2023-08-12 93 views
📍 六味屋(太古)六味屋最近岀左限定,係青檸味🍋口味好清新,好岩夏天食,食完之後好透心涼❣️仲有其他飲品,小食🍢值得一試!呢個係夏祭限定活動,大家快啲黎試下🥰🔸青檸醬油涼麵{新鮮青檸,鯛魚醬油清湯,清爽涼麵}平常我不太會去吃青檸,但他的咬下去跟湯超夾,湯頭無添加化學 ,熬煮72小時,不會覺得很奇怪,反而有解膩的效果。🔸三年熟成醬油拉麵溏心蛋是一整粒完整的,不只半粒,重口味愛吃日式濃厚拉麵既朋友,一定會鐘意,清淡醬油口味,配慢煮鹿兒島豚肉叉燒,厚簿適中,肥瘦均勻,麵質偏硬~🔸 唐揚炸雞伴五色他他醬入口先是感受到酥脆的外皮裹上特製沙律,微甜酸味好開胃,炸雞鮮嫩多汁🐣🔸 北海道薯角伴柚子蜜糖皮很薄~又很甜~ 燒過日式的小顆馬鈴薯🥔配柚子蜜糖,酸酸甜甜好惹味👍🔸 福岡番茄蜜糖濆涼拌前菜,一咬落去蕃茄汁湧晒出嚟,超新鮮👍🔸 牛油醬油燒粟米牛油汁好邪惡〜真係好香好濃嘅牛油味粟米超甜又多汁~🔸 MEGA大蔥豚肉串勁香嘅半肥瘦五花腩片卷住爽甜嘅大蔥愁 好夾~以下兩杯都係夏季限定~清爽既檸檬溝埋日本特色酒,味道好特別🥤好有日本風味🇯🇵🔸 檸檬水AIGH BALL🔸檸檬水梳打
📍 六味屋(太古)

🔸青檸醬油涼麵
{新鮮青檸,鯛魚醬油清湯,清爽涼麵}

🔸三年熟成醬油拉麵

🔸 唐揚炸雞伴五色他他醬

🔸 北海道薯角伴柚子蜜糖
🔸 福岡番茄蜜糖濆
涼拌前菜,一咬落去蕃茄汁湧晒出嚟,超新鮮👍
🔸 牛油醬油燒粟米
牛油汁好邪惡〜真係好香好濃嘅牛油味
粟米超甜又多汁~

🔸 MEGA大蔥豚肉串
勁香嘅半肥瘦五花腩片卷住爽甜嘅大蔥愁 好夾~

🔸 檸檬水AIGH BALL
🔸檸檬水梳打

2023-08-03 106 views
由於六味屋係maru maru 旁邊,見到佢地二間都幾日式設計,所以就約埋一起去食,六味屋既名來源係因為小店用左六種味道「甜酸苦辣咸鮮」設計左六款不同的拉麵,今次試左期間限定既「雞白湯拉麵」,配料有慢煮雞叉燒,荀,青蔥,溏心蛋。拉麵🍜湯非常之濃密,佢面仲有一層雞油去提味,但對女仔/健康人士黎講就可能比較抗拒雞油了。一碗份量適中,小店選用了幼麪,但湯比較濃棉細密,所以用幼既拉麪都好排湯。雞叉燒用左慢煮,肉質似嫩滑既雞胸整成,但味道比較清淡。溏心蛋就好出色,微甜中間岩岩好唔會太熟太生。而呢度多蔥是要加錢的(+hkd 8)但二個同事比哂蔥的所以唔洗加了,食到是日本蔥來的,無中國蔥既澀味。佢仲有一片小蔥頭同西蘭花裝飾。但整體不過不失,未算好突出到我想食多次,但未試佢其他signature ,可能下次比多一次機會啦🫡#eatwithvava_taikoo #eatwithvava_ramen #eatwithvava #ramennoodles #ramenhkngkong #ramen #japanesefood #chickensoupramen #lunchtime #foodphotog

#eatwithvava_taikoo #eatwithvava_ramen #eatwithvava #ramennoodles #ramenhkngkong #ramen #japanesefood #chickensoupramen #lunchtime #foodphotography #foodie #foodporn #foodlover #hongkongrestaurant #拉麪 #拉麵控 #拉麵地圖 #香港拉麵
2023-07-26
$100 (Lunch)
2023-07-10 188 views
見到呢間拉麵店推出以“甜、酸、苦、辣、鹹、鮮”六種味道推出六款唔同既拉麵 覺得幾特別 一於就去試下😆🍴白醬油昆布拉麵 ($108)湯底以和風白醬油提升六味當中既鮮味 我覺得湯底既鹹度適中 正常發揮拉麵既麵條比較粗身 麵質就中規中矩配料有北海道產既細絲昆布同鹽昆布 細絲昆布真係無見過 覺得呢樣幾特別 食落帶d鹹香👍🏻火炙刺身帶子好鮮甜☺️慢煮日本雞叉燒肉質嫩滑 唔鞋口😌🍴煎餃子 (5隻 $30)呢款小食比較普通 餃子餡亦唔係好多🍴秘製雞叉燒迷你丼 ($30)同拉麵既雞叉燒有少少唔同 呢款既雞叉燒有用黑椒調味 都唔錯不過飯就只係加左蔥花 比較寡值得一讚係員工服務好好 十分親切👍🏻👍🏻

🍴白醬油昆布拉麵 ($108)
拉麵既麵條比較粗身 麵質就中規中矩
火炙刺身帶子好鮮甜☺️
慢煮日本雞叉燒肉質嫩滑 唔鞋口😌

白醬油昆布拉麵

🍴煎餃子 (5隻 $30)
呢款小食比較普通 餃子餡亦唔係好多
煎餃子

🍴秘製雞叉燒迷你丼 ($30)
同拉麵既雞叉燒有少少唔同 呢款既雞叉燒有用黑椒調味 都唔錯
不過飯就只係加左蔥花 比較寡
秘製雞叉燒迷你丼

值得一讚係員工服務好好 十分親切👍🏻👍🏻

2023-06-06 118 views
今日黎到太古城附近,除左太古城中心,附近地舖都有𣎴同選擇店舖的拉麵有六味感覺,享受個中不同滋味,透過拉麵領悟不同味覺拉麵店細細間都有好幾款湯底拉麵及丼飯選擇煎餃子今日先試自家製煎餃子,餃子煎香後唔會油膩,皮好薄身,肉汁好味道京都風西京味噌拉麵厚切豚肉,來自鹿兒島叉燒,肉味香濃,而味噌湯底濃郁,拉麵爽口又彈牙三年熟成醬油拉麵來自鹿兒島豚肉叉燒,用慢煮方法烹調,做出嫩滑叉燒,拉麵用幼身拉麵,再配醬油湯底
今日黎到太古城附近,除左太古城中心,附近地舖都有𣎴同選擇

拉麵店細細間都有好幾款湯底拉麵及丼飯選擇

三年熟成醬油拉麵

以六種味道『甜酸苦辣鹹鮮』創造出六種不同口味的拉麵꙳ 𓎩𓌉𓇋 ‎𓏸概念非常新鮮!店內空間大約十多個座位 店員都親切有禮ꕤ︎︎·͜· ︎︎꙳ 𓎩𓌉𓇋 ‎𓏸 檸檬鯛魚清湯拉麵 $118最推薦這款拉麵.ᐟ.ᐟ尤其在夏天熱得沒什麼胃口時最適合吃這碗以酸味作主題的拉麵清爽的鯛魚清湯加上檸檬🍋還有蜆肉的海鮮清甜‪ꔛ‬♡‪整體味道輕盈清爽 有別於傳統豬骨和醬油等濃厚風味꙳ 𓎩𓌉𓇋 ‎𓏸 白醬油昆布拉麵 $128以鮮味作主題,帶出非常濃郁的味道( ੭˙ᗜ˙)੭以日本白醬油提鮮,加上來自北海道的細絲昆布與鹽昆布增添鮮味⋆⸜ ⚘ ⸝⋆配上經火炙過的原隻帶子最後加上日本慢煮雞叉燒湯底稠滑濃厚♪̊̈♪̆̈꙳ ⋆ 𓈒𓏸 秘製清爽雞叉燒迷你丼 $35雞肉味濃而且鮮嫩ჱ̒¯‎‪꒳¯)⟡加上洋蔥 日式醬油和微辣的醬汁 非常惹味開胃꙳ ⋆ 𓈒𓏸 味蛋 $30꙳ ⋆ 𓈒𓏸 煎餃子 (3隻)$20𐀑 𓈒𓏸 烏龍茶(贈送-開業優惠)𐀑 𓈒𓏸 coke zero(贈送- 開業優惠)
以六種味道『甜酸苦辣鹹鮮』
創造出六種不同口味的拉麵꙳ 𓎩𓌉𓇋 ‎𓏸

加上洋蔥 日式醬油和微辣的醬汁 非常惹味開胃
秘製清爽雞叉燒迷你丼

꙳ ⋆ 𓈒𓏸 味蛋 $30
꙳ ⋆ 𓈒𓏸 煎餃子 (3隻)$20
煎餃子 (3隻)

𐀑 𓈒𓏸 烏龍茶(贈送-開業優惠)
𐀑 𓈒𓏸 coke zero(贈送- 開業優惠)
2023-04-14
  • 檸檬鯛魚清湯拉麵
2023-05-16 120 views
每次食拉麵都係水腫與食慾間嘅拉扯,好食嘅拉麵無理由唔飲湯,對唔住食物同煮嘢食果個,但飲完隔日眼腫到一個點,明明知道但為食嘅食慾每次都贏咗。第二次嚟到呢間係太古城嘅拉麵店,上次印象唔錯,今次想再試佢其他口味。三河八丁味噌拉麵 $98 (加1 $108)淨睇個名真係睇唔出係乜嚟,查完先知原來嚟自三河嘅八丁味噌有段故,係以前日本江戶時代大將軍德川家康公嘅FAVE,係一種淨用大豆同鹽做出嚟嘅味噌。湯底一入口比想像中濃郁,有厚滑嘅味噌獨有香味。撈完苦瓜蓉之後多左一種甘香,令湯底咸味亦降低,苦瓜味如果成碗咁撈會唔見咗,如果鐘意可以係湯匙慢慢加嚟飲,苦瓜味先會明顯啲。入面配料亦比得好足,有大蔥絲,牛蒡等令食嘅過程唔會太單調。角切腩肉係日式拉麵嚟講,俾得幾足料,唔會食一舊配一大碗麵。下次嚟想試佢地個檸檬鯛魚清湯拉麵
每次食拉麵都係水腫與食慾間嘅拉扯,好食嘅拉麵無理由唔飲湯,
對唔住食物同煮嘢食果個,但飲完隔日眼腫到一個點,
明明知道但為食嘅食慾每次都贏咗。

三河八丁味噌拉麵 $98 (加1 $108)

湯底一入口比想像中濃郁,有厚滑嘅味噌獨有香味。
如果鐘意可以係湯匙慢慢加嚟飲,苦瓜味先會明顯啲。

入面配料亦比得好足,有大蔥絲,牛蒡等令食嘅過程唔會太單調。
角切腩肉係日式拉麵嚟講,俾得幾足料,唔會食一舊配一大碗麵。

下次嚟想試佢地個檸檬鯛魚清湯拉麵
2023-05-16
2023-05-05 104 views
睇雜誌見到呢間拉麵店,本身都中意食拉麵,於是特登過太古試吓。佢喺太古城附近,位置都算就腳。晚飯時間去食,唔算太多人,唔洗等位,職員態度都OK。見到佢期間限定係白味噌拉麵,但有啲想試唐辛子鹽味拉麵,所以最終嗌咗唐辛子拉麵,朋友就嗌咗個檸檬鯛魚湯拉麵。因為肚餓嗌多咗五隻餃子,最後加單要多咗一碗白味噌拉麵。先講餃子,好失望,皮硬唔脆,又唔夠味,完全唔建議嗌嚟食。再講下拉麵,唐辛子拉麵幾好食,比想像中辣,同鹽味湯幾夾,兩片慢煮雞幾淋,唔會鞋口,可惜拉麵冇得揀軟硬度,個人覺得個面偏淋,扣咗啲分。檸檬鯛魚湯拉麵酸酸地幾開胃,不過唔係好飲得出個魚味,但整體都算幾好。我將朋友碗拉麵嘅檸檬加咗落去唐辛子拉麵,個人覺得加啲檸檬再開胃啲又中和返啲辣,如果本身唐辛子拉麵有檸檬版都幾好 至於個白味噌拉麵就真係冇特別,純粹係因為唔夠飽先再嗌。 整體嚟講都會想再食佢嘅獨特拉麵湯底,其他普通湯底覺得可以唔嗌都得,小食就免啦。

先講餃子,好失望,皮硬唔脆,又唔夠味,完全唔建議嗌嚟食。

至於個白味噌拉麵就真係冇特別,純粹係因為唔夠飽先再嗌。

唐辛子鹽味拉麵
白味噌拉麵(期間限定)
2023-05-04
$150 (Dinner)
唐辛子鹽味拉麵
  • 檸檬鯛魚清湯拉麵
2023-04-24 120 views
呢間既拉麵比較特別, 主打六味既 「甜、酸、苦、辣、咸、鮮」配合佢地既拉麵。試左代表苦味既 三河八丁味噌拉麵。黎到之後賣相唔係太吸引,,食落有香濃既苦瓜味。喜歡試新野既人值得一試。但我都係喜歡傳統味道既拉麵多啲。如果要再食,都唔抗拒去試其他味道既,的確係幾特別同有新鮮感

試左代表苦味既 三河八丁味噌拉麵。
黎到之後賣相唔係太吸引,,食落有香濃既苦瓜味。
喜歡試新野既人值得一試。

但我都係喜歡傳統味道既拉麵多啲。

如果要再食,都唔抗拒去試其他味道既,的確係幾特別同有新鮮感

三河八丁味噌拉麵
Type of Meal
Dinner
2023-03-19 1386 views
𝗻𝗲𝘄 𝗿𝗮𝗺𝗲𝗻 𝘀𝗵𝗼𝗽 𝗮𝗹𝗲𝗿𝘁!🍜 𝘁𝗵𝗲 𝘀𝗻𝗮𝗽𝗽𝗲𝗿 𝘀𝗼𝘂𝗽 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗹𝗲𝗺𝗼𝗻 𝗿𝗮𝗺𝗲𝗻 𝗶𝘀 𝗮 𝘂𝗻𝗶𝗾𝘂𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗿𝗲𝗳𝗿𝗲𝘀𝗵𝗶𝗻𝗴 𝘁𝘄𝗶𝘀𝘁 𝗼𝗻 𝘁𝗿𝗮𝗱𝗶𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗿𝗮𝗺𝗲𝗻. 𝘁𝗵𝗲 𝗯𝗿𝗼𝘁𝗵 𝗶𝘀 𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁 𝗮𝗻𝗱 𝘁𝗮𝗻𝗴𝘆🍋𝘁𝗵𝗲 𝗺𝗶𝗸𝗮𝘄𝗮 𝗵𝗮𝘁𝗰𝗵𝗼 𝗺𝗶𝘀𝗼 𝗿𝗮𝗺𝗲𝗻 𝗶𝘀 𝗿𝗶𝗰𝗵 𝗮𝗻𝗱 𝘀𝗮𝘃𝗼𝗿𝘆 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗮 𝗱𝗲𝗲𝗽 𝘂𝗺𝗮𝗺𝗶 𝗳𝗹𝗮𝘃𝗼𝗿 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝗹𝗶𝗻𝗴𝗲𝗿𝘀 𝗼𝗻 𝘁𝗵𝗲 𝗽𝗮𝗹𝗮𝘁𝗲. 𝗯𝗼𝘁𝗵 𝗮𝗿𝗲 𝗲𝘅𝗰𝗲𝗹𝗹𝗲𝗻𝘁 𝗰𝗵𝗼𝗶𝗰𝗲𝘀 𝗳𝗼𝗿 𝗿𝗮𝗺𝗲𝗻 𝗹𝗼𝘃𝗲𝗿𝘀 𝗹𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴 𝘁𝗼 𝘁𝗿𝘆 𝘀𝗼𝗺𝗲𝘁𝗵𝗶𝗻𝗴 𝗻𝗲𝘄😜.太古城新拉麵店幾有特色,主打六款湯底分別有甜酸苦辣鹹鮮,有別於一般大路口味嘅湯底✨ 檸檬鯛魚清湯湯頭清淡帶有檸檬清新口感,搭配鮮嫩蜆肉更能為湯頭提鮮🍋 三河味噌拉麵則加入苦瓜,湯頭濃郁豐富,另外麵條雖然幻身但口感有彈性掛湯力高,整體嚟講幾唔錯~
  • 三河八丁味噌拉麵
2023-02-27 191 views
人生充滿味道包括甜、酸、苦、新、咸、鮮原來拉麺都可以有咁多種味!苦同甜我真係唔夠膽挑啦反而咸or酸可以一戰酸拉麺令人眼前一亮酸味係來自檸檬店員叫唔好將啲檸檬浸咁耐但我反而想浸耐啲檸檬夠靚好鮮香唔澀唔會過酸啲蜆係好大隻好肥好滑同時不失海洋海水味麺質剛好唔硬唔腍個湯清澈見底咸味無咁特別只係一般醬油口味小食質素就無拉麺咁好啦叫左個餃子同蜜糖芝士年糕餃子正正常常啦蜜糖芝士年糕個蜜糖太甜了變相令芝士唔係好夠味同咸香年糕好似有啲啲油益味有時間我會試埋甜味拉麺佢!
人生充滿味道
包括甜、酸、苦、新、咸、鮮
原來拉麺都可以有咁多種味!

苦同甜我真係唔夠膽挑啦

餃子正正常常啦
蜜糖芝士年糕個蜜糖太甜了

變相令芝士唔係好夠味同咸香

年糕好似有啲啲油益味
有時間我會試埋甜味拉麺佢!
2023-02-22 169 views
太古城最近開左間北海道過江龍拉麵店「六味屋」,由日本人主理,以甜、酸、苦、辣、鹹、鮮六款唔同湯底拉麵作賣點,非常有趣前身係大勝軒丸一,都係拉麵店,所以基本上個格局同以前都無咩點變,地方都乾淨企理京都風西京味噌拉麵湯底加入左傳統京都西京味噌,微咸帶柔和既甜度,濃得黎又唔會太搶,係「甜」湯底既代表,再搭配自家製金平牛蒡及番薯脆片,仲有鹿兒島豚肉叉燒,配料都幾豐富白醬油昆布拉麵以和風白醬油提升左六味屋原有湯底既鮮味,湯底味道唔會好咸同較清淡,係「鮮」味湯底既代表,配料用上北海道產細絲昆布同鹽昆布,而慢煮既日本雞叉燒仲好嫩,再加上粒火炙刺身帶子,配料同湯底都幾夾仲帶出鮮既味道煎餃子🥟餃子皮薄同煎得香脆,但略嫌餡料偏咸豚肉叉燒蛋黃醬迷你丼豚肉叉燒本身都肥再加上蛋黃醬撈埋一齊都幾膩下,迷你版既份量就岩岩好整體上我覺得拉麵係比較出色,試了「甜」&「鮮」既代表,兩款都各有特色,食完唔會覺得好口渴,反而個餃子仲口渴,有機會會再黎試餘下4款湯底既拉麵

煎餃子🥟
餃子皮薄同煎得香脆,但略嫌餡料偏咸

豚肉叉燒蛋黃醬迷你丼

白醬油昆布拉麵
睇到IG嘅廣告介紹太古城呢間「六味屋」拉麵好食,有六種味道,平日晚上5:30去食,冇人,可能未放工啲人或者未返屋企,坐Bar檯,對住個open kitchen,冇隔住玻璃,抽油煙系統我覺得唔及中環啲舖頭,食完覺得都有少少味。見個餐牌,覺得其實都係gimmick,係甜(味噌)、酸(檸檬鯛魚)、苦(苦瓜)、辣(青唐辛子)、鹹(醬油)、鮮(白醬油昆布)。我哋試咗檸檬及苦瓜。檸檬鯛魚清湯拉麵,$118-,唔太差,唔係好好食又唔係好難食。個湯okay熱,但好在有檸檬及蜆,都唔係太滯。三河八丁味噌拉麵,$98-,有苦瓜,個湯其實唔苦,但朋友其實就想食到苦味,所以都係得個講字,其實係一碗味噌拉麵。湯底較油,唔太好飲,期望過高,並非想像中咁高質。叫咗兩隻糖心蛋,正常味道。芝士年糕加咗蜜糖,超漏。唔洗加都okay或可問吓個客要唔要蜜糖。

叫咗兩隻糖心蛋,正常味道。

2023-01-16
$150 (Dinner)
發現太古城新開咗一間拉麵店,同店名六味一樣,係賣甜,酸,苦,辣,鹹,鮮,六種味道嘅拉麵,幾特別的😗.作為一個鐘意苦瓜嘅人我叫咗三河八丁味噌拉麵,佢係屬於濃湯拉麵系列,苦瓜蓉同味噌湯底幾夾,唔會太苦,拉麵麵質掛湯,厚切肥叉幾腍。濃湯湯底幾啱撈飯食,但係碗麵都幾大碗,已經飽咗所以無叫🍜.另一碗係青唐辛子鹽味拉麵,我叫咗中辣,唔係好辣感覺叫大辣都得,依碗係屬於清湯系列,湯底唔油膩清甜又有啲辣味點綴,雞肉超嫩滑的🍜🌶️.小食叫咗餃子同蜜糖芝士年糕,兩樣都係新鮮熱辣辣整的,餃子就係平時日式餃子嘅味道,蜜糖芝士年糕有驚喜!甜甜嘅蜜糖幾襯煙韌年糕同鹹鹹哋嘅芝士🥟🍯.新開張like 社交平台 仲有得送烏龍茶😗
新開張like 社交平台 仲有得送烏龍茶😗
$130 (Dinner)
2023-02-06 78 views
Newly opened in Taikoo, a residential area with quite a number of Japanese, Mutsumiya offers 6 different ramens representing 6 tastes. Sweet, sour, savoury, bitter, spicy, umami. “3 Years Aged Soy Sauce Ramen” Representing savoury, this is the most popular ramen according to the ranking listed in store. Traditional tokyo-styled shoyu ramen, clear broth yet rich in soy sauce flavour. The slow-cooked Kagoshima pork on side was yum too. “Tororo Kombu Dashi Ramen” Representing umami, tororo refers t

“Tororo Kombu Dashi Ramen”

Representing umami, tororo refers to white soy sauce, which pairs with kombu, known as the natural flavouring agent, brought superb umami. What’s more, the sashimi grade seared scallop was the icing in the cake.

All in all, for the price tag, I had high expectations in this ramen store originated from Japan, but it was definitely solid and worth a try particularly if you live nearby.

📍Mutsumiya 六味屋
@mutsumiyahongkong G1018, Kam Sing Mansion, Taikoo Shing

#ramen #japanesefood #noodlesoup #noodles #shoyuramen #shoyu #kombu #dashi