2007-12-28 20 views
同老婆係沙田食LUNCH,走到7樓,本身想同老婆食RELAXING TEA HOUSE,但係個RECEPTION扮睇唔到我地,叫佢扮聽唔到之後仲走開左! 所以我地去左MR. STEAK CAFE. 自助沙律吧- 只限取一次,有蕃茄,薯仔,栗米,雜果雜豆,生菜等基本沙律材料. 洋蔥湯- 清清地,幾好味忌廉磨故龍蝦天使麵- 份量夠,龍蝦肉比想像多,忌廉濃滑. 甜品CREAM BRULEE - 甜左少少,略嫌放耐左熱奶茶- 幾好,夠香. 呢個LUNCH好豊富,SET LUNCH有咁既水準都算唔錯.

洋蔥湯- 清清地,幾好味
忌廉磨故龍蝦天使麵- 份量夠,龍蝦肉比想像多,忌廉濃滑.
甜品CREAM BRULEE - 甜左少少,略嫌放耐左
熱奶茶- 幾好,夠香.

上次與家人在同區吃牛扒吃不飽,今次帶他們首次來這裏。新城巿七樓人不多,不用等位;與地面飲食區成強烈對比。座位舒適, 晚餐方面很多選擇, 四人中大部份選HK$138套餐,有人選HK$198套餐前菜或湯任擇一款: 蜜瓜風乾火腿, 焗石螺, 俄羅絲蝦salad, caesar salad --> 其實無一樣正宗, 但味道總算合格(不算好), 且麵包可無限添, 大食家人無籍口主菜: 肉眼扒/西冷扒/半架及美國特選肉眼扒三份扒中, HK$138的西冷扒與hk$198的特選扒分別不太大,味道雖不俗, 但有點替貴格的有不值甜品: 焗蛋布丁,櫻桃批, Tiramisu, 朱古力??蛋,份量雖小,但全都味道不錯飲品:可點朱古力, hot coffee OK 但不及Pokka Cafe.門口派了hk$50 discount coupon 立即使用要扣分的是服務, 很少加水,除非你叫他

主菜: 肉眼扒/西冷扒/半架及美國特選肉眼扒

要扣分的是服務, 很少加水,除非你叫他
2007-10-28 4 views
因為我男朋友生日, 所以book 左位..揀左坐outdoor, 旦去到先話出面裝潢, 局住坐indoor環境唔錯, 旦隔離餐廳d人實在太嘈...食物都唔錯, 抵食~服務一流, 好nice而且唔洗加擺蛋糕錢good~
因為我男朋友生日, 所以book 左位..

環境唔錯, 旦隔離餐廳d人實在太嘈...

食物都唔錯, 抵食~

服務一流, 好nice

而且唔洗加擺蛋糕錢good~
2007-08-16 7 views
上個禮拜六同老公去左食,呢層食肆出左名勁多人,我地都係去到先等位,點知愈等愈多人,個經理勁唔掂,如果有人岩岩到黎等位,個客對佢一味靠惡,佢就有位即刻俾個惡既先,就算之前有人排緊都唔俾台!!所以有好多企係度等左好耐既人企企吓就鼓譟喇.入到去,落單等野食,見住佢地運作好亂,又污糟,到最尾埋單仲計錯數..唉,如果俾我再試,我都唔會再去喇

2007-07-18 8 views
出佐自選餐, 係平佐, 但服務差佐好多係真, 人手唔係好夠, 搵人落單, 埋單, 都要揮手好耐先搵到人幫我, 以前上牛排時一定會問你要美國芥辣定英國芥辣, 而家要叫佢, 佢先拎過黎, 問你要加邊隻餐湯, 沙律, 頭盤, 只可選其中一樣, 但選擇就好多, 我選佐巴拿馬火腿加哈密瓜, 巴拿馬火腿有3片, 哈密瓜兩件大大的, 伴碟有d沙律菜, 味道ok啦, 我老公就選佐牛肉湯, 我覺得好細碗, 但佢話好好味, 好滿意主菜我地兩個都係叫佐澳洲西冷, 件牛扒仍然係好好食, d薯菜就差佐好多, 以前d薯菜, 都係面頭有d鹽烤到好香, 唔油膩既, 而家d薯菜, 你睇到幾油, 味道又唔好甜品, 大家都選佐tiramisu, 味道好好, 比想像中好好多, 不過好細件, 好細件.....餐飲咖啡, 好味

餐飲咖啡, 好味
2007-07-10
同家人行完街搵飯食, 剛好有人埋單先有檯, 遲5分鐘都要掛隊.叫了澳洲肉眼和網燒和牛配蟹腳, 口感唔錯, 亞拉斯加蟹腳則一般, 唔係烹調問題而是肉質本身無鮮味, 亞拉斯加蟹本來就是如此, 肉多而乏味, 可以不吃.頭盤餐湯沙律甜品同紅酒不過不失, 兩佰零蚊乎復何求?

頭盤餐湯沙律甜品同紅酒不過不失, 兩佰零蚊乎復何求?
2007-07-07 8 views
因為雜誌介紹之下, 到MR.STEAK DINNER, 食物只是一般, 像一般港式西餐廳, 仲以為有美式餐廳的環境和服務, 但令人失望甜品就更加唔好有期望啦
甜品就更加唔好有期望啦
2007-06-25 5 views
Main Couse: 肉眼扒、羊扒、豬扒、鴨胸un 到成塊地布咁. 終於都知道d地布去晒邊。Dessert:不提也罷要形容既話實在太side我時間.望最好快d 摺埋!

Dessert:不提也罷

要形容既話實在太side我時間.
望最好快d 摺埋!
2007-05-21
去到Mr. Steak Cafe,侍應話若食滿$250,可以減$50,所以決定食Mr. Steak Cafe。我揀2個自由配搭套餐,頭盤要意式蕃茄燴藍貝和蒜香一口雞翼。Main course要茄汁炒田螺扁麵(伴焗亞拉斯加蟹腳) ($129)和烤海陸什扒拼盤(烤大蝦、羊扒、肉眼扒、牛扒、香腸) ($168)。另外,配餐飲及甜品。ka ho將一杯餐飲轉紅酒(加$20),我就要熱檸水。甜品我揀朱古力葡萄酒心蛋糕和焗杏梅撻。頭盤意式蕃茄燴藍貝蕃茄味夠,但藍貝唔夠爽口蒜香一口雞翼冇咩特別,油多Main course烤海陸什扒拼盤(烤大蝦、羊扒、肉眼扒、牛扒、香腸),配薯菜賣相好靚,但肉眼扒話要6成,但起碼變8成,所以韌,大蝦燒得好,但個燒汁有濃味茄汁炒田螺扁麵(伴焗亞拉斯加蟹腳) 勁正!個亞拉斯加蟹腳好好味,茄汁炒田螺扁麵酸酸甜甜,好醒胃甜品焗杏梅撻撻皮夠鬆脆,加埋杏梅好正朱古力葡萄酒心蛋糕唔太甜,好香蛋糕味,又夠鬆軟我好早食dinner,所以得幾,冇咩人,感覺好舒服。喱度地方雖然唔算大,但環境唔錯,侍應服務幾好,經常替我加水。

頭盤
意式蕃茄燴藍貝
蕃茄味夠,但藍貝唔夠爽口
蒜香一口雞翼
冇咩特別,油多

Main course
烤海陸什扒拼盤(烤大蝦、羊扒、肉眼扒、牛扒、香腸),配薯菜
茄汁炒田螺扁麵(伴焗亞拉斯加蟹腳)
勁正!個亞拉斯加蟹腳好好味,茄汁炒田螺扁麵酸酸甜甜,好醒胃

甜品
焗杏梅撻
撻皮夠鬆脆,加埋杏梅好正
朱古力葡萄酒心蛋糕
唔太甜,好香蛋糕味,又夠鬆軟

每次都係食有牛既晚餐, 西冷/肉眼, 由餐包到湯到主菜到甜品, 我都好滿意, $150既餐, 有咁既食物質素, 算係唔錯, 服務度態都好好
2007-05-08 1 views
朋友的final week project搞完, 堅持要吃肉, 我當然勁welcome! 從ruby tuesday 及牛扒先生當中, 朋友選了後者。5時多的early dinner, 有set有a la carte。甚少打算吃set, 點知侍應卻表示set跟a la carte的扒是一樣, 咁唯有叫set啦... 都欣賞侍應的提點。餐前小食, 要了茄汁藍貝及凱撒沙拉。前者的茄汁好稀, 幾淡, 麻麻地; 後者仲衰, d dressing 一patpat, 又醜又難吃。餐湯已忘了, 而餐包是又冷又難吃的。牛扒分別要什麼澳洲定紐西蘭西冷及肉眼各一,都係medium rare。略嫌熟左少少, 最難頂係果陣燶味, 令牛扒變得難吃。當然兩者中, 以西冷肉質稍勝。唔知邊個發明左部仿炭烤煺味機呢? mr steak係咁, 老富昌又係咁... 看來在沙田要吃牛扒的話, 都要去返ruby tuesday。

餐湯已忘了, 而餐包是又冷又難吃的。

2007-05-07 1 views
(28/4-tea time)Hubby & I ordered: 1)漢堡扒餐- 要了六成熟的,來了個全熟的。香口但有點硬。薯條是涼的。2)公司三文治- 普通,涼的,有如大家樂的水準。這樣的價錢,有點揾笨。

2)公司三文治- 普通,涼的,有如大家樂的水準。

這樣的價錢,有點揾笨。
2007-03-30 4 views
星期六的午餐時間, 又上來了七樓. 其實樓下好幾間鋪頭都排長龍, 反而七樓就直入.要了兩個午餐.自助沙律吧: 7分, 只限取一次的沙律吧, 有點比薩乞的味道. 平平的碟子, 當然不能弄出個沙律山來. 番茄幾新鮮, 加點生菜同生果, 係清清的, 但選擇係太少, 不能說係一個吧.南瓜忌廉湯: 3分, 落了勁多胡椒, 點解? 又唔係海鮮湯, 無味要辟卦. 飲落口只有濃濃的胡椒味, 無乜忌廉味, 基本上無南瓜味.紅酒燴牛尾: 4分, 賣相係幾差, 牛尾色水暗暗的, 不大對勁. 食落口係無乜紅酒味, 反而個汁就杰杰的. 牛尾肉未夠腍, 實實的.日式滑蛋汁雞肉石鍋飯: 4分, 牛扒先生食日式石鍋飯, 都幾錯配. 雖然係日式石鍋(個石鍋係日本做?)但係無用日本米, 變了泰國米, 雞肉老了, 滑蛋係淡淡的. 成鍋飯無乜味道.Mr. Steak Punch 橙牛: 6分, 特別加錢要了個用餐廳名字起名的飲品, 入邊係六種野溝埋, 包括橙汁, 菠蘿汁, 西柚汁, 檸檬汁, 石榴糖水同雪碧, 看上去係橙色一片天. 味道就還可以, 但沒有太多菠蘿同西柚味, 好像係飲橙汁加雪碧. 解渴但唔係好飲.本來想叫幾款甜

要了兩個午餐.

本來想叫幾款甜品, 點知好幾樣都賣光了, 索性淨要兩樣. 以往這裡的甜品係幾好, 但今次係直線下滑.

綠茶慕絲蛋糕: 5分, 面頭一層啫哩狀的物體, 綠茶味不太清新, 反而係濃濃的感覺, 比上次吃差很多.

脆炸蜜桃春卷: 5分, 春卷皮不太脆, 跟蜜桃不太匹配.

其實不止甜品, 係全部食物都下滑了. 而度的好處係環境幾好, 午餐算經濟, 但服務只係一般.

或者過一排再看看水準係繼續向下, 定低位反彈.
2007-02-07 2 views
晚餐黎到位於沙田市中心的MR. STEAK,全店爆滿,所以我地等位等左成20分鐘。好不容易等到有位,由於店內面積不大,所以我地被編到近廚房位置,再加上坐位太迫而在隔離的那對夫婦不停談論子女的學業…喋喋不休,這實在要令今天的晚餐扣分。傻仔敏:大蝦芒果沙律+焗田螺配黑椒牛柳+草苺千層酥+凍檸茶豬頭人:意式炸魷魚圈+加拿大長腳蟹併大+意式芝士餅+凍奶茶埋單$318-各樣的食物味道不錯,牛柳味重、大鮮甜,但份量極少…大食者最好配天使面同飯…因為會飽肚d。

傻仔敏:大蝦芒果沙律+焗田螺配黑椒牛柳+草苺千層酥+凍檸茶

豬頭人:意式炸魷魚圈+加拿大長腳蟹併大+意式芝士餅+凍奶茶

埋單$318-

2006-12-28 5 views
相隔多月...質素竟下降得這麼多...兩人要了自選晚餐, starter要田螺同芝士洋蔥湯,前者竟是凍的,而其中一隻更只是殼only,後者難喝得要命, 難為我們等了半小時...main course是肉眼扒同西冷扒, 兩者都要了8成熟, 但切出來的竟是3成熟,跟侍應反映再煮, 但出來的還是一樣, 可憐的朋友已經很餓了,不想再等了,因為我們己等了個多小時...dessert要了apple strudel同green tea mousse cake, apple strudel 的proportion很大亦很難吃,green tea mousse cake 理應很軟,但它卻很挺,應該是落得太多魚膠粉所致,很差勁的甜品!我相信絕無下次, 就算別人請,我也不去!!
相隔多月...質素竟下降得這麼多...
我相信絕無下次, 就算別人請,我也不去!!