2023-02-05 65 views
最近天氣涼,就想吃些熱騰騰的食物~·.❈主食❈❥ 白醬油昆布拉麵 HK$128湯很香濃,鹹度剛好慢煮日本雞叉燒肉質很嫩口😍採用了細絲昆布 (小編井底之蛙,不太清楚它是什麼),上網查看發現它很有營養價值和豐富的膳食纖維,有助於排鹽、降血壓、整理腸胃,還能預防腎病,減輕腎臟負擔等等~口感是柔軟和黏稠的,感覺滿特別😀火灸元貝刺身也很鮮味,口感很嫩滑😙麵條彈牙微有嚼勁❥ 檸檬鯛魚清湯拉麵 HK$118這款拉麵的麵條是比較細滑的口感,蜆肉很鮮味,沒吃到沙子,湯頭較為清爽,能嘗到檸檬的酸味和香氣,喜歡吃酸的和蜆的朋友們可以一試,不過兩款相比之下,個人比較喜歡白醬油昆布拉麵~(小提示:建議朋友們點這拉麵的話要盡快吃,因為檸檬連白纖維泡湯過久會釋出苦澀味,會影響本身應有的味道喲❣️)❈小吃❈❥ 炸雞 (5件) HK$38炸雞外皮炸得很酥脆,內裡肉嫩多汁,很juicy,有雞味,擠了少許檸檬汁和沾了點蛋黃醬來吃風味十足😋👍🏻❈飲品❈❥ 可樂 HK$12❥ 烏龍茶 HK$12..他們店還可以幫客人掛衣服👍🏻服務態度友善👍🏻有洗手間🚹🚺~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
最近天氣涼,就想吃些熱騰騰的食物~
❈主食❈

❥ 白醬油昆布拉麵 HK$128

湯很香濃,鹹度剛好
慢煮日本雞叉燒肉質很嫩口😍
火灸元貝刺身也很鮮味,口感很嫩滑😙
麵條彈牙微有嚼勁

❥ 烏龍茶 HK$12

他們店還可以幫客人掛衣服👍🏻

服務態度友善👍🏻
有洗手間🚹🚺

📍 六味屋 Mutsumiya📍 太古城 𝗧𝗮𝗶𝗸𝗼𝗼 𝗦𝗵𝗶𝗻𝗴 • 金星閣地下G1018號舖〔 follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕-< Mutsumiya > is a new ramen shop in Taikoo Shing. They specialise in six unique ramen broth flavors, sweet, sour, bitter, spicy, salty and umami, taking your ramen to the next level!-This time, we tried [ Sweet ] and [ Sour ]. The "sweet" one features Saikyo miso soup, and the "sour" one features snapper soup with lemon which comes with clams. Never would have thought that a sour broth would pai
📍 六味屋 Mutsumiya
This time, we tried [ Sweet ] and [ Sour ]. The "sweet" one features Saikyo miso soup, and the "sour" one features snapper soup with lemon which comes with clams. Never would have thought that a sour broth would pair well with ramen! A really unique ramen tasting experience.
Other flavors feature ingredients you may never have thought of in a bowl of ramen, like bitter gourd and green chilli!
(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)
=
香港不乏日本拉麵店;而本人大多吃的都是豚骨湯底、醬油湯底拉麵等
太古城這裡就有一家新開張的拉麵店《六味屋》,主打甜酸苦辣鹹鮮六款口味湯底的拉麵🍜
店子小小的,有數張餐桌,也有吧檯座位;這晚很快就坐滿了
店員服務親切,友善地歡迎客人、替客人掛起外衣、向客人介紹餐點
每樣餐點都非常吸引,所以我們除了兩碗拉麵外,還追加了數款配料
湯底方面,主要有較濃稠濃郁的味噌湯底,和較清澈味淡的清湯
店家選用了兩款拉麵來配搭兩款湯底,分別是札幌拉麵跟東京拉麵
札幌拉麵較粗身、有嚼勁、掛湯力高,所以適合配搭濃郁的味噌湯底
東京拉麵較幼身、滑順,適合配搭清湯
從湯底跟麵條的選擇都可以看得出店家的心思!
京都風西京味噌拉麵 ($85)
Kyoto style Saikyo miso ramen
我們味噌湯底跟清湯各點了一碗
首先是這碗「甜」的代表,湯底加入了西京味噌的拉麵
甜味甘美,配搭粗身的札幌拉麵,每一口都可以吸入湯底的濃郁甘香味道
搭配了炙燒鹿兒島豚肉叉燒、自家製金平牛蒡和紫薯脆片,十分豐富
京都風西京味噌拉麵

檸檬鯛魚清湯拉麵 ($118)
Snapper soup with lemon ramen
接下來是主打「酸」的清湯拉麵
湯底以鯛魚湯搭配新鮮生榨檸檬汁,鮮甜配搭清新的酸味,意想不到的好吃呢
店員有提醒我們,檸檬浸泡一會兒就可以拿出來,不過我們滿喜歡那種酸味,所以就一直放著🤣
配搭著飽滿的蜆肉,無論是跟細膩的鯛魚湯,或是跟提鮮的檸檬酸味都非常搭配
檸檬鯛魚清湯拉麵

叉燒盛合 Meat combo ($58)
慢煮雞叉燒、豚肉叉燒、豚角煮叉燒
三款叉燒,可以嚐到不同口感和滋味
我們最喜歡的是半脂肪半肉、邪惡的豚角煮叉燒😝
叉燒盛合

味蛋 Marinated egg ($15)
吃拉麵怎麼可以不配上一顆溏心蛋
原顆奉上,一切開,就看到晶瑩剔透的半熟蛋黃
蛋很入味,具醬油香味,也有濃郁蛋香味
味蛋

煎餃子 (3隻) ($30)
Pan-fried dumplings (3pcs)
店員向我們介紹說這裡的餃子都是每天自家捏,而不是叫貨的
這麼花心思,值得嚐嚐啊:)
煎餃子 (3隻)

Asahi ($28)
Asahi

Menu:
2023-01-31 90 views
最近發現咗呢間新開嘅拉麵主打六味 - 甜、酸、苦、辣、鹹、鮮😳咁有特色 就梗係要去試吓啦.🍴檸檬鯛魚清湯拉麵 (酸) $118 💛8.5/10湯底唔係走鯛白湯路線 捨棄濃厚味道 以清澈風味 配搭檸檬嘅柔和清爽🍋滿滿新鮮嘅檸檬切片 可按個人喜好 適量將檸檬汁擠至湯中想再衝擊啲嘅 直接連果肉咬入口會再酸啲😆用上清甜蜆肉 而唔係厚膩叉燒保持返味道嘅平衡 食落更加夾👍🏻但可能亦因為咁 感覺上唔算話好飽肚男士食嘅話 可能要再加份小食頂頂佢🫣.🍴三河八丁味噌拉麵 (苦) $98 💛7.5/10同上一碗相反 呢碗就採用咗重口味路線以長時間熟成嘅八丁味噌為底頭 風味濃郁🥸配料用上肥美嘅豚角煮叉燒甘甜嘅苦瓜片 同埋味道更出嘅苦瓜蓉👻雖然係有貼合苦味呢個主題 但所有嘢加埋 味道上就未算係好夾😗友人表示 食落有種媽媽的味道少少似喺屋企炒涼瓜牛肉嘅feel 可能配飯好過配拉麵咁話🤣.概括黎講 味道配搭上喺比較少見嘅拉麵款式可以黎呢到搵下新鮮感😎新張期間 只要follow佢地IG/FB仲會送一杯嘢飲添架 記得唔好蝕抵啦😜
最近發現咗呢間新開嘅拉麵
主打六味 - 甜、酸、苦、辣、鹹、鮮😳
咁有特色 就梗係要去試吓啦
仲會送一杯嘢飲添架 記得唔好蝕抵啦😜
Lunch
  • 檸檬鯛魚清湯拉麵
2023-01-29 99 views
某日同朋友去太古城經過呢間六味屋.店舖用左甜、酸、苦、辣、鹹、鮮, 六味嚟做拉麵主題, 見咁有創意就一於試試佢!🍽️ 三年熟成醬油拉麵 $108用左日本大分縣三年熟成醬油嚟做湯底, 食到醬油香味之餘又唔會死鹹, 出乎意料之外係一款較輕身, 食完唔會好重負擔,唔會頸渴既拉麵. 另外想讚下個流心蛋, 醃得非常入味, 流心效果十足!🍽️ 白醬油昆布拉麵 $128 鮮味係呢款拉麵既主題, 所以拉麵上有一粒大大粒既火炙刺身級帶子, 仲有日本慢煮雞叉燒, 叉燒質地夠滑身,配搭埋細絲昆布同鹽昆布,令到拉麵既口感同鮮味都有所加乘.🍽️ 煎餃子(3隻) $20餃子煎得夠香脆, 但味道就無咩特別. 🍽️ 唐揚炸雞(5件) $38推薦大家可以試下六味屋既炸雞, 因為雞肉鮮嫩多汁, 熟度剛好唔柴身, 炸漿亦夠脆, 推薦!

🍽️ 三年熟成醬油拉麵 $108

🍽️ 白醬油昆布拉麵 $128

🍽️ 煎餃子(3隻) $20

餃子煎得夠香脆, 但味道就無咩特別.

🍽️ 唐揚炸雞(5件) $38

新年假期呢日嚟太古睇戲諗住順便食個拉麵😚 點知原來呢個位轉咗手,同舖位上一手都係拉麵店。今日變咗試新餐廳~ 呢間餐廳主打「甜酸苦辣鹹鮮」六個主題嘅味道,各有特色😚😚🍽青唐辛子鹽味拉麵($88)麵質係我喜歡嘅幼拉麵,湯底係清湯有淡淡鹹鮮。我點嘅係2級(即中等)嘅辣度,青辣椒嘅味道唔係太出,整體食落都唔係話好辣😌 配有兩片慢煮雞叉燒,即雞胸肉,質地軟稔。相比其他款式拉麵略嫌配料較少。🍽三河八丁味噌拉麵($98)湯底用赤味噌煮成,味道非常濃郁。呢款拉麵主題係苦,所以加入苦瓜製成嘅配料,肉類有豚角煮叉燒,整體呢碗拉麵係幾豐富嘅~ 不過食晒成碗嘅話都幾咸,另外湯底唔夠熱😣🍽唐揚炸雞5件($38) & 煎餃子5隻($30)幾欣賞呢度嘅小食,兩道都好好味!炸雞每件都好大舊,炸得啱啱好食落好鬆脆。另外煎餃子都唔錯,煎得皮好脆~

🍽青唐辛子鹽味拉麵($88)

🍽三河八丁味噌拉麵($98)

🍽唐揚炸雞5件($38) & 煎餃子5隻($30)

1K
源自日本北海道的「むつみ屋(Mutsumiya)」,在當地以正宗札幌味噌拉麵而聞名,最近就以全新概念、日文發音與Mutsumiya一樣的「六味屋」進駐香港太古城。這裡是小店格局,座位不多,店內設開放式廚房,坐Bar枱位置可看到師傅煮麵過程。餐牌顧名思義主打6款「甜、酸、苦、辣、鹹、鮮」主題拉麵,由湯底、麵條至食材均由日本拉麵達人嚴選及精心創作。店內張貼了拉麵銷量排行榜,三心兩意時可以參考一下。新店開業推出限時優惠,只需讚好Like FB專頁 「六味屋 Mutsumiya」/追蹤Follow IG @mutsumiyahongkong,即可免費享受烏龍茶或汽水一杯。「酸」味代表 – 檸檬鯛魚清湯拉麵 $118以鯛魚清湯搭配新鮮生搾檸檬汁,配搭嶄新,湯色清澈帶有透明感,偏向淡麗系口味,可以適度地自行將檸檬汁擠壓至湯汁中,調整至個人喜愛的酸度。蜆肉全部已煮成開口,也沒夾雜沙粒,檸檬明亮清新的果香更能為湯頭提鮮,與蜆肉的鮮甜味相得益彰。採用幼身直麵,質地純樸滑口,盡吸鮮香湯頭精華,不會煮得過軟,輕輕一吸就從舌尖滑到喉嚨裡。「甜」味代表 - 京都風西京味噌拉麵 $85擺盤色彩繽紛,舖上香脆甘甜的

店內張貼了拉麵銷量排行榜,三心兩意時可以參考一下。

「酸」味代表 – 檸檬鯛魚清湯拉麵 $118

「甜」味代表 - 京都風西京味噌拉麵 $85
擺盤色彩繽紛,舖上香脆甘甜的番薯脆片及自家製金平牛蒡,以自家秘方烹調的六味屋原湯作為湯底,再加入傳統西京味噌,柔和甜味表現京都雅緻風味。

京都風西京味噌拉麵

叉燒選用鹿兒島產豚肉切片,經過簡單火炙後帶焦香,肥瘦比例適中,肉質軟嫩不死實。

京都風西京味噌拉麵

選用中粗曲麵,質地爽彈帶咬口,掛湯力更強,尤其適合掛起濃郁厚稠的湯底。

煎餃子 $20
拉麵配餃子可說是永垂不朽的經典配搭,薄薄的餃皮不會過厚。
煎餃子

外皮煎得脆口,餃子餡料扎實多汁,內餡豐滿。

煎餃子 (3隻)
Other Info. : 只需讚好Like FB專頁 「六味屋 Mutsumiya」/追蹤Follow IG @mutsumiyahongkong,即可免費享受烏龍茶或汽水一杯。
2023-01-26
$120 (Dinner)
2023-01-21 145 views
朋友話太古舊大勝軒個舖位開左間新拉麵襯未有好多人知去試下入坐後發現價錢以現時拉麵價位佢算係好務實,最平$85有交易,最貴都只係$128拉麵款式唔算多,但細心啲睇每碗原來都有代表甜酸苦辣鹹鮮好有趣,怪唔之得叫《六味屋》《鮮》白醬油昆布拉麵$128湯底淡淡既鹹香味,唔濃飲落順口帶子食落QQ彈牙,唔會比湯蓋過應有既帶子味慢煮雞叉燒有兩大塊,雞胸肉唔係薄切有口感既,係滑既胸肌呀~《鹹》三年熟成醬油拉麵 $108偏向重口味人士之選,但唔好誤會佢唔係果種死鹹流心蛋亦都好入味拉麵係幼麵,掛既湯唔多邊左每啖既鹹度適中,唔覺唔覺成碗湯無哂=)同埸加映.煎餃子(3/5隻 $20/$30) 好少見到餃子可以揀3隻,對於同朋友想食一隻半隻係好好既選擇,餃子亦唔係hea整,皮好薄餡適中多汁.唐揚炸雞(5件$38)每舊都好大件,炸粉唔厚而且即叫即整,雞滑仲好juice,好有驚喜唔知係咪最近新舖優惠,like社交平台 就有一杯野飲送,叫左烏龍茶好冰好解膩
朋友話太古舊大勝軒個舖位開左間新拉麵襯未有好多人知去試下

《鮮》白醬油昆布拉麵$128
湯底淡淡既鹹香味,唔濃飲落順口
帶子食落QQ彈牙,唔會比湯蓋過應有既帶子味
慢煮雞叉燒有兩大塊,雞胸肉唔係薄切有口感既,係滑既胸肌呀~
《鹹》三年熟成醬油拉麵 $108
偏向重口味人士之選,但唔好誤會佢唔係果種死鹹
流心蛋亦都好入味
同埸加映
.唐揚炸雞(5件$38)
2023-01-19
2023-01-19 89 views
六味屋食拉麵,可以享受六款味道,甜酸苦辣咸鮮味道,呈現拉麵新時代🍜 我哋兩個人食兩款唔同嘅拉麵,再加一個迷你丼及餃子京都風西京味噌拉麵🍜厚身鹿兒島豚肉叉燒,味噌湯底好濃郁,配合札幌拉麵好煙韌爽口 三年熟成醬油拉麵🍜慢煮鹿兒島豚肉叉燒,肉質好幼滑,東京幼身拉麵配醬油湯底好夾 秘製清爽雞叉燒迷你丼慢煮雞肉令到雞肉特別軟滑,配合叉燒,食拉麵加個丼飯好滿足😊 煎餃子🥟自家製餃子,皮特別薄身,而且用鮮肉特製好味道

我哋兩個人食兩款唔同嘅拉麵,再加一個迷你丼及餃子

京都風西京味噌拉麵🍜
厚身鹿兒島豚肉叉燒,味噌湯底好濃郁,配合札幌拉麵好煙韌爽口

三年熟成醬油拉麵🍜
慢煮鹿兒島豚肉叉燒,肉質好幼滑,東京幼身拉麵配醬油湯底好夾

秘製清爽雞叉燒迷你丼
慢煮雞肉令到雞肉特別軟滑,配合叉燒,食拉麵加個丼飯好滿足😊

煎餃子🥟
自家製餃子,皮特別薄身,而且用鮮肉特製好味道

2023-01-16 119 views
太古城新開咗間日本拉麵店,餐廳充滿日式風情,餐廳名叫六味屋,原來係代表緊六隻拉麵,分別係甜,酸,苦,辣,咸,鮮味道。除咗拉麵外,餐牌亦有飯丼,小食及飲品選擇。我地兩個人,每人揀咗一款拉麵,加一份炸雞小食share。 「甜」: 京都風西京味噌拉麵 ($85)- 呢個係店員推介,味噌湯味道甘甜。麵質彈牙,亦做到掛湯效果。入面有豚肉,肥瘦適中,另外仲有炸紫薯片,十分香脆。湯底仲有唔少洋蔥粒,成碗麵嘅味道好豐富。 「鮮」: 白醬油昆布拉麵($128) - 呢個用咗白醬油湯底,入面配料有帶子、慢煮雞叉燒、北海道細絲昆布同鹽昆布,鍾意佢味道清得來帶鮮甜,口感比較細緻。 唐揚炸雞($38)-  雞炸得好香,粉漿唔會厚,入口係薄薄嘅炸皮,連埋鮮嫩嘅雞肉,好味呀。 小店環境充滿日系感覺,有如置身日本拉麵小店,食物質素不錯。拉麵種類相當有特色,有別於一般食開嘅拉麵配搭,拉麵控可以一試。

2023-01-15 862 views
人生嘅甜酸苦辣 大家就聽得多😂 真係冇諗過拉麵都可以有六種味道 呢間餐廳嘅拉麵有甜酸苦辣鹹鮮六款😮店員好細心咁同我哋介紹咗呢度嘅拉麵有京都同札幌兩款 最主要都係麵條粗幼同軟硬程度上有分別 想了解邊款拉麵最啱口味就可以問吓店員啦😚三年熟成醬油拉麵呢份屬於鹹味嘅拉麵 但係絕對唔係死鹹 呢個醬油湯底比較清 唔會太heavy😌 不過仲食到醬油嘅鮮味 鹹味同醬油味有個唔錯嘅平衡 跟拉麵嘅叉燒偏瘦身 適合健康人士😝豚肉叉燒蛋黃醬迷你丼估唔到呢個丼飯幾有驚喜 呢個丼飯用嘅叉燒比拉麵入面嘅肥 所以會落有油香 叉燒配上蛋黃醬嚟撈飯飯真係好夾呀🐷 如果呢個迷你當有個大版嘅就好啦🙈小食煎餃子同唐揚炸雞都係兩款日本餐廳經常出現嘅小食 兩款小食都幾有肉汁 可以一試🐥 而家係呢間拉麵店嘅新張推廣期 所以喺社交平台上讚好係會有飲品送㗎🥤呢日食完大約夜晚七點半 外面已經有客人等緊位 睇嚟餐廳真係有捧場客欣賞佢哋嘅拉麵 我都幾鍾意個拉都湯底 下次會再試吓其他味道🤣

豚肉叉燒蛋黃醬迷你丼
豚肉叉燒蛋黃醬迷你丼

小食
唐揚炸雞

Dinner
2023-01-14 112 views
✅《太古Taikoo – 六味屋Mutsumiya》Date of visit: 11.01.2023 太古新開拉麵店 主打有六種味道嘅拉麵:甜、酸、苦、辣、醎、鮮🤪1️⃣✅京都風西京味噌拉麵 (HK$85)【哩個屬於甜味 daddy叫 我試左一啖🤓唔係好feel到個甜 湯底都幾濃 少少咸反而😂紫薯脆片唔脆 不過整體係OK嘅👌🏼】2️⃣✅檸檬鯛魚清湯拉麵 (HK$118)【哩個屬於酸味 酸酸地幾得意 賣相又幾靚😍但檸檬味都幾出 有點遮蓋左鯛魚味道🫢無咩魚湯感覺 成功癖腥😂不過蜆肉幾大粒 幾鮮甜😋😋】3️⃣✅青唐辛子鹽味拉麵🌶️ (HK$88)【哩個屬於辣味 有三個辣度: 🌶️to🌶️🌶️🌶️ 細佬揀左一條辣椒😂 湯底幾清好神奇 好少辣湯咁清唔油 (which is good)😌👍🏼不過一條辣椒真係無咩辣feel 😂建議食得辣嘅直接挑戰🌶️🌶️🌶️😆】ps份量有啲少 男仔建議加底😂服務唔錯👍🏼結論: 整體above average😌 幾特別 有創意👍🏼 將人生唔同味道加入拉麵 值得一試😉——————————————————六味屋Mutsumiya (太古城太豐路3號金星閣地下G1018號舖)
✅《太古Taikoo – 六味屋Mutsumiya》
Date of visit: 11.01.2023

1️⃣✅京都風西京味噌拉麵 (HK$85)

【哩個屬於甜味 daddy叫 我試左一啖🤓
唔係好feel到個甜 湯底都幾濃 少少咸反而😂
紫薯脆片唔脆 不過整體係OK嘅👌🏼】

2️⃣✅檸檬鯛魚清湯拉麵 (HK$118)

【哩個屬於酸味 酸酸地幾得意 賣相又幾靚😍
但檸檬味都幾出 有點遮蓋左鯛魚味道🫢
無咩魚湯感覺 成功癖腥😂
不過蜆肉幾大粒 幾鮮甜😋😋】

3️⃣✅青唐辛子鹽味拉麵🌶️ (HK$88)

ps份量有啲少 男仔建議加底😂
服務唔錯👍🏼

——————————————————
2023-01-11
Dinner
2023-01-13 84 views
晚飯搵野食,行過見到新開的六味屋,拉麵控當然要嘗嘗。餐廳很有日本風味,所謂六味屋其實是有六種味道的拉麵,甜,酸,苦,辣,咸,鮮,而且店家說每隻湯麵時獨立烹調,很獨特。京都風西京味噌拉麵 $85味噌是我非常喜歡的一個湯頭,金黃色的,味道甘甜,口味醇厚,湯頭中很多洋蔥粒,增添口感,拉麵是比較粗身的,更容易掛著湯汁,豚肉有燒香味,肥瘦得宜,最特別的是有炸紫薯片,卜卜脆,整碗麵味道層次十分豐富。檸檬鯛魚清湯拉麵 $118湯頭好清澈,先是酸酸地的檸檬味,再有魚既鮮味,還有蜆肉的鮮甜海水風味,多種味道在口中徘徊,這個拉麵是幼身的,軟硬剛好,整碗麵都十分清新開胃。唐揚炸雞 $38新鮮即炸,熱騰騰的,外脆內軟,雞肉鮮嫩多汁,沾點沙律醬更有風味。
晚飯搵野食,行過見到新開的六味屋,拉麵控當然要嘗嘗。

京都風西京味噌拉麵 $85

檸檬鯛魚清湯拉麵 $118

唐揚炸雞 $38
  • 檸檬鯛魚清湯拉麵
新開拉麵小店,特登過嚟試一試。佢哋主打有六款六種味道嘅拉麵。六味分別係甜、酸、苦、辣、醎、鮮。「甜」:京都風西京味噌拉麵「酸」:檸檬鯛魚清湯拉麵「苦」:三河八丁味噌拉麵「辣」:青唐辛子鹽味拉麵「醎」:三年熟成醬油拉麵對應「鮮」就係白醬油昆布拉麵。湯底用咗白醬油調味,淡麗風嘅口味,配料有北海道細絲昆布同鹽昆布、火炙帶子同雞肉叉燒。完全係鮮甜味嘅集合,曲麵加強掛湯。食起上嚟就唔會太淡。另外都推介叉燒蛋黃醬迷你丼。豚肉油香加上蛋黃醬超好食。

六味分別係甜、酸、苦、辣、醎、鮮。

「甜」:京都風西京味噌拉麵
「酸」:檸檬鯛魚清湯拉麵
「苦」:三河八丁味噌拉麵
「辣」:青唐辛子鹽味拉麵
「醎」:三年熟成醬油拉麵

另外都推介叉燒蛋黃醬迷你丼。豚肉油香加上蛋黃醬超好食。

2023-01-09
Lunch
  • 白醬油昆布拉麵
京都風西京味噌拉麵(85hkd)呢個算係店內嘅經典款,我見當日都幾多人叫,味噌口味可以話係萬年不敗,湯底濃得黎唔會好咸,偏微甜,用幼身拉麵,叉燒表面有炙燒過,所以更加香,好有誠意☺️青唐辛子鹽味拉麵(88hkd)膽粗粗叫左最辣🫣望落好清,仲以為會好淡,但食落有驚喜,湯🍜比較清爽之餘帶辣椒嘅辛辣,辣度點到即止,唔會heavy,唔太需要飲水,幾特別,雞肉亦唔嚡口🥰豚角煮叉燒迷你丼(48hkd)係肥瘦相間嘅五花腩😍豚肉已經煮到好淋,但軟而不爛,調味係經典嘅日式甜醬油,送飯一流,推薦👍🏻#foodiblum日式
京都風西京味噌拉麵(85hkd)
京都風西京味噌拉麵

青唐辛子鹽味拉麵(88hkd)
青唐辛子鹽味拉麵

豚角煮叉燒迷你丼(48hkd)
豚角煮叉燒迷你丼

#foodiblum日式
2023-01-04
$125 (Dinner)
青唐辛子鹽味拉麵
豚角煮叉燒迷你丼
2023-01-04 173 views
行完太古搵緊食乜好,就發現依間新開既拉麵店,叫六味屋,原來姐係六味主題(甜 酸 苦 辣 鹹 鮮),六款拉麵🍜,好搞笑,見個樣又好靚咁就試下🥰。-💕 三年熟成醬油拉麵 $108👅好味指數:7/10(鹹) 簡介介紹湯底仰用左九州大分縣產三年熟成醬油打造而成,味道有淡淡鹹鮮味之餘,仲好清香,完全冇油膩嘅感覺,麵質就偏幼身,同湯底都好夾,而配料就有超流心既溏心蛋😍同慢煮鹿兒島豚肉叉燒,叉燒有兩大塊,好薄身肉質勁軟腍,而且肥肉都唔多🥰,好適合減重/淡口味人士!-💕 三河八丁味噌拉麵 $98👅好味指數:7.5/10(苦)原本以為湯底會好苦,但原來係將味噌湯底注入苦瓜肉,濃醇既味噌味再加上小小甘味苦味既感覺,濃郁得黎幾特別☺️而麵質粗身彈牙,好掛湯👍🏻配料鹿兒島豚角煮叉燒肥瘦均勻,入哂味😍適合重口味人士!-💕 煎餃子 (3隻) $20👅好味指數:7/10外層微焦香脆,內裡多汁。-環境:8/10服務:8/10整體味道:7/10回頭率:7/10

💕 三年熟成醬油拉麵 $108
👅好味指數:7/10

三河八丁味噌拉麵

💕 三河八丁味噌拉麵 $98
👅好味指數:7.5/10

💕 煎餃子 (3隻) $20
👅好味指數:7/10
外層微焦香脆,內裡多汁。

環境:8/10
服務:8/10
整體味道:7/10
回頭率:7/10

2023-01-03
$100 (Dinner)
三河八丁味噌拉麵