上蔥同芽菜充滿鹹香🤪⭐️ 脆炸蜂巢豆卜 🍘豆卜釀左魚肉同埋粟米非常香口位🌽 椒鹽惹味得黎加湯又有另一種風味🌶️⭐️ 黑糖珍珠鮮奶 🧋估唔到小麵店都有台式手搖飲🤣 牛奶濃郁配上帶焦香既黑糖🖤 珍珠口感好軟淋

⭐️ 日式拖羅叉燒湯麵 🥓

⭐️ 霸王雞 🐔

⭐️ 脆炸蜂巢豆卜 🍘

⭐️ 黑糖珍珠鮮奶 🧋
2023-08-10 50 views
呢間係之前一直想試試,今日早啲收工,過嚟試吓。喺地鐵站行大概5至10分鐘左右就到,係宜安街市下面,好近牛頭角地鐵站。睇餐牌價錢都好平,大概40幾蚊左右就食到慢煮雞。今日同朋友一人嗌咗一個餐,我就食椒麻雞拌麵+溫泉蛋配黑糖紅豆鮮奶。雞肉好軟好滑,椒麻味道食落口又麻又香又辣,好爽。半生熟嘅溫泉蛋,撈麵都好正。朋友就嗌咗個安格斯牛肉配大地魚雞湯菠菜麵。朋友話佢個慢煮牛肉都好嫩,唔會太熟,個湯都好好飲,唔會飲完口渴。杯黑糖鮮奶,打卡一流。性價比好高,兩個人買單都唔洗$140。
呢間係之前一直想試試,今日早啲收工,過嚟試吓。

椒麻雞拌麵配溫泉蛋
安格斯裙柳配大地魚雞湯菠菜麵

杯黑糖鮮奶,打卡一流。
黑糖紅豆鮮奶

性價比好高,兩個人買單都唔洗$140。
椒麻雞拌麵配溫泉蛋
2023-08-08 34 views
盛寅慢煮麵是一家以慢煮手法製作美味麵食的餐廳,鄰近地鐵站,交通方便。胡麻雞拌油蕎麥麵配大地魚蝦米湯麵條煮得剛好有嚼勁,並且完美地吸附了胡麻醬的濃郁風味。雞肉鮮嫩多汁,搭配蕎麥麵的口感非常適合。大地魚蝦米湯清爽鮮美,鮮魚和蝦米的鮮味與米湯的濃郁味道完美融合,帶來了一種令人心曠神怡的感覺。燒牛牛筋丼牛筋肉質軟嫩,入口即化。燒烤的過程讓牛筋表面呈現出美味的焦糖色澤,質地口感豐富。丼飯上的牛筋配料非常搭,加上醬汁的點綴,味道更加豐富。整體而言,這道燒牛牛筋丼絕對是一道令人回味無窮的美味佳餚。脆炸蜂巢豆卜這道小吃的外皮炸得金黃酥脆,咬下去傳來清脆的聲音,讓人愛不釋口。內部的豆卜則保持著鮮嫩的口感,與外層的酥脆形成了絕妙的對比。整體而言,脆炸蜂巢豆卜以其酥脆、香氣誘人和口感豐富的特點,成為了一道令人難以抗拒的美食。黑糖珍珠鮮奶鮮奶的香濃與黑糖的甜蜜完美結合,口感滑順。珍珠Q彈有嚼勁,增添了飲品的趣味性。這杯黑糖珍珠鮮奶給了我一個甜蜜的結尾,讓我忍不住想再品嚐一口。店舖雖小,但食材真的健康和美味,服務也周到很值得再次光顧。

胡麻雞拌油蕎麥麵配大地魚蝦米湯

燒牛牛筋丼

黑糖珍珠鮮奶

店舖雖小,但食材真的健康和美味,服務也周到很值得再次光顧。
🍜盛寅慢煮製麵套餐炸物拼盤+蔥油雞拌油麵(雞湯)+蜜桃紅茶無骨雞味唔算濃味~炸粉唔厚濃味多小小就好~雞皮餃子餡料味道偏淡~感覺份量亦唔多~兩款炸物中規中矩👍👍蔥油雞好滑~蔥油應該經過自家調製~食落唔同坊間常見個款~好味👍拌麵爽口~雖然油拌但唔會有一口油既感覺👍日式醬煮牛筋好淋既口感不過入哂味勁正😋唔好睇佢細細碟都好夠食😋盛惠💰$1xx好味指數(7級最佳)▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ —————————————————☻非專業食評·純個人口味☻—————————————————📍總結:仲有幾款雞想試~炸物小食雖然一般~但拌麵小編覺得唔錯~推介大家黎試試😋
🍜盛寅慢煮製麵

套餐
炸物拼盤+蔥油雞拌油麵(雞湯)+蜜桃紅茶

好淋既口感不過入哂味勁正😋唔好睇佢細細碟都好夠食😋

盛惠💰$1xx

好味指數(7級最佳)
▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆

—————————————————
☻非專業食評·純個人口味☻
—————————————————

📍總結:
2023-07-30 56 views
星期日又搵吓好西 😋 openrice見到幾多好評就過咗黎牛頭角搵食啦主打低溫慢煮食物同拌麵 咁我哋梗係試晒拌麵啦😙同埋🤵‍♀️話啱啱呢個月換咗餐牌 所以無咗一人尊享套餐🤓 🔹️胡麻雞腿拌蒟蒻麵拌麵 (走湯)好香麻醬味 好邪惡 😈😈😈蒟蒻麵令自我感覺良好 健康番啲麵質爽口 慢煮過嘅雞肉 keep住滑🤭 🔹️椒麻雞腿拌油蕎麥麵拌麵(多麵) (大地魚蝦米湯)多麵會用大碗裝 😲個醬出色 唔會太辣 👦不停話好食 蕎麥麵亦吸到啲椒麻味 👍🔹️酥炸雞皮餃子皮薄 上面落咗啲椒鹽粉 但唔會搶咗餃子味脆卜卜 但入面juicy 一咬落去啲汁入晒口😍 🔹️脆炸蜂巢豆腐魚肉同粟米做餡料 足料👍每咬一吓都嗦嗦聲 成碗麵都係豆腐碎🤣 🍸香芋珍珠鮮奶香芋味唔算好出 同埋有啲甜 🍸百香果乳酸梳打酸酸哋 幾醒神 百香果味可以再濃啲 🤪
星期日又搵吓好西 😋 openrice見到幾多好評
就過咗黎牛頭角搵食啦
主打低溫慢煮食物同拌麵 咁我哋梗係試晒拌麵啦😙
同埋🤵‍♀️話啱啱呢個月換咗餐牌 所以無咗一人尊享套餐🤓

🔹️胡麻雞腿拌蒟蒻麵拌麵 (走湯)
好香麻醬味 好邪惡 😈😈😈
蒟蒻麵令自我感覺良好 健康番
啲麵質爽口 慢煮過嘅雞肉 keep住滑🤭

🔹️椒麻雞腿拌油蕎麥麵拌麵(多麵) (大地魚蝦米湯)
多麵會用大碗裝 😲

香芋味唔算好出 同埋有啲甜

🍸百香果乳酸梳打
酸酸哋 幾醒神 百香果味可以再濃啲 🤪
2023-07-27 67 views
今日出咗牛頭角整野,見到街市附近呢間小店幾吸引,標榜餐廳由日本人與本地人合作開設🤩店員推介我必食慢煮系列,原來餐廳所有肉類都經過慢煮處理,同時湯底洋蔥大蒜雞白湯同大地魚蝦米湯都係經老板親身改良研發,每日新鮮製造👨🏻‍🍳✦胡麻秋葵 $21餐前小食,秋葵入口清爽,天氣咁熱,最佳選擇。✦醬煮安格斯牛裙柳 $63(菠菜麵 大地魚蝦米湯)牛裙柳最嫩嘅部位,數量稀少脂肪含量也少,採用慢煮方式肉質呈現粉嫩色,鮮嫩有咬口,牛味香濃。菠菜麵不用加錢,麵質煙靭彈牙,營養價值高👍🏻湯底揀咗大地魚蝦米湯,味道清甜。另外加多一隻溫泉蛋,大滿足。✦百香果乳酸梳打 $25乳酸加百香果味道清新解渴

✦胡麻秋葵 $21
餐前小食,秋葵入口清爽,天氣咁熱,最佳選擇。

✦醬煮安格斯牛裙柳 $63
(菠菜麵 大地魚蝦米湯)

✦百香果乳酸梳打 $25
乳酸加百香果味道清新解渴
2023-07-24
Type of Meal
Lunch
🍴餐厅:盛寅慢煮製面📍地址:觀塘聯安街9-5號永毅大樓地下B號铺💰人均:$75-呢個係住觀塘的朋友仔介紹的,鋪面比較細,係老街區,唔係有介紹真係有d難發現呢間fusion小店🤩 -🍄日式叉燒·香辣蘑菇飯+凍飲 $52 黯然叉燒加上日式甜酱,ok好食😋!配辣辣蘑菇汁拌飯,唔會咁滯。呢個搭配幾新鮮得意,都係我比較鍾意的一款。-🥟炸餃子·雞絲胡麻烏冬+凍飲 $47呢個係芝麻醬撈烏冬,頭兩啖味道夠,好掛汁,不過一人食易滯,建議兩個人開心share好d。另外雞絲有d驚喜,唔係手撕雞果種咁柴,而係比較嫩的雞肉條。-🍞脆炸蜂巢豆卜$28似煎釀,豆卜入面夾住粟米粒肉餡,幾脆口不過有少許幹,假如加碟秘制甜辣醬就perfect了!-🧆 椒鹽雞軟骨 $27呢個正常輸出,呢度份量普遍都比較大件夾抵食,兩個人嗌兩份set餐加份小食都夠了。呢個可斟酌加唔加。-味道出品都幾好,主要係比較新穎夠fusion。呢個有d出人意料。而且性價比好高下,住觀塘的朋友仔可建議黎試試,太遠專登過黎就無必要了。
🍴餐厅:盛寅慢煮製面
📍地址:觀塘聯安街9-5號永毅大樓地下B號铺
💰人均:$75
🍄日式叉燒·香辣蘑菇飯+凍飲 $52
🥟炸餃子·雞絲胡麻烏冬+凍飲 $47

🍞脆炸蜂巢豆卜$28

🧆 椒鹽雞軟骨 $27

觀塘的朋友仔可建議黎試試,太遠專登過黎就無必要了。
日式叉燒·香辣蘑菇飯+凍飲
日式叉燒·香辣磨菇飯
炸餃子·雞絲胡麻麵+凍飲
炸餃子·雞絲胡麻麵
2023-07-23
日式叉燒·香辣蘑菇飯+凍飲
炸餃子·雞絲胡麻麵+凍飲
脆炸蜂巢豆卜
呢間位於觀塘嘅小店,可以話係一間特式隱世食店,入面有嘅大地魚蝦米湯底、蒟蒻麵、烏龍麵、安格斯牛頰肉和慢煮系列都有..地點靠近觀塘和牛頭角地鐵站之間,超方便我食完就回家,街坊價錢,食到呢個質素,的確不錯😌!酥炸雞皮餃子$27唔係好多地方可以食到,外層超脆口帶點咸香,入面餡料仍保留到肉汁,估唔到咁好食👍🏻👍🏻!椒鹽雞軟骨 $27份量雖然唔多,但勝在即點即炸,脆口又惹味!胡麻秋葵 $21至愛食秋葵,夠哂健康!椒麻雞 $52可以自行選擇麵底和湯底,呢個拌油蕎麥麵口感有D似拉麵,再配上慢煮雞腿和椒麻嘅惹味,都幾好味😋,跟餐重有埋呢碗好足料嘅意式雜菜湯和加$ 5溫泉蛋👍🏻!珍珠烏龍奶茶 $19香芋珍珠鮮奶 $19珍珠煙堙韌韌,香芋味道亦夠濃郁,加配特飲呢個價錢,都幾抵😁!

炸雞皮餃子$27

椒鹽雞軟骨 $27
份量雖然唔多,但勝在即點即炸,脆口又惹味!

胡麻秋葵 $21
至愛食秋葵,夠哂健康!

椒麻雞 $52

珍珠烏龍奶茶 $19