新蒲崗人情味滿滿冰室,現做現炒,新鮮有鑊氣🔥黑松露雜菌炒飯,🍄黑松露份量足,每一口都有黑松露的香氣,加入各種雜菌進行翻炒。炒飯不僅色香味俱全,品嘗到黑松露的濃郁,🥰令人回味無窮。芝士漢堡蛋包餐配🐤雞翼薯條,充滿西式風味,芝士鹹香濃郁,法包質感🍞,口感好脆!搭配生菜,番茄🍅,和沙律醬,濃郁的芝士香味同juicy嘅肉餅,🍔口感豐富。雞翼和薯條新鮮即炸,雞翼鮮嫩多汁,薯條則外酥里嫩、香脆可口。滑蛋蝦仁飯,炒蛋🥚香滑,蝦仁大隻爽口,炒蛋滑嫩。
新蒲崗人情味滿滿冰室,現做現炒,新鮮有鑊氣🔥

滑蛋蝦仁飯,炒蛋🥚香滑,蝦仁大隻爽口,炒蛋滑嫩。
2024-08-19 715 views
今日要帶兒子去新蒲崗考試局,先在附近搵食,雖然附近有Mikiki及越秀廣場等商場,但又想搵吓附近小店試吓,俾我搵到呢間「淼淼冰室」。一間正宗的港式冰室,有齊早餐、午餐、下午茶餐、常餐等選擇,於是叫咗以下三樣:~滑蛋蝦仁飯一間冰室可以炒到有酒樓嘅水準,蝦仁份量多蛋炒得好滑!~生炸雞髀辛辣麵配奄列茶餐廳有辛辣麵好少有,我見到即刻點嚟食!生炸雞髀🍗脆卜卜,好好味!~西多士超厚嘅西多士啊!有驚喜!一定係新鮮製作!飲品叫咗紅豆冰同埋凍檸樂,港式冰室之選👍🏻

~滑蛋蝦仁飯
一間冰室可以炒到有酒樓嘅水準,蝦仁份量多蛋炒得好滑!

~生炸雞髀辛辣麵配奄列

~西多士
超厚嘅西多士啊!有驚喜!一定係新鮮製作!

飲品叫咗紅豆冰同埋凍檸樂,港式冰室之選👍🏻

2024-07-26 797 views
人們常說,早餐是一天中最重要的一餐。今天早上,我和朋友來到新蒲崗富源街23號地舖,一間名叫淼淼冰室的餐廳享用早餐。這裡的餐牌上擁有各種不同選擇,我們點了漢堡扒雞蛋腸仔通粉,鹹牛肉三文治以及碎蛋沙律潛艇拼沙律,搭配熱咖啡和熱奶茶。漢堡扒雞蛋腸仔通粉讓人一口接一口非常好味,鮮嫩的雞蛋腸仔滿滿的讓人胃口大開。而碎蛋沙律潛艇拼沙律則是一道清爽可口的選擇,各種沙律和鮮嫩的雞蛋組合在一起,讓人感受到早晨的清新氣息。鹹牛肉三文治香口熱食最正。在品嚐美食的同時,我們飲杯熱咖啡和熱奶茶更是為整餐增添了一份溫暖。香濃的古式厚杯咖啡香氣飄散在周圍,搭配著濃郁的奶茶,讓我們感受到幸福的美好早晨。在淼淼冰室的用餐體驗讓我們充滿活力,為新的一天注入了能量。早餐不僅僅是填飽肚子,更是享受美食和愉悅心情的時刻。期待下一次來到這裡,再次品嚐這份美味的清晨。

2024-07-06 686 views
位於新蒲崗既一間小店, 正宗港式冰室, 價錢亦十分大眾化, 無論早餐、午餐、下午茶都有多款選擇, 眼見果日都幾多街坊幫襯.🍽️ 香煎豬扒福字麵配奄列奶油豬仔包 $55豬仔包烘得香脆, 包面微微金黃色, 餐廳毫不吝嗇地淋上大量練奶、牛油. 豬扒煎至表面小小酥脆同燶邊, 所以食落十分香口.至於奄列, 非常大份同足料, 切開入面爆多火腿絲, 仲要每條都好粗身, 所以食完成個餐再加埋一整個福字麵, 基本係非常之飽. 午餐仲有包一杯飲品, 凍飲則加$3

🍽️ 香煎豬扒福字麵配奄列奶油豬仔包 $55

午餐仲有包一杯飲品, 凍飲則加$3
係一個三號風球嘅晏晝時份,係Mikiki呢個商場避過一場吹到頭甩身濕嘅橫風橫雨☔🌪️之後,係附近大街小巷行泥行去,發現有好多GG至愛嘅小店。直至見到有間鋪頭用天藍色🩵包到好密實,又叫淼淼💦💦,甘多水💦,同今日嘅天氣同心情簡直形容得貼切不過,水💧為財💰💰💰📌黑松露雜菌炒意粉食物即叫即整,等緊嘅時候已經嗅到好香嘅黑松露😍😍😍,呢個出品比起好多西式cafe 梗岩我口味,雜菌同意粉嘅份量都好足,絕對唔係碟大份量少嗰隻,性價比高,GG 推薦👍🏻📌邪惡脆豬包(叉燒炒滑蛋)一見“邪惡”😈😈😈2隻字,又觸動到我,唔使諗即刻加單。一睇個賣相就開心,兩大塊豬仔包都搽左一層牛油再烘底,真係每啖都脆出聲,仲要包住厚實嘅炒滑蛋同啖啖都有半肥瘦嘅叉燒,真係正過食🍔,係♥️港式口味🇭🇰📌凍檸茶一睇就知d檸檬用心諗過先甘鋪,唔係是是旦旦。茶味香濃,係真係有🍋🍋🍋嘅凍OT📌熱咖啡唔知係咪用左呢個杯飲落特別好飲定佢本身真係甘好飲,一飲第一啖大腦🧠即刻叮一叮🛎️,完全係我鐘意嘅☕口味,冇我最怕個陣苦澀味,完全唔夠喉🤑下次要試埋凍咖啡先得😌GG食清光係好食嘅一大力證,同埋係對廚師👩🏻‍🍳以及食店嘅尊重🫡!Open kitchen

📌黑松露雜菌炒意粉

📌邪惡脆豬包(叉燒炒滑蛋)

📌凍檸茶

📌熱咖啡

GG食清光係好食嘅一大力證,同埋係對廚師👩🏻‍🍳以及食店嘅尊重🫡!Open kitchen 證明鋪頭對廚師同出品好有信心,果然真金🪙不怕洪爐火🔥RESPECT🤜🏻🤛🏻

新蒲崗果然係一個臥虎藏龍嘅地方,GG現在正式宣佈📢📢📢愛🩷上新蒲崗呢個地方。話唔定下次你又會係新蒲崗某個角落見到我出沒瓹窿瓹罅搵好嘢食😆😆😆

📍淼淼冰室

#黑松露
#邪惡
#脆豬包

2024-05-29 511 views
今日係公司加班後。感覺好大壓力。想食好少少慰藉下公司上的壓力。所以隨街行找一間。可以令我心花怒放的茶餐廳。剛巧經過見到一間好有趣名字的茶餐廳。所以就入左去放鬆心情。生炸雞髀薯條🍟。現今香港茶餐廳還有幾間係生炸雞髀。呢間茶記仲堅持緊呢項香港傳統。值得一讚。雞髀肉汁依然豐足。肉質彈牙。沙嗲牛肉麵。最基本香港下午茶例點。但有些出乎意外的驚喜。沙嗲牛肉麵既牛肉。肉質入口軟化。加上擁有豐富牛肉味道。沙嗲汁更有不同以往嘅慣性味道。是一種獨特風格的味道!

2024-05-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Tea
小店值得更加多人支持,尤其是價錢公道,又好食🫡🫡🤩鹹牛肉炒蛋多士 ($32)香煎的多士包裹著鹹牛肉炒蛋,口感酥脆,味道濃郁。牛肉的鹹香與蛋的滑嫩相得益彰,是一個美味的組合。🤩煉奶牛油多士 ($31)多士搭配了濃郁的煉奶和香濃的牛油,帶來了濃厚的奶香味。多士的外層酥脆,內裡軟嫩👍👍🤩炸雞髀麵配奄列 ($58) 轉辛辣麵炸雞髀外酥內嫩,好少餐廳炸到雞髀外皮脆但保留咗入面嘅肉汁。仲要醃得好入味。奄列味道很好,落足晒料。搭配辛辣麵條的口感彈牙🥰🥰🤩歐陸扒餐,香煎雞扒,豬扒配餐肉火腿,牛油方包半件雞扒煎得好香脆,肉味濃郁,豬扒大大件,啖啖肉,醃得好入味😍😍餐肉火腿夠晒地道👍👍🤩凍奶茶凍、凍鴛鴦凍、凍朱古力味道濃郁。凍奶茶凍散發著濃厚的茶香,凍鴛鴦則結合了咖啡和奶茶的味道,凍朱古力則帶來濃郁的朱古力口味😍😍
小店值得更加多人支持,尤其是價錢公道,又好食🫡🫡
🤩鹹牛肉炒蛋多士 ($32)

🤩煉奶牛油多士 ($31)

🤩炸雞髀麵配奄列 ($58) 轉辛辣麵

🤩歐陸扒餐,香煎雞扒,豬扒配餐肉火腿,牛油方包半件

🤩凍奶茶凍、凍鴛鴦凍、凍朱古力
2024-04-16 395 views
零負評💯:知道今日朝早會去新蒲崗做嘢,早一日OpenRice search定有乜地方食個靚早餐,開始新的一天。見到呢間冰室竟然零負評,便鎖定目標。交通🚗:因為我係揸車去嘅,附近其實都有幾個商場/廣場,不用擔心架車唔知泊邊👍🏻👍🏻👍🏻(錶位常滿)門面及裝潢🪞:這冰室門面不太,雖然沒有華麗的裝潢,但係一間好地道嘅茶餐廳,老闆同阿姐都會同啲客人傾偈,常報以微笑,難怪聽到其中有個客講,佢每次新蒲崗一定會嚟呢間茶餐廳食嘢,呢啲就係香港茶餐廳嘅人情味!食物🍳:早餐也有很多選擇,我選了個早餐X:鹹牛肉滑蛋潛艇拼奄列,完全滿足到我想食鹹牛肉肉又可以食到奄列嘅心水早餐。呢個早餐set,還可以加$8轉特飲,當然要選茶餐廳必飲嘅紅豆冰啦!嘩!個早餐set一黎,真係嚇親我,竟然係咁大份㗎,而且咁大份只係$40,真係物超所值,性價比超高!對於女仔嚟講可能大份咗,但係男仔食應該有滿滿嘅滿足感。先講下個鹹牛肉潛艇,一切落去好有驚喜,個麵包竟然係烘熱咗㗎,脆卜卜,大愛!而且裏面嘅鹹牛肉炒蛋,係真係滑蛋嚟㗎,好好味呀!😍至於火腿奄列,個蛋都係好滑,唔係熟晒嚡熠熠,茶餐廳的食物就應該是這個質素啊!下次我嚟附近都一定會再e
零負評💯:

交通🚗:

門面及裝潢🪞:

食物🍳:

至於火腿奄列,個蛋都係好滑,唔係熟晒嚡熠熠,茶餐廳的食物就應該是這個質素啊!下次我嚟附近都一定會再encore👍🏻

2024-03-26 371 views
雖然餐廳門面好簡單,但係佢哋嘅食物質素真係非常之高質,性價比極高!黎開呢頭搵飯食嘅話,呢間餐廳絕對係我嘅首選!我哋今次叫咗煎雞扒奄列❤️雞扒煎得香脆可口,雞肉食落去啖啖肉,好Juicy,亦都唔會好油膩。嫩滑嘅奄列加埋火腿嘅鹹香,正公司三文治❤️雖然係下午茶,但係佢嚟到嘅份量,真係超大份!好彩唔係自己一個人叫!材料非常之豐富,大份,勁滿足黑松露雜菌炒意粉❤️ 呢個絕對係人氣必點,而且一個人食,有機會食唔晒,真係好大份!黑松露野菌非常之香口惹味,意粉夠晒煙靭彈牙,睇落好簡單嘅菜式,但係廚師煮出嚟嘅,真係出面西餐廳絕對比得上!太陽蛋焗豬扒飯❤️豬扒夠晒軟,鬆化,一啲都唔油膩,配埋蕃茄醬同粒粒分明嘅飯,又一必點之選

2024-03-12 294 views
今日去開新蒲崗見客,見完客四點幾食返個下午茶就啱啱好🥰咁啱見到呢間小店Menu有勁多選擇,就入去試吓佢好彩入咗去試,無比佢門口細細呃到,完全冇失望!老闆仲要好好人 服務態度好好 👍🏻食完仲會問下啲嘢食點 要知道唔係每間餐廳老闆都願意聽意見價錢實惠 份量又足 真心覺得值得比更多人知😇🥢西多士 紅豆冰一拎碟西多上嚟 我眼睛真係發光🥹可能係因為我太耐無食過舊式茶餐廳嘅西多士個西多厚到呢!真係勁誇張😆仲要勁香!一聞就知係新鮮整 唔係叮翻熱比我😍本身飲緊杯紅豆冰都即刻停手 要趁熱食咗個西多先🤭識食一定係吉多幾個窿 等啲牛油同糖漿滲埋落去😋一吉落去 啲聲真係勁療癒🥰同埋好彩佢片牛油唔係好厚 我罪惡感都少啲🤣🤣🤣杯紅豆冰都一樣好正紅豆足料有咬口 杯冰又夠凍宜家咁潮濕嘅天氣 一個字 爽啊!
今日去開新蒲崗見客,見完客四點幾食返個下午茶就啱啱好🥰
咁啱見到呢間小店Menu有勁多選擇,就入去試吓佢

好彩入咗去試,無比佢門口細細呃到,完全冇失望!

老闆仲要好好人 服務態度好好 👍🏻

一吉落去 啲聲真係勁療癒🥰
同埋好彩佢片牛油唔係好厚 我罪惡感都少啲🤣🤣🤣

杯紅豆冰都一樣好正
紅豆足料有咬口 杯冰又夠凍
宜家咁潮濕嘅天氣 一個字 爽啊!
2024-03-12
Tea
  • 西多士
2023-09-16 382 views
今早同班friend响新蒲崗運動場打完羽毛球,大家諗住響附近搵間餐廳食個午飯醫肚,行咗大約4分鐘見有間新開嘅小店,價錢非常親民,睇咗餐牌又啱心水,於是決定入去試下。-歐陸扒餐 $38吉列魚柳炸得非常香脆,口感嫩滑又juicy,炒蛋香滑濕潤,加 $1可轉多士,多士脆口帶牛油香味轉大熱奶茶跟餐加$10奶茶口感順滑,奶同茶比例啱啱好,喝一口一陣陣茶香味充滿口腔-芝士漢堡蛋包餐配雞翼薯條 $60漢堡包加牛油烘過,熱辣辣軟熟得嚟又香又脆,配埋煎蛋、漢堡扒、生菜、蕃茄、芝士及美乃滋一齊食,味道豐富又好食。粗身薯條炸得香脆乾身,雞翼同樣炸得香脆,肉質保持嫩滑juicy。罐裝可樂跟餐加 $8-椒鹽豬扒飯 $55椒鹽豬扒份量唔少,豬扒炸得香口,肉質軟腍juicy,加上炒香嘅蒜蓉、辣椒粒及蔥油,味道常香辣野味,配埋熱辣辣又軟熟嘅飯一齊食,勁好食樽裝無糖可樂跟餐加 $8
歐陸扒餐 $38

轉大熱奶茶跟餐加$10
奶茶口感順滑,奶同茶比例啱啱好,喝一口一陣陣茶香味充滿口腔
芝士漢堡蛋包餐配雞翼薯條 $60

罐裝可樂跟餐加 $8
椒鹽豬扒飯 $55

樽裝無糖可樂跟餐加 $8
2023-09-16
2023-08-11 612 views
新蒲崗區好多小店都做得出色,睇到網上評價話「淼淼冰室」出品用心,一於試一試佢😆。早上11時多🕚到達,剛好可以試到餐廳早餐、午餐及常餐餐牌📔的食物。早餐:歐陸扒餐 $38香煎雞扒配炒蛋2️⃣隻及牛油方包半件,配飲品加配豬扒$15雞扒🐓外皮金黃香脆,雞肉嫩滑緊實富肉汁且有適當調味;豬扒🐖緊緻有彈性,油份不高。炒蛋🥚嫩滑保留蛋汁,蛋香不錯而調味剛好;牛油方包牛油🧈份量充足,麵包鬆軟😋,跟餐熱檸水熱度夠富檸香,沒苦澀味午餐:滑蛋蝦仁飯 $55配飲品,紅豆冰 +$8份量夠大🥰,滑蛋及蝦仁都充足,毫不吝嗇🥰。蝦肉🦐爽口帶鮮,滑蛋加入香口蔥花,推得滑溜,非常滋味。紅豆冰紅豆🫘煮得夠時間,奶比例剛好,唔太甜。午餐:鮮茄餐肉粒通心粉配黑松露滑蛋多士 $49配飲品午餐肉厚切經油炸,誠意滿滿🥰。湯底茄味🍅濃郁鮮甜又平衡,更加入洋蔥🧅及紅蘿蔔粒🥕等配料。滑蛋🥚同樣香滑富蛋汁,黑松露🍄好香;多士外脆內綿,口感佳😋。炸雞髀 $30雞髀🐓夠大隻厚肉外皮香脆而肉質嫩滑,肉汁滿滿而調味適中,出色😋!總括而言,小店出品有誠意又份量足,加上定價親民,經過新蒲崗一定再幫襯!

早餐:歐陸扒餐 $38

午餐:鮮茄餐肉粒通心粉配黑松露滑蛋多士 $49
配飲品

炸雞髀 $30
雞髀🐓夠大隻厚肉
外皮香脆而肉質嫩滑,肉汁滿滿而調味適中,出色😋!

2023-08-11
2023-08-08 315 views
新蒲崗呢頭巴士地鐵都去唔到,交通唔係好方便,但呢度嘅隱世食堂菜式選擇都幾多,而且好都抵食!咁啱過嚟呢頭,朋友大力推介呢間茶記,即管試一試佢!小店好有人情味,老闆超好人特登加咗幾舊叉燒落個意粉到,店員嘅態度都好nice,抵讚!佢午餐同常餐嘅選擇都幾多,而且每樣嘅配搭都好多花款,著校服嚟仲有個$6嘅午市優惠,真係勁抵食!------------------------------🥓◖香煎豬扒福字麵配奄列奶油豬仔包◗ $55呢個係午餐入面嘅,有火腿奄列、豬扒、奶油豬同埋一個福字麵,大大份又多嘢食到,好滿足!奶油豬烘得香脆,個奄列更加包滿晒火腿,豬扒煎得幾腍一啲都唔乾柴,驚你唔夠飽,老闆仲跟埋一個爽脆嘅福字麵,食完真係捧住個肚!🐖◖生炸雞髀意粉配奄列◗ $50個面底可以轉成通粉、米粉、意粉、公仔麵,另外都有出前一丁、辛辣麵同福字麵可以揀~生炸雞髀事先用啲秘製香料醃製過,炸到出嚟更加香,外皮都仲好脆,整體唔會太油,一切就切得郁啲肉,肉質好嫩滑多汁,炸得幾出色!然後佢個多士烘得夠脆,舗上奄列一齊食真係超正!🍤◖紅豆冰◗ +$8講到夏天,最鍾意去茶記飲紅豆冰,咁熱嘅天氣,飲完即刻暑氣全消!🌟 Enc

🥓◖香煎豬扒福字麵配奄列奶油豬仔包◗ $55

🐖◖生炸雞髀意粉配奄列◗ $50

🍤◖紅豆冰◗ +$8

🌟 Encore指數:8.4/10
舊家附近新開的一間冰室, 因外圍貼滿貼紙,私隱度較高有點隱蔽,所以一直看不穿龍與鳳都未有進入。今日下午茶時段路過時,看到很多人在餐廳外叫外賣,與家人決定一試🤓意想不到的驚喜👍🏼雖然外在較為特別,內部乾淨企理,而且非常用心製作食物,絕對值得更加多人知道。櫻花蝦多士 $34 厚多士上鋪滿了滑溜香濃的炒蛋,面頭鋪上鹹香的櫻花蝦,三者味道非常融合,非常有驚喜。🤩黑松露雜菌炒意粉 $65雖然茶餐廳格局,但這個黑松露意粉絕對是西餐廳的質素,黑松露份量不吝嗇,醬汁非常Creamy,掛滿在每一條意粉上,份量又夠澎湃。絕對值得一試😋滑蛋蝦仁飯 $55這餐廳的滑蛋應該是他們的招牌,跟櫻花蝦多士上的炒蛋一樣軟滑,蝦仁有爽口彈牙,而且也是份量十足。以上配熱飲或即磨咖啡,即磨咖啡香濃不會像一般茶餐廳咖啡的苦澀。加紅豆冰也只需$8

櫻花蝦多士 $34

黑松露雜菌炒意粉 $65

滑蛋蝦仁飯 $55

加紅豆冰也只需$8

• 櫻花蝦蛋多士
  • 黑松露意粉
  • 即磨咖啡
2023-07-22 149 views
新蒲崗呢間💁🏻‍♂️淼淼冰室店仔細細🤏,走街坊大眾化😊路線。選擇十分之多🤩,而且價錢💰合理,梗有一款😍啱你口味。入邊裝修平實☺️,座位唔算好多,不過冷氣夠凍👍,夏天入到嚟涼浸浸😆正呀!夏天🫠熱辣辣,飲番杯凍奶茶🥤就啱晒啦,我嗌咗少甜,茶味🤤會更加突出。黑松露🍄雜菌炒飯份量超級大🤩,炒得夠乾身有鑊氣👍,而且一上枱充滿松露🥰香氣。入邊有唔少🍄黑松露醬,💪炒得好均勻,加上唔同嘅雜菌入口好爽口😋鮮味,而且入邊仲加咗蛋🍳,令到口感更加豐富😍,絕對係健康又滋味😉!

選擇十分之多🤩,而且價錢💰合理,梗有一款😍啱你口味。